feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vilka jobbar på kvinnojour?


Gå till senaste inlägget#1  Vilka jobbar på kvinnojour? Furre
2004-10-06 22:27:56

[Denna tråd har blivit flyttad hit till JÄIF av moderator. Se feminetik.se:s regler.]

Om får släppa loss mina fördomar lite grann.

Varför söker man sig som frivilligarbetare till en kvinnojour? Antagligen är det kvinnor som själva varit med om tragiska förhållanden med män. De får här dela med sig av sina erfarenheter och hjälpa till. Vad är det för världbild som formas i den här miljön egentligen? Ja, jag kan tänka mig att respekten för det motsatta könet inte är det som står högst på dagordningen. Jag kan bara tänka mig stämningen om man satte de män i ett rum som blivit utsatt för sämst behandling av kvinnor och lät dem tala om det. Så manssynen på kvinnojourerna kanske inte är helt perfekt.

Man kan ju fråga sig om inte dessa saker skulle skötas bättre av avbetalda mer neutrala människor i vissa avseenden. Självklart kan det ju vara bra att tala med någon som förstår en och så men är det verkligen bättre med mans- och kvinnojourer än en jour för bägge? Det är iaf totalt vansinnigt att låta dem avgöra hur stort problemet med kvinnovåld är, dels pga deras världsblid och manssyn och dels pga att det avgör hur stora deras anslag blir. Så att staten tar över finansieringen av dessa organisationer verkar bara vara bra.

OBS. Detta är bara mina rimliga antaganden och det finns säkert massor av folk på dessa jourer som gör en massa bra jobb.

Anledningenn till skriver om detta är att jag inte har något bättre för mig. Sedan hjälper det ju att att detta är ett ämne som det ligger ett lock på och jag gillar att ta av lock för att se vad som döljer sig under.

#2  furre josephine
2004-10-06 22:38:41

Det var ju kul att du tycker att dina antaganden är rimliga. Dock kan jag berätta hur det ser ut där jag haft insyn:
* Några avlönade tjänster, bl.a. en socionom.
* Kvinnor som anser att det är viktigt att hjälpa till. Några har egen erfarenhet, några inte. Jag har t.ex. inte det. Och vi gör betydligt mycke annat än att diskutera vilken manssyn vi har.

Håller med dig om att anslagen bör vara statliga. Håller däremot inte med dig om att det ska vara för både män och kvinnor. Framför allt för att många jourer tillhandahåller skyddat boende, och detta skall inte vara könsmixat.

Tänkte att du kanske undrade, om du inte nöjer dig med dina egna rimliga antaganden.

#3  josephine Furre
2004-10-06 22:50:31

Ja det skyddade boendet kanske inte bör vara könsmixat...än, men kanske om hundra år. Vem vet, då kanske könsrollerna är bortspolade.)

#4  Furre Kerstin
2004-10-06 23:36:00

Ärligt talat, vad är det för folk som jobbar på sjukhus egentligen?
Bergis är det sådana som själva har blivit sjuka nån gång. Gud vilka skumma typer.

Och de som åker som volontärarbetare till jordbävningsdrabbade områden, de har bergis blivit drabbade av jordbävningar allihop. Vad ska de ge för bild av verkligheten?

;)

Skämt åsido, du kanske skulle ta reda på om dina fördomar stämmer innan du startar en tråd om detta. Kanske är det så att det finns människor som helt enkelt vill hjälpa andra människor? Alla som jobbar på kvinnojourer är naturligtvis inte Moder Teresa, men de har väl fördenskull inte en dold farlig agenda allihop?

#5  rättelse josephine
2004-10-06 23:43:57

Jag menar naturligtvis att jourer skall finnas för både kvinnor och män, bara inte tillsammans... Min formulering borgade för missförstånd.

#6  Kerstin Furre
2004-10-07 00:36:53

Men det känns logiskt att om man har en förening för människor som känner sig kränkta av en viss annan grupp människor så borde det bli lite hatisk stämning inom föeningen. Det känns bara logiskt.

Jag kände helt enkelt inte för att springa till någon kvinnojour idag och intervjua dem. Därför startade jag en tråd innan jag visste hur det låg till. Jag tvivlar inte på att det finns folk som bara vill hjälpa till på jourerna av ren snällhet.

