feminetik.se feminetik.se

Just nu 25 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Smink


Gå till senaste inlägget#1  Smink Jeyno2
2006-11-01 13:30:51

Jag är nyfiken på hur ni sminkar er. Alltså inte vilken foundation ni använder, utan om ni gör en vanlig kvinnlig sminkning, markerar ögonen kraftigt med svart, målar regnbågar och klistrar glitter på kinden (eller annan alternativ sminkning) eller inte målar er alls. Och hur ofta.

Själv har jag aldrig sminkat mig, men har blivit kvinnligt sminkad vid två tillfällen i mitt liv.

Känner ni män som sminkar sig? Jag har aldrig mött någon, men jag har hört att de existerar.

#2  Sv: Smink Blindalina
2006-11-01 14:22:32

Åh! Smink!

Själv har jag alltid tyckt att killar passar sjukt bra i smink ( fast utan går också bra.) Jag har känt en del killar som sminkat sig.

Jag har gått igenom olika sminkstadier, men har aldrig haft nåt krav på mig förutom i typ 14-årsåldern, utan sminkat av egen vilja; drar lite snabbt:

en tidig tonårsperiod; den prematura veckorevynsminkningen. regel; sminka sig som alla andra a la damtidningarna. kommentar överflödig.

sen, i senare delen av åttan typ; ta avstånd från veckorevynsminkningen. hade bara mascara i princip. det var också i tonår. hade kajal ibland, nån slags pandasminkning s a s. nagellack.

gymnasiet; nästan inget smink alls, förutom ibland när en gick ut. lite puder, för att få sån där elfenbensaktig hy som var alternativt trendig för några år sedan. nåt på ögonen.

20-22; mera smink. å ena sidan helt naturell på dagtid, men desto mera vid utgående. ögonskuggor, samma elfenbensskimrande foundation, highlighters, rouge, ögonbrynsfärg, kajal/eyeliner ibland, nåt på läpparna. gärna nån kul ögonskuggefärg. stilasmink.

nu; i stort sett på samma vis. ibland inget alls, ibland mera.

jag skulle dock aldrig få för mig att som vissa tjejer smacka på med hela setet sminkning; foundations-highlighters-primers blabla varje dag. Jag fördömer dem inte men det är ALLDELES för meckigt och en får en lite konstig självbild.

Jag tycker att en kille med hela setet ; foundation, primers etc,
skulle kännas lika oattraktiv som en dylik tjej rent ytligt sett.


Däremot tycker jag att killar gärna får börja sminka sig på ett enklare vis; ögonfärger, puder, kajal, läppstift, nåt slags glamsmink whatever.

Det är fint på alla, om än inte jämt.

En seglivad myt är för övrigt att ett "manligt" ansikte ( låga breda ögonbryn, bred käke, etc) inte skulle kunna sminkas. Kolla vilken glamrockare som helst, liksom.

#3  Sv: Smink TheObserver
2006-11-01 14:42:58

Mindre spackel, mera äkta. Inget spackel: The real thing.

Gäller alla människor.

#4  Sv: Smink Blindalina
2006-11-01 14:49:40

vad är äkta? ;)

#5  Sv: Smink Kalle
2006-11-01 15:02:00

Lita inte på folk som använder smink och parfym.

De är fula och luktar illa...
;-) ;-)

#6  Sv: Smink kilgore_trout
2006-11-01 15:04:22

Jag vardagssminkar mig sällan, möjligtvis lite brun kajal.

För fest blir det dock gärna mer: foundation, kajal (oftast brun) och gärna läppglans/läppstift - sen kan det utökas med ögonskugga (helst koppar), rouge och kanske mascara (i de fall jag inte har glasögon) om jag känner för det.

#7  Sv: Smink suvi
2006-11-01 15:06:45

Äkta är antagligen det som är naturligt, vad nu det är :-?

Vardagsmink: Lite puder, rouge, kajal och läppglans, tar lite dryga 10 minuter att fixa till ett hyfsat vardagssmink, iaf för mig.
Festsmink tar dryga halvtimmen att fixa, men jag sminkar inte upp mig så mycket för fest, det är ungefär som vardagssmink fast lite mer, mer ögonskugga, eyeliner. osv.

Det finns gott om män som sminkar sig i min bekantskapkrets, och inte alla är heller gayisar eller transar, och ofta blir blir det sminkprat, en kan få riktigt goda råd från män om smink.

#8  Sv: Smink Blindalina
2006-11-01 15:10:22

sen undrar jag ibland om folk förstår hur mkt folk kan sminka sig utan att det direkt noteras. dels såna som sminkar sig mycket varje dag, men sen har jag kompisar som framstår som väldigt "avslappnat naturliga" och kanske har dreads, men som faktiskt tar på sig foundation varje dag.

för att inte tala om hur många tjejer en ser som har en hel arsenal makeup dagtid.

och då är det förstås mer äkta att understryka sitt smink med starka färger el dyl.

#9  Sv: Smink Kosmoskatten
2006-11-01 15:18:57

Till vardags: puder. Har försökt sluta, men det är svårt att vänja mig vid bilden av mig själv som flottig, plufsig, prickig och rynkig... Jag har det sämsta från både tonårens finnighet OCH den begynnande medelålderns bäbisrynkor och plötsliga ojämnheter.

Till fest: Puder. Mascara. Så mörkt runt ögonen som möjligt, alternativt lätt och luftigt i färger som grönt, blått och lila. Eventuellt nåt neutralt läppstift eller läppglans.

Håller med Blindalina; jag skulle aldrig orka hålla på varje dag med samma sorts krigsmålning jag gör inför en utekväll. Dessutom känns det på nåt sätt som fusk med smink; visst, andra kanske ser mig som snyggare och fräschare, men själv vet jag ju likförbannat att bakom fasaden döljer sig en helt vanlig måndagmorgon. Typ.

(med den inställningen kanske det verkar konstigt att jag sminkar mig när jag ska på fest. Det är väl 30/70 konvention och att "festansiktet" är en del i det estetiskt roliga i att plocka ut en schysst party-outfit. Nåt annat än vardag helt enkelt.)

Foundation har jag aldrig begripit mig på. Testade det i tonåren men det slutade alltid med att ansiktet hamnade vid hakan... jag kanske inte köpte tillräckligt dyra märken, men krävs det cash av stora mått så föredrar jag att vara au naturel och göra nåt roligare för pengarna.

#10  Sv: Smink Blindalina
2006-11-01 15:22:08

äktast tycker jag är när en lyckas visa upp insidan på utsidan, tror jag.

#11  #9 "flottig, plufsig, prickig och rynkig... " Jeyno2
2006-11-01 15:24:44

När jag gick i gymnasiet åkte jag som utbytesstudent till USA. På resan dit lärde jag känna en tjej som var med i samma utbyte. Hon var helt osminkad, skitsnygg och hade perfekt hy. Den familj hon hamnade i var lite konstig, de tvingade henne att sminka sig, eftersom alla amerikanska tjejer gjorde det. Efter ett år i smink var hennes hy helt förstörd med små finnar överallt. Jag tyckte det var tragiskt.

#12  Sv: Smink Blindalina
2006-11-01 15:29:05

men en måste ju ta vara på sin hy!
dels kommer en i olika hudtyper, vilket kan vara lite otursamt, men om en köper obligatoriska rengörings och hudvårdsprodukter för halva lönen som krävs för sminkning så är det ingen fara.

en skall alltid använda rengöringskräm, ansiktsvatten och såna där bomullspads, samt återfukta huden med fuktighetskrämer. finns bra såna på apoteket.

#13  Sv: Smink Blindalina
2006-11-01 15:36:31

det var antagligen dåligt amerikanskt smink dessutom.. jag är len som en babyrumpa.

däremot kanske fler killar borde sköta om sin hy med dyra hudvårdsprodukter lite bättre, vem är valkig, torr och rynkig vid 45 om inte män?

#14  Jeyno2 kezo
2006-11-01 15:39:56

Gå till en synth- eller svartrocksklubb någon gång. Där sminkar sig många killar.

Själv sminkar jag mig lite eller inte alls till vardags (varierar). När jag gör det, brukar jag använda puder eller någon form av hudstift och mascara.

Till fest kan det även bli kajal runt ögonen, ibland riktigt mycket (om det är halloween t ex :)) Ibland nåt coolt läppstift. Thats it.

Jag tycker att roliga/ annorlunda sminkningar kan ses som en konstart. Det är också intressant att männsikan verkar ha sminkat sig i alla tider och att det förefaller ha varit lika vanligt bland män i många äldre kulturer. Varför det anses omanligt att sminka sig idag, medan kvinnor nästan "förväntas" göra det (i alla fall lite) övergår mitt förstånd.

