feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Positiv särbehandling av invandrare och kvinnor?


Gå till senaste inlägget#1  Positiv särbehandling av invandrare och kvinnor? Golem21
2006-08-10 15:15:32

Vad jag kan komma fram till så stöder F! positiv särbehandling av både kvinnor och invandrare. Se intervju med F!s taleskvinna Devrim Mavi på http://www.feministisktinitiativ.se/artiklar.….

Jag anser att denna hållning är mycket problematisk. För jag gillar inte tanken att ”invandrare” börjar betraktas som ett kollektiv. När vi klumpar ihop människor med olika bakgrund och olika erfarenheter så gör vi alla en otjänst. Många med svensk bakgrund kommer att knorra om att ”invandrarna skor sig på oss svenskar”. Och vid sidan av ”vardagsrasisterna” står högerextremisterna och ler i smyg…

De med annan etnisk bakgrund kan med rätta bli irriterade över att sammankopplas med varandra. Varför skulle min vän från Korea ha så mycket förskräcklig mycket gemensamt med någon från Somalia? Ser vi till den svenska arbetsmarknaden så klarar sig koreaner mycket bättre än t ex just somalier.

Jag har bekanta från både Indien och Ryssland som arbetar som programmerare. De är jäkligt kompetenta och skulle bli alldeles vansinniga om någon fick för sig att särbehandla dem p g a att de invandrare. De är kompetenta att klara sig på egen hand och behöver inga välmenande klappar på kinden för att klara sig!
Det skulle vara väldigt intressant att få höra hur man skulle finna en praktiskt politisk tillämpning av FI:s förslag. Ska vi tänka oss av vissa grupper får en särskilt exklusiv särbehandling? Kvinnor från Somalia kanske borde särbehandlas mer än någon annan grupp? Eller hur har man tänkta att gå tillväga i praktiken? Kom nu bara inte och säg att jag inte förstår att det finns finns diskriminering på den svenska arbetsmarknaden och i övriga delar av samhället. Det är jag mycket medveten om. Men att föreslå lagförändringar innebär att man måste ta ansvar även för de icke önskvärda konsekenser som dessa kan leda till till! Vill man inte ta det ansvaret är man en populist.

Sedan kan jag bara inte låta bli att från nämnda artikel göra ett citat. Mavi pratar om att ”Vi måste våga tala om att patriarkatet samverkar med andra förtrycksordningar, som rasism och homofobi.”
Nu blir jag riktigt rädd! Den patriarkala strukturen har fått ett eget liv och samarbetar nu med värderingar som rasism och homofobi. Jag vet inte vad jag ska göra: tugga i mig datormusen, skratta eller gömma mig under skrivbordet…Det här är bara för mycket J

/Golem21

#2  Sv: Positiv särbehandling av invandrare och kvinnor? Sopasopa
2006-08-10 16:05:14

Feminismen vill få det till att varför invandrare utestängs från arbetslivet beror på den vita mannans rätt till privilegier. Men det är lite av en myt att vita män utestänger invandrare. När invandrare söker sig bort från de underbetalda yrkena inom vård och omsorg börjar de istället att arbeta som tekniker, verkstadsarbetare, hantverkare etc, dvs. typiskt manliga yrken. Andra yrken är transportförare, läkare, biokemister och verkstadsarbetare där det också finns många svenskfödda män. Många invandrarkvinnor som vill göra karriär gör det inom naturvetenskap vilket väl få anses som typisk manlig sysselsättning. Däremot ser jag nästan aldrig att det finns invandrare på myndigheter såsom länsstyrelsen, skattemyndigheten, kommunledningen, försäkringskassan - arbetsplatser där det mest jobbar kvinnor. Detta talas det aldrig om. Hur kommer det sig?

#3  Sopasopa Golem21
2006-08-10 16:19:29

Det är intressant det du skriver om invandrarnas svårigheter att få jobb inom offentlig sektor. Man kan väl knappast klandra vita män av medelklass för att det ser ut så?

För övrigt är jag ganska less på det ständiga tjatet om förtryckande vita medelklassmän. En sådan kategorisering gör bara att folk slutar ta ansvar för sina egna liv. Menar medelålders vita akademikerkvinnor att de inte är en del i förtrycket av t ex etniska minoriteter? Bah!
Alla människor har ett eget ansvar för sina egna handlingar och val. Din största fiende är alltid du själv...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?