#7   Rolle
2004-10-07 00:59:43

Ett problem jag kan tänka mej är just det att de har ett ekonomiskt intresse i att rapportera på ett visst sätt, och när sedan deras ord tas som en absolut sanning så blir det fel. De flesta fel upptäcks förr eller senare, och då skall det grävas fram en syndabock. Tidningen skyller på myndigheterna för att de håller fram osann statistik, myndigheterna skyller givetvis ifrån sej på jourerna, bara för att rädda sitt eget skinn, men vem skall jourerna skylla på? De har ju trots allt bara försökt göra ett så bra jobb som möjligt. Det är lite som att låta brandkårerna sätta sin egen budget.

#8   Carita Smyth
2004-10-07 16:13:06

"Så manssynen på kvinnojourerna kanske inte är helt perfekt(Furre)".
- Jag tror att kvinnojouren arbetar med akuta problem och situationer och inte med att varken verifiera eller falsifiera manssynen. Män som utsätter kvinnor för hot och våld skapar själva en syn på mannen - inte kvinnorna själva. Jargong och skämt kan vara försvar mot eller ett sätt att hantera de förfärliga historier de får höra.


"Självklart kan det ju vara bra att tala med någon som förstår en och så men är det verkligen bättre med mans- och kvinnojourer än en jour för bägge(Furre)"?
- För det första borde det inte behövas kvinnojourer. Mäns våld mot kvinnor är inte ett kvinnoproblem utan ett mansproblem och därför borde det finnas mansjourer istället. Kvinnor skall inte behöva fly män, män måste ta ansvar eller tvingas ta ansvar för sina handlingar. För det andra så skall kvinnor inte i akuta skeden behöva konfronteras med varken sina egna förövare eller andra män som förgripit sig på kvinnor - kvinnojourer behövs ju tyvärr.

"Så att staten tar över finansieringen av dessa organisationer verkar bara vara bra (Furre)"
- Omhändertagandet av människor i nödsituationer såsom kvinnor som utsätts för våld är kostsamt för staten och genererar inga pengar. P g a samhällets omsorgssvikt finns ideell verksamhet. Människor inom verksamheten kan se behovet och beskriva behovet för ett rättmätigt statligt anslag - inte en politiker.

Ja, det är min syn på det hela!

#9  based on a true story Danne
2004-10-07 18:40:08

överlag är jag jättepositiv till kvinnojourernas existens och anser att även om det finns viss grogrund för mans"missnöje" där så kan jag leva med det (så länge det inte får politiska proportioner). Däremot funderar jag över hur de rapporterar statistik. I GS motion nämns att kvinnojourerna hävdat att mörkertalet för kvinnomisshandel ligger på ca 3-4 ggr det anmälda (eller vad det nu var). Skulle vara intressant att se hur de kom fram till denna siffra.

Anledningen att jag ifrågasätter är att vi för ett tag sen anordnade en debatt om porr på skolan, där vi bjöd in företrädare för kvinnojouren till motståndarsidan. De hävdade att i princip alla kvinnor som jobbar i porrindustrin mådde mycket dåligt. När frågan ställdes vad de grundade denna slutsats på sa de ungefär:

"jo, det är vår erfarenhet. I princip alla kvinnor från porrindustrin som vi tar emot på kvinnojouren mår väldigt dåligt"

Bra urval va? Som att göra enkätundersökningar i killarnas omklädningsrum o till sin häpnad upptäcka att alla svenskar måste vara nakna män.

Nåja, bara en anekdot, men man måste få ifrågasätta.

#10  Varför låser man inte in dem? monica
2004-10-07 18:51:06

Över lag är jag negativ till kvinnojourernas existens. De borde inte behövas. Om man tog och låste in förövaren istället till exempel. Istället ska kvinnan och eventuella barn tvingas till boende ibland långt från hemorten så att misshandlaren ska få leva som vanligt, bo kvar. Fortsätta förföljandet och hoten. Det är helt sjukt.

Någon som är lagkunnig får gärna berätta vad det beror på att man inte spärrar in män som misshandlar och våldtar kvinnan de är gift/sambo med. Medan om en man gjorde samma sak med en främmande kvinna skulle han åka in. Vi förutsätter nu att kvinnan har anmält mannen. Bevis finns, för det gör det oftast. Varför går mannen ute i frihet medan kvinnan flyr till kvinnohus som inte ens är statsfinansierade?

Varför inte manshus för misshandlande män? Jag tror det skulle bli billigare faktiskt, det är ofta ett bra argument... Och framför allt skulle det gynna barnen som slapp fly och byta skola och leva under jord.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?