feminetik.se feminetik.se

Just nu 26 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF?


Gå till senaste inlägget#1  Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? Mumriken
2006-07-20 22:45:38

Jag har funderat lite fram och tillbaks. Jag är väldigt missnöjd med hur många feminister uttrycker sig om män, och har reagerat på att det känns som om väldigt få feminister tar avstånd från dessa idiotuttalanden. Om man som JÄIFare istället kritiserar de uttalandena får man ofta höra allt ifrån att man missförstått uttalandet till att man är antifeminist.

Till detta kommer att man verkar räknas som feminist oavsett vad man tycker (frånsett att man förmodligen måste tycka att det finns en könsbaserad snedvridning i samhället) bara man själv kallar sig för det.

Jag undrar därför om det egentligen är bättre att kapitulera, förklara sig som feminist/feminetist och sedan ifrån detta mer accepterade perspektiv kritisera de delar av feminismen som man inte gillar. Alltså bli en högröstad kritisk "bra" feminist som då inte låter dumfeministerna stå oemotsagda.

Vad säger nu JÄIFare och ni feminetister? Är det osjysst, knäppt, bra eller bara konstigt tänkt?

#2  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? chalky
2006-07-20 23:59:09

till att börja med så känns det aningen skumt att kalla sej feminst när man inte är det. det är väl lite som att infiltrera mdoeraterna för att kunna uppnå socialism. men trotskijs vägar är också vägar... när det kommer till hur feminister uttrycker sej om män så har jag som man inget problem med det. det man kritiserar är mansrollen, inte mannen i sej. jag tycker själv att män i allmänhet är svin, men jag kan inte säga att jag tycker att det är helt och hållet vårt eget fel. vi ahr socialiserats till att vara svin, och det krävs mycket för att man ska kunna ta sej ur den rollen. sen tycker jag att det kommer lite för mycket onödig kritik mot feminismen för hela den där grejen. inom feminismen förs hela tiden diskutioner om det mesta, men eftersom dom flesta strävar efter samma mål(om det nu inte är så att en likarts- och en särartsfeminist diskuterar) så blir det oftast diskutioner där man försöker ta del av varandras perspektiv istället för att försöka sätta dit varandra. en sund dikskutionsform tycker jag.

#3  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? Mumriken
2006-07-21 03:04:46

Ska man gå enligt definitionen av en feminist som att det är en person som anser att det finns könsrelaterade orättvisor i samhället, så är jag feminist även om jag inte vill kalla mig det. Anledningen till det är ju att jag inte anser att jag vill sammanlänkas med exempelvis feministiskt initiativ, eller Margareta Winberg, med deras högst otrevliga attityder, bl.a. mot män, men även mot icke-feministiska kvinnor.

Frågan är då, om jag då ska kalla mig något slags feminist, men som sådan högljutt kritisera de element jag inte anser vara förenliga med en vettig strävan mot jämställdhet, eller om jag ska stå utanför den feministiska rörelsen och högljutt kritisera samma saker? Jag anser att män och kvinnor behandlas olika baserat på kön, och jag vill ändra på detta förhållande. Vad krävs mer för att få kalla sig feminist?

Svindebatten kan vi ta i en annan tråd...

#4  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? chalky
2006-07-21 03:26:50

definitionen av feminism är väl att man anser att det finns ett strukturellt förtryck kvinnor och att det måste förändras. håller du med om det så är du feminist. vad man kallar det är mindre viktigt. att en massa idiotpolitiker sen använder begreppet som bete i röstfisket är tyvärr något som inte går att undvika, men det hade ju blivit så vad man än hade kallat det. jag tror att det är viktigt att kalla sej feminst för att kunna uppnå en förändring. annars får man bara en splittrad grupp av människor som bråkar om vad vad dom egentligen är för något. men jag kan säga så mycket som att jag inte har något som helst förtroende för politiker som kallar sej feminister. det är väldigt få som faktiskt uppvisar några tecken på att vara det.

