feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Det sitter i generna


Gå till senaste inlägget#1  Det sitter i generna suresh
2006-11-05 09:36:05

En 12-årig dotter på besök kom nyss in i datorrummet och såg mig sitta uppkopplad på feminetik. Följande dialog utspelade sig:

- Pappa, är du feminist?

- Nej, det är jag inte, men jag tycker om att sitta och diskutera sådana frågor.

En stunst tystnad.

- Pappa, varför heter det feminism? Borde det inte heta jämlikhet istället. Feminism kommer ju från femi..fem.. ja det som har med kvinnor att göra. Och jämlikhet skall det ju vara mellan båda könen, eller hur?

- Jo så är det, men de som kallar sig feminister tycker att kvinnor har varit mer förtryckta och därför skall man bry sig extra mycket om dem. Vilket ju blir till ett problem om det inte är kvinnorna som är extra mycket förtryckta längre. Så visst har du rätt, visst borde det heta jämställdhet.

- Jaha, ok

Och så var det samtalet avslutat.

Nåt om äpplen och träd här? Eller arv och miljö? Snarare arv eller vad, eftersom hon bor med mamman?

#2  Sv: Det sitter i generna kezo
2006-11-05 09:50:03

Nästa gång kan du fråga din 12-åriga dotter varför hon tror att vi använder ordet MAN och inte kvinna eller något könsneutralt ord, när vi pratar om män(-iskor) i allmänhet. Och varför hon tror att en varelse vi inte vet könet på, t ex en seriefigur eller ett djur, ofta beskrivs som "han" och inte "hon" eller "den". Om hon själv gör det.

Förklara för henne att om hon tänker efter, kommer hon nog att upptäcka att det ligger mycket i vårt språk och samhälle som utgår från män och manligt, fast det inte bara handlar om män. Men de flesta tycker inte att det är ojämställt för det. Ord är trots allt bara ord, det viktigaste är kanske vad MAN menar.

Detsamma med ordet feminism.

#3  Sv: Det sitter i generna suresh
2006-11-05 10:07:34

Nej, du. Jag tänker inte jobba något på att indoktrinera mina barn. Jag tänker istället jobba hårt för att ge dem hög veckopeng, god mat och ljuvliga framtidsdrömmar. Men när de kommer med sina frågor till mig tänker jag svara dem efter det jag kommit underfund med och därefter uppmuntra dem att fortsätyta fråga själva.

#4  Suresh kezo
2006-11-05 10:49:56

Det var inte ett försök till indoktrinering, bara en reflektion. Du ska inte försöka få din dotter att bli feminist - det får hon avgöra själv. Vad du däremot kan fråga, är varför hon har problem med ord som har sin rot i femininum, men inte ord som har sin rot i maskulinum. Ge henne en tankeställare helt enkelt, utan att för den skull tala om vad hon ska tycka.

Jag har själv sagt samma sak till flera barn och tonåringar som undrat samma sak - utan att försöka pracka på dem feminism. Det är alltid lika kul att se hur de reagerar. Det blir en riktig aha-upplevelse för dem.

#5  Sv: Det sitter i generna Karra
2006-11-05 11:29:47

Du indoktrinerar ju din dotter att tycka att feminism är ett dåligt begrepp.

#6  Sv: Det sitter i generna suresh
2006-11-05 11:30:59

JAg kan förstå kopplingen feminism - mänskligeht och det gjorde min dotter också. Samtidigt gjorde en äldre dotter reflektionen att det var naturligt att det hette mänsklighet eftersom Mannen (Adam) var den första människsan - en bekräftelse av en inympad Patriarkal föreställning mao.

Samtidigt nätr jag frågade varför det hette "moder jord" och inte "fader jord" var svaret lika självklart - nej, det måpste heta moder jord eftersom modern ger liv. Vem är då större frågade jg var svaret - Moder jord! - Har funnits längre, är större, kan djävlas betydligt mer. Vem är då överordnad? MODER JORD - blev svaret.

Alltså kvinnan är överordnad. Kvinnan är norm. Allt liv kommer från henne. Mannen är en parentes som rastlöst vandrar runt från en punkt på Henne till den andre och under dessa korta rörelser upplever vi en slags upprymdeht vi kallar frihet. Från Henne är vi komna, till Henne återvänder vår längtan.

#7  Sv: Det sitter i generna kezo
2006-11-05 11:47:03

Dina döttrar verkar inte helt tappade bakom en vagn trots allt! ;)

Nej, skämt å sido. Det där med Moder Jord som störst har jag också hört - mest som någon form av girlpower-reaktion mot de ärkekpatriarkala judendomen, kristendomen och islam. Inte så konstigt, IMO. Jfr med Black Power. De förtryckta reser sig helt enkelt, och börjar leta förebilder.

Om något slags matriarkat skulle uppstå (ja, jag vet att en del män tycker att vi är där redan idag...) kanske ordet "manpower" skulle ha en helt annan innebörd om 200 år. Eller "malepower" snarare. Idag smakar det ordet ungefär lika illa som white power, men allt beror på samhälle och kontext.

#8  Sv: Det sitter i generna slaktprod
2006-11-05 16:14:36

Nej, att jorden är "moder" betyder inte att kvinnan är norm, det betyder att hon är högre aktad OM hon gör det kvinnor skall göra - föda barn. Kvinnan har ju traditionellt setts som den "felande länken" mellan MAN och djur. Och det är fortfarande så att man får högre lön och status om man uppfinner en rymdraket (tämjer naturen) än om man föder barn (lever med naturen). Sen kan man tycka att det är rätt eller fel, men faktum kvarstår att "moderskap" knappast ligger högt bland de saker som ger framgång i livet. Jag skulle nog snarare säga att idealiseringen av moderskapet historiskt varit något som tjänat till att hålla kvinnor "på sin plats", d.v.s. att hålla dem i hemmet, i det privata, medan männen skulle ta hand om det offentliga - där de "riktiga" besluten fattades.

#9  Sv: Det sitter i generna suresh
2006-11-05 16:46:16

*suck*

Man får högre lön för att uppfinna en rymdraket därför att efterfrågan på rymdraketer är större än efterfrågan på bebisar. Vi behöver snarast fler rymdraketer för att med tiden kunna forsla ut all bebisöverproduktion i rymden.

För övrigt tycker jag att Kärleken är norm. Kärleken och Buddha. Allt annat är bara trams.

#10   Phoenix
2006-11-06 11:02:16

fan vad skön du är, suresh!!

#11  # 10 suresh
2006-11-06 11:45:31

Med höjda ögonbryn mottaget , men ändå välkommet...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?