#15  Blindalina Kalle
2006-11-01 15:45:04

Apropå att ta vara på sin hy:
Nästan alla kvinnor jag känner, oavsett om de sminkar sig till vardags eller inte, går ständigt omkring med Lypsyl eller motsvarande läppvalla som de använder rikligt flera gånger om dagen.
I princip ingen av mina manliga bekanta gör samma sak. Och varken jag eller någon annan av männen har såna problem med nariga eller spruckna läppar att det skulle motivera en sådan konsumtion som kvinnorna ägnar sig åt.

Nu har jag inga vetenskapliga eller andra belägg för detta, bara mina egna observationer. Men jag är helt övertygad om att kroppen till stor del anpassar sig efter vad vi utsätter den för. Krämer och återfuktning leder bara till att kroppen drar ner på den naturliga produktionen.

#16  Sv: Smink Blindalina
2006-11-01 15:47:06

en till grej; ÄKTA är då inte att vara det ansikte en är given så mycket som möjligt. hurrah, jag uppfyller min fysik , liksom. är det äkta att vara i sin fysiska kropp så mkt som möjligt; hej jag har inget smink på mitt ansikte så jag är sååå natureeeell? Blää.

däremot så gillar inte jag heller att sminka mig till vardags, men det är för att jag vill synka med min uppenbarelse och det är en annan sak än att vara naturlig; och för att det är för meckigt.

#17  Kalle Blindalina
2006-11-01 15:52:58

Jag har minsann perfekt fuktighetsbalans i hyn, och det kanske mina killkompisar också har. Jag känner många killar som går runt med lypsyl. Fast; lypsyl använder jag bara för att en får glansigare, fylligare läppar utan att för den skull se ut som en porrmodell med drypande, slemmigt lipgloss som en del tjejer gjorde för nåt år sen. Och så luktar det gott.

Angående vetenskapligheten; jaa, jag köper då inte fuktighetskrämer utvecklade av institut i schweiz för 900 spänn.
Men jag insisterar; apotekets composita ÄR good for you. Det tror jag på.

Men, huvudsaken här är väl att jag har perfekt hy.

#18  Sv: Smink Blindalina
2006-11-01 15:56:14

(ursäkta om jag låter litet arg i inläggstonen, det är jag inte, jag tycker det är ett lite roligt ämne bara. )

#19  BlindaLina Kalle
2006-11-01 16:04:31

Det är OK! (#18).

Men om du har perfekt hy, vad tror du skulle hända om du slutade med t e x fuktighetskräm?

#20  Sv: Smink Blindalina
2006-11-01 16:17:19

inget alls my friend.

fast jag skulle helt klart sluta sminka mig samtidigt.

du kanske borde läsa på lite om hur fuktighetskrämen funkar. :)
det finns fria radikaler i luften, avgaser och skit, när du tar på dig fuktighetskrämen tränger de inte in i huden. det är sant.

när klimatet är torrt på vintern torkar huden ut.
och när du har på dig fuktighetskrämen ( jag har bodyshops vitamin c moisture cream, den är _jätte_tunn och härlig, doftar gott) blir den lenare helt enkelt. hela dan.

jag har svårt att tänka mig att nåt i den skulle hämma nån slags cellförnyelse eller liknande.

men, jag får väl googla för att få bättre belägg.

jag är en sån som knappt kan konsumera saker utan att vara 1000% kritisk, för jag är en smakfascist, och jag hatar onödiga saker typ hudvårdskrämer som inte funkar, så jag är ganska säker på att det fungerar. vet inte vad detta har med feminism att göra iofs. :D

#21  Sv: Smink UppåtEmma
2006-11-01 16:36:00

lypsyl innehåller mineralolja som är uttorkande. därför är så många "beroende" av lypsyl. de flesta märken av trutvalla innehåller det, därför är daglig använding inte att rekomendera om det är just torrhet en vill undvika. har en det för att se fin ut så är det en annan femma.
försvarets hudsalva har inte mineralolja, så är det torrhet en vill avhjälpa så är det det bästa.

jäkligt synd att så få killar tar hand om sin hud, många 30 och 40+ skulle var mkt fräshare om de bara använde fuktighetskräm och visste hur en ska raka sig (efter duschen). egentligen hur enkelt som helst.

#22  Sv: Smink Blindalina
2006-11-01 16:37:15

ö tycker jag att fler av manligt kön borde utforska hygienbranschen. det kan vara nice att bejaka sin fysik med diverse kroppsprodukter. för sin EGEN skull, alltså. tänka; jag är en fysisk varelse i universum, jag sköter om min delikata hy, den är fin. jag är fin. jag tar hand om mig själv. jag är värd den här tvålen.

tills det går till överdrift och det blir ett problem och en typ börjar få tvångstankar om att tappa upp ett bad varje dag kl 19 med rosenblad och eteriska oljor i som en köpt på Lush eller nåt, och att en inte är en riktig man om en inte ägnar sig åt sånhär daglig självuppvaktning. då bör en ägna sig åt nåt annat.

#23  Sv: Smink Blindalina
2006-11-01 16:43:35

fast ok, jag har vissa fantasier om att vara orakad, slapp under ögonen och lite allmänt skitig i ett unket konstnärsrum där jag grymtar och målar nakna kvinnor hela dan.

( obs jag menar inte med det att män normalt ´grymtar´. :) )

#24  Sv: Smink kilgore_trout
2006-11-01 17:08:05

Jag är lite nyfiken på den feministiska kopplingen - jag väntar med spänning på någon form av problematisering från frågeställaren.

#25  Sv: Smink MartinK
2006-11-01 17:08:06

Äsch, den enda hudvård män behöver är ett rejält slagsmål då och då.

#26  # 25 Blindalina
2006-11-01 17:13:09

Typ!

#27  Blindalina MartinK
2006-11-01 17:21:59

Fast om man skall vara allvarlig så håller jag nog medom att män kunde vara bättre på att ta hand om sig själva. Prioritera sig själv, sitt välbefinnande och sin egen häsla bättre, uppvärdera sig själv helt enkelt. Sådant är kvinnor bättre på.
Däremot är jag tveksam till om skönhetsprodukter är det rätta sättet, tycker inte det verkar sunt att kladda på diverse jox på huden. Hellre ett schyss bad, spa eller bastu eller liknande.

#28  Sv: Smink Blindalina
2006-11-01 17:24:35

Jag tycker det här är intressant.
Å ena sidan tycker jag att fler män "borde" lära sig att se sig själva utifrån, som uppenbarelser & visioner

och å andra sidan vill jag bespara dem det.

Svårt.

#29  # 27 MartinK Blindalina
2006-11-01 17:27:23

Å, jag postade innan jag såg ditt inlägg..

Ja, precis, håller med. Det låter som en fånig Loreal-reklam när en säger att en är värd det, och det är fånigt på många sätt, men på rätt sätt kan det vara positivt att sköta om sig själv.

Likaså menar jag med att se sig själv som en uppenbarelse, att fler killar "borde" upptäcka det positiva i det, för sin egen skull alltså.

#30  #24 Problematisering Jeyno2
2006-11-01 17:30:46

Förlåt mig, problematiseringen är för mig underförstådd.

Smink är en av de saker som hos majoriteten inte alls accepteras hos män, men som tvärtom förväntas hos kvinnor. Hur förhåller man sig till detta som feminist/jämställdhetsnisse? Hur ska en förändring komma till stånd?

#31  Sv: Smink Phoenix
2006-11-01 17:33:40

Jag undrar också lite över den feministiska kopplingen i trådstarten, även om senare inlägg behandlar könsroller.

Själv tycker jag det vore förbaskat tråkigt att inte använda smink. Smink är ett uttryck, precis som frisyr, klädstil, skägg eller vad som helst. Det är ett jättebra och enkelt sätt att kunna variera sitt utseende. Om jag var kille skulle jag också sminka mig.

#32  Jeyno2 Blindalina
2006-11-01 17:35:24

ursäkta om jag gått lite OT i din tråd.

jag tycker det är ett intressant ämne, och det vettigaste rent feministiskt tror jag helt klart är att försöka luckra upp könsrollerna som bestämmer att det ska vara si eller så; i det här fallet att män inte " får" använda smink el likn.

och tvärtom likadant försöka motverka det som säger att kvinnor "måste" använda smink för att duga.

simple as that.

#33  #32 Blindalinda Jeyno2
2006-11-01 17:45:29

Jag tycker inte att du har varit OT. Man måste ju först klargöra varför man använder smink, innan man kan säga om killar kan ha nytta av det också, eller om det är så att kvinnor egentligen inte ska använda smink.

"luckra upp könsrollerna"
"motverka det som säger att kvinnor måste"
"simple as that"

Är det så himla enkelt? Du berättar inte hur det ska gå till rent praktiskt.

#34  Sv: Smink targash
2006-11-01 18:06:03

Är kille
Använder bara ansiktsprodukter som tvätt och krämer.
Har vid behov använt foundation eller vad det heter för att dölja blämmor osv.

