feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Okey, så jag snubblade just över den här sidan.


Gå till senaste inlägget#1  Okey, så jag snubblade just över den här sidan. Adeon
2006-07-27 01:51:37

Japp, som sagt så snubblade jag över feminetik.se medans jag mest kollade runt lite över internet. Min första tanke var att "Jamen..va är de här nu då" med en liten suck...

Men, sluta inte läsa här, har nu märkt att det verkar vara en ganska mogen sida, där problem tas upp och diskuteras på konstruktiva sätt (oftast)

Okey. Till poängen med den här tråden. Rubriken kanske var lite missledande, men jaja...

Hursomhelst, detta är min syn på feminism, som 15-årig pojke som ska börja nian till Hösten. Redan vid det här laget tror jag att många har slutat att ta mig på allvar, pga min ringa ålder, och, kanske, mitt kön. Har ingen som helst aning om medelålder, fördelning av kön etc på den här sidan, men jag antar att dom flesta är kvinnor iaf.

Så, tillbaka till saken för tredje gången. Min uppfattning och syn på feminism. Jag kan säga så här, för dom som inte redan vet det. Den generella intrycket av feminister är att dom inte gillar män/pojkar, och att dom, ledsen att behöva säga det här, tycker att det mesta är fel. Nu pratar inte jag särskillt mycket med andra om just feminism, men det är helt enkelt den uppfattning pojkar, och en del flickor har I min ålder.

Vad är då anledningen till denna uppfattning av feminism för yngre? Jag ser det så här. Den bild jag har fått från media, och förmodligen andra ungdomar också, är att många feminister är 'extrema'. Dom tycker inte om män, alla män är onda, dumma och slår kvinnor. Är det sant att flertalet av feminister ser på saken så här? Med största sannolikhet inte. Men som sagt, det jag vet om feminism är den bild jag fått från media, där man självfallet hellre trycker "[Någon kvinna] Vill döda alla män" än att trycka "[Någon kvinna] tycker att lönerna ska fördelas bättre". Nu var det här kanske en aning extrema exempel, men tidningar vill ju sälja, och det första exemplet skulle med största sannolikhet sälja bättre än det andra. Därifrån ligger nog lite i problemen med synen på feminism idag. Hade själv en ganska, som jag tycker, extrem feminist i min klass förra året. Hon går nu i en annan skola, av okänd annledning. Nu har hon iofs alltid varit... vill inte uttrycka mig fel här...annorlunda. Får man vara annorlunda? Självfallet, inget fel i det, men hon var ganska aggressiv av sig, drog sig inte får att slå till någon (Var själv vittne till att hon drog ned en 3 år yngre pojke på marken, med våld etc etc). Det har väl inget med saken att göra att hon är feminist, men nu har ni åtminstone en bild av henne som person. Okey, eftersom hon är den enda feminist jag känner, så kommer jag utgå från vad jag har uppfattat från henne.

Oftast var det mannens fel, om man kunde välja. Spelade oftast ingen roll om så kvinnan hade (Knasigt exempel ahead!) huggit huvudet av en person, medans mannen gått förbi på gatan hundra meter bort. Mannen var boven i berättelsen. Hon var alltid trevlig mot de kvinnliga lärarna, men kylig mot de manliga. Detsamma gällde för elever, där hon kunde vara mkt snäll mot tjejer, men inte mot 'bimbos' (Mer om det här senare) medans hon antingen inte tog någon större notis om killar, eller var allmänt grinig på dom/oss.

Okey. Har än en gång inte en aning om det här brodde på att hon var feminist eller inte. Men, klädsel och utstyrseln. Här kommer jag kanske in på känsliga ämnen, men jag får ta den risken eftersom jag faktiskt tycker att det bör disskuteras. Hur som helst. Dagens mode för tjejer är U-ringning i någon form, tillsammans med ett par, inte extrema, men åtmistone tajtare byxor än pojkar, eller tjol. Men den här tjejen sågs alldrig i annat än huvtröja och ett par slappare byxor. Får tjejer klä sig så där? Självklart, är absolut inget fel med det. Men är det så att feminister har svårare/inte vill 'visa upp sig' mer för pojkar? Visst, jag är bara 15 år, så jag antar att man är lite av en ungtupp, men jag har iaf ett humm om vad jag tycker och tänker i ämnet. Tycker tjejer t.ex om när killar tar av sig tröjan, och visar överkroppen? Får det inte vara samma sak åt andra hållet? Att tjejer har en U-ringad tröja för att nu visa lite av sina bröst? Visst, ser inget fel med de, och låt oss se det svart på vitt, hur många killar skulle ogilla om en tjej hade kjol på sig? Annat exempel här är på badstränder. Tjejer har bikini, med BH och trosor. Killar har shorts. Känns det som ett krav för vissa att visa mer hud? Eller, det här är ett verkligt citat från en tjej nu i veckan, från en badbrygga "Är det inte jobbigt att killar ska behöva ha så långa byxor, ni blir ju inte solbrända!" Ser ni kopplingen mellan vardagsklädseln och bad-kläderna?
Okey, men rakning och sådant då? Ska kvinnor behöva raka benen, mustachen och armhålor?
Tja...än en gång så måste jag vara ärlig. Jag tycker att en tjej ser bättre ut utan mustach, släta ben och utan hår under armarna.
Skulle jag raka benen om det var 'inne' för killar? Med största sannolikhet så skulle jag det. Men, med den stora "gay-fobin" som cirklar i skolorna, och att jag helt enkelt inte har hört någon tjej uttala sig i ämnet, så tänker jag låta håret på benet och bröstet växa bäst det vill, tills någon säger till.
Har te.x en kvinnlig lärare som inte rakar sig. Vi killar brukar prata om det, och vi tycker helt enkelt inte att det är särskillt trevligt att hon har både mer hår på benen och över munnen än någon av oss, och dom flesta har ändå kommit en bit in i puberteten. Är det bara killarna som tycker det här då? Nej, det verkar inte så, även tjejer har uttalat sig om det.
Tycker jag att det är ett problem då, i att män o kvinnor "bör" se olika ut? Nepp. Merparten av killarna gillar, än en gång så är jag kanske ute på djupt vatten, hyfsat kurviga kvinnor, som visar lagom med hud och har lagom med smink.. Vet jag hur tjejer vill att en kille ska se ut? Nope. Men jag tror mig ha en aning om hur vi ska se ut iaf.(Säger vi, eftersom jag faktiskt tillhör pojkarna) Kanske en aning slappare jeans, t-shirt, magrutor och hyfsade muskler? Är detta rätt? Jag får anta det, eftersom det är den uppfattning jag har fått. Själv är jag väl ingen atlét, men arm- och bröstmuskler finns åt minstone där, tillsammans med konturerna av magrutor. Är överlag rätt nöjd med mig själv...(Hoppsan, gled ifrån ämnet lite där)

Ett ämne till som jag undrar över är att allt som oftast så tycker jag mig stöta på lite av dubbel-moral när det gäller feminism.
Kvinnor's löner ska vara lika med männens. Men samtidigt så finns det ingen anledning att införa 'kill-taxi', eller ta bort 'tjej-taxi'. ('Tjej-taxi' var något som infördes för att tjejer säkert skulle komma hem på natten, för att slippa oroa (eller utsättas för för den delen) våldtäckter osv) medans det faktiskt är fler killar som överfalls på stan under natten, genom kniv-hugg osv.

Ett annat ämne som har slagit mig flera gånger är lite av de tanklösa förslag som slås fram ibland. Te.x så har vi den där att både mannen och kvinnan SKA vara hemma med småbarnen minst 5 månader vardera. Visst, fin tanke, men skulle den fungera? Kanske för några, men knappast för alla. Även här har jag ett riktigt exempel. Min morbror är gift, och har två barn. Han är relativt högutbildad och jobbar inom Volvo. Hon är väl också bildad antar jag, men har helt enkelt ingen större möjlighet att tjäna så mkt pengar som han. Om han då skulle tvingas vara hemma i fem månader utan att avlönas (Är som sagt 15 år, men så mkt vet jag att inte många företag betalar någon för att inte göra något i fem månader) vad skulle då hända med deras hus? Skulle dom då kunna leva på den bibliotekarie lön som hon tjänar? Inte för att vara taskig, men nej, inte en chans. Dom skulle tvingas sälja hus, bilar och inte vet jag för att klara sig.


Nu har jag gått igenom vad som verkar vara vad som uppfattas av ungdomar, killar, och i en betydande mån av tjejer, om feminism. Bilden är oftast att den feminister oftast är ganska oseriösa, bråkar om det mesta, och allt bör vara som dom tycker, oberoende om konsekvenserna. Och, kanske framförallt, många har bilden att kvinnan ska bli det nya "starka könet" istället för att jämna ut saker och ting. Är detta rätt bild av feminister/feminism? Troligen inte. Men jag kan inte uttala mig om det, av den enkla anledningen att jag inte vet.

