feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur gör djur.... egentligen?


Gå till senaste inlägget#1  Hur gör djur.... egentligen? suvi
2006-11-06 14:08:23

Blev lite inspirerad till den här tråden av smink tråden, ....och suresh.

Det är väldigt populärt att hänvisa till vad djur gör för att förklara mänskliga beteenden, eller egenskaper, nu säger jag inte att suresh gör det mer än någon annan, eller om alls, men jag tänker på biologister, (nej jag menar inte biologer den här gången heller), biologister, eller rättare sagt sociobiologer, brukar ju dra till med diverse djur för att förklara en biologisk beteende egenskap, främst "sexuella" egenskaper, speciellt nåt som biologister kallar för "sexuellt urval". Sexuellt urval betyder på ett ungefär att det ena könets val påverkar beteendet hos det andra könet.
suvi sa:
ps. personligen tror jag det handlar mer om nån form av mindrevärdhets komplex när en inte "får" förmera sina gener med den för kvällen snyggaste bruden i baren, och måste ha en sociobiologisk förklaring för att slippa göra alltför mycket självrannsakan
Men iaf så får jag känslan att biologisternas teorier står och faller med om dom hittar ett djur som passar in på deras teorier, och därför letar med ljus och lykta efter minsta möjliga gemensamma nämnare. Ett exempel är ju Thornhills och Palmers våldtäktsteori, dom hittade en andart vars parnings beteende påminde om tvångsparning, fast då fick dom hårddra lite, dom till exempel förklarade inte hur en andhanne håller fast en hona, änder har ju inga armar, och hur det kommer sig att en "motvillig" andhona lyfter och svänger ut med baken för att hannen ska komma åt ordentligt, men som sagt vissa detaljer passar inte in i alla teorier förstås.

Men frågan är, vad är som sker när människan jämförs med djur, är det ett fördjurligande av människan eller ett förmänskligande av djuren?

#2  Sv: Hur gör djur.... egentligen? DavidM
2006-11-06 14:29:49

Suvi:

Bara en notis. Människan är ett djur. Glöm inte det.

#3  Sv: Hur gör djur.... egentligen? suvi
2006-11-06 15:20:02

DavidM:

Bara en notis. Djur är inte människor. Kom i håg det.

#4  Sv: Hur gör djur.... egentligen? DavidM
2006-11-06 16:26:10

Suvi:

Det är som att säga att en ko inte är en häst. Men både ko och häst är ett djur. Precis som människan.

#5  #2 och #3 Fosfolipid
2006-11-06 16:36:14

Alla som känner att jag upprepar vad de redan sagt är välkomna att räcka upp en hand, men hur som helst:

Att människor är djur innebär att eventuella generaliseringar som gäller för djur även gäller för människa. Att alla djur inte är människor innebär bara att generaliseringar som gäller för människor inte nödvändigtvis är sanna för andra djur. Såtillvida man alls accepterar generaliseringar (eller empiri, om man så vill) som fenomen, d.v.s.

Frågan är om någon försökt tillämpa generaliseringar från människa på djur. Om tvångsparning bland änder bara kallas tvång för att det liknar ett mänskligt beteende är det ovetenskapligt och det finns m.a.o. ingen anledning att gräva i frågan ytterligare. Om det, å andra sidan, är ett begrepp man myntat för att det saknades befintliga alternativ finns det inget hinder från att dra paralleller till människan. Därmed inte sagt att parallellerna kommer vara sanna.

Detta med de taxonomiska parametrar som finns, i alla fall. Rimligtvis har både änder och människor andra relevanta egenskaper än att de är djur och att de är eller inte är människor. (Fast det behöver man kanske inte oroa sig för. Det är dock alltid värt att påpeka att änder är häftiga. Dock inte för att de är djur, skulle jag tro.)

#6  Sv: Hur gör djur.... egentligen? suvi
2006-11-06 16:55:11

DavidM:

Det är också som att säga att en kålrot inte är en potatis. Men både kålrötter och potatisar är levande/biologiska organismer. Precis som människan. Är då människor också växter?