#5  Mumriken Faktum
2006-07-21 05:12:01

Det verkar på det jag läst av dig som att du tillsammans med flera andra JÄIF:are lätt skulle kunna kalla er feminister och uppfylla definitionen av det, t.e.x "Feminism är en rörelse som strävar för att kvinnans fulla ekonomiska, sociala och politiska jämställdhet med mannen uppnås."
Definitionen är i mina ögon inte speciellt bra, trots att den används flitigt, eftersom kvinnans fulla jämställdhet med mannen bara är tänkt som den positiva delen av ordet jämställdhet, inte många feminister kämpar för att kvinnan och mannen ska ha full jämställdhet inom sopphämtaryrket.
Så beroende hur du själv definierar feminism så får det lite olika betydelser.

Det jag märkt mycket här på JÄIF är att många verkar sätta ett likhetstecken mellan den politiska radikalfeminismen i Sverige och feminism. De är inte samma sak men ändå används väldigt ofta just radikalfeministiska argument av JÄIFare som ett verktyg emot feminismen.
Jag hör väldigt sällan argument här på JÄIF rörande feministiska frågor (Inte radikalfeministiska åsikter!) som strider emot mina egna värderingar. Det är anmärkningsvärt att det för mig är att ca 50% JÄIF-värderingar och 50% feminist-värderingar. Det är så jag upplever det här. Jag håller med lika många feminister som jag håller med JÄIFare. Men ändå är jag feminist och det är för mig självklart.
Jag låter inte politiska och mediala faktorer bestämma hurvida jag ska kalla mig feminist eller inte.

Frågan är då, om jag då ska kalla mig något slags feminist, men som sådan högljutt kritisera de element jag inte anser vara förenliga med en vettig strävan mot jämställdhet, eller om jag ska stå utanför den feministiska rörelsen och högljutt kritisera samma saker?

Vad tror du ger dig störst möjlighet till förändring, som feminist eller som JÄIFare? Om du vill förändra och få en bättre feminism, varför bekämpa feminismen när du kan vara med och förändra den?

#6  Mumriken UppåtEmma
2006-07-21 09:07:48

vad i feminismen är det du håller med om?
och varför tror du att intern-debatt inte förs inom feminismen?

#7  Verkar bättre... Fosfolipid
2006-07-21 10:27:46

...Att kalla sig Jäifare men vara feminist.

Om man nu ska vara oärlig. Vilket förstås ingen på den här hemsidan är. Utom ibland. Äsch, jag lägger ned.

#8  #6 UppåtEmma #4 chalky #5 Faktum Mumriken
2006-07-21 14:24:29

Självklart tror jag att det finns INTERN debatt inom feminismen, det är inte det jag menar. Och visst tror jag att det försigår en massa diskussioner bakom de lyckta dörrarna, och det är väl bara bra.

Det jag vänder mig emot är att det väldigt sällan ses speciellt mycket kritik från feminister av dumma feministiska förslag. Det som händer är att man försvarar eller förklarar de dumma uttalandena som folk gör. Jag har hört många åter och åter förneka att Margareta Winberg uttalat sig väldigt mansfientligt, trots att man kan peka på artiklar där hon själv skriver att hon inte förstår hur kvinnor kan gifta sig med män, och liknande saker. Gudrun Schyman har sagt en hel del dumheter (bland de enstaka vettiga saker hon också säger) men ingen vågar uppenbarligen kritisera henne offentligt (OK, jag har fått en, säger en pekare som är kritisk till vissa feministiska teorier).

Att Solanas S.C.U.M. översattes till svenska, och detta firades med två fester, en för kvinnor och en för manliga Solana-anhängare vållade inga protester... Det finns fler exempel på när (förment?) feministiska händelser enbart följdes av förklarande eller ursäktande uttalanden. För mig är det trots allt viktigt att man kan kritisera sin egen rörelse när den förtjänar detta.

Men bara som ett exempel på problematiken, så om jag läser chalkys definition ovan så inser jag att jag inte ska kalla mig för feminist, eftersom jag anser att det finns ett strukturellt förtryck av både män och kvinnor fast på olika områden.

Läser jag däremot Faktums definition, så kan jag uppenbarligen göra det, eftersom kvinnans jämställdhet med mannen borde vara en symmetrisk relation. Så frågan är ju då om det (för att ta detta exempel) för mig är vettigt att vara Faktum-feminist och kritisera det jag ogillar med chalky-feminismen eller om det då är bättre att vara JÄIFare och kritisera det man gillar med chalky-feminismen, men uppskatta det man gillar med Faktum-feminismen?