Jaha, men dom problem som faktiskt finns då? Ja, en annan uppfattning som jag har fått är att saker och ting ofta blossas upp till oproportioneliga (stavning på den?) mått. Har inget konkret exempel på detta, men det känns som att om nu kvinnor skulle behöva köpa en viss tandborst's färg, medans killar skulle behöva köpa en annan så...allvarligt talat, spelar det någon större roll? Allt som oftast ökas bara klyftan mellan parterna genom att rena skitsaker tas upp. Vad spelar det för roll om nu [Pojke] får blåa strumpor medans [Flicka] får gröna? Sådana här saker tror jag bidrar till den osäriösa bilden av feminism.

Hur är då min syn på olikheterna i sammhället? Ska män ha högre löner än kvinnor? Självklart inte, så länge de jobbar lika bra. Ska män och kvinnor ha samma möjlighet att få olika jobb som varandra? Detta är en interesant fråga tycker jag. Låt oss säga att "Bosses lyfta-undan-stora-stenar" söker anställningar. Ska då en kvinna ha lika stor chans att få jobb som en man? Mannen gör ändå oftast ett bättre jobb, fysiskt, än kvinnan. Därför kostar det mindre (eller företaget tjänar mer om man så vill) på att anställa mannen än kvinnan. Rätt? Fel? Svårt att säga, tycker iaf jag.
Men om det inte skulle vara någon skillnad, låt oss säga ett IT-arbete för att göra det enkelt för oss, så självklart ska det inte göra någon skillnad.

Men feminism handlar väl om val, eller hur? Om nu en tjej vill ha en avgrundsdjup uringning, och inte känner sig pressad att ha det, är inte det då ok? Om nu en kvinna har hittat en man som tjänar bra, och dom kommer överens om att hon kan vara en hemmafru om hon vill, är inte det bra? Vill inte låta egoistisk, men att låta någon annan sköta inkomsterna medans man själv går hemma o småplockar och kanske ser efter barnen medans dom är små, låter ganska skönt tycker jag.


Notera: Jag är inte feminist. Jag är för jämnlijhet dock, men ser mig som sagt inte mig själv som en feminist.

Mvh // Adeon.

#2  Sv: Okey, så jag snubblade just över den här sidan. Adeon
2006-07-27 02:02:04

Ber om ursäkt för de felstavningar och fel i grammatiken jag hittade nu efteråt, men poängen kommer nog fram.

Och vad kan man förvänta sig av av en 15'åring, lidandes av tonårs-koma kl 2 på natten? ;)

#3  feminism divad
2006-07-27 02:08:03

handlar inte om huruvida ngn gillar män eller inte. En feminst är för att samhället ska vara jämlikt mellan könen, vilket det alltså inte är för närvarande.

Mäns och kvinnors roller innefattar eller uppmuntrar olika maktförhållanden.

#4  Sv: Okey, så jag snubblade just över den här sidan. Adeon
2006-07-27 02:34:59

Håller med. Men jag ville bara ge en bild av hur, särskillt ungdomar, ser på feminister och feminism idag.

#5  Sv: Okey, så jag snubblade just över den här sidan. Mattias
2006-07-27 03:36:48

Det var mycket på en gång. Vet inte riktigt om du vill diskutera ungdomars bild av feminister, vad feminism är, eller lite blandade frågor (feministers dubbelmoral, hår under armarna, om feminister är elaka, osv). Din senaste post tyder på det första. Frågan är väl då om du vet hur ungdomar generellt ser på feminism eller om det bara är din egen syn på saken.

Hursomhelst så om det är något jag har lärt mig av att hänga på den här sidan så är det att det finns feminister med väldigt olika åsikter. Läs några trådar på diskussion och se om du får en annan bild av feminister (eller eventuellt dina fördomar bekräftade).

#6  Adeon: vinthunden
2006-07-27 03:38:03

"Tycker jag att det är ett problem då, i att män o kvinnor "bör" se olika ut? Nepp. Merparten av killarna gillar, än en gång så är jag kanske ute på djupt vatten, hyfsat kurviga kvinnor, som visar lagom med hud och har lagom med smink."

Hur tycker du så fall att normbrytande människor bör reagera när folk kommenterar, ger hånfulla blickar och beklagar sig över att de beter sig annorlunda?
Hur tror du att det känns att alltid betraktas som "fel" även om man inte bett om andra människors godkännande?
Hur lätt tror du att det är att leva som transvestit i ett samhälle som grundar sig på de värderingar som du uttrycker här?

#7  Sv: Okey, så jag snubblade just över den här sidan. Adeon
2006-07-27 06:55:52

Inte lätt, självklart. Jag har själv inga fördomar, svart, vit, kvinna, man, hetero eller homosexuell. Men samtidigt vet jag att många inte har samma åsikter. Det är ju självklart något som folk borde jobba för. Jag skulle inte kunna tänka mig att byta kön te.x, alldrig, men har full respekt om någon av mina vänner skulle göra det.

Men ibland undrar jag om det inte vore bättre för vissa personer att bara följa med strömmen, så länge dom inte gör något som känns helt fel. Men jag är iofs själv en sådan person som alltid bara flyter med, och allt som oftast rättar mig efter andra, tar tiden som den kommer. Ibland undrar jag om vissa (Notera, INTE alla) väljer att vara annorlunda bara för att vara just annorlunda, får att få uppmärksamhet. Lite i likhet med när ett barn (Och äldre också för den delen) kanske te.x tecknar en bild o säger "Vad ful den blev..." för att höra andra säga att "Nej, inte alls, den blev ju jättefin". Kanske detta inte gäller för transvestiter, eftersom det är en lite större grej, än att bara sätta på sig ett par andra byxor, men jag tror du/ni förstår vad man menar.

Men tyvärr, som du sa, så accepteras inte alla människor i dagens samhälle, vilket jag hoppas och tror att ändå dom flesta ser som ett problem.

#8  Sv: Okey, så jag snubblade just över den här sidan. Sthlmjesper
2006-07-27 10:22:36

Till att börja med vill jag säga att jag, och förmodligen i princip alla härine, absolute inte ser dina åsikter som mindre värde bara för att du är 15. Tvärtom är det intressant att höra hur någon lite yngre ser på dessa saker.
Det möjligen vissa, och även jag själv ibland, noterar är att många i tonårsåldern ofta har ett väldigt stort självförtroende och uttrycker sig tvärsäkert om hur saker och ting i världen verkligen är trots att de inte hunnit lära sig speciellt mycket ännu.
Jag var själv lite åt det hållet också. Saker och ting som jag då kände mig tvärsäker över visade sig inte vara så självklara som jag trodde.

Hursomhelst. Ovanstående är inte riktat dig som verkar tänka igenom dina åsikter ordentligt och också vill diskutera dem med andra.

Däremot tror jag kanske att de extrema feminister du råkat ut för kan vara av ovanstående typ. Som ung och på väg att bli vuxen så känner man ofta ett behov av att synas i vuxenvärlden och visa att man inte längre är ett barn. Därmed vill många bättra på detta genom att ha tydliga och ofta lite extrema åsikter.

Ofta gäller detta också när det gäller att tydliggöra sig själv och sin sexualitet. En hel del pojkar (iallfall var det så när jag gick i skolan) gör tyvärr detta genom att så fort de får chansen påpeka hur äckliga och vidriga de tycker att bögar är och liknande.

För tjejer verkar det mer handla om att klä sig extremt och ha fanatiska åsikter. Urtypen för en sådan person är en tjej med nitjacka med djävulspentagram och feministsymboler, svart/rosa hår, piercing i läpp, näsa, skolkar ofta, blir aggressiv och våldsam bara nån råkar komma för nära, är med i alla lokala extremorgansisationer på en gång "kpmlr (kommunisterna)", "död åt männen- feministklubb", "klubb 666" osv..
(Ok, det där var ett överdrivet exempel, men det kan ibland vara rätt nära verkligheten)

Hursomhelst brukar sådant avta med åren. Ska man ha familj och ha ett jobb så kan man inte vara hur extrem som helst utan man måste lära sig att samarbeta och kompromissa med andra.

Jag håller för övrigt med om det mesta du skriver.
Folk borde få göra som de vill om de själva kommer överrens om det, tex att en fru stannar hemma och sköter det medan mannen drar in pengar.
Folk bör få välja själva.
Jag har aldrig heller förstått varför en familj skulle tvingas dela helt lika på alla sysslor, tex barnpassning, bara för att utomstående feminister tycker det.
Tvingas en fru stanna hemma av sin man är det en helt annan sak. Då är det förjävligt. Sådant torde dock vara väldigt sällsynt i Sverige.

Att göra något som man inte vill bara för att feministerna säger att "så ska det vara" är precis samma sak och lika illa som att göra något man inte vill på grund av grupptrycket från andra utomstående.
Man bör följa sitt eget sunda föruft och vilja istället för att låta sig styras av andra.

