feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Statistik om våldtagna män


Gå till senaste inlägget#1  Statistik om våldtagna män Vittra
2006-09-04 20:23:26

Jag hamnade i en diskussion i ett annat forum efter att en person kläckt ur sig "Jag menar, seriöst, hur många är de? Tio om året?" ang. våldtagna män. Jag blev minst sagt irriterad, men jag behöver ju inte referera resten av diskussionen...

Det jag undrar är om någon här känner till statistik om våldtäkt och andra sexualbrott mot män. Antal anmälningar kan man väl kolla upp, men den statistiken lär ju inte säga särskilt mycket om det verkliga antalet. (Samma sak gäller såklart kvinnor, men de är nog ändå mycket mer benägna att anmäla sexualbrott än män.) Vet ni någon undersökning eller så?

#2  Sv: Statistik om våldtagna män targash
2006-09-04 22:46:15

Från en tidigare tråd:http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…


"World report on violence and health"
http://www.who.int/violence_injury_prevention…
Underbar rapport särskilt kapitlet om sexuellt våld. En massa tabeller och diagram om flickor och kvinnors utsatthet ingenting om pojkar och män.
De tar upp våld mot pojkar och män i en inforuta och konstaterar att det inte görs några studier på dem. Ändå gör de ingenting själva för att det ska göras studier på pojkar och män.
"Most experts believe that official statistics vastly under-represent the number of male rape victims. The evidence available suggests that males may be even less likely than female victims to
report an assault to the authorities." s8

#3  Sv: Statistik om våldtagna män heffaklumpen
2006-09-05 01:34:45

Ibland undrar jag om begreppet våldtäkt på män överhuvudtaget existerar i människors medvetande annat än som "teoretiskt möjligt i lagens mening" eller när det utförs av en annan man. Samma sak med sexuella trakasserier. De senaste årtiondets propaganda har gjort våldtäkt synonymt med kvinnor som offer och antagligen ytterligare mörkat sexuella övergrepp på män.

Det enda jag känner till är att flera refererar till resultat från kvalitativa undersökningar och nämner att det inte finns forskning eller statistik. Dvs att det sker är känt, men inte omfattning. Andra nämner att det nästan inte finns några bekräftade fall (läs domar) och att det därför inte ansetts prioriterat att samla in material. I något fall registrerades våldtäkt på kvinnor separat medans våldtäkt på män hamnade i en annan kategori (ung. övriga sexualbrott tror jag). Jag minns att BRÅ skrev något kort om detta, men jag har tyvärr inte tid att gräva i mina arkiv nu.

#4  Det som Fabian
2006-09-06 12:57:28

...retar mig lite grann är formuleringen "...evidence SUGGESTS that males may be EVEN LESS likely than female victims to report an assault..."

Varför är vi fortfarande pa ett stadium där detta är nagot som maste formuleras som en nyhet??? Självklart är mörkertalen enorma. Det tillhör mäns könsroll att halla käft.

#5  Några artiklar wintermute
2006-09-06 13:50:25

Tactics of sexual coercion: when men and women won't take no for an answer http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m23…

Har läst igenom den här, men det var ett tag sedan. Den visar stastik från ett antal olika ställen, bl.a. Sverige. Ett tips är fö att klicka på Print-länken för att få hela artikeln visad på en sida, vilket jag tycker underlättar navigation när en vill kolla på tabeller etc.

Här är ett par till som jag hittade då jag sökte efter denna, har inte läst dessa men de kan kanske vara av intresse (jag tycker att den första av dessa verkar vara särskilt intressant, får nog bli att läsa någon gång):
Perceptions of sexual coercion in heterosexual dating relationships: the role of aggressor gender and tactics http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m23…
Strategies and Dispositional Correlates of Sexual Coercion Perpetrated by Women: An Exploratory Investigation http://www.findarticles.com/p/articles/mi_m22…

#6  # Jag säger RickJames
2006-09-06 16:25:07

Al Bundy i Våra värsta år blir ständigt tvingad att ha sex med frugan. Att bli tvingad att ha sex = våldtäkt. Det är ganska talande att det betraktas som roligt att en man (som dessutom säljer kvinnoskor) blir våldtagen av sin fru.

#7  Sv: Statistik om våldtagna män Karra
2006-09-06 16:55:50

Å andra sidan finns det ett avsnitt där Peggy tvingas ha sex med Al hela dagen, som hämnd för att hon alltid vill.

Men visst, när karlar tvingas till sex är det mest humoristiskt. När kvinnor tvingas till det är det oftast sexigt (tänk "Postmannen ringer alltid två gånger", "Basic Instinct", rätt många porrfilmer, osv). Vi har en föga sund syn på sex i dagens samhälle.

