feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

"Misshandel och psykisk störning" från Tycka


Gå till senaste inlägget#1  "Misshandel och psykisk störning" från Tycka Nettan
2004-09-26 01:33:14

(Detta inlägg har flyttats från Tycka till JÄIF och är ursprungligen postat av Mats L.)

Mats L
VAd meana med samma våld?
2004-09-26 00:47:36

Är deta en JÄIF- tråd? Kommer inte in via diskutera.

1. Om det är samma förövare på krogen som i partnerförhållanden är väl en empirisk fråga?

2. Vad finns det för argument för att de som misshandlar sin kvinna i partnerförhållande skulle triggas av "mannnens generella överordning i samhället". Är det någon som förstår den teorin?

3. Vad tror ni det har för betydelse att vi delegerar våldet i samhället till männen för männens representation som våldsutövare? Ingen alls?

4. Varför diskuterar inte feminister det faktum att vi delegerar våld åt männen i samhället?

5. Hur skall vi göra samhället mer jämställt inom området våld? När skall vi se på våld mot män på samma sätt som vi ser på våld mot kvinnor?

#2  forts. Nettan
2004-09-26 01:34:14

(Detta inlägg har flyttats från Tycka till JÄIF och är ursprungligen postat av Mats L.)

Vad menas med samma våld?
Mats L
2004-09-26 00:54:45

Som synes förväxlades namn och rubrik.

Vad som menas med psykisk störning är en medicisnk term och gränsen för vad som räknas dit är nog satt ganska högt. Få gärningsmän är nog psykiskt störda efter den diagnosen oavsett om man talar om krogen eller partnermisshandlare.

Dock kan man tala om våldsamt beteende som ett personlighetsdrag. Min gissning är att det finns ett samband mellan partnermisshandel och övrig kriminialitet.

När det gäller de som mördade sin partner under -90 talet vet vi att det finns ett samband mellan mord/kriminalitet/social status/psykisk störning.

Men svara gärna på mina frågor i ovanstående inlägg.

#3  Mats L Nettan
2004-09-26 01:45:36

Om du inte kom in via diskutera så drar jag slutsatsen att du kom in via förstasidan. På första sidan visas inga trådar från JÄIF. Kan vara bra att veta, för dig och andra, så att inte missförstånd uppstår igen.

Jag flyttade dina inlägg och raderade orginalen p.g.a. regelbrott (även om det var omedvetet). Denna lösning ansåg jag vara den bästa. Jag hoppas att det framgår tydligt nog att inläggen var skrivna av dig så att inga missförstånd uppstår.

Mvh Nettan

#4  Okie, tack Mats L
2004-09-29 19:38:25

Som vanligt är jag pigg på att debattera det feministiska könsmaktsperspektivet.

Försöker från ena annan vinkel.

Det faktum att vi delegerar våldet till männen i samhället - vad tror ni det gör för männens överrepresentation som våldbrottsförövare inom olika områden, till exempel i partnerrelationer?

Hur mycket av det brutala partnervåldet kan tillskrivas att de män med en våldsam läggning är fysikt starkare än sin partner (kvinna) och alltså fysikst har möjlighet att bruka våld?

Vad talar för att de personer som brukar våld i partnerelationer gör detta för att mannen tjänar mer pengar i offentligheten?

Hur skall vi ta reda på vilket som är vilket?

#5  Hmmm... MrG
2004-09-29 20:10:21

Hur skulle du vilja förklara partnervåld i homosexuella förhållanden Mats?

Styrkeskillnad torde falla...

Delegerande av våldsanvändning likaså...

Tjänar mer pengar borde också falla...

Så vad har vi kvar? Jag tror vi har kvar att människor kan vara elaka mot varandra oavsett kön - och att vi kanske ska nöja oss med att konstatera att det är så utan att jaga syndabockar?

MrG

#6  Olika strukturer Mats L
2004-09-29 20:22:15

Våld inom enskilda homusexuella förhållande kan knappast förklaras ur en genussanalys, precis som du skriver (eftersom de är enkönade). Kanske håller inte feministerna med oss eftersom de menar att en är "mannen" i förhållandet och därmed kanske ser sig som överordnad. Den analysen håller nog inte eftersom "mannen" i den "manliga överordning" nog trots allt får sägas vara en biologisk sådan i den feministiska analysen. Din betraktelse verkar alltså var riktig MrG.

Kanske skulle man kunna finna olika sorts våld och frekvens (rätt ord?) i lesbiska kontra manliga hosexuella förhållande. Då skulle det kanske kunna gå att hitta något socialiserat manligt och kvinnligt.

Våld i homosexuella förhållande borde troligtvis bara kunna ha med psykologiska och sociala faktorer att göra? Var hittar man det socialiserade könet?

#7   Kerstin
2004-09-29 22:00:09

"Kanske håller inte feministerna med oss eftersom de menar att en är "mannen" i förhållandet och därmed kanske ser sig som överordnad."

Va? Menar vi? Det var det konstigaste jag har hört. (Nä, konstigare har jag iofs hört, men...) Varför skulle feministerna mena att en är "mannen " i förhållandet?

#8   Mats L
2004-09-30 23:15:19

Det var bara en helagardering egentligen fast med verklighetebakgrund. Förklara det feministiska könsmaktsperspektivet för mig är du snäll.

Therese Persson/ROKS. -Det handlar om våld mot alla kvinnor, det är samma våld oavsett grupp. Det är mäns våld mot kvinnor som speglar de maktstrukturer vi har i samhället, säger Therese Persson.

Detta gäller även i förhållanden mellan homosexuella kvinnor; den som slår är egentligen en man.

Norbottenskuriren 030530

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?