(En vanlig ålder på användarna härinne förresten verkar vara runt 25, en del äldre, ett fåtal lite yngre. Jag är 30.)

#9  Sthlmjesper babyJesus
2006-07-27 17:44:29

Alltså fan vad förbannad jag blev när jag läste ditt inlägg. VARFÖR I HELVETE SKULLE UNGA FEMINISTERS ÅSIKTER VARA MINDRE GENOMTÄNKTA ÄN TILL EXEMPEL ADEONS ÅSIKTER??? Feminister blir ju för fan jämt avfärdade på det sättet! De har blivit hjärntvättade, inte tänkt igenom ordentligt, de vill ha uppmärksamhet, de växer snart ifrån det. Är det för att majoriteten av feminister är kvinnor som feminister avfärdas såhär, eller är det bara kvinnliga (unga) feminister som avfärdas så?

Snackar vi däremot unga moderatkillar eller dreadskillar som vill krossa kapitalismen, ja då jävlar. ÅH SÅ HÄRLIGT MED UNGDOMAR SOM TÄNKER SJÄLVA. För varenda tjej med nitjacka finns det en kille med nitjacka! VARFÖR avfärdar du tjejer med åsikter som några som inte tänker själva, som några som bara vill ha uppmärksamhet? Tjejer aggressiva? Ta en titt på vilka det är som står för våldet och vilka det är som hamnar i slagsmål. Fast visst, tjejer börjar slåss allt mer. Och skolkar ofta? Vilka är det som går ut ut skolan med bäst betyg? Svar: tjejer. Det är svårt att få bra betyg när en skolkar.

Jag är ung feminist och jag gör för fan inget annat än tänker. Hela jävla tiden tänker jag, omvärderar & uppmärksammar problem från varenda jävla vinkel jag kan komma på. Du ska ge fan i att avfärda mig så som du gör.

Och jag ber om ursäkt för skriket och ilskan men jag pallar inte bemöta ditt inlägg på ett trevligt sätt när du uppenbarligen tror att jag saknar tankeförmåga och att jag vill ha uppmärksamhet eller whatever. Respektera mig och jag blir världens gulligaste och trevligaste.

Tjejer blir inte feminister för att de vill ha uppmärksamhet, de blir feminister för att det finns folk som tror att feminister bara vill ha uppmärksamhet.

#10  BabyJesus RasmusS
2006-07-27 17:58:35

Visst är svepande generaliseringar störande, jag förstår din reaktion, men kom gärna ihåg att det är lika störande när vissa uttrycker sig med termer som ”män förtrycker kvinnor”, ”män våldtar”, "män har makt”, "män misshandlar sina kvinnor” osv. så kan du nog förstå varför så många män och folk som inte definierar sig som feminister blir så upprörda när feministrörelsen hamrar ut dessa generaliseringar år efter år.

Det är ju inte speciellt trevligt att bli tillskriven olika egenskaper en inte har pga. av slarviga generaliseringar. Det är inte heller speciellt respektfull mot de människor inom den grupp en generaliserar över.

#11  Sv: Okey, så jag snubblade just över den här sidan. Adeon
2006-07-27 18:19:55

Citat: "Alltså fan vad förbannad jag blev när jag läste ditt inlägg. VARFÖR I HELVETE SKULLE UNGA FEMINISTERS ÅSIKTER VARA MINDRE GENOMTÄNKTA ÄN TILL EXEMPEL ADEONS ÅSIKTER??? Feminister blir ju för fan jämt avfärdade på det sättet! De har blivit hjärntvättade, inte tänkt igenom ordentligt, de vill ha uppmärksamhet, de växer snart ifrån det. Är det för att majoriteten av feminister är kvinnor som feminister avfärdas såhär, eller är det bara kvinnliga (unga) feminister som avfärdas så?"


Det är ingen som har sagt att alla unga feministers åsikter är mindre genomtänkta. Jag gav bara ett exempel på vad jag menade (Se 'kapitlet' om barnvårdan längst upp) och SthlmsJesper höll bara med. Det är ingen här som har sagt att ALLA unga feminister söker uppmärksamhet, är hjärntvättade osv.
Det finns bara ett antal som beter sig så.
Och förresten, poängen med den här tråden är att ge en bild av hur särskillt ungdomar ser på feminister och feminism. Om nu den bilden är att feminister är hjärntvättade, inte tänker igenom sina åsikter etc etc, då är det väl så dags att på något sätt ändra den bilden, eller hur? Ingen idé att börja skrika och svära över sådana saker, när jag faktiskt bara försöker ge en bild av min uppfattning och egna erfarenheter. Är det mitt fel, att jag har tolkat det fel, eller behöver folk kanske få en bättre förklaring för vad saker och ting står för?

#12  Sv: Okey, så jag snubblade just över den här sidan. charlie
2006-07-27 18:21:57


#13  RasmusS #10 babyJesus
2006-07-27 18:24:55

Nej det är inte samma sak. Det ÄR män som våldtar. Kvinnor står för typ en procent av sexuellt våld. Det blir då alltså en sanning att män våldtar, ett mansproblem. Det är (vita) män som har makt, en till sanning. Män förtrycker kvinnor, oftast omedvetet precis som kvinnor fötrycker kvinnor, oftast omedvetet. Sanning. Däremot finns det ingen sanning som talar om att feministtjejer inte tänker igenom vad de tycker eller att de bara är ute efter uppmärksamhet. (Att män slår sina kvinnor var dock lite väl generaliserande och inget jag har hört någon säga, stör mig även på "sina" wei, män äger kvinnor så trevligt) Det finns inga som helst siffror som pekar på att unga tjejer anammar åsikter för att de vill ha uppmärksamhet. Och grejen att de skulle göra det mer än killar? Varför? Kan tjejer inte tänka så himla mycket själv eller? Medan killar är superduktiga med superhjärnor som tänker superspeciella åsikter som ingen annan har. Eh.

Alltså: statistik och siffror visar att män har makten, att män våldtar osv, alltså att just män har makt, inte kvinnor, att det är just män som våldtar, inte kvinnor (i samma enorma utsträckning som män). Du kan inte säga att det INTE är män som har makt, att det INTE är män som våldtar, då ljuger du. Men jag kan säga att feministtjejer tänker igenom sina åsikter utan att det blir en osanning för att det var sthlmjespers personliga åsikt att de inte gör det. Det är alltså inte en sanning.

#14  Adeon babyJesus
2006-07-27 18:32:19

Sorry för offtopicen i din tråd och så.

Men, ni som säger att det finns feminister som bara vill ha uppmärksahet, att de inte tänker igenom sina åsikter. Vart är de? Vilka är de feministerna? Och det är inte femisters ansvar för att bilden av feminism är som den är. Feminism verkar vara det enda alla utan att vara ett dugg pålästa kan säga och tycka en massa om, och har någon fel uppfattning är det ALLTID feministers fel, aldrig de som tolkar feminismen på ett helt mysko sett. Jag har skitbråttom nu så hinner inte skriva mer, kanske har hjärnan slutat koka av ilska när jag kommer tillbaks.

#15  adeon charlie
2006-07-27 18:35:47

först och främst: välkommen hit! oroa dig inte över din ålder, vi är lite småbarnsliga allihopa här ibland;)

känner du några unga feminister? personligen då, inte bara på håll. om du ber dem berätta om sin övertygelse och lyssnar uppmärksamt utan fördomar (för det är lätt att kalla sig fördomsfri och svårare att handla så) så kommer du antagligen att förstå lite mer.

ang utseende: har du tänkt på att alla inte vill bli bedömda efter sin yta? du säger att alla får vara som de vill, men ändå diskuterar du t ex din lärares utseende med dina polare, och ni har alla åsikter om henne. vad tycker du ger dig rätten att bedöma henne så? är du fördomsfri kan du nog acceptera att hon inte är intresserad av att framstå som västa snyggot. hon kanske prioriterar andra saker i sitt liv. alla är inte besatta av yta, även om det känns så i vårt samhälle idag. om du _verkligen_ tycker att folk får göra som de vill, så får du nog ta och visa lite respekt också. ett sätt är att inte tvinga på dina värderingar på andra.

och det här med att följa med strömmen... det finns mycket att säga om att gå sin egen väg, att ifrågasätta normen. visst finns det saker i vår värld som anses allmänt accepterade, men som du tycker är skit ändå? se feminister på det sättet: jag ser saker i samhället som "alla" tycks acceptera (t ex att vi alla ska värderas efter vårt utseende) som jag inte köper! jag går mot strömmen och försöker inspirera andra att följa med! jag tror säkert att du kan komma på några saker där du tycker majoriteten har fel. kanske vågar du ibland visa var du står, och ibland orkar du inte utan följer med strömmen. de få gånger en orkar gå mot strömmen (som din lärare gör när hon trotsar utseendehysterin) så är det snorjobbigt att hela tiden bli ifrågasatt. vad ger någon rätten att ifrågasätta mig bara för att jag "bryter" mot några "regler"??

se modet istället, modet att inte bara gå i andras fotspår som värsta zombien, utan att gå sin egen väg, trots att en får ta en massa skit för det!

