feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt


Gå till senaste inlägget#1  Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Rat
2006-11-02 13:32:52

Idag 2 nov kl 9:30-15:00 i svt 2: Heldagskonferens - Hur kan man bekämpa mäns våld mot kvinnor och barn?

Det är alltför ofta som svt direktsänder från konferenser av den här typen i sina kanaler. Konferens där kontroversiell radikalfeministik propaganda får föras fram obemött. Är det verkligen okej i en kanal som marknadsför sig själv som "fri"?

Alla vetenskapliga studier som genomförts i USA och, på närmare håll, t.ex. på Irland och i Norge, visar ju att män och kvinnor är precis lika goda kålsupare som kvinnor när det kommer till partnervåld. Och när det gäller barnmisshandel är det ju klart vanligare att mammorna är förövare än papporna.

"Fri television"? Snarare fi-television...

#2  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt DavidM
2006-11-02 13:38:55

Rat:

Jag ser inget problem med ämnet i sig. Problemet är ju att det troligen bara varit en massa feminister där som haft feministisk utgångspunkt.

#3  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Myelina
2006-11-02 13:46:48

Alla vetenskapliga studier som genomförts i USA och, på närmare håll, t.ex. på Irland och i Norge, visar ju att män och kvinnor är precis lika goda kålsupare som kvinnor när det kommer till partnervåld.

Det må vara hänt, men problemet (anser jag) är fallen av allvarligt (och dödligt) våld där män är överrepresenterade som förövare och kvinnor som offer. Jag vill inte förringa personer som mår dåligt pga lättare misshandel, men tycker inte att det är konstigt om insatserna riktas mot det allvarligare våldet.

#4  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Rat
2006-11-02 13:58:22

Myelina sa:
Det må vara hänt, men problemet (anser jag) är fallen av allvarligt (och dödligt) våld där män är överrepresenterade som förövare och kvinnor som offer.


Visst, män är tydligen lite överrepresenterade när det gäller allvarligare våld, men rättfärdigare det verkligen att det gång på gång är män som grupp som pekas ut? Borde inte allmänheten få veta att studie efter studie visar att det i stort sätt är lika vanligt att kvinnor som män är förövare?

Och vad säger du förresten om att man pekar ut män som grupp som skyldiga till barnmisshandel när det är klart vanligare att kvinnor misshandlar sin barn än män?

#5  Myelina erka
2006-11-02 14:06:29

Jag vill inte förringa personer som mår dåligt pga lättare misshandel, men tycker inte att det är konstigt om insatserna riktas mot det allvarligare våldet.


Då tycker du antagligen precis som jag att vi kan sluta snacka om mäns våld mot kvinnor och satsa resurserna på problemet mäns våld mot män istället!!

#6  Myelina Gullegubben
2006-11-02 14:06:46

"Det må vara hänt, men problemet (anser jag) är fallen av allvarligt (och dödligt) våld där män är överrepresenterade som förövare och kvinnor som offer. Jag vill inte förringa personer som mår dåligt pga lättare misshandel, men tycker inte att det är konstigt om insatserna riktas mot det allvarligare våldet."

Jag vill inte förringa kvinnor som utsätts för allvarligt och dödligt våld av män, men jag tycker att det är konstigt att inte mer uppmärksamhet och resurser satsas på det större och allvarligare problemet allvarligt och dödligt våld mot män.

#7  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Myelina
2006-11-02 14:13:36

Nej, för barnmisshandel gäller (Brå, 2005)

Misstänkta:
Vid offer 0-6 år: 32% kvinnor
Vid offer 7-14 år: 20% kvinnor

#8  Sv: erka & Gullegubben Myelina
2006-11-02 14:36:59

Då tycker du antagligen precis som jag att vi kan sluta snacka om mäns våld mot kvinnor och satsa resurserna på problemet mäns våld mot män istället!!

