feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Sossarnas nya partiledare - individ eller kön?


Gå till senaste inlägget#1  Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? Kalle
2006-09-19 09:46:54

Ett aktuellt typexempel på debatten i "Upp till kamp för avspändhet och likgiltighet" http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s… där jag belyste paradoxen i feminismens argument om att se individen istället för könet.

Nu marknadsförs 4 personer som sossarnas blivande partiledare. Någon liten bisats här och där om deras meriter, men det tyngsta argumentet är att det MÅSTE bli en kvinna nu. Jag bara undrar, var bortses från könet och var finns fokuseringen på individen?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2390…
http://www.expressen.se/index.jsp?a=689118
mm, mm.

#2  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? Sthlmjesper
2006-09-19 10:56:59

Jag stör mig också på det där snacket.
Kan inte någon politiker rakryggat säga att det ska vara kompetens och inte kön som avgör sådana saker ?

Men av åratal av indoktrinering och förvanskning av ordet jämställdhet så verkar få beredda att stå upp för sann jämställdhet : Att alla ska bedömas som individer och inte efter det kön de tillhör.

Men för all del. Om sossarna vill låta kön gå före kompetens när de utser sina poster så visst. Det ökar bara möjligheten för en borgerlig valseger också 2010.
Därmed inte sagt att Margot Wallström skulle ha sämst kompetens. Det har jag ingen kunskap om. I det här fallet är det fullt möjligt att den kvinnliga kandidaten också är mest kompetent.

Själv anser jag att de flesta sossar är inkompetenta, men det är en annan sak..

#3  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? LillAnders
2006-09-19 11:27:01

Det kan ju ses som ett aktivt steg mot att värdera kvinnor och män lika inom politiken. Genom att välja en kvinna bryts traditionen av att partiledaren är en man. Fast egentligen handlar det väl mest om vem som kan locka flest väljare? Och jag tror att folk snart blir trötta på sossarnas rättvisesnack om de inte slutar att bara välja män.

#4  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? bengtboman
2006-09-19 11:31:55

Jag håller det för nära nog 100 % troligt att det kommer att bli Margot Wallström. Tror att hon känner sig mer hågad när hon "slipper" ha Göran Persson kring sig.

Det går att tycka vad som helst om Margot Wallström, men förmodligen är hon en person som har de rätta förutsättningarna att göra det bästa möjliga av situationen för det sargade fd storpartiet.

Blir det någon annan kvinna så är det mest ett resultat av att kön gått före kompetens.

#5  bengtboman LillAnders
2006-09-19 11:34:33

Om det blir en man, istället för Wallström, tror det skulle vara ett resultat av att kön gått före kompetens?

#6  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? Sthlmjesper
2006-09-19 11:41:05

Om de skulle tillsätta en man istället för en kvinna så skulle folk i allmänhet inte tro att man valt kön före kompetens.
Däremot om man valde en kvinna så skulle nog en hel del börja fundera över detta.

Detta är en direkt konsekvens av pratet om att eventuellt tillsätta en kvinna bara för att det ska vara någon med kvinnligt kön.
Ingen har pratat om att tillsätta någon man bara för att denne har manligt kön.

Sossarnas prat om att det bör vara en kvinna bidrar alltså till att folk börjar tro att kvinnor på samma poster som män är mindre kompetenta, tvärtom mot vad framför allt många feminister säger sig vilja motverka.

#7  sthlmsjesper LillAnders
2006-09-19 11:42:21

"Maud Olofsson sa också att hon kommer att driva jämställdhetsfrågor i regeringen. Hon vill att hälften av regeringen ska vara kvinnor. "

Från aftobladet.se

#8  LillAnders bengtboman
2006-09-19 11:42:34

Absolut. Dock tror jag enbart hennes egen ovilja skulle motverka ett eventuellt val.

#9  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? Kalle
2006-09-19 11:54:05

Efter förra valet så utropades miljöpartiet till det mest jämställda partiet, för de hade 70% kvinnor bland sina riksdagsledamöter. Övriga partier hade mellan 40-50%...

#10  #6 Estudiante
2006-09-19 11:59:21

Om de skulle tillsätta en man istället för en kvinna så skulle folk i allmänhet inte tro att man valt kön före kompetens.
Däremot om man valde en kvinna så skulle nog en hel del börja fundera över detta.


Jag menar tvärtom.

Margot Wallström är en avsevärt mycket bättre politiker än Göran Persson IMO. Den senare har gett ett allt mer trött och oengagerat intryck ända sedan EMU-omröstningen, och det bästa för partiet hade nog varit om han stigit åt sidan och låtit någon mer vital person ta vid. Hade Wallström suttit vid rodret under valrörelsen är jag tämligen säker på att det hade blivit en socialdemokratisk seger även denna gång - och detta säger jag i egenskap av övertygad vänsteranhängare.