#16  babyJesus Fiji
2006-07-27 18:36:37

Jag ser ingen riktig poäng i SthlmJespers slentrian av unga feminister.

Men far du inte själv ganska hårt fram med en slentrianbild av män här?

#17  Sv: Okey, så jag snubblade just över den här sidan. charlie
2006-07-27 18:37:02


#18   charlie
2006-07-27 18:37:21

nä, dags att gå och bada!

#19  bayjesus Mattias
2006-07-27 18:40:02

Varför är det för generaliserande att säga att män slår "sina" kvinnor men inte att säga att det är män som våldtar?

#20  babyJesus Sthlmjesper
2006-07-27 20:07:42

Ok, får väl förtydliga ett och annat.

Jag har inte på något sätt avfärdat dig eller andra med tydliga åsikter som personer som inte tänker.
Min kommentar om att många unga tenderar att vara väldigt bestämda om saker och ting gäller inte bara de som är feminister.
Det kan lika gärna röra sig om extrema åsikter åt högerhåll, eller extrema åsikter emot feminismen om man så vill.
Jag har själv varit ung och rätt extrem i mina åsikter, som nykterist och gammal muf:are.

Anledningen till att jag just beskrev en överdriven bild av någon med starka åsikter åt feministiskt håll, var därför att Adeon berättade om en sådan person.

Jag tyckte att Adeon i sitt inlägg visade att han inte var fast i några tvärsäkra åsikter och var öppen för diskussion. Det var därför jag tyckte att det lät bra.
Sedan så håller jag personligen med om hans åsikter i det han skriver också.

Jag skriver inte heller, som vissa verkar tolka det som, att alla unga feminister ser ut som min nidbild. Jag skrev att många som har ett starkt behov av att synas gärna klär sig extremt och annat.
Jag har aldrig påstått att alla feminister har detta starka exhibitionistiska ideal, däremot vissa.

Och sen det där med tjejer som är aggressiva. Visst är killar ofta minst lika aggressiva, inget snack om den saken. Var inte min avsikt att få det att låta som att tjejer var mer aggressiva. Just den formuleringen blev inte riktigt som jag skulle önskat.
Däremot tror jag att tjejer som vill synas oftare använder sig av budskap genom klädseln. Killar gör det också, visst.
Men för tjejer som av många förväntas klä sig snyggt så får det ju betydligt större effekt om de bryter om dessa normer, vilket dessa personer kan utnyttja.

En annan sak också.
De som vill synas gör det gärna genom att framföra tydliga och ibland extrema åsikter. Detta betyder inte att alla med tydliga åsikter har dessa för att de vill synas.
Den logiska implikationspilen går bara åt ena hållet.

Ett annat exempel på detta är att en öring är en fisk.
Detta betyder inte att alla fiskar är öringar.

Jag förstår överhuvudtaget inte varför du skriver ett inlägg med en massa svärord och i grova ordalag skriver att jag skulle avfärdat och förolämpat dig när du inte ens deltagit i tråden tidigare och jag aldrig nämnt ditt namn eller diskuterat med dig tidigare.

Ursäkta om du kände dig förolämpad. Jag hade inga sådana avsikter med mitt inlägg.

#21  #13 BabyJesus Sthlmjesper
2006-07-27 20:24:57

#13 BabyJesus

Babyjesus sa:

Nej det är inte samma sak. Det ÄR män som våldtar. Kvinnor står för typ en procent av sexuellt våld. Det blir då alltså en sanning att män våldtar...


Nej..
Påståendet män våldtar betyder att att alla män våldtar, vilket är långt ifrån sanningen.
Män står för, säg för enkelhets skull, 99% av alla våldtäkter, men över 99% av alla män våldtar inte.

Bebyjesus sa:

Män förtrycker kvinnor, oftast omedvetet precis som kvinnor fötrycker kvinnor, oftast omedvetet. Sanning.


Nej, falskt. Vissa män förtrycker vissa kvinnor.
Alla män förtrycker inte alla kvinnor.

Babyjesus sa:

Däremot finns det ingen sanning som talar om att feministtjejer inte tänker igenom vad de tycker eller att de bara är ute efter uppmärksamhet. (Att män slår sina kvinnor var dock lite väl generaliserande och inget jag har hört någon säga, stör mig även på "sina" wei, män äger kvinnor så trevligt) Det finns inga som helst siffror som pekar på att unga tjejer anammar åsikter för att de vill ha uppmärksamhet. Och grejen att de skulle göra det mer än killar? Varför? Kan tjejer inte tänka så himla mycket själv eller? Medan killar är superduktiga med superhjärnor som tänker superspeciella åsikter som ingen annan har. Eh.


Eh..
Vem har sagt att killarna skulle skilja sig åt från tjejerna i detta avseende ? Självfallet gör de inte det.

En del med extrema åsikter har dessa för att få uppmärksamhet, visst. Se tex på många nazister. Många av dessa kommer just från trasiga familjer där de kanske blivit försummade och fått stryk osv..
De extrema åsikterna blir ett sätt att få ut sin ångest och försöka dominera sin omgivning.
För att upprepa så betyder inte detta att alla med extrema åsikter och inte heller alla med "normala" men tydliga åsikter har dessa på grund av ovanstående anledning.
Däremot så finns givetvis sådana personer.

#22  #14 Babyjesus Sthlmjesper
2006-07-27 20:36:09

Babyjesus sa:

Och det är inte femisters ansvar för att bilden av feminism är som den är. Feminism verkar vara det enda alla utan att vara ett dugg pålästa kan säga och tycka en massa om, och har någon fel uppfattning är det ALLTID feministers fel, aldrig de som tolkar feminismen på ett helt mysko sett.


Det är inte alla feministers fel nej. Och det är säkerligen inte bara feministers fel heller.

Däremot är det, som jag ser det, definitivt vissa feministers fel.
Framför allt flera av de mest framträdande feministernas fel och speciellt tänker jag då på Gudrun Schyman.
Hon har gjort tydligt med sitt sexistiska förslag om mansskatt och annat vad hon anser om män.
Vi män är tydligen inga individer med ansvar för våra egna handlingar utan vi är ett kollektiv med en gemensam hjärna som styr oss alla. Därför ska alla givetvis gemensamt betala när någon annan del av oss (en annan man) begår ett misshandelsbrott mot någon kvinna. (ironi)
Vad skulle folk säga om någon annan politiker ville införa "invandrarskatt" för alla invandrare för varje kvinnofridsbrott som begås ?

Det är sådant som ger feminismen dess rykte det har. Ovanstående politiker är sitter ju dessutom som en an ledarna i F! som ställer upp i valet i höst. Det är skrämmande.

#23  #19 babyJesus
2006-07-27 20:51:49

Varför är det för generaliserande att säga att män slår "sina" kvinnor men inte att säga att det är män som våldtar?


För att våldtäkt är mycket vanligare, och även "normala" män våldtar, män som systematiskt slår "sina" kvinnor är oftast psykiskt sjuka. Fast jag är beredd att ändra mig där.

#24  sthlmjesper babyJesus
2006-07-27 21:13:57

Tack för ursäkten (jag tog illa upp vilket du antagligen märkte..) och jag hoppas du även såg att jag i mitt svärande inlägg bad om ursäkt, jag överreagerade nog för att jag är så grymt less på att fan alltid så är feminism någonting som en lessnar på och växer ur, kommer på bättre tankar, alltid avfärdas det och det verkar vara helt okej att inte ta mig på allvar, vilket du dock inte verkar ha haft för avsikt att göra så jag ber om ursäkt igen.
Jag undrar dock fortfarande vilka feminister det är som är feminister för att få uppmärksamhet? Jag har never ever ens hört talas om någon.

sthlmjesper sa:
Eh..
Vem har sagt att killarna skulle skilja sig åt från tjejerna i detta avseende ? Självfallet gör de inte det.


Du skrev såhär: "För tjejer verkar det mer handla om att klä sig extremt och ha fanatiska åsikter." Det tolkade jag som att det var tjejer det gällde, har försökt tolka om det nu men kan verkligen inte komma fram till en annan tolkning. Jag ser minst lika många hårdrockkillar som hårdrocktjejer, eller gother eller punkare eller hiphopare eller kommunister eller vad som helst, jag tror inte alls på att det skulle vara något könsspecifikt.

Annars tror jag att inte att vi kommer komma någonstans, vi tycker olika.

#25  babyJesus Vittra
2006-07-27 21:19:47

På tal om unga feminister som säger ogenomtänkta saker...