Jag vill inte förringa kvinnor som utsätts för allvarligt och dödligt våld av män, men jag tycker att det är konstigt att inte mer uppmärksamhet och resurser satsas på det större och allvarligare problemet allvarligt och dödligt våld mot män.

Det stämmer att män oftare utsätts för (anmäld) misshandel än kvinnor (7650 vs. 5400 förra året), och det är förstås inget som ska negligeras. En skillnad är att de manliga offren sällan är bekanta med förövaren, medans de kvinnliga offren oftare misshandlas av en person i hennes närhet. Kvinnliga offer för mäns våld lever ofta i misshandelsförhållandet under lång tid vilket förvärrar situationen för dem jämfört med misshandlade män.

Men sedan tycker jag (OT) att det är fullkomligt vedervärdigt att man lurat i tjejer att det är livsfarligt att gå omkring utomhus på kvällarna, när det i själva verket är farligare för killar. Tjejerna går omkring med överfallslarm, pepparspray och 112 redan intryckt i mobilen, medans killarna inte ens blir uppmärksammade på riskerna för dem.

#9  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Rat
2006-11-02 14:56:04

Varför peka ut grupper som särskilt farliga? Och om nu ska peka ut grupper som särskilt våldsbeägna, varför är det okej att peka ut gruppen män, men inte gruppen invandrare?

#10  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt UppåtEmma
2006-11-02 15:14:51

det borde givetvis heta Våldsmäns våld mot kvinnor och barn.

#11  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Gullegubben
2006-11-02 15:23:57

"En skillnad är att de manliga offren sällan är bekanta med förövaren, medans de kvinnliga offren oftare misshandlas av en person i hennes närhet."

Vad gäller dömda måste andelen där den dömde och målsägaren har någon form av relation vara störst. Det är i alla fall mitt minne från denna verklighet. Och i absoluta tal måste fler män än kvinnor utsättas för "relations"-våld i vidare bemärkelse (vänner, grannar, arbetskamrater, konkurrenter, släktingar, skurkbröder etc.)

"Kvinnliga offer för mäns våld lever ofta i misshandelsförhållandet under lång tid vilket förvärrar situationen för dem jämfört med misshandlade män."

Fast enstaka misshandel av kvinnor är inte ovanligt det heller och i absoluta tal måste det ju finnas lika eller nästan lika många män som kvinnor som utsätts för en misshandelsserie.

#12  Sv: Gullegubben Myelina
2006-11-02 15:53:13

4415 (82%) av de kvinnliga offren var bekanta med sin misstänkte gärningsman.
3385 (44%) av de manliga offren.

Brå ger tyvärr ingen information om huruvida det rör sig om upprepad misshandel, och det går heller ej att läsa ut ur deras statistik vilken typ av relation offer och gärningsman haft.

#13  Myelina Gullegubben
2006-11-02 16:05:00

Fast jag tänkte på dömda. Inkluderas ouppklarade brott, är det ganska troligt att män råkar ut för okända gärningsmän oftare.

#14  Sv: Gg Myelina
2006-11-02 16:22:13

Kan tyvärr inte hitta statistik för lagförda brottslingar uppdelat på kön. Såhär skriver Brå om de misstänkta:

"Statistiken över misstänkta personer baseras på de personer som är skäligen misstänkta för brott. Endast de skäligen misstänkta personer där åklagaren efter avslutad förundersökning bedömt att brottsmisstanken ska kvarstå ingår i statistiken."

#15  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt kezo
2006-11-02 16:36:57

Jag skulle inte ha någon emot någon eller några TV-timmar om kvinnors våld mot män, samt våld i samkönade relationer, då båda dessa är mindre uppmärksammade fenomen. Jag tror att det skulle behövas.

#16  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Greg
2006-11-02 18:00:55

Vad jag tycker är en smula konstigt om man nu skall peka ut grupper är att så mycket fokus läggs på just "Mäns våld mot kvinnor" och inte "Mäns våld" kort och gott.

Inte nog med att gruppen som är förövare pekas ut, även gruppen som drabbas skall begränsas vilket för mig i de flesta fall blir obegripligt.