#8  Karra #7 RasmusS
2006-09-06 17:40:09

Karra: ”Vi har en föga sund syn på sex i dagens samhälle”

Frågan är väl om filmer, böcker, tidningar osv. som inte är dokumentära verkligen speglar någon syn på sex överhuvudtaget. Är det inte snarare så att de i så fall speglar "våra" fantasier?

#9  #7 Karra RickJames
2006-09-06 19:11:16

Å andra sidan finns det ett avsnitt där Peggy tvingas ha sex med Al hela dagen, som hämnd för att hon alltid vill.

Ett helt avsnitt? Då är vi ju nästan jämställda på ämnet Wow!

Men visst, när karlar tvingas till sex är det mest humoristiskt. När kvinnor tvingas till det är det oftast sexigt (tänk "Postmannen ringer alltid två gånger", "Basic Instinct", rätt många porrfilmer, osv).

Med den lilla skillnaden att såväl kvinnan i Basic Instinct som kvinnan i Postman ville ha sex med killen ifråga vilket tydligt framgår av deras beteende både före och efter. Tvånget var alltså fejkat och det är det som gör det sexigt. I postman var hon olyckligt gift med en snubbe av ekonomiska orsaker. Hon var allt annat än olyckligt offer. När kvinnan som inte vill ha sex däremot tvingas är det allt annat än sexigt på film som bland annat kan ses i Irreversible med Monica Belucci och Vingar av Glas med Sara Sommerfeld.

(Vad du har tittat på för konstiga porrfilmer däremot kan jag bara spekulera i. Jag tittar inte mycket på porr men av det jag sett har det varit raka motsatsen. Tjejer som vill ha sex och inte behöver pressas till det alls. Finns säkert undantag men frågan är hur populära de undantagen är bland normalt funtade individer.)

Detta medan Al Bundy inte ville ha sex med Peg och ständigt gnäller över att tvingas. Riktigt vilken hållhake som Peg har på honom framgår inte men med tanke på hans agerande verkar det inte bli "bättre" efteråt.

#10  Tack, wintermute heffaklumpen
2006-09-06 19:34:35

Intressanta artiklar

#11  Sv: Statistik om våldtagna män Vittra
2006-09-06 21:54:52

Tack för länkarna. :)

#12  Sv: Statistik om våldtagna män slaktprod
2006-09-21 23:06:09

Enl BRÅs senaste undersökning om våldtäkt ligger de på 3% av offren, eller ca 30 per år. Jag skulle dock, med utgångspunkt i allt jag hittils läst om sexuellt våld mot män, tippa att den siffran snarare bör vara något i stil med 5-10%.

#13  #12 slaktprod RickJames
2006-09-22 01:01:18

Det beror på hur du definierar våldtäkt, om du räknar med alla killar som haft sex för att de av en eller annan anledning var allmänt drogpåverkade eller för att de kände sig manade så får du en betydligt högre siffra. Jag läste om en Charlene L. Muelenhard som gjorde utredningar i USA. Tydligen hade ungefär lika många tjejer som killar haft oönskat samlag enigt hennes studie vilket ju är vad många definierar som våldtäkt idag. Jag tror den främsta skillnaden är att vi inte ser en våldtagen man som våldtagen på samma premisser. För en kvinna räcker det med att hon inte ville med en man, en man förutsätts aldrig hamna i den situationen med en kvinna. Sålunda blir det egentligen bara de våldtäkter som utförs av andra män som blir sedda som övergrepp på män. Det är nog därifrån dina siffror kommer.

#14  Rick James kezo
2006-09-24 19:46:24

Du tar upp en viktig sak om skillnaden mellan ovillig och tvingad.
Samt skillnaden mellan att penetrera mot sin vilja och att BLI penetrerad mot sin vilja. Det är lättare att tvinga någon att BLI penetrerad eftersom detta inte kräver erektion (om man inte använder sig av ett föremål eller nåt, vilket naturligtvis förekommer). Men en man kan givetvis vara ovillig och ändå ha erektion.

Jag tror att det behövs en tydligare debatt om vad våldtäkt egentligen är och var gränsen för "tvång" går. Om vi med tvång menar fysiskt tvång, våld eller hot, tror jag att det vanligaste är att män, i den mån de blir våldtagna, blir det av andra män. Om vi inkluderar övertalning, tjat, press och dylikt (det många inte skulle kalla våldtäkt, utan sexuellt utnyttjande) tror jag att könen på offer och förövare är betydligt mer varierande.

Men det är bara en gissning från min sida, jag har inga siffror.

