feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Männen styr Pride (och samhället)


Gå till senaste inlägget#1  Männen styr Pride (och samhället) Fabian
2006-08-10 14:31:30

http://www.aftonbladet.se/vss/rss/story/0,278…

Vad tycker ni? Haller ni med? Ar det logiskt att jämföra männens makt i det offentliga rummet med prevalensen av bögar jämfört med flator?

Jag skulle kunna tänka mig andra anledningar:

1. Det finns mer bögar än flator
2. Bögar är mer utsatta för diskriminering och hat än flator
3. Bögar, som, starkt förenklat, bejakar sina feminina sidor i större utsträckning än heterosexuella män, kan använda sig av traditionellt feminina medel för att organisera sig

Nagra tankar?

#2  Sv: Männen styr Pride (och samhället) Golem21
2006-08-10 15:28:24

En delfaktor kan vara att det är vanligare med radikala och extrema flator. I mediasverige är det nog så att heteros tycker bättre om Gardell, Levengood och många andra framgångsrika homosexuella män. De ustrålar inte aggressivitet och könskamp!
Kvinnor som Tiina Rosenberg och Mian Lodalen upplevs däremot som kastrationsbenägna bitchar som hatar män.
Det kan vara så att många lesbiska kvinnor får lida för de extremfeministiska flatornas korståg.

#3  Sv: Männen styr Pride (och samhället) PerEdman
2006-08-10 16:03:21

såsom jag får lida för dig, Golem21.

#4  PerEdman Golem21
2006-08-10 16:13:03

Ha Ha, så är det nog. Du får lida för att jag tillåter mig att spekulera, gissa och undra. Men jag tycker att det är intressant sätt att till sist närma sig bättre. Någon påstår något, en annan svarar intuitivt, en tredje kräver fördjupning och reflektion och de förstnämnda tänker till, nyanserar, reviderar osv. Jag gillar detta sätt att resonera. Det ger alla möjligheter att tycka vad som helst utan att nödvändigtvis ha betongblock med bakgrundskunskaper eller en filosofie magister i ämnet...
Det viktigaste är att inte vara tvärsäker och att vara beredd at ompröva tidigare ståndpunkter.

#5  Sv: Männen styr Pride (och samhället) Golem21
2006-08-10 16:21:32

"...närma sig bättre kunskap", ska det stå på andra raden i inlägget ovan

#6  #1 Fosfolipid
2006-08-10 16:25:12

Om man utgår från att män har någon fördel framför kvinnor (låt vara att det kan vara beroende på biologi, diskriminering eller något annat odefinierat) är det väl inte så konstigt att även homosexuella män lyckas ta mer plats än dito kvinnor? Att som Qvarford (patent- och registreringsverket är för övrigt riktiga hjältar när det gäller namnbyten - något OT) beskylla bögarna för detta är kanske inte helt påkallat. Allt de har gjort är att bli födda med penis.

#7  Fosfolid Golem21
2006-08-10 16:34:48

Skulle det vara som du skriver så är det väl inte meningsfullt att bara svartmåla vita, heterosexuella medelklassmän. Bögarna får gott anpassa sig till andra män i det förtryckande patriarkatet.

#8  vilda gissningar FemAspirant
2006-08-10 17:52:08

Bögar kanske kan leva ut sina behov och fokusera mer på vad de vill ha ut av livet eftersom det är svårare för kvinnor och feminister att skuldbelägga dem för att deras behov skapar press för kvinnor? Det gör att de kanske, med feminsmens selektiva glasögon kan uppfattas som betydligt mer mansgrisiga än vad hetero-män gör?

Min största notering från pride-tåget var ju den rent påtagliga skillnaden i yta mellan många män och kvinnor. Alla de enormt sexiga unga (och äldre) männen i tåget med hel eller halvnakna, inoljade och EXTREMT vältränade kroppar som dansade på flaken. Motsvarigheten bland kvinnorna såg jag inte alls. Jag har ju levt hela mitt liv som hetero så jag vet ju inte, men jag inbillar mig att det mellan objekt och subjekt i homovärlden måste vara enormt mycket mindre skam och maktproblem och överhängande bagage än vad det är i heterovärlden. Ingen antar att den unga sexiga mannen är förtryckt för att han har ett sexpack och perfekta armar. Ingen känner sig förtryckande av att titta uppskattande på honom. Män kan ju inte vara offer, och mellan män finns det inte en presumtion om att den ene förtrycker och den andre är förtryckt?

#9  FemAspirant Golem21
2006-08-11 09:28:21

Mycket av det du skriver är intressant och tankeväckande. Men jag vill att du utvecklar några saker.

Femaspirant skriver:
"Män kan ju inte vara offer, och mellan män finns det inte en presumtion om att den ene förtrycker och den andre är förtryckt? "

Varför kan inte män vara offer? Jag vill att du utvecklar det. Själv ser jag mängder med män som upplever sig själva eller blir betraktade som offer.

Och vad menar du med att det "mellan män inte finns en presumtion om att den ene förtrycker och den andra är förtryckt?"
Förekomsten av våld inom samkönade relationer och i tillfälliga förbindelser mellan homosexuella talar om motsatsen.
I fängelser och i armén byggs det lätt upp en kultur där män förtrycker andra män.
Min uppfattning är att förtryck handlar om makt. Maktförhållanden finns i alla relationer och handlar inte om kön utan om kontroll. Kontroll kan utövas på många sätt, men psykiskt och fysisk våld är de vanligaste formerna.

Eller har jag missförstått dig? Menar du något annat?

#10  Sv: Männen styr Pride (och samhället) FemAspirant
2006-08-11 11:32:49

Jag uttryckte mig kanske lite slarvigt.

