feminetik.se feminetik.se

Just nu 1 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Manligt - kvinnligt - igen...


Gå till senaste inlägget#1  Manligt - kvinnligt - igen... Mumriken
2006-09-15 17:44:13

Tänkte inte kapa tråden om inlägget från vildmark om de tre sätten att förhålla sig till en könsroll, men jag har funderat en del på värderingen av manliga och kvinnliga attribut (eller handlingar). När det manliga (och därmed förkastliga/nedvärderde m.m.) attributet/handlingen helt plötsligt mer eller mindre visar sig vara någorlunda jämställt, så verkar det som om det heller inte är något man längre kan nedvärdera.

Mitt tankeexempel som gjorde mig fundersam var en observation (obs, inte vetenskapligt bevisat) nämligen att det minst lika ofta (om inte oftare) visar sig vara en kvinna som kör omkring i terrängbilar eller större bilar av SUV-typ. Det händer också ofta att kvinnor skaffar pigga sportbilar av typ mercedes eller BMW Z3. Tidigare kallades dessa ofta, med illa dolt förakt, för manliga leksaker, "Boys toys", m.m. eller i värsta fall helt rått för "kukförlängare". Är det nu fortfarande manliga leksaker, eller är det numera något som helt enkelt människor köper och/använder (om än med klagomål från miljömedvetna människor)?

(Och jag kan ju trots allt inte låta bli att undra vad som blir den kvinnliga (eller avkönade) motsvarigheten till "kukförlängare" om man nu skulle använda det om en bil för kvinnor? Men låt inte den fundringen förstöra trådens huvudämne, om huruvida den negativa värderingen minskar eller försvinner när en handling eller ett attribut inte längre kan förknippas med ena könet).

#2  Sv: Manligt - kvinnligt - igen... Mattias
2006-09-16 01:19:30

Hmm. Vaginafördjupare.

#3  Sv: Manligt - kvinnligt - igen... akvar
2006-09-16 03:09:02

Nja...tycker det mister lite av klangen där. Jag håller "kukförlängare" för relativt könsneutralt numer.

Eller så är det så att det bara är män som köper häftiga bilar för att kompensera sitt dåliga självförtroende, medan kvinnor bara köper bilen för att den är häftig :)

#4  akvar Mumriken
2006-09-16 15:32:46

Kan inte låta bli att skratta åt den sista delen...

Men om "kukförlängare" skulle vara ett könsneutralt ord, så undrar jag lite om killar i så fall använder bilen för att kompensera sig själva, medan kvinnorna använder den för att kompensera för en dålig respektive... och då har vi ju en väldigt plausibel förklaring...*ler*

Tänk vad mycket man kan dra slutsatser om när man analyserar biltrafiken...

#5  Sv: Manligt - kvinnligt - igen... heffaklumpen
2006-09-17 00:16:17

Det visar isf en intressant skillnad i hur män och kvinnor ser på sig själva och sin partner.

#6  #1 Mumriken feather
2006-09-17 06:02:08

Jag kan bekräfta den observationen. Jag har noterat samma sak. Och oavsett om det är en man eller en kvinna som kör SUV:en så kör vederbörande gärna lite för sakta, proppar ännu hellre igen omkörningsfältet och tittar ALDRIG i några backspeglar...
Så har det varit ända sedan SUV:en blev populär. Och jag har aldrig nånsin definierat dem som "kukförlängare". Hur kukförlängande brukar machodårarna tycka det tryggaste alternativet är?
Och "Sport" Utility Vehicle...?
Mer Zombie Utility Vehicle
Surely Unmanned Vehicle
Seriously Unaware Voyaging
Senior Uncontrollable Vegetable

#7  Kukförlängare? RickJames
2006-09-17 11:21:18

"Och jag har aldrig nånsin definierat dem som "kukförlängare". Hur kukförlängande brukar machodårarna tycka det tryggaste alternativet är?"

Kukförlängare är snabba sport/lyxbilar. Inte stridsvagnar gjorda för att gå i stadstrafik. SUV är vad machomannen vill hans fru skall köra barnen i så familjen är trygga i hans frånvaro. Själv sätter han sig i en BMW eller Mercedes av sedanmodell.

Däremot har inte män sämre självförtroende än kvinnor. Att påstå det tyder mest på att verderbörande föraktar och vill nedvärdera män. Dvs den manliga motsvarigheten till att utsättas för misogyni.
Påpekas bör att kukförlängare åsyftar effekten bilen har på mannens omgivning. Inte på mannen själv.

#8  Sv: Mumriken (#1) Linus
2006-09-17 12:27:01

Mumriken sa:
Och jag kan ju trots allt inte låta bli att undra vad som blir den kvinnliga (eller avkönade) motsvarigheten till "kukförlängare" om man nu skulle använda det om en bil för kvinnor?

Varför inte pröva under en veckas tid att kalla det "flugpapper" och se hur det går?
Mumriken sa:
Men låt inte den fundringen förstöra trådens huvudämne, om huruvida den negativa värderingen minskar eller försvinner när en handling eller ett attribut inte längre kan förknippas med ena könet).

Om handlingen/attributet inte längre förknippas med ena könet så förekommer den då antagligen ungefär dubbelt så ofta. Förutom att negativa termer förlorar lite av sin slagkraft när de riktas mot allt för många så kan jag inte se att det skulle vara någon skillnad.

#9  Analogier... Kalle
2006-09-18 09:41:41

Hmm, när män köper snabba bilar med mycket "muskler" så sägs det föraktfullt vara för att kompensera tillkortakommanden i den egna anatomin.

Vän av ordning undrar då naturligtvis vilka brister i anatomin som kvinnor vill kompensera för, då de köper små, snabba och trånga sportbilar...?

#10  Kalle.. Foretagarsvinet
2006-09-18 17:21:49

Hahaha.

#11  #9 Mumriken
2006-09-18 18:38:25

Kalle, jag undrar om inte det där var ett alltför sexistiskt skämt??? (då i motsats till den mansorienterade motsvarigheten).

Men den tangerar i varje fall min undran i grundfrågan... :)

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?