#9  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? chalky
2006-07-21 15:04:36

Mumriken sa:
Så frågan är ju då om det (för att ta detta exempel) för mig är vettigt att vara Faktum-feminist och kritisera det jag ogillar med chalky-feminismen eller om det då är bättre att vara JÄIFare och kritisera det man gillar med chalky-feminismen, men uppskatta det man gillar med Faktum-feminismen?


där har du det! det handlar om vad feminism är för dej. och visst. jag kan hålla med om att män missgynnas i vissa situationer. och naturligtvis är det också något som feminismen vill motverka. feminismen kämpar mot orättvisor baserade på kön och sexualitet. hur man definierar orättvisor är sen upp till en själv. väldigt få feminister håller med om allt margareta winberg och gudrun schyman säger. jag själv är exempelvis emot kvotering, mansskatt och f! som parti. jag ämnar läsa scum-manifestet någon dag, men å andra sidan tänker jag nån dag läsa mein kampf också.

#10  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? kasimir
2006-07-21 15:51:49

Det finns ingen skyldighet för en feminist att hålla med om eller offentligt försvara alla åsikter som en annan person, som även den kallar sig för feminist, ger uttryck för.

Jag anser att många av de idéer, som tex att införa en mansskatt, som förs fram av personer som brukar segla under feministisk flagg är fullkomligt idiotiska, men jag tycker inte att det diskvalificerar mig som feminist.

Till stor del beror frågan på vem som har tolkningsföreträdet för begreppet feminismen.

#11  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? kasimir
2006-07-21 15:56:04

#9
Chalky, jag har inte läst scum-manifestet än, men Mein Kampf, och jag kan bara konstatera att det krävs rätt mycket uthållighet för att klara sig igenom den. Den är dock iaf tunnare och innehåller mindre nationalekonomi än Marx' Das Kapital, som är en riktig tegelsten i flera band.

#12  Mumriken Faktum
2006-07-21 15:57:43


Det jag vänder mig emot är att det väldigt sällan ses speciellt mycket kritik från feminister av dumma feministiska förslag.

En kan fråga sig detta, varför det inte sker, håller de med, ser de inte hur puckat förslaget är o.s.v.?
Nu syftar du antar jag på det som synns i media av radikalfeminismen.
Jag skulle vilja lägga fram följande teori om detta.
1. Känslan av att det är konraproduktivt att kritisera de få feminister som syns i media, bättre att stödja feminister en inte håller med än att det skrivs i Aftonbladet "Nu kritiseras ****** internt av feminister!"
2. Sen har vi systerskapet, att alltid vissa förståelse och stötta varandra oavsett.

Det som händer är att man försvarar eller förklarar de dumma uttalandena som folk gör. Jag har hört många åter och åter förneka att Margareta Winberg uttalat sig väldigt mansfientligt, trots att man kan peka på artiklar där hon själv skriver att hon inte förstår hur kvinnor kan gifta sig med män, och liknande saker.

Men hon tillhör radikalfeminismen, inte alls din eller min typ av feminism, men hennes feminism ska ju inte vara den som nödvändigtvis definierar din tycker jag i.a.f.

Jag anser att det finns ett strukturellt förtryck av både män och kvinnor fast på olika områden.

Jag anser det med!! Du kanske t.o.m. anser som jag att föräldraskapet inte är jämställdt alls, du kanske anser att mannen ligger långt efter inom det området och att det är svinviktigt att föräldraskapet blir mer jämställdt om vi någonsin vill uppnå jämställdhet. Du kanske tror att en förändring av en sån grundläggande ojämlikhet så som föräldraskapet ser ut i dag till en mer jämställd version skulle åstakomma ofantligt mycket mer än att kvotera in kvinnor i styrelser o.s.v.

#13  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? Mumriken
2006-07-21 16:38:03

#10 kasimir... det kanske är just det som gör att det blir så svårt, att det inte finns någon som kan anses ha tolkingsföreträdet när det gäller feminismen. På ett vis är det ju naturligtvis hedervärt att man har högt i tak, men när det blir för högt i tak, riskerar man att även inkludera för rörelsen skadliga åsiktsyttringar. Det är vad jag tycker håller på att hända idag med feminismen.