I den manliga delen av bekantskapskretsen råder det delade meningar. Vissa som tycker all form av hudvård är fjolligt och andra som använder kajalpenna och lite annat.

#35  Sv: Smink targash
2006-11-01 18:07:09

Kan ju tillägga att jag både har ett manikyr och pedikyrset :).

#36  Sv: Smink suresh
2006-11-01 18:43:05

Mina barns mor höll på att göra slut för att jag sminkade mig innan en fest i början av att vi blev ihop.

Så jag anpassade mig, tråkade till mig och med tiden blev det tre underhållsbidrag.

Gå i kjol tycker jag mycket om, om vi skall gå in på en sidotråd.

#37  Sv: Smink Karra
2006-11-01 19:04:40

Jag sminkar mig ytterst sällan, mest för att jag blivit så sjukt morgontrött av mig på grund av hormonstörningar att jag inte hinner. Om jag ska gå ut på fest händer det att jag piffar till mig lite men det händer också ytterst sällan (se ovan re: hormonstörningar).

Min svåger sminkar sig emellanåt tror jag, och använder nagellack.

#38  Suvi #7 KjellAke
2006-11-01 19:04:56

"Äkta är antagligen det som är naturligt, vad nu det är :-?"

Äkta i detta sammanhang är självfallet att vara helt utan smink. Dvs. naturligt som du själv skriver. Då har du fått ett exempel på vad naturligt är också.

Kan du ange numerärt hur många av dina icke bög/trans-kompisar som sminkar sig. Jag är helt övertygad att det är din egen homosexualitet som gör att du träffar män som sminkar sig. Skulle vilja veta hur många av dessa som är garanterat heterosexuella.

Min uppfattning är att heterosexuella män inte sminkar sig alls. Känns som att din bild inte är representativ för de större massorna utan bara för din egen bekantskapskrets.

#39  Sv: Smink Karra
2006-11-01 19:05:44

Däremot måste jag använda fuktkräm till min torra hy. Och tyvärr tål jag typ bara Oil Of Ulay's oparfymerade, vilket stör mig eftersom jag försöker köpa reklamfria, icke djurtestade grejer.

#40  Sv: Smink suresh
2006-11-01 19:08:33

Hetereo. Sminkar mig gärma till fest. Helst teatersmink, som indier eller transa.

Att klä ut sig till brud är ett fint ragg-knep. Pröva gärna. Se dock upp för nassar. Ni kan behöva spöa upp såna på vägen. Svårt i högklackat.

#41  Sv: Smink Karra
2006-11-01 19:09:51

Min svåger är garanterat hetero. I alla fall till 95%.

#42  Sv: Smink Jeyno2
2006-11-01 19:17:45

Plötsligt låter det så himla kul att sminka sig, jag kanske ska börja.

Det som hindrar mig mest är att det är så svårt att få bort.

#43  Karra, din svåger... KjellAke
2006-11-01 19:25:03

...hur förklarar han sitt sminkande? Rött nagellack är ju oerhört feminint, vill han efterlikna en kvinna eller varför sminkar han sig som en kvinna?

Jag har också torr hy förresten, men det gör inget. Har aldrig funderat på att "åtgärda" det. Vad skulle vara vunnet att åtgärda det?

#44  Sv: Smink kilgore_trout
2006-11-01 19:33:44

KjellAke #38: Det känns inte som om din bild är representativ heller - det går ju t o m att sälja tidningar till den uttalade målgruppen heterosexuella män som är positivt inställda till smink (King). Dessutom kan en inte säga att någon är garanterat heterosexuell - det går ju inte ens att konstatera postumt.

Jeyno2 #42: Köp aco rengöringslotion eller motsvarande.

#45  Sv: Smink Myelina
2006-11-01 19:44:52

Till vardags oftast inget, eventuellt (om jag ska på något businessaktigt) mascara (brun, maybelline), puder (clinique) och läppstift (shisheidos genomskinliga, färg 4, världens bästa!).

Till fest oftast samma som ovan plus ögonbrynsskugga (guerlain), rouge (dito) och ögonskuggor (clinique). Ganska diskret brukar det bli.

Använder sällan hudvårdsprodukter, efter att ha pratat med min kusin kemisten. Hon sa att det var rätt otäcka molekyler i de där krämerna. Märker ingen större skillnad utan faktiskt. Om jag är väldigt torr om läpparna använder jag eight hour cream (för att den luktar underbart av kamfer), och ibland skrubbar jag ansiktet med någon scrub från clinique.

Sådär! Det var mitt badrumsskåp det.

#46  Sv: Smink Marta
2006-11-01 19:56:20

#38 Kjell-Åke "Jag har också torr hy förresten, men det gör inget. Har aldrig funderat på att "åtgärda" det. Vad skulle vara vunnet att åtgärda det?" Du skulle kanske bli snyggare. Huden känns skönare när den inte är torr.
Själv får jag klåda när min hud blir torr, men du kanske inte har sådana problem.

#47  Sv: Smink Marta
2006-11-01 20:03:04

Till vardags: oftast ingenting
På anställningsintervju och vid andra tillfällen jag vill ge ett piggt intryck: läppcerat och täckstift under ögonen och på kvisslor
När jag jag ska på fest händer det att jag sminkar mig rejält: täckstift, puder, flera ögonskuggor, kajal, mascara, läpppenna, läppstift.

Hudvård: lotion, fotkräm, handkräm (nödvändig på vintern, annars spricker huden), speciell ansiktstvätt för fet hud, acnelösning, ansiktslotion för fet hud.

#48  Sv: Smink suvi
2006-11-01 20:20:29

KjellAke sa:
Kan du ange numerärt hur många av dina icke bög/trans-kompisar som sminkar sig. Jag är helt övertygad att det är din egen homosexualitet som gör att du träffar män som sminkar sig. Skulle vilja veta hur många av dessa som är garanterat heterosexuella.
För det första så är jag inte homosexuell, jag är lesbisk, det är en jäkla skillnad, jag är inte ens övertygad om att homosexualitet, eller heterosexualitet för den delen existerar so msexualitet, annat än som retorisk konstruktion förstås.
Skulle tippa på att hälften av mina manliga straighta kompisar använder smink, ett par av dom är mina kusiner, oftast nån form av foundation, men också kajal för att markera ögonen och lite neutral läppglans. Dom flesta av mina bögkompisar använder smink dock, men inte alla.
KjellAke sa:
Min uppfattning är att heterosexuella män inte sminkar sig alls. Känns som att din bild inte är representativ för de större massorna utan bara för din egen bekantskapskrets.
Ok, nu hänger du dig åt vad du känner att du upplever, det går inte att argumentera mot sånt, men det är inte min uppfattning eller upplevelse av en stor del av dom straighta män i min bekantskapskrets. Dessutom så har kilgore_trout svarat helt suveränt på det redan. ;-)

#49  Sv: Smink Karra
2006-11-01 20:21:26

KjellAke, min svåger förklarar inte sitt smink, varför skulle han göra det?

#50  Sv: Smink Jeyno2
2006-11-01 20:41:13

Hmm... ni bet inte på min problematisering i #30. Här är en ny, låt oss se om den är intressantare.

Hur ser ni på att smink är kopplat till skönhet och att halva den kommersiella industrin exploaterar och förstärker kvinnors svaga självkänsla för att sälja saker (bl.a. smink) till henne mot löfte att de ska göra henne vacker?

(Om själva formuleringen känns fel, bli inte upprörd och ifrågasätt den, formulera istället din egen version av frågan.)

#51  Sv: #50 Myelina
2006-11-01 20:59:19

Jag har faktiskt aldrig känt att min självkänsla blivit exploaterad av utseendeindustrin (men det kanske beror på ett välnärt ego). Alla människor, män såväl som kvinnor, är ju måna om sitt utseende. Sen har vår kultur gjort att vissa sätt att förbättra utseendet reserverats för ena könet (i princip). I västvärlden sminkar sig kvinnor. På Nya Guinea män.

Den längsta shoppingtur jag har företagit var när en killkompis skulle köpa jeans. Jag provar väl 2-3 par, och om inget passar blir jag trött och går därifrån. Han provade sig igenom hela butiken och var oerhört mån om att minsta ficksöm skulle vara helt rätt. Så, jag tror att män bryr sig lika mycket som kvinnor om hur de ser ut.

Ps. Däremot rakar jag mig under armarna enbart pga grupptryck. Det är långtråkigt och svider, men om man låter bli tror folk att man är knäpp.

#52  Sv: Smink Phoenix
2006-11-01 21:09:38

Måste bara upplysa KjellÅke om att jag också har flera heterosexuella killkompisar som sminkar sig (foundation, kajal, mascara, ögonbrynspenna, en av killarna har alltid målade naglar). Jag tror det är en generationsfråga.