#7  Sv: Hur gör djur.... egentligen? Myelina
2006-11-06 16:58:29

Suvi: Fast vissa djur är ju faktiskt människor.

#8  Sv: Hur gör djur.... egentligen? DavidM
2006-11-06 17:43:15

Suvi:

Det där exemplet ger inte dig den glans du förtjänar. Du får chans till. Ta en nytt.

Varför så motstrig till faktumet att människan är en art bland alla andra?

#9  Sv: Hur gör djur.... egentligen? DavidM
2006-11-06 17:44:02

Stavar som en kratta ser ja...är för trött antar ja...ska stå "Ta en ny liknelse" och "motstridig"

#10  Sv: Hur gör djur.... egentligen? Sjodin
2006-11-06 18:42:17

Män är djur. Tycker inte ni det?

#11  Sv: Hur gör djur.... egentligen? suvi
2006-11-06 18:58:25

Tja, jag tycker det är bara så lustigt att alla sociobiologiska förklaringmodeller går utifrån att människan är ett djur utan ta hänsyn till att djur är inte människor, så min fråga kvarstår, fördjurligar sociobiologerna människan eller förmänskligar dom djuren.

Om vi fortsätter på exemplet "våldtäktsteorin" så är det ju en klar indikation på att biologisterna förmänskligade djuren, eller andhannen närmare bestämt, genom att dra parallellen mellan andhannens parningsbeteende och våldtäkt, trots att våldtäkt kan endast förstås från ett moraliskt perspektiv, tillsåvida om nu någon kan med bestämdhet hävda att änder har en sexmoral förstås.

#12  suvi wintermute
2006-11-06 19:02:56

Vågar en fråga vart du egentligen vill komma med allt det här? Finns det någon specifik slutsats du vill dra?

För mig framstår #1 som väldigt tomt på argument men desto rikare på vagt hånfulla kommentarer (bortsett från det ställe där du citerar dig själv, jag skulle inte vilja beskriva det hånfulla i denna kommentar som 'vagt') riktade mot alla som en använder en viss typ av förklaringsmodeller i studiet av mänskligt beteende.
Visst finns det fog för att kritisera förklaringsmodeller som gör en överdrivet stor affär av att somliga andra djurarter uppvisar ett visst beteende, men det vore IMHO lämpligare att kritisera dessa genom argument snarare än genom diverse hånfullheter som urskiljningslöst riktas mot alla som använder sig av sådana paralleller.

#13  Sv: Hur gör djur.... egentligen? suresh
2006-11-06 19:38:42

Människan har en egenskap som djuren saknar - hon kan avstå från sex. Hon kan medvetet välja bort att manifestera driften. Det här tror jag beror på hur människohjärnan är skapad. Den har lager som kan välja bort kortsiktiga fördelar framför långsiktig planering. Alltså - avstå från sex i nuet för att få någon annan fördel längre fram. Hundar och andra flockdjur klarar också det, men bara så länge som det finns någon dominant hane/hona där och skrämmer till ubnderkastelse. Bara människan kan låta sig ridas av sina egna djävlar. Eller - mest uppenbart göra det - och intellektualisera över det.

Den här egenskapen har religionerna utnyttjat. Avstå från glädje i nuet för ett belönat liv i paradiset. Kyskhet på sinnlighetens bekostnad.

Därav det ständiga djuriska upproret mot kulturen. Ner med skrankerna , lögnerna fördjugenheten. Fram med snopp och snippa i vilda bacchanaler - och sen lite ågren dagen efteråt, särskilt om spriten varit inblandad.

Jag drömmer ofta om ett mer sensuellt samhälle där ömhetsbetygelser och även casual sex är en del av vardagslivet. Men i praktiken är jag ytterligt kysk, och kyskare blir jag ju mer lidelsefull jag försöker vara. På samma sätt som orgasmen är en "no way return" verkar kyskheten vara det. Fördelen av att INTE blanda sig in i ständiga emotionella kontroverser är så stor att de tillfälliga fördelarna av lite rajtan tajtan underordnas.