#15  RickJames slaktprod
2006-09-24 21:30:30

Jag tror, och hoppas, att folk inte definierar våldtäkt som "ett oönskat samlag" eftersom att det bör betyda att majoriteten av alla människor då blivit våldtagna nån gång. Jag tror snarare att man utgår från kränkningen, d.v.s. huruvida man upplever att ens vilja att inte ha sex har blivit kränkt. Oönskade samlag kan man ju ha utan att ens vilja har blivit kränkt.

Du är dock inne på en mycket viktig sak, och mer om det kan du läsa i min uppsats om du skulle ha lust med det. :) Jag har skrivit både en B-uppsats och en C-uppsats på temat.

http://asa.gylf.se/index.php?page=2

#16  slaktprod Gullegubben
2006-09-25 12:03:02

"Jag tror snarare att man utgår från kränkningen, d.v.s. huruvida man upplever att ens vilja att inte ha sex har blivit kränkt. Oönskade samlag kan man ju ha utan att ens vilja har blivit kränkt."

Fast vad blir lättare genom den distinktionen?

Män kommer förmodligen att underrapportera att deras vilja har kränkts eftersom de inte är vana att tänka i sådana termer och att erkänna en sådan känsla.

#17  Sv: Statistik om våldtagna män erka
2006-09-25 13:16:51

Jag har haft sex som jag inte ville ha. Men det var ine så att jag kom på det efteråt utan jag visste redan innan att det här är jag inte så sugen på. Men det kändes för tillfället enklare att bara ställa upp istället för att säga nej. Betyder det att jag har blivit våldtagen enligt den nya definitionen?

#18  erka slaktprod
2006-09-25 22:01:50

Nej. Det krävs fortfarande någon form av tvång (våld eller hot om våld). Enda undantaget där är sk "hjälplöst tillstånd".

#19  Gullegubben slaktprod
2006-09-25 22:04:17

"Män kommer förmodligen att underrapportera att deras vilja har kränkts eftersom de inte är vana att tänka i sådana termer och att erkänna en sådan känsla."

Ja det tror jag med. Pojkar som t.ex. utsatts för sexuella övergrepp tolkar ibland det de utsatts för som att de "börjat med sex tidigt" odyl.

#20  Sv: Statistik om våldtagna män Mumriken
2006-09-25 23:02:34

Dessutom så är det precis som kezo säger i #14 ett problem för våldtäktsdebatten när det gäller killar, att man faktiskt kan få stånd utan att vilja ha sex. Jag tror det skulle kännas ganska svårt för killar att hävda att de inte ville, om man i rätten påpekar att de "ju hade stånd".

Även i den egna bilden av situationen är det nog många som skulle känna även en inre tveksamhet i att förneka att "de njöt" av det om de blev våldtagna med en orgasm och utlösning som följd. På en man kan det ju anses som väldigt påtagliga bevis för att "det var skönt", och att man "egentligen" var med på det, även om det inte alls var fallet. Som kille är det ju inte så lätt att fejka en orgasm...

(Ledsen om det blev för explicita uttryck här, men det är ju ändå rätt explicita saker det handlar om).

#21  #14 kezo feather
2006-09-26 05:42:34

Jag håller med.
Tjat, press, känslomässig utpressning, övertalning - att psykiskt och känslomässigt manipulera folk att gå med på sex trots att de inte vill är lika illa som att supa dem under bordet för att göra dem medgörligare. Och av vad jag hört män och kvinnor berätta om vad de har råkat ut för för dårar verkar det vara ganska jämnt fördelat mellan könen, offer såväl som förövare.

Och jag tycker INTE det borde blandas ihop med våldtäkt, som i mina ögon är något betydligt grövre - rent fysiskt påtvingat "sex" mot offrets uppenbara vilja, med hjälp av fysiskt övertag, fysiskt våld, eller hot därom. Förutsättningen för det är fysiskt övertag, därför är våldtäktsmannen oftast man. Om offret också är man är förövarna antingen flera eller drogar sitt offer. Därmed inte sagt att kombinationen manligt offer och kvinnlig(a) förövare aldrig händer. Det gör det säkert - men så länge könsrollerna styr folks värderingar kommer offren knappast göra något väsen av sig.
Som i filmen jag brukar tjata om - en kvinna har sex med en mans fastbundna kropp medan han sover, trots att hon mycket väl vet att han vill leva i celibat. Ren och skär och klockren våldtäkt - men ingen reagerar på det i filmen, eller av de som ser filmen, och ingen reagerar här när jag drar upp det heller.

Jag fattar det inte.
Skulle det hända mig skulle jag leta upp killen och skjuta honom i knäskålarna, så jävla kränkt skulle jag känna mig. Men killen i filmen glömmer det så fort hans flickvän "förlåter" honom för att han HAFT SEX MED NÅGON ANNAN...
!!???!!
Jeeezus...

