feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vardagsfeminism (II) från diskussion


Gå till senaste inlägget#1  Vardagsfeminism (II) från diskussion Mumriken
2006-10-14 22:50:23

Kunde inte undgå att fundera över feminismens syfte när jag läste i denna tråd:

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

metamorfos sa:

I dag har jag tagit plats. Jag har brett ut mig som en hel karl och tagit det utrymme som är avsett för mig på tunnelbanan, trots att det satt någon som ville ta en del av mitt utrymme utöver sitt eget.


Är verkligen feminism att bete sig lika eländigt som alla de män man kritiserar? Jag tycker det verkar vara något slags "jag vill vara man"-rörelse som anas i starten, och många av de följande inläggen...

Lite läskigt var det att se att man framhåller destruktivt (fast skönt, måste medges) beteende som bra ur ett feministiskt perspektiv (då i kontrast till att vara duktig på olika vis):

tiarafeministen sa:

På den senaste tiden har jag varit duktig och tagit hand om mig själv utan att detta inneburit: skönhetsvård, shopping eller nyttig mat.


Är det verkligen feminismens ideer som ventileras i dessa exempel. Jag blir lite skräckslagen när jag läser det. När kommer det ultimata exemplet på mansefterhärmande feminism i så fall: "I dag har jag misshandlat min sambo/man"?

Mitt bidrag skulle kanske vara: "idag har jag vägrat hålla upp dörren för en tjej, och jag satt kvar på min plats i bussen när en kvinnlig pensionär kom in". Skulle det platsa, eftersom jag då inte låter kvinnorna vara offer, och mottagare av manlig beundran, utan bara människor vilka som helst? Är det vardagsfeminism?

#2  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion RickJames
2006-10-14 23:32:00

"Är verkligen feminism att bete sig lika eländigt som alla de män man kritiserar?"

Hur stor del av alla män tror de beter sig så? Detta tyder faktiskt på att de män kvinnor mest har ögonen för är de som beter sig så eländigt också. De andra männen syns inte som det verkar.

"På den senaste tiden har jag varit duktig och tagit hand om mig själv utan att detta inneburit: skönhetsvård, shopping eller nyttig mat"

Hon tar hand om sig själv genom att vara risig och inte äta nyttig mat? Det verkar ju vettigt - inte ;D

#3  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion Mumriken
2006-10-15 00:09:58

Ja, jag ägnar faktiskt just nu kvällarna åt att lära min dotter att sköta om sina naglar, så att de inte spricker och flisar sig... kanske ska sluta med det så att hon lär sig att vara riktigt feministisk.

Jag sa för övrigt bara att de beter sig lika eländigt som just DE av männen som de kritiserar. Att de sedan menar att dessa är representativa för 100% av manligheten är en helt annan, men lika konstig sak...

#4  Mumriken Vittra
2006-10-15 00:43:56

Ehm. Nog för att jag också ställer mig frågande till vissa saker i den tråden, men jag förstår verkligen inte vad det är i tiarafeministens exempel som gör dig skräckslagen. Är det så läskigt att "ta hand om sig själv" för henne inte innebär att shoppa kläder, gegga med tjugo olika skönhetsprodukter och typ knapra selleri? ;) Det hon gjorde istället verkar ju vara sånt hon mår bra av att göra. Är det "destruktivt"?

#5  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion Karra
2006-10-15 00:45:46

Hur drar du parallellen mellan att inte lägga ansiktsmask och slå sin partner?

#6  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion Karra
2006-10-15 00:50:47

Det är ju faktiskt helt underbart.
Om en kvinna är "risig" och inte orkar lägga ner energi på att vara "snygg" utan istället ägnar sig åt vettigare saker, är det misshandel och destruktivitet nästa. Jösses.

#7  Karra Mumriken
2006-10-15 12:39:45

Uppenbarligen så läser du inte vad jag skriver eller så har du skygglappar på...

Misshandelsexemplet var ett extremt exempel på hur det var beundransvärt "feministiskt" när en person "tog plats" på det otrevliga sätt som så ofta bedöms vara "manligt" och oönskat... Om det är feministiskt att bete sig på samma sätt som otrevliga manliga individer, så kan man ju dra slutsatsen att de manliga otrevliga beteendena är önskvärda beteenden hos kvinnor.

Jag citerade sedan taiarafeministens hela uttalande, men det jag tyckte var intressant var främst att det var feministiskt att man slutar äta sund mat. För mig är det ett destruktivt.

Dessutom blir det hela väldigt mysko för mig som pappa, eftersom vi ofta anklagas för att ge barnen junk food, när vi då egentligen agerar feministiskt med våra barn... om man nu ska gå efter exemplen.

Poängen var att det var så många exempel på feministiskt beteende där man efterhärmar det oönskade manliga beteendet för att leva ut sin feminism. Men det kanske är svårt att se när man är feminist själv?

#8  #1 mumriken metamorfos
2006-10-15 12:54:05

Tycker du alltså att det är OK att alla kvinnor trycker ihop sig så att de tar upp max ett halvt säte i bussen/på tunnelbanan, bara för att en man anser sig ha rätt till ett och ett halvt? Hon betalar ju samma pris för att få åka med.

Det är vad platstagande handlar om. Inte att ta _mer_ utrymme, utan att ta tillbaka sitt _rättmätiga_ utrymme.

#9  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion metamorfos
2006-10-15 13:02:35

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#10  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion Mumriken
2006-10-15 13:27:20

Ja, jag håller med om det där med missläsningarnas högborg. Återigen läser feminetisterna tydligen inläggen som fan läser bibeln (det gör ju inget, det är ju JÄIFarnas spelplats...)

