feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

att: byta oljefilter


Gå till senaste inlägget#1  att: byta oljefilter Roger
2006-10-14 19:57:59

Suvi: Jag är kille, jag har aldrig haft mycket pengar utan varit ganska fattig förutom de sista fem åren i mitt liv då lyckan har börjat le åt mig. Med detta vill jag ha sagt att jag har oftast haft rishögar till bilar, och jag har haft många kommer inte ihåg exakt hur många men det är fler än 10 alla gånger. Detta har medfört att jag fått mecka en hel del. Jag kan nog inte räkna upp alla gånger jag har blivit hånfullt tillrättavisad av förståsigpåare på skrotar kompisar och folk på gds hallar. Såhär i efterhand så kan jag säga att jag är tacksam för denna livets skola som för mig har inneburit att det nu mer knappt finns något jag inte vågar reparera själv på mina bilar. Metoden han försökte vissa dig är bra har använt den många gånger när jag saknat oljefilterverktyg eller när det suttit så hårt att filtret bara har blivit mosad av verktyget. Han kanske var för kaxig för din smak, men hans intentioner var endast goda. Jag tycker att det är synd att försöka nervärdera en människa som endast villa hjälpa dig.

Sen så att han skadade sig, det gör man rätt ofta när man meckar vet inte hur många gånger jag skadat mig det ingår. Det är klart att man kan slinta om man tar i och ta i det får man ofta göra på gamla bilar.

Ha villa vissa dig ett nytt sätt att lösa problemet på, sen att filtret satt så hårt beror på fel montering, för man ska endast använda handkraft när man skruva dit oljefiltret och det hade du gjort. Så långt allt väll. Men man ska smörja gummitättingen på oljefiltret med tex vaselin eller lite spillolja om man inte har annat, detta görs innan montering. Om man inte gör detta kan filtret sätta sig under ett år och sitta för hårt när det är dags för byte.

#2  Sv: att: byta oljefilter Karra
2006-10-14 21:19:54

Men han ville ju inte endast hjälpa till. Han var otrevlig också.

#3   charlie
2006-10-14 22:14:12

mm, visst, it all very fine, men nisse kunde väl kollat först, innan hen började talla på ngn annas bil?? typ: behöver du hjälp?

och hur vet du att hen "bara ville hjälpa"? hen kanske bara hade ett enormt bekräftelsebehov...

#4  Sv: att: byta oljefilter Roger
2006-10-14 22:16:52

Det är nog i betraktarens ögon skulle jag tro. Vissa är så utan att mena illa även om man kan tolka det så om man vill. De kommer nog bara från två olika världar, så som jag också gjorde när jag lärde mig mecka. Hon blev insläpp in i en manlig domän, för män är ofta smådryga mot varan i såna sammanhang. Jag förstod inte det från början heller så jag klandrar inte. Har varit där själv och retat mig på såna som haft goda avsikter förkläda i dryga skal.

#5   charlie
2006-10-14 22:18:30

fast var det ok att någon stövlade in och började mecka med din bil utan att fråga?

#6  Intressant jämförelse... Mumriken
2006-10-14 22:27:10


#7  Intressant jämförelse... Mumriken
2006-10-14 22:36:48

...råkade skickas lite förtidigt, men i varje fall... :)

Jag tycker det är intressant att det är så hemskt när en man råkar göra det med en bil, som i princip alla kvinnor gör (oavsett om de fått barn eller inte) när det handlar om barn. Hur många gånger har man inte som pappa fått "välvilliga råd" när barnet gråter, skriker, har för lite kläder på sig, har för mycket kläder på sig, inte äter perfekt mat och så vidare. Varför anses det vara rätt för en kvinna att förståsigpåa om barn, medan det är förkastligt när en man gör det om bilar? Eller, uttryckt på ett annat sätt: varför är det ingen som protesterar mot mamma-maffian som har bestämt hur man måste behandla barn???

Sen kan jag ju tycka det är intressant med den lite sexistiska undertonen i originalinlägget, där man ser hur trådstartaren framför sin åsikt om mannen i den klassiska klant-rollen, som blivit oss given genom (icke-ifrågasatta) reklamfilmer som Telia (pappan), Felix (ketchup) och liknande...

#8  Sv: att: byta oljefilter Roger
2006-10-14 22:42:53

charlie: Nä det är inte ok, men om någon kommer fram till mig i en GDS hall och har förslag på hur nåt kan lösas på ett bättre sätt än det jag använder mig av så är han mer än välkommen att undervissa mig för det kommer jag att ha nytta av.