#22  Sv: Statistik om våldtagna män Schvung
2009-01-05 17:49:54

Hej,

jag skriver för webbtidningen Schvung och temat för nästa nummer är sex.

En artikel ska handla om våldtäkter: Varför anses kvinnors liv vara förstörda om de våldtas men män som utnyttjas skrattar bort det?

Det skulle vara intressant att prata med en man som utnyttjats av en kvinna, hur man ser på händelsen och hanterar det i efterhand.

Jag vet inte om detta är helt rätt forum, men någon här kanske känner någon som känner någon eller har något tips om vem jag kan fråga?

Kontakta mig om du vill dela din berättelse eller har några tips om vart jag kan vända mig. Du kan självfallet få vara anonym.

Mobil: 073 955 38 90
E-post: memiriam@gmail.com

Med vänliga hälsningar
Miriam Löwenstein
reporter och redaktör
Webbtidningen Schvung

#23  Sv: Statistik om våldtagna män Blindalina
2009-01-05 17:57:20

bra tema!

#24  Sv: Statistik om våldtagna män PerEdman
2009-01-05 20:08:10

Jag vet inte om män som utsätts för våldtäkter skrattar bort det. De kanske FÖRVÄNTAS skratta bort det, det är inte samma sak som att de faktiskt gör det.

#25  Sv: Statistik om våldtagna män erka
2009-01-05 20:59:00

Vad räknas som våldtäkt idag? Är det att ha sex fast man inte vill? Isåfall har jag blivit våldtagen massor av gånger...och jag känner ett flertal kompisar som också blivit det....

#26  erka Corona
2009-01-05 22:36:55

Men då kan du ju höra av dig till Miriam Löwenstein och berätta om hur du upplevde våldtäkten.

#27  Sv: Statistik om våldtagna män Liv
2009-01-05 22:40:16

Spännande ordval. Kvinnor "våldtas", män "utnyttjas".

#28  Sv: Statistik om våldtagna män Corona
2009-01-05 23:43:44

Hade tänkt be om en länk till tidningen - men googlade och såg att första numret utkommer 2009.

Liv:
Håller med. Kvinnor våldtas, män utnyttjas - varför skriver du så Miriam Löwenstein?

#29  Sv: Statistik om våldtagna män LeMinou
2009-01-05 23:46:19

"Vad räknas som våldtäkt idag? Är det att ha sex fast man inte vill? Isåfall har jag blivit våldtagen massor av gånger...och jag känner ett flertal kompisar som också blivit det...."

Nej, jag tror få räknar det som våldtäkt, våldtäkt är som någon skrev sex med tvång genom våld eller hot om våld, alternativt när offrett är ur stånd att försvara sig (tillexempel sover, jättefull, drogad, bunden med mera).

Eftersom få kvinnor är tillräckligt starka för att övermanna en man för att sedan våldta honnom gissar jag på att en överhängande del av alla våldtagna män blir utsatta av andra män.

om ca 10% av alla män är homo eller bisexuella skulle jag gissa på att ca 5-10% av alla våldtäkter sker på killar. andelen kvinliga förövare upskattar jag till decimaler.

#30  Sv: Statistik om våldtagna män PerEdman
2009-01-06 01:16:41

Det där är också lite ...begränsat perspektiv. Det finns fler sorters sexuella övergrepp och våldtäkter än sådana som begås med faktiskt fysiskt tvång genom överväldigande styrka. Det blir lite som den där tanken somliga har att män inte kan bli misshandlade av kvinnor eftersom män är starkare och kan slå tillbaka. Som om knytnävar och en VILJA att slå är något som alla människor alltid har, och ingenting annat.

Men om det är den definitionen man själv har av våldtäkt, då stämmer det kanske.

#31  Sv: Statistik om våldtagna män Corona
2009-01-06 10:45:19

Kopierar det jag skrev på småsnack:

Corona sa:
Frågar återigen det som Liv nämnde:
Varför blir kvinnor våldtagna medan män blir sexuellt utnyttjade?

Kan inte män bli våldtagna?
Pratar vi om att en kvinna inte kan penetrera en man eftersom hon inte har ett manligt könsorgan?

Då undrar jag:

1) Hört talas om strap on?
2) Hört talas om män som våldtar män?
3) Är det bara penetrering som räknas som våldtäkt?
4) (det som PerEdman skrev) skrattar verkligen män bort det?

#32  Sv: Statistik om våldtagna män HardCandy
2009-01-06 13:19:56

Var en gång på en fest där en kille berättade om en våldtäkt han blivit utsatt för som en rolig historia. Folk skrattade. När jag efter det mumlade något om att det nog enligt lagen handlade om en våldtäkt blev han liksom lite ställd. Sa att han i alla fall inte kände sig som ett våldtäktsoffer. Hur våldtäkten egentligen påverkade honom är ju svårt att säga eftersom jag inte känner honom, men antagligen var det jobbigare än han verkade vilja visa. Men det finns liksom inget utrymme för män att prata om våldtäkt på något annat sätt än humoristiskt. Att berätta det som en rolig historia är kanske bättre än att inte få kunna berätta det alls? Det kändes sjukt sorgligt att lyssna på honom i alla fall.