För att våldtäkt är mycket vanligare, och även "normala" män våldtar, män som systematiskt slår "sina" kvinnor är oftast psykiskt sjuka. Fast jag är beredd att ändra mig där.


Menar du att våldtäkt är vanligare än misshandel? Och hur tycker du att det går ihop att hävda att män som misshandlar ofta är psykiskt sjuka i samma mening som du säger att även "normala" män våldtar?

#26  Oops Vittra
2006-07-27 21:26:59

Nej, vad dryg jag är. Ber om ursäkt för den första meningen. Den var helt onödig.

#27  babyjesus divad
2006-07-27 21:27:04

Män slår kvinnor = sanning.
Jag är man.
Slår jag kvinnor?

Nej, jag slår inte kvinnor.
Slutsats: det är någon som inte stämmer med satsen.
Det är provocerande.Men självklart förstår jag hur du menar; som ett strukturellt problem så snaluseras fenomenet så, men frågan är om det är rätt... Jag är kluven.

#28  vittra babyJesus
2006-07-27 21:35:00

Alltså jag skrev ju "män som systematiskt slår "sina" kvinnor ", dvs en man som först bryter ner hans flickväns/frus/sambos/etc självförtroende, avskärmar henne från henens familj vänner osv, sedan kommer slagen och efteråt ursäkterna, han planerar när han ska slå. Rappt förklarat så var de det var det jag menade, inte vanlig misshandel eller vad jag ska kalla det, där är det ju nästan alltid män som slår män. Det är fler män som våldtar än som systematiskt misshandlar "sin" kvinna. Det är män som systematiskt misshandlar "sin" kvinna som oftast är psykiskt sjuka, inte män som våldtar. Jag tyckte jag skrev det mycket tydligt i inlägget du missuppfattade, det här blev luddigt men förstår du hur jag menar?

#29  Divad babyJesus
2006-07-27 21:41:43

Trevligt att bli förstådd:)
Och det var ju just därför jag inte riktigt ville gå med på det som en sanning, det är ju vanligare med män som slår män än män som slår kvinnor, och jag har inga siffror men systematisk misshandel (som det ju oftast är när män slår kvinnor) förekommer ju även i samkönade relationer, jag är också kluven och det är komplicerat..

#30  Adeon babyJesus
2006-07-27 23:11:00

Ber om ursäkt och nu ska jag svara.

Och förresten, poängen med den här tråden är att ge en bild av hur särskillt ungdomar ser på feminister och feminism. Om nu den bilden är att feminister är hjärntvättade, inte tänker igenom sina åsikter etc etc, då är det väl så dags att på något sätt ändra den bilden, eller hur? Ingen idé att börja skrika och svära över sådana saker, när jag faktiskt bara försöker ge en bild av min uppfattning och egna erfarenheter. Är det mitt fel, att jag har tolkat det fel, eller behöver folk kanske få en bättre förklaring för vad saker och ting står för?


Då är min poäng att det inte är feminsters ansvar att den bilden är sådan, media framställer ofta feminister som galningar som vill hugga ihjäl alla män och visst, det finns säkert någon galning som vill hugga ihjäl män som är feminist, men hon vill inte hugga ihjäl män för att hon är feminist, om du fattar? Det är personen som vill hugga ihjäl män, inte feministen.

Sedan är det väldigt lätt att missförstå sådant som feminister säger, du har säkert hört uttrycket "alla män är potentiella våldtäktsmän" som feminister ofta använder sig av, för någon som inte är insatt så verkar ju det då lätt som att feminister går runt och tycker att alla män vill våldta kvinnor, när det som egentligen menas är att det aldrig går att veta vilken som är en våldtäktsman, det går inte att se på en man ifall han är en våldtäktsman, rika överklass-snyggingar med massor av vänner och flickvän våldtar, fattiga fulingar utan flickvän & vänner våldtar. Hade det bara varit en speciell "sorts" man som våldtog skulle förmodligen kvinnor inte vara lika rädda- de skulle veta vilka "sorts" män de ska passa sig för (bara här är ju någonting väldigt fel, kvinnor ska inte behöva vara rädda för att bli våldtagna, och det är ju män som ska sluta våldta- inte kvinnor som ska "passa sig" så de inte blir våldtagna). Ur en kvinnas perspektiv är alltså alla män potentiella våldtäktsmän.

Det finns en del sådana uttryck som feminister använder sig av och som folk som ej är insatt i feminism inte förstår och då blir det lätt missförstånd som lätt skulle kunna undvikas ifall folk då faktiskt kanske läste på lite och försöker förstå vad som menas. Jag menar inte att det ska läsas massa tjocka böcker för att förstå, oftast räcker det att bara söka lite på nätet eller kanske maila någon feminist (eller söka på feminetik) för att få det förklarat. Feminister tycker ju inte heller likadant precis som att inte alla liberalister/socialister/etc tycker likadant.

Jag tycker inte att feminister har något ansvar över att se till så att folk uppfattar feminismen på "rätt" sätt, det kanske är dumt av mig, men varför ska feminister hela tiden behöva förklara grundläggande feminism när det är så lätt att läsa sig till? (Okej för personer som inte kan läsa, med resten?) Det är ju knappast så att exempelvis socialister hela tiden måste förklara vad socialism är, har folk lärt sig vad socialism är så kan de väl lära sig vad feminism är? Det kanske låter hårt & taskigt men det är vad jag tycker. Du hittade ju exempelvis en feministisk sida som du började läsa på, istället för att bara tänka "äh skitsamma

#31  babyJesus targash
2006-07-28 00:28:36

Bilden av feminism har feminister i stort sett själva skapat. Att skylla på media är bara löjligt.
Ogenomtänkta oneliners gör sitt till att ge feminister dåligt rykte.
Varför använda sig av oneliners som ingen annan än de invigda och de som sett ljuset fattar? Verkar ganska korkat ur marknadsföringssynpunkt.

#32  babyJesus Mattias
2006-07-28 00:53:51

Jag trodde uttrycket "alla män är potentiella våldtäktsmän" syftade på det patriarkala samhällets syn på saken. Jag saxar från en annan tråd som förklarar bättre.

UppåtEmma sa:
Det är inte som de flesta tror en kritik eller stämplande om män, utan vad det handlar om är en analys av vad det könsrollskonservativa samhället, alltså inte feminister, vill att kvinnor - och män - ska förhålla sig till iom hur vi handskas med våldtäkter och offer i rättsväsende, media osv osv.
Det var Maria-Pia Boethius som sa det ursprungligen och är alltså som hon menar slutsatsen av alla "goda råd" som kvinnor får att aldrig klä sig "utmanande", gå i mörka parker ensamma, följa/ta med okända män hem osv av samhället. Samhället säger att män är farliga och det är upp till kvinnor att anpassa sig efter det...annars får de skylla sig själva).


Är det vanligare med män som våldtar än med män som systematiskt misshandlar "sina" kvinnor? Du verkar veta, själv har jag då ingen aning. Hursomhelst så vill jag bättre förstå varför det var rätt att generalisera i fallet män våldtar men fel i fallet män slår sin kvinnor. I båda fallen är det ju en liten andel av männen som våldtar/slår. Även om det är vanligare att män våldtar än systematiskt slår så förklarar det inte varför det är rätt i ena fallet men fel i det andra.

#33  Om förståelse Vittra
2006-07-28 01:57:06

Jag tycker inte att feminister har något ansvar över att se till så att folk uppfattar feminismen på "rätt" sätt, det kanske är dumt av mig, men varför ska feminister hela tiden behöva förklara grundläggande feminism när det är så lätt att läsa sig till?


Nej, det är klart att feminister inte har ett ansvar att se till att folk förstår "rätt". Men om man anser att man inte har något ansvar att förklara bör man heller inte bli upprörd när andra inte fattar det som man har låtit bli att förklara... Icke-feminister har nämligen inget ansvar att läsa in sig på feminismen, även om det är en klar fördel att de gör det innan de exempelvis kommer med kritik. :)

Om man _vill_ bli uppfattad på rätt sätt så får man ju se till att uttrycka sig på sätt som det är rimligt att andra, som inte är insatta, förstår. Säger man saker som exempelvis "Alla män är potentiella våldtäktsmän" bör man faktiskt ha förståelse för att det är ett uttalande som kan tolkas på alla möjliga sätt och de flesta av sätten är väldigt provocerande.

#34  Äh... Vittra
2006-07-28 01:59:39

Det skulle stå "flera av sätten" i sista meningen.

#35  Sv: Okey, så jag snubblade just över den här sidan. Mattias
2006-07-28 02:34:04

Det är väl självklart att alla som framför ett politiskt budskap har ett ansvar för hur det uppfattas. Är man oklar och tvetydig så är det inte konstigt om folk inte får rätt bild av vad man vill ha sagt. Sen om varje enskilld feminist har ett ansvar för hur folk som bara läst om feminism i aftonbladet uppfattar saken är kanske en annan sak.