Är inte grundproblemet som skall kommas åt (om man är intresserad av en lösning) varför så många män ägnar sig åt ett våldsamt beteende?

Jag anser att det är ett feltänk om man tror man kan komma tillrätta med grundproblemet genom att få män att selektivt bli mindre våldsamma mot endast ett kön.

Det måste ju hållas bra mycket mer seminarier och diskutioner om mäns våld mot just kvinnor än själva grundproblemet, dvs vad gör vi skall göra för att förhindra att män slåss öht.

#17  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Rat
2006-11-02 18:54:14

Nämen titta vad man hittar i svt2:s tablå för imorgon fredag, ett 6 ½ timmarsseminarium om:

Kvinnor och hälsa - 1,6 miljonerklubben

Seminarium på Oscarsteatern i Stockholm. Det behandlar bland annat alzheimers, bröstcancer och hälsosam mat. Dessutom uppmärksammas Osteoporosdagen. I Sverige är 1,6 miljoner kvinnor över 45 år. 1,6 miljonerklubben jobbar för att införa det kvinnliga perspektivet i medicinsk forskning och läkarutbildning. Reporter: Karin Andersson. [47730154]

#18  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt UppåtEmma
2006-11-02 20:44:05

Jepp, såfort det talas om kvinnor eller kvinnors problem och liv tas upp så är det radikalt.

#19  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt targash
2006-11-02 21:12:39

Var en ren skitdag. Lögner på lögner på lögner.
Mona Eliasson är en komplett idiot. Läst hennes bok slutsatserna är skrattretande. Var en massa grejer och statistik där jag läst precis motsatsen.

Sen var det några kommunala kvinnorjourer som snacka idioti.
Gillade rinkeby kvinnofridsgrupp (kommunal)
Typ av våld (mot kvinnor då)
Psykisk
Fysiskt
Sexuellt
Ekonomiskt
Materiellt

Gillar ekonomiskt och materiellt. Papercuts och stekpannor då?

#20  targash UppåtEmma
2006-11-02 21:23:44

haha, nä - för det kan ju inte vara fallen där kvinnor fått sina bankkonton länsade, eller skyhöga mobilräkningar som han ringt på hennes namn. Eller de som fått hela sitt bohag sönderslaget eller bildäcken sönderskurna.
Så allvarligt kan det ju inte vara, det måste vara nåt löjligt litet fånigt för de dumma kvinnorna att oja sig över.

#21  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt heffaklumpen
2006-11-02 21:25:35

haha, nä - för det kan ju inte vara fallen där kvinnor fått sina bankkonton länsade, eller skyhöga mobilräkningar som han ringt på hennes namn. Eller de som fått hela sitt bohag sönderslaget eller bildäcken sönderskurna.


Detta är ju sådant som kvinnor ägnar sig åt också, även om de sällan döms för det.

#22  UppåtEmma targash
2006-11-02 21:49:07

Shit vilken intressant definition av våld du och de delar då. Eva Lundgren måste känna sig varm och gosig nu. Folk har tom utvidgat hennes vida definition av våld till att innefatta bedrägeri, skadegörelse och stöld.

Själv betraktar jag inte bedrägeri, skadegörelse och stöld som våld.

#23  targash UppåtEmma
2006-11-02 21:58:18

nej, du tillhör säkert de priviligierade och skonade.

försök sätta saker i sitt sammanhang, försök se den större bilden.
Svenskalektion för övrigt: att slå sönder något är att bruka våld.

#24  #22 UppåtEmma RickJames
2006-11-02 22:08:00

"Svenskalektion för övrigt: att slå sönder något är att bruka våld."

Inte mot kvinnan

Diskuterar man mäns våld mot kvinnor och barn finns är man sålunda OT när man tar upp sådant. Skadegörelse är inte våld mot kvinnor, bedrägeri är inte våld mot kvinnor, stöld är definitivt inte våld mot kvinnor.