Detta har faktisk hänt också när jag bytte avgassystem på en nissan fick jag några värdefulla tips av en äldre man som för visso var lite hånfull. Men o andra sidan har jag haft nytta av dom tipsen vid ett flertal tillfällen efter det så och det var helt gratis.

På en skrot fick jag veta av en man som jobbade där att om man ska ta loss en styrled så ska man lossa muttern och sedan slå med två hammare från varsin sida på gjutjärnsgodset runt den. Innan han kom och slog på den så hade jag kämpat i flera timmar med att försöka ta loss den

#9  Sv: att: byta oljefilter heffaklumpen
2006-10-14 23:40:55

Som Mumriken så ser jag ingen direkt skillnad i beteende, bara i vad det råkar gälla. Samma sak upprepar sig vid städning, diskning, matlagning o.s.v.

"oljefilter-bytar-möjängen" kallas ibland oljefilteravdragare om man vill köpa sig en, men det är naturligtvis allas rättighet att döpa om den för att synliggöra att den egentligen är en symbol för kvinnornas makt i verkstaden.

Är man feminist om man använder avdragaren istället för skruvmejseln eller är det bara om man kallar den för "oljefilter-bytar-möjängen"?

#10  Sv: att: byta oljefilter Karra
2006-10-14 23:54:00

Men han kom ju inte med ett förslag, han stövlade in och hävdade att han visste bättre och var en riktig karl.

heffaklumpen, jag fattar ingenting av ditt inlägg. vad menar du?

#11  Sv: att: byta oljefilter Mumriken
2006-10-15 00:07:02

Karra #10:
Jo, det har nog hänt när det gäller mer livsviktiga saker också som välling, barnagråt och såna saker när folk stövlar in och hävdar att de vet mer och är riktiga mammor... :)

#12  1# Roger feather
2006-10-15 00:17:20


Han kanske var för kaxig för din smak, men hans intentioner var endast goda. Jag tycker att det är synd att försöka nervärdera en människa som endast villa hjälpa dig.


1. Hans intentioner hade troligen mer med ego att göra, än med altruism.
2. Såg det UT som att hon behövde hjälp?
3. Han nervärderade ju henne - ska hon lite klädsamt vända andra kinden till, kanske?

Ingen gillar att det stövlar in något viktigpettrig pösmunk och under nedlåtande tillmälen, helt oombedd, bara TAR ÖVER.

En arrogant besserwisser BÖR ha något sjusärdeles imponerande att komma med för att folk ska ha överseende med en sådan attityd. Precis som du beskriver i ditt eget exempel.

Den här snubben hade INTE det.

#13  Sv: att: byta oljefilter Roger
2006-10-15 00:23:27

Karra: Jo, han kanske var lite klumpig i sitt sätt, men klumpig är inte samma som elak för mins jag inte fel så hjälpte han till. Påminner lite om min händelse på skroten det var i och för sig inte min bil men han tog bara över och det blev jag senare väldigt tacksam över.

Det han inte hade räknat med var att den skulle sitta så hårt vilket de inte brukar göra. Förmodligen hade det varit riktigt svårt att få loss den med oljefilteravdragaren också. Antag att det gåt så som det brukar, alltså skruvmejsel in vrid ta loss. Då hade hon helt plötsligt lärt sig nått av det och kanske sparat tid. Nu trodde ju hon automatiskt att det var metoden det var fel på. Tyvärr är den viktigaste läxan i en värkstad att saker sällan går som man tänkt.

#14  #12 feather Mumriken
2006-10-15 00:37:37

Men ingen gillar heller en viktigpetande kroppkaka som kommer med mästrande tillmälen i barnavårdsfrågor.

Jag känner igen den attityden du beskriver så väl för alla tekniska besserwissrar, i alla mammor som måste visa att de är den bästa föräldern, och att just deras lösning är den enda som fungerar för allas problem.

Problemet är bara att de män som utsätts för det sällan vågar säga emot, för de har inte tagit någon barnavårdskurs för män och då kan man ju inte yttra sig i "experternas" närvaro.

#15  Sv: att: byta oljefilter Karra
2006-10-15 00:44:01

Om han bara hade velat hjälpa till hade han väl helt enkelt kunna ge suvi avdragaren?

mumriken: vad har det med saken att göra?