Golem21 sa:
Varför kan inte män vara offer?


Min åsikt är att det tillhör mäns könsroll att de inte kan uppfattas som offer även trots att de defacto är offer. Det är den könsroll som gör att vi kan se våldtäktsscenen i ” Populärmusik från Vittula” http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f… utan att störas i nämnvärd grad medan vi skulle förfasas om det vore en kvinna som utsätts. Det är den könsroll som gör att Jack Ass är roligt men samma sak med kvinnor i rollerna nog snarast skulle rubriceras som våldsporr. Det är en aspekt av könsrollen som inte i nämnvärd grad vare sig bekämpas eller ens erkänns av särskilt många feminister men den är rätt tydlig.

I verkligheten anser jag naturligtvis att män kan vara offer. Ofta betydligt oftare än vad många män ens själva är medvetna om.

Golem21 sa:
Och vad menar du med att det "mellan män inte finns en presumtion om att den ene förtrycker och den andra är förtryckt?"


Jag menar att det inte alls existerar en förutfattad mening hos större delen av allmänheten att den ena parten är förövare och den andra är offer. En förutfattad mening som är extremt tydlig mellan könen: När Barnflickan mördar pastorns fru är det pastorn som är förövaren och barnflickan är nästintill ett lika stort offer som den hon mördar. När män utsätts för våld i hemmet finns ofta förklaringsmodeller som handlar om att kvinnorna på något sätt agerat i självförsvar, en tankefigur som skulle få den vänstra, mer rabiata, flanken av feministrörelsen att gå i totalspinn om den applicerades på en våldsutsatt kvinna. Det finns alltså inte en självklar tanke om att den ena i ett par (med homosexuella) är en förtryckare (främst för att båda har samma kön och eftersom män inte kan förtryckas och kvinnor inte kan förtrycka kan heller inga problem existera i homoförhållanden).

I verkligheten anser jag naturligtvis att män kan förtryckas av män. (Jag har tom den aparta åsikten att män faktiskt förtrycker män i mångt större utsträckning än män förtrycker kvinnor och att feminismens plastiska sätt att välja perspektiv även får detta att i sig bli ett ”förtryck” av kvinnor.)

#11  Femaspirant Golem21
2006-08-11 11:58:52

Tack för dessa förtydliganden. Nu förstår jag bättre vad du menar.

Det där med förekomsten av våld i samkönade relationer är riktigt intressant. Renläriga "strukturalistfeminister" hänvisar till att även detta våld torde kunna förklaras av patriarkatet. Våld i feministisk relation skulle kunna förklaras med att kvinnorna valt att leva i en patriarkalt präglad relation.
Den typen av försvarstal vittner som jag ser det om ett genuint ointresse för att verkligen våga tänka i nya banor. Om alla avvikelser från en teori ska förklaras med deterministiska tankar om att allt är patriarkatets fel, då är det praktiskt taget meningslöst med ifrågasättande! Så fort en avvikelse uppträder lutar sig ideologerna bekvämt tillbaka i sin kontorsstol och skriver: "beror på patriarkatet". Har vi hört det förut? Du kan byta ut patriarkatet mot "kapitalismen" eller "synden" och vips så ser vi att "strukturalistfeministen" har en del gemensamt med kommunisten och den renlärige katoliken!

Lite off the record: Ditt nickname antyder att du är aspirant till att bli feminist. Varför är du det (nyfiken)? När jag läser det du skriver så har jag svårt att förstå vad du skulle vinna på att klä dig med ismens tvångströja när du när du kan vara fri, fri, fri
;-)

#12  #4, PerEdman
2006-08-11 12:13:37


#13  #4, PerEdman
2006-08-11 12:13:37


#14  #4, golem21, PerEdman
2006-08-11 12:14:38

Nej. Jag som man får lida bland andra feminister för att du som man uttrycker dig som du gör. En skugga faller över mig, för att jag råkar ha samma kön. Det är inte rättvist, och det är inte ditt fel, men så sker alltså fortfarande.

så menar jag.

#15  PerEdman Golem21
2006-08-11 13:13:49

Om du får lida för vad jag skriver så tycker jag att du en gång för alla ska befria dig från feminismens bojor. För det låter som om du bär på en boja om du hela tiden ska stå för vad jag och andra icke-feministiska män säger.
För mig är det fullständigt ointressant om andra JÄIF-are delar mina värderingar. Ibland gör de det, inbland inte. Det kallar jag frihet.
Alla som yttrar sig har oavsett kön ett personligt ansvar för vad de säger. Det tycker jag att du ska säga till andra feminister.

#16  En relaterad fraga... Fabian
2006-08-11 13:20:37

...en del flators manshat har ju nästan kultstatus. Och även om det är rejält överdrivet, finns det en sadan tendens.

Nu min fraga: finns motsvarande kvinnohat hos bögar? Om ja, vari ligger likheterna och skillnaderna?

#17  Golem21, PerEdman
2006-08-11 14:25:30

Tror inte det va. Problemet är inte mitt eller något jag gör, utan hur människor som du beter sig, och att det finns generaliserande människor även bland feminister. Oroa dig inte - jag bekämpar dem varän jag möter dem.

#18  PerEdman Golem21
2006-08-11 17:15:23

Jag förstår inte varför jag skulle bete mig på ett särskilt konstigt sätt. Jag skriver ett och annat inlägg på feminetik. Ibland låter jag känslorna gripa tag i mig och då finns förstås risken att jag ibland gör mig skyldig till onödigt generaliserande slutsatser. Men i så fall brukar jag göra nyanseringar och korrigeringar i efterhand. Men jag försöker faktiskt att vara saklig och korrekt. Och jag tycker att merparten av mina inlägg är väldigt genomtänkta.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?