feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnor begår inte den här typen av brott (Disk)


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnor begår inte den här typen av brott (Disk) Kalle
2006-08-17 14:52:51

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

Karra skrev i #9:
"Men gud i himmelen!
Det får mig att tänka på vad min kompis berättade efter att hon bott i Chile i ett år. Det var ett vanligt problem att trafikpoliserna tog mutor istället för att sätta dit rattfyllerister mm. Förslaget från nån politiker var då att man skulle utbilda kvinnor till trafikpoliser, för de är ju mycket mer moraliska än män och skulle inte ta mutor. "

Tja, man behöver ju inte gå så långt för att hitta den attityden. Vårt eget biståndsorgan SIDA hade ju en stor kampanj i våras där de talade om hur mycket bättre det var att ge biståndspengar till kvinnor, som utvecklade hela samhällen, istället för att ge dem till männen som bara söp opp dem.

Könsessentialism, på ett statligt verk nära dig...

(Undrar förresten om det är kul att jobba med bistånd i ett fransktalande land och säga att man jobbar för SIDA?)

#2  Sv: Kvinnor begår inte den här typen av brott (Disk) Fosfolipid
2006-08-17 15:40:43

Om vi tänker på samma kampanj tycks jag minnas att motiveringen var att kvinnor i det aktuella landet var ansvariga för hushållens ekonomi i större grad än männen och således mindre benägna att supa upp slantarna. Betydande skilnad.

#3  Fosfolipid Kalle
2006-08-17 15:55:40

Jag förstår inte riktigt skillnaden mellan att vara mer moralisk och mer ansvarsfull? Jag menar, blir man anförtrodd med pengar så antingen tar man ansvaret som följer med, eller så tar man det inte.

#4  Sv: Kvinnor begår inte den här typen av brott (Disk) Karra
2006-08-17 18:58:08

Nu tror jag att politikern i Chile var inne på linjen att kvinnor *av födsel* är mer moraliska än män, och därför inte tar mutor.
Har man däremot en *tradition* i ett land att kvinnan är den som använder pengarna till att hushålla och männen "leker upp dem", så ser jag en klar poäng att ge pengarna till kvinnorna.

#5  Sv: Kvinnor begår inte den här typen av brott (Disk) Karra
2006-08-17 18:59:31

Med tillägget naturligtvis att man bör göra nåt åt den traditionen, för det är ju inte meningen att enbart kvinnorna ska ha ansvaret i ett land medan karlarna måste hindras från att supa sig knall.

#6  Sv: Kvinnor begår inte den här typen av brott (Disk) elinlite
2006-08-17 19:27:54

Om jag minns rätt så har biståndsorganisationer även gett motiveringen att kvinnor på många håll - obs! traditionellt, inte biologiskt- sköter köksträdgårdar och hushållets boskap, dvs den näring som familjen behöver för att överleva.
De stora biståndspaketen och generell hjälp brukar gå till näringsidkning och för att bygga upp infrastrukturen, vilket inte ger direkt lindring åt fattiga, samt att huruvida det faktiskt hjälper de fattigaste till stor del beror på vilken ekonomisk politik landet för internt.

*muttrar* förgrymmade fransoser som alltid ska vara så speciella och säregna.

#7  Kalle Fosfolipid
2006-08-17 20:33:40

Det är en skillnad mellan att vara naturligt moralisk, ansvarsfull, whathaveyou och att ta ansvar för att man befinner sig i en situation där man inte har något val. Män i Bangladesh som inte behöver pengar till något annat än att roa sig anses uppenbarligen mindre ekonomiskt pålitliga än kvinnor som har till uppgift att serva dessa. Fan vet om det är sant, men det finns en ganska påtaglig principiell skillnad mellan detta och Chileexemplet.

#8  #4, m fl Kalle
2006-08-18 09:25:17

Enligt min åsikt: Tomaato eller tomejto?
Är ansvar inlärt eller medfött?
Är moral inlärt eller medfött?
Och Hur kan man vara säker om en handling beror på det ena eller andra?

Fosfolipid#7:
Men har inte männen i Bangladesh _något_ ansvar för någonting? De lever väl i kärn- eller storfamiljer där i stor utsträckning? Har inte alla i familjen någon form av gemensamt försörjningsansvar? Hur kan det komma sig att de inte behöver pengar till något annat än att roa sig, om det bor 15 personer till under samma tak som svälter? Är inte _det_ en fråga om både moral och ansvar?

#9  Sv: Kvinnor begår inte den här typen av brott (Disk) Karra
2006-08-18 09:49:08

Jag tycker att det är en ganska stor skillnad. Om en grupp är medfött mindre ansvarsfull än den andra, betyder det att det är oföränderligt (typ). Ett inlärt beteende kan man göra nåt åt.

I chileexemplet handlade det ju också om att resignera inför mäns medfödda omoral.

#10  Kalle Fosfolipid
2006-08-18 10:11:19

Jag har ingen aning om hur familjelivet i Bangladesh _egentligen_ ser ut. Jag bara återberättar SIDAs motiv till kvinnolånspolicyn. Enligt uppgift ska männen där generellt sett ha mycket litet ansvar för familj, ja. Policyn verkar också stödjas av att kvinnolånen betalas tillbaka i mycket större utsträckning än vanliga lån. Mer än så kan jag inte säga om omständigheter i Bangladesh. Däremot kan det sägas att SIDA uppenbarligen har en annan orsak än medfödda moraliska skillnader mellan könen för sitt handlande, oavsett om denna nu råkar vara grundad i felaktiga antaganden eller inte.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?