feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ett slag i huvudet på Jeyno


Gå till senaste inlägget#1  Ett slag i huvudet på Jeyno Jeyno2
2006-11-02 08:54:49

Gaah, vad irriterande, jag är inte registrerad som feminist, men en tråd i Diskussion där jag bara tänkte skriva ett inlägg fortsätter med sakupplysningar och antaganden om vad jag tycker och jag kan inte svara.

Jag har redan försökt förklara så gott jag kunde. Allt ni frågar om finns redan i det jag skrev. Fattar ni ändå inte, kan ni glömma det. Så himla viktigt var det inte.

Jag beskrev min aha-upplevelse. Sedan tyckte någon att den var självklar, men den aha-upplevelse som tråden startade med var självklar för mig, så det är ju inget konstigt.

Jag beskrev inte min åsikt om sakfrågan. Jag skrev inte att jag tycker att diskriminering av invandrare är rätt. Jag skrev inte att det inte är ett problem att kvinnor blir ratade i en anställningssituation.

Ja, det är en förhöjd risk att bli sjuk igen om man varit långtidssjukskriven tidigare. Jag är själv i den situationen. Betyder det att jag har svårare att bli anställd? Ja, och jag finner det naturligt. Kan man lagstifta bort det genom att bestraffa arbetsgivaren för att han anställer en mer arbetsduglig person? Ja, men det har ingen effekt, i den verkliga situationen finns så många faktorer med i hans beslut att det inte går att bevisa att just min sjukdom var avgörande. Lösningen blir i stället arbetsmarknadspolitiska åtgärder som halv arbetsgivaravgift och liknande.

Men min sjukdom har inget med mitt kön att göra. Min aha-upplevelse var att det har inte risk för graviditet heller, utom att alla som är gravida är kvinnor. Det är inte diskriminering mot kvinnor, det är alltså inte en feministisk fråga, utan ska diskuteras i samma andetag som diskriminering av fd långtidssjuka, epileptiker, reumatiker, handikappade, förståndshandikappade, dyslektiker, färgblinda och psykopater. Alla tillstånd som man kan föddas till eller råka in i utan egen skuld, men som gör att man blir mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Arbetsgivaren har ingen moralisk skyldighet att agera välgörenhetsinrättning i dessa fall. Problemet måste lösas på statlig nivå, det är en fråga om skyddsnät och fördelningspolitik.

#2  Sv: Ett slag i huvudet på Jeyno MarianneK
2006-11-05 22:40:35

Du har en åsikt - att om det är så att kvinnor i barnfödaråren har svårare att få jobb, så är det inte en feministisk fråga.

Som jag har förstått det höll folk i tråden inte med dig.

Det du ser som en aha-upplevelse ser andra, bland annat jag, som något du har missförstått.

#3  Sv: Ett slag i huvudet på Jeyno heffaklumpen
2006-11-06 03:19:05

Det är en annan utgångspunkt i diskussionen bara.
Jeyno ser sannolikheten att få jobb som kopplat till risken för arbetsgivaren att anställa. Problemet existerar för många grupper och är inte specifikt för kön. Exakt vilka risker det handlar om skiljer mellan grupperna, men bakgrunden är samma. Det handlar alltså inte egentligen om en könsdiskriminering utan om att vissa risker är kopplade till kön, t.ex graviditet för kvinnor och värnplikt för män.

Det enda jag ser är att det går väldigt snabbt att dissa åsikter och personer som kan tolkas som obekväma, oavsett om de egentligen är det eller inte.

#4  Sv: Ett slag i huvudet på Jeyno MarianneK
2006-11-06 15:41:26

Så att säga att man inte håller med någon är att dissa, inte bara åsikten, utan även _personen_?

Att kvinnor har svårare att få anställning pga graviditetsrisk är en feministisk fråga.

Bland annat innebär graviditet inte med nödvändighet någon särskilt stor frånvaro från arbetet. Män riskerar att bli fäder, och kan mycket väl tänkas vara hemma _mer_ än kvinnan.

Det finns en helt könsneutral risk att bli förälder, som är förhöjd för människor i 30-årsåldern. Problemet är att arbetsgivare bara ser denna risk hos halva befolkningen.

Helt klart en feministisk fråga.

#5  MarianneK heffaklumpen
2006-11-07 01:16:11

Så att säga att man inte håller med någon är att dissa, inte bara åsikten, utan även _personen_?


Det beror på hur man gör det, att bara inte hålla med är inte att dissa personen. Det var inte specifikt riktat till dig utan handlade om debattklimatet.

Att kvinnor har svårare att få anställning pga graviditetsrisk är en feministisk fråga.


Om man enbart ser det ur kvinnors perspektiv, ja, och det beror även lite på hur man ser på feminism.

Bland annat innebär graviditet inte med nödvändighet någon särskilt stor frånvaro från arbetet. Män riskerar att bli fäder, och kan mycket väl tänkas vara hemma _mer_ än kvinnan.


Hur ser statistiken ut?

Det finns en helt könsneutral risk att bli förälder, som är förhöjd för människor i 30-årsåldern. Problemet är att arbetsgivare bara ser denna risk hos halva befolkningen.


Det gör de inte, iallafall inte längre. Däremot är risken för att tvingas göra lumpen fortfarande helt ensidig. Det är också något som anses helt ok att fråga om vid en anställningsintervju.

Helt klart en feministisk fråga.


eller inte...

#6  MarianneK 0laberg
2006-11-07 09:19:27

Väl talat!

#7  Sv: Ett slag i huvudet på Jeyno 0laberg
2006-11-07 12:30:44

Gloria Steinem sa: Women are not going to be equal outside the home until men are equal in it

Det hänger ihop.

#8  Sv: Ett slag i huvudet på Jeyno MarianneK
2006-11-07 12:39:45

Jag nöjer mig med att de flesta feminister, för att inte säga alla, nog håller med mig om att det här är en feministisk fråga.

Vilka frågor som icke-feminister anser att feminister bör se som feministiska är inte lika relevant för mig.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?