Jag ser ett problem när man använder det oönskade manliga beteendet som måttstock på vad som är feminism. För mig är det ett trevligt beteende när människor, män som kvinnor, lämnar plats åt andra. Det är inte feminism, det är sunt beteende. Det är inte feminism att inte uppoffra sig för skönhetsidealet, det är sunt förnuft.

Uppenbarligen är jag en otroligt bra feminist:

- Jag tar min rättmätiga plats på tunnelbanan
- Jag lägger inte ansiktsmask (eller jag låter bli att raka mig ibland, om vi nu ska ta ett mer manligt beteende)
- Jag äter osunt lite då och då
- Jag utövar ett sunt manligt beteende hela tiden

Nu är problemet det att jag råkar vara man, och då kanske det inte räknas?

Annars är jag en uppenbarligen ärkefeminist... eller är det skillnad på hur man ska vara för att vara en manlig respektive en kvinnlig feminist...

Då är jag hellre en manlig jämställdhetssträvare... som gläder mig åt det sunda beteendet...

#11  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion Karra
2006-10-15 13:39:49

Som kvinna förväntas man ta hand om sig själv genom att göra sig vacker - till exempel genom att lägga ansiktsmask, äta sallad och shoppa spetsunderkläder. Det är alltså en vardagsfeministisk grej att ta hand om sig själv på de myriader andra sätt man kan ta hand om sig själv. Du drar parallellen till våldsutövande från det.

Det där med oönskat manligt beteende har du själv läst in, det är väl ingen som sagt nåt om det?

#12  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion Vittra
2006-10-15 13:40:26

Det är inte feminism att inte uppoffra sig för skönhetsidealet, det är sunt förnuft.


Kan tyckas. Men jag har full förståelse för att många ser det som ett feministiskt ställningstagande att skita i skönhetsideal som ställer mycket större "fixa och fejka"-krav på kvinnor än på män. Särskilt om man läser tidningar för tjejer/kvinnor så verkar ju "ta hand om sig själv" väldigt ofta betyda samma sak som "göra sig snygg".

#13  #8 Metamorfos RickJames
2006-10-15 13:44:29

"Tycker du alltså att det är OK att alla kvinnor trycker ihop sig så att de tar upp max ett halvt säte i bussen/på tunnelbanan, bara för att en man anser sig ha rätt till ett och ett halvt? Hon betalar ju samma pris för att få åka med."

Jag vet inte vad mumriken tycker men om jag får säga min mening ser det ut så här: Hur mycket utrymme du behöver har mer med storlek att göra än med kön. Kan tillägga att när två tjejer sitter bredvid varandra brukar ingen bry sig om vem av dem som tar upp vems plats. Å andra sidan verkar de flesta som diskuterar genus sakna insikt i alla former av beteenden som är utmärkande för hur tjejer beter sig med andra tjejer.

Jag har chockat mina medmänniskor flera gånger genom att ta upp det perspektivet. Ytterst intressant att se hur automatiskt killar som beter sig med tjejer som tjejer beter sig med tjejer blir sedda på ett helt annat sätt. Dold diskriminering som bäst.

#14  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion metamorfos
2006-10-15 14:25:33

Så alla män är större än alla kvinnor? Då föreslår jag att alla män betalar 30 kr på bussen medans alla kvinnor bara behöver betala 10 kr.

I det aktuella fallet fick han gott och väl plats på ett säte. Precis som jag. Det var bara att dra ihop benen litegrann och sätta sig på rumpan i stället för att halvligga på sidan.

#15  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion metamorfos
2006-10-15 14:26:24

När två tjejer sitter bredvid varandra brukar de ta upp ett säte var. Den där stora väskan brukar flyttas undan nämligen.

#16  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion Mumriken
2006-10-15 15:08:01


#17  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion Mumriken
2006-10-15 15:11:59

Suck för knäppa datorer (men nu kan jag ju bevisa påståendet att män tar upp extra plats - i det här fallet genom att skapa tomma utrymmen (#16) kring sig...)

När det gäller de stora väskorna så brukar på de bussar jag åker med oftast tjejer lägga dem på sätet bredvid sig, förmodligen för att slippa dela säte. Jag sätter i varje fall min väska på golvet framför mig...

#18  #11 Karra Mumriken
2006-10-15 15:16:42

Ja, det där oönskade i det manliga beteendet kommer inte från ursprungstråden, utan snarare från det jag som man får höra alltsomoftast att jag gör, även när jag är helt oskyldig till det. Det jag reagerar på i tråden är att det vardagsfeministiska i så många fall relateras till såna egenskaper som tillskrivs män, och vilka jag som man fått höra är negativt laddade i jämställdhetsdebatten...

Men det är ju också intressant att se de reaktioner som man får i den här tråden...

#19  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion Karra
2006-10-15 16:54:00

Alltså, det är väl inte negativt manligt beteende att ta upp platsen på ett säte på bussen? Eller att inte lägga ansiktsmask?

#20  Metamorfos extra
2006-10-15 19:41:48

Har du aldrig varit med om att _en_ kvinna har brett ut sig på ett och ett halvt säte?

#21  Sv: Vardagsfeminism (II) från diskussion erka
2006-10-16 12:20:48

Men hallå!!

Att breda ut sig och ta mycket plats är väl inte typiskt manligt beteende. Det är typiskt svinigt beteende och det finns både män och kvinnor som ägnar sig åt sådant. Och det är absolut inget att sträva efter!!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?