feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Disk: Ett slag i huvudet


Gå till senaste inlägget#1  Disk: Ett slag i huvudet Kalle
2006-10-30 17:13:19

Nettan sa:

jenny westerstrand sa:

Det är ju inte i egenskap av kvinna, utan i egenskap av gravid, du ges rätten i Sverige till en långt gången beslutsrätt över en graviditet. En partner i ett lesbiskt förhållande har lika lite inflytande över sin gravida partners aborträtt som Marcus Birro har över andras beslut idag, så klart.

Så enkelt. Så förbannat enkelt. Men själv satt jag fast och tuggade i heteronormen och tänkte att beslutsrätt = kvinna. När ju så inte är fallet.


Visst har partnern lika stort eller litet inflytande över den gravida kvinnans abortbeslut.
Men risken att bli ofrivilligt och/eller oplanerat gravid är ju ganska kraftigt reducerad, eller hur?

#2  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Mumriken
2006-10-30 23:14:43

Dessutom är väl inte partnern till en kvinna som väljer att föda barn i ett lesbiskt förhållande tvungen att ta hand om barnet, alternativt betala underhåll för barnet i många år eftre födseln??? Naturligtvis då under förutsättningen att hon inte adopterar barnet efter födseln, förstås.

Men visst är det så att man inte kan bestämma om abort för den andra parten. Men i så fall bör ansvaret för barnet efter födseln också vara likadant för alla parter i en relation där ett barn föds. Alltså bör väl då i jämställdhetens namn även en lesbisk mammas partner ha samma skyldigheter som en manlig partner till en mamma? Man vet ju aldrig vem som är "far" till barnet...

#3  Sv: 2 Sinderella
2006-10-31 00:38:10

Nu finns det ju ingen lag på att mannen är tvungen att ta hand om ett barn han aldrig ville ha.

Underhåll är en annan sak,men det betalas inte ut automatiskt, på samma sätt som barnbidrag utan det väljer kvinnan själv om hon vill ansöka om eller inte och många kvinnor (dock inte alla) väljer av t.e.x stolthetsskäl att inte kräva underhåll av en pappa som inte vill ha med sitt barn att göra.

Abort är aldrig en skyldighet för kvinnan,däremot kan hon ju knappast kräva att ett one night stand eller en semesterflört ska dela föräldraansvaret med henne om hon blir oplanerat gravid och väljer att behålla barnet i en sådan situation.Men det tror jag inte särskilt många kvinnor kräver heller.

Sedan är det ju däremot positivt om pappan i ovanstående situationer vill ge sig till känna för sitt barn, om de kan ha någon form av kontakt även om han inte är en del av barnets vardag.

#4  Underhåll extra
2006-10-31 07:44:10

Skyldigheten att betala underhåll till barn är bara en följd av samhällets ålderdomliga syn på tvåsamhet och hetronormativitet.

#5  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Kalle
2006-10-31 09:28:00

Ingen som vill diskutera detta utifrån förutsättningen att detta förmodligen är en försumbar fråga i homosexuella förhållanden?

#6  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Gullegubben
2006-10-31 11:57:40

Om dagens abortlagstiftning inte är diskriminerande mot manliga föräldrar, så är vissa arbetsgivares ovilja att anställa kvinnor i fertil ålder till vissa arbeten definitivt inte diskriminerande.

#7  Kalle Nettan
2006-10-31 17:59:57

Jag vet inte om jag skulle kalla det för en försumbar fråga. Känslan och upplevelsen för den kvinnliga partner som t.ex. vill ha barn men där den gravida partnern väljer att avbryta graviditeten är desamma som hos vilken man som helst som råkat ut för det. Statistiskt sett är de kvinnliga partnerna säkert färre, men upplevelsen är densamma.

Sedan löper den ickegravida lesbiska partnern inte samma risk att bli påtvingad ett oplanerat barn som en man, nej. Och eftersom hon inte var med vid befruktningen bli hon ju inte underhållsskyldig heller. Så visst finns det skillnader.

#8  Nettan Kalle
2006-10-31 18:06:15

Jag menade försumbar till, som jag antar, antalet oplanerade graviditeter i homosexuella förhållanden.

Men visst, i de fall det uppstår så är säkert känslan av maktlöshet jämförbar. Men om hon verkligen vill ha barn har hon ju isåfall möjligheten att skaffa barn på egen hand.

#9  Sinderella Kalle
2006-10-31 18:08:20

Nu finns det ju ingen lag på att mannen är tvungen att ta hand om ett barn han aldrig ville ha.

VA??? Han har väl lagstadgat vårdnadsansvar, såvida han inte lyckas smita från identifieringen. Eller?

#10  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Nettan
2006-10-31 18:15:22

Borde inte fängelset vara fullt av föräldrar som inte vill ha sina barn då? Ekonomiskt ansvar tror jag väl att båda föräldrarna har men tvånget att ha vård om sitt barn skulle, om den finns, kunna vara den mest brutna lagen i Sverige. Och inte bara av män. Det finns kvinnor som drar och lämnar barnen med pappa också.

#11  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Kalle
2006-10-31 18:40:16

Inte fängelset, bara kronofogdens register.
Vet inte om fängelse finns med i påföljdslistan.

Fast det är ju inte riktigt glasklart vad Sinderella menar med "ta hand om" heller? Hands-on vårdande och uppfostrande, och/eller ekonomiskt? Föräldrarna har ju gemensamt ansvar, men det finns ju ingen lag som säger att de ska bo under samma tak.

#12  Sv GulleGubben NoManIsAnIsland
2006-11-01 23:46:00

"...giv mig sinnesro att acceptera
det jag inte kan förändra,
mod att förändra det jag kan
och förstånd att inse skillnaden."

#13  Sv Gullegubben NoManIsAnIsland
2006-11-01 23:48:41

Hur skulle du önska att abortlagstiftningen var utformad?

#14  Kalle MarianneK
2006-11-02 00:26:15

Ingen är tvingad att ta hand om ett barn. Att betala pengar varje månad är inte att ta hand om ett barn, det är att betala en del av kostnaderna för barnet.

För mig är det klart vad Sinerella menar.

#15  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Corona
2006-11-02 01:10:30

Men om pappan är skriven i annat EU-land driver inte den svenska Försäkringskassan fallet. Mamman måste själv betala för en stämning av pappan om han vägrar betala underhåll.

Och som MarianneK påpekar: att betala en del av kostnaden för ett barn är knappast detsamma som att ta hand om ett barn.

