feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Min syn på feminism


Gå till senaste inlägget#1  Min syn på feminism Jeyno2
2006-10-31 11:22:36

Ordet "feminism" har en negativ klang hos många människor. Det har bli för jämställdheten vad ordet "kommunism" är för solidariteten. Det är ord som stöter bort människor, så att de inte ens bryr sig om att ta reda på vad jämställdhet och solidaritet handlar om.

Eftersom min väg till jämställdhet går genom upplysning av massorna, tycker jag att det är ett stort problem.

Istället för att agera akademikersnobb och reflexmässigt slå ner på alla uttalanden om kvinnor och män med ett "Nehej, så är det inte alls, jag har minsann läst böcker i ämnet." antar jag en ödmjukhet i diskussionen. "Jaha, ser du det så? Varför det? Vad kan det bero på? Hur förklarar du då att det är så och så i en annan situation." Du kan inte få någon att respektera dina åsikter om du inte respekterar hans. En riktig pedagog möter var och en på den kunskapsnivå de befinner sig på. Det lönar sig inte att prata socialisering med en man som skriker "Kvinnans plats är i hemmet."

Varför ska man isolera alla kvinnor i ett kvinnoförbund eller kvinnoparti? Är det inte just att kvinnor och män befinner sig i olika sammanhang och för olika diskussioner som ger upphov till att de har delvis olika syn på livet och talar delvis olika språk?

Varför ska man krympa ordet "feminist" så att det bara omfattar ett fåtal? Det måste ju vara bättre ju fler som känner att det här med feminism är något jag också kan stå för, även om jag inte har precis samma åsikter som alla andra feminister. Målet är ju att alla ska bli medvetna, att alla ska delta i förändringen. Det fungerar inte att sitta i ett hörn och kräva att allt ska ske på ens egna villkor. Alla som inte håller med dig är inte emot dig, en del har missförstått dig och en del har du missförstått. En del har till och med insett något som du inte har tänkt på.

Jag börjar bli trött på gnällfeminismen. Feministiskt arbete för dem består i att gång på gång påtala hur synd det är om kvinnor och visa statistik över hur lite män hjälper till i hemmet t.ex. Om man inte är nöjd med arbetsfördelningen får man väl förhandla. Om inte det hjälper får man vidta åtgärder. Eller byta karl. Hemmet är faktiskt det enda ställe där kvinnan traditionellt har makten, och det är bara en man och en kvinna inblandad. Studera hur männen gör för att slippa hushållssysslorna, använd sedan deras egna vapen emot dem.

Kvinnan måste ta makten, inte sitta och gnälla om kvotering och vänta på att makten ska dimpa ner i knät på dem. Varför? För att makt kräver respekt och respekt kan man inte få, bara förtjäna. Det ligger i maktens natur och är ett faktum som är frikopplat från jämställdshetsdebatten.

Kvinnor kan inte sitta och sminka sig i timmar, shoppa kläder i timmar, läsa Amelia och Veckorevyn och sedan anse att de är lika kvalificerade för arbetslivet som en man som ägnade samma tid åt att lära sig programmera, bygga elektroniksatser och läsa böcker om filosofi. En grov generalisering naturligtvis, men i medeltal finns dessa skillnader i intressen.

En klasskompis som jag delade buss med förra året kunde aldrig tala om annat än skönhetsvård och sina husdjur. Vill jag ge henne makt? Hell no!

Dessa skillnader är enligt mig inlärda, men det betyder inte att de inte finns. Vissa feminister tycks mena att flickor får en helt annan uppväxt, som ger dem andra egenskaper än pojkarna, men när det sedan blir dags att jobba har inte en enda av dessa egenskaper den minsta betydelse för att kvinnor inte lyckas lika bra i arbetslivet. Jag finner det lite märkligt.

Ok, jag ska sluta nu...

#2  Sv: Min syn på feminism UppåtEmma
2006-10-31 12:50:36

oj, misogyni så det stänker om det... tack för tipsen, jag ska genast sluta sminka mig, prata om mina husdjur och börja bete mig som en riktigt karl. Fråga bara: ska jag fortsätta eller sluta raka benen också? Hur manlig kan jag tillåtas bli?

#3  UppåtEmma Jeyno2
2006-10-31 13:05:59

Du kanske kan sminka dig OCH lära dig programmera? Eller prata om husdjur ibland, men inte varenda minut tills folk omkring dig blir galna.

Misogyni=kvinnohat? Nej, jag hatar inte kvinnor.

