feminetik.se feminetik.se

Just nu 15 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Tipsa mig om bra texter!


Gå till senaste inlägget#1  Tipsa mig om bra texter! soledad
2006-07-26 10:32:53

I höst ska jag leda en studiecirkel i en ideell förenings regi. Studiecirkeln ska handla om genusfrågor och jag är i full färd med att leta efter relevanta texter.

Min fråga till er är: har ni någon bra text att tipsa mig om?

Kriterier för text:

- Hyfsat lättläst. De som ska läsa den förväntas inte ha några universitetspoäng i vare sig genusvetenskap eller molekylärbiologi.

- Välskriven. Inga röriga rättshaveristutfall eller hatbaserade argumentationer. Jag vill se en vettig uppbyggnad av argumentationen.

- Texten ska handla om, eller beröra, något av följande ämnen:
a) Kvinnlighet
b) Manlighet
c) Makt mellan könen
d) Sexualitet och HBT
e) Kön, samhälle och biologi
f) Klass, kön och kultur/etnicitet

- Texten behöver inte vara skriven av ett proffs. Akademiker funkar, men det går lika bra med journalistik eller vad som helst. Har du skrivit nåt bra själv är det också välkommet.

Studiecirkelns mål är att närma sig genusfrågor förutsättningslöst. Jag vill därför ha exempel på texter som representerar olika teorier. Jag vill ha både feministiska (av olika inriktningar) och ickefeministiska (av olika inriktningar) texter.

Har du någon favorittext att tipsa mig om? Skjut!

Tack på förhand.

(tråden parallellstartas i diskussion för att nå dem som inte läser jäif frekvent)

#2   Fosfolipid
2006-07-26 11:48:53

On Camp. Susan Sontag.

#3  Sv: Tipsa mig om bra texter! Clajo2
2006-07-27 14:44:11

http://bama.ua.edu/~sprentic/672%20Hyde%202005.pdf

om biologiska och psykologiska könslikheter/skillnader

#4  Sv: Tipsa mig om bra texter! Alkonost
2006-07-27 14:51:11

Det finns massor av bra texter på bra nivå i Under Det Rosa Täcket av Nina Björk.

#5  Sv: soledad (#1) Linus
2006-07-27 17:33:33

soledad sa:
Studiecirkelns mål är att närma sig genusfrågor förutsättningslöst. Jag vill därför ha exempel på texter som representerar olika teorier. Jag vill ha både feministiska (av olika inriktningar) och ickefeministiska (av olika inriktningar) texter.

Enligt vilka kriterier kan studiecirkelns deltagare antas utvärdera de hyfsat lättlästa texterna? Vilka förutsättningar har de att skilja desinformativa texter från informativa texter?

#6  Sv: Tipsa mig om bra texter! Gullegubben
2006-07-27 18:35:36

"If men have all the power, how come women make all the rules", kan du inte gå förbi. Gratis är den också.

#7  Sv: Tipsa mig om bra texter! Gullegubben
2006-07-27 18:36:35

"A Man in Full" av Tom Wolfe har allt du behöver.

#8   Lonny
2006-07-27 22:48:59

"SCUM-manifestet" ringar in de flesta genusfrågor, tycker jag.

#9  Sv: Tipsa mig om bra texter! targash
2006-07-28 00:49:32

"The myth of male power" Warren Farrell (maskulinist)
"Why men are the way they are" Warren Farrell
"Who stole feminism?" Christina Hoff Summers (feminist)
"The war against boys" Christina Hoff Summers

#10  Linus soledad
2006-07-28 09:12:12

Gruppen kommer att diskutera texterna enligt klassiska principer för textanalys. Vad vill texten säga, vad anför den för argument och så vidare. Tanken med cirkeln är att deltagarna ska presenteras för olika teorier och tankesätt och reflektera över dem.

Jag är lite osäker på vad du menar med "desinformativa texter". Rena lögner, skräckpropaganda osv. kommer inte vara med över huvud taget. Däremot kan jag tänka mig att ha med en text som den Gullegubben refererar till i #6, trots att den i min mening är alldeles huvudlös. Tanken är ju inte att deltagarna ska skolas i feminism eller min uppfattning om feminism, utan att de ska få en överblick över området. Då måste det finnas även texter vars innehåll jag (eller du, för den delen) inte håller med om.

#11  Sv: Tipsa mig om bra texter! soledad
2006-07-28 09:13:04

Får tacka så mycket för alla tipsen!

En sak bara:

Ett flertal av tipsen gäller böcker. Det blir många böcker i längden. Om ni har koll på kortare texter får ni gärna tipsa om dem också.

