feminetik.se feminetik.se

Just nu 25 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Från diskussion: Reklamutopi


Gå till senaste inlägget



#1  Från diskussion: Reklamutopi Gullegubben
2006-07-21 19:56:01

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

För mig är det naturligt att reklam handlar om att visa bilder som så många som möjligt, eller ibland en nischad grupp, påverkas så mycket som möjligt av. Att produkten förknippas med något positivt eller att undgå något negativt.

Reklam ligger i linje med människors psykologiska reaktioner.

Så visst är det en utopi att någon reklamkund med berått mod skulle välja ineffektiv reklam.

Att tro att reklam, populärkultur och mänskligt samspel i allmänhet bara eller i alla fall i mycket högre grad, skapar tryck mot kvinnor, visar, enligt min mening, på en könschauvinistisk inställning.

#2  Sv: Från diskussion: Reklamutopi MarianneK
2006-07-21 20:01:10

Vem har påstått att reklam inte skapar tryck mot män? Är det inte detta som kallas halmgubbe?

#3  MarianneK Gullegubben
2006-07-21 20:10:14

Själv är jag så omoralisk att jag faktiskt ofta bryr mig mindre eller inte alls om saker jag inte berättar att jag bryr mig om.

Jag är full av beundran av alla människor som tydligen bryr sig lika mycket om sådant som de inte berättar att de bryr sig om.

#4   Lonny
2006-07-21 20:10:22

UppåtEmma sa:
Den visade kvinnor i helbild, med stora leenden och i "bekväma" poser - inte porr-putande. Jättefint stylade bilder. Så visst går det att göra bra, och snygg, underklädesreklam.


Otippat med en feminist som anser att det sexiga är fult och det osexiga snyggt...

#5  Sv: Från diskussion: Reklamutopi MarianneK
2006-07-21 20:18:08

Jo, för "sexigt" är ju ett objektivt begrepp har jag hört...

#6  Sv: Från diskussion: Reklamutopi Karra
2006-07-21 22:02:04

Lonny, är det ett omöjligt för dig att tycka att en kvinna är sexig om hon inte står i en obekväm pose?

#7   Lonny
2006-07-21 22:07:48

Marianne > "Porrputande" tolkade jag som en feministisk ryggmärgsreflex mot det heterosexiga - fel?

Karra > Vem har sagt nåt om obekväm?

#8  Sv: Från diskussion: Reklamutopi MarianneK
2006-07-21 22:43:27

Vad är "heterosexigt"? Finns det en definition på vad alla hetromän tycker är sexigt?

"Porrputande" ställdes mot "bekväma", då kan en ju tänka sig att det tänktes att de skulle vara obekväma?

#9  Gullegubben MarianneK
2006-07-21 22:59:19

Att tro och att bry sig om är inte samma sak. Jag tror att det finns ett förtryck mot aboriginer i Australien fortfarande. Men eftersom jag inte gjort mer åt det än tyckt att Midnight Oils musik var helt okej en gång i tiden går det knappast att säga att jag bryr mig om det. Är det därmed korrekt att hävda att jag inte tror att aboriginer diskrimineras i Australien? Nej.

Är det korrekt att hävda att personer som diskuterar i en tråd om att kvinnokroppen exponeras mer än manskroppen i reklamen anser att män inte påverkas av reklam och populärkultur, eftersom de inte skriver om det i denna tråd?

#10  Lonny UppåtEmma
2006-07-21 23:47:13

porren har ett bildspråk som i mångt och mkt anammas av andra medier - därför kan nog de flesta relatera till den bild jag målar upp med begreppet "porr-puta" - utan att behöva göra några subjektiva värderingar om ordets objektivitet...

som Marianne sa - "sexigt" är inte objektivt. Jag kanske tycker porrputande är det sexigaste som finns men ändå inte bra reklam. Det är bara din fantasi som sätter gränser för vad du tror att jag tycker och menar...

#11  Sv: Från diskussion: Reklamutopi Karra
2006-07-22 15:52:27

Tja, personligen får jag kramp i ryggen av att svanka längre stunder, så visst kan porrputande vara obekvämt.

#12  MarianneK Gullegubben
2006-07-22 18:27:23

"Är det korrekt att hävda att personer som diskuterar i en tråd om att kvinnokroppen exponeras mer än manskroppen i reklamen anser att män inte påverkas av reklam och populärkultur, eftersom de inte skriver om det i denna tråd?"

Det ar inte nodvandigtvis sa. Fast att nagon glommer bort och inte talar om halva befolkningen men talar inlevelsefullt om den andra halvan om befolkningen (som denne sjalv tillhor), sager, enligt min mening en hel del om vad denna person *tror* om den andra halvan av befolkningen ocksa.

#13  Sv: Från diskussion: Reklamutopi Gullegubben
2006-07-22 18:38:17

Ta det har inlagget fran den andra traden.