Sammanhanget är våld mot kvinnor, dessa saker befinner sig inte inom bilden på något sätt. Det är emotionella argument.

#25  RickJames heffaklumpen
2006-11-02 22:12:18

Psykiskt våld, men det finns ganska mycket som man skulle kunna räkna in där.

#26  RickJames UppåtEmma
2006-11-02 22:14:40

om det är hennes egendom som slås sönder så är ju våldet riktat mot henne som ägare. däcken skiter väl i om de blir sönderskurna, stolarna bryr sig inte nämnvärt om att bli brasved...

#27  Myelina RickJames
2006-11-02 22:17:40

"En skillnad är att de manliga offren sällan är bekanta med förövaren, medans de kvinnliga offren oftare misshandlas av en person i hennes närhet."

Om jag var kvinna och ville misshandla en man skulle jag hitta en man som av emotionella eller ekonomiska orsaker gjorde det åt mig. Det är exakt det som en kompis ex hotade med i somras. Hon skulle skicka sin kusin på honom (välkänd gängmedlem från fjollträsk) att slå honom sönder och samman om han inte passade sig. Att de manliga misshandelsoffren oftare misshandlas av personer de inte känner kan vara ett resultat av att kvinnor som vill ha en man utsatt för våld oftare än män inte gör detta själv. Detta måste undersökas vilket borde ha gjorts för länge sedan egentligen då slutsatserna som nu dras är helt ofullständiga. Man vet inte om mannen som misshandlat en annan man gjorde det på eget bevåg eller om någon honom nära ligger bakom misshandeln.

#28  UppåtEmma targash
2006-11-02 22:22:08

Dels så smiter du från den egentligen frågan och sen är definition av våld att med fysisk styrka utöva påtryckning eller bestraffning mot någon. Alltså en människa.
Det går att använda begreppet våld som att bryta upp lådan med våld. Men detta är en beskrivning av att det krävdes styrka för att få upp den.
Att slå i sönder bilen är inte att bruka våld mot den. Att genom styrka försöka få upp en frastfrusen bildörr kan betecknas som att bruka våld mot bildörren.

Skadegörelse låter jag vara som en "gråzon" för diskussionen skull.
I vilket fall så är enligt dig stöld och bedrägeri fortfarande att bruka våld.
Kille: Tjejen där brukade våld mot mig.
Polisen: Hur menar du?
Killen: Hon snodde min plånbok från bordet.

Hur många här anser att stöld och bedräger är våld?

#29  targash UppåtEmma
2006-11-02 22:24:04

som sagt, se den större bilden. försök. ansträng dig lite.

#30  #26 UppåtEmma RickJames
2006-11-02 22:28:54

"om det är hennes egendom som slås sönder så är ju våldet riktat mot henne som ägare. däcken skiter väl i om de blir sönderskurna, stolarna bryr sig inte nämnvärt om att bli brasved..."

Det är ändå inte hon som utsätts för våldet.

För övrigt är det inte ovanligt att bedragna kvinnor slår sönder saker för sina otrogna pojkvänner. Skall det räknas som våldsamma kvinnor tycker du?

#31  #25 Heffaklumpen RickJames
2006-11-02 22:31:25

"Psykiskt våld, men det finns ganska mycket som man skulle kunna räkna in där."

Med psykiskt våld åsyftas vanligen hotelser om faktiskt våld.

#32  #31 Rickjames Mumriken
2006-11-02 23:53:44

Så när min ex-fru kom med grundlösa anklagelser om incest, så var det inte psykiskt våld? Djävligt ont gjorde det i varje fall...

#33  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Mumriken
2006-11-02 23:55:19

Jag anser faktiskt att det är ganska meningslöst att prata om vems våld som är hemskast mot vem. För den individ som drabbats är det lika hemskt oberoende av om man är man eller kvinna... och den som gör någon illa är lika vedervärdig om de gör det liknande skäl...

