feminetik.se feminetik.se

Just nu 23 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Manlighetskonferens i Linköping


Gå till senaste inlägget#1  Manlighetskonferens i Linköping Corona
2006-11-05 13:10:46

Hittade detta i utblicks kalender:

Manlighetskonferens i C-huset, Linköpings universitet, arrangerad av Forum för genusvetenskap och jämställdhet. Tema: manlighet och maskulinitet ur ett genusperspektiv.

Program: http://www.liu.se/content/1/c4/21/82/affisch%…

Lägger in det här, om någon intresserad skulle missa att kolla kalendern.

#2  Sv: Manlighetskonferens i Linköping targash
2006-11-06 01:40:29

Shit vilken konferens. Var sjutton kommer manligheten in i bilden?
Sex, våld,ohälsa uppfostran.

#3  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Kaiser
2006-11-06 01:59:24

Bortsett från ohälsa och uppfostran är ju våld och sex två integrerade delar av mansrollen. Vissa skulle nog t om hävda att det _är_ mansrollen.

Så att det föreläses om det ... Är nog inte så konstigt :o)

#4  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Karra
2006-11-06 06:28:04

Men vad fan.
Antingen så klagas det på att mäns ohälsa, våld mot män mm aldrig är intressanta för feminister. Eller så klagas det på att det ÄR intressant.

#5  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Corona
2006-11-06 08:33:35

Anledningen till att jag postade detta här var faktiskt för att det så ofta skrivs att vi inte bryr oss om hur män mår.
Många av trådarna här handlar om att samhället bara ser kvinnors ohälsa, som tex bröstcancer och det rosa bandet och att TV ägnar en massa timmar åt "kvinnofrågor".

Och det stämmer kanske - vi är för fokuserade på hur kvinnor mår - vi ser inte mäns ohälsa. Så jag ville verkligen pusha för ett av de enstaka tillfällen då bara männens tillsånd avhandlas.

Visserligen har inte alla möjlighet att besöka ett seminarium i Linköping, men för de som är intresserade i resten av Sverige finns det andra seminarier av samma typ. Tipsa gärna feminetiks kalender i Utblick.

#6  Sv: Manlighetskonferens i Linköping DavidM
2006-11-06 09:46:58

Själv tycker jag det är löjligt att ens prata om manlighet......sen tycker jag det är förvånande att man kan kalla våldsamhet som en del av mansrollen när andelen män som utövar våld är promilleliten. Om det vore en del av en manlighet borde väl det i rättvisansnamn vara det beteende som är i majoritet?

#7  Sv: Manlighetskonferens i Linköping kezo
2006-11-06 10:08:16

Nu finns det ju inget i länken som säger att våldsdelen bara avhandlar män som förövare. Kan lika gärna handla om män som offer (borde göra), eftersom män är överrepresenterade inte bara som förövare, utan också som offer. Och visst finns det väl fortfarande än relativt utbredd syn i mainstreamkulturen som säger att kvinnor får man absolut inte slå (även om vissa gör det, om än sällan öppet), kvinnor är svaga och ska beskyddas, men en "riktig man" ska kunna tåla lite stryk? (Även om det inte anses "rätt" att utan vidare puckla på män heller.)

#8  DavidM Gullegubben
2006-11-06 10:12:35

Enligt min mening identifieras "kvinnlighet" med kvinnors mittfåra/majoritet, medan "manlighet" identifieras med någon av männens extremer.

Den varierade gruppen biologiska män kan således tillskrivas egenskaper och livsbetingelser som bara eller mest finns hos extremer, som mäktiga män och våldsverkare.

Den varierade gruppen biologiska kvinnor tillskrivs däremot de egenskaper och livsbetingelser som gäller för mittfåran/majoriteten, trots att denna har stora likheter med mittfåran/majoriteten av biologiska män, och identifieras inte med dess extremer, som mäktiga kvinnor och kvinnliga våldsverkare.

#9  Karra Robban
2006-11-06 10:16:57

Vad olika individer klagar på är väl olika. Att diskutera manlighet och maskulinitet kan ju vara intressant. Att göra det med konstant negativa förtecken verkar vinklat.