#16  Sv: att: byta oljefilter Roger
2006-10-15 00:45:20

feather:
1. kan hända, och? alla människor vill glänsa ibland.

2. Han kan mycket väll ha tyckt det, precis som alla gånger jag fått spontan hjälp.

3. Jag tror inte att han medvetet villa nervärdera någon, då hade han bara sagt och inte hjälpt.

Har ett exempel till jag och min kompis byter bromsklossar på en parkering, det var en subaru vi får loss oken och försöker pressa tillbacka bromskolven men det går inte vi bankar pressar och håller på så i flera timmar. Har ju gjort detta på massvis av bilar men det går bara inte. En bit bort klipper en man en gräsmatta och förmodligen tycker han att de hela är rätt roligt.

Just när vi var på väg att ge upp så kommer han till oss öppnar bromsoljebehållaren för att minska motståndet -vi hade glömt detta- sen tar han en polygrip och snurrar in kolven. Det vi hade gjort fel var att på subaru så måste kolven surras in inte pressas. Senare så visar det sig att han jobbade just på en subaruverkstad och jag är tacksam att han tog sig tiden att vara lite besserwisser så att jag fick med mig bilen hem och så fick han en stund i rampljuset.

#17  #4 Roger feather
2006-10-15 00:54:28


De kommer nog bara från två olika världar, så som jag också gjorde när jag lärde mig mecka. Hon blev insläpp in i en manlig domän, för män är ofta smådryga mot varan i såna sammanhang. Jag förstod inte det från början heller så jag klandrar inte. Har varit där själv och retat mig på såna som haft goda avsikter förkläda i dryga skal.


...men du utgår ändå från att *hon* inte kunde tolka hans avsikter lika korrekt som du själv kunnat tolka DINA besserwissrars...?
How typical.

Jag hänger rätt mycket i domäner du kallar manliga, och visst fan är vi smådryga mot varandra, och har en grov, provocerande, höhöhöig jargong - men det är ALLTID samma sak:
När någon är ärkearrogant och nedlåtande mot någon annan, men snubblar över sina egna fötter, så garvar vi alla läppen av oss på hans bekostnad. Och hans nesa blir inte direkt mindre när vi återberättar historien för tredje part...
:-D

Du kan inte ha hängt särskilt mycket i manliga domäner om du inte känner till detta.

#18  Sv: att: byta oljefilter Mumriken
2006-10-15 00:55:56

feather, jag påpekar framförallt att den "arroganta pösmunken" som så många feminetister så gladeligen håller på att avrätta både här och i diskussionen, har sin fullständiga motsvarighet i den "arroganta kroppkakan" som lägger sig i hur pappor sköter sina barn.

Det finns ingen anledning, anser jag, att hålla på och använda diverse illasinnade benämningar på människor som i sin iver att (möjligen med missriktad avsikt) hjälper en annan person, till och med med blodvite som följd (som Roger skrev, det är inte ovanligt att man gör sig illa när man mekar med bilar). (de elaka benämningarna i första stycket är bara för att visa på de oegentligheterna jag är emot).

Sen kan man diskutera om man ska erbjuda sin hjälp till andra eller inte, och på vilket sätt man gör det, i så fall, men att diskutera på det sättet som görs är fruktansvärt otrevligt i min mening.

#19  #7 Mumriken feather
2006-10-15 01:19:13


Jag tycker det är intressant att det är så hemskt när en man råkar göra det med en bil, som i princip alla kvinnor gör (oavsett om de fått barn eller inte) när det handlar om barn.
(...)
Varför anses det vara rätt för en kvinna att förståsigpåa om barn, medan det är förkastligt när en man gör det om bilar? Eller, uttryckt på ett annat sätt: varför är det ingen som protesterar mot mamma-maffian som har bestämt hur man måste behandla barn???


Det undrar jag med!
Varför ber inte papporna besserwisser-haggorna fara och flyga???
Vissa uppläxningar man hör mammor ge pappor i förbifarten är ju så nedvärderande att man bara har lust att backa tillbaka in i rummet man just lämnade och hojta:
- Jamen gör det SJÄLV då om det inte passar!!!

Jag blir irriterad på mammor i min umgängeskrets som blir arga på mig för att de tycker jag reagerar "fel" på barnens beteende. Eller att jag borde sluta bete mig på det eller det sättet för att de har bestämt att det är ett dåligt föredöme för barnen.
För det är tamejfan bara mammor.
Jag har ALDRIG blivit uppläxad av någon pappa som tycker att jag borde anpassa mitt levnadssätt efter hur *han* har bestämt att han vill att hans barn ska leva.