Jag har sett och upplevt hur både män och kvinnor gör vad de kan för att göra andra illa... och jag ser ingen vinnare i att anklaga än det ena och än det andra könet för att vara värst... det är bara destruktivt...

#34  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt kezo
2006-11-03 00:15:31

Stöld och skadegörelse räknas inte som våld om det rör sig om enstaka händelser. Men om de är en del av ett större sammanhang och ett återkommande hotfullt och/ eller våldsamt beteende riktat mot en specifik person, kan det ses som en del av våldet och hoten som riktas mot denna.

#35  RickJames heffaklumpen
2006-11-03 00:43:15

Med psykiskt våld åsyftas vanligen hotelser om faktiskt våld.


Handlingar avsedda att orsaka psykiskt lidande är väl en vanligare beskrivning.

#36  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt heffaklumpen
2006-11-03 00:45:49

För övrigt är det inte ovanligt att bedragna kvinnor slår sönder saker för sina otrogna pojkvänner. Skall det räknas som våldsamma kvinnor tycker du?


Ja.

#37  Sv:Rat + targash Myelina
2006-11-03 01:35:07

Rat sa:
Och vad säger du förresten om att man pekar ut män som grupp som skyldiga till barnmisshandel när det är klart vanligare att kvinnor misshandlar sin barn än män?

Du tycker inte att det är på sin plats nu att erkänna att detta var ett grovt felaktigt påstående?

Rat sa:
Varför peka ut grupper som särskilt farliga? Och om nu ska peka ut grupper som särskilt våldsbeägna, varför är det okej att peka ut gruppen män, men inte gruppen invandrare?

Eftersom män är överrepresenterade i alla samhällsklasser jämfört med kvinnor (misstänks för brott 3,5 ggr oftare). Invandrare är visserligen överrepresenterade (misstänks drygt dubbelt så ofta), men detta kan till stor del förklaras av klasskillnad (6 ggr vanligare att misstänkas för brott om man erhållit socialbidrag). Därför anser man inte att invandrares brottslighet behöver problematiseras på samma sätt, utan anser det viktigare att åtgärda de sociala klyftorna som predisponerar för brott. (Källa: Brå 2005) Christian Diesen skrev också på DN debatt (11/3-05) att invandrare missgynnas i alla led i det svenska rättssamhället, vilket förmodligen leder till att deras andel bland de misstänkta är större än bland de faktiska brottslingarna.

targash sa:
Mona Eliasson är en komplett idiot. Läst hennes bok slutsatserna är skrattretande. Var en massa grejer och statistik där jag läst precis motsatsen.

Hur vet du att det är hennes statistik det är fel på, och inte den du läst tidigare?

#38  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Rat
2006-11-03 09:52:45

Myelina sa:
Du tycker inte att det är på sin plats nu att erkänna att detta var ett grovt felaktigt påstående?


Nej, för:

According to the US Department of Justice, 70% of confirmed cases of child abuse and 65% of parental murders of children are committed by mothers.


http://www.glennsacks.com/california_mothers_…

Rat sa:
Varför peka ut grupper som särskilt farliga?


Myelina sa:
Eftersom män är överrepresenterade i alla samhällsklasser jämfört med kvinnor ...


Jo, men varför peka ut hela gruppen män, i stället för de skyldiga? Det kan inte tyda på något annat än manshat.

Om man tittar på de våldsamma männen så är en överväldigande majoritet av dem kriminella. Och varför blev de kriminella? Kan inte dina åsikter om klassklyftor appliceras även här?

#39  UppåtEmma 29,37 targash
2006-11-03 10:03:03

Oavsett om jag ser helheten så är upprepade stölder inte våld. Upprepade bedrägerier är inte våld.
Varför är det så svårt att förstå?

Sen skulle det vara nytt stycke i citatet och lite fler ord. Åsyftade statistiken som redovisades under konferensen var flera olika föreläsare. (Iofs så är Mona Eliasson en idiot i vilket fall. I sin bok drar hon slutsatser från sina spekulationer och inte från sitt statistiska underlag. Att statistiken också är felaktig hjälper inte för trovärdigheten)

#40  Mumriken #33 UppåtEmma
2006-11-03 10:07:19

word!!!