I titeln "unga män och våld" framgår ju inte om det är våld AV män eller MOT män som diskuteras.
Däremot är väl titlar som "Biomedicalized masculinities", "Manligt ledarskap?" och ""Sexualities, sexual violences and ICTs" knappast ägnade att ge en bild av att de ser något positivt i den manlighet som skall diskuteras.

Ingen av oss vet exakt vad som kommer att sägas, men det är väl ganska safe att anta att det knappast kommer att finnas några positiva förtecken kring män och manlighet. Vilket är LIUs rättighet. Men det är likaså icke-genmusvetares rättighet att tycka att det är en vriden bild som diskuteras.

#10  Robban Gullegubben
2006-11-06 10:37:39

Ämnena verkar inte handla om mittfåran/majoriteten av biologiska mäns egenskaper och livssituation i alla fall, och extremerna verkar röra onda och/eller mäktiga män, snarare än goda och/eller maktlösa män.

Jag har svårt att tänka mig en kvinnlighetskonferens med samma upplägg. Könsrollsforskningen tycks styras av könsrollerna.

#11  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Corona
2006-11-06 10:38:54

Jag vet inte om jag kan hålla med om att föreläsningarna tar upp en negativ bild, eller en extrem bild av manligheten:

Miniföreläsningar
H. Manlig ohälsa: Stina Backman, fil.dr. tema Mat
I. Manlighet och teknik: Ulf Mellström professor, Luleå tekniska universitet
J. Homosocialitet: Robert Hamrén, doktorand, tema, Genus LiU
K. Anstaltsfostran av pojkar: Renée Frangeur, lektor, FGJ, LiU
L. Manligt ledarskap?: Anna Fogelberg, fil.dr. IBV, LiU
M Unga män och våld: Kjerstin Andersson, doktorand, tema Barn, LiU
N. Broderskap: Lars Kvarnström, fil.dr. ISAK, LiU
O. Biomedicalised masculinities and Viagra™: Ericka Jonsson, fil.dr. tema Teknik, LiU

Jag kan bara se att det är olika aspekter av manligheten som belyses. Inte alla aspekter, men det är knappast möjligt, och andra aspekter tas säkert upp på andra seminarier. Dessutom skulle dessa tema passa lika bra på ett seminarium om kvinnor.

Men hur skulle ett drömseminarium om manligheten se ut?
Finns det några aspekter av manligheten som borde diskuteras, men som sällan kommer upp?

#12  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Apoc
2006-11-06 10:43:38

Det ar val valkant att genusvetenskap ofta har en kritisk syn pa konsroller. Det ar mest negativa sidor som tas upp, bade om kvinnorollen och mansrollen.

#13  Sv: Manlighetskonferens i Linköping kezo
2006-11-06 10:59:59

Kvinnlig ohälsa
Kvinnlighet och teknik
Homosocialitet
Anstaltsfostran av flickor
Kvinnligt ledarskap?
Unga kvinnor och våld
Systerskap
Biomedicalised femininites...

Tja, låter inte helt galet. Snarare som ett ganska typiskt seminarium som behandlar kvinnlighet samt kvinnors situation.
Och som i någon utsträckning borde beröra de flesta kvinnor, även om varje punkt för sig kanske inte gör det.

#14  Apoc Gullegubben
2006-11-06 11:12:52

"Det ar val valkant att genusvetenskap ofta har en kritisk syn pa konsroller. Det ar mest negativa sidor som tas upp, bade om kvinnorollen och mansrollen."

Frågan är hur mycket de negativa sidorna av den manliga och den kvinnliga könsrollen, såsom de oftast beskrivs av genusvetare, har att göra med vanliga biologiska mäns och kvinnors egenskaper och livssituation.

Betonar genusvetare hela tiden att deras "forskning" inte rör människor utan roller?

#15  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Gullegubben
2006-11-06 11:17:13

Rollbeskrivningen spiller över på synen på verklighetens biologiska män och kvinnor.

Matematikern gör skillnad mellan tal och siffror, gör genusvetaren det?

#16  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Karra
2006-11-06 14:39:48

Robban, jag får inte alls intrycket att det med nödvändighet skulle vara en negativ inställning till manligheten som kommer att vara rådande på konferensen. "Manligt ledarskap?" till exempel, det kan väl bara handla om manligt ledarskap på gott och på ont? Samma sak med "Anstaltsfostran av pojkar"-jag kan inte tänka mig annat än att det är bra att diskutera hur pojkar på anstallt behandlas och rehabiliteras och om detta kan förbättras eller förändras.