Personligen skulle jag vilja påstå att om Margot INTE blir utsedd till efterträdare, finns det starka skäl att misstänka att kön gått före kompetens.

#11  #7 Lillanders Sthlmjesper
2006-09-19 12:03:27

Ja, det stämmer. Maud Olofsson har tydligen sagt så.
Jag blev irriterad av att läsa det.
Det är inte bara bland sossar denna inställning finns, tyvärr.

#12  Estudiante Kalle
2006-09-19 12:56:46

"Margot Wallström är en avsevärt mycket bättre politiker än Göran Persson IMO. "

Jag håller med.
Så varför lanseras alla mer eller mindre kompetenta kandidater med utgångspunkten att deras enda merit är att vara kvinna?

#13  sthlmsjesper LillAnders
2006-09-19 13:14:39

Det handlar inte bara om ett jämställdhetsperspektiv i äkta mening, utan också om att politikerna måste tillfredställa sina väljare. Maud Olofsson har bland sina väljare en majoritet kvinnor. Beror det på att hennes politik är extra kvinnotilltalande eller beror det på hennes person? Förmodligen en kombination. Men för henne blir det naturligtvis extra viktigt att också kvinnor får chansen på viktiga ministerposter annars skulle hennes väljare bli förbannade. Fredrik Reinfeldt har en majoritet manliga väljare och ser man i hans väljares profil så tvivlar jag på att jämn könsfördelning skulle vara en viktig fråga. ”Jag tänker rösta på moderaterna för jag tjänar bra och tycker inte om att dela med mig”, som en tillfrågad på stan svarade i en tidning dagarna före valet.

Vad jag vill säga är att valet av partiledare eller ministrar inte till hundra procent handlar om kompetensen på vanligt sätt. Personen måste ha mer än kompeten. Hen måste sända ut rätt signaler, tilltala väljarna, det egna folket, fackföreningar, näringslivet och media. Och inte minst måste personen personifiera partiet. En impopulär person till finansminister är inte lämplig att ställa framför tevekamerorna och förklara för folket att nu blir det till att dra åt svångremmen. En godsägare är kanske inte lämplig som ledare för Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti i en valrörelse, trots stor politisk kompetens. Osv.

#14  bengtboman LillAnders
2006-09-19 13:15:19

Då kan vi konstatera att blir det inte Wallström, så är det en person som är vald p g a sitt kön...

#15  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? Peggy
2006-09-19 15:10:08

Ja, att vi BARA haft manliga statsministrar i Sverige, och att sossarna BARA haft manliga ledare, är naturligtvis en indikator på att kompetensen gått först.

Bland Sveriges 4+ miljoner kvinnor finns inte kompetensen att leda sossarna. Såklart. Och har aldrig funnits.

#16  LillAnders bengtboman
2006-09-19 15:19:35

Förmodligen kan vi konstatera, att om det inte blir Wallström och hon verkligen skulle ha gått in för att bli partiordförande, då ha SAP visat att deras feminism inte är värd vatten.

Jag känner inte Wallström och är inte alls säker på att hon kommer att ställa upp. Men utifrån min begränsade vetskap vill jag nog ändå hävda att hon är rätt person för SAP.

Mona Sahlin däremot är enligt min mening inte kvalificerad på kompetens. Wanja Lundby-Wedin känns inte heller som någon jag skulle vilja sätta som partiets framtidsperson.

Hur som helst har SAP problem om de inte kan rekrytera in Wallström. Hon är det givna valet.

Om SAP skulle välja en man så är det deras problem.

#17  Peggy bengtboman
2006-09-19 15:21:46

Att vi bara haft manliga statsministrar och SAP bara haft manliga partiordföranden beror på många faktorer. Den mest tydliga är att för få kvinnor varit genuint intresserade av att satsa på det. Den som hade varit SAP-ordförande om hon skött sina kort är Mona Sahlin. Hon gjorde sig dock omöjlig.

#18  Peggy Kalle
2006-09-19 15:30:23

Men om de nu verkligen SKA ha en person som är vald på sin kompetens och INTE på sitt kön. Varför är då könet på kandidaterna den ENDA "merit" som diskuteras?

#19  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? Mattias
2006-09-19 17:55:15

Håller med LillAnders, när man talar om politikers kompetens så handlar det mycket om att vara ett ansikte utåt för partiet och att representera sina väljare. Men det är klart, om man accepterar det resonemangen här så öppnar man väl för liknande resonemang även inom andra områden.

