feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Mammans utbildning bestämmer barnens skolresultat


Gå till senaste inlägget#1  Mammans utbildning bestämmer barnens skolresultat Kalle
2006-11-07 16:19:31

http://www.metro.se/se/article/2006/11/07/06/…

"Redan i femte klass syns tydliga skillnader mellan elever som beror på föräldrarnas utbildningsnivå."

"Tre bakgrundsfaktorer har jämförts: mammans utbildningsnivå, elevens kön samt om eleven har svensk eller utländsk bakgrund. Av dessa faktorer hade mammans utbildningsnivå störst effekt på elevernas resultat."


"Mammans" eller "föräldrarnas"...?

#2  Sv: Mammans utbildning bestämmer barnens skolresultat metamorfos
2006-11-07 17:37:59

Kalle, kolla din källa igen. Det är Metro. Gratistidningen.

#3  Sv: Mammans utbildning bestämmer barnens skolresultat Kaiser
2006-11-07 17:50:56

Det utgår kanske ifrån tanken att den som hjälper till med barnens läxor är mamman?

Men är det verkligen så?

Borde snarare inte föräldrarnas utbildningsnivå vara avgörande?

(Njae ... får jag väl säga, som son till en folkskolebildad städerska och lärlingsexaminerad typograf vars enskilda skol- och läxupplevelser konkretiserades i morsans uttalande:

'Inga läxor är värda att gråta över. Vi gör nåt roligt.'

Jag klarade mig iofs rätt bra ändå, fastän jag inte gjort en läxa i hela mitt liv :o) :)

#4  Sv: Mammans utbildning bestämmer barnens skolresultat Myelina
2006-11-07 17:56:40

Vet inte om de (skolverket) undersökte effekten av båda föräldrarnas utbildning i den här studien. De samlade in data från båda föräldrarna iaf, men redovisar bara moderns. Så här skriver de i inledningen till rapporten:

Föräldrars utbildningsnivå, då främst moderns, har högt förklaringsvärde vid analyserav elevers resultat i grundskolans senare del och gymnasieskolan


Jag gissar att de antingen bara redovisar moderns eftersom man inte uppnådde någon ytterligare effekt av att ta med faderns. Fast då brukar man ju skriva det iofs. Eller så lät de bli faderns utbildningsnivå eftersom tidigare studier inte visat att det var lika viktigt. Eller för att ett föräldrapars utbildningsnivåer brukar följa varandra åt ganska mycket (?). Eller för att det finns en massa ensamstående mammor, men inte lika många ensamstående pappor.

#5  Sv: Mammans utbildning bestämmer barnens skolresultat Myelina
2006-11-07 17:57:59

Länk vill någon kanske ha...

www.skolverket.se/.../ target/pdf1642.pdf%3Fk%3D1642

#6  Sv: Mammans utbildning bestämmer barnens skolresultat Myelina
2006-11-07 17:58:50

http://www.skolverket.se/sb/d/256/url/0068007…

Nu då?

#7  Sv: Mammans utbildning bestämmer barnens skolresultat Kalle
2006-11-07 19:20:49

Myelina #4 (och Metamorfos):
Ja, jag läste/hörde andra återgivningar av rapporten, där det framkom att de hade undersökt båda föräldrarnas utbildning och att faderns utbildning inte verkade spela någon roll. Så det är nog Metro som har slarvat till det.

Jag ber om ursäkt för den slarviga trådstarten, men jag hade bråttom och ville få upp saken (OBS, ämnet, inte Metros återgivning) till diskussion, och det var den enda länken jag hittade i brådskan.

En möjlig förklaring är väl att mammor i större utsträckning sköter barnpassning, och därmed också läxläsning. Eller i alla fall har större inflytande på attityden till skolarbetet.

Men vad vet jag, mina föräldrar har ju bara "7-årig folkskola", som det väl hette på 50/början på 60-talet...

#8  Sv: Mammans utbildning bestämmer barnens skolresultat Karra
2006-11-07 19:25:20

Min morsa hade också låg utbildning när jag var liten (utbildade sig under min barndom). Men jag var som ett ljus i skolan, ha ha.

#9  Sv: Mammans utbildning bestämmer barnens skolresultat Kaiser
2006-11-07 19:36:43

Jag undrar jag, om det inte snarare är en fråga om hur pass uppmuntrande ens föräldrar är? Uppmuntrande i att söka information, att lära sig, att gå framåt alltså.

Utan att ha några vetenskapliga belägg för det, misstänker jag att många lider under jantelagen; medvetet eller omedvetet uppfostrar de sina barn till att bara lära sig precis så mycket som behövs för att klara sig, men stimulerar i övrigt ingen - eller mycket lite - kunskapssökning. För ... 'Du ska inte tro att du är nåt'. Kanske projiceras föräldrars egna tillkortakommanden på barnen?

Om en mor eller far inte hyser något intresse för t ex politik, utan vid var och varannan middag uttrycker åsikter som 'jävla borgare, de bara tar och tar!', eller 'jävla kommunister i regeringen, som bara förbjuder!' - faller det sig inte lite självklart då, att ungarna växer upp med politikerförakt?

Jag tror att grunden för all utbildning först och främst är lusten att lära sig. Vill du inte läsa genusvetenskap så gör du det inte, och om du mot förmodan skulle tvingas till det lär du knappast tillgodogöra dig kunskaperna. Om föräldrarna ger en bild av att det är svårt och tråkigt och jobbigt och kanske fult att lära sig, återspeglas det på dels deras egen utbildningsnivå (eftersom deras uppfattning sannolikt härstammar från deras egen uppväxt och föräldraföräldrarnas åsikter), dels på de egna barnens. Så upprepas mönstret.

Kanske är det bristen på uppmuntran till kunskap och förändring, som i slutänden förstärker både könsroller och samhällsklasser?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?