#33  Sv: Statistik om våldtagna män Corona
2009-01-06 13:46:59

För många år sedan pratade jag med en kille från Pakistan.
Han arbetade på en restaurang på Söder i Stockholm.
Berättade plötsligt att han blev våldtagen av sina arbetskamrater på restaurangen - efter arbetstidens slut...

Att anmäla fanns inte som alternativ - jag tror han var här illegalt - eller arbetade svart.

Om man vill hitta killar som har det jävligt svårt - så ska man nog titta där - bland illegala invandrare - bland annat.

#34  Schvung Truthseeker
2009-01-06 14:13:03

Jag känner en man som IMO våldtagits av en kvinna, men han ser det inte så själv.

Han var kraftigt berusade och vaknade mitt under akten.

När sånt händer tjejer ser de sig som våldtagna.
Men han var bara arg och tyckte hon betett sig som en idiot, men skulle aldrig komma på tanken att det handlat om nåt våldtäktsbetonat. Jag var betydligt mer upprörd å hans vägnar än han var själv.
Jag tror väl att han hade sett det mer som våldtäkt om hon hade gjort något icke heterosexuellt, typ med en strap-on...
Och absolut om hon varit man.

Dels kanske det har att göra med penetreringsgrejjen - att det ses mer som en kränkning av en att rent bokstavligt fått något ovälkommet instoppat i sig, men jag tror också det har att göra mycket med den olika synen på mäns och kvinnors sexualitet.
Att män liksom mer bara vinner pluspoäng för varje sexual encounter med en kvinna, oavsett hur den ser ut - medan en kvinna mer får minuspoäng.
Hederstänk light.
Att det är en mans jobb att skaffa maximalt med sex och ju mer desto bättre, medan det är kvinnans jobb att vara selektiv, motspänstig och sålla noga vilka som ska få "komma till" annars förlorar hon i värde.

För att en man ska reagera på att bli våldtagen så som en kvinna regagerar på att bli våldtagen verkar han nästan vara tvungen att som heterosexuell bli homosexuellt våldtagen.
Först då ser han det som en kränkning på samma sätt som en våldtagen kvinna känner sig kränkt.

#35  HardCandy Truthseeker
2009-01-06 14:20:00

Känner igen det där "rolighistoria"-beteendet. Iaf om det varit en heterosexuell våldtäkt.

Men jag känner ett par killar som blivit våldtagna av män också. De såg det absolut som våldtäkt, kallade det våldtäkt och skrattade inte bort det. Det var ett trauma för dem precis så som våldtagna kvinnor traumatiseras.

Båda började med tunga droger, den ena vet jag inte ens om han lever idag. Även om han mådde bättre psykiskt och känslomässigt och var drogfri när jag träffade honom så var han fortfarande kraftigt hooked på heroin och andra opiater, och kunde inte motstå frestelsen att börja igen.
:-(

#36  Sv: Statistik om våldtagna män Liv
2009-01-06 14:29:24

Jag får lite dåliga vibbar när jag läser saker som "Jag var betydligt mer upprörd å hans vägnar än vad han var själv" (#34) och "Sa att han i alla fall inte kände sig som ett våldtäktsoffer. Hur våldtäkten egentligen påverkade honom är ju svårt att säga eftersom jag inte känner honom, men antagligen var det jobbigare än han verkade vilja visa." (#32)

Vilka är vi att ha åsikter om andra människors mående? Det finns en väldigt stark norm kring våldtäkter, att man måste må väldigt dåligt efteråt. Om en människa säger (eller agerar på ett sätt som indikerar detsamma) att det inte är någon stor sak, varför kan vi då inte acceptera det?

Givetvis är det viktigt att män som mår dåligt vågar prata om det och inte känner sig tvungna att skämta bort det, men det tycker jag inte är samma sak som att ta för givet att alla våldtagna mår dåligt.

#37  Truthseeker HardCandy
2009-01-06 14:32:18

Den här killen hade blivit våldtagen medan han var däckad av alkohol, av en äldre man, på en festival. Han själv var väl sådär 17-18. Det här var en rätt självdestruktiv synthare så saker som egentligen är hemska brukar ju överhuvudtaget försöka framställas som något roligt i den subkulturen, iaf i det gänget. Men visst, tror också att rolighistoria-beteendet är vanligare vid heterosexuella våldtäkter av män.