Vad gäller våld och unga män hörde jag idag på Front i P3 om unga män som råkar ut för gatu- och krogrelaterat våld. Trots att detta är en av de vanligaste orsakerna till att män söker sig till akuten en helgkväll är beredskapen överlag rätt dålig på akutmottagningarna. En kille hade fått bandage och plåster efter att ha blivit slagen med en flaska i huvudet - dagen efter var det för sent att sy ihop såret så ärret blev jättestort och fult. Det är svårt att få hjälp att bearbeta vad som hänt, bearbeta chocken och efterföljande ångest o dyl. Sen är det ju så att karlar påfallande ofta pucklar på varandra och alltså kostar samhället pengar vad gäller sjukvård OCH psykiskt lidande. Så visst finns det mycket att diskutera där.

#17  Sv: Manlighetskonferens i Linköping targash
2006-11-06 15:23:16

Konferensen handlar inte om manlighet punkt slut det är det som är hela poängen.

#18  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Karra
2006-11-06 15:32:12

Vad handlar den om då?

#19  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Golem21
2006-11-06 15:45:14

Seminarieidén är intressant. Och valet av punkter är säkert helt ok.
Frågan är bara vad som döljer sig bakom de förment neutrala rubrikerna? Låt mig gissa att seminiariet kommer att befästa den manskritisk som genomsyrar feminismen i största allmänhet.

#20  Golem21 Gullegubben
2006-11-06 15:54:43

Fast oftast är det ju inte män som kritiseras utan "män", i alla fall när man frågar, även om distinktionen inte görs så klar som jag som man skulle önska.

#21  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Corona
2006-11-06 16:46:07

Det låter som om flera av de som diskuterar här har varit på en massa seminarier om manlighet - stämmer det?

Ni måste ha blivit oerhört besvikna, med tanke på de bittra kommentarerna.

Hoppas att några av er bevakar även detta evenemang och återkommer med rapporter om hur det hela förlöpte.

#22  Corona targash
2006-11-06 17:53:47

Jag har läst 20p genusvetenskap och det var inte särskilt givande gällande manlighetsforskningen, den var rent idiotisk och rent av radikalfeministisk.
Har sett ett flertal seminarier rörande män på STV24 där manlighet varit en del av programmet eller föreläsningen.
Ren skit skulle jag beteckna nästan all manlighetsforskning. Dess syfte verkar snarare vara att bekräfta radikalfeministiska teorier vilket den lyckas med med idiotiska slutsatser och felaktiga frågeställningar och hypoteser.

#23  Sv: Manlighetskonferens i Linköping TheObserver
2006-11-06 18:10:39

Frågan är ju om genusprofessor Eva Lundgren kommer att närvara, och berätta om "hur män är"?

#24  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Karra
2006-11-06 19:09:44

Ser du henne på schemat nånstans?

#25  Sv: Manlighetskonferens i Linköping KjellAke
2006-11-06 19:20:06

Inom "genusvetenskapen" dominerar manshatet och avundsjukan eller blandningar därav. Varför skulle en enda man gilla att bli dissikerad och definierad utifrån en sådan hätsk inställning. Självklart blir man misstänksam och undrar vad för elände som nu väntar när man ser agendan.

#26  Sv: Manlighetskonferens i Linköping TheObserver
2006-11-06 20:58:04

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#27  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Corona
2006-11-07 16:03:42

Och hur skulle ett drömseminarium se ut?

#28  Sv: Manlighetskonferens i Linköping UppåtEmma
2006-11-07 16:36:28

Finns det ingen som kan svara på hur det borde se ut då? vad som borde tas upp?

ni som klagar över att mäns problem och mäns situation inte uppmärksammas, inte brys om, speciellt inte av feminster - ge lite konkreta förslag. Nåt måste det ju vara ni saknar eftersom att ni klagar på det?

#29  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Gullegubben
2006-11-07 16:58:07

En drömkonferens om manlighet har inga feministiska genusvetare inblandade.