(hoppas det har rett ut sig för dig!)

#41  targash UppåtEmma
2006-11-03 10:08:02

varför är det så svårt för dig att förstå att det faktistk är det om en ser till den stora bilden? våldshandling som våldshandling.

#42  #18 Fosfolipid
2006-11-03 10:40:12

Snyggt.

#43  Rat divad
2006-11-03 11:16:33

Det finns ingen vinklig alls vad gäller urs redovinsnig av forskning. Vissa dagar är det rena antifeministforsknin som redovisas. Jag har 2 timmar inspelat på mig hd där en professor (i bla bla medicin) försklarar att kvinnor och män är helt skilda väsen genom hela livet.

#44  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt erka
2006-11-03 11:36:35

Låt mig se nu, om jag har sönder ett föremål så räknas det som våld mot ägaren. Hmmm, så om jag diskar och har sönder något så kan det liknas med att jag råkat slagit till ägaren till detta. Det känns lite konstigt. Förra året hade jag inbrott i mitt garage och sommardäcken blev stulna. Räknas det som att jag blev utsatt för våld då? Det gjorde inte alls ont och jag fick inga blåmärken.

Är det ungefär samma sak som när sexuellt utnyttjande också skulle kallas våldtäkt, att nu ska alla brott mot kvinnor kallas för våld? Allt för att få ökade siffror på våldstatistiken så vi alla kan inse hur hemskt kvinnor har det och mer resurser ska satsas på att lösa problemet

#45  erka #44 Apoc
2006-11-03 12:14:36

Försök åtminstone förstå! "Se till helheten" betyder att det beror på omständigheterna. Materiell förstörelse kan vara jämförbart med våld. Det beror på helheten!

#46  Apoc erka
2006-11-03 12:16:44

Men att ha sönder någons prylar är ett brott mot den personen, inte våld mot den personen. Hur tusan kan man få det till att vara det?!?!?

#47  UppåtEmma bengtboman
2006-11-03 12:36:22

"Jepp, såfort det talas om kvinnor eller kvinnors problem och liv tas upp så är det radikalt. ".

Jag tycker det verkliga problemet är att man med ett särskilt "könsperspektiv" skapar en ökad polarisering mellan manligt och kvinnligt. Det är att gå ärende åt det som de säger sig vilja motverka.

I sanningen är det ju faktiskt så att det aldrig tas upp program eller debatter angående mäns situation annat än om det gäller hur de ska frigöra sig från ett beteende som förtrycker kvinnor.

Genom att det uteslutande är "kvinnorperspektivet" för att betrakta kvinnans situation som tas upp så blir det, om inte radikalt så, polariserande. Ett polariserande är inte något som leder oss framåt.

#48  Almänt om ämnet. Apoc
2006-11-03 12:49:03

Det är klart att våld är illa oavsett vem förövaren och offret är. Men det skulle vara svårt att få något fokus på en konferens om våld i allmänhet. Det finns många olika typer av våld, med olika orsaker och olika sätt att åtgärda. Därför tycker jag att det är helt riktigt att man delar upp våld i grupper och diskutterar dem separat.

En typ av våld är grövre våld inom familjen, som ofta upprepas under lång tid. Det är ofta mäns våld mot kvinnor och barn. Jag tycker dock det är lite olyckligt att man envisas med att "peka ut män" även när det inte tillför någonting för brottsförebyggande. Konferensen borde kunna diskuttera denna typ av våld även i samkönade relationer, och/eller om förövaren är en kvinna. Och jag tror inte man tar upp alla former av mäns våld mot kvinnor heller. Om Hells Angels misshandlar en kvinnlig Bandidos-medlem, så har inte det mycket med konferensens tema att göra.