#36  Sv: Okey, så jag snubblade just över den här sidan. Adeon
2006-07-28 15:53:44

Till att börja med så erkänner att jag inte läst precis allt som alla har skrivit.

Men nu är jag en aning irriterad. Vem, jag frågar, VEM har sagt att alla unga feminister inte tänker igenom sina åsikter? VEM har påstått att alla feminister söker uppmärksamhet? VEM? Var? När?
Nej, just det.

Varför, VARFÖR, måste alla gå i försvarsställning så fort någon påpekar något om en annan person? Det är ju precis som att jag skulle börja försvara låt säga en AIK'are, bara för att han är just AIK'are och han har....inte vet jag... slagit ihjäl någon...

Så urbota dumt! Förolämpade jag någon när jag sa att en fd klasskamrat var extrem och våldsam? Låter det rimligt, för någon?
Bara för att hon nu råkade vara feminist, så betyder ju inte det att jag pekar ut varenda feminist i hela Svergie! Det där är en del varför jag tror att feminister har en så dålig "gimmick" i Sveriger , för några personer iaf .Därför att ofta så gaddar vissa feminister (VISSA, inte alla) ihop sig över problem som dom inte har något att göra med.

Låt mig ge ett exempel..

Hur många här har någon gång sätt South Park?
Avsnittet där Cartman får iväg en sten mot huvudet på en annan pojke. Visst, det är ju dumt. MEN, en liten detalj ställer till det.
Pojken som fick stenen på sig råkar vara svart. Därför bli Cartman dömd till hatbrott, och ungdomsfängelse under en längre tid.

Ser ni vad jag menar? Se det inte (Ibland) som att en man och en kvinna har olika åsikter, se det som att två människor har olika åsikter. Saker och ting förvärras bara när man blåser upp saker och ting, endast med anledning personerna inte ser likadana ut mellan benen. DÄR, tycker jag att ett stort problem med feminister idag ligger. Iaf från MINA erfarenheter. Jag kanske bara har haft en osannolik otur. Men så ser jag på det hela. (Än en gång, Några. INTE alla.)Okey, nu till den delen där jag har pratat med kompisar om läraren som inte rakade sig. Får jag inte tycka att det ser illa ut? Nu säger jag det iofs inför alla, men annars går man ju inte direkt fram till henne och säger det, eller hur? Om nu jag och några kompisar delar samma åsikt i ämnet, får man då inte ta upp det, så länge ingen tar skada om det? Om jag nu skulle gå och tänka att "Men hjälp, alla som har (Knasigt exempel ahead. Igen) vitt och blått hår på händerna är fula." Ja..då är väl det i så fall mitt problem. Så länge jag inte sårar nån genom att säga det. Jag har väl också rätt att tycka och tänka om personer som jag vill, eller hur?


Jag kan säga så här, många av dom här inläggen har inte direkt varit till fördel för feminister i mitt huvud iaf, det kan jag säga. Nu vet jag att man inte ska generalisera. Men ni får väl iaf försöka läsa allt jag skriver...inte bara "Feminist.....våldsam.....slogs......dålig....." Läs allt och försök förstå vad jag menar....

Som sagt, är en aning irriterad på vissa just nu.


Ps. Dom som säger att "Bläh bläh, Southpark är ett barnsligt program med bara kiss-o-bajs humor." Fel. 90% av alla deras program har ett budskap, ofta djupa, som ovannämnda, och ofta är anledningen att dom har en aning udda humor, är för att driva med dom som faktiskt tror att man sitter och skrattar bara för att en tecknad figur säger "Poop" på TV. Allvarligt, vem över 10 år skulle göra det? Så börja inte skriva om mitt exempel om ni ska kritisera mig nu.

#37  Adeon babyJesus
2006-07-28 16:41:25

sthlmjesper sa:
Hursomhelst. Ovanstående är inte riktat dig som verkar tänka igenom dina åsikter ordentligt och också vill diskutera dem med andra.

Däremot tror jag kanske att de extrema feminister du råkat ut för kan vara av ovanstående typ. Som ung och på väg att bli vuxen så känner man ofta ett behov av att synas i vuxenvärlden och visa att man inte längre är ett barn. Därmed vill många bättra på detta genom att ha tydliga och ofta lite extrema åsikter.

Ofta gäller detta också när det gäller att tydliggöra sig själv och sin sexualitet. En hel del pojkar (iallfall var det så när jag gick i skolan) gör tyvärr detta genom att så fort de får chansen påpeka hur äckliga och vidriga de tycker att bögar är och liknande.

För tjejer verkar det mer handla om att klä sig extremt och ha fanatiska åsikter. Urtypen för en sådan person är en tjej med nitjacka med djävulspentagram och feministsymboler, svart/rosa hår, piercing i läpp, näsa, skolkar ofta, blir aggressiv och våldsam bara nån råkar komma för nära, är med i alla lokala extremorgansisationer på en gång "kpmlr (kommunisterna)", "död åt männen- feministklubb", "klubb 666" osv..
(Ok, det där var ett överdrivet exempel, men det kan ibland vara rätt nära verkligheten)

Hursomhelst brukar sådant avta med åren. Ska man ha familj och ha ett jobb så kan man inte vara hur extrem som helst utan man måste lära sig att samarbeta och kompromissa med andra.


Det var inte det du skrev jag reagerade på, jag skrev ju även att mitt inlägg var till sthlmjesper, inte till dig! Hur tolkade du det sthlmjesper skrev ovan? Jag tolkade det som att han tyckte att feministtjejer i regel tänker igenom sina åsikter mindre än andra, att feminisn är något som en växer ur, att det är uppmärksamhet som sökes. Nu var det inte riktigt så sthlmjesper menade, och jag har bett om ursäkt till honom vilket du skulle märkt ifall du brytt dig om att läsa inläggen här.

#38  Adeon Faktum
2006-07-28 17:35:34

Först och främst. Välkommen hit!

Den generella intrycket av feminister är att dom inte gillar män/pojkar, och att dom, ledsen att behöva säga det här, tycker att det mesta är fel. Nu pratar inte jag särskillt mycket med andra om just feminism, men det är helt enkelt den uppfattning pojkar, och en del flickor har I min ålder.

Det som feminister "inte gillar" är enligt min uppfattning många av de krav som medföljer just på grund kön. Det finns krav runt omkring dig, i dig, i dina kompisar och dina klasskamrater som ställer krav baserade på kön.
Det finns krav på tjejer att vara rakade under armarna (och mellan benen), det finns krav på dig att inte bära kjol när du går till skolan. Det finns krav att det ska vara du i egenskap som man att bjuda upp en tjej till dans o.s.v.
Dessa krav påverkar och begränsar dig och många andra att från att göra som de vill och känner för.

Men är det så att feminister har svårare/inte vill 'visa upp sig' mer för pojkar?

Frågan är konstigt ställd då den antyder att alla feminister är kvinnor. Om du talar om unga kvinnliga feminister vs unga ickefeministiska kvinnor så menar jag på att ja, det är så att dessa har "svårare/inte vill 'visa upp sig'". Detta beror tror jag på att de anser sig vara medvetna och att de inte alls i samma utsräckning vill känna sig som "föremål" för manlig åtrå.

Visst, jag är bara 15 år, så jag antar att man är lite av en ungtupp, men jag har iaf ett humm om vad jag tycker och tänker i ämnet. Tycker tjejer t.ex om när killar tar av sig tröjan, och visar överkroppen? Får det inte vara samma sak åt andra hållet?

Självklart tycker vissa tjejer om när vissa killar tar av sig tröjan. Nykelordet är "vissa".

Vi killar brukar prata om det, och vi tycker helt enkelt inte att det är särskillt trevligt att hon har både mer hår på benen och över munnen än någon av oss, och dom flesta har ändå kommit en bit in i puberteten. Är det bara killarna som tycker det här då? Nej, det verkar inte så, även tjejer har uttalat sig om det.

Har du ställt dig frågan varför ni "[...]tycker helt enkelt inte att det är särskillt trevligt att hon har både mer hår på benen och över munnen än någon av oss[...]"?
Kan det bero på att var och en i gruppen inte vill avvika från den gängse uppfattningen? Att grupptillhörigheten blir viktigare än det egna omdömmet? Vad tror du?

Men samtidigt så finns det ingen anledning att införa 'kill-taxi', eller ta bort 'tjej-taxi'.

Numera är det inte lagligt att ta ut annan taxa för kvinnor än män, detta gäller både taxi och hårklippning.

Okey, nu till den delen där jag har pratat med kompisar om läraren som inte rakade sig. Får jag inte tycka att det ser illa ut?

Jo, men den intressanta frågan är varför du tycker så.

Om nu jag och några kompisar delar samma åsikt i ämnet, får man då inte ta upp det, så länge ingen tar skada om det?