"Som jag sa: Om det fanns större valmöjligheter för hur man ska vara som kvinna, om inte "kvinna" var så otroligt hårt sammankopplat med "vacker", skulle bilder på omöjligt smala och storbystade (alltså inte enbart "rena och stajlade") modeller inte vara samma problem som det är idag."

Det enda sattet att uppna detta ar att man behandlar icke-vackra kvinnor pa samma satt som vackra kvinnor. Sa lange som man behandlar vackra kvinnor annorlunda, kommer det att finnas "krav" pa kvinnor att vara vackra. Det ar svart for kvinnor att paverka. Nagot som kvinnor daremot kan paverka ar hur de behandlar man.

#14  Sv: Från diskussion: Reklamutopi Karra
2006-07-22 20:11:55

Eller också kan vi fatta att kvinnors främsta uppgift inte är att vara vackra.

#15  Karra Gullegubben
2006-07-22 21:47:48

Det ar val upp till var och en att bestamma vad den tycker ar viktigt. Icke-vackra kvinnor far visa pa vilka kvaliteter de har som inte vackra kvinnor har, men om man inte overtygas av det, ar det inte mannens fel, utan de icke-vackra kvinnornas.

#16  Sv: Från diskussion: Reklamutopi metamorfos
2006-07-23 13:21:00

Kvinnors uppgift enligt Gullegubben: att vara vackra.

#17  Sv: Från diskussion: Reklamutopi Karra
2006-07-23 13:38:55

Så män har inget ansvar att se kvinnor som annat än dekoration?

#18  Karra Gullegubben
2006-07-23 15:25:24

Haha. Det var det lojligaste. Menar du att attraktion ar en moralfraga?

#19  metamorfos Gullegubben
2006-07-23 15:29:27

For kvinnor som vill attrahera mig, ar det en viktig uppgift. Fast annat attraherande beteende gentemot mig funkar ocksa bra.

For kvinnor som vill fa uppdrag att hjalpa reklamkunder att salja en vara, ar det ocksa en viktig uppgift, vilket modeller och reklammakare ocksa har fattat.

#20  Sv: Från diskussion: Reklamutopi MarianneK
2006-07-23 16:54:07

Men kvinnors uppgift är inte att attrahera män!

Att "se kvinnor som annat än dekoration" innebär inte att det är omoraliskt att enbart attraheras av vackra kvinnor. (att jag sen tycker at det är underligt att se utseendet som det som en attraheras mest av är en annan sak) Poängen är ju att en ska se kvinnor, och män, som något annat än enbart folk som ska attrahera en.

Ang. #12: Får trådar behandla problem ur enbart ett kvinnligt perspektiv utan att det är könsrasism enligt dig? Om jag skriver om mäns svårigheter med att bli tagna på allvar som sjuksköterskor, är jag då könsrasistisk?

Reklamens uppgift är inte heller att attrahera män, utan att sälja produkter. Till både kvinnor och män. Reklambranschen är konservativ. Och (här kan jag ha fel) mansdominerad?

#21  MarianneK Gullegubben
2006-07-23 18:02:00

"Men kvinnors uppgift är inte att attrahera män!"

For kvinnor som vill attrahera man, ar det kvinnors uppgift att attrahera man.

"Poängen är ju att en ska se kvinnor, och män, som något annat än enbart folk som ska attrahera en."

Och? Har jag sagt nagot annat? Man och kvinnor far sjalva bestamma vad som ar viktigt. Om ingen enda kvinna pa jorden vill attrahera en man, ar det inget jag kan gora at.

"Ang. #12: Får trådar behandla problem ur enbart ett kvinnligt perspektiv utan att det är könsrasism enligt dig? Om jag skriver om mäns svårigheter med att bli tagna på allvar som sjuksköterskor, är jag då könsrasistisk?"

Om man som feminist kritiserar konsbundna perspektiv, borde mans- och kvinnoperspektivet vara ganska jamt fordelat i vad man bryr sig om.

"Reklamens uppgift är inte heller att attrahera män, utan att sälja produkter. Till både kvinnor och män."

Och att ha bilder pa vackra kvinnor verkar funka mycket bra i det syftet.

"Reklambranschen är konservativ."

Jag tycker inte att reklambranschen utvecklas saktare an nagot annat.

"Och (här kan jag ha fel) mansdominerad?"

Om kvinnor i allmanhet, i likhet med feminister, inte vill gora reklam som saljer, sa ar det inte mer an ratt att det ar fa kvinnor i reklambranschen.

#22  Sv: Från diskussion: Reklamutopi MarianneK
2006-07-23 18:12:45

Varför skulle kvinnor i allmänhet vilja samma sak som feminister? Har du glömt att det finns manliga feminister? Tror du att män i allmänhet vill samma sak som feminister?