(Jösses - nu slog det mig att det är knappt att min EGEN pappa har gjort det...)
:-D


Sen kan jag ju tycka det är intressant med den lite sexistiska undertonen i originalinlägget, där man ser hur trådstartaren framför sin åsikt om mannen i den klassiska klant-rollen, som blivit oss given genom (icke-ifrågasatta) reklamfilmer som Telia (pappan), Felix (ketchup) och liknande...


Nuskavise - är det sexistiskt att återberätta en kedja händelser om de till viss del samstämmer med en arketyp...?
Är det HÄR också sexistiskt:

Johanna öppnade ugnen och öste steken. Hon noterade samtidigt en liten pöl av spilld sky på golvet bredvid och hämtade en trasa för att torka bort det. Men det var ganska ansträngande att sätta sig på huk för att nå golvet, eftersom hon var gravid i nionde månaden med sitt fjärde barn.

#20  #9 heffaklumpen feather
2006-10-15 01:21:39


"oljefilter-bytar-möjängen" kallas ibland oljefilteravdragare om man vill köpa sig en, men det är naturligtvis allas rättighet att döpa om den för att synliggöra att den egentligen är en symbol för kvinnornas makt i verkstaden.


Min brorsa tillverkade en själv, och kallade den för oljebytarmojängen - jag måste GENAST ringa honom och berätta att han har synliggjort att den egentligen är en symbol för kvinnornas makt i verkstaden...
:-D

#21  #16 Roger feather
2006-10-15 01:32:11

Gräsklipparmannen hade ju den goda smaken att VÄNTA med att hjälpa er tills det var uppenbart att ni FAKTISKT behövde hjälp.
Det är ju enbart schysst att hjälpa folk som behöver det.

Suvi hann inte ens börja förrän besserwissern hade avgjort att hon var i akut behov av hans assistans - jag vet inte *en enda* kille som inte hade blivit irriterad av att bli inkompetensförklarad PÅ FÖRHAND. Varför tycker du att suvi skulle fungera annorlunda?

Du nämner dessutom inte med ett ord vad gräsklipparmannen SADE för att vara nedvärderande och besserwissrande.
I din historia kliver han ju bara fram som en räddande ängel och hjälper er FÖR ATT ni behöver hjälp, och han ÄR ett proffs, som VET vad han sysslar med.
Var det SÅ oskyldigt förstår jag faktiskt inte ens varför du berättar om det.

#22  #14 #18 Mumriken feather
2006-10-15 01:40:12

Har jag sagt något annat?
(se #19)

Jag struntar fullständigt i om de besserwissrande pösmunkarna/viktigpettrande kroppkakorna är män eller kvinnor. De förtjänar sina nedvärderande benämningar, eftersom de nedvärderar de människor som kommer i deras väg.

Om jag faktiskt hade trott att du tagit illa vid dig för att jag tar till otrevliga benämningar för otrevliga personer - så kanske jag hade försökt hålla igen på dem i fortsättningen.
Men jag köper det tyvärr inte.
(...."Kroppkakor"...?)
:-D

#23  Sv: att: byta oljefilter Roger
2006-10-15 02:33:28

Sv 17. feather

Som sagt det fans en tid då jag blev irriterad på mer erfarna som vill vara till hjälp ända tills att jag insåg att jag lärde mig saker på det. Mannens tips var bra, men förutsättningarna var dåliga. Jag vet ju inte vad du är i för domäner men jag har jobbat med många olika saker allt från plåtverkstad, bygg till programmeringslärare. Nej känner tyvärr inte igen mig i din beskrivning det har mer varit så som att de ärkearroganta och besserwissrars har ofta fått chefsposter eller andra fördelar för att de är framfusiga. Nu vet inte vad jag gjort dig men det kvittar anar en smula översittarton i ditt inlägg du kanske är chefmaterial.

Sv 21. feather

Gräsklipparmannen, hade iakttagit oss rätt länge förmodligen så hade han kunnat ha sagt det mycket tidigare, är dock glad att han tillslut bestämde sig för att dela med sig av sina kunskaper. Så man skulle kunna säga att det var det han inte sa som var problemet.