#16  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Jeyno2
2006-11-02 06:34:07

Om vi nu har lämnat diskussionen om den lesbiska medförälderns ansvar och rättigheter, kanske jag törs säga något om mannens.

Mannen investerar en spermie, kvinnan investerar ett ägg och en utvecklingsmiljö för fostret, en förlorad figur under graviditeten och halkar efter i karriären. Mannen riskerar ingenting, kvinnan riskerar komplikationer som hemorojder och havandeskapsförgiftning, och följdverkningar som hängbröst och förlorad figur för livet. Mannen har ungefär så mycket besvär med att skaffa barn som om han hade skickat efter det på postorder, kvinnan tvingas bära omkring på 10 kg extra i flera månader.

Med utgångspunkt i dessa rent biologiska fakta är det omöjligt att skapa en rättvis lagstiftning. Hur man är gör blir det fel. Men klart är att mannen inte kan ha samma rätt att avgöra om en graviditet ska avbrytas eller inte som kvinnan. Oavsett om fostret är en del av hennes kropp eller inte, måste själva graviditeten vara under hennes kontroll.

Att å andra sidan hävda att mannen är lika skyldig att ta hand om barnet eller betala underhåll för det som kvinnan blir också snett.

Kvinnan har idag alla möjligheter att skydda sig från en oönskad graviditet. Om hon inte gör det får hon faktiskt ta konsekvenserna. Eftersom de flesta preventivmedel sköts av kvinnan är det hon som har kontrollen och det är ju som det ska, det är ju hon som blir gravid och måste genomlida antingen en graviditet eller en abort. I det läget kan det vara dumt att lita på att mannen talar sanning när han säger att han äter manliga P-piller. Om hon inte vill sköta det preventiva ensam finns kondom.

Mannen har förstås också möjlighet att äta P-piller, men manliga preventivmedel är få och inte lika utvecklade som de kvinnliga. Sedan har vi kondom, men den minskar njutningen enligt vissa, så då är det kanske lättare att lita på att kvinnan skyddar sig. Det ryktas om kvinnor som säger att de äter P-piller när de inte gör det, eller som glömmer ta dem, men inte berättar det för sin pojkvän. Eller som medvetet ljuger därför att de vill ha barn. Sant eller inte, möjligheten för kvinnor att ljuga finns, vilket gör att mannen kan bli en blivande far utan att ha valt det och utan att ens veta om det.

Ok, kondomen sprack och apoteket var stängt, eller kvinnan ljög, eller mannen ljög. Resultatet blir i alla fall en graviditet och det är dags att ta ställning till abort. Om barnet är önskat eller inte kan ha ändrat sig sedan den där kvällen med festande och älskog, förresten kommer ingen av dem ihåg vem som skyddade sig eller med vad.

Om kvinnan vill behålla barnet är hon i dagsläget inte ekonomiskt beroende av mannen. Hon har flera alternativ: abort, adoption eller att bli ensamstående förälder. Hon kan också låta en släkting ta hand om barnet.

Mannen har inga alternativ, som det ser ut idag. Han är fadern, alltså är han skyldig att betala pengar i 18 år. Helt orättvist är det inte, men han har inga alternativ, vilket är orättvist.

Sedan tycker jag att man ska fråga sig: Är det ens önskvärt att mannen betalar för ett barn han inte har intresse av? Barnet har i och för sig rätt till två föräldrar, men är inte risken uppenbar att kontakten med en far som egentligen inte är intresserad kommer att bli sporadisk och därför mer traumatisk än stödjande för barnet?

Jag tycker mannen ska få välja om han vill bli förälder eller inte. Om han avsäger sig faderskapet lämnar han öppet för kvinnan att hitta en ny pappa, som kan fungera som en pappa i praktiken. När hon väl hittat rätt man, kan han adoptera barnet.

Själv är jag skilsmässobarn sedan fem års ålder. Jag har träffat min far två gånger om året sedan dess, men han har inte visat stort intresse för mig. Min styvfar har däremot alltid behandlat mig som sitt eget barn och på mitt bröllop satt han på min fars plats under middagen, eftersom min far tackade nej till inbjudan. Samtidigt ringer min far oftare numera, och vill ha uppmärksamhet på ålderns höst. Ska jag vara den som har ansvar för honom om några år, när han blir senil och måste flytta till hemmet?

Min far ett annat barn, lite äldre än jag, som inte var planerat, och där kvinnan ljög och sa att han var pappa. Han har betalat underhåll, men har aldrig träffat "sonen". Sonen vet troligen inget om min far, men vad händer den dagen min far dör? Kommer sonen att bli kontaktad av myndigheterna och ha rätt att dela arvet med mig?

Jag tycker det är viktigare vilken faktiskt relation ett barn har till en person än om det finns ett släktskap. Oavsett om fadern bara betalar underhåll eller avsäger sig faderskapet kan det genetiska släktskapet registreras, så att barnet senare i livet kan söka upp honom, så som adopterade barn ibland har behov av.

Dagens lagstiftning är otidsenlig, med tanke på att kvinnan försörjer sig själv och har fri tillgång till abort och preventivmedel.

#17  #16 Jeyno2 Corona
2006-11-02 21:12:30

Det finns inga p-piller för män på marknaden, men en man som inte vill ha barn kan sterilisera sig. Eller avstå från penetration. Eller avstå från sex med kvinnor.
Göra det själv, med män eller avstå helt.

Han kan också försöka lita på att kondomer fungerar, eller kräva att p-piller för män kom ut på marknaden.

#18  Corona #17 heffaklumpen
2006-11-02 21:22:34

Mao så bekräftar du alltså vad Jeyno2 skriver i #16?

#19  Jeyno2 UppåtEmma
2006-11-02 21:46:54

det är dina ideer som är otisdenliga. Kvinnor har alltid varit de som ytterts fått ta ansvar för och stå till svars för graviditeter och barn. Det du skriver befäster endast det ansvaret som varit kvinnans att bära i hundratals år. Det är dags för män som sprider sin säd att step up en aning.

Dessutom är du pinsamt dåligt insatt i vad en graviditet innebär/kan innebära. Det är nästan löjligt att det du tar upp är utseendebaserat som "hängbröst" och "förlorad figur" och helt ignorerar de mkt allvarligare effekter som det kan innebära. Vem fanken oroar sig om hängbröst när det finns analläckage till exempel...

fö - vid en sk "normalgraviditet" är viktökningen 13kg - minst. Det är vad barn + moderkaka + allt annat bös väger gemensamt.