Jag tror dock att män som våldtas av kvinnor upplever det som större trauman än de vågar erkänna för sig själva och andra.

#38  Liv: HardCandy
2009-01-06 14:36:43

Jag tror i alla fall att det är en rätt sund reaktion att man upplever en våldtäkt som en kränkning. Sen behöver det såklart inte innebära att man mår jättedåligt av det, eller ser det som en enorm kränkning. Håller med om att det finns många jobbiga normer för hur våldtagna bör känna och reagera. Men killen ifråga försökte liksom bagatellisera hela händelsen. Oavsett hur man reagerar känslomässigt på en våldtäkt så har jag svårt att tycka att det är sunt när personen knappt kan erkänna att det rört sig om en våldtäkt, och skrattar bort det hela som en rolig historia. Det är ändå ett allvarligt brott, begått av en sjuk person.

#39  #36 Liv Truthseeker
2009-01-06 16:30:01

Absolut!
Och det var inte så jag menade heller, att jag anser/ansåg att han borde må sämre, absolut inte. (Eller gud förbjude, försökte övertala honom att ta det hårdare och se sig som mer kränkt han gjorde...)
Det är ju bara den som varit med i situationen själv som vet exakt hur upprörande hen tycker att hen borde vara. Ingen annan ska ju komma och tala om det för hen!

Jag menade bara att jag reagerade instinktivt med att bli mer upprörd och "våldtäktsorienterad" i min syn på händelsen än vad jag förstod att han var när han pratade vidare. Jag tog hans upplevelse av situationen till mig och accepterade den till fullo.

Samtidigt noterar jag gärna sådana där tolkningsskillnader mellan män och kvinnor. Att män, när de hamnar i samma situation, i "offerrollen" för ett sexuellt övergrepp, verkar vara mindre benägna att se sig som offer för ett övergrepp. Mindre benägna att beskriva det som en kränkning, mer benägna att skämta om det.
Det är ju intressant om det skulle vara så generellt - att tjejer tar hårdare på att bli våldtagen än killar. Och isf varför? Vad beror skillnaden på?
Man behöver inte försöka peka ut det ena eller andra reaktionssättet som friskare, bättre eller mer "rätt". Det räcker med att konstatera att skillnaden finns, och intressera sig för anledningen till dess existens.

#40  Sv: Statistik om våldtagna män s0jasos
2009-01-06 16:52:31

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#41  Sv: Statistik om våldtagna män Mumriken
2009-01-06 18:26:26

Jag tror vi koncentrerar oss för mycket på penetrationen när det gäller våldtäkt. Jag kan tala av egen erfarenhet när jag säger att det inte behöver vare sig tvingas till penetration, eller penetreras för att det ska vara våldtäkt. Att bli utsatt för ordentligt oralsex fungerar alldeles utmärkt på en kille med. Och det kan bli väldigt traumatiskt även efter en sån upplevelse. Det tog mig över tio år innan jag berättade för någon om det... och då låg jag och grät hela kvällen efteråt. Fortfarande nu, 25 år efteråt kan det ge mig ångestkänslor när jag ser någon som liknar killen som gjorde det.

Problemet för min del var att jag var för ung och för osäker på mig själv för att kunna stå emot hans påträngande försök. Vad jag är fullständigt säker på är att jag inte ville, och att jag sa det flera gånger innan killen var färdig. Oönskat och påtvingat sex var det i varje fall.

Det intressanta är att för mig så tog det ganska många år att inse (även om händelsen i sig var hemsk och traumatisk för mig) att det faktiskt var en våldtäkt som jag gått igenom. Det fanns inte i min värld att tänka sig att jag som kille skulle betraktas som offer för en sådan.

#42  #39 Truthseeker Mumriken
2009-01-06 18:29:35

Jag tror inte att det behöver vara så att tjejer tar hårdare på att bli våldtagna. Jag kan inte sätta mig in i hur det är att bli våldtagen som tjej, men jag kan ju definitivt säga att jag inte tog lätt på det. MEN, vem skulle jag prata med om det? Det kanske är lättare nu på 2000-talet, men då, vem skulle jag våga prata med om att det verkligen hade hänt. Jag gömde det och mådde dåligt inuti istället.

#43  s0jasos Corona
2009-01-06 21:01:03

Din fråga är intressant - men passar inte i denna tråd.
Ser att du startat en ny tråd - bra.

#44  Mumriken Truthseeker
2009-01-07 12:37:17

Fy fan!
All min sympati, från djupet av mitt hjärta, verkligen...
:-( :-( :-(

Och jag har väldigt svårt för att bena torrt och sakligt i det här med dig nu - är det verkligen säkert att det är okej...?