Exakt hur det gick till för Suvi är inte jag säker på, tror att hon har kryddat lite är dock inte säker på det. Men personligen så tycker jag att det låter lite osannolikt. Han kanske tyckte att hon såg osäker ut och villa hjälpa till. Men vist, han kanske var en skitstövel det finns ju såna tyvärr och kommer alltid att finnas. Drygskallar brukar dock sällan hjälpa främmande människor med bilreparationer utan brukar nöja sig med nervärderande kommentar.

#24  Sv: att: byta oljefilter Escapist
2006-10-15 02:45:34

Om någon här tycker att det är tråkigt att bli idiotförklarad med barn bara för att ni män så håller vi med varandra. Jag är säker på att endast ett fåtal av mammorna som tillrättavisar män med barn menar illa. Det betyder inte att det är ok att idiotförklara någon. För mig skulle det vara lika kul att se mitt barn spy ner en mammahagga som att se den här oljefiltergubben skada sig själv i sin iver att bekräfta könsroller. Jag har själv av ren välvilja idiotförklarat tjejer när jag hjälpt dem med sådant jag är bra på, och jag vet att det är inte svårt att tänka ett steg längre och behandla dem på ett vettigt, fördomsfritt sätt - lika lite som det inte är svårt för mödrar att inte utgå från att det är min flickvän som bytt blöjorna och lagat vällingen.

#25  Sv: att: byta oljefilter andreas
2006-10-15 06:16:48

Men alltså, det viktiga i killens resonemang var ju att filtret skulle bytas på ett manligt sätt, det var ju inte som att han hade anledning att tro att filterbytarmojen skulle göra ett sämre jobb. Han skyndar sig dessutom så att suvi inte ska ha en chans att hinna lösa problemet på sitt eget sätt.

Det är klart att en sådan snubbe förtjänar att skrattas åt. Det är i praktiken självförvållat hån, "His blood is on his own hands" som det hade hetat på bibliska... och i detta fallet var det ju bokstavligen så! :D

#26  Sv: att: byta oljefilter extra
2006-10-15 08:57:03

Hur vet vi som läser historien som Suvi skrivit att den verkligen är sann och tillförlitlig? Hur vet vi att Suvi själv inte har lagt till lite för att få historien att bli lite mer tillspetsad och skruvad? Hur vet vi att det inte är Suvis egen syn på män och deras beteende som speglar sig i hur hon väljer att berätta historien?

#27  Sv: att: byta oljefilter Jap2
2006-10-15 09:49:20

Hmm han gör mig lite irriterad. Både oljefilteravdragare och en skruvmejsel genom filtret är ju nödlösningar som inte ska behövas. Men skruvmejseln är den sämre nödlösningen (visst det går lite fortare men du stänker ju olja över halva motorrummet). Och genom att säga att det är den manliga lösningen blandar han ju in alla män även mig.

PS jag tror nog att Suvi är mycket medveten både om att man ska smörja gummitätningen och hur hårt man ska dra åt. Jag gissar att anledningen till att dom sätter sig så hårt är att gängorna blivit skadade genom felaktig behandling någon gång i tiden. Många filterbyten blir det på 20 år, någon gång har det gått snett.

#28  Hallå??? kezo
2006-10-15 10:26:50

Här berättar Suvi en (enligt mig) ganska komisk, självupplevd anekdot som på ett tydligt sätt belyser vad stereotypa könsföreställningar kan leda till. Ni behöver väl inte ta det så allvarligt!? Garva åt händelsen, eller strunta i den, eller fyll på med egna historier om när kvinnor gör bort sig på ett könsrollstypiskt sätt (dvs tror att män inte "kan"). Jag är säker på att många sitter inne med någon sådan, eftersom jag misstänker att det är precis lika vanligt ;)

Extra:

Tja, hur vet vi att Suvi öht existerar? Hur vet vi att du eller jag inte är påhittade?

Detta är Internet. De flesta här är relativt anonyma, så VETA kan vi inte. Vi får helt enkelt bedöma varje historias tillförlitlighet utifrån hur trovärdig den verkar vara. Suvis historia förvånar inte MIG ett dugg är jag rädd, eftersom jag tycker mig ha mött liknande attityder från en del män, väldigt ofta när det gäller just bilar. Men du är naturligtvis i din fulla rätt att tvivla. Frågan är vad det tillför debatten att påpeka att vem som helst egentligen kan skriva vad som helst på ett anonymt forum?