Det är helt enligt regelboken att ta upp det, inget fel med det. Men jag anser inte det är helt så enkelt. Jag är av tron att just "bondning" av denna typen förstärker era egna övertygelser av vad som är rätt och fel. Alltså, när ni talar i er "killgrupp" om saker och ting så stärker det era egna övertygelser och det stärker banden i gruppen. Det kan handla om vad som helst men en del av dessa är bra och andra mindre bra. Trots er egna tro att detta skadar inte nån annan (t.e.x att ni tycker det är "underligt" med en lärarinna med mustach) så kan eran "bondning" i fölägningen vara en av de anledningarna som medför att du för över denna värdering medvetet/omedvetet på dina och andras barn elelr andra människor. Vissa anser detta vara problematiskt, andra inte.

Saker och ting förvärras bara när man blåser upp saker och ting, endast med anledning personerna inte ser likadana ut mellan benen.

Visst gör det det och just därför anser i stort sett ingen själv att de tycker något just på grund av att personen har ett visst kön.

#39  Till Adeon Vasadu
2006-07-28 18:01:35

Hej Hej

Ska försöka ge någon form av svar till dig Adeon först eftersom de är du som startat tråden. Blev lite annan diskution här i mitten, men de blir ofta så att trådarna har sitt eget liv. Alltså de som skrivs i postning 10 har inte alltid en komling till postning 1, så ta inte illa upp av trådarna som inte direkt kommenterar din tråd.

Du har skrivit ett väldigt långt inlägg, nästa gång du debattar bör du nog försöka dela upp varje delämne i separata trådar. Men ska försöka plöja mig igenom din tråd bit för bit(är trots allt ledig från jobbet idag).

Till att börja med så tar du upp feminismens varumärke, och vilken uppfattning du har fått från TV och en feminist du träffat. Jag skulle tror att feministen du träffat också fått hennes bild från TV, och därför sökt sig till de feminister som passar hennes bild av feminister. Och på så sätt förstärkt de hela. Jag tror absolut att detta är ett sökade efter en identitet.

Men för din del Adeon så tror jag att du borde ovärdera din syn på ordet feminism, den feministen som presenteras i media är ingen speciellt bra beskrivning. Till att börja med så finns de massa olika typer av feminister som tycker mer olika än man kan tänka sig. De uttrycker sig kanske framför allt olika. Retoriken är ganska viktigt skillnad mellan de olika grupperna. Personligen tycker jag att du verka vara en blivande feminist = ). Och de är ingen förolämpning, tvärt om.

Frågar mycket om hur feminister har för syn i olika frågor, och de är bra frågor. Men du kan får flera olika svar på nästan alla. Har feminister svårare att ha lite kläder på sig frågade du. Svar är nog ofta ja, eftersom de är medvetna om vilken effekt detta kan ha. Men de är nog också de motsatta. En diskution jag och några andra hade här om topless solning så resulterade de att en av feministera (kvinna) blev peppad att sola topless för att avsexualisera en nakenhet för kvinnor genom att vara en icke sexuell kvinna. Modigt tycker jag för övrigt. Men de är ett exempel på motsatsen att feminister har svårt att visa hud. Men orsaken till båda är den samma i båda fallen igentligen.

Nästa bit handlar om hur killar ska se ut, och att du inte vet riktigt. De är ganska intressant detta. Attraktiva män är inte lika väldefingerade efter utsende som de är för kvinnor. Jag tänke att jag skulle komma med ett väldigt seriöst tips. Har inget med femisim eller jämnlikhet att göra. Börja tränna och ät nyttig mat! Lite konditon och lite styretränning på gym. Du är 15 år och har goda möjlighet att fixa en "uppskattad" kropp, vänta inte för länge. Med en sådan blir de lättare att få tjejer intresserade. Desutom mår man bra av att ta hand om sin kropp. Men de är viktigt att man inte går till överdrift här som många gör, tar steorider och äter protein på nätterna för att bli större. Var också försigkt så du inte skadar dig, väldigt onödigt och något man kan få lida resten av livet av. Att något blir extremt är lite samma fenomen som de som blir feminster och gör de så radikalt för att de ska märkas, gör inte så. Men försök hålla de på en vettig nivå, kanske 2-3 gånger i veckan på gymmet och lite konditionsträning och äta vanlig, men nyttig mat. Detta kommer framför allt din kropp må bra av, men kommer också vara nyttigt när de kommer till "the dateing game". Kanske inte den typen av svar du förväntat dig, men ger gärna livsråd om jag för möjlighet. = )

Vidare... När de kommer till lika lön och lika behandling tycker jag inte man ska göra skillnad på folk och folk på grund av kön. Alltså inte olika pris på taxi eller mer lön till kvinnor. Taxiproblemet är ganska enkelt, bara att plocka bort så de är lika för alla. Men när de kommer till löner och val av arbete och utbildning så är de betydligt mer kompliserat. De bästa tipset jag här att läsa en bok som jag läste för några veckor sen. Har aldrig läst en någon sån femistsik eller genusbok förut. Men jag tycke de var intersant. Dessutom var den lättläst, vilket jag tycker är en fördel. Låna den på ett bibliotek redan i veckan! Och läs! "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra" heter den. Läs den så har du någonlunda koll på läget.

När de kommer till föräldraledighet är jag faktiskt för lika delning mellan föräldrarna. Och de vet jag många som inte alls är feminister alls också tycker. Till att börja med så tvingas ingen att vara hemma med sina barn. Dessa dagar är en förmån som staten erbjuder, och inget tvång. Jag tycker att de är väldigt för män status som likvärdiga föräldrar att de har möjlighet att vara hemma lika mycket som barnet mamma. Men detta är något som ofta diskuteras här. Detta är min åsikt om vad jag tror är bäst att göra i dagens situation.

Kommentar till färgerna... Visst kanske de är stor sak att killar och tjejer har olika färger spelar så stor roll. Men visst är de sagoligt löjligt att man inte kan ha en rosa barnvang till en liten kille utan att folk kommenterar detta? Är kanske därför de diskuteras för att de är så jättelöjligt att de är på de sättet. De som är viktigt är kanske att vi så tydligt styrs in på vad som passar för killar och detta är för tjejer redan från 0 års ålder.

Feminism handlar nog ofta om att vara medventen om de vad som inte är jämnlikt mellan kvinnor och män. Men som sakt de finns många olika feminister som både tycker och utrycker sig väldigt olika.

Vart en lång trånd detta. Hoppas du tar dig tid att läsa den för jag tog mig en del tid att skriva den. Välkommen hit och läs den där boken jag tipsade om. Ha de!

#40  Adeon Dumbangel
2006-07-28 18:25:39

Jag tänkte jag skulle ta och kommentera några av de saker du säger och förklara hur jag tänker i olika situationer...

För mig är du ett lysande exempel på hur människor kan socialiseras att tänka. Vad jag menar med det är att jag ser känner igen mycket av det du skriver som just sådana saker som kommer av den obalans som finns i samhället mellan kvinnor och män och som feminister är ute efter att rätta till.

Adeon sa:
Dagens mode för tjejer är U-ringning i någon form, tillsammans med ett par, inte extrema, men åtmistone tajtare byxor än pojkar, eller tjol. Men den här tjejen sågs alldrig i annat än huvtröja och ett par slappare byxor. Får tjejer klä sig så där? Självklart, är absolut inget fel med det. Men är det så att feminister har svårare/inte vill 'visa upp sig' mer för pojkar?


För mig är "mode" av ondo om man ska uttycka sig hårt. Vad jag menar med det är att mode skapar en bild av att det finns rätt och fel. Jag vill helst aldrig se på saker som rätt eller fel. Speciellt inte när det kommer till subjektiva saker som smak. En annan sak som mode för med sig genom den inriktikning som mode ofta tar är att sexualisera eller objektifiera människan. Alltså, inte nog med att samhället säger genom modet att det finns ett rätt sätt att se ut och ett fel sätt att se utan det säger också att det rätta sättet att se ut är att vara sexig. Detta för med sig att samhället blir mer fokuserat på yta än på andra aspekter av mänskligheten.

Jag tror att ditt exempel med den enda feministen du känner mer handlar om att inte vilja vara en slav inför samhällets krav snarare än att "har svårare att visa upp sig"...

Adeon sa:
Tycker tjejer t.ex om när killar tar av sig tröjan, och visar överkroppen? Får det inte vara samma sak åt andra hållet? Att tjejer har en U-ringad tröja för att nu visa lite av sina bröst? Visst, ser inget fel med de, och låt oss se det svart på vitt, hur många killar skulle ogilla om en tjej hade kjol på sig.


Jag ser hellre än värld där dessa frågor inte fanns...alltså där det inte spelar någon roll vad folk har på sig...Jag vet dock att det är en ouppnåbar utopi...Ser du hur de frågor du ställer är ett tecken på hur utseendefixerat vårt samhälle är?