Ang problematiseringen i #50: Jag ser det faktiskt som en bra sak att män objektifieras mer och mer i samhället. Att mode- och skönhetsindustrin äntligen har insett att det går att tjäna grova pengar på män tror jag kan gagna jämställdheten. (Trots att jag egentligen skulle vilja ha ett samhälle utan skönhetshets, men det kommer aldrig att ske tyvärr.)

#53  Sv: Smink Phoenix
2006-11-01 21:11:29

Och jag håller med Myelina - det är även en kulturfråga. Alla människor smyckar sig själva på ett eller annat sätt oavsett kön.

#54  KjellAke 43 targash
2006-11-02 00:32:42

Varför har kvinnor byxor, är det för att de egentligen vill vara män?
Gillar män lesbisk porr för att de egentligen vill vara kvinnor?
Osv

#55  Phoenix MarianneK
2006-11-02 01:14:01

Jag tänker tvärtom, att det är skadligt för samhället att skönhetshetsen nu även drabbar män. Kan inte folk bara få slappna av, och ta på sig en fleecetröja och ett leende?

jag ser objektifieringen av män som ett sätt att kunna fortsätta objektifiera kvinnor utan att jämställdhetshetsarna kan klaga. Ju fler som tror att de behöver produkter för 1000-tals kronor för att duga, desto mer pengar tjänar kosmetikaföretagen. Klart att de vill dubbla sin målgrupp.

Jag: Mascara och ev. foundation till vardags. Lite mer till fest.

Har förövrigt sjukt torr hud och skulle bli ett russin utan hudkrämer. För 100 år sedan klarade folk sig utan hudkräm utan att bli knastertorra. De tvättade sig inte lika ofta som vi gör.

#56  targash #54 UppåtEmma
2006-11-02 08:44:20

:-D
*applåder*

#57  ska vi.. Sjodin
2006-11-02 08:55:38

Trollstav ..försöka på allvar baxa in den feministiska kopplingen i den här tråden nu kanske?

Känns som att det borde vara dags nu.

#58  Sv: Smink suresh
2006-11-02 09:13:21

För er som vill tala om kroppsbehåring, radikalt och progressivt smink utan feministiska kopplingar - välkommen till www.alternativ.nu .

Ps. Där kryllar det både av vegan-feminister och riktiga karlar.

#59  Sv: Smink Zwitter
2006-11-02 10:45:52

Jag tycker smink är ett roligt och kreativt sätt att uttrycka sig och leka med sitt utseende. Omväxling förnöjer. Dessutom så upplever jag att det ligger något väldigt rogivande och positivt i att pyssla om sig själv med hudvårdsprodukter och sådant.

Men ur feministisk synvinkel så ser jag ett par problem med hela: För det första, att det är så starkt sammankopplat med den kvinnliga könsrollen. Och för det andra, att många tjejer/kvinnor upplever sminkandet snarare som ett måste eller ett tvång istället för någonting som är kul. Det borde naturligtvis vara upp till var och en, män som kvinnor, om de vill sminka sig eller inte. Men tyvärr finns det en så pass stark press på kvinnor att de alltid ska se "fräscha" ut (på ett sätt som för de flesta omöjligt kan uppnås utan concealers och underlagscremer) att många känner sig tvungna att lägga på sig sin mask innan de ens vågar sig ut för att köpa mjölk. Sminket blir ens "riktiga" ansikte som en måste sätta på sig för att känna sig okej och för att höja självkänslan.

Jag brukar vanligen gå sminkad till jobbet och det är få där som har sett mig utan smink. Men en dag så kände jag inte för det och gick dit osminkad. Och möttes direkt av en hagelskur av kommentarer som "men oj, vad du ser trött ut idag" och "är du sjuk?". Så nog märktes skillnaden. Hade jag varit yngre och mer osäker på mig själv så hade jag garanterat tagit illa vid mig och kanske inte velat gå dit osminkad fler gånger.

Så enligt mig är det själva hetsen som är problemet. Som Phoenix säger så håller objektifieringen sakta men säkert på att även börja inkludera männen, och det finns nog både positiva och negativa aspekter av detta. Jag tror att det faktiskt finns många män som inte skulle ha något emot att bli en smula mer objektifierade. Och jag tror att det finns många män som skulle vilja göra en hel massa roliga saker med sitt utseende men som ännu inte vågar av rädsla för att bli betraktade som fåfänga.

Men samtidigt så är det synd att det ska bli en sådan hets av det, av folk ska känna sig tvingade att se ut på det ena eller andra sättet för att passa in. Smink borde egentligen inte vara något annat än en hobby på samma sätt som att måla tavlor eller sticka egna halsdukar. Någonting kreativt och fint som en skapar och visar upp för omvärlden i mån av lust och intresse.

För övrigt och till sist, så råkar jag vara väldigt förtjust i sminkade män. De delar ju ett av mina intressen. =)

#60  Sv: Smink fjallyoghurt
2006-11-02 11:05:36


Som Phoenix säger så håller objektifieringen sakta men säkert på att även börja inkludera männen, och det finns nog både positiva och negativa aspekter av detta. Jag tror att det faktiskt finns många män som inte skulle ha något emot att bli en smula mer objektifierade. Och jag tror att det finns många män som skulle vilja göra en hel massa roliga saker med sitt utseende men som ännu inte vågar av rädsla för att bli betraktade som fåfänga.

Det tror jag på. Ska vi avveckla könsroller måste bägge kön kunna objektifieras i lika mån. Att bli objektifierad är att bli uppmärksammad, det kan vara positivt, men man måste själv kunna välja när man vill spela den rollen. Som du säger, frihet att sminka sig om man vill eller inte om man inte vill, lika för bägge kön, vore det man skulle önska.

#61  Sv: Smink Phoenix
2006-11-02 13:11:07

fjallyoghurt sa:
Ska vi avveckla könsroller måste bägge kön kunna objektifieras i lika mån.


Håller verkligen med.

#62  fjallyoghurt MarianneK
2006-11-02 17:33:14

Jag håller med.

Prolemet är bara att få in det där "men man måste själv kunna välja när man vill spela den rollen". Det har länge varit svårt för tjejer att få folk att fatta att de vill ha den valmöjligheten.

Jag har en verklighetsbaserad fördom (fördom pga skralt underlag) om att fåfänga heterokillar generellt är mindre toleranta för mångfald i tjejers utseenden och beteenden. Att de är mer könsrollskonservativa än snittet, men på ett annat sätt än den stereotypa flanellskjortemachokillen.

Framförallt tycker jag att man får den bilden när metrosexuella män intervjuas i media.

Sen finns det ju andra, mer alternativa, killar som använder smink, och där kanske det är annorlunda.

Man kan jämföra med den feminine mannen på 1700-talet och kvinnosynen som rådde då.

(PS Har inget emot flanellskjortor, utan det är bara en liknelse. Hoppas ingen tar illa upp å klädesplaggets vägnar ;-) )

#63  MarianneK Gullegubben
2006-11-02 17:40:11

Alla vill väl ha valmöjligheter. Jag vill till exempel kunna välja om folk skall bli rädda, glada, intresserade, ömsinta etc. när jag gör något istället för att de agerar efter samhällets normer eller eget tycke och smak.

#64  # 59, # 60 Blindalina
2006-11-02 19:13:56

word Zwitter.

som vanligt handlar det om personlig frihet, makt, och inflytande.

får skönhetsindustrin och deras belackare för mkt makt ( tvingar dig att ALLTID bära smink) så känner du dig obekväm.

tvingar de dig att hålla dig borta från smink så känner du dig också obekväm.

#65  Suvi KjellAke
2006-11-02 19:27:08

Jag har aldrig hört talas om att det finns lesbiska som inte är homosexuella. Försöker du chocka mig?

#66  Kjellåke # 38 Blindalina
2006-11-03 01:07:51

du säger att naturligt är noll smink. vill du att smink helst inte skall användas alls?

#67  Sv: Smink Roger
2006-11-04 09:47:10

Har inte läst hela tråden men min åsikt om smink är att det endast är nått gör clowner och ungar på maskerad. Inget för vuxna människor varken män eller kvinnor ser bara töntigt ut.

