feminetik.se feminetik.se

Just nu 12 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminism. Kanske ändå...


Gå till senaste inlägget#1  Feminism. Kanske ändå... Sinner
2004-09-29 17:12:29

[Denna tråd har blivit flyttad hit till JÄIF av moderator. Se feminetik.se:s regler.]

Okej,
Jag har tidigare postat ett och annat inlägg här på forumet som inte varit riktigt genomtänkt (mest för att jag har haft långtråkigt), men här kommer ett som jag funderat ett tag på.

Jag har tidigare avfärdat feminismen som trams och avundsjuka, men jag träffade min käre bror här om dagen som nu för tiden kallar sig feminist. Vi hade en ganska lång diskussion då som fortsatt över mailen.
En sak som han sa som jag framför allt reagerade över var skillnaderna i hur man bemöter manligt och kvinnligt redan från att barnen föds. Pojkarna skall vara tuffa och flickorna snälla och lydiga. Jag kommer aldrig att vilja ha barn så jag har inte tänkt på det. Men det kan ju faktiskt stämma.

Ett annat argument som jag reflekterade över är löneskilnaderna som tydligen är ett faktum. Någonting som jag tidigare avfärdat som lögn eller att kvinnorna gör mindre nytta/har mindre ansvarsfulla jobb. Visst det kanske är så på vissa håll, men då kan man ju fråga sig varför sjuksköternskorna som är väldigt kvinnodominerat och ansvarsfullt (ett av de mest ansvarsfulla kanske) har så dålig lön?

Från att tidigare som sagt varit renodlad antifeminist har jag nu börjat tänka om lite och jag är inte 100% feminist nu, kanske 65% ;). Och det jag mest undrat över var ifrån de skillnader som trots allt finns kommer ifrån? Finns det fler skillnader som verkligen går att bevisa? Vad tycker feministerna på detta forum? Om nån kan upplysa mig med en kortfattad reflektion så skall jag gladerligen läsa den.

#2  Sinner Alkis
2004-09-29 18:04:32

Barn kanske typiskt uppfostras till särskilda könsroller med variation, men detta är inte särbehandling, förmodligen retroaktivt betraktad som sådan.
Men ingen sociolog skulle kunna objektivt påstå att det är det, bara barnets uppfostran vart det förses med särskilda roller i familjen och samhället, med dem förväntningar som åläggs dem, med eller utan förlegade fördomsfulla grunder.

Men bortifrån det så är det inte ett pina isig för någondera om dem uppfostras väl. Detta betyder inte att de är allt dem är. Att sedan blir intresserad av annat än vad oftast som ses som den signifitkanta predeterminerade rollen som förväntas inläras och att de sedan möter på fördomar är just fördomar. Detta kan inte tilldömas va särbehandling av könen, men allt o alla som inte passar normen istället.
Och nu värderas män mer, vilket *himlar med ögona* förnuftig av feminister dömer vanliga kvinnor med. Men nu har jag kommit in på nåt indirekt relevant. Tjoflej!

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?