feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Var och en sin egen feminist?


Gå till senaste inlägget#1  Var och en sin egen feminist? Mats L
2004-10-01 01:45:35

Det verkar finnas en väldig oordning bland feministerna på denna sajten om vad feminismen är och vad den står för.

Kan feminismen verkligen vara allt möjligt eller finns det en kärna som de flesta enats om?

Om feminismen kan vara allt möjligt för en feminist kan man inte kritisera feminismen från alla möjliga utgångspunkter då också?

Med detta menar jag att om det är upp till var och en att definiera sin feminism och fullständigt strunta i omvärlden, kan ingen heller ha en felaktig definition av "feminismen". Därmed kan inte heller jag och andra motfeminister ha en fördomsfull bild av feminismen eftersom feminismen är vilken definition som helst av alla de som uttalats.

#2  Min kommentar David M
2004-10-01 08:55:17

är att visst, alla får säga de är feminister och bli saliga över sin egen tro och därmed också definiera vad de anser feminism är. Dock så betyder det INTE att de är feminister bara för att de kallar sig feminister vilket enligt mig betyder att det finns en korrekt version av feminism och flera felaktiga.

Feminism är luddigt i överlevnadssyfte. De kan alltid besvara kritik med "det där är inte feminism" och dylikt.

Men enligt mig så bör alla feminister ha dessa punkter gemensamt.

1) Att det finns en könsmaktordning. Där män är den överordnade könet.

2) Att man vill förändra denna maktordning

3) Att våld, porr, ojämna könsfördelningar mm är ett resultat av denna könsmaktordning.

#3  punkt 3 UppåtEmma
2004-10-01 12:58:07

jag tycker inte porr är ett resultat av denna könsmaktordning. Däremot kanske hur mycket av porren ser ut, vem den görs för, av vem, hur den konsumeras och pågrund av allt jag skrev ovan vad den får för effekter. Bilder på människor som har sex (med sig själv också), om vi tar porrens "renaste" definition, har jag inga problem med. Jag vill inte förstöra tråden och starta en porr-debatt här, det gällde mer punkterna för överenskommelse :-)

#4  David Mats L
2004-10-01 15:50:11

Det är den gängse definitionen av feminismen du beskriver och det förvånar mig att alla som diskuterar i ämnet inte känner till den. Vissa saker i livet är väldigt svåra att förstå och det är en av dem.

Det är förvånande att de som angriper feminismen antas angripa något annat än den gängse definitionen och följderna av denna ideologi.

Sedan kan det vara intressant att diskutera ordboksdefinitioner (allmänt vedertagna) kontra stipulativa (tillfälligt egenhändigt ihopkomponerade) definitioner. Stipulativa definitioner kan inte vara fel. Bara mer eller mindre fruktbara. Frågan är om inte den som avviker från ordboken måste vara väldigt tydlig med sin avvikelse. Att allmänt kalla sig feminist i någon betydelse som helt avviker från den gängse verka bara vara fruktbart i betydelsen att man spär på den feminism som sitter vid rodret och talar om "patriarkala strukturer".

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?