#68  Sv: Smink TheCarolinch
2006-11-04 11:01:40

jag tycker att det är synd att inte fler män sminkar sig, det är jättesnyggt, tycker jag.

själv sminkar jag mig inte varje dag, är lat och morgontrött, men jag sminkar mig gärna om jag ska iväg och göra något. jag har ganska "nordiska" drag, lite blek med rätt ljusa ögonfransar, så lite smink gör stor skillnad tycker jag själv.

till vardags använder jag ögonskugga, mascara, rouge och läppglans, ibland även eyeliner. samma om jag ska på fest, men då använder jag lite mer av allt.

tyvärr är det ju lite lätt beroendeframkallande, jag känner mig ful och alldaglig utan smink, och får bättre självförtroende med smink.

samtidigt kan jag tycka att det är "demokratiskt" med smink. det är så få personer som är snygga "som de är". smink ger mig en chans att komma ikapp och trotsa det faktum att jag inte är "naturligt söt" som ju vissa är.

som sagt, det är problematiskt. men vi lever i en utseendefixerad värld, och kvinnor har alltid bedömts efter sitt utseende. men skillnaden är att jag idag har möjlighet att själv påverka hur jag ser ut.

sedan finns det ju avarter. min mor tex sminkar sig tom när hon är sjuk. det första hon gör på morgonen är att sminka sig, och det absolut sista hon gör på kvällen är att ta bort det. hon skulle _aldrig_ drömma om att gå utanför dörren osmimkad, och har sminkat sig varje dag sedan sena tonår.

#69  Sv: Smink TheCarolinch
2006-11-04 11:03:03

just, ja, jag kör "vanlig", "klassisk" sminkning. betonar ögonen, men inga vilda åtbörder.

#70  Sv: Smink Jap2
2006-11-04 11:25:24

Jag har funderat en del på smink. Jag tror att man får skilja på de som sminkar sig vid speciella tillfällen och de som gör det till vardags.
Vid speciella tillfällen så ser jag det som att ta på sig högtidskläder ungefär, det är lite maskerad. Men om man alltid gör det har man ju gjort det till en integrerad del av sin personlighet. Ett tag tänkte jag att det är som smycken man aldrig tar av sig (känner folk som har smycken som inte ens är gjorda för att tas bort, de skulle behöva klippas upp då) men smyckena kräver ju ingen tid, energi eller resurser när de sitter på plats.
Om man har vanan att inte gå utomhus utan smink så vet man ju att varje dag måste jag lägga tid, kraft och pengar på detta.
Låter som ett obehagligt tvång i mina öron.
Kan det liknas vid andra psykiska beroenden (typ spelmissbruk, shoppingmissbruk)?

#71  Sv: Smink kezo
2006-11-04 11:41:12

Det är skillnad på att föredra att sminka sig till vardags, men inte se det som en nödvändighet, och att se det som en absolut nödvändighet för att över huvud taget vilja gå utanför dörren.
Det beror också på hur lång tid det tar.

Jag har många kompisar som föredrar att vara lite sminkade till vardags, men som för den sakens skull inte skulle stanna hemma från jobbet eller komma för sent bara för att mascaran inte sitter perfekt. Då skiter de hellre i det. Och oftast handlar det dessutom om 5-10-minuterssminkning.

Jag har haft en kompis i mitt liv som alltid gick upp en halvtimme - ibland en timme - tidigare än hon behövde, enkom för att hinna lägga sminkningen. Hon lade alltid samma "mask" på ansiktet med en massa krämer, puder, perfekt plockade ögonbryn som sedan skulle målas på exakt rätt sätt, etc etc... och det tog TID! Men hon tyckte inte om att visa sig utan den där sminkningen. Jag har hört som andra extremfall som ägnar 2 timmar varje morgon åt sminkning, men ingen jag har känt, och jag tror (hoppas) att det trots allt hör till undantagsfallen.

För att återknyta till genus och feminism - det verkar vara vanligare att killar sminkar sig än vad många tror, och då inte bara i alternativa kretsar, med tjock kajal runt ögonen etc. Jag tror att män som KjellAke skulle bli överraskade om de visste hur många "vanliga" killar som till viss del använder smink - framför allt puder och ansiktskrämer, men även t ex. mascara och läppglans - fast sminkar sig på ett sätt så att det inte "syns" så mycket, bara jämnar till och fräschar upp litet. Precis som många tjejer. Långtifrån alla killar gör det, men det blir vanligare och vanligare. Men de skyltar nog inte med det, eftersom det fortfarande ses som omanligt att sminka sig.

#72  Karra KjellAke
2006-11-04 13:14:10

Om han inte är homosexuell och ändå sminkar sig förefaller det troligt att han skulle förklara varför han sminkar sig, tycker du inte det (trots att du gillar att chocka vuxenvärlden och att allt onormalt är normalt för en feminist.... )

#73  Blindalina KjellAke
2006-11-04 13:16:57

Nej, jag tycker om sminkade tjejer även om det är onaturligt per definition. Sminkade män finner jag suspekta dock.

#74  Kezo KjellAke
2006-11-04 13:24:59

"För att återknyta till genus och feminism - det verkar vara vanligare att killar sminkar sig än vad många tror, och då inte bara i alternativa kretsar, med tjock kajal runt ögonen etc. Jag tror att män som KjellAke skulle bli överraskade om de visste hur många "vanliga" killar som till viss del använder smink - framför allt puder och ansiktskrämer, men även t ex. mascara och läppglans - fast sminkar sig på ett sätt så att det inte "syns" så mycket, bara jämnar till och fräschar upp litet. Precis som många tjejer. Långtifrån alla killar gör det, men det blir vanligare och vanligare. Men de skyltar nog inte med det, eftersom det fortfarande ses som omanligt att sminka sig."

In your dreams!
Det är mycket ovanligt med sminkade män, att dra slutsatser utifrån vad som framkommer på denna sajt är djärvt. Vare sig du vill erkänna det eller inte är de som besöker denna sajt extremt icke-representativa för svensken som helhet.

Alltså, förekomsten av följande ideologier eller "riktningar" är extremt överrepresenterade här:

- Homosexuella
- Veganer
- Kommunister
- Feminister
- Ungdomar

Inte ovanligt förkommande är en kombination av dessa....Aftonbladet omröstningar är MYCKET mer representativa än åsiktsyttringar här.

#75  # 73 suresh
2006-11-04 13:26:24

Det är bara för att du misstänker att de skall försöka ragga på dig.

#76  KjellAke kezo
2006-11-04 15:35:10

CITAT: "Vare sig du vill erkänna det eller inte är de som besöker denna sajt extremt icke-representativa för svensken som helhet." SLUT CITAT

Gäller det även Jäifare, menar du?

CITAT: "Alltså, förekomsten av följande ideologier eller "riktningar" är extremt överrepresenterade här:

- Homosexuella
- Veganer
- Kommunister
- Feminister
- Ungdomar" SLUT CITAT

Vad menar du med "extremt" överepresenterade? Har du några siffror på detta? (Bortsett från "feminister" då). Mig veterligen är de flesta Feminetikare heterosexuella, jag vet på rak arm inte en enda vegan, bara någon enstaka kommunist, samt ungefär lika många liberaler som socialister. Och var går gränsen för "ungdom"? Hela Internet används mer av yngre än äldre, för övrigt.

Feminetik har (precis som resten av Internet) en viss överepresentation av yngre personer. Vidare verkar det finnas en kraftig överrepresentation av akademiker. Men i övrigt, vad gäller t ex höger-vänster, sexuell läggning mm, skiljer sig inte Feminetik nämnvärt från resten av samhället, där närmare 50 procent röstar vänster, ungefär en av tio beräknas vara öppet homo- eller bisexuell mm.

CITAT: "Aftonbladet omröstningar är MYCKET mer representativa än åsiktsyttringar här." SLUT CITAT

Hur vet du det? Varför tror du att kvällstidningarnas white trash-världsbild är så mycket mer spridd? Bara för att fler köper Aftonbladet än som loggar in på Feminetik, eller vadå?

#77  KjellAke kezo
2006-11-04 15:47:15

Varför behöver en heterosexuell man förklara varför han använder smink, men inte en homosexuell? Varför skulle en homosexuell man vilja sminka sig mer?

Och du - mycket av det som räknas som smink, syns inte. Du kan alltså inte alltid SE på en man om han är sminkad eller ej. Precis som du inte alltid kan se det (eller tänker på det) när det gäller en kvinna.

Inför TV-debatter och shower sminkas alla som ska delta aktivt, även män. För att det ska se bättre ut i TV-rutan. Man använder kanske inte läppstift på män (om de inte själva önskar det förstås...), men puder, ögonbrynspenna o dyl är vanligt.

Ja, jag har varit med i TV och jag känner en som jobbar med TV. Så det är inte bara taget ur luften.

#78  Sv: Smink TheObserver
2006-11-04 16:26:20

Kezo:

Skulle du kunna tänka dig att det kanske _kan_ finnas viss, liten, liten, liten, liten skillnad på hur du upplever världen, vad du tycker och önskar - och hur det ute i realiteten ser ut?

#79  #77, 76 KjellAke
2006-11-04 16:27:47

Jag tycker inte han behöver förklara sig, jag anser det troligt att han spontant skulle förklara sig.

Smink idag är en kvinnlig företeelse, det förstärker feminina drag, det är själva poängen med det. Att en man skulle vilja se ut som en kvinna utan att vara homosexuell förefaller inte troligt, inte i normalfallet åtminstone.