Kyskhet är därför troligen en naturlig mäsnklig drift som inte behöver manipuleras. Och det hälsosamma mänskliga djuret en ganska varierad varelse som prestigelöst vandrar mellan orgie, parförhållande och avhållsamhet.

Eller så är det så som det står i Bibeln - till den som har skall det vara givet. De som har mycket sex får mycket sex,. De som har kastats av vagnen får allt bra klara sig utan.

#14  Sv: Hur gör djur.... egentligen? erka
2006-11-07 10:45:59

hur kan man påstå att honorna bland änder blir våldtagna? Dom kanske bara gillar det lite "rough"...och vi som åskådare förstår inte vad vi ser...

#15  Sv: Hur gör djur.... egentligen? DavidM
2006-11-07 11:06:25

Suresh:

Har vi som art verkligen förmågan att avstå från sex? På individnivå har vi uppenbarligen det men av det kan man inte dra slutsatsen att vi som art har den förmågan.

#16  Sv: Hur gör djur.... egentligen? Gullegubben
2006-11-07 11:29:46

Jag fattar förhållandet så här: Man tittar på djuren och sedan tittar man på människor för att se om människor beter sig på samma sätt. Det är kvaliteten på undersökningen av hur människor gör som är det avgörande. Är den dålig, gör det detsamma om den teori om människors beteende man vill pröva är hämtad från djurlivet eller inte.

Att kritisera teorin istället för undersökningen av mänskligt beteende är en bekväm men inte seriös lösning.

#17  Sv: Hur gör djur.... egentligen? suvi
2006-11-07 11:31:49

erka:

Det är just det som är min frågeställning, hur mycket "mänskligt" tolkar vi i djurs beteende och sen omtolkar det beteendet till människan för att bekräfta att en visst mänsklig egenskap/beteende är biologiskt betingat?

#18  # 15 suresh
2006-11-07 11:33:14

Det där är ju en filosfisk fråga. Kan man vinna på Lotto? Som insdivid kan man det, men som spelarkollektiv kan man det inte.

Mänskligheten skulle givetvis kunna fatta beslutet att upphöra som ras och inte fortplanta sig mer. Det är väl ungefär det som pandorna håller på med.

#19  Sv: Hur gör djur.... egentligen? suvi
2006-11-07 11:38:33

Och i o med det borde perspektivet vara "djur är inte människor" när vi omtolkar dom förmänskligade djuren.

En annan fråga uppstår, har djur sex? Kan alltså begreppet sex rent retorisk användas för att beskriva det beteendet som djur har i syfte att fortplanta sig?

#20  suvi Gullegubben
2006-11-07 11:39:10

"ps. personligen tror jag det handlar mer om nån form av mindrevärdhets komplex när en inte "får" förmera sina gener med den för kvällen snyggaste bruden i baren, och måste ha en sociobiologisk förklaring för att slippa göra alltför mycket självrannsakan"

Känner du till någon undersökning som har prövat om den teorin håller?

Går den teorin att pröva genom en undersökning av mänskligt beteende överhuvudtaget?

Om svaret är "ja", hur har du tänkt att den prövningen skulle genomföras?

Du verkar antyda att mindervärdighetskomplex spelar roll för tillgången till sex. Anser du att mindervärdighetskomplex inte påverkar social status och den egna och andras intryck av personens beteende?

#21  Sv: Hur gör djur.... egentligen? Kalle
2006-11-07 11:43:10

"
Djur har också mänskors känslor
Djuren är ju också mänskor
Ja, det är just vad dom är!"

#22  suvi igen Gullegubben
2006-11-07 11:45:20

"En annan fråga uppstår, har djur sex? Kan alltså begreppet sex rent retorisk användas för att beskriva det beteendet som djur har i syfte att fortplanta sig?"