#20  UppåtEmma heffaklumpen
2006-11-02 22:27:25

det är dina ideer som är otisdenliga. Kvinnor har alltid varit de som ytterts fått ta ansvar för och stå till svars för graviditeter och barn.


Kvinnor har varit de enda med någon beslutsrätt under en ganska lång tid. Att inte ha sex fungerar för kvinnor också.


Det du skriver befäster endast det ansvaret som varit kvinnans att bära i hundratals år. Det är dags för män som sprider sin säd att step up en aning.


Tja, vem är det som befäster egentligen, men varför inte, ge män beslutsrätt och ansvar för barnen. Låt både mannen och kvinnan välja om de vill ha barn och om inte kvinnan vill ha barn så abortera, om kvinnan vill ha barn men inte mannen så får hon räkna med att ta hand om det själv. Om båda är överens så är det ett litet problem. Passar det inte så går det alldeles utmärkt att låta bli att ha sex eller använda preventivmedel.

#21  Sv: Disk: Ett slag i huvudet kezo
2006-11-02 23:56:57

En kvinna som föder mot mannens vilja får i praktiken räkna med att hand om det själv. Tvistefrågan ligger i huruvida mannen ska tvingas betala underhåll eller inte (samt om inte - har han då någon som helst "rätt" till barnet, eller har han avsagt sig alla rättigheter, vad händer om han ändrar sig innan barnet är myndigt, etc)

#22  #18 heffaklumpen Corona
2006-11-03 00:15:07

Nej, Jeyno2 skriver att mannen kan använda p-piller. Det finns inga p-piller för män, alltså kan mannen inte använda p-piller.
Jag räknade bara upp de möjligheter som män hade för att undvika att göra barn.

Och att män skulle kunna agera för att ett p-piller för män skulle komma ut på marknaden.

#23  kezo heffaklumpen
2006-11-03 00:26:06

En kvinna som föder mot mannens vilja får i praktiken räkna med att hand om det själv.


Men inte i laglig mening och inte ekonomiskt.

Tvistefrågan ligger i huruvida mannen ska tvingas betala underhåll eller inte (samt om inte - har han då någon som helst "rätt" till barnet, eller har han avsagt sig alla rättigheter, vad händer om han ändrar sig innan barnet är myndigt, etc)


Underhåll, självklart inte.
Relationen mellan mannen och barnet har ingenting med detta att göra. Ur barnets synvinkel är han fortfarande pappa oavsett vem som har det lagliga och ekonomiska ansvaret. Barnet är inte kvinnans ägodel och det är barnet som kan ha en rätt till sina föräldrar, inte tvärtom. Däremot ska han t.ex. inte kunna begära vårdnaden om barnet. Mao så blir mannen bara en annan vuxen i laglig mening. Om de ändrar sig senare så får mannen isf adoptera barnet.

#24  Corona heffaklumpen
2006-11-03 00:28:04

Jag avsåg situationen i allmänna drag, inte detaljerna.

#25  heffaklumpen MarianneK
2006-11-03 01:24:02

Underhåll, självklart. Vill en man inte ha barn får han se till att inte göra någon gravid.

Undantag om det är bevisat att kvinnan lurat honom.

#26  Jeyno2 MarianneK
2006-11-03 01:28:25

Det finns inget som hindrar en styvfar från att adoptera barnet, utom om den biologiske fadern inte vill det.

Vad är det som är otidsenligt med lagstiftningen, menar du?

Jag har tidigare fört fram en idé att pappan ska kunna adoptera bort sitt föräldraskap till någon som godkänns som adoptivförälder och som då får delad vårdnad om barnet. Det skulle vara ett sätt för honom att slippa betala.

#27  Svar till samtliga Jeyno2
2006-11-03 07:05:39

#17
Jag visste inte att manliga p-piller inte var på marknaden än, men det styrker som sagt mitt resonemang. Vart vänder man sig för att kräva att manliga p-piller ska komma ut på marknaden? Jag ska skriva till dem och begära att medicin kommer ut mot mensvärk.

#19
Det stämmer att jag aldrig haft förmånen att uppleva de senare stadier av graviditeten då komplikationer uppstår, men jag kan inte se att det diskvalificerar mig från att ha åsikter i frågan. Jag skrev "komplikationer som" och gav exempel, såg ingen mening i att räkna upp hela listan. Hur kan hängbröst och förlorad figur vara oviktigt samtidigt som fasta bröst och platt mage är det absoluta idealet för en kvinna? Jag tror fler kvinnor har ångest över mage och bröst än analläckage, men jag kan ju ha fel. Det går annars bra att stryka utseendebiten i mitt resonemang, den var inte central. Vad gäller vikten tog jag till i underkant, med tanke på att man inte bär omkring på 13 kilo hela graviditeten, utan bara sista månaden eller så.

#20 Jag ser inte celibat som ett alternativ för något av könen, såvida man inte är katolik. Sex är ett grundläggande behov i någon mening.

#25 Hur bevisar en man att han blev lurad? Menar du att en man bara ska kunna ha sex med kvinnor han litar på, dvs i praktiken är gift med, medan kvinnor som har full kontroll på sitt barnalstrande kan, om inte "sprida sin säd", så i alla fall sprida sina gracer? Det känns som ett steg 50 år tillbaka i tiden, men med ombytta roller.

#26 Det finns fäder som är mer frånvarande än min och som inte ens brytt sig om att betala underhåll som fortfarande hävdar sin rätt som far. Jag tycker det skulle vara bättre att barnet är fritt från en destruktiv relation och blir adopterat av kvinnans nya man (när en stabil relation har infunnit sig) och på så sätt få en riktig far. Jag gillar inte idén att adoptera till någon som kvinnan inte har en fast relation med. Vem vill bli adopterad till att bli skilsmässobarn? Det bäddar bara för samma slitningar som med den biologiske fadern om något skulle gå fel. Bättre då att vara utan far några år, det är en relation som ska räcka livet ut, så jag röstar för långsiktighet. Jag var 7 år när jag först träffade min styvfar, men det har ingen betydelse eftersom han är en riktig förälder.

Lagstiftningen är otidsenlig eftersom kvinnor av idag inte behöver ekonomiskt skydd och en del till och med adopterar för att bli ensamstående föräldrar. De har full kontroll över sitt barnalstrande, män har det inte. Män har heller inte något val när olyckan väl är skedd, medan kvinnan har flera realistiska alternativ.