Att det finns undantag är jag övertygad om men som så ofta annars är diskussion om undantag meningslös.

Jag vet att man sminkas i TV, det visste jag innan du bedyrade att du kände en som jobbade med TV.

Om de flesta feminetikare är heterosexuella eller inte påverkar inte alls förekomsten av en överrepresentation. Det är SÅ onormalt/ovanligt med homosexuella att en överrepresentation kan föreligga trots att de flesta är heterosexuella.

Att tro att feminetikare skulle vara representativa i någon mening alls tyder på att du har för snäv världsbild. Att inte upptäcka hur åsikterna här oftast går i samma fotspår som "Ung Vänster" eller liknande kommunistorganisation gör att jag undrar varifrån du i övrigt inhämtar din vardagsinformation??

#80  #72 Karra
2006-11-04 16:41:01

Om han inte vill förklara sig vill han inte. Jag anser att det är hans ensak, oavsett hur mycket det går mot normen. Och FYI, han ser inte ut som en kvinna.

Sen undrar jag varför du tror att jag gillar att "chocka vuxenvärlden"?

#81  KjellAke kezo
2006-11-04 17:16:09

CITAT: "Det är SÅ onormalt/ovanligt med homosexuella att en överrepresentation kan föreligga trots att de flesta är heterosexuella.

Att tro att feminetikare skulle vara representativa i någon mening alls tyder på att du har för snäv världsbild. Att inte upptäcka hur åsikterna här oftast går i samma fotspår som "Ung Vänster" eller liknande kommunistorganisation gör att jag undrar varifrån du i övrigt inhämtar din vardagsinformation??" SLUT CITAT

Och jag undrar var DU hämtar din vardagsinformation, när du likställer Ung Vänster med en kommunistorganisation (det är inte KPMLr eller RKU vi pratar om) och påstår att homosexualitet är så onormalt/ extremt ovanligt. Gå in och läs lite på Folkhälsoinstitutets eller RFSU:s hemsida, sök på "homosexualitet". Eller köp en biologi- eller sexologibok (helst inte mer än några år gammal) och läs in dig lite på ämnet, så ska du få se att min siffra (ca en av tio) inte är tagen i luften. Lycka till!

#82  KjellAke: vinthunden
2006-11-04 18:28:54

"Sminkade män finner jag suspekta dock. "

Hur menar du då?

"Smink idag är en kvinnlig företeelse, det förstärker feminina drag, det är själva poängen med det."

Det är oftast poängen, men det behöver inte vara det. Det kan vara att det är färgglatt, markerar ögonen, kinderna eller whatever.

"Att en man skulle vilja se ut som en kvinna utan att vara homosexuell förefaller inte troligt, inte i normalfallet åtminstone."

För det första, tycker du inte att det är lite märkligt att en homosexuell man sminkar sig för att se ut som en kvinna, om han först och främst vill attrahera andra homosexuella män?
Dessutom glömmer du bort att det finns kvinnor som tycker feminina män är grymt attraktiva. I sådana fall skulle alla mina syntharpolare vara homosexuella då kajal snarare är regel än undantag. Och det är de inte.

#83  Sv: Smink Karra
2006-11-04 18:31:57

Varför är en man som vill se feminin ut suspekt?

#84  Sv: Smink GNisse
2006-11-05 01:32:58

Hej allihopa!
Rapport från verkligheten angående manlig/kvinnlig sminkning:
Bor i Västerås, 50 år. Jobbar som datakonsult på olika företag i omgivningen (ABB osv.). De män (c:a 25 år och uppåt) som jag träffar i mitt jobb är inte, uppenbart synligt, sminkade till vardags. Betyligt fler kvinnor (i samma befattningsnivå) är det. På krogen kollar jag förmodligen mer på kvinnor än män, men min bestämda uppfattning är att andelen sminkade män är väldigt låg (krogkategori är +30). Kanske det här med sminkade män är ett Stockholmsfenomen, dvs. inte representativt för oss vanliga människor (landsorts- och förortsbor).

#85  Sv: Smink targash
2006-11-05 02:11:40

Hmm jag är en tjugoårig heterosexuell kille och röstar på moderaterna, käkar kött och ändå använder jag hudvårdsprodukter samt grundläggande smink och bor inte i stockholm.
Iofs är jag kanske ovanlig.

#86  #85 targash GNisse
2006-11-05 02:38:21

Oops! hoppas du inte tog illa upp av mitt inlägg. Det jag ville göra var att ge en annan bild av att det är vanligt att män i allmänhet (dvs. i min åldersgrupp och sociala situation) sminkar sig, vilket antyddes i en del inlägg i tråden. Om en man (eller kvinna) väljer att göra det är helt Ok för mig (fast det med attt rösta på moderaterna kanske vi kan diskutera ;-) )

#87  Sv: Smink kezo
2006-11-05 10:34:21

Alltså, jag glömde vara tydlig med att det blir vanligare och vanligare bland KILLAR, inte män. Det är alltså till stor del en åldersfråga. Jag har inte påstått att det är vanligt att män i allmänhet (oberoende av ålder) sminkar sig. Det tror jag inte att det är. Jag tror inte att jag känner en enda man över 40 som skulle drömma om att sminka sig. Däremot åtskilliga pågar under 30.

#88  Kezo KjellAke
2006-11-05 10:57:48

Jag skriver att det är så ovanligt med homosexuella att en överrepresentation föreligger trots att de flesta är heterosexuella. Jag har ingen anledning att betvivla 10/90 proportionerna du anger, jag har själv hört dem. Men om du undersöker mitt uttalande lite mer nogsamt så ser du att det går i linje med den föreslagna homo-andelen.


Ung vänster bedriver samma typ av kommunistiska politik som då de (mer renhårigt) kallades "Kommunistisk Ungdom".

Enligt Wikipedia:
"Förbundet är revolutionärt och verkar för ett kommunistiskt samhälle med utgångspunkt i marxism och feminism."

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ung_V%C3%A4nster

Fler frågor?

#89  vinthunden KjellAke
2006-11-05 11:02:05

"Sminkade män finner jag suspekta dock. "

Hur menar du då?

Att det är bögvarning på dem, OK?

"....tycker du inte att det är lite märkligt att en homosexuell man sminkar sig för att se ut som en kvinna...."

Jag har aldrig utgett mig för att veta VARFÖR bögar gör vad de gör bara ATT de gör vad de gör.

#90  Sv: Smink TheCarolinch
2006-11-05 12:20:34

kjell-åke

är bögar nåt som man kan varna för? och vem ska i så fall varnas?

#91  KjellAke kilgore_trout
2006-11-05 12:26:27

Du har aldrig funderat på om din bild av bögar kanske är lite endimensionell och stereotyp?

#92  Sv: Smink TheCarolinch
2006-11-05 12:33:24

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#93  KjellAke kezo
2006-11-05 12:55:49

CITAT: "Förbundet är revolutionärt och verkar för ett kommunistiskt samhälle med utgångspunkt i marxism och feminism." SLUT CITAT

För det första kan man fråga sig varför du länkar till Wikipedias definition istället för UV:s egen hemsida eller dylikt. Det är väl vad de själva kallar sig som är mest relevant, inte vad Wikipedia eller för den delen du eller jag kallar dem?

Men det är kanske av mindre betydelse i sammanhanget, och jag är inte själv med i Ung Väster så jag vet inte. Mer relevant är kanske - om du verkligen är intresserad - att undersöka hur många aktiva feminetikare som är så "kommunistiska" som du påstår, dvs ställer sig bakom ovanstående citat.

Sedan undrar jag varför du tycker att bögar - sminkade eller osminkade - är "suspekta". Jag menar, du behöver inte älska dem, men "suspekt" är ett ganska starkt ord. Jag har själv aldrig - i alla fall inte efter min 14-årsdag, typ - tyckt att osminkade, manhaftiga kvinnor varit "suspekta" för att det har varit "lebbvarning" på dem. För det första för att jag vet att det är en fördom att alla, eller ens flertalet, homosexuella kvinnor ser ut och beter sig så. För det andra därför att... tja, skulle de vara lesbiska, så stör det inte mig ändå.

#94  # 73 Kjellåke Blindalina
2006-11-05 13:53:23

"Nej, jag tycker om sminkade tjejer även om det är onaturligt per definition. Sminkade män finner jag suspekta dock.
"

Haha, hurdå? Tycker om dom som i att du tycker de är snygga med smink, eller tycker om dom som i "ja de är trevliga"? :)
du får ursäkta men jag fattar inte hur den synen går ihop riktigt.

#95  #79 Kjell-Ake Phoenix
2006-11-05 14:11:36

Kjell-Ake sa:
Smink idag är en kvinnlig företeelse, det förstärker feminina drag, det är själva poängen med det.


Om en man fyller i ögonbrynen eller mustaschen med en brun kajalpenna, på vilket sätt förstärker det hans feminina drag menar du?