Djuren har väl inget syfte med sex. Det måste väl beskrivas som en instinkt. Menar du att människors sexuella umgänge saknar anknytning till djurens instinkt att ha sex?

Sex utan sexuella instinkter skiljer sig från djurens sex, men hur vet man vad som är sex utan sexuella instinkter?

Människan har en sexuell instinkt och jag har svårt att se hur man bestämt kan hävda att något av människan olika sexuella beteenden saknar band till denna instinkt.

#23  Sv: Hur gör djur.... egentligen? suresh
2006-11-07 11:49:16

Om man vill leta efter våldtäkter i djurriket kan man nog ta en titt på makakerna. Där går nya alfa-hannar ganska hårdhänt fram bland honorna. Desssa brukar dock i regel protestera organiserat först när den nya hannen börjar bita lhjäl deras bastarder (ungar med gamla alfa-hannen).

#24  Sv: Hur gör djur.... egentligen? Myelina
2006-11-07 12:10:51

Jag tycker att det visst kan vara intressant att titta på djuren för att få mer kunskap om människan. Mycket forskning sker ju på försöksdjur, inte för att man är intresserad av djuren, men för att man kan extrapolera resultaten till människa (och kan göra försök som man inte får göra på människor, eller som är opraktiska att utföra på människa). Sen får man ju komma ihåg att när det gäller beteende så är människan oftast mindre stereotyp (man kan kalla det driftstyrd om man vill) än andra djur. Jag tycker mycket väl att man kan kalla djurens fortplantningsbeteende för sex.

Ett problem med djuranalogier till mänskligt beteende är att man ofta väljer sina "exempeldjur" på ett väldigt underligt sätt. Det finns liksom ingen anledning att dra paraleller mellan partnerval hos gorillor och människor, eftersom gorillor lever i harem till skillnad från de flesta människor.

Ett annat problem (som visserligen inte är unikt för djurforskning) är att man ofta ser det man vill se. I en uppmärksammad chimpansstudie såg man till sin förvåning när man tittade på DNA från flockens individer att det inte alls var så att alfa-hannarna var fäder till alla flockens ungar. Det hade man trott dittills, eftersom det var så det "skulle" vara.

#25  Sv: Hur gör djur.... egentligen? DavidM
2006-11-07 13:32:35

När det gäller "våldtäkter" hos djur tror jag detta är väldigt vanligt. Jag har själv sett klipp där en hane lagar en hona tills hon inte orkar göra motstånd längre. Nu vet inte jag exakt vad det var för djur, men lurvigt var det :)

#26  Sv: Hur gör djur.... egentligen? Myelina
2006-11-07 13:36:25

Det blev ju ett stort ståhej när man upptäckte att de goda, fina delfinerna mobbades, våldtog och mördade varandra.

#27  Sv: Hur gör djur.... egentligen? DavidM
2006-11-07 13:40:06

Myelina:

Men poängen är ju att även olikheterna kan förklara! T ex så har gorilla hanar en väldigt liten pung i förhållande till sin kroppstorlek. Vi människor har halv stor/liten pung i förhållande till vår. Chimpanser har stor pung i förhållande till sin kropp. En välkänd teori är därför att det är den sexuella konkurrensen som styr pungstorleken och spermaproduktionen.

Gorillor har ingen konkurrens. Chimpanser har hur stor konkurrens som helst.

Så därför kan man lära sig saker om människan och naturen även genom att kolla djur som lever olikt oss.

Men så tycker jag faktiskt att gorillor och andra primater är perfekt för människan att studera för att även lära nåt av sig själva. T ex så tror man sig ha hittat genen som gör att vi kan prata medan apor inte kan det. Så vem vet, en dag kanske vi avlar fram en talande apa.

#28  Sv: DavidM Myelina
2006-11-07 13:59:55

Javisst, det är jätteintressant att göra jämförelser. Men ofta dras liknelser lite för långt. Man hittar ett djur som gör något som passar in i ens modell, och så för man fram detta som exempel.

