feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vart försvann alla gudinnor?


Gå till senaste inlägget#1  Vart försvann alla gudinnor? WideOpenSpace
2006-11-29 21:48:05

I äldre religioner, exempelvis de som fanns i Egypten och Mesopotamien, fanns ett flertal kvinnliga gudinnor med högt anseende. I dagens stora monoeteiska religioner - kristendom, islam, judendom - finns endast EN manlig Gud.
Detta tycker jag är enormt intressant. När under årens lopp försvann gudinnorna och vem såg till att radera ut dem? Och framförallt: varför?

Jag skulle behöva tips på litteratur som behandlar detta ämne, gärna med olika synvinklar.
Med vänliga hälsningar,
W

#2  Sv: Vart försvann alla gudinnor? Phoenix
2006-11-29 21:56:25

Läs "Jordens moder i Norden" av Birgitta Onsell! Den finns nog inte längre i handeln men möjligen på antikvariat.net

#3  Sv: Vart försvann alla gudinnor? Phoenix
2006-11-29 21:59:56

Jag sökte på den på antikvariat.net och den fanns inte. Men däremot en massa annat av Birgitta Onsell på samma tema. Sök på hennes namn, kan vara en början iaf.

#4  Sv: Vart försvann alla gudinnor? Kaiser
2006-11-29 22:08:34

Den feniciska gudinnan Astarte (även adopterad gudom av greker och romare med mer eller mindre tydliga kopplingar till både egyptisk, judisk och sumerisk mytologi) förvandlades gradvis över århundradenas lopp iom kristendomens utbredning, till Helvetets skattmästare Astaroth. Vilket i sig är lite besynnerligt, eftersom en version av Astarte ansågs - av hebréerna - vara Yahves högra hand.

På sätt och vis kanske det var lika bra det som skedde - fenicierna tenderade att bränna levande spädbarn till gudinnans ära :S

En bra onlinekälla för diverse ockulta väsen är DeleriumsRealm.com - http://www.deliriumsrealm.com/delirium/index.asp

#5  Sv: Vart försvann alla gudinnor? Fosfolipid
2006-11-29 22:12:47

Nu är inte mina kunskaper i klassisk grekiska så stora men jag har för mig att de monoteistiska religionerna, rent tekniskt sett, har en könsneutral gud. Det är bara utövarna som bestämt sig för att kalla honom fader och liknande hela tiden.

#6  Sv: Vart försvann alla gudinnor? Sthlmjesper
2006-11-29 22:58:40

Äsch, ingen av de där gudarna/gudinnorna existerar ju ändå..
Alla som vill är fria att hitta på så många kvinnliga eller manliga gudar de vill.
Fast är inte ändå olika typer av superhjältar mer "inne" i vår tid ?
I indien och hinduismen gör de dock inte så stor skillnad på de två om jag minns rätt..

För övrigt så verkar det ju som Wideopenspace säger att folk långt tillbaka hittade på en massa kvinnliga gudar, som sedan kom att trängas bort av nya påhittade manliga gudar.
Var det månne kvinnor som stod för gudafantasierna och konstruktionen av nya religioner långt tillbaka i tiden, fast där denna uppgift senare övergick till männen ?

#7  Sv: Vart försvann alla gudinnor? MarianneK
2006-11-30 01:04:36

Jungrfru Maria betraktas väl nästan som en gudinna i katolska länder?

#8  Fosfolipid MarianneK
2006-11-30 01:06:50

Jo, visst är det så.

Men det är ju utövarna som är religionen, inte vad som rent tekniskt är "rätt" enligt bibeln. Klockringning finns nog inte i bibeln, men är ändå ett klart kristet fenomen.

#9  #8 Fosfolipid
2006-11-30 09:34:15

Sant. Tyckte dock det var värt att påpeka. Men dessutom har jag för mig att åtminstone lutheraner faktiskt erkänner att fader-snacket bara är en fråga om tradition. Katoliker och muslimer lär väl inte vara fullt så flexibla kanske och judar är jag inte säker på att de alls tillskriver sin gud ett kön i sin teologi.

#10  Sv: Vart försvann alla gudinnor? Phoenix
2006-11-30 09:54:20

Många av de kvinnliga helgonen i katolicismen påminner extremt mycket om gamla gudinnor (dvs de har fått ta över samma funktion osv) och på det viset lever väldigt mycket av de äldre religionerna kvar idag.