#29  Suvi bekräftas! KjellAke
2006-10-15 11:49:41

Suvis inställning bekräftas av det inträffande, hon tar det som intäkt för sin redan smala världsbild. Hon hade förmodligen inte skrivit något om det på något forum om det vore en tjej som tillrättavisat henne, eller för den delen hon själv hade varit man (var finns alla "hen" och "en" en dag som denna). Då hade hon som vi andra i situationen, skakat av sig händelsen som "yet another besserwisser". Detta utifrån att Suvi historia är objektivt återgiven.

Jag tror iofs man lockar till sig besserwissers, lägger upp det för smash sas. om man använder de benämningar på bilens delar som Suvi gör. Bilar saknar i regel "oljetank", locket Suvi hittade kallas "ventilkåpelock" eller "oljepåfyllningslock". Eftersom hon hissade upp bilen, kan man lätt förledas tro att man gör det med "bilhissen". Man gör det dock med "billyften" eller kort "lyften". Metoden som besserwissern sedan förespråkade är inte som Suvi framställer det förkastlig, den är ganska bra om man tex. har glömt "oljebytarmojängen" hemma. Personligen föredrar jag "oljebytarmojängen" då det tenderar kladda förfärligt om man kör en mejsel rätt genom filtret.

Som ni ser lockar det fram besserwissern i mig också....

(Trots allt är det på det hela taget en fördel för Suvi att hon nu känner till metoden om det skulle knipa någon gång.)

#30  Kezo extra
2006-10-15 12:37:01

Tja, hur vet vi att Suvi existerar? Någon måste väl sitta bakom tangentbordet och skriva det som skrivs. Jag har svårt att tro att "Internet" skriver saker av sig själv...

#31  KjellÅke extra
2006-10-15 12:39:51

Har man fördomar så är det lätt att man själv tar till sig och uppmärksammar allt som uppfyller dessa som just en bekräftelse på sin egen "verklighetsuppfattning".

Fördomar föder fördomar!

#32  Sv: att: byta oljefilter suvi
2006-10-15 18:25:37

Tja, en skulle nog har varit med för att förstå hur jag upplevde det, hans "goda intentioner" upplevde jag som översittarfasoner, jag upplevde hans "hjälp" att lära mig "det riktiga sättet" som förminskande just tack vare hur han uppförde sig, och talade, hela hans kroppspråk andades, "flytta på sig lilla tösen så duktiga farbrorn får visa hur män gör saker rätt".
Nåt som jag ibland upplevt, och känt som förminskade av mig som person, speciellt vad det gäller min bil, sist jag var och besiktade bilen tyckte besiktningsmannen att jag skulle ge "cred" till min pojkvän den kvällen för att bilen var så fint underhållen och klarade besiktningen utan anmärkningar, och på det viset han sa "ge cred" och blinkade med ena ögat så menade han inte att jag skulle tacka verbalt, möjligen oralt.

KjellAke: Nej jag har inte 100% klart för mig vad alla biltermer, eller verkstadtermer heter, men det har aldrig hindrat mig från att lista ut hur dom fungerar. ;-)

#33  Sv: att: byta oljefilter TheObserver
2006-10-15 19:16:44

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#34  Suvi KjellAke
2006-10-15 20:43:18

Alltihop är dina högst subjektiva tolkningar, jag tror du är så "biased" så du inte ser annat alldeles oavsett vad alternativen kan vara.

Tror du verkligen besiktningsmannen ville att du skulle pysa hem och suga av din grabb bara för att han hållt bilen så fin?

#35  #23 Roger feather
2006-10-15 21:23:19


Nu vet inte vad jag gjort dig men det kvittar anar en smula översittarton i ditt inlägg du kanske är chefmaterial.


Det fanns definitivt en smula översittarton i mitt inlägg.
Jag blev irriterad på översittarfasonerna i ditt eget. Jag gillar inte när folk som inte ens närvarade vid situationen tar sig friheten att *tolka om* den åt någon som VAR närvarande.

Jag beklagar om du tog illa vid dig, men om du inte tål tonfallet kanske du borde undvika att begagna det själv.

#36  #26 extra feather
2006-10-15 21:36:44


Hur vet vi som läser historien som Suvi skrivit att den verkligen är sann och tillförlitlig? Hur vet vi att Suvi själv inte har lagt till lite för att få historien att bli lite mer tillspetsad och skruvad? Hur vet vi att det inte är Suvis egen syn på män och deras beteende som speglar sig i hur hon väljer att berätta historien?