#30  Sv: Manlighetskonferens i Linköping kezo
2006-11-07 17:12:37

GG

Det var inte så uttömmande. Bättre kan du nog.

#31  kezo Gullegubben
2006-11-07 17:45:43

Inget ämne är för bra för att en feministisk genusvetare inte skall kunna förstöra det, så jag vill nog säga att det är ett grundläggande krav. I övrigt är det inte så himla petigt. Inte för min del, i alla fall.

Ett ämne som jag skulle gilla vore "Varför beskrivs mansrollen utifrån extrema män, medan kvinnorollen beskrivs utifrån majoriteten/mittfåran: Vad är en vanlig man på riktigt?"

#32  Sv: Manlighetskonferens i Linköping Kaiser
2006-11-07 17:47:15

Kanske därför att det är de extrema männen som vållar mest skada?

#33  # 31 Gullegubben Corona
2006-11-07 18:19:57

Är det verkligen mittfårans kvinnor som beskrivs enligt kvinnorollen?

Är det inte extremerna i alla roller som beskrivs? En karikatyr om man så vill.

För en generalisering är ju en typ av karitkatyr.

För även om vi talar om "medelsvensson" som enligt statistiken skulle vara en kvinna i 35-40 års-åldern, arbetande inom ett vårdyrke, boende i storstad osv... så är det ändå bara en typ - en karikatyr som beskrivs - inte en verklig människa.

Kan man ha ett seminarium om en specifik människa som fortfarande lever, med anledning av att denne är så vanlig och typisk för sin sort? Ja, kanske. Fast då blir det ju inte ett seminarium om manligheten.

Men du ska ha cred i alla fall Gullegubben, för att du kom med ett konstruktivt förslag.

#34  Sv: Manlighetskonferens i Linköping FemAspirant
2006-11-07 18:20:54

Intressanta föredragstitlar jag skulle vilja se:

”Varför beskrivs mäns uppoffringar som maktutövning och kvinnors maktutövning som uppoffringar?”

”Hur det kommer sig att feminister beskriver pojkars problem i skolan som problem med att de påverkas i sin könsroll att agera på sådant sätt att de inte klarar att tillgodogöra sig utbildningen och prestera tillfyllest medan kvinnors problem i arbetslivet beskrivs som ett systematiskt förtryck från mäns sida?”

”Skillnaden i hur barn behandlas av dagispersonal - hur påverkas framtida beteende i vuxen ålder?”

”Skilda rollerna på partner/ och raggmarknaden – vilka resultat får det på mäns och kvinnors beteende?”

”Kvinnlighet – dekonstruktion och kritik utifrån ett befria-mannen-perspektiv”

”Hur de gängse valen av partner där män i medel är äldre än kvinnor påverkar hushållens val av jämställda rollfördelningar vad gäller städning, barnpassning, karriärsatsning, hälsa etc.”

”Varför har män inte rätt att tolka vare sig sina egna signaler eller andras, medan kvinnor alltid ska ha rätt att tolka både sina egna och andras signaler?”

”Förfulandet och skampåförandet av uttryck för manlig sexualitet”

”Kvinnligt förtryck av män”

”Könsrollsfångarnas dilemma - En spelteoretisk studie av könsroller”

”Kvinnlighet som sexuell norm”

”Sexistiska tankefigurer i feministisk retorik”

”Tidsanvändningsstudien – vad säger den egentligen?”

”Könsrollerna - Ett försök till en värdeordsbefriad beskrivning”

”Manlig skam, attityder kring normbildning och propaganda hos 70 och 80-talister”

”Jag är inte offer – internaliserad oförmåga att se egen diskriminering”

I could go on and on…

#35  #34 FemAspirant Corona
2006-11-07 18:27:57

Otroligt intressanta ämnen - även om jag inte håller med om alla rubriker - men ett seminarium som ditt drömseminarium skulle definitivt skapa intresse.

Och när får vi möjlighet att gå på det?

Allvarligt alltså - jag skulle tycka det var intressant att lyssna på föredragshållare som var pålästa i dessa ämnen.
Kan du inte få någon förening eller något universitet att hålla ett seminarium med dessa eller liknande frågor? Studentorganistationer brukar intressera sig för ämnen som sticker ut - och det tror jag definitivt att man skulle anse att dessa gjorde.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?