Där man under antiken hade ett altare med brinnande ljus för, låt oss säga, Minerva eller nån, så har man kanske idag ett litet altare hemma med ljuset tänt för S:ta nånting som är skyddshelgon för bla bla...

Men allt det här forskas det på inom religionshistoria så det blir lite osakligt när vi lekmän fabulerar fritt.

#11  tips! charlie
2006-11-30 18:16:21

john a. phillips: "eve: the history of an idea"

behandlar just denna fråga. väääldigt intressant om en är nere med bibeln. ja, väldigt intressant ändå, även om en inte är såld på gamla judiska texter...

läsläsläs

#12  Sv: Vart försvann alla gudinnor? metamorfos
2006-11-30 18:20:44

Gudinnorna finns väl kvar i den katolska tron. Jungfru Maria och alla helgon...

#13  #1 WOS RickJames
2006-11-30 23:34:10

"När under årens lopp försvann gudinnorna och vem såg till att radera ut dem? Och framförallt: varför?"

Den vanligaste förklaringen på manliga och kvinnliga gudar som jag sett är olika behov som befolkningen har. Dvs vilken gud som skall hjälpa dem beror på vad de har mest akut behov av hjälp med. En liknande förklaring finns på sydamerikanska tidiga fotbollsspel där man antingen offrade vinnarna eller förlorarna beroende på om det mest värdefulla för samhället var att vinnarna beskyddade dem (förlorarna offras) eller att gudarna gjorde det (vinnarna offras). Personligen tror jag svaret på "vem" är ingen.

Det skedde troligen av sig själv i takt med att vi hade mer behov av styrka som skyddar oss än av fruktbarhet som ger bättre skördar.

En av de saker som gör det mer rimligt att påstå ingen såg till att radera ut dem är att religionerna har varit fientliga mot varandra och om den ena raderade ut gudinnor medvetet för att få makt skulle den andra göra tvärtom. Detta var exempelvis fallet med kristna kyrkan som antog en sexfientlig hållning för att få kontrast mot hendareligionerna de bekämpade som tyckte tvärtom i frågan.

#14  Sv: Vart försvann alla gudinnor? kezo
2006-12-01 14:33:41

Tja, de senaste 2000 åren har de monoteitiska religionerna helt enkelt skapat mest slitstarka samhällen, i alla fall i Europa och på många andra håll. Romarna blev kristna först när romariket började falla sönder, i ett försök att hålla ihop imperiet. Innan dess var de kristna en tämligen liten, förtryckt och förföljd sekt.

Före monoteismen fanns både gudar och gudinnor men de mest framträdande gudomligheterna har ofta varit gudar. Så när man bara fick dyrka EN gud, blev det kanske mer naturligt med en "han". Samtidigt levde en del av gudinnornas inflytande kvar i t ex Jungfru Maria och dirverse helgon, som en del redan har påpekat.

Men man kan väl säga att det var just monoteismens utbredning som blev dödsstöten för gudinnorna (och många gudar också). Samt att många monoteistiska utövare var så inteoleranta mot andra trossätt - det fanns bara en gud, punkt slut. Trodde du annat, kunde du bli bränd på bål. Polyteistiska religioner har garanterat bränt och förtryckt också, men det är lättare att införliva en ny gud och man ser många gudomligheter som något självklart, än om man inte gör det. Det finns inget som tyder på att de asatroende vikingarna förtryckte de kristna för deras tros skull, eller försökte "omvända" dem. I slutet av vikingatiden existerade tvärtom "vitekrist" parallellt med asagudarna i mångas trosuppfattning. Men detta var inte längre möjligt (i alla fall inte officiellt) när de kristna fick all makt.

#15  Sv: Vart försvann alla gudinnor? Kaiser
2006-12-01 15:28:35

Jag tror att 'dödsstöten' för gudinnekulten skedde långt före monoteismens inträde på plan. Jag skulle t om drista mig till att påstå att gudinnan dog därför att det inte längre var livsviktigt för ett samhälle att överleva enbart p ga sin fruktsamhet.

