feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Mäns våld mot vaddå?


Gå till senaste inlägget#1  Mäns våld mot vaddå? En annan...
2004-10-07 00:09:48

[Denna tråd har blivit flyttad hit till JÄIF av moderator. Se feminetik.se:s regler.]

Mäns våld mot kvinnor utgör ca. 20% av alla våldsbrott. min fråga blir därför:
Vad förändras om man riktar in sig på mäns våld mot kvinnor i stället för mäns våld. (punkt) Vi har ett strukturellt problem som handlar om att män använder våld. En liten del av detta riktar sig mot kvinnor. Men vi skall inte försöka arbeta för att få män att sluta slå, utan bara att sluta slå kvinnor.

Det verkar vara att göra det onödigt svårt...

#2   Rolle
2004-10-07 01:23:19

Varför inte ta steget fullt ut och inrikta sej på människors våld i allmänhet, och inom familjen i synnerhet?

#3  Männen slår... En annan...
2004-10-07 15:23:43

Vi kan inte förringa det faktum att kvinnors våld är försumbart i sammanhanget. Våld är i huvudsak ett problem bland män.
Men givetvis är allt våld förkastligt.

Låt den meningen sjunka in...

Allt våld är fökastligt. Men vi väljer att bekämpa 20% av våldet. Resten skiter vi i. Slå om du vill, men slå inte den gruppen. Är inte problemet våld. Är inte denna kampanj baserad på ett otroligt felslut? Är det överhuvudtaget möjligt att bekämpa en del av våldet? Skulle det vara lättare att bekämpa våld mot kortvuxna eller feta?

Givetvis är det hemskt att bli utsatt för våld av någon man litar på. Men det utgör fortfarande bara en liten del av problemet.

(PS. Jag häpnar inför cencurmetoderna på feminetik...)

#4   Rolle
2004-10-07 18:25:02

I sverige finns det väl ingen ordentlig forskning på hur vanligt det är att kvinnor brukar våld mot folk? Det närmaste jag känner till är en Irländsk forskning som säger att det är lika vanligt.

Vad har du nu fått censurerat?
Eller menar du att du fått ditt inlägg flyttat?

#5  Nej! monica
2004-10-07 19:12:07

Nej, det är ju det det inte gör! Utgör en LITEN del av problemet. Fatta vilka konsekvenser det får när en man slår sin fru, mamman till sina barn!!! Barnen får växa upp i en otrygg miljö där våld är vardag. Hur blir de som vuxna? Det är inte helt ovanligt att våld går i arv. Kvinnan kan inte arbeta för hon måste ha skyddat boende och ett arbete skulle röja henne. Eller också mår hon så dåligt att hon inte orkar. Vågar inte lämna barnen. Sjukhuskostnader, kvinnohus, specialboenden, förstörda barndomar, otrygghet, lidande, polisinsatser. Detta påverkar hela samhället.

Jag kan inte riktigt förstå att det ska vara så svårt att se en strukturell skillnad i upprepat våld mot kvinnor från närstående och våld utövat av män mot män man inte är bekant med.

#6  Hej En annan... Alvunger
2004-10-07 19:21:11

Dina inlägg flyttas eftersom du skrev i en tråd att du inte är feminist. Ickefeminister får bara skriva i JÄIF. Raderade just ett till inlägg av dig i Tycka. Vänligen skriv på rätt plats så blir det mindre jobb för mig. Tackar.

#7  Alvunger... En annan...
2004-10-07 19:45:27

Ber om ursäkt för att jag skriver lite här och där. Men du ger mig ytterligare skäl till att jag inte längre kallar mig feminist. (Jag har gjort det i 10 år.) Som jag skrivit på annan plats, så tål inte feminismen kritik. Jag är här för att ni skall kunna berätta för mig varför ni tycker att jag har fel.

I reglerna står det "Här blir ingen omvänd". I min värd så gör det all debatt onödig. Är feminismen en klubb som endast tillåter innbördes beundran? Som jag ser det så finns det aldrig förlorare i en debatt. Om du lär dig något och kanske till och med förstår vad din motståndare menar. Så har du vunnit en lärdom.

Jag skall dock hädanefter hålla mig till den klubb för innbördes beundran som ni skapat för oss som inte är feminister. Man kan alltid hoppas att även feminister deltar i debatten här.

#8  Monica... En annan...
2004-10-07 20:13:30

Mäns våld mot kvinnor är inte ett litet problem. Nära 0.2% av sveriges kvinnor utsätts årligen för våld. Ca. 3 av 10 000 kvinnor utsätts för kvinnofridsbrott årligen. (Polisens siffror för 2001) Det är givetvis alldeles för många. Jag ser dock två problem med denna kampanj. (b.l.a Amnesty ägnar detta år åt våld mot kvinnor)

1. Om man påstår att detta är något alla kvinnor riskerar så blir rädslan farligare än hotet. Rädslan begränsar kvinnors liv, inte hotet. Enligt min erfarenhet är den minst utsatta gruppen äldre kvinnor, det är även den grupp som begränsas mest av rädsla. Sötade drycker är ett större hot mot denna grupp. Men de upplever inte det som något hot.