#14  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? Mumriken
2006-07-21 16:38:05

#10 kasimir... det kanske är just det som gör att det blir så svårt, att det inte finns någon som kan anses ha tolkingsföreträdet när det gäller feminismen. På ett vis är det ju naturligtvis hedervärt att man har högt i tak, men när det blir för högt i tak, riskerar man att även inkludera för rörelsen skadliga åsiktsyttringar. Det är vad jag tycker håller på att hända idag med feminismen.

#15  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? metamorfos
2006-07-21 16:44:08

Det är alltid lika intressant att läsa om folk som "vill förändra feminismen inifrån" när det förhåller sig tvärtom. Feminismen förändrar folk inifrån. Det gäller att vara beredd på det, om en vill kalla sig feminist.

#16  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? metamorfos
2006-07-21 16:47:10

Det är också lika intressant varje gång att försöka få reda på vad "feminismen" är och vad som ska "förändras". Så. Mumriken. Två snabba frågor:
1. Vad är "feminismen"?
2. Vad är den önskade "förändringen"?

#17  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? chalky
2006-07-21 18:35:49

kasimir #11: das kapital måste man ju också kämpa sej igenom nån gång ja. kommunistiska manifestet ska ju vara en barnbok i jämförelse.

Faktum sa:
2. Sen har vi systerskapet, att alltid vissa förståelse och stötta varandra oavsett.


hela systerskapstanken är särartsfeministisk och utesluter män. när jag läste genusvetenskap plågades jag av systerskapsidéerna dagligen. självklart ska kvinnor stötta varandra, men jag vägrar gå med på något som jag rent instinktivt känner stänger mej ute. många feministiska män känner likadant.

#18  #16 metamorfos Mumriken
2006-07-21 18:57:39

metamorfos: om 1) har jag frågat många feminister och fått ungefär lika många svar... min personliga uppfattning om feminismen efter ett antal års funderingar och diskussioner ramlar nog in i två väldigt separata falanger (med diverse mellan varianter naturligtvis) dels:

a) de jag personligen kallar för bra feminister, som ser att det finns könsbaserade skillnader i behandling av människor, och som försöker att rätta till dessa, oavsett i vilken riktning det måste gå. Det är de som ser att även män kan bli diskriminerade på grund av att de är män, och som tycker att det också är ett viktigt jämställdhetsproblem.

b) de jag på motsvarande sätt kallar för mer eller mindre extrema feminister, som ser feminismen som ett sätt att på något sätt få ge igen på "normalmannen", eller möjligen inte kan se skillnad på män och den stipulerade manliga könsrollen, som redan diskuteras i en annan tråd.

2) den önskade förändringen ur mitt perspektiv vore nog att man antingen ärligt säger att feminismen bara syftar till att förbättra kvinnors perspektiv och att man struntar i de män som drabbats av könsdoskriminering (och då är jag inte feminist) eller att man konstaterar att man verkligen vill ha en så bra symmetrisk jämställdhet mellan män och kvinnor som är möjligt, och då kanske tar avstånd från "mina" b-feministers (enligt ovan) uttalanden. (och då kan jag faktiskt överväga att kalla mig feminist också).

Inte för att jag vet om detta blev klargörande men, det är mina tankar....

#19  #12 Faktum Mumriken
2006-07-21 19:09:06

Faktum är att du skulle nästan kunna få mig att byta sida (Ursäkta namnskämtet). Jag tycker du slår huvudet på spiken i hela ditt inlägg!

Att man stöttar en felaktig åsikt för att den kommer från "ens egen sida" kan jag förstå som i både 1 och 2 i din del tycker jag är i viss mån förståeligt, men det får också mig att inte veta vad feminismen egentligen står för. Jag vill ha en samverkan mellan män och kvinnor för jämställdhet, men jag ser för mycket "krigsförklaringar" för att vilja engagera mig i feminismen.

Jag ser också för mycket av extrem/radikal-feministerna för att inte tro att feminismen rymmer ett ansenligt inslag av manshat, och det kan jag inte heller ställa upp på. Vill man framstå som inriktade på samverkanslösningar så måste man ta avstånd från uttryck som att "sova med fienden".