En viktig aspekt av gudinnornas försvinnande är, enligt mig, den makt som låg i de olika kulterna. Gudinnekulter har haft sin storhetstid under de perioder då samhällena var små och samhällets överlevnad var direkt beroende av omgivningens och samhällsmedborgarnas fruktsamhet. Det är ett ganska så logiskt mönster att upphöja fruktsamhet till gudomlighet; särskilt som vi då, knappt ute ur grottorna och fortfarande lite förbluffade över elden, inte hade en aning om hur växter fungerar. Än mindre hur vi själva fungerar. Tänk er, efter en hård vinter där kanske hälften av din familj dött p ga svält, umbäranden och köld, märker du hur marken omkring dig plötsligt börjar spira. Allt det du bad om med desperation kommer till dig, år efter år, gång på gång. Nog är väl det ganska märkligt? Nog finns där väl en större vilja bakom det hela? Självklart, givet att vi inte riktigt _vet_ vad som får saker att växa.

Men när gemenskapen blivit så stor och stabil att fruktsamhet inte längre är ett allenarådande villkor för byns överlevnad, då tappar gudinnan makt. Du behöver inte längre hålla henne på lika gott humör om vintern, genom offer, om du istället kan traska över till grannbyn och använda dina vapen för att _ta vad du vill ha_. Då blir styrka dominerande - och iom det blir också styrka gudomlig. Det är lika rimligt att anta att styrka associeras med manliga gudar, som att fruktbarhet associeras med kvinnliga gudar. Just för att gudarna är förfinade versioner av mänskligheten; kvinnor föder, män är starka(re).

Kampgudar blev viktigare för de piratiserande samhällskicken, precis som handelsgudar. Efter en period av krig och erövring följer alltid en ekonomisk period; Machiavelli uttryckte det som 'du besegrar din fiende på två sätt; antingen genom fullständig utrotning eller genom kolonisation'. Och alla vinner på kolonisation (inte minst tar du bort ursprungsbefolkningens hämndbegär).

Gudinnan reducerades från samhällets viktigaste sammanhållande länk till en gudsfru, med ansvar för t ex hus och härd, hälsa och fruktsamhet. Men i ett utvecklat samhällskick som t ex de grekiska statsstaterna, där grundbulten för deras civilisation var expansion, handels- och idéutbyte, var fruktsamhet en underordnad roll given kvinnor och bönder.

På samma sätt är det också logiskt att anta att orsaken till myckenheten av döds-, häx- och begravningsgudinnor - egyptiernas Anput, grekernas Hekate och romarnas Mana Genita t ex - hänger ihop med fruktsamhet. Gudinnan ger och gudinnan tar, s as, födelse och död och allt det mystiska omkring dessa två ting.

Jag tror att iom de polyteistiska religionerna tappade mark (och det skedde mer genom assimilation än genom regelrätta korståg) införlivades olika gudaaspekter i Den Ende Guden (och helgonen). De 'goda' aspekterna, som t ex fruktsamhet, upphöjdes till helgonstatus, medan de 'onda' aspekterna (t ex häxeri, död, sjukdom) degraderades till demonism. Men förfallet hade börjat långt tidigare. När monoteismen började ta makten från de gamla gudarna hade gudinnan redan blivit degraderad till en plats bakom spisen, om det ska hårddras lite :S

#16  Kaiser kezo
2006-12-01 15:39:45

Du har rätt i att Gudinnan som den _viktigaste_ gudomligheten försvann när krig blev viktigare än fruktsamhet, dvs ungfär när fler och fler blev bofasta i allt större samhällen. Men mer eller mindre viktiga gudinnor har trots allt funnits och tillbetts under hela antiken. Inte sällan gavs dessa inte bara fruktbarhetsattribut, utan även manliga attribut, t ex grekiska Artemis och Athena, som båda bar vapen, vår egen Freja, de krigande valkyriorna mm. Precis som det fanns manliga fruktsamhetsgudar, t ex Frej.

Så länge det var tillåtet att dyrka flera gudar, har gudinnorna funnits med i större eller mindre utsträckning.

#17  Sv: Vart försvann alla gudinnor? MollySanderson
2006-12-01 18:05:33

Jag har läst ett referat av en bok som heter The Myth of the eternal return, or Cosmos and History av M Eliade, Princeton University Press, Lawrenceville 1974 som verkar mycket intressant.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?