Verkligheten ser däremot ut sådan att det finns traditionellt kvinnliga intressen och traditionellt manliga. Eftersom de välavlönade yrkena är traditionellt manliga, finns det en korrelation mellan manliga intressen och hur väl man lyckas i en karriär inom denna manliga sfär. Det finns en korrelation mellan kvinnliga intressen och lågavlönade yrken.

För att komma till rätta med det får man antingen ändra kvinnors yrkesval eller kvinnors intressen så att de korrelerar bättre. Dvs. antingen gör man kvinnoyrkena mer välavlönade, eller så uppmuntrar man tjejerna till fritidsintressen som gör dem kompetenta för sina kommande arbetsuppgifter.

Du vet lika väl som jag att smink, rakade ben eller olika fritidsintressen inte är kopplade till kön, egentligen. En kvinna blir inte man bara för att hon ändrar intressen till något som senare är användbart i karriären. Fritidsintressen har betydelse för hur mycket du lär dig.

#4  Sv: Min syn på feminism babyJesus
2006-10-31 13:06:22

Jag känner lukt av kvinnoförakt.. Det luktar beskt

#5  Sv: Min syn på feminism TheObserver
2006-10-31 13:20:06

Jeyno2:

Du har flera goda poänger, men jag skulle vilja säga att du grovt underskattar kvinnors och flickors makt i praktiken då du säger ”Hemmet är faktiskt det enda ställe där kvinnan traditionellt har makten”.

Den - utan konkurrens - starkaste, världsformande maktfaktorn är; vem som avgör vilka män som blir sexuellt framgångsrika. Who’s getting all the babes? Vem bestämmer detta? Jo, detta bestämmer kvinnorna och flickorna med sina val – i praktiken. Detta sätter naturligtvis kompassriktningen för män, och pojkar som förr eller senare inser vad som funkar i praktiken. För är det något som är en universell sanning – världen över - så ligger högst på mäns topplista: En massa het sex med läckra damer. Män visar intresse, kvinnor väljer.


För den som inte är könsmogen, uppfattas detta, högst troligen som rappakalja, och obegripligt. Men det förändrar inte hur det fungerar i realiteten.

#6  Sv: Min syn på feminism TheObserver
2006-10-31 13:24:10

Babyjesus:

Feministförakt är inte kvinnoförakt, ty 'feminist' är som vi alla vet inte synonymt med 'kvinna'. Inse.

#7  TheObserver Jeyno2
2006-10-31 13:27:33

"Män visar intresse, kvinnor väljer."

Det vet jag väl. Men det har inte så mycket med kvinnans yrkesval att göra och sker inte på ett specifikt "ställe".

Den intressanta frågan är, är detta inlärda beteenden? Är det inlärt att män attraheras av utseende och kvinnor av makt/coolhet/whatever?

#8  Sv: Min syn på feminism suresh
2006-10-31 13:27:54Ordet "feminism" har en negativ klang hos många människor. Det har bli för jämställdheten vad ordet "kommunism" är för solidariteten. Det är ord som stöter bort människor, så att de inte ens bryr sig om att ta reda på vad jämställdhet och solidaritet handlar om.Jag minns för 5 år sedan när AFS lanserade sloganen "För jämställdhet - mot feminism". Då var det många skribenter som skrev på AFS Forum och frågade jag sjutton de menade. Eftersom deras definition var Feminism = Jämställdhet låste sig deras tankeverksamhet ungefär som ett Windows XP utan virsusskydd eller brandvägg.

#9  Jeyno2 UppåtEmma
2006-10-31 13:29:35

men du tycker i alla fall att kvinnor i gemen är lite småkorkade som inte kommit på din lysande problemlösning att "ändra intressen" och skaffa sig "kompetens"? För det är ju ingen kvinna som tänkt på det eller gjort det som inte blivit mäkta framgångsrik....

fast på ett håller jag med dig, jag tycker alla kvinnor som jobbar i vård, omsorg och andra lågavlönade "kvinnorfälleyrken" skulle sätta sig ner och strejka i en vecka så skulle vi se hur väl resten av samhället skulle klara sig... Sopåkarna har ju gjort det och fick höjda löner på stört.

#10  Sv: Min syn på feminism Jeyno2
2006-10-31 13:35:26

Kvinnor är inte mer korkade än män, men de är det på olika områden. Och det är inte medfött.