...men ja, jag ser ju oralsex utfört på en man som penetration... det ingår i vad jag menade...

Och det behöver absolut inte vara så att ens könstillhörighet avgör hur hårt man tar på att bli våldtagen. Det är mer personlighetsbaserat. Och situationsbaserat.
Jag kan väl addera då att jag själv blivit våldtagen.
Tekniskt sett, men absolut inte känslomässigt.
Och nej det var inget rollspel/sexlek och nej jag ville verkligen inte, och jag sa nej och försökte kämpa emot. Allt det klassiska.

Men jag såg/ser inte det som hände som särskilt kränkande, jag ser det faktiskt just som en rolig historia...
Det gjorde dock inte killen när jag muntert återgav det bisarra händelseförloppet för honom i efterhand (just som en rolig historia) - han stirrade bara förfasad på mig, skämdes, bad om ursäkt och var enbart orolig för att han hade gjort mig illa (till min stora förvåning...).

Anledning till min lättsamhet: Vi hade redan haft en sorts sexuell relation, och han var HELT mentalt frånkopplad under incidenten - så jag blev inte arg på honom. Han var ju inte ens DÄR!
Och jag var inte rädd heller - men hade han slagit mig eller försökt strypa mig eller nåt annat hade det varit en annan sak - då hade det ju varit mer en fråga om överlevnad och fritt fram att ta risken att skada honom fysiskt för att försvara sig.
Nu valde jag ju att inte ta den risken. Jag hade hellre påtvingat sex med hans befälsbefriade kropp än krossade testiklarna på det oskyldiga befälet, så att säga.

Nu blev det mer: jahapp, hm, vad tokigt det kan bli... tänk vad vi ska skratta åt det här imorgon...
(men det var det ju som sagt bara jag som gjorde...)

Men just för att jag vet att det finns otal med andra fall som skulle kunna beskrivas likadant (tex blackout-full pojkvän) som innebär att offret far rejält illa känslomässigt, så tänker jag inte definiera det som hände mig som "våldtäkt".
Det känns bara respektlöst mot andras lidande.

#45  LeMinou erka
2009-01-07 14:09:01

så du tycker inte att Mumrikens historia beskriver en våldtäkt?

#46  erka LeMinou
2009-01-09 00:13:36

så du tycker inte att Mumrikens historia beskriver en våldtäkt?


Jo, Mumriken berättade ju att han sa till flera gånger att han inte ville.

Jag har dock själv haft sex ett flertal gånger mot min vilja men varit för osäker på vad jag ville och när jag väl kom fram till att jag inte ville hade vi kommit så långt in i sexet att det skulle kännas "dumt" att säga något. Jag mådde själv lite dåligt efteråt men har inte blivit särskilt traumatiserad av det. Killen i fråga fattade dock aldrig eller först efteråt att jag egentligen inte ville och jag kan därför inte kalla det för en våldtäkt då jag aldrig sa ifrån eller gorde något motsånd även om jag kunnat.

Och ni andra: Jag har inte sagt att en kvinna inte kan våldta bara att jag tror att det är rätt ovanligt.

#47  Sv: Statistik om våldtagna män MyLibido
2009-01-15 11:37:05

Hej alla.

Detta ar mitt första inlagg förresten.

Sjalv har jag last undersökningar som havdar att valdtakt pa man ar vanligare och brutalare an mot kvinnor. Framför allt om man inkluderar fenomen som prison rape.

Jag orkar inte leta upp nagon lank, men det spelar inte sa stor roll. Hur det an ligger till tror jag att vi alla haller med om att det ar ett djupt underskattat fenomen. Fragan ar varför det ar sa löjevackande underskattat?

Jag ser en ohelig alians har:

- Evolutionart ar kvinnlig sexualitet mycket mer skyddsvart an mans, eftersom en man kan ha barn med 100 kvinnor, men knappast omvant.
- Feminismen, som ar den rörelsesom mer eller mindre 'monopoliserar' jamstalldhetstankandet, har knappast nagot att vinna pa att lyfta fram detta som ett problem (aven om de inte skulle förneka det).
- Mans sexuella attraktionskraft bygger pa att vara stark och sta upp för sig sjalv. Han har, sexuellt sett, lite att vinna pa att vara ett offer.
- Den enda grupp som trovardigt i dagens sociala konstellation skulle kunna ta upp detta som problem ar en grupp med stor andel kvinnor i. Man som gör det skulle inte ha nagonting att vinna pa det, eftersom att framhava mans offerstatus ar tabubelagt och anti-evolutionart.

Sjalv vill jag inte tro pa de ratt brutala darwinistiska principerna, men det ar skrammande hur mycket de i slutandan förklarar om hur vi manniskor beter oss. De förklarar till och med feminismen och avsaknaden av en manlig motsvarighet. Sa lange vi later dem regera (och det blir nog in nagra artusenden till) kommer manliga valdtaktsoffer helt enkelt att fa bita ihop och ta det som en man.