2. Om man inte ser "Mäns våld mot kvinnor" som ett delproblem i "Män löser probelm med våld". Så förstår jag ingenting. Både i och utanför den struktur du ser, så är våld ett maktmedel. Oavsett om det används mot män eller kvinnor så är det fel. Inte heller män förtjänar att utsättas för våld.

Vi är helt överens Monica. Våld inom familjen är vidrigt. Det är mycket värre att bli utsatt av någon man litar på. Våld i familjen får dessutom oftast större konsekvenser. Jag kommer ändå att fortsätta att uppfostra mina barn att det är fel att bruka våld, utan särskilda regler för män och kvinnor. Att en vanlig våldssituationen är mellan unga män som inte känner varandra bör man dock inte förringa. De förtänar inte heller att få stryk. Allt är en del av samma problematik, eller struktur om du så önskar.

Det probem jag har med de pågående kampajerna är att de faktiskt inte tar itu med problemet våld. Utan med delproblemet våld mot kvinnor.

#9  En annan... Mattias
2004-10-07 20:22:04

Det har varit en hel del diskutioner om det där med censur. Jag måste säga att jag tycker det är ganska tjatigt. Jag har själv en hemsida, men inte fan är det någon annan än jag som får skriva där. Alvunger har varit så pass givmild att hon skapat ett forum som är öppet för alla. Om man inte gillar det kan man alltid investera i en egen hemsida.

Jag är annars i samma situation som du. Jag upplever mig vara lika mycket feminist som en del av de som skriver på tycka. Men jag vill inte kalla mig för feminist. Mest för att jag upplever att etiketten skapar mer förvirring än klarhet. Så visst kan det kännas konstigt att inte kunna skriva på tycka. Men det är alvungers forum och hennes regler.

Jag kan dessutom förstå att hon vill ha ett forum där man slipper mer grundläggande ifrågasättanden. Hur som helst tycker jag att JÄIF funkar bra. Feminister skriver ju även där. Att ingen svarar på ens frågor är ju en risk man tar i ett samhälle där alla får göra som de vill.

Slutsats: Jag tror inte att alvunger är rädd för debatt. Tvärtom lägger hon både tid och pengar för att stödja debatten om feminism.

#10  Hmmmm... MrG
2004-10-07 23:32:59

"Jag kan inte riktigt förstå att det ska vara så svårt att se en strukturell skillnad i upprepat våld mot kvinnor från närstående och våld utövat av män mot män man inte är bekant med."

Jag kan köpa att våldet i par är annorlunda än våld mellan främlingar.

Men varför skulle våldet som lesbiska utövar mot sin partner isof vara på något sätt annorlunda ifrån det som en manlig partner skulle utövat? Det förekommer nämligen och det är ett vanligt fenomen enligt en Polis (medlem i gaypoliserna f.ö) jag talat med. Då jag är intresserad av just fenomenet partnervåld, och då särskilt kvinnors psykiska fysiska våld mot män och andra kvinnor...

Varför är det så viktigt att måla ut just MÄN som något avvikande i våldsanvändning - Det förekommer nämligen bland kvinnor. Och det är nog vanligare än vi tror. Men eftersom det inte görs några undersökningar (det kan vi tacka feminismens idoga arbete att utmåla män som ständiga förövare och kvinnor som ständiga offer för) i ämnet så vet vi i stort sett ingenting om det.

En mycket nära vän till mig blev misshandlat av sin flickvän. Hon hotade också att ta livet av sig om han lämnade henne. Ringe och terroriserade, ömsom bönade ömsom hotade - Det var ett typexempel på hur kvinnojourer beskriver mäns våld mot kvinnor. Fast tvärtom.

Så förklara nu för mig på vilket sätt mäns våld är så speciellt...

MrG

#11  Gjorde jag inte det? monica
2004-10-08 09:14:42

Jag tyckte att jag gjorde det ovan. De flesta par består av man och kvinna. Ofta har de barn tillsammans. Om den ena slår blir det en otrygg miljö som påverkar barnen negativt. Mäns våld får större konsekvenser, de slår hårdare och är starkare helt enkelt.

Jag har en vän som blev misshandlad av en kvinna. Han slog inte tillbaka. Jag tyckte han skulle anmäla, men det var honom helt främmande. Han hade stora rivsår och blåmärken. Men hade han gett sig på henne på liknande sätt hade hon varit helt sönderslagen.

#12   Nils
2004-10-08 10:54:18

Det vi alltså kräver är att större och starkare personer skall behärska sig mer för om de tappar fattningen kommer resultatet bli betyligt allvarligare.

De måste få ett psyke som ger dem högre spärrar än mindre och mer ofarliga personer. Det låter rimligt, men samtidigt svårt att realisera fullt ut.

Om jag skall vara ärlig, tror jag inte det någonsin kommer bli jämställt i denna fråga rent statistiskt. Vi kan få ner våldet, men så länge män är de större och det existerar personer av båda kön som inte har rätt spärrar, så kommer mäns våld mot kvinnor alltid ge betydligt värre effekter.

Så det enda jag ser att man kan kämpa för, är att få ner våldsanvändingen och straffa (och vårda) de som är våldsamma. Statistiskt sett kommer aldrig könen ge varandra samma skador, så man kanske inte skall hänga upp sig på det för mycket.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?