feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Arbetsmarknaden olik feministernas version


Gå till senaste inlägget#1  Arbetsmarknaden olik feministernas version David M
2004-09-28 00:15:56

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&…

Gammal länk men jag finner den så intressant att den är värd att diskuteras.

Tänkte också komma med ett framtidsscenario. Ett scenario som feminister med samma logik som de använder nu borde frukta och hoppas inte inträffar. För mig däremot är detta jag inget är rädd för, ens om det skulle inträffa. För om det skulle inträffa så är det i mångt och mycket ett resultat av människors fria val.

Så till scenariot. Forskarna säger att männen har lågstatusyrkena men även till viss del högstatusyrkena. Som det ser ut nu så lär framtiden förändra denna fördelning. Männens del av lågstatusyrkena lär öka i samma takt som männens del av högstatusyrkena minskar. Detta som ett resultat av att unga män idag inte studerar lika mycket som unga kvinnor. 70% av studenterna är kvinnor. På humanistiska och samhällsämnen så är ibland kvinnors andel så hög som 90-95%. Män är i stort sett endast i majoritet bland teknikutbildningar och till viss ¨mån naturkunskap och ekonomi. Idag har feministerna sådan makt på politiken så att politiken inriktas på att dämpa mäns andel där de är i majoritet medans i ämnen där kvinnor är i majoritet inte görs nånting. (Jag menar nu inte att nåt måste göras, jag menar bara att feminister MÅSTE se all ojämn könsfördelning som ojämställt. För mig däremot är könsfördelning irrelevant eftersom den inte säger nåt om diskriminering förekommer eller inte).

Frågan: Vad anser feminismen och feministerna i denna fråga? Problem eller inte ett problem? Ska det göras nåt eller är det bara bra att kvinnor får mer makt och högre utbildning?

Tacksam för kommentarer.

#2   Furre
2004-09-28 00:27:49

Vi kan ju skrota all humaniora? :)

Det ser ut som om män kommer bli teknikerklassen medan kvinnor blir den administrativa klassen.

#3   UppåtEmma
2004-09-28 08:39:27

"Männens del av lågstatusyrkena lär öka i samma takt som männens del av högstatusyrkena minskar"

Var finns diskussionen om vad som är lågstatus respektive högstatus yrken? Och vill vi ha olika status på yrken? Iom att i princip alla yrken fyller en funktion i samhället som kan vara svår att vara utan - är inte alla yrken lika viktiga då?

(jag reserverar mig dock mot telemarketing-yrken. av personliga skäl ...*ryyys*. men det är min subjektiva åsikt).

#4  UppåtEmma Benjamin
2004-09-28 09:57:07

UppåtEmma:
"är inte alla yrken lika viktiga då?"

Det är ju en jättefin tanke och så, men jag tror inte att det skulle fungera särskilt bra eftersom duktiga människor som lagt ned sin själ på att bli något som är svårt och nödvändigt för att samhället ska kunna fungera inte belönas för sina ansträngningar. Men det är ju naturligtvis trist när folk väljer att utbilda sig till något enbart pga det framtida yrkets status eller den förväntade lönen, men jag tror inte att det finns något bättre system.

"Var finns diskussionen om vad som är lågstatus respektive högstatus yrken?"

Jag förstår inte vad du menar riktigt, försöker du starta en diskussion om det nu kanske? Om du syftar på hur de som skrev debattartikeln rangordnade de olika yrkena så står det faktiskt att de tog hjälp av slumpmässigt utvalda människor som fick fylla i en enkät.

DavidM:
För att försöka knyta tillbaka till det ursprungliga ämnet så vill jag bara säga att jag tror att det är förhastat att skylla männens minskande studieresultat på feminismen. Artikelförfattarna ville ju bara poängtera att det är en feministisk myt att det mest är kvinnor som har lågstatusyrken.

Jag tror att anledningen till att männen studerar mindre har mer att göra med att man inte kan förvänta sig att få det bättre eknonomiskt bara för att man har skaffat sig en utbildning nuförtiden.

#5  Benjamin, Uppåtemma David M
2004-09-28 12:34:56

Benjamin:
Skyllde inte nåt på feminismen. Jag bara undrar vad de vill göra åt denna troliga samhällsutveckling.

Uppåtemma:

Men alltså. Prata inte förbi frågan nu med vackra utopier. Människor rangordnar saker. Alla gör det, du också. Du älskar inte alla filmer, du tycker inte alla killar är snygga, du gillar inte alla böcker, du tycker inte om all mat etc. Oavsett i vilket ämne så om jag ger dig 10 saker så lovar jag att du kan rangordna dessa vad du tycker om dem. De kan vara bilar, mat eller resmål. Men du kommer kunna rangordna dem. Så det är lika bra att du slutar försöka debattera som om en värld där ALLT är lika bra och viktigt som en möjlighet. För det är det inte, det är därför det kallas utopi. Hoppas fortfarande på svar på frågorna istället för svajande svepande svar.

Der är mänskligt att rangordna saker. Det enda som förändras med tiden är vad som är status eller inte status. Men rangordningen finns kvar. Så prata inte om rangordningen nu. Prata om mina frågeställningar.

Ps, varför är det ALLTID så på feminetik att ALLA seriösa frågor med lite svårare svar ALDRIG får mycket respons medans enkla frågor om porr och sex alltid får det? Min teori är att folk här TYCKER en massa, men VET väldigt lite.