Adeon sa:
Okey, men rakning och sådant då? Ska kvinnor behöva raka benen, mustachen och armhålor?
Tja...än en gång så måste jag vara ärlig. Jag tycker att en tjej ser bättre ut utan mustach, släta ben och utan hår under armarna.


Varför tror du att du tycker som du tycker? Är det kanske för att det är rakat som du ser överallt och som har bildat normen bland det som visas upp i samhället? Detta är ytterligare ett exempel på samhällets utseendefixering och ytterligare en sak som feminister vill förändra.

Adeon sa:
Är det bara killarna som tycker det här då? Nej, det verkar inte så, även tjejer har uttalat sig om det..


Det finns inget som säger att tjejer är mindra socialiserade än killar...

Adeon sa:
Kanske en aning slappare jeans, t-shirt, magrutor och hyfsade muskler? Är detta rätt? Jag får anta det, eftersom det är den uppfattning jag har fått.


Felet här, om jag får tillåta mig att använda det ordet, är att du tror att det finns ett rätt eller fel...

Mycket fokus brukar läggas på de skeva idealen för kvinnor och objektifieringen av kvinnor men detsamma gäller givetvis mannen men inte alls i lika stor utsträckning enligt min mening.

Adeon sa:
Jaha, men dom problem som faktiskt finns då? Ja, en annan uppfattning som jag har fått är att saker och ting ofta blossas upp till oproportioneliga (stavning på den?) mått. Har inget konkret exempel på detta, men det känns som att om nu kvinnor skulle behöva köpa en viss tandborst's färg, medans killar skulle behöva köpa en annan så...allvarligt talat, spelar det någon större roll? Allt som oftast ökas bara klyftan mellan parterna genom att rena skitsaker tas upp. Vad spelar det för roll om nu [Pojke] får blåa strumpor medans [Flicka] får gröna? Sådana här saker tror jag bidrar till den osäriösa bilden av feminism.


Ok, det här är en viktig sak...Jag har nämnt ordet socialisering. En del av det är de faktorer som hela tiden påverkar oss utan att vi tänker på det. Det är saker som många ser som bagateller eller som självklara men som påverkar oss och hur vi instinktivt tänker utan att vi vet om det. Ett sån sak som färgerna på barnkläder är just en sån faktor som belyser skliinader mellan könen. Alltså utan att vi tänker på det så påverkas vi att se saker åp ett visst sätt. Det är just det man vill undvika när man angriper sådana här företeelser. Att man ser det som att det ger en oseriös bild av feminismen så beror det på att man inte har koll på vilken invärkan dessa faktorer faktiskt har...

Adeon sa:
Men feminism handlar väl om val, eller hur? Om nu en tjej vill ha en avgrundsdjup uringning, och inte känner sig pressad att ha det, är inte det då ok?


Om du har följt med på mitt resonemang så kanske du kan gissa vad jag har att säga här?

Visst är det ok att ha på sig det mnn vill men...poängen är att samhället kan pressa folk att ha på sig saker utan att folk vet om det...Det är det som är skillnaden tycker jag...

Adeon sa:
Okey, nu till den delen där jag har pratat med kompisar om läraren som inte rakade sig. Får jag inte tycka att det ser illa ut? Nu säger jag det iofs inför alla, men annars går man ju inte direkt fram till henne och säger det, eller hur?


Du får tycka vad du vill men det du bör fråga dig är "Varför tycker du att det ser illa ut?" Jag vill ha en värld där det är ok för folk att se ut som de vill utan att folk reagerar över det...

Som avslutning skulle jag vilja säga såhär. Jag har kommenterat en hel del saker som du har sagt men jag vill inte att du ska se det som att jag klandrar dig på något sätt. Jag tycker inte man kan döma folk efter hur de är för det kan de oftast inte rå för. De allra flesta människor påverkas fullständigt av sin omgivning och när omgivningen är totalt utseendefixerad så är det inte personens fel att den också blir det. Därför så handlar feminismen för mig om att förändra företeelser och normer och inte om att direkt förändra personer. Förändringen i personer kommer i efterhand i takt med att olika strömningar för med sig förändringar i samhällets struktur...

Sedan finns det även personer som själva märker att saker och ting inte riktigt är som det ska och vill vara med och göra något åt det...

#41  Adeon: vinthunden
2006-07-29 16:18:52

”Har te.x en kvinnlig lärare som inte rakar sig. Vi killar brukar prata om det, och vi tycker helt enkelt inte att det är särskillt trevligt att hon har både mer hår på benen och över munnen än någon av oss, och dom flesta har ändå kommit en bit in i puberteten.”

Varför uppmärksammar ni det och varför tycker ni inte om det? Brukar ni prata om hur mycket hår era manliga lärare har på överläppen?
Antagligen inte. Det är alltså inte en fråga om vad som är fult och vad som är fint. Något som ni tycker är helt normalt på en man blir fult och otrevligt och till och med ett samtalsämne bara för att er lärare är kvinna.
Det som egentligen stör är ju hennes okvinnliga beteende, eller hur? Eller har du något annat sätt att förklara det på?

"Inte lätt, självklart. Jag har själv inga fördomar, svart, vit, kvinna, man, hetero eller homosexuell. Men samtidigt vet jag att många inte har samma åsikter. Det är ju självklart något som folk borde jobba för. Jag skulle inte kunna tänka mig att byta kön te.x, alldrig, men har full respekt om någon av mina vänner skulle göra det."

Feminismen är en rörelse som ökar förståelsen och acceptansen för transpersoner. Den synliggör orsaken bakom att byggarna på min gymnasieskola ropar saker efter mig för att jag har rakat av mig allt håret, den synliggör orsaken bakom misshandlade och trakasserade människor som egentligen bara lekt med könsrollerna. Förutom transpersoner så finns det människor som inte vill bete sig som den klassiska kvinnan/mannen, t.ex som din lärare som inte ser någon anledning med att raka av sig håret på överläppen. Vad tänker du göra för att vi normbrytande människor ska känna oss accepterade? Vilken sorts rörelse behövs om inte feminismen duger?

#42  Sv: Okey, så jag snubblade just över den här sidan. Vasadu
2006-07-29 17:21:16

Vinthunden sa: Vilken sorts rörelse behövs om inte feminismen duger?

Give the guy a brake säger jag. Visst är de riktigt att man ska ifrågasätta hans inlägg. Men de är uppenbart att han är här för att testa sina tankar och få veta mer om jämnstäldhet och kanske också om feminism. Att han inte valt att vara feminist är inte svårt att förstå men tanke på vilken uppfattning han haft om feminism. Jag ser Adeon som en blivande feminist absolut. Oavsett om han väljer att kalla sig feminist eller inte. Välkommna honom i klubben istället!

#43   vinthunden
2006-07-29 17:34:43


#44  Vasadu: vinthunden
2006-07-29 18:18:09

Om jag vill välkomna någon eller inte är upp till mig. Hade killen varit 10 år äldre hade han inte bemötts på samma sätt som nu, det är jag rätt säker på. Nu är han bara ett år yngre än mig och jag känner inte riktigt för att klappa honom på huvudet och säga "Duktigt, du tänker!".
Det är bra att han är öppen och nyfiken, men det ser jag som en förutsättning snarare än en bonus.

#45  Sv: Okey, så jag snubblade just över den här sidan. Vasadu
2006-07-30 02:41:54

Visst, han hade inte bemöts på samma sätt om han var 10 år äldre. Men han är väldigt tydligt med att han inte har så mycket på fötterna i hans tankar väldigt tydligt, hade varit en annan sak om han hade varit värsäker hit och ditt.

Du kanske hör till den de unga feminsterna som heller har så mycket på fötterna utöver några sväniga citat. Som är arga på allt och alla. Och inte kan för att de inte förstår att andra inte accepterarar deras ej utvecklade argument för varför vissa saker är fel och måste ändras. Kanske liknar den feminist som Adeon beskriver.

Visst är jag trevlig när jag retas. = )

Ta inte illa upp, skojar bara lite. Men hade varit roligt om du blev de, då får jag vatten på min kvarn. Jag menar att de inte riktigt är lämpligt att vara så tvärt i sin argumentation om "motparten" tydligt utrycker att han/hon mer undrar om vissa sag än säger påstår något.

#46  Sv: Okey, så jag snubblade just över den här sidan. Vasadu
2006-07-30 02:45:10

Vart lite fel där i sista meningen...

Jag menar att de inte riktigt är lämpligt att vara så tvärt i sin argumentation om "motparten" tydligt utrycker att han/hon mer undrar om vissa saker än påstår något med bestämhet.

så... kanske lite mer läsligt hoppas jag.

#47  Vasadu: vinthunden
2006-07-30 17:59:12

Well, bara den första delen av inlägget är värd att besvara så jag kör för det. Olika ämnen berör oss olika starkt och därför är man inte alltid lika tolerant som andra med vissa ämnen. Svårare än så är det inte.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?