Naturligtvis är det ofta extra givande att jämföra oss med våra närmsta släktingar. Tycker också att pungstorleksjämförelsen verkar vettig. Men man ska vara medveten om de olika "samhällsskicken" som hör till varje art, och inte sålla så mycket när det gäller vilka beteenden man väljer att lyfta fram.

#29  Sv: Hur gör djur.... egentligen? DavidM
2006-11-07 14:40:35

Myelina:

Självklart ska inget dras för långt. Men har du nåt exempel på där erkända forskare drar alldeles för långt gående slutsatser och där slutsatserna är den rådande normen inom just den diciplinen? Om inte så är ju kritiken egentligen irrelevant.

Men tillbaks till tråden. Allt började med att ja sa att människor är djur. Så egentligen. Hur kan då människan "fördjurligas"?

#30  Sv: Hur gör djur.... egentligen? Myelina
2006-11-07 15:22:27

Nja, egentligen tänker jag nog mest på vad "allmänheten" drar för slutsatser. Media och så.

#31  Sv: Hur gör djur.... egentligen? DavidM
2006-11-07 15:34:32

Myelina:

Ok, då förstår jag. Får jag fråga. Vad jobbar du som?

#32  Sv: Hur gör djur.... egentligen? Myelina
2006-11-07 15:50:49

Doktorand, sysslar med psykiatrisk genetik
Och du?

#33  OT-varning :o) Kaiser
2006-11-07 16:07:15

DavidM sa:
En välkänd teori är därför att det är den sexuella konkurrensen som styr pungstorleken och spermaproduktionen.


Aftonbladet avslöjar: SEXCHOCK!

Män med för dåligt sexliv får liten pung.

Är du en av de drabbade - gör vårt webtest!

:o)

#34  Sv: Tvärtom! Myelina
2006-11-07 18:14:39

STOR PUNG
gör dig VIRIL!

Vem har störst pung?
Vi har hela listan!

#35  Sv: Hur gör djur.... egentligen? Kaiser
2006-11-07 18:19:48

Bill Gates har ju rätt stor ... *klura*

Plånbok!? Vad då plånbok!?

#36  Sv: Hur gör djur.... egentligen? DavidM
2006-11-07 22:30:44

Kaiser:

Haha!

Myelina:

Inte med det jag är utbildad som. Är statsvetare. Men har läst lite psykologi och så. Är hobbylekman när det gäller människan och kringliggande ämnen. Det intresserar mig helt enkelt så man läser ju en hel del.

#37  #10 sjodin feather
2006-11-08 01:44:59


Män är djur. Tycker inte ni det?


Precis lika mycket, eller lite, som kvinnor.
Precis, exakt, inga avrundningar.
Vi tillhör ju samma ART för tusan böfvlar!

#38  #13 suresh feather
2006-11-08 01:49:45


Människan har en egenskap som djuren saknar - hon kan avstå från sex. Hon kan medvetet välja bort att manifestera driften. Det här tror jag beror på hur människohjärnan är skapad. Den har lager som kan välja bort kortsiktiga fördelar framför långsiktig planering. Alltså - avstå från sex i nuet för att få någon annan fördel längre fram. Hundar och andra flockdjur klarar också det, men bara så länge som det finns någon dominant hane/hona där och skrämmer till ubnderkastelse.


Jaha, men då har ju inte människan denna egenskap för sig själv? Om en massa andra flockdjur klarar av att lägga sin egen sexdrift åt sidan för att slippa trubbel?
Det enda människan verkar ha för sig själv är att hennes beteende varierar storligen mellan något som heter "kulturer". Något som djur verkar vara mindre påverkade av.
Duh.

#39  #23 suresh feather
2006-11-08 01:57:57

Jaha.
Och?

Sjöelefanters våldtäktsbeteende är också intressant. Stora, kåta fläskberg som krossar minimala sjöelefantstonåringsflickor, som faktiskt inte överlever behandlingen.