#28  #25 MarianneK Corona
2006-11-03 10:19:48

Är det bevisat att en man är far till ett barn så är han underhållsskyldig - oavsett hur barnet kom till.
Men som jag skrev tidigare - om han är bosatt i annat EU-land måste kvinnan driva processen. Försäkringskassan går inte in och betalar för mannen - som de skulle gjort om han bott i tex Sverige och inte haft betalningsförmåga - alternativt vägrat betala.

Om det skulle visa sig att en man som betalat för sitt barn - vid ett DNA-test inte skulle vara barnets biologiske far - kan han få tillbaks underhållet - om han betalat i god tro.

#29  # 27 Jeyno2 Corona
2006-11-03 10:29:27

Vad jag menade med avhållsamhet, var att om en man vill vara absolut säker på att inte bli far - så finns det dessa metoder att välja på.
Tyvärr förknippar folk inte penetrationssex med graviditet längre, utan blir förvånade över att detta kan leda till graviditet - mig själv inkluderad.
Mannen har vissa - om än små, få och kanske trista möjligheter att undvika faderskap.

Det är synd att p-piller för män ännu inte kommit ut på marknaden. Men de verkar vara på väg nu:
http://sydsvenskan.se/kropp/article155128.ece

#30  Sv: Disk: Ett slag i huvudet kezo
2006-11-03 10:35:27

Det finns årminstone två sätt för män att undvika att bli fäder utan att leva i celibat.

Ha sex på andra sätt än vaginalt samlag.
Använda kondom.

Det stämmer att män har färre möjligheter än kvinnor, men de saknar inte möjligheter. P-piller för män skulle, om inte annat, av det skälet innebära en revolution. Ännu ett preventivmedel som kvinnan inte har kontroll över, plus att de som önskade skulle kunna ha samlag utan kondom och ändå känna sig ganska trygga.
Manligt p-piller OCH kondom, och risken är förmodligen obefintlig att någon kvinna skulle kunna tvinga på mannen ett föräldraskap, ens om hon försökte.

När jag tänker efter, förstår jag inte varför inte fler män lobbar för att dessa p-piller ska komma ut? Med tanke på hur många män som trots allt kritiserar den ojämna makten över barnalstrandet. Det borde i högsta grad ligga i mäns intresse att få tillgång till dessa p-piller.

Så långt möjligheten att välja bort barn. När det kommer till möjligheten att välja barn blir det ju lite knivigare, eftersom det trots allt krävs en kvinna som vill bära och föda barnet - men om kvinnor kan prövas som ensamstående adoptivföräldrar, ska naturligtvis män också kunna göra det.

#31  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Kalle
2006-11-03 10:40:16

Ingen som vill diskutera eller ens kommentera trådens originalfråga?

#32  P-piller för män! Corona
2006-11-03 10:43:53

Ha, ha - jag gick på det - ännu en råttan i pizzan-historia...

Visserligen har det forskats i 20 för att få fram ett p-piller för män - men i alla år har man sagt att: "om fem år kommer det ut på marknaden..."

Det verkar inte komma.

Läste detta:

Och så drömmen förstås, utopin. Det manliga p-pillret.
Alla känner till den famösa 5-årsregeln. Regeln som säger att ett manligt p-piller alltid är på gång, men att det inte kommer att finnas på marknaden förrän om fem år (numera ofta 3-4 år). Jag har ett tidningsklipp från 1990 där skrönan berättas. Då var det 48 danskar som framgångsrikt testat ett p-piller för män. Den enda biverkningen var nedstämdhet och snart skulle de finnas på marknaden. Om fem år.
Men hur åren än gick så kom aldrig det där p-pillret. Det var alltid Sedan och Senare. En modern skröna, en råtta i pizzan.


http://www.bang.a.se/sjuk/knapra_text.html

#33  Kalle kezo
2006-11-03 11:49:43

Låt säga att paret planerar barn, (den ena) kvinnan blir med barn och sedan ångrar sig och gör abort. Det händer kanske inte så ofta, men det händer säkert. Både i homo- och heterosexuella relationer. Och partnern står lika maktlös oavsett kön, eftersom ingen kan tvinga en gravid kvinna att förbli gravid mot hennes vilja. Men bestämmanderätten ligger inte i det faktum att du är kvinna, utan i att du är gravid. En kvinna kan inte bestämma över en annan kvinnas graviditet, lika lite som en man kan bestämma över en kvinnas graviditet. Detta är poängen i det du hänvisar till i trådstarten, oavsett hur vanligt/ ovanligt det är.

#34  kezo Gullegubben
2006-11-03 12:04:16

"Nettan sa:


jenny westerstrand sa:

Det är ju inte i egenskap av kvinna, utan i egenskap av gravid, du ges rätten i Sverige till en långt gången beslutsrätt över en graviditet. En partner i ett lesbiskt förhållande har lika lite inflytande över sin gravida partners aborträtt som Marcus Birro har över andras beslut idag, så klart.

Så enkelt. Så förbannat enkelt. Men själv satt jag fast och tuggade i heteronormen och tänkte att beslutsrätt = kvinna. När ju så inte är fallet."

Vissa mindre vanliga självklarheter är "heteronormstuggande", exempelvis att de flesta gravida som ändrar sig vad gäller ett planerat barn fattar ett beslut som påverkar en man.

Jag tycker att denna form av "heteronormstuggande" är väldigt förklarlig eftersom det vanligare exemplet är att gravida ändrar sig vad gäller ett OPLANERAT barn och fattar ett beslut som påverkar en man (och aldrig en lesbisk fostermor).

Var går gränsen mellan sund bekvämlighet och "heteronormstuggande"?

Jag får intrycket att många menar att det inte finns något utrymme alls för sund bekvämlighet.

#35  GG kezo
2006-11-03 12:40:31

Jag är inte säker på att jag förstår vad du menar. Självklart behöver man inte kritisera "heteronormstuggande" om det inte finns någon anledning. I de flesta fall där ett par är oense om huruvida ett barn ska behållas eller aborteras, handlar det förmodligen om man-kvinna.

Men det centrala i mitt inlägg till Kalle, är inte vilket som är vanligast (för det vet alla). Det centrala är vem som har bestämmanderätten över en gravid kvinnas kropp. Svar: den gravida kvinnan. Ingen annan kvinna, ingen man. Inte hennes partner, inte hennes mormor, inte hennes kusin. Den som bär barnet, punkt. Det är alltså inte ditt kön i sig som ger dig bestämmanderätten, utan det faktum att du är gravid. Och kan du inte bli gravid (gäller alla män och en del kvinnor) kan du heller aldrig få den bestämmanderätten.