Ett sätt att hantera extremfeminismen är ju då att ansluta sig till separatistfeminismen, dvs. min egen feminism. Den betyder då ungefär vad jag vill att den ska betyda (det här är väl där jag alltså inte håller med dig riktigt). OM jag kämpar för en rörelse så kommer jag att förknipppas med vad den rörelsen står för, även om jag har min egen tolkning. Se bara på vad som händer med alla muslimer idag... snälla muslimer finns inte utan alla är per definition terrorister... folk blir förvånade när TV visar bilder på gråtande (framför allt när det är manliga sådana) muslimer som håller i sina barn... Va, kan muslimer gråta? De är ju terrorister... så är det bara... Samma sak håller på att hända med feminismen, de snälla och konstruktiva feministerna får ta ansvaret för det som de extrema feministerna gör och säger (med snäll menar jag inte menlös).

Ditt sista stycke kan jag bara säga ORD inför, för att använda mitt manliga könsrollsmetaforiska uttryck så sköt du en ren femetta där... kunde inte sagt det bättre själv!

#20  Mumriken MarianneK
2006-07-21 19:14:28

Det finns inom ramen för feminismen absolut plats för att arbeta med "mansfrågor", ex en uppvärdering av synen på pappor. Men ingen feminist kan begära att alla andra feminister ska engagera sig i just deras hjärtefrågor.

Själv tror jag att ett mer jämställt föräldraskap inte bara är viktigt i sig, utan också skulle leda till mer jämställdhet på andra områden (ganska elementärt egentligen). Men jag engagerar mig inte så mycket i frågan, utom rent privatsocialt.

#21  "Systerskap" MarianneK
2006-07-21 19:22:43

Jag skulle vilja byta ut ordet "systerskap" till exempelvis "underdoggemenskap" eller nåt. För det det handlar om är att lyssna på det andra har att säga, försöka förstå vad de menar utan att döma, och sedan skriva och tala på ett sätt som inbjuder andra att tala och skriva.

Gemenskapen och stödet i underdoggruppen syftar till att andra än "alfapersonerna" ska delta i samtalet, och att de senare ska fråntas/lämna ifrån sig tolkningsföreträdet.

#22  Mumriken MarianneK
2006-07-21 19:31:15

Jag tror att min poäng är:

Eftersom du gör intryck av att vara feminist bör du väl registrera dig som en sådan. Dina hjärtefrågor (har varit inne på din webbplats) ryms inom feminismen.

MEN: Gör det inte för att i första hand kunna kritisera alla som inte tycker som du, som ett korståg för din sorts feminism. "Feminismen" kommer inte att bli en ideologi där alla är överens, vilket jag tror är bra. Därmed inte sagt att en inte ska kritisera - självklart ska en det. Men har du ambitionen att enbart lära ut, och inte lära dig själv något, tror jag att du är fel ute.

Kul om du registrerar om dig!

#23  Sv: Mumriken JohanS
2006-07-21 21:41:29

Mumriken sa:
” Jag undrar därför om det egentligen är bättre att kapitulera, förklara sig som feminist/feminetist och sedan ifrån detta mer accepterade perspektiv kritisera de delar av feminismen som man inte gillar.”


Varför kritisera feminismen? Jobba för det du tycker är bra istället. Det kommer alltid att finnas grupper av människor som tänker på ett annat sätt än du. De åsikter majoriteten tycker är bäst får vi leva med i den demokrati vi har.

#18 är bra uppställning. Det gäller för de organiserade feministerna att få lite ordning på vad de egentligen står för. Skulle de samlas under en tydlig vision och definition skulle feminismen vara mycket starkare.

Har för mig att jag läste någonstans att syftet med Feminetik från början var just att ena feministerna i Sverige. Efter ett par år kan vi väl konstatera att någon enad feministisk politik inte finns.

Men, nu har ju det feministiska partiet en ypperlig möjlighet att verkligen fastställa vad som är feminism (i Sverige). Hoppas det går bra för Fi.

Du gör redan ett bra arbete på mumindalen.org, fortsätt med det så spelar det inte så stor roll vad du kallar dig. I alla fall inte enligt min mening.

De flesta här vet ju redan att det finns en annan jämställdhetsrörelse också. En som jobbar för både kvinnor _och_ män. Den rörelsen är fortfarande lite ”underground” dock :-)

#24  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? MarianneK
2006-07-21 21:49:03

Att ena feministerna i Sverige behöver väl inte innebära att jämka ihop allas åsikter? Det är skillnad mellan enade feminister och en enad feministisk politik.

Att ena personerna, att samla kunskapen, att dela med sig av erfarenheter är väl nog så viktigt? En kan stötta och stärka varandra på annat sätt än genom en gemensam "åsiktslista" eller dylikt som alla står bakom.