Vad ska vi dra för spännande djurparalleller om DET till människovärlden?
Det är naturligt att sexmörda?
Biologiskt och genetiskt och evolutionistiskt framgångsrikt och därmed inget att gruffa över?

Eller säger det kanske ingenting alls?
Mer än att sjöelefantshannar, föga förvånande, saknar empatiska spärrar?

#40  #25 DavidM feather
2006-11-08 02:02:07


När det gäller "våldtäkter" hos djur tror jag detta är väldigt vanligt. Jag har själv sett klipp där en hane lagar en hona tills hon inte orkar göra motstånd längre. Nu vet inte jag exakt vad det var för djur, men lurvigt var det :)


...en etanolintoxikerad heterosexuell Homo Sapiens-hanne i gorilladräkt på någon Halloweenfest? Ett-med-naturen verkar ha vidgat sina vyer...

#41  #26 Myelina feather
2006-11-08 02:04:50

Kan du länka eller nåt?
*fascinerad*

#42  #27 DavidM feather
2006-11-08 02:06:22

Och Homo Sapiens-hannar har mycket större kuk i förhållande till sin storlek än övriga primater.
Något som är lite svårt att dra några djurparalleller om eftersom det inte finns några.

#43  Sv: feather Myelina
2006-11-08 03:27:41

Kukstorleken borde ha orsakats av sexuell selektion, det finns ju inga funktionella fördelar (precis som för bröst). Så de storkukade måste ha fått fler brudar helt enkelt.

Gruppvåldtäkt bland delfiner:
Male alliances typically "herd" females for anywhere from a few minutes to months(4) These herding events are not usually enjoyed by the females. Herding is often forcible with escape events and violence involved.(3) In a herding event males will surround the female or chase her. Aggression toward the female is common and can include: hitting with the tail, head-jerks, charging, biting, or body slamming.(3) Should the female try to escape, which often happens, the males will chase her more often than not. Of course the ultimate goal of a herding event is sex and the males in the alliance will take turns to make sure everyone has an equal share. If the alliance has three members, only 2 will herd the female and the third will stay behind. However, the individual who is left behind changes with every herding event so again all members have an equal chance at mating.

http://www.pnas.org/cgi/reprint/89/3/987

#44  Sv: Hur gör djur.... egentligen? suresh
2006-11-08 05:39:08

Kukstorleken är säkert ett sexuellt urval. Den omhuldade myten att svarta inte har större penisar än vita kan nog också ges en biologisk förklaring - utstickande förfrysningskänsliga kroppsdelar torde vara en överlevnadsnackdel i ett kallare klimat.

I vart fall lär det i Amazonas finnas en indianstam där männen har blå penisar. Detta såg forskarna som berättade om det som ett tydligt exempel på sexuellt urval.

Däremot kan kvinnornas breda höfter ha andra förklaringar. Breda bäcken tillåter större barn att födas- Faktum är att det nog finns en funktion mellan barnets huvudstorlek och kvnjnans bäcken - för små huvuden - dumma barn. För stora bäcken - vaggande gång och flyktsvårigheter. För små bäcken och för stora huvuden - död i barnsäng. Med smärta skall du föda dina barn - för släktets bästa. Eller vad det nu stod i bibeln...

Bushkvinnorna som genetiskt står längts från öriga människoraser hjar dessutom en egenhet som kallas för "fettröv", fast det låter finare på latin. Arvsanlaget tillåter dem att lagra mängder av nyttigt fett på rumpan, ungefär som kamelerna gör i sina pucklar. Mycket bra att ha i öknen där tillgånmgen på mat kan variera kraftigt.

#45  Sv: Hur gör djur.... egentligen? NoManIsAnIsland
2006-11-08 08:02:37

Ja det är bara att konstatera att delfiner har beklagansvärt dåligt inlästa på vår nuvarande sexuallagstiftning.