#36  Heffaklumpen UppåtEmma
2006-11-03 13:17:17

"Kvinnor har varit de enda med någon beslutsrätt under en ganska lång tid. Att inte ha sex fungerar för kvinnor också."

Under lång tid - då måste du mena sen det blev lagligt att utprova och tillhandahålla pessar åt kvinnor? Sen p-pillren kom och blev lagliga. Sen aborträtten kom. Och inte minst sen det blev olagligt för äkta män att våldta sin fru... vad är det, sisådär en 60-70 år sammantaget vi talar om?

#37  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-03 13:46:25

60-70 år ja.

Det innebär att det ett tag till kommer finnas kvar levande kvinnor som minns hur det var att vara förtryckt. Eller skall vi säga "frihetsbegränsad" Och ytterligare en generation till kommer vi ha människor som kan jäga "jag minns att min mamma berättade att när HON var liten...."

Därefter blir det magert. Skynda, skynda! Det har blivit hög tid att göra en dokumentering av missförhållanden, likt den om förintelsen, så att inte vi snart får en genusvetenskaplig historierevisionistisk fraktion som påstår att patriarkatet aldrig har ägt rum.

#38  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Kalle
2006-11-03 14:48:57

Det är bara 500 år sedan det blev olagligt att slå ihjäl smålänningar...

#39  Kalle UppåtEmma
2006-11-03 15:00:26

finns det nån lag om att inte slå ihjäl norrlänningar? vad jäkla diskriminerande annars!

#40  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-03 15:02:30

Lappar fick man slå ihjäl ända in på 1700-talet.

#41  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-03 15:14:37

... och hemma där jag kom ifrån fick finnungar stryck av lärarna om de talade finska på rasterna ända tills skolagan avskaffades.

Stockholmare fick vi dock lov att mobba själva, utan lärarhjälp.

#42  UppåtEmma Kalle
2006-11-03 15:15:56

Du menar att det är mer diskriminerande att bli bortglömd än utpekad?

#43  UppåtEmma heffaklumpen
2006-11-03 21:35:32

Under lång tid - då måste du mena sen det blev lagligt att utprova och tillhandahålla pessar åt kvinnor? Sen p-pillren kom och blev lagliga. Sen aborträtten kom. Och inte minst sen det blev olagligt för äkta män att våldta sin fru... vad är det, sisådär en 60-70 år sammantaget vi talar om?


När har män haft rätt att besluta om barnets vara eller inte vara? När blev det lagligt att tillhandahålla kondomer?
Börja med aborträtten om du så vill, vilka rättigheter har män haft under den tiden?

#44  MarianneK heffaklumpen
2006-11-03 21:41:59

Underhåll, självklart. Vill en man inte ha barn får han se till att inte göra någon gravid.


Självklart inte, hon får väl se till att mannen också vill ha barn innan hon blir gravid med honom. Det är inte mannen som är ensamt aktiv vid sex. Om frågan uppstår efter beslut om föräldraskap är det en annan sak.

Undantag om det är bevisat att kvinnan lurat honom.


Grattis, försök bevisa det du...

#45  Sv: Disk: Ett slag i huvudet elinlite
2006-11-04 12:25:41

Intressant det här med att ta ansvar för eventuell graviditet och ansvar.
Kvinnor som blir gravida är tvungna att ta ställning till det, antingen genom att göra abort, eller föda barnet. Hen kan naturligtvis, precis som mannen, avstå från sex som kan leda till graviditet. MEN om hen har blivit gravid så MÅSTE hen ta ställning på ett eller annat sätt.

OM kvinnan väljer att föda barnet och således vill ha barnet, då är det ett ansvar hen tar, bara för att fadern inte vill ha barn så har hen, precis som kvinnan, deltagit i produktionen av det och har väl ingen anledning att vara förvånad.
Om kvinnan väljer att göra abort, så är även det ett anvarstagande, hen måste göra ett ingrepp i sin kropp, sköta det och leva med eventuella fysiska följder.

Som Corona skriver i #29 så verkar ganska många bli förvånade av graviditet, är det något som fattas i biologiundervisningen?

#46  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-04 12:40:00

Syftet med Patriarkatet är bl a att se till att bara dugliga män får para sig. Dugliga män som är beredda att ta ansvar för sina barn och hedra sin Kvinna. Övriga män som inte vill inordna sig jagas från byn med tjära och fjädrar.

Ett annat syfte med Patriarkatet är att se till att säkerställa att kvinnan parar sig med rätt man, så att den man som tar hand om barnet verkligen har avlat det. Därför har Patriarkerna hittat på äktenskapet, otroheten, Gud och annat hyss för att hålla kvinnans okontrollerade kåthet stången.

Kvinnor vill dock hela tiden sabba Patriarkatet genom att "gå efter sina känslor" och para sig med vem som helst som verkar häftig för stunden. Och därefter sitta och gnälla olyckligt över att ingen vill ta hand om hennes barn. I sin desperation över att vara utelämnade till omgivningens godtycke svär de ve och förbannelse över manssläktet, ropar sig därefter hesa efter Big Daddy Staten att komma och ta hand om dem med sina bidrag, på det att kronofogdemyndighetens indiravare må bli de fattiga ensamstående mammornas Palantiner i vitt blänkande pansar på sina löddriga språngsugna hingstar.

#47  Suresh kezo
2006-11-04 16:17:03

Det är INGENTING mot gnället hos alla självutnämnt dugliga män som tycker att de har rätt att para sig och inte förstår varför de inte får det...

#48  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-04 17:41:21

Män har samma anledning att gnälla över att de inte får para sig som de har att gnälla över att de inte vinner på stryktipset.

Sen finns det ju en annan kritik som handlar om falsk marknadsföring vad gäller efterfrågan på män från kvinnoirs sida. Befriande är att läsa den yngre generations kvinnor som frankt konstaterar - jag knullar den jag blir kåt på. Skall jag bilda familj bör han dessutom vara skötsam.

#49  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Karra
2006-11-04 18:30:38

"Kvinnor har varit de enda med någon beslutsrätt under en ganska lång tid."

I Sverige har kvinnor haft beslutsrätt sen 1971, då fri abort blev tillgängligt i Sverige. Innan dess fick man vackert föda, eller gå till gubben/gumman med stålgalgen.