Det kommer du helt enkelt aldrig att få någon klarhet i, men tycker du verkligen att historien känns så verklighetsfrämmande? Har du aldrig träffat på några besserwissrar?

#37  #29 KjellÅke feather
2006-10-15 21:43:28

Jag tror faktiskt inte suvi gick bort till besserwissern och började snacka om bilhissar och oljetankar och mojänger - och s.a.s. lade upp det för smash...

Att *du* anger det som skälet till att besserwissern kom över för att strut his stuff är DINA högst subjektiva tolkningar, jag tror du är så "biased" så du inte ser annat alldeles oavsett vad alternativen kan vara.

*lol*

#38  Sv: att: byta oljefilter suvi
2006-10-15 22:32:46

Alltså, som jag skrev tidigare, det måste upplevas för att förstå hela bilden, önskar jag hade bättre "författartalanger" kanske kunde "anedokten" blivit mer levande för läsarna då, men tyvärr den talangen hoppade över ett par generationer från mormor, kanske borde jag bett henne skriva den, momor är suverän på att återge en händelse i skrift, en talang som jag många ggr avundats henne för.

KjellÅlke: Ja, men varför skulle han säga en sån sak och blinka med ena ögat samtidigt, ok det kanske var min tolkning, men är ärligt talat gav han inte utrymme för många andra tolkningar, och återigen, en skulle ha varit där. Varför förväntade han sig att jag öht skulle ha en pojkvän, alla kvinnor har inte pojkvänner, jag har aldrig haft en.
Dessutom så är det förminskande mot mig som person att förutsätta att jag inte har tillräckligt med intelligens, eller kunnande, för att kunna underhålla en bil så att den klarar av en besiktning, vilket för övrigt min bil har gjort varenda år sen jag köpte den för sex år sen, och att jag skulle behöva en pojkvän för det, jag upplever det som förminskande att behöva bevisa att jag klarar av uppgifter som traditionellt anses tillhöra den manliga könsrollen, och jag vet att jag är ite ensam om det.

Varför lever vissa människor i vanföreställning att en måste antigen vara född med kuk eller vilja ha en partner som har ett sånt där lustigt bihang hängades mellan benen bara för att klara av att sköta om en bil?

#39  #38 suvi feather
2006-10-15 23:53:18


Varför lever vissa människor i vanföreställning att en måste antigen vara född med kuk eller vilja ha en partner som har ett sånt där lustigt bihang hängades mellan benen bara för att klara av att sköta om en bil?


...eller klara av att avgöra om man har blivit nedvärderande behandlad?
Tänk att så fort vi (utan bihang) blir irriterade så kommer ofelbart någon (med bihang) att tala om för oss att vi överreagerar. Även om den med bihang inte var DÄR, alltså.
Nu ska du inte komma och vara SÅN, suvi, han försökte faktiskt bara vara SNÄLL... Prova med att vara tacksam istället. Och glad. Och... ja duvet...
:-D

#40  Karra #10 heffaklumpen
2006-10-16 01:39:47


#41  Karra #10 (utan att trycka enter) heffaklumpen
2006-10-16 01:43:43

Vad är det som du inte fattar?

Att beteendet är samma?
Vad verktyget kallas?
Om det är feministiskt att använda verktyget istället för skruvmejseln eller om det var namnet som var viktigt?

#42  #9 heffaklumpen (uppgraderad version) feather
2006-10-16 04:56:37


"oljefilter-bytar-möjängen" kallas ibland oljefilteravdragare om man vill köpa sig en, men det är naturligtvis allas rättighet att döpa om den för att synliggöra att den egentligen är en symbol för kvinnornas makt i verkstaden.


Min brorsa tillverkade en själv, och kallade den för oljebytarmojängen - jag måste GENAST ringa honom och berätta att han har synliggjort att den egentligen är en symbol för kvinnornas *feministiska* makt i verkstaden...
:-D

#43  Feather extra
2006-10-16 08:24:09

Jag har träffat många besserwissers, men jag brukar försöka att inte bekräfta mina egna fördomer genom dem!

Och om jag nu trots detta gör det så brukar jag inte gå ytterligare ett steg och sprida dessa händelser vidare till andra!

#44  #19 feather Mumriken
2006-10-16 10:15:22

Det sexistiska ligger inte i påpekandet att det finns en likhet med en arketyp. Det handlar om HUR man berättar det, antingen genom att förstärka arketypen vilket tydligen suvi avsåg (eftersom hon menade att det bästa sättet att bemöta det vore att berätta en motsvarande grej om en kvinnlig messerschmitt). Jag tycker inte det befrämjar feminismen.

