feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnor och mäns rättigheter (2)


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnor och mäns rättigheter (2) elvdrottningen
2006-11-07 13:02:52

Eftersom den ursprungliga tråden blev kidnappad och omvandlad till en diskussion om kvinnor och mäns löner så startar jag om min tråd om kvinnor och mäns rättigheter:


I tråden om "Detta är feminism" nämdes det att feminism handlar om kvinnors rättigheter. Jag har funderat en del under veckan som gått på det här med kvinnors och mäns rättigheter. Jag är inte speciellt juridiskt bevandrad och har alltid trott att män och kvinnor hade samma rättigheter (att lagen var könsneutral så att säga).

Jag vet ju att män har värnplikt, så på den punkten är ju inte lagen inte helt könsneutral. Men, det handlar ju inte heller om någon rättighet, utan snarare en form av skyldighet.

Men hur jag än har funderat under de senaste dagarna så har jag faktiskt inte kommit på någon rättighet som män har, men som inte kvinnor har. Jag vet inte om det bara är jag som är pinsamt dåligt insatt i juridiken, men eftersom feminism nu handlar om kvinnors rättigheter så borde det väl finnas någon här som kan hjälpa mig att peka ut några områden där män har rättigheter som vi kvinnor saknar.

Med hopp om svar. Tusen tack på förhand!

#2  Sv: Kvinnor och mäns rättigheter (2) Zet
2006-11-07 13:22:46

för mig handlar inte feminism om "enbart kvinnors rättigheter", utan om större frihet för människor att få vara individer.

Nu tror jag dock att kvinnor som grupp tjänar mer på ökad jämställdhet, därför är namnet "feminism" fortfarande berättigat. En dag hoppas jag dock att det inte kommer att behövas :) (Jag tror att även att män tjänar på ökad jämställdhet bl.a. med ev. bättre kontakt till sina barn).

Problemen med ojämställdheten i Sverige idag ligger (främst) inte på ett juridiskt plan utan det handlar om människors attityder till kvinnor och mäns kompetens. Anser jag.

#3  Sv: Kvinnor och mäns rättigheter (2) erka
2006-11-16 15:38:57

Problemen med ojämställdheten i Sverige idag ligger (främst) inte på ett juridiskt plan utan det handlar om människors attityder till kvinnor och mäns kompetens. Anser jag.Framförallt feministers attityd till kvinnor och män påverkar mycket, eftersom dom verkar anse att människor är oförmögna att välja själva och måste kvoteras in här och var.

#4  Sv: Kvinnor och mäns rättigheter (2) sofieregnar
2006-11-16 15:48:40

För mig hänger rättigheter och möjlighter tätt samman. FN:s deklaration om mänskliga rättigheter tillskriver alla människor samma rättigheter men möjlighet att ta sig den rätten eller att ha den reella rätten varierar mycket.
- Alla har rätt till en rättvis rättegång, men i en t.ex. en diktatur kan det vara näst intill omöjligt att kräva att få en rättvis rättegång.
- Alla har rätt till rörelsefrihet, lämna och åka in i land. Men om jag skulle bli torterad om jag återkom till mitt hemland så har inte jag den möjligheten även om jag teoretiskt har den rätten.

Kvinnor och män har samma rättigheter men ibland är möjligheterna att använda dessa rättigheter knutna till vilket kön man har. Detta gäller som sagt alla mänskliga rättigheter, möjligheterna att utnyttja dessa rättigheter skiljer sig otroligt mycket åt.

#5  erka Clajo2
2006-11-16 15:53:35

eller så är det så att samhällets konstruktion redan kvoterar in män överallt, och en kvotering är ett sätt att återställa balansen

ungefär som att det är bra med människor från verkstadsgolvet i styrelserummet för att inte tappa kontakten med verkigheten.

#6  Sv: Kvinnor och mäns rättigheter (2) slaktprod
2006-11-17 00:54:14

Svenska kvinnor är idag jämställda med män i den formella rätten. Sen finns som tidigare påpekats diskriminering i implementeringen.

En grej jag kommer att tänka på dock är att rättssubjektet fortfarande i vissa fall omnämns som "han", t.ex. BrB 1 kap.

"6 § För brott som någon begått innan han fyllt femton år får inte
dömas till påföljd. Lag (1988:942)."

Tidigare användes bara "han" i alla fall där det inte specifikt gällde kvinnor. Det brukar dom dock skriva om nu vartefter till "hon eller han" när de formulerar om lagarna så på sikt skall väl det också lösa sig får man hoppas.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?