#50  Sv: Disk: Ett slag i huvudet LillAnders
2006-11-04 18:36:43

Det Westerstrand skriver är naturligtvis sant, men det är ju ett väldigt icke-feministiskt synsätt. Hon konstaterar att det inte är kvinnan som har rätten, utan en gravid och funderar inte vidare på resultatet som ju är helt könsstyrt. REsultatet är att alla blivande föräldrar av kvinnligt kön kan välja att avbryta det själva medan alla manliga blivande föräldrar inte kan påverka detta alls. Personligen tycker jag att det är en självklarhet att beslutet ligger hos den gravida kvinnan, men effekten blir också att det finns en skillnad mellan män och kvinnor hur de kan påverka sina liv.

#51  #49 metamorfos
2006-11-04 18:43:54

Eller åka till Polen eller andra ställen där det gjordes helt lagligt. För den som hade råd, vill säga.

#52  Karra heffaklumpen
2006-11-05 04:38:26


I Sverige har kvinnor haft beslutsrätt sen 1971, då fri abort blev tillgängligt i Sverige. Innan dess fick man vackert föda, eller gå till gubben/gumman med stålgalgen.


Och vilka rättigheter har män haft under den tiden?

#53  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 08:38:47

Innan DNA-tekniken kom hade mannen rätt att smita från en unge han inte ville ha, genom att säga "det var inte jag", "jag förstår inte", "jag har ju redan familhj" osv....

#54  Suresh kezo
2006-11-05 09:57:45

"Hon ljuger, jag har aldrig sett henne förr..."

"Hon vill bara åt mina pengar..."

"Jag minns inte vad som hände, jag var full och somnade på soffan..."

;D

#55  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 10:09:50

Vi finner varandra i det burleska...

#56  Sv: Disk: Ett slag i huvudet kezo
2006-11-05 10:52:19

amen

#57  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Karra
2006-11-05 11:44:56

Heffaklumpen, män har haft rätten att skydda sig vid samlag.

#58  Karra heffaklumpen
2006-11-05 20:42:07

och du menar att kvinnor inte har haft den rätten?
I vilken mån man nu kan betrakta det som en rättighet.

#59  elinlite KjellAke
2006-11-05 21:01:23

"Hen kan naturligtvis, precis som mannen, avstå från sex som kan leda till graviditet. MEN om hen har blivit gravid så MÅSTE hen ta ställning på ett eller annat sätt."

Här är det på plats med ordet "hon" och eventuellt "han" på flera ställen, resonemanget om att skriva könsneutralt kan inte gälla i ovanstående då graviditet inte är könsneutralt.

Den första meningen ovan är särskilt konstig, här väljer du först att skriva "hen" om den gravida, uppenbart kvinnliga, kvinnan(!). efter kommateringen står det, "precis som mannen". här avser du inte avkönisera individen. Varför?. I konsekvensens namn borde du använda den "ene" och den " andra" eller möjligtvis "hen1" och "hen2".

I sista meningen i stycket ovan, där du använder "hen" för andra gången förstår jag faktiskt inte om du avser mannen eller kvinnan. Jag kan ana vad du menar men jag är inte säker. Kan du förtydliga?

Enklaste vore naturligtvis att följa de normala rekommendationerna om hur man använder skriftspråket så hade det inte behövt bli så fel och framförallt svårläst.

#60  # 57 suresh
2006-11-05 21:12:57

"Nej, kom nu. Oroa dig inte för det, jag tar piller/har en säker period nu/kan inte få barn/ om du är en riktig karl tar du mig utan"

#61  #59 elinlite
2006-11-05 21:47:00

Och tänk, ändå klarar sig nästan 5 miljoner finnar utan könsbestämda pronomina.

#62  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 21:50:46

Och fastän finnarna och även iranier bara har ett genus tillhör de ett par av de mest könsrollstänkande folken på jorden. Korrelationen mellan könsroller och språkliga genus är verkligen 0,00000000000000 %

#63  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Karra
2006-11-05 21:52:07

Jo, kvinnor har också haft den rätten.

#64  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 21:52:32

Sverige borde i sammanhanget vara stolt över sina fyra genus - en sådan språklig rikedom det blir med Mannen, Kvinnan Bögen/Lesban och Äcklet.

#65  #60 Karra
2006-11-05 21:53:53

Ja, det där låter som att män verkligen inte haft rätt att använda kondom.

#66  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 21:55:34

Katolska män har fortfarande idag inte rätt att använda kondom! Påven är feminist!

#67  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Karra
2006-11-05 21:57:22

På irland finns det fullt med katolska män som absolut får använda kondom.

#68  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 21:59:27

Orättvisan vi tjötar om här är väl att en kvinna KAN säga - Jag vill inte ha barnet - om olyckan har varit framme. Det kan inte mannen!

KVinnan kan också ändra sig och säga - Jag vill inte ha barnet - även om det var planerat och välkommet. Mannen kan inte hindra henne och fårmå henne ändra sitt beslut.

KVinnan har makten igen - här som alltid.

#69  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Karra
2006-11-05 22:01:58

Att kvinnan alltid har makten kan väl diskuteras.

Men att kvinnan har makt att själv bestämma vad som ska hända med hennes kropp, det är helt i sin ordning anser jag.

#70  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 22:05:13

Alla som använder ordet "alltid" i diskussioner ljuger jämt!

JAg är bara retlig ikväll för att jag har en massa jobb att göra. Revisors - PMS...

Kvinnan skall ha rätt att göra vad hon vill med sin kropp. Det är därför prostitution och pornografi är lagligt. Dock finns det ju en diskussion om vart kvinnans kropp börjar och barnets slutar. Samt vilken koppling det finns mellan en mans könsceller och hans lånbok.

#71  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 22:06:06

plånbok...

#72  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 22:09:20

Jag glömde silikon, tatueringar, piercing, ätstörningar och självstympning i uppräkningen om vad kvinnan har rätt att göra med sin kropp...

#73  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Karra
2006-11-05 22:09:55

Hur går diskussionen kring kopplingen mellan en mans könsceller och hans plånbok?

#74  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 22:11:59

Juridisk abort. Om en man spottar sig över axeln tre gånger och säger tvi, tvi, tvi, skall kopplingen mellan hans gamla avlagda könsceller och hans privatekonomi upphöra...

#75  Sv: Disk: Ett slag i huvudet kezo
2006-11-05 22:13:07

CITAT: "KVinnan kan också ändra sig och säga - Jag vill inte ha barnet - även om det var planerat och välkommet." SLUT CITAT

Fast... Då är det ju inte välkommet längre... Av den som ska bära det ett antal månader i sin kropp... Att jag sedan kan tycka att det är lite nyckfullt och märkligt, är en annan femma. Och min gissning är att det bara händer i undantagsfall, och att de allra flesta foster som aborteras, varken var planerade eller önskade.