Ni som tycker det är fel att dela upp våld i olika typer: Vad anser ni att man ska göra mot våld i allmänhet? Finns det någon åtgärd som minskar alla typer av våld?

Att mäns våld mot kvinnor diskutteras så mycket tror jag till stor del beror på att det är så kontroversiellt. Alltså, säg att man har en konferens om t.ex. gängvåld, något som främst drabbar män. Då kommer alla hålla med om det är allvarligt, och diskussionen förskjuts snart till at skötas inom rättsväsendet och grupper som är intreserade av brotssförebyggande verksamhet. Har man däremot en konferens om mäns våld mot kvinnor, så hörs det direkt att det bara är feministisk tjafs och likande. Vilket jag tycker visar att frågan behöver diskutteras offentligt.

#49  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Apoc
2006-11-03 12:52:34

Och, ja, när man diskuttera våld inom familjen så det vettigt att även ta upp annat som händer i samband med detta, har likande orsaker och effekter. Vare sig det strikt talat är "mäns våld mot kvinnor" eller inte.

#50  Apoc Greg
2006-11-03 13:02:06

"Att mäns våld mot kvinnor diskutteras så mycket tror jag till stor del beror på att det är så kontroversiellt."

Mest kontroversiellt vore väl isåfall att diskutera och peka ut kvinnors våld mot barn, eller varför inte mot män.
Så uppenbarligen har det inte helt att göra med hur kontroversiellt det är.

#51  Sv: Rat Myelina
2006-11-03 14:05:11

Mhm, fast mina siffror är svenska. Dina är amerikanska, och inte heller där kan man säga att kvinnor är överrepresenterade i förhållande till hur stor andel av barnuppfostran de står för.

Varför peka ut alla män? Det tycker jag är en typisk straw man att påstå. Jag anser inte att det är ett utpekande att diskutera ett problem utifrån vad vi vet är riskfaktorer för det. Om vi kunde "peka ut" bara de skyldiga männen vore det ju jättebra, men hur skulle det gå till?

#52  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Kalle
2006-11-03 15:01:59

Rat:

Om 1000 män råkar illa ut så är det ingen diskriminering så länge en enda kvinna råkar ut för samma sak.

Om 10 kvinnor råkar illa ut så är det diskriminering. Oavsett om 1, 2, 5 eller 20 män råkar ut för samma sak.

You gotta see what you're up against here, boy!

#53  Myelina Rat
2006-11-03 15:08:40

Myelina sa:
Varför peka ut alla män? Det tycker jag är en typisk straw man att påstå. ... Om vi kunde "peka ut" bara de skyldiga männen vore det ju jättebra, men hur skulle det gå till?


Pratar man om "Mäns våld mot..." så pekar man ju ut alla män.

Det finns flera enkla lösningar:

- Våldsamma mäns våld mot...
- Våldsamma människors våld mot...

eller mina favoriter:

- Våld mot vuxna/barn
- Partnervåld

#54  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Myelina
2006-11-03 15:19:31

"Mäns våld mot..." så pekar man ju ut alla män.

Inte mer än vad "Kvinnors alkoholdrickande" och "barns tv-tittande" pekar ut alla kvinnor som alkisar och alla barn som små soffpotatisar. Man måste kunna problematisera något utan det ses som ett påhopp. Mäns våld mot kvinnor är ett stort problem, men ingen påstår att alla män är våldsamma. Men visst, för mig fick man gärna övergå till att enbart prata om partnervåld, så slipper tunnhudade män känna sig kränkta.

#55  Myelina Rat
2006-11-03 16:36:04

Vad ser du för poäng med att skilja på mäns och kvinnors alkoholdrickande?

#56  Sv: Rat Myelina
2006-11-03 16:58:20

Tja, det var bara ett exempel på särskiljanden som kan göras utan att "gruppen kvinnor" känner sig kränkta. Anledningar kan vara exempelvis om man vill uppmärksamma att kvinnors alkoholdrickande ökar snabbare än mäns, eller att de får andra skador eller så. Det kan finnas en massa anledningar.