Oj. Lite val kontroversiellt för ett första inlagg :) Ber om ursakt.

#48  Sv: Statistik om våldtagna män Blindalina
2009-01-15 11:42:04

håller med, men därav är det viktigt med feminism som tar upp mansrollen. det du pratar om har ju verkligen med mansroll att göra.

#49  MyLibido LeMinou
2009-01-15 15:47:25

Jag tvivlar på att det skulle vara "Vanligare" att män skulle bli våldtagna, säkert brutalare, men inte vanligare. Det låter osanolikt med tanke på att de flesta våldtäcktmän är just män och att de flesta män trots allt är hetro.

Däremot håller jag med dig om att det borde uppmärksammas mer.
Ett av problemen ligger nog i att det är så få killar som anmäler, antagligen färre rent procentuellt än tjejer.

Det annses väl helt enkellt omanligt att bli våldtagen, och speciellt att må dåligt av det.

Sa lange vi later dem regera (och det blir nog in nagra artusenden till) kommer manliga valdtaktsoffer helt enkelt att fa bita ihop och ta det som en man.


Vilkan menar du med "de" Femministerna? Darwinisterna?
För du tror väl ändå inte att det är feministernas fel att våldtagna män inte blir lika uppmärksammade?

Okej att feminismen inte uppmärksammar det lika mycket, det förnekar jag inte, men hade det inte varit för feminismen så hade våldtäckt antagligen inte varit särskillt uppmärksammat överhuvudtaget, varken med manliga och kvinnliga offer.

Jag tror att våldtäkter på män kommer att uppmärksammas mer och mer, och fler har de senaste åren dömts för våldtäkt på män (även med kvinnliga förövare) vilket jag tror har berott på att samhället med feminismen som hjälp har uppmärksammat våldtäkt samt öppnat våra vyer för vad som anses som manligt och kvinnligt.

#50  Le Minou MyLibido
2009-01-16 13:47:27

Till dina fragor:

1. vanligheten: ingen av oss har en aning om vad som ar vanligast, men det ar en sak som vi i diskussionen ofta glömmer bort: vi man har mycket starka hamningar inför att valdföra oss pa en kvinna. Pa ett satt ar det det yttersta tecket pa svaghet hos en man att ta till vald. Detta ar anledningen till att vald mot kvinnor ar sapass ovanligt, jamfört med vad som teoretiskt och fysiskt vore möjligt. Mot att förgripa oss pa en man har vi daremot fa hamningar. Framför allt i ung alder. Sjalv blev jag nedslagen för ett par manader sedan (första gangen i mitt liv), och hapnades över hur folk reagerade. En del skrattade till och med. Akte du pa stryk??? He he. Inte för att jag ville ha nagot medlidande, men att förutom att ha blivit ranad fa stöta pa den attityden i flera olika former, kandes ratt taskigt.

2. Med de menade jag de darwinistiska principerna, men det galler nog för darwinisterna ocksa. Feministerna kan vi ju knappast beskylla för de inverkningar grundlaggande principer har; pa sin höjd kan man kanske saga att feminismen har utnyttjat dessa tendenser a ena sidan, och proklamerat ifragasattande av könsroller a den andra. Men varför skulle inte en rörelse dra nytta av en sadan möjlighet?

3. Jag vill garna skilja pa med vald genomförda samlag dar offret ar passivt, och fall dar en kvinnlig (eller manlig) förövare har samlag med en minderarig och/eller nagon i beroendestallning. Jag tror att det ar helt olika mekanismer som regerar, och att lumpa dem samman som valdtakter mot man ar nog ratt missvisande.

Visst kommer valdtakt mot van att uppmarksammas mer och mer, men för det mesta kommer nog vara biologiska instinkter att pragla debatten. Valdtakt mot man kommer att ses som nagot barockt, som undantag, som distraktioner fran de verkliga problemen - ingrepp mot fortplantningen. Men om vi slipper se kommentarer som de som citerades i tradens börja (arligt talat - hur manga talar vi om) och börjar se nagra domar, har vi atminstone kommit en bra bit pa vag.

#51  Sv: Statistik om våldtagna män lillabumbi
2010-10-03 10:27:51

Hörde en statsvetare prata om att den vanligaste våldtäkten på män idag, är kvinnor som har samlag med män, säger att dom skyddar sig, för att bli gravida. Det är någonting som det inte kommer finnas statistik på antagligen. Men det är också en våldtäkt, som inte hade varit fel att belysa i dagens samhälle. Att en hel del män råkar illa ut som aldrig kommer komma fram.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?