Om han sedan tar lite concealer under ögonen för att trolla bort lite mörka ringar, på vilket sätt ser han mer feminin ut?

Om han efter det lägger lite transparent puder på pannan och näsan för att ta bort blänket, har han förlorat all sin manlighet då?

Du verkar inte ha förstått att smink inte är lika med läppstift. Smink kan förstärka vad som helst i ett ansikte. Vill man framhäva sin grova skäggstubb så kan man med fördel göra det med smink. Eller framhäva den där manliga gropen i hakan. Eller de där grova breda käkbenen. Eller de yviga ögonbrynen. Eller för all del trolla bort den där finnen på näsan. Eller vad sjutton som helst.

Du skulle nog bli förvånad om du visste hur många killar som gör detta. Och ja, visst, jag bor i Stockholm. Här är det inget konstigt med det. Trender brukar starta i storstäderna och sedan sprider de sig ut i landet. Jag vet inte var du bor men räkna med att kill-sminket är på väg åt ditt håll! :)

#96   charlie
2006-11-05 16:06:25

på vilket sätt förstärker läppstift någons feminina drag? har kvinnor rödare läppar av naturen?

#97  Sv: Smink Mumriken
2006-11-05 17:03:54

Har precis kommit från en fest där jag och en manlig kompis blev uppsminkade av min flickvän... jag gillar det definitivt, men jag har däremot inte tiden att fixa det själv i vardagen, även om jag gärna skulle vilja markera mina drag en del... men det är framförallt ögonsminkning jag skulle vilja lära mig själv...

Lite kul var att min kompis nog blev av med säkert 5-6 år på kuppen... han var väldigt stolt...

#98  charlie Phoenix
2006-11-05 17:37:02

Ja, det är ju också en väldigt intressant fråga. Röda läppar har ju (i vår kultur) kommit att associeras med kvinnor men det är ju inte något av naturen givet. Självklart är inte kvinnors läppar rödare än mäns när de är omålade.

Över huvud taget är det många såna saker som inte skiljer ett dugg mellan män och kvinnor. Ögonfransar till exempel. Ingen påstår väl att kvinnors ögonfransar är varken längre eller mörkare än mäns i omålat skick.

De längsta ögonfransar jag har sett satt f.ö. på en kille i min klass på högstadiet. De var helt enormt långa och alla vi tjejer var djävulskt avundsjuka.

#99  Sv: Smink Ephemeer
2006-11-05 18:35:06

Jag sminkar mig ibland. När det är fest, och inte i vardagen. Fest nuförtiden sker inte så ofta dock. Jag försöker inte sminka mig kvinnligt, utan bara snyggt.

#100  Sv: Smink KjellAke
2006-11-05 18:59:19

BlindaLina
Tycker om dem som "snygga med smink".

Vilken "syn" pratar du om?


Kezo:
Är suspekt ett ganska starkt ord? Tycker jag inte.
Jag menar att jag misstänker (suspekt betyder väl misstänkt) att sminkade män är homosexuella.
Om du misstänker eller inte misstänker att osminkade kvinnor är homosexuella har jag inga åsikter om. Varför redovisar du det?

Vad kul det är när feminister exploderar i en sån här allt-onormalt-är-normalt-orgie. Mycket underhållande måste jag säga.

Man hör med munnen, äter med öronen, ser med näsan, eller hur Kezo?

Litar du inte på Wikipedia? Hoppas du kommer ihåg det då så du inte själv råkar länka dit någon gång. (Lite nödargument över det tycker jag). Ung vänster är en kommunistisk organisation. Jag tycker vi kan slå fast det.

Phoenix:
Jag tror snarare läppstiftet är till för att få läppar att se större ut (fylligare). Det är ett kvinnligt drag, inte rödheten i sig.

#101  Sv: Smink Kaiser
2006-11-05 19:19:05

Vad är onormalt med homosexualitet, Kjell-Åke?

Argument som 'det är inte naturligt' gills inte. Inte heller att det är 'perverst', 'suspekt' eller 'mot guds vilja'.

Personligen tror jag att du är ett offer för den utbredda fördomen om att homosexuella män skulle vara mer 'kvinnliga'. Så är naturligtvis inte fallet; min f d pojkvän var en man i varje centimeter. Särskilt de viktiga 20 :o)

Det bästa du kan göra är nog att konfrontera dina egan fördomar. Try it, you might like it ;o)

#102  Sv: Smink KjellAke
2006-11-05 19:56:41

De flesta hus byggs med taket uppåt. Man kan därför säga att normala hus har taket upp, detta utesluter inte att hus med taket nedåt kan fungera men normala blir de inte för det.

Varför frågar du förresten?

#103  KjellAke #100 kezo
2006-11-05 20:07:17

Tja, du är ganska underhållande själv i dina resonemang och ditt sätta att uttrycka dig. Och som jag redan har skrivit, är det kanske inte Ung Vänsters eventuella kommunistiska åskådning som är relevant i det här sammanhanget, utan huruvida opropotionerligt många Feminetikare verkligen stöder denna uppfattning, som du påstår.

#104  kezo KjellAke
2006-11-05 20:46:39

Man noterar förstås de vänstervridna resonemangen om man följt den politiska debatten i årtionden. Det är lättare om man inte håller med också, om man nästan alltid håller med låter det väl mest som några som diskuterar vädret.

Kul att du uppskattar mig förresten.

#105  Sv: Smink suresh
2006-11-05 20:57:10

Gud om någon är Pervers. Och hans korgossälskande celibatpräster. Den homosexualitet som kommer sig av att man fördömer kärleken till Kvinnan är verkligen hemsk. Bränn dem på bål.

#106  Sv: Smink KjellAke
2006-11-05 21:03:10

Ta det lugnt med fredspipan nu suresh!

#107  Sv: Smink suresh
2006-11-05 21:08:59

Börja inte med den - jag blir aldrig så upphetsad som när jag sitter med nödvändigt bokföringsarbete framför mig och letar efter någon konservativ perukstock som kan reta upp mig tillräckligt för att få mig att inte göra mina plikter.

För övrigt tycker jag man bränner för lite kyrkor på allhelgonaafton. Langa ut gasolinen nu, pojkar och flickor.

#108  Sv: Smink Karra
2006-11-05 22:12:34

Det här med män som vill se ut som kvinnor och därför sminkar sig och det suspekta i detta...

Jag är kvinna och heterosexuell. Jag har jättekort hår. Är det onormalt? Försöker jag se ut som en man?

#109  Sv: Smink suresh
2006-11-05 22:16:55

Män som klär ut sig till kvinnor har många gånger lättare att få para sig med dem - utseendent sänker tröskeln mopt sex hos kvinnorna och provocerar inte igång revirtänkande hos hannarna. Det har 10 % av flugsnapparhannarna kommit på och kan därför bekvämt para sig som gökar med andra hannars honor utan att behöva bry sig om att försörja avkomman.

De är min "role model" i djurvärlden...

#110  Sv: Smink kezo
2006-11-05 22:27:20

Lite tips! ;)

http://nla.gov.au/nla.pic-an24377591-v
http://nla.gov.au/nla.pic-an24366290-v
http://potc.arwen-undomiel.com/images/jack/Ja…

Tycker för övrigt inte att någon av ovanstående ser nämnvärt "kvinnlig" ut.

Som sagt, det är inte sminket i sig som spelar roll, utan hur man använder det...

#111  Sv: Smink targash
2006-11-06 01:38:06

De ser ju ut som japanska spelkaraktärer. Androgyna typer och feminina.

#112  Sv: Smink Karra
2006-11-06 06:25:16

#109: Vad händer nu med "tjejer vill bara ha manliga alfa-hannar"-argumentet?

*crack*
*paradigm... shifting...*

#113   Sjodin
2006-11-06 08:09:51

Trollstav Vänligen undivk att den här tråden landar i ett "homosexualitet - normalt eller onormalt?" - resonemang.

Jag tror inte det var trådstartarens intentioner.

#114  Sv: Smink Ephemeer
2006-11-06 08:57:39

KjellAke sa:
Jag menar att jag misstänker (suspekt betyder väl misstänkt) att sminkade män är homosexuella


Fel. Sexualiteten tillverkas inte av sminket.

#115  Sv: Smink Myelina
2006-11-06 09:32:36

Suspekt: som ger upphov till misstanke (l. misstankar), misstänkt; tvivelaktig l. dubiös l. föga förtroendeingivande, skum; som inger misstro.
En suspekt individ. Suspekta affärer.
(SAOB)

Suspekt betyder misstänkt, ja, med en mycket negativ klang. Att misstänka som i "ana" eller "hålla för troligt" har en helt annan valör.

#116  Sv: kezo
2006-11-06 09:46:47

Targash:
Androgyn/ feminin är för mig i sammanhanget att sminka sig så att man ser ut som en kvinna (om man är man) eller så att könstillhörigheten blir oklar för betraktaren. Det tycker inte jag gäller för någon av männen på bilderna.