#76  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 22:18:43

Summa summarum - kvinnan kan ångra sig - mannen kan det inte. Kvinnan vann IGEN. (Leder med 25 - 18 nu...)

#77  #62 elinlite
2006-11-05 22:34:19

Ja, speciellt Finland där kvinnor fick först rösträtt i Europa, har tredje flest kvinnor i riksdagen och har en kvinna som president. Finland ligger helt klart långt bakom alla andra länder i hela världen, utom då Iran. Jättelångt.

#78  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 22:39:53

Könsrollerna i Finland är stenhårda. Där är en MAN en MAN och en Kvinna är en Kvinna. Och som bög och mes är de som oftast används för att beskriva svenskar.

Finska män har högst dödlighet i alkohol- och hjärtrelaterade sjukdomar av alla män i hela världen har jag för mig - och i Göteborg klagar gymnasieläre på att finska tjejer inte säger ett KNÄPP om det finns finska killar i närheten. Och vägrar sjunga.

#79  Sv: Disk: Ett slag i huvudet elinlite
2006-11-05 22:45:57

En gravid person *måste* fatta ett beslut: förbli gravid eller göra abort, vad annat kan den gravida personen göra och varför ska någon annan människa lägga sig i det beslutet?
Lika lite som vi kan kräva att en man ofrivilligt ger sin sperma, kan vi kräva att en kvinna ger sitt ägg och sin kropp ofrivilligt.

#80  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 22:48:55

Mannen måste dock ofrivilligt betala för den gravida personens beslut, år efter år, dessutom förväntas vara tacksam för det, höra att han får skylla sig själv för att han inte tänkte efter före och ändå inte vara välkommen på julafton.

#81  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 22:52:25

Faderskap är dock ännu inte ett livstidstraff, bara ett 21-årigt utdraget bötesbelopp...

Och till alla glada feminissar här inne - hur mycket har ni betalat i underhåll genom åren?

Och till alla glada feminissor- sug på den:Att betala underhåll är som att mata havre till en död häst


#82  #81: Kaiser
2006-11-05 22:58:12

Hade somliga tänkt med huvudet ovanför axlarna istället för det mellan benen hade hästen aldrig behövt dö.

#83  # 82 suresh
2006-11-05 23:00:10

se # 80

#84  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 23:01:15

Hade somliga tänkt med huvudet ovanför axlarna hade fölet aldrig blivit fött.

#85  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 23:06:32

Without love, responsibility is impossible.

Loveless responsibilities creates feelings of guilt

Sex is the material part of love.

Hence - without sex, the only way towards responsibility is compassion.

#86  Sv: Disk: Ett slag i huvudet kezo
2006-11-05 23:17:30

Poängen är inte att det är positivt och idealiskt att kvinnan har hela bestämmanderätten över en eventuell abort. Poängen är att det inte finns några alternativ. Om man inte förespråkar fysiska övergrepp på kvinnan (i form av tvångsaborter, tvångsfödande eller dyl).

#87  #78 elinlite
2006-11-05 23:31:56

Ordet som används för svenskar är "hurri".

Är inte hjärt och kärlsjukdomar den vanligaste dödsorsaken för svenska män?

Och den andra vanligaste dödsorsaken för finska kvinnor är alkoholrelaterade sjukdomar. Precis som det är för finska män.

#88  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-05 23:38:56

"Hurri" är förolämpningen mot finlandsvenskar. Ganska meningslöst att använda mot oss öster om kölen som inte fattar vad det betyder. Förutom "bög" och "mes" funkar "hora" ganska bra också - fast då måste man först ha blvivit ovänner.

Kärl och hjärt är kanske vanligast bland svenska män med, men finnarna leder europaligan, eller om det tom. var världsligan.

PÅ sista punkten har du faktiskt rätt. Finnarna super jämställt.

#89  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Myelina
2006-11-05 23:39:56

Jag kan verkligen förstå att männen tycker att det är orättvist att behöva betala underhåll för ett barn de aldrig önskat. Har funderat på det där med juridisk abort, och kan tycka att det är en bra idé så länge det inte drabbar barnet ekonomiskt. Så ett krav för att detta skulle införas menar jag vore att det juridiskt aborterade barnet får ett underhåll utbetalat från annat håll, såvida det inte adopteras av en annan person. Tusen möjligheter till fiffel, visst, men vad tycker ni annars?

Ang. p-piller för män: hittills har man lyckats stänga av spermieproduktionen, men det har visat sig vara svårt att få igång den igen efter upphörandet. Vilket förstås är en orimlig biverkan. Får se vad som hänt om fem år ;)

#90  # 86 suresh
2006-11-05 23:41:32

Klart att kvinnan skall ha rätt att välja abort - tom uppmuntras till det. Vi är alldeles för många på jorden redan.

I ett matriarkat hade vi dessutom möjlighet till juridisk abort. Varför skall kvinnan och mannen fjättras till varandra med ett ekonomiskt band som bara skapar hat och vanmakt?

#91  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Myelina
2006-11-05 23:41:40

Hjärt-kärlsjukdomar är fö den vanligaste dödsorsaken bland svenska kvinnor också. Och något ska man ju dö av.

#92  # 89 suresh
2006-11-05 23:45:43

I matriarkatet betalar kvinnans släkt för barnets uppfostran oavsett vem som är fadern. I Kerala betalas tom. dummy-makar 50 kr för att ställa upp på fejkade bröllopsfoton bara för att hålla de patriarkala brahmanerna nöjda och glada.

En vän till mig har skaffat 2 barn med en kvinna på Madagaskar - ett annat matriarkat. De är så glada när han komemr en gång om året med presenter till barnen.

Fotnot: En del säger att jag skall använda termen matrilinjära samhällen istället för matirarkat för de system där arvsträtten ligger på mödernet.

#93  Karra heffaklumpen
2006-11-06 02:57:55

Jo, kvinnor har också haft den rätten.


Vad var då din poäng? Både kvinnor och män kan använda preventivmedel eller låta bli att ha sex. Om det nu inte hjälper eller duger så finns det ingen anledning att kvinnan ensam ska ha beslutsrätt över alla inblandades framtid. Kvinnan kan ha beslutsrätt över sin kropp, inga problem, men varför inte tillåta mannen att avstå sitt ansvar på samma sätt?

#94  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Karra
2006-11-06 06:16:49

"Vad var då din poäng?"

Du frågade vilka rättigheter män haft. Jag svarade.

Varför män inte får avstå sitt ansvar (vilket inte en kvinna som gör abort gör) beror på att barn också har rättigheter.