#6  ¿ JoeHill
2004-09-28 13:33:31

"Ska det göras nåt eller är det bara bra att kvinnor får mer makt och högre utbildning?"

Jag är lite tveksam till att just standardiserad kunskap som trycks in i huvudet är vägen att gå om man vill ha ett "statusjobb" i framtiden. Eftersom utvecklingen av vetskap på kunskapsfronterna ökar exponentiellt men inte människans förmåga att tillgodogöra sig kunskapen.

Istället kommer förmågor såsom att kunna sålla ut den viktiga vetskapen och tillgodo göra sig det inom en rimlig tid vara melodin om man vill lösa ett problem.
Då du ställs inför nästa problem får du börja om.

Detta gäller givetvis inte alla jobb, men de jobb jag antar kommer ha hög status i framtiden.

Kan ses idag hos de som jobbar på konsutfirmor som BCG, mcKin.., Ernst&young etc. Det viktiga är inte om de har tio st Magistersexamina, utan de viktigaste är hur de svarar på frågorna under anställningsintervjuerna.

Kunskap är snart föråldrat. Datorer är bättre och snabbare. Det som kommer vara avgörande i framtiden kommer vara erfarenhet.

#7  status Nina
2004-09-28 13:42:54

Tycker faktisk uppåtEmma har en poäng, även om jag inte tror att man kan komma ifrån att människor rangordar saker kan man ändå diskutera varför vissa yrken ses som bättre än andra. Ett problem med den här undersökningen är att den bara tar hänsyn till vad som anses vara låg resp. hög status men gör ingen jämförelse mellan hur lönerna ser ut i de olika yrkesgrupperna. Om en sophämtare har lägre staus men samtidigt högre lön än en barnskötare, vilket yrke är "sämre"?

#8   Nils
2004-09-28 13:47:48

Det måste väl bli det yrket flest människor rankar som sämst (låg status).

#9  DavidMs fråga Nina
2004-09-28 13:49:22

Svarade visst inte alls på din fråga....
Min åsikt är att man visst ska inrikta sig på de områden där kvinnorna är i majoritet, vilket jag också tror görs idag. Jag tycker att det är tråkigt att arbetsmarknaden är såpass könssegregerad som den är och det gäller självklart åt båda hållen.

#10  Nina David M
2004-09-28 13:50:33

Spelar ingen roll om man kan diskutera det elle inte. Det var inte det jag frågade. Den diskussion kan man ta, men inte här. Och fortfarande har INGEN svarat på det jag frågade efter. Alla har mer eller mindre bara kommenterat.

Och det är LÖNERNA som avgjorde uppdelningen låg/högstatus.

#11  DavidM Nina
2004-09-28 14:01:00

Ett slupmässigt urval på tre tusen personer har delats in i fyra grupper och varje grupp har sedan rangordna fyrtio yrken på en skala 1 till 9. Det är alltså inte lönerna som avgjorde uppdelningen hög/lågstatus (iaf inte enligt den artikel du själv länkade till).

#12  nina David M
2004-09-28 14:40:19

Nu råkar jag ha läst deras studie och inte bara artikeln.

#13   JoeHill
2004-09-28 14:50:23

Hög status = Det yrke som ger fördelar hos det motsatta könet.

#14  David M UppåtEmma
2004-09-28 20:07:51

Sorry. Jag tog fasta på det i din artikel som väkte någon hos mig. Jag är ledsen men jag vill inte kommentera ditt scenario...för jag tycker den är rätt... äh, du målar upp en verklighet som jag inte håller med om. så jag tänkte att det jag har och säga då inte är så intressant för det lär bli en "nä" "jo" "nä" "jo" debatt.

Med det inlägg jag skrev tänkte jag att vi kunde se förbi ett vi-och-ni samhälle (eller dom och vi) för då löser sig ju problemen för dina "stackars killar" och mina "stackars tjejer".
Dessutom TYCKER jag att en diskussion om varför vissa yrken anses "lågstatus" bör tas upp i samhället.

no offense.

#15  Uppåtemma David M
2004-09-28 21:35:16

Det är inte mina stackars tjejer, eller stackars killar. Det är FEMINISMEN som säger stackars tjejer och med samma logik borde samma feminism säga stackars killar.

Och när det gäller framtidsscenariot handlar det inte om du håller med om det eller inte. Förresten, vad i scenariot håller du inte med om och varför? ARGUMENT tack.

Om 70% av studenterna är kvinnor idag, kan inte det ge en obalans om 10-20 år?

#16  Ett av de stora framtidsproblemen Pelle
2004-09-28 23:18:47

Ett av de största problemen för kvinnor i framtiden kommer att vara hur man får desillusionerade män som int har någon möjlighet för att klara sig på arbetsmarknaden i konkurrens med kvinnor att ta på sig konstruktivt arbete i hemmet med barn.

Vi ser i många samhällen i dag hur det går när män får en lägre social status än kvinnor. De slutar arbete och ligger bara till last. Dels tar de resurser, dels är de våldsamma.

Jag lästa någonting om att forskare hade visat att det kunde svara sig för en ung svart man i ghetton i USA att våldta en kvinna och ta dödstraff för det eftersom det ändå inte skulle forkorta hans liv särskilt mycket. Om det är sant vet inte jag, men unge svarta underklasspojker i USA lär ha mycket kort förväntat livslängd.

Det är därför jag anser att vi bör minska andelen män genom att ge kvinnor ekonomisk stimulans att föda flickor och abortera pojker. En könsfördelning på 70 % kvinnor och 30 % män bör vara lagom.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?