#11  Sv: Min syn på feminism heffaklumpen
2006-10-31 13:39:54

En poäng apropå #1 är att det finns kunskaper och sätt att bete sig som behövs för att vara framgångsrik i olika yrken.
Om kvinnor vill vara framgångsrika i dessa yrken så måste de ta till sig de kunskaper/beteenden som behövs och inte bara nedvärdera dem som manliga och skrika diskriminering.
Därmed inte sagt att att kvinnor måste imitera män i allt för att bli framgångsrika.

#12  UE Gullegubben
2006-10-31 13:47:06

"fast på ett håller jag med dig, jag tycker alla kvinnor som jobbar i vård, omsorg och andra lågavlönade "kvinnorfälleyrken" skulle sätta sig ner och strejka i en vecka så skulle vi se hur väl resten av samhället skulle klara sig... Sopåkarna har ju gjort det och fick höjda löner på stört."

Tror du på det där själv?

Vård och omsorg är inte mer kvinnoyrken än att många män också har jobbat inom dem. Jag har gjort det och jag skulle gissa att en majoritet eller i alla fall stor minoritet av männen på detta forum har gjort det.

Handen upp alla tjejer som jobbat en tid som sopåkare.

#13  TheObserver babyJesus
2006-10-31 13:50:05

Sanningen har visst talat igen. Här är kvinnoföraktet:

Kvinnan måste ta makten, inte sitta och gnälla om kvotering och vänta på att makten ska dimpa ner i knät på dem


Här verkar det snarare vara så att det är Jeyno2 som tänker feminist= kvinna. Jag håller dock definitivt med dig om att det är feministförakt också, förutom kvinnoföraktet.

Kvinnor kan inte sitta och sminka sig i timmar, shoppa kläder i timmar, läsa Amelia och Veckorevyn och sedan anse att de är lika kvalificerade för arbetslivet som en man som ägnade samma tid åt att lära sig programmera, bygga elektroniksatser och läsa böcker om filosofi.


Alltså kvinnor, inte feminister. Det kan ju du inse vetja.

Du bör även kolla över din manssyn:
TheObserver sa:
För är det något som är en universell sanning – världen över - så ligger högst på mäns topplista: En massa het sex med läckra damer.


Jag bara undrar: har du talat med alla världens män? Har de sagt till dig att högst på deras önskelista står sex med läckra damer? Du tror att det är mäns största bekymmer världen över, att de inte har läckra damer att ligga med? Männen som blir torterade, som ser sin familj mördas, de vill endast ligga med nån snygg dam så blir allt bra? Jag äcklas över din manssyn. Bögar då, gäller detta även dem? Män är människor. Eller förresten, vad vet jag, jag är ju kvinna, män kanske är vandrande dildos ändå vars liv endast går ut på att få fitta...

Och återigen- det du tycker är inte Sanningen!

#14  Gg UppåtEmma
2006-10-31 13:50:19

vård och omsorg är inte traditinella kvinnoyrken alltså?

nähäpp. 0_o


vad är det jag ska tro på? att sopåkarnas taktik funkar? well, jag var mitt i smeten när de gjorde det så...

#15  Sv: Min syn på feminism Jeyno2
2006-10-31 13:56:56

"Kvinnor kan inte sitta och sminka sig i timmar, shoppa kläder i timmar, läsa Amelia och Veckorevyn och sedan anse att de är lika kvalificerade för arbetslivet som en man som ägnade samma tid åt att lära sig programmera, bygga elektroniksatser och läsa böcker om filosofi."

Jag lägger inga värderingar i aktiviteterna som sådana. Min poäng var att visa på aktiviteter som inte hjälper en på vägen till en karriär (=klättra, tjäna pengar, inte bara jobba för låg lön).

Ska man bli sminkör eller modedesigner är det relevant att sminka sig och shoppa och läsa damtidningar. Men det är dåliga karriärmöjligheter i dessa yrken som det ser ut idag.

#16  Jeyno2 UppåtEmma
2006-10-31 14:02:38

misogynin ligger i att du verkar tro att kvinnor inte vet detta + att det är det som ligger bakom att kvinnor inte kommer lika långt i karrären/har lägre lön.
Så otroligt nervärderande sagt, faktiskt.

#17  Sv: Min syn på feminism Jeyno2
2006-10-31 14:07:52

Jag ser inga tecken på att feministerna på politikernivå vet detta, då de talar om kvotering. Jag ser inga tecken på att kvinnor omkring mig vet detta. Jag skrev inte detta speciellt för att jag tror att ni saknar den kunskapen här på forumet, utan för att det är en av de saker jag har svårt för när det kommer till den "officiellt gällande" feminismen.