#115
Har alltid också tolkat ordet "suspekt" så, eftersom det rätt uppenbart har samma rötter som engelskans "suspect" - att misstänka någon. En suspekt person är någon som man inte kan lita på och (underförstått) bör hålla ett visst avstånd till. En suspekt handling är en skum handling.

#117  Sv: Smink suresh
2006-11-06 09:58:44

Inte behöver man vara en alfa-hanne för att få sex. Inte om man känner konsten att göka av sig inom andras revir.

För att förstå detta, låt oss först göra endefinition av alfa-hanne:

Definition:

Alfa-hannen är den hanne som inom sitt revir underordnar andra hannar under sig själv. Han är oftast - men inte alltid - även den som har första tjing på honorna i reviret.

De andra hannarna vill givetvis även de ha sex, men hindras av alfa-hannen, eller anpassar sig till hans beteende. Vad honorna tycker eller inte tycker är av ringa betydelse. De blir troligtvis bara fortare ihjälslagna eller bortjagade av alfa-hannen om honorna uppvisar intresse för dem.

Ett sätt att anpassa sig är att bli en lojal knekt inom alfa-hanneförbundet. Då kan man få den hona som man har blivit tilldelad - och nöja sig med denna.

En annan teknik - som då flugsnapparhanne modell B använder är att se ut som en hona, därmed ta sig förbi alfa-hannens radar som en "väninna" och sen para sig med den uttråkade flugsnapparhemmafrun som får sig alldeles för lite sex för att alfa-hannen hela tiden är ute och kontrollerar sitt revir.

Skall vi starta en ny tråd? Jag skulle verkligen älska att få berätta om lejonens sexliv utan moderators ämnesåterförande pekpinnar.

#118  Sv: suresh Myelina
2006-11-06 11:49:24

Starta du en ny tråd, jag kan prata om hur djur gör nästan hur länge som helst. Ps: Så länge man vet vad man pratar om för djur. När man glider från ekoxe till lämmel via människa i en mening, för att plocka en poäng blir jag purken.

#119  Myelina Gullegubben
2006-11-06 13:24:37

"När man glider från ekoxe till lämmel via människa i en mening, för att plocka en poäng blir jag purken."

När man glider från "män" till män, för att plocka poäng, blir jag purken.

#120  Sv: Smink Phoenix
2006-11-06 13:43:20

Män är djur? :)

#121  Sv: Smink Karra
2006-11-06 14:41:50

"Inte behöver man vara en alfa-hanne för att få sex."

HÖRDE NI DET NU ALLIHOPA!!!

Det bara brakar av paradigmskiften här.

#122  Kjellåke Blindalina
2006-11-06 15:14:11

Ja, män har också röda läppar.


KjellÅke: "Smink idag är en kvinnlig företeelse, det förstärker feminina drag, det är själva poängen med det. Att en man skulle vilja se ut som en kvinna utan att vara homosexuell förefaller inte troligt, inte i normalfallet åtminstone. "

visst, smink idag är väl TYVÄRR fortfarande en ganska kvinnlig företeelse, men mycket har hänt de senaste 10 åren, kom igen.
men annars håller jag inte med alls.

alltså, ett ansikte har en viss _symmetri_. det är bara att lägga på rätt, så blir det rätt. män har också hud, blodcirkulation och blodfyllda läppar.
en kvinna ser inte på naturligt vis mer ut som en färgglad leguan i ansiktet än en man.

poängen med smink är 1. att bli mer färgglad och se frisk och livlig ut.
2. att uppfylla vissa skönhetsideal.
3. att uttrycka sig själv enligt ev. andra skönhetsideal.

så för det första så är det knappast exklusivt kvinnligt att sminka sig. (höjden av att vara man= att ha trött uttorkad hud? konstigt isf.)

för det andra, en kan ju som man lika gärna vilja sminka sig efter ett mera ( inlärt alt. fysiskt) kvinnligt ideal, om inte bara för att en tycker det är snyggt, så kan det t ex uppstå intressanta effekter.
varför inte vara allt en kan vara?

#123  Sv: Smink Kalle
2006-11-06 15:39:49

""Inte behöver man vara en alfa-hanne för att få sex."

HÖRDE NI DET NU ALLIHOPA!!!"

Nä-p'cis, det räcker med att vara hona...

#124  Sv: Smink MarianneK
2006-11-06 15:46:56

Sex är inget man "får". Det är en aktivitet man ägnar sig åt, oftast två och två.

#125  Blindalina Gullegubben
2006-11-06 15:49:21

"så för det första så är det knappast exklusivt kvinnligt att sminka sig. (höjden av att vara man= att ha trött uttorkad hud? konstigt isf.)"

Fast det är väl om man klemar bort huden, så att den aldrig får träna som den lätt blir trött.

Jag gjorde en gång en ansiktsbehandling på Sturebadet och blev pålurad en massa dyra produkter. Jag använde dem i några dagar innan jag skrotade dem. Jag får mest beröm för mitt utseende när jag har varit ute länge i friska luften och spelat golf halvmolniga dagar på hösten eller våren.

#126  Sv: Smink Phoenix
2006-11-06 16:02:00

Här går det att läsa mer om makeup för män (i den eminenta modetidningen King):
http://www.kingmagazine.se/king/articlelistin…

#127  MarianneK Kalle
2006-11-06 16:05:12

Men då behöver du ju i alla fall någon som du "får" ha det med.

Fast, får och får.
Kvinnor får, men män tar, var det ju någon feminist som tyckte.

#128  Gullegubben #125. Kalle
2006-11-06 16:05:44


#129  Hoppsan... Kalle
2006-11-06 16:07:42

Lite av det som jag var inne på redan i inlägg #15.

Det absolut effektivaste sättet att få torr och dålig hy, är ju att använda hud"vårds"produkter en tid och sedan sluta med det.

#130  Kalle MarianneK
2006-11-06 16:12:38

Jo, precis som om man vill spela badminton. Man behöver en partner. Men är det alla potentiella partners fel ifall det inte blir någon badminton?

Kan man då säga att man inte får spela badminton?

#131  MarianneK Gullegubben
2006-11-06 16:19:07

Nej, felet ligger i att man inte har någon livmoder.

#132  MarianneK Kalle
2006-11-06 16:20:12

Det går sämre att turas om att vara passiv i badminton.

#133  Gullegubben MarianneK
2006-11-06 16:28:14

Så det där om att "kvinnor har så lätt att få sex" som det brukar tjatas om här gäller inte de kvinnor som opererat bort livmodern?

Hur är det lättare att hitta en badmintonpartner om man har en livmoder?

#134  Kalle MarianneK
2006-11-06 16:28:45

Vilket är relevant exakt hur?

#135  Sv: Smink suresh
2006-11-06 16:47:51

När man glider från Afghanistan till Österlen, då blir jag purken.

#136  MarianneK Gullegubben
2006-11-06 17:09:38

Det beror på om frånvaron av livmoder påverkar hennes instinkter och om hon och hennes omgivning under lång tid varit medveten om att hon saknar livmoder. I normalfallet blir det ingen skillnad, utan både hon och hennes omgivning ser henne som en livmodersinnehavare.

#137  Tja... kezo
2006-11-06 17:39:41

Jag får inte ha sex
Jag får inte avla barn

Vem hindrar dig?

Min okända hälft...

*Letar i världen med ljus och lykta*

#138  Myelina KjellAke
2006-11-06 18:42:39

Att "misstänkt" förekommer före semikolonet i förklaringen till ordet tyder på att suspekt är "synonymt" med "misstänkt". Det finns också en alternativ "klang" på ordet som redovisas efter semikolonet.

#139  Kezo KjellAke
2006-11-06 18:49:07

Varför hittar du på att engelskans "suspect" betyder misstänka _någon_? Jag tror du känner till att det _kan_ användas i meningen "misstänka någon" men inte nödvändigtvis måste användas så.

#140  # 124 suresh
2006-11-06 19:14:17

Det är ett bekymmer att veta vilket hjälpverb man skall sammanföra med aktiviteten sex. Ha sex, ge sex, få sex. Hur man än gör blir det en återspegling som ger fler associationer än själva sexualakten.

I persiskan, vilken av en del feminister skulle ses som ett föredöme eftersom man likt finskan saknar genus, finns könsskillnaden fastlagen i hjälpverben istället. Män GÖR sex och kvinnor GER sex. Enkelt och fint. Att sen hjälpverben GÖR och GER används i var och varannan mening gör ju inte språkupplevelnsen sämre. Plats för freudianska tolkningar i varenda textrad.

#141  # 137 suresh
2006-11-06 19:19:13

Kontaktannons? Prövat datingpsykologtestet GT gjorde reklam för igår?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?