#95  Suresh #85 Kalle
2006-11-06 11:03:12

Love is the delusion that one woman differs from any other...

#96  Kalle #95 MarianneK
2006-11-06 15:52:06

Fint könsneutralt perpektiv där...
Kan inte hetrokvinnor och homomän bli kära?

Ja, du citerar (lite fel visserligen). Det gör det inte mer okej.

#97  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-06 16:54:37

Du kanske skulle lägga till:


Respect is the delusion that one bullshitter differs from any other...

#98  Sv: Disk: Ett slag i huvudet heffaklumpen
2006-11-07 00:57:42

Du frågade vilka rättigheter män haft. Jag svarade.


När blev avsaknad av förbud en rättighet? Frågan är vilka rättigheter som män skulle ha haft som inte kvinnor hade.

Varför män inte får avstå sitt ansvar (vilket inte en kvinna som gör abort gör) beror på att barn också har rättigheter.


Att göra abort är väl definitivt att avstå ansvar för ett barn. Om vi ska diskutera ur synvinkeln av barnets rättigheter så borde väl abort totalförbjudas.
Kvinnor har en möjlighet att avstå ansvar, män har det inte. Vi tillåter abort och ser det som kvinnans rätt att kontrollera sin kropp, men varför det automatiskt skulle innebära att mannen är tvungen att ta ansvar för hennes beslut ser jag ingen anledning till. Har man hela beslutsrätten får man också vara beredd att ta hela ansvaret.

#99  Sv: Disk: Ett slag i huvudet elinlite
2006-11-07 01:14:09

Har man hela beslutsrätten får man också vara beredd att ta hela ansvaret.


Den man som beslutar sig för att lämna sperma i en kvinna bör ta ansvar för eventuella följder.
Precis som kvinnan måste ta ansvar för sina ägg och antingen se till att göra abort eller vara gravid och föda barn.
Bara för att beslutet fattas vid olika tidspunkter ger inte den ena mer rättigheter än den andra.
Några andra möjligheter har vi inte.
Med mindre nån tycker att tvångsingrepp i kvinnokroppen är okej.

#100  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Karra
2006-11-07 06:36:32

Både män och kvinnor har numera rätten att bestämma över sina egna kroppar. Före 1971 saknade kvinnor den rätten.

Att göra abort är INTE att avstå ansvar. Att göra abort är att ta ansvar för situationen man befinner sig i och ta konsekvenserna av sina handlingar.

"Om vi ska diskutera ur synvinkeln av barnets rättigheter så borde väl abort totalförbjudas."

Tack och lov tillåter vi inte aborterande av barn, utan av foster.

#101  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-07 06:56:49

Det där förstår jag faktiskt inte. Om abort skall vara tillåtet borde barnamord vara tillåtet. Varför skall det vara tillåtet attt springa upp och ner i trappor för att framkalla missfall, men förbjudet att sätta ut en nyfödd till vargarna?

Det där är subjektivt. Ungefär som påståendet att maskar inte lider när de sätts på metkroken. När blir forstret ett barn? När blir cellklumpen en medveten varelse?

Att inte mörda barn , men tillåta mord på foster är en social överenskommelse, ungefär som att det är OK att ha sex med någon som är 16 , men inte 14 år. Det har inte med någon rationell analys av omvärlden att göra, utan är ett sätt att minska åskådarens ångest i betraktandet och bedömningen av svåra livssituationer.

#102  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Karra
2006-11-07 07:17:30

När fostret blir medvetet och så vidare är förstås en pågående debatt.

Men för mig är det ganska uppenbar skillnad på att döda ett 10-veckors foster och på att sätta ut en nyfödd bebis till vargarna.

#103  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-07 07:21:14

Är det brist på mat så är det...

#104  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Myelina
2006-11-07 07:33:29

Infanticid har säkert varit vanligt förekommande under hela vår historia, beklagligt men nödvändigt i många situationer. Nu behövs inte det alternativet eftersom vi har den mycket smidigare aborten att ta till. Sparar en massa energi (70 000 kcal) för mamman att inte bära på barnet till förlossning. Är humanare för fostret eftersom det aborteras innan medvetande uppstått.

Suresh: man har visst gjort en rationell analys av abortgränserna. Och debatterar då och då ev. sänkning av gränsen i förhållande till hur små prematurer man lyckas rädda. Men de som aborteras i de äldsta veckorna är ändå väldigt få, oftast väldigt sjuka, och kräver specialtillstånd.

#105  Sv: Disk: Ett slag i huvudet suresh
2006-11-07 07:49:28

Skillnaden är, vid närmare eftertanke, att ett barn kan leva av egen kraft, ett foster inte.

Men du har rätt -förbättrad läkarvård leder till sänkta abortgränser. Och en sen abort blir därmed jämförbar med mord eller barnmisshandel - om fostret räddas och får hjärnskador.

#106  Sv: Disk: Ett slag i huvudet LillAnders
2006-11-07 09:58:26

Just nu går väl statens gräns för individ och medborgare vid 28 veckor, eftersom de som passerat den gränsen kommer att folkbokföras även om de dör före förlossning.

#107  Sv: Disk: Ett slag i huvudet LillAnders
2006-11-07 10:00:04

Före 28 veckor ett foster, efter 28 veckor ett barn, enligt staten.

#108  Sv: Disk: Ett slag i huvudet Kalle
2006-11-07 11:14:47

Fint könsneutralt perpektiv där...
Kan inte hetrokvinnor och homomän bli kära?

Har aldrig befunnit mig i den situationen, så min blygsamhet förbjuder mig att uttala mig om det.

Ja, du citerar (lite fel visserligen). Det gör det inte mer okej

???

#109  Kalle MarianneK
2006-11-07 12:28:28

Jag menar att ett citat som definierar kärlek ur ett ensidigt manligt perspektiv inte är okej att använda om man inte samtidigt påpekar att det är ur ett ensidigt manligt perspektiv.

Dessutom är citatet obehagligt och nedvärderande mot kvinnor.

Men att jag påpekade att du citerar fel beror bara på min allmänna grinighet.

#110  MarianneK Kalle
2006-11-07 15:55:09

Jag som heterosexuell man vände mig till Suresh som också är en heterosexuell man. Jag trodde att det ensidigt heterosexuellt manliga perspektivet var tydligt nog utan att behöva påpeka det.

Har du koll på något "riktigt" citat som går i den här stilen, och isåfall när/var/hur det kommer ifrån? Jag har det bara i bakhuvudet efter att ha läst det i en bok nånstans.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?