feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnor ska vara på ett visst sätt.


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnor ska vara på ett visst sätt. Robert W
2004-10-06 23:17:17

Satt just och tittade på TV programmet Studio Pop där olika feministiska popartister diskuterades, Neneth Cherry bland annat. Diskussionen rörde sig om popidoler som Madonna, men det var inte feminismen innom poppen jag tänkte kommentera. Det jag reagerade på var en sak som till exempel Neneth Cherry och en kvinna i studion sa upprepade gånger:

"Idag ska kvinnor vara på ett visst sätt"

Det är inte första gången jag hör detta. Faktum är att det är en ständigt återkommande replik då kvinnor intervjuvas i media. Men om man skärskådar detta så tycker åtminstone jag att den här typen av uttalande är högst besynnerliga. Alla dessa utsagor saknar agent. Kvinnor förväntas vara på ett visst sätt, men vem är det som förväntar sig att kvinnor är på ett visst sätt?

Att komma fram till vad det är som menas är inte speciellt enkelt. Menar man samhället som helhet? Om man menar samhället som helhet så kan man undra över hur man kan tillskriva samhället en så pass specifik åsikt? Samhället förväntar sig att kvinnor ska se sexiga ut, men vilka individer är det då som förväntar sig att kvinnor ska se sexiga ut? Alla människor som finns i samhället? En majoritet av samhällets innevånare? En majoritet av män? En majoritet av kvinnor? En viss yrkesgrupp? etc. Frågorna hopar sig, och efter närmare betraktelse så inser man att "kvinnor förväntas vara sexiga" är ett väldigt svepande och ospecifikt uttalande.

Det som är extra irriterande med den här typen av ospecifika uttalanden är att de kan tolkas som kränkande förtal om lyssnaren får känslan av att vara inkluderad i uttalandet. Menar dom att jag förväntar mig att en kvinna ska göra på ett visst sätt? Hur kan dom uttala sig om vad jag anser? Men problemet är ju att man inte vet om man inkluderas i uttalandet eftersom man inte vet vem eller vad i samhället som förväntar sig någonting.

Frågan rör även grupper av människor som inte vet om de ska känna sig kränkta av uttalandet. Om man till exempel säger "kvinnor förväntas vara sexiga i skivindustrin", är den naturliga tolkningen att de flesta skivkonsumenter förväntar sig sexiga kvinnor, vilket egentligen kan vara en väldigt grov förolämpning mot skivkonsumenterna om det i själva verket bara är skivbolagdirektörerna som förväntar sig sexiga kvinnor. Att påstå att alla skivkonsumenter förväntar sig sexiga kvinnor är ett grovt generaliserande uttalande som påminner mig om Billys sexistiska uttalanden om kvinnor som vill ha rika män etc. Problemet är att man inte ens vet om man ska tolka det så, så därför kan feminister fortsätta att säga "kvinnor ska vara på ett visst sätt", utan att riskera att ställas till svars.

Därför tycker jag mycket illa om när feminister i media svepande talar om "Kvinnor ska vara på ett visst sätt". Om de ska använda den frasen så tycker jag i alla fall att de har en moralisk skyldighet att förklara vad de menar så att kränkningar kan uteslutas. Tala gärna om för oss vem eller vilka som förväntar sig att "kvinnor är på ett visst sätt", eller menar de att lyssnaren förväntas veta vad de pratar om?

#2  hm Kerstin
2004-10-06 23:44:42

Jag tolkar ett sådant uttalande som att de menar att det finns vissa normer i samhället som talar om hur kvinnan bör vara. Och, ja, vilka upprätthåller normer i samhället? Det gör vi ju alla!

"Det som är extra irriterande med den här typen av ospecifika uttalanden är att de kan tolkas som kränkande förtal om lyssnaren får känslan av att vara inkluderad i uttalandet."

Hm. Kränkande förtal. Du får förlåta, men jag tycker att du överreagerar lite. Om jag säger: "Idag ska ju mat smaka på ett speciellt sätt", då känner du dig väl inte speciellt träffad, trots att du äter mat varje dag? Ett sådant uttalande skulle jag tolka som att "nu för tiden så råder det i samhället en viss mattrend, där maten ska smaka på ett visst sätt för att anses extra god" eller något sådant. Inte är väl det ett angrepp på Jamie Oliver eller mat-Tina (vad hon nu heter)?