#18  Sv: Min syn på feminism Phoenix
2006-10-31 14:11:14

Jeyno2 sa:
Ska man bli sminkör eller modedesigner är det relevant att sminka sig och shoppa och läsa damtidningar. Men det är dåliga karriärmöjligheter i dessa yrken som det ser ut idag.


Aha, så det är sååå man blir modedesigner? Genom att läsa damtidningar? Vet inte om lärarna på Beckmans skulle hålla med om det.
http://www.beckmans.se/utbildningar/mode/

#19  UE Gullegubben
2006-10-31 14:11:58

"vård och omsorg är inte traditinella kvinnoyrken alltså?

nähäpp. 0_o

vad är det jag ska tro på? att sopåkarnas taktik funkar? well, jag var mitt i smeten när de gjorde det så..."

Läs igenom mitt inlägg en gång till, så kanske du fattar vad som skiljer vård och omsorg från sopåkeri mer än huruvida de anses vara traditionella kvinnoyrken eller inte.

Hela svaret finns i mitt inlägg. Jag lovar.

#20  Sv: Min syn på feminism Kaiser
2006-10-31 14:12:37

Det finns förstås en hel rad manliga aktiviteter som inte heller leder till någon karriär. Jag är btw benägen att tro att läsa filosofi är en av dem; efterfrågan av filosofer inom arbetsmarknaden är skrämmande litet :o)

Sen beror det ju på vad för karriär en tänker sig ... Veckorevyn eller Moore är antagligen inga bra kriterier för t ex programmerare, å andra sidan är programmering och elektroniksatser föga gångbart för en journalist inom veckotidningsbranschen.

Men en människa är inte fixerad vid ett intresse. Sällan, iaf. Av dygnets 18 vakna timmar hinner en med att läsa både Veckorevyn och 'the Code Bible'. Dessutom slinker lite lunch ned, och kanske en tripp till soptunnan, och lite trädgårdsarbete, och en chokladkaka, och utprovandet av en ny mascara, och en flukt på den senaste byggsatsen från Revell eller Tamiya ... Och under en månad eller ett par år har en hunnit skaffa sigg både kunskaper om Paris Hiltons nya acessoar, programmering och byggt en radiostyrd stridsvagn i skala 1:12.

Många föredrar att se världen genom det trånga utrymmet skygglappar ger. Spelar en kille fotboll, så spelar han fotboll (och hinner inte med att på lördagskvällen klä sig i paljetter som 'Miss Divine'). Virkar en tjej, så virkar en tjej (och hinner inte med att på lördagsskvällen spela fotboll; som centerforward, därför att den ordinarie centerforwarden är upptagen i en paljettklänning).

Det som grämer mig en smula är just det bilda stirrandet på _en sak_. Men för tusan hakar - det går alldeles utmärkt att vara elektronikfreak och sminkad, eller sminkad och programmerare. Eller rättare sagt - det borde gå utmärkt.

Men det gör det inte. P ga skygglapparna.

#21  Phoenix Jeyno2
2006-10-31 14:14:08

Tror du man blir modedesigner efter att ha klätt sig enbart i jeans och T-shirt hela sin uppväxt och så PING kommer man på att man ska bli modedesigner och så går man en utbildning i några år och sen är man proffs? Har man inte intresset och vissa förkunskaper lär man sig inte lika mycket i skolan. Det gäller sminkörutbildningar likaväl som datautbildningar.

#22  Jeyno2 Phoenix
2006-10-31 14:23:00

Eh, jaaaa. Det var exakt det som var min poäng ... inte.

#23  Babyjesus RasmusS
2006-10-31 14:25:43

jenyo2 sa:
Kvinnan måste ta makten, inte sitta och gnälla om kvotering och vänta på att makten ska dimpa ner i knät på dem


På vilket sätt är detta kvinnoförakt/kvinnohat om vi inte ska överdriva?

Jag tycker mig skymta kriget mellan två ideologier snarare än mellan två könstillhörigheter, dvs. kriget mellan högern och vänster. Citatet ovan har använts och används även i dag ganska ofta av folk med traditionella högervärderingar fast inte uttryckligen om kvinnor utan om lågutbildade, arbetslösa osv.

Vår lille Kalle med kronan sa väl att vi inte kan vänta oss att grillade sparvar ska flyga in i våra munnar eller något liknande och menade att var och en måste kämpa för sin egen sak. Vänsterfolk i större utsträckning än högerfolk upprördes av detta.