"Eftersom Johanna var blond, så klarade hon inte av att torka upp pölen utan att samtidigt ramla och dra omkull spisen. När hennes man kom hem, förklarade hon hela misstaget med att: "Jag är ju gravid, älskling". Då kysste han henne på munnen och lagade spisen som gått sönder, medan hon städade upp. "

Där har du en (medvetet överdrivet) sexistisk variant av din arketyp, den gravida kvinnan och hennes hårt arbetande make. Att beskriva en arketyp är en sak, att förstärka arketypen en annan.

#45  Suvi KjellAke
2006-10-16 19:29:16

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#46  Sv: att: byta oljefilter metamorfos
2006-10-16 19:45:15

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#47  Sv: att: byta oljefilter Roger
2006-10-16 20:43:16

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#48  Sv: att: byta oljefilter Fosfolipid
2006-10-16 22:36:46

Trollstav Ta det lite lugnt, är ni hyggliga. Tycker ni att någon gör något fult rekommenderar jag att ni anmäler denne istället för att börja skälla på varandra.

#49  Sv: att: byta oljefilter Roger
2006-10-16 22:55:33

Tyckte KjellAke inlägg var viktigt och inte ett dugg provokativt men det är ni som bestämmer

#50  feather #42 heffaklumpen
2006-10-17 01:08:09

Jag undrade lite om jag skulle bli tvungen att registrera om mig.
Det hade blivit en svår omställning...

#51  Suvi RasmusS
2006-10-17 11:53:16

Jag tror jag förstår dig och oavsett om mannen bara var ute efter att hjälpa eller ej så är jag helt med på att en frågar först. Dessutom så tycker jag nog inte att du ska tvivla på din förmåga att skriva, det var en mycket underhållande skriven liten berättelse med ett bra bildspråk som du skrev, tycker i alla fall jag.

Suvi: ”Varför lever vissa människor i vanföreställning att en måste antigen vara född med kuk eller vilja ha en partner som har ett sånt där lustigt bihang hängades mellan benen bara för att klara av att sköta om en bil?”

Det är en verkligt relevant fråga. Förmodligen lever dessa människor i en kultur där dessa vanföreställningar bekräftas och späs på av medlemmarna inom denna kultur. Samma sak drabbar bland annat mig och mina medbröder där vissa ur en viss kultur anser att bara för att vi är födda med ett ”lustigt bihang” så anser de att vi, pga. bihanget, automatiskt har makt, pengar karriär och vi tillskrivs precis som du hos bilverkstaden egenskaper och brister på egenskaper enbart pga. av vår könstillhörighet. Jag hoppas att vi kan ta varandra i hand på att motarbeta båda dessa idiotiska och falska fördomar.

#52  #43 extra feather
2006-10-23 02:18:50


Jag har träffat många besserwissers, men jag brukar försöka att inte bekräfta mina egna fördomer genom dem!

Och om jag nu trots detta gör det så brukar jag inte gå ytterligare ett steg och sprida dessa händelser vidare till andra!


Självklart.
Och när en besserwisser gör samma sak som tjugo besserwissrar gjort förut är det DENNE som bekräftar ett faktiskt existerande mönster - alltså inte en fördom.
Och den som berättar en anekdot om DETTA återberättar helt enkelt en händelse ur verkligheten.
And whats wrong with that?

#53  #51 RasmusS feather
2006-10-23 02:21:01


Förmodligen lever dessa människor i en kultur där dessa vanföreställningar bekräftas och späs på av medlemmarna inom denna kultur. Samma sak drabbar bland annat mig och mina medbröder där vissa ur en viss kultur anser att bara för att vi är födda med ett ”lustigt bihang” så anser de att vi, pga. bihanget, automatiskt har makt, pengar karriär och vi tillskrivs precis som du hos bilverkstaden egenskaper och brister på egenskaper enbart pga. av vår könstillhörighet. Jag hoppas att vi kan ta varandra i hand på att motarbeta båda dessa idiotiska och falska fördomar.


*tar i hand*
:-)

#54  Sv: att: byta oljefilter fjallyoghurt
2006-10-23 12:54:46

tassen på det...

#55  Feather & Fjallyoghurt RasmusS
2006-10-24 16:17:08

=D

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?