#12   Alkonost
2006-07-28 10:16:39

Lonny:

Argh, att jag inte tänkte på den. Lysande text: kort, kärnfull, svår utan att vara svårläst och djup utan att vara akademisk. Finns numer i översättning av Sara Stridsberg. Solanas i mitt hjärta.

Soledad:

Jag tror att de allra flesta böckerna lämpar sig att göra utdrag ur. Att välja ett kapitel eller ett par nyckelpassager borde inte vara så svårt.

Den som vill se på film kan ju roa sig med Marianne-Ahrnes och Rigmor-Roberts "Gott om pojkar, ont om män" och "Flickor, kvinnor och en och annan drake". De har inte så lite gemensamt med Åsa-Nisse, egentligen.

#13  soledad Gullegubben
2006-07-28 12:06:22

"Däremot kan jag tänka mig att ha med en text som den Gullegubben refererar till i #6, trots att den i min mening är alldeles huvudlös."

"Huvudlös"?

Jag tycker definitivt att det stämmer att kvinnors makt främst ligger i ett problemformuleringspriviligium och tolkningsföreträde i moralfrågor.

Kvinnor är moralens och de sociala konventionernas främsta väktare, och det är för att det är de som har bestämt reglerna. Sedan är det en annan sak att de inte själva håller sig till dessa regler.

Var tycker du att kvinnors makt främst ligger?

#14  Sv: soledad (#10) Linus
2006-07-28 20:20:47

soledad sa:
Gruppen kommer att diskutera texterna enligt klassiska principer för textanalys. Vad vill texten säga, vad anför den för argument och så vidare. Tanken med cirkeln är att deltagarna ska presenteras för olika teorier och tankesätt och reflektera över dem.

Dessvärre har jag inget i form av rimligt korta och bra textförslag att bidra med till det som är definierat av a)-f). Däremot har jag ett förslag på en bra text som handlar om många av de som skriver texter om a)-f):

"Professing Feminism: Education and Indoctrination in Women's Studies" av Daphne Patai och Noretta Koertge, från år 2003 ( http://www.amazon.com/gp/product/0739104551/s… ).

Detta är en utökad version av en bok med samma huvudtiteln, men annan undertiteln, från 1994. Det är antagligen orimligt att föreslå att studiecirkelns deltagare ska läsa hela boken, men jag föreslår att ni läser avsnitten "Introduction to the new and expanded edition" och "Prologue: on airing dirty linen" (totalt 11 sidor).
soledad sa:
Jag är lite osäker på vad du menar med "desinformativa texter". Rena lögner, skräckpropaganda osv. kommer inte vara med över huvud taget.

Jag menar snarare texter som skrivits av ärliga och välmenande människor som gärna vill lära ut sina missförstånd. Sådant är inte alltid så lätt genomskåda med hjälp av "textanalys". Ett exempel är påståendet att biologisk forskning hämmats av tillskrivandet av könsstereotypa egenskaper till spermier och ägg, så som ibland anförs.
soledad sa:
Tanken är ju inte att deltagarna ska skolas i feminism eller min uppfattning om feminism, utan att de ska få en överblick över området. Då måste det finnas även texter vars innehåll jag (eller du, för den delen) inte håller med om.

Huruvida jag eller du håller med om innehållet är förstås ovidkommande.

#15  Linus soledad
2006-07-31 09:14:33

Tack för tipset. Jag ska kolla på det.

Linus sa:

Ett exempel är påståendet att biologisk forskning hämmats av tillskrivandet av könsstereotypa egenskaper till spermier och ägg, så som ibland anförs.


Det hade jag inte tänkt ta upp. Oavsett om det är sant eller inte (vilket jag ifrågasätter) tycker jag inte att det är tillräckligt väsentligt för att tas upp under den korta tid som vi har till förfogande för att diskutera biologi. Även om det skulle vara sant finns det värre bias.

#16  Sv: soledad (#15) Linus
2006-07-31 20:28:47

soledad sa:
Det hade jag inte tänkt ta upp. Oavsett om det är sant eller inte (vilket jag ifrågasätter) tycker jag inte att det är tillräckligt väsentligt för att tas upp under den korta tid som vi har till förfogande för att diskutera biologi. Även om det skulle vara sant finns det värre bias.

Det var varken ett exempel på något som du troligen kommer ta upp eller ett exempel på något som du borde ta upp.

Det var ett exempel på något, som _om_ det tas upp, troligen är svårt att utvärdera med hjälp av "textanalys".

#17  BRÅs RAPPORT 2002:14 DonQuijote
2006-08-05 11:10:08

En underbar rapport där Brottförebyggande rådet förklarar att de inte kan förklara våld mot kvinnor med den politiskt fastslagna könsmaktordningen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?