#20  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? Pojken
2006-09-19 18:17:17

Det blir nog Wallström, om hon själv vill, vilket de oftast brukar i slutändan vilja. Men jag tycker nog ändå att det är ett lustigt val, då hon riktigt utstrålar överklass, och det är ju det som åtminstone jag tycker har varit sossarnas stora problem på senare år, nämligen deras hyckleri. Wanja som pratar så mycket om löneklyftorna och sedan bidra hon själv aktivt till att skapa dem, och som nu får sossarnas ministrar runt 100 mille i fallskärm sammanlagt (där Ulrica Messing själv får 16 miljoner). Då de själva tar ut sådana fantasilöner så kan man inte på trovärdigt sett påstå att man bekämpar klyftorna i samhället, liksom sossarna har ju snarare blivit en symbol för klyftorna i samhället. Så att då utse någon som Wallström som utstrålar överklass tycker jag är lustigt, de borde ju försöka återgå till sina rötter och därmed så borde de ju anställa någon som på ett trovärdigt sett kan representera arbetarrörelsen, men det är jag det, jag kommer nog inte rösta på sossarna eller något annat parti valet 2010 ändå.

#21  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? Vasadu
2006-09-19 19:49:59

Jag tror inte på Margot Wallström... av de enkla anledningen att hon är "för kompetent". Hon sitter redan på en "högre" post som nummer två i EU... vilket enligt mig smäller högre än ledare för ett oppositionsparti i riksdagen. Jag tror inte hon är någon de kan rekrytera även om de vill.

När de kommer till de övriga föreslagna damerna så tror jag framför allt inte på Mona Sahlin. Hon är knäckt som politiker, hon lyckades inte stå emot mediastormen, och de är hennes största brist. För övrigt så måste jag säga att inte socialdemokraterna har speciellt många trovärdiga manliga alternativ... Bosse Ringholm.. skulle inte tro de...

Utöver detta så tror jag kön ÄR kompetens i de här fallet... Och de beror just på att övriga samhället inte är jämnställt. Vi tränas från tidig ålder att ty oss till de av samma kön som vi själva är. Och i dagens riksdag och Sverige finns större potential för en kvinna än för en man som ledare för socialdemokraterna. De är diskriminering, de är kompetens. Kompetensen ligger i att övriga samhället är så styrt av könsroller.

#22  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? bengtboman
2006-09-19 20:33:46

"Utöver detta så tror jag kön ÄR kompetens i de här fallet...".

Då har du nog en alldeles egen definition av ordet kompetens.

Kompetens är enligt min mening något påverkbart som individen besitter. Kön kan ligga rätt i tiden och vara en avgörande faktor, men det kan inte vara kompetens eftersom vi inte kan göranågot åt könet annat än genom spektakulära och/eller omfattande ingrepp.

#23  Vasadu Mattias
2006-09-19 21:27:10

Att bli partiledare för sossarna är inte att vara "leda för ett oppositionsparti" det innebär att med all sannolikhet bli svergies nästa statsminister. Så nog är det en viktig post alltid.

#24  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? Vasadu
2006-09-20 08:48:40

23# Tror ändå att EU jobbet smäller högre och att hon inte finns att tillgå för än hon jobbat klart där. Men visst, jag kan ha fel.

22 # Kompetens är väl inte bara sånt alla alltid kan lära sig... Eller jag vet inte...Kanske det är? I vilket fall som helst tror jag en kvinna har större potential när de kommer att värva röster, och de är trots allt en stor del av arbetsuppgiften för dagens populistiska politik. Jag säger inte att jag tycker de är bra att de är så... men jag tror tyvärr att de ser ut på de sättet.

#25  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? Peggy
2006-09-20 15:19:08

VAR diskuteras könet som _enda_ merit?

Om könet är det enda som räknas, kunde väl lika gärna JAG bli partiledare. Ingen har ringt mig än, dock.

#26  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? Peggy
2006-09-20 15:21:36

Artiklarna du länkar till är ju korta små blänkare i just detta ämne. De utgör på intet sätt hela debatten om efterträdare.

#27  Sv: Sossarnas nya partiledare - individ eller kön? Kalle
2006-09-20 16:06:30

Länka gärna till någon annan artikel eller debatt som inte börjar med att det måste bli en kvinna.

Annars kan du ju ringa upp och anmäla dig som frivillig. Vem vet...?

#28  27 LillAnders
2006-09-20 16:47:07

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13695…

här är ett exempel. Men jag tror det är farligt att tro att bara för att tidningen skriver att det måste bli en kvinna, så skulle det betyda att sossarna slänger allt vad kompetenskrav heter och bara plockar upp vilken kvinna som helst. Det finns gott om kompetenta alternativ och de flewsta av dem är kvinnor i det här fallet.

#29  LillAnders Kalle
2006-09-21 10:58:13

???

När artikeln kommer in på kandidater till ny partiledare, vilken är den förste egenskapen/"meriten" som nämns?

#30  29 LillAnders
2006-09-21 11:57:44

Journalisten nämner det, men de två som uttalar sig talar om andra saker. Det är ju journalisten som vinklar det så. Om de frågar dig och du svarar Wallström så skulle motsvarande blivit att "Också Kalle anser att det ska vara en kvinna på posten".

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?