Är det av samma orsak som du kallar jenyo2:s citat för kvinnoföraktande?

Anser du att det är lika stort förakt för lågutbildade om vi byter ut ordet kvinna mot lågutbildad?

#24  Sv: Min syn på feminism Jeyno2
2006-10-31 14:36:25

En skillnad mellan jämställdhet och jämlikhet i detta fall...

Kvinnan saknar i första hand respekt, inte pengar. (Visst män har mer pengar, men det är inte huvudproblemet som jag ser det.)

Arbetaren har respekt, men saknar pengar.

Det är lättare att ge pengar än att artificiellt skapa respekt. Kvotering är ett försök att skapa respekt. Men kommer en kvinna som kvoterades till professor att få lika mycket respekt som sin manliga kollega som fick jobbet på "egna meriter"?

Jag tror inte det, och i förlängningen inte heller alla kvinnor som hon är förebild för och som genom att vara av samma kön som hon får del av hennes respekt.

Respekt måste förtjänas. Trist, men inget att göra åt.

(Obs, hon kan vara värd respekt lika mycket som den manliga professorn, men hon får inte lika mycket respekt eftersom en utomstående inte kan avgöra det, utan bara ser att hon är kvoterad.)

#25  Sv: Min syn på feminism Karra
2006-11-01 08:33:24

Blir vård och omsorg mindre traditionellt kvinnoyrke för att ett gäng killar har sommarjobbat på servicehus en gång?

#26  Vilken stämning det blev JohanS
2006-11-01 18:21:49

Vilken stämning det blev i den här tråden direkt...

Tänk på att det är svårt att skriva så att folk förstår.
Tänk på att det är svårt att läsa så att man själv förstår.

Foruminlägg och chatt är ju lätta att misstolka

#27  #18 Phoenix JohanS
2006-11-01 18:36:15

Phoenix sa:
Aha, så det är sååå man blir modedesigner? Genom att läsa damtidningar?


För några år sedan var jag tillsammans med en tjej som pluggade modedesign. Hon läste definitivt mycket tidningar.

Säkert för att hänga med i modet och för att få inspiration till sina egna kreationer som de hade i uppgift att göra.

Naturligtvis är det andra krav än att läsa tidningar som ställs för att komma in på utbildningen. Men riktigt duktig blir man nog inte utan att ha intresset att göra lite extra och i det här fallet gäller det ju att kolla in alla kläder överallt.

Den som däremot vill bli bilmekaniker har säkerligen bättre förutsättningar om hon har läst biltidningar sen hon var 10 år och skruvar i moppen vid 14 år, börjat skruva i egna skrotbilen när hon var 17 osv.

Ingen har tid att läsa allt. Den bilmekaniker som lagt all sin tid på smink och veckorevyn sen 10 års ålder har säkerligen svårare att komma ikapp utbildningen och bli en riktigt framgångsrik mekaniker.

Nu kan det ju vara jag som missupffattade #18 :-) Man vet ju aldrig. Det finns alltid flera sidor på myntet. Minst tre va?

#28  #25 Karra JohanS
2006-11-01 18:43:04

Karra sa:
Blir vård och omsorg mindre traditionellt kvinnoyrke för att ett gäng killar har sommarjobbat på servicehus en gång?


Kanske. Det kan hända att de killarna kommer fram till att vård och omsorg egentligen är rätt kul och ett bra arbete. Så att mer killar söker sig dit.

Å andra sidan kanske det blir så att om man låter tjejer sommarjobba på servicehus kanske de inser vilket lågbetalt slitjobb det är och att man kan hjälpa folk även genom att arbeta i ett tekniskt yrke.

Ja, som vanligt filosoferar jag bara.

Tänk dig att du är tjej. Pluggar teknik, lär dig rita Cad, tjänar fett med cash och samtidigt utvecklar du ett lyfthjälpmedel som gör att alla i hela vården och omsorgen slipper bli utslitna. Då jobbar du ju på ett indirekt sätt med vård och omsorg om ditt samvete säger dig att du måste hjälpa människor.

#29  Sv: Min syn på feminism Karra
2006-11-01 20:30:25

Eh? Jag menar att bara för att gullegubben och ett gäng andra killar har jobbat lite inom vården blir det inte mindre av ett traditionellt kvinnoyrke. Jag har också jobbat inom äldrevården. På varenda boende jag jobbade på var samtliga ordinarie anställda kvinnor, med några få undantag. De som jobbar i tio, tjugo, trettio år inom vården, de är kvinnor.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?