Dessutom tror jag att det går alldeles utmärkt att göra säljande reklam som inte är sexistisk, eller som har vackra kvinnor som grundidé. Så du har även fel i påståendet att feminister vill göra reklam som inte säljer.

En djurrättsaktivist kan engarera sig mest för hundars rättigheter utan att det innebär att personen skiter i hur katter och komodovaraner har det. Att alla inte kan engagera sig i eller lösa alla problem är inte ett argument för att inte engarera sig i några. Jag vet av naturliga skäl mer om kvinnors situation än om mäns. Och jag skriver hellre om saker jag vet något om. Alla feminister som vill engagera sig mer i mansfrågor är jättevälkomna att göra det.

#23  MarianneK Gullegubben
2006-07-23 18:24:08

"Varför skulle kvinnor i allmänhet vilja samma sak som feminister? Har du glömt att det finns manliga feminister? Tror du att män i allmänhet vill samma sak som feminister?"

Sa har skrev jag. "OM kvinnor ... inte vill gora reklam som saljer, sa ar det inte mer an ratt att det ar fa kvinnor i reklambranschen." Om nagon annan grupp vill gora reklam som inte saljer, sa ar det ocksa ratt att den har fa manniskor i reklmabranschen.

"Dessutom tror jag att det går alldeles utmärkt att göra säljande reklam som inte är sexistisk, eller som har vackra kvinnor som grundidé. Så du har även fel i påståendet att feminister vill göra reklam som inte säljer."

The truth of the pudding is in the eating. Inget hindrar den som delar din asikt att visa att du har helt ratt i det du pastar.

"En djurrättsaktivist kan engarera sig mest för hundars rättigheter utan att det innebär att personen skiter i hur katter och komodovaraner har det. Att alla inte kan engagera sig i eller lösa alla problem är inte ett argument för att inte engarera sig i några. Jag vet av naturliga skäl mer om kvinnors situation än om mäns. Och jag skriver hellre om saker jag vet något om. Alla feminister som vill engagera sig mer i mansfrågor är jättevälkomna att göra det."

Fast skillnaden mellan och kvinnor och dina exempel ar man och kvinnor ar lika stora grupper och dessutom ar i standigt samspel. Att bara bry sig om kvinnors problem ar ungefar som att vastsvenskar bara bryr sig om vastsvenskars problem men aldrig talar om ostsvenskars problem.

#24  Gullegubben MarianneK
2006-07-23 18:40:25

Så om jag skrev: "Om män är dåliga föräldrar är det inte mer än rätt att de inte får vårdnaden" som svar på något du skrivit om att män tilldöms vårdnaden mer sällan än kvinnor, så skulle du inte ha något att invända mot min formulerning? Det tror jag att många andra skulle ha i alla fall.
"Om kvinnor är dummare än män är det inte mer än rätt att de har lägre lön" osv...

Hur är det relevant att grupperna är lika stora? Hade det varit mer rätt eller fel att engagera sig för den större eller mindre grupens rättigheter? Är det så stor skillnad på antalet katter och hundar (helt OT)?

Jag ser hellre att fler engagerar sig för jämställdhet än klagar över de som inte gör det på "mitt" sätt och i mina hjärtefrågor. Det här blir den gamla visan "feminismen är oärlig för det finns problem som inga feminister inte engagerar sig i" Kommer osökt att tänka på att problemet med att endast kvinnliga myggor suger blod har engagerat mycket få feminister. Ett försök att dölja att det finns ondska även bland kvinnor, månne?

PS. Tycker inte att män är dåliga föräldrar. Läs gärna min trådstart om bönder och pappor på "diskussion", och om någon är sugen går det ju bra att föra diskussionen vidare här.

#25  MarianneK Gullegubben
2006-07-23 19:04:54

"Så om jag skrev: "Om män är dåliga föräldrar är det inte mer än rätt att de inte får vårdnaden" som svar på något du skrivit om att män tilldöms vårdnaden mer sällan än kvinnor, så skulle du inte ha något att invända mot min formulerning? Det tror jag att många andra skulle ha i alla fall."

Kvinnor ar i genomsnitt battre foraldrar an pappor, och skam vore det val annars eftersom de i genomsnitt tillbringar mer tid med barnen. Fast vardnadsfragor handlar om det enskilda fallet och om framtiden. Jag kan mycket val forsta om domstolar i svarbedomda fall domer konservativt, det vore orimligt att begara att domstolarna skall styra samhallet till en ny riktning. Det ar inte domstolarnas uppgift. Daremot ar domstolar i alla typer av mal skyldiga att prova bevisningen forutsattningslost och enligt lagen.

#26  Gullegubben MarianneK
2006-07-23 19:09:23

Nu handlade det om formulerningen, vilket vissrligen är rätt OT, men inte lika OT som att börja diskutera ett nytt ämne.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?