#57  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Ebbo
2006-11-03 19:15:59

Enligt BRÅ är 90 % av förövarna som misshandlar kvinnor män. Vid dödsmisshandel är det nästa uteslutande män som är förövare. För mig gör denna överrepresentation av manliga förövare det legitimt att tala om att det är gruppen män som utövar våld mot gruppen kvinnor. Skall man dessutom se till våldtäkter och sexuella trakasserier ökar antalet kvinnor som utsätts av våld av män.
Jag förstår inte hur man bara kan dissa en dag och utmåla det som radikalfeministisk propaganda utan att ens ha sett programmet ifråga. Samma sak gällande dagen om kvinnor och hälsa. Om man ser till fakta så är ju deras budskap relevant, åtminstone för kvinnor som riskerar att råka ut för hjärt och kärlsjukdomar eller riskerar att få äta någon som helst medicin, då dosen inte är anpassad efter kvinnor, och kvinnors sympton och biverkningar inte heller finns dokumenterade. Menscykeln anses ju störa alldeles för mycket för att det ska vara värt att göra tester med kvinnor.

#58  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Ebbo
2006-11-03 19:19:43

ang. barnmisshandeln så är kvinnorna (enligt BRÅ ) 33 %. Män är fortfarande överrepresenterade.

#59  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Greg
2006-11-03 22:17:53

"Enligt BRÅ är 90 % av förövarna som misshandlar kvinnor män. Vid dödsmisshandel är det nästa uteslutande män som är förövare. För mig gör denna överrepresentation av manliga förövare det legitimt att tala om att det är gruppen män som utövar våld mot gruppen kvinnor. "


Men, gruppen män är väl i princip lika överrepresenterade gällande all typ av våld, och inte bara mot kvinnor ? Så jag förstår fortfarande inte hur det blir legitimt att 99,9% av alla diskutioner handlar om våld mot just kvinnor och inte mer handlar om mäns överrepresentation av all typ av våld.

#60  Sv: Idag: 6 ½ timmars radikalfeministpropaganda i svt Kaiser
2006-11-03 22:24:32

Fast ... Genom att diskutera mäns våld mot kvinnor, diskuteras ju mäns våld. Resultaten från en diskussion spiller över till en annan, s as, för samma (eller likartade) mekanismer ligger väl bakom våldet oavsett vem som blir slagen?

#61  Rat, Myelina, Ebbo m.fl. wintermute
2006-11-04 13:34:37

Jag misstänker att åtminstone en del av den här skillnaden mellan olika siffror handlar om begreppsförbistring. Ordet 'barnmisshandel' är trots allt inte helt och hållet ekvivalent med den engelska termen 'child abuse' eftersom den senare är betydligt bredare ('barnmissskötsel' vore kanske en närmare term inom svenskan?).
Den här http://www.jimhopper.com/abstats/#s-intro sidan tar upp en rad av de tänkbara problem som kan uppstå i skapandet och utvärderandet av statistik.

Den här begreppsförbistringen tangerar väl för övrigt frågan om vad som egentligen är lämpligt att inkludera i begreppet 'våld'. Själv lutar jag åt att vilja använda breda definitioner på våld som även inkluderar indirekta och psykologiska varianter (jag tror tom. att det kan vara lämpligt att gå så långt som till att betrakta så gott som allt våld inom relationer som att det ytterst är psykologiskt till sin natur och se på det direkta, fysiska våldet som ett av en rad "verktyg" som finns tillgängliga för våldsverkaren) och jag misstänker att en del av de som i den här tråden har förespråkat en snävare syn på saken kan ha skjutit sig själva i foten iom detta, åtminstone ifall de vill att partnervåld från kvinnor mot män skall tas på allvar eftersom detta oftare tycks ta mer subtila former än det som män riktar mot kvinnor.

#62  UppåtEmma 41 targash
2006-11-05 02:45:43

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?