#3  Robert W Furre
2004-10-07 00:23:42

Jag förstår dig Robert. Ibland får man ta åt sig av dessa betydelseglidningar helt enkelt. Kan dock vara svårt att kräva en förklaring från teven. Du får du helt enkelt slänga teven ur fönstret som hämd.

#4  Kerstin Jon B
2004-10-07 08:53:51

I din mat-analogi tolkar du det analoga uttalandet som att det pekar på en rådande trend. Anser du att även uttalandet "Idag ska kvinnor vara på ett visst sätt" ska tolkas som att det finns en trend, en förskjutning av rådande normer? I så fall är jag med, jag tror man ska uppfatta uttalandet på det sättet. Och då får man fundera på hur trender skapas och varför människor ser trenderna som krav som måste följas.

#5  Kerstin Furre
2004-10-07 09:04:59

Om du säger "idag ska mat smaka på ett visst sätt" samtidigt som du rynkar på näsan åt Jamies favoriträtt så kan det väl tolkas som kränkning. Särskilt om det finns en dubbelmening som säger att en grupp som Jamie tillhör är ansvarig för dessa trender.

Då är det kanske bra om man vet vad personen menar.

#6  Kerstin: Robert W
2004-10-07 12:24:23

Okej, jag kanske överreagerar. Kanske beror det på att jag inte gillar trendighet över huvudtaget. Att någonting är en trend just nu är ett så billigt argument för någonting.

Men jag tycker ändå att det är en viss skilland mellan att till exempel säga att "pajer har blivit populärt just nu" och att säga att "kvinnor förväntas vara sexiga". Problemet är att det ena alltid sker i en aklagande ton, när det andra mera känns som en harmlös observation. Skillnaden är att ingen hålls ansvarig för att uppräthålla trender, men när det gäller normer så är det underförstått att någon är skyldigt till den trångsyn som normen står för. Man ser ju till exempel aldrig en kock i TV med en gravallvarlig och ton stå och säga "man förväntas ju laga dessa pajer helatiden, vi har ett samhälle där pajen är norm". Varför denna anklagande ton mot en ospecifik grupp människor som man inte ens vet om de förtjänar anklagelsen?

Dessutom, så när du säger att vi alla uppräthåller normer så är det ju exakt det jag menar. Personer i TV anser sig veta vad jag tycker och tänker om kvinnliga artister, och det anser jag som en kränkande generalisering över hur jag fungerar. Jag tror i alla fall att jag i fortsättningen kommer att ta åt mig och bli irriterad på när feminister säger så i media. Jag gillar helt enkelt inte när det antyds att jag och andra människor är trångsynta. Är det så konstigt?

#7  Hmmm JoeHill
2004-10-07 13:46:10

Jag såg också programmet.

Och mycket riktigt sa tjejen "idag förväntas tjejer vara på ett visst sätt, typ sexig"

Men i nästa mening sa hon "Jag tycker att en RIKTIG KVINNA både skall kunna vara sexig och allvarlig"!

Okej att samhällsklimatet ställer krav, men hon var ju knappast ett undantag.

#8  Jo monica
2004-10-07 19:17:42

Det intressanta var att de sa: Förr kom kvinnliga artister fram på sin musik. De kunde sjunga i typ polotröja. Det skulle ingen göra idag. Alla spelar på sexualitet. Varenda tjej ligger och åmar sig framför micken, för så "ska" det vara.

Om de är "tvingade" till det av skivbolag eller vill själva vet man ju inte. Det verkar som en trend i alla fall.

Jag tycker att en riktig människa ska kunna vara både sexig och allvarlig...

#9   Kalle
2004-10-08 08:50:07

Det är väl skillnad om artisterna har en egen talang, eller om de bara är en skivbolagsprodukt med ett sött ansikte som har ett helt regemente med folk som fixar allting åt dem.

Jämför t ex Alanis Morisette och Britney Spears.

Sen finns det ju också de som framhäver sin sexualitet, just som ett statement att de INTE spelar på den, som kd lang.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?