#46  Sv: Hur gör djur.... egentligen? suresh
2006-11-08 08:43:37

Homosociala är de dock...

#47  Sv: Hur gör djur.... egentligen? DavidM
2006-11-08 08:49:14

Myelina:

Det där är också en av alla teorier varför svarta har större könsorgan än vita. Snopparna var nämligen synliga för kvinnorna eftersom de gick väldigt lättklätt. Då kunde dom välja.....

#48  Sv: Hur gör djur.... egentligen? DavidM
2006-11-08 08:51:25

Egentligen vore det ännu bättre om människan inte påbörjade sitt sexuella urval före 50 års åldern. Då skulle många skavanker inte fått fortplanta sig vidare :)

Och vi skulle bli 200 istället. Vore kul :)

#49  Sv: Hur gör djur.... egentligen? Apoc
2006-11-08 09:37:07

Jag har hort att kukstorleken beror pa att vi gar pa bakbenen. Vi har darfor storre och bredare bakben, sa det behovs storre kuk for att komma in ordentligt.

#50  ¤ 49 suresh
2006-11-08 09:42:28

Då skulle alltså vi nordbor fortfarande gå omkring och stödja oss på knogarna? Och japanerna skutta på alla fyra ???

#51  Sv: Hur gör djur.... egentligen? Clajo2
2006-11-08 22:48:32

Suvi sa:
Bara en notis. Djur är inte människor. Kom i håg det.


jag förstår inte, vad är människor då?

Menar du att andra djurs beteende inte är relevanta för att förklara människors beteende?

Enligt mig är det är en rätt hårdför kreationistisk inställning, intelligent design och allt det där följer i kölvattnet.

#52  Sv: Hur gör djur.... egentligen? suresh
2006-11-08 23:18:59

Människor är däggdjur++. Människor har en utvecklad hjärnbark vilken möjliggör vissa mentala operationer, språkutvekling matematik och framtidsplanering. Samt troligtvis en ganska långtgående möjlighet att förändra förställa, förfina och fördunkla enklare naturgivna däggdjursbeteenden.

Människan har större möjlighet än djuren att bli mer än hon är. Hon har också möjligheten att bli det hon inte är.

Detta gäller främst de lager som handlar om intellektuella aktiviteter, viljestyrda aktiviteter och sociala rollspel.

Vad gäller emotionerna, instinkterna och det sexuella samspelet är vi förvånansvärt lika våra släktingar inom djurvärlden. Dock är ofta känslorna mer samstämmiga än sexualdriften. Det är därför vi kan känna igen oss i en hunds eller en katts känslor. Däremot kan vi ha lite svårt att känna igen oss i kattens parningsbeteende (människohonan löper inte, människohonan och hanen har inte korsande revir) elelr hundens (vi luktar inte varandra i röven när vi träffar varandra)

Även bland våra närmaste släktingar ses helt olika sexuella strategier. Bobbonen idgar flitig konflikthämmande gruppsex. Schimpansen är mer aggresiv och gängbildande. Gorillan kör med patriarkat och orangutangen med monogami. Vi har bland våra släktingar återspeglingar av de mesta av våra sexuella beteenden, men inget "rätt svar" för hur vi skall bete oss själva - den saken är upp till oss - och till ganska stor grad, men inte helt, en kulturfråga.

#53  Suresh Clajo2
2006-11-09 02:02:30

jag är av liknande åsikt till viss del, men, hur VET du allt det här?

#54  Sv: Hur gör djur.... egentligen? suresh
2006-11-09 02:24:45

Källa till djurbeteenden: Diverse TV-program

Källa till hjärnanlysen: "Drakarna i edens lustgård" av Carl Sagan

Definitioner och språk för att analysera egna upplevelser: George Gurdjieff och Peter Ouspenskij.

Filosofiska citat: Chandra Mohan Rajneesh a k a OSHO

#55  Sv: Hur gör djur.... egentligen? Clajo2
2006-11-09 21:21:44

:)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?