#25  Sv: MarianneK JohanS
2006-07-21 22:09:05

Jag tror att det bästa sättet är att skapa en "åsiktslista" som du utrycker det med vissa grundvärderingar som alla kan enas om. Det håller vi på att göra inom similismen, samtidigt sätter vi similister upp gemensamma mål.

Utifrån detta bygger man sedan en "handlingsplan" ungefär lika med "praktisk politik" som går hand i hand med värderingarna och de gemensamma målen. De praktiska åtgärderna kommer säkerligen att se olika ut i olika länder då situationen vi utgår från skiljer sig åt i olika delar av världen.

En splittrad feminismen tror jag är svag. Vet ni inte vad ni vill så kan ni inte dra åt samma håll. Och drar ni inte åt samma håll, då kommer ni ingenstans. Eller?

#26  JohanS MarianneK
2006-07-21 22:40:51

Säg att vi har ett feministiskt nätverk på nätet. Antag att där finns ett antal personer som är politiskt aktiva i olika sammanhang. De håller inte med varandra i allt och deras feminism skiljer sig åt på en del sätt. Men nätverket kan fungera väldigt bra när någon av dem till exempel vill bolla en fråga med andra feminister, när en behöver hjälp med fler feministiska argument för att kunna marknadsföra någon feministisk fråga inom sitt parti.

Jag tror inte på _en_ handlingsplan. Det skulle utesluta alla som hamnade i minoritet när "åsiktslistan" arbetades fram. Jag tror på flera olika handlingsplaner, "feministisk kamp i näringslivet" "feministisk kamp i skolan, "feminismen inom moderaterna" "Det feministiska perspektivet inom Munkfors kommun" osv. Sen stöttar en och peppar varandra.

#27  #23 JohanS Mumriken
2006-07-21 22:58:39

Jag skrev inte att jag skulle kritisera feminismen, utan kritisera de delar av feminismen som jag inte kan ställa upp på. Det är en väldig skillnad. De delar av feminismen som jag inte kan ställa upp på är t.ex. de väldigt aggressiva delarna som uttrycks från vissa extremfeministiska håll. Att jag skulle anses vara fienden när jag sover med min flickvän är så gräsligt påstående att jag, om jag vore manlig feminist, inte skulle kunna stillatigande kunna acceptera det. Men därifrån till att kritisera hela feminismen är ett stort kliv och ditt hade jag inte kommit här.

Hmm, ja möjligen kan jag anses kritisera feminismen för att inte protestera mot de avarter som ger den ett dåligt rykte.

#28  #20 #21 #22 MarianneK Mumriken
2006-07-21 23:09:18

Tack för en serie bra kommentarer. Även om inte vi alltid är överens här inne (tror jag) så tillhör även du den skara som skulle kunna övertyga mig. Speciellt inlägg #21 tilltalade mig.

Jag har inte egentligen något behov av att sitta och kritisera andra som en sak i sig, men jag reagerar på den okänslighet som många visar mot de utsatta personer som inte passar in i den vedertagna mallen. Att utmåla män i gemen som elaka, misshandlande m.m. gör ont för de män som faktiskt försöker göra en skillnad, men som ser det utpekande fingret "Du är man, DU är fienden!", speciellt om de hamnat i ett helvete, där ingen tror dem enbart för att de råkar vara män.

Jag inser också att det inte finns en enda åsikt inom feminismen, lika lite som inom andra rörelser. Mitt problem är när de tillåtna åsikterna blir så extrema att de skadar inte bara feminismen, utan även syftet med feminismen, nämligen att nå jämställdhet mellan kvinnor och män, och förhoppningsvis då som en symmetrisk relation :)

När det gäller den delen, då kan jag inte låta bli att kritisera... sen kanske jag kunde uttrycka kritiken bättre... men ibland skriver även jag med hjärtat...

#29  #20 #21 #22 MarianneK Mumriken
2006-07-21 23:09:20

Tack för en serie bra kommentarer. Även om inte vi alltid är överens här inne (tror jag) så tillhör även du den skara som skulle kunna övertyga mig. Speciellt inlägg #21 tilltalade mig.

Jag har inte egentligen något behov av att sitta och kritisera andra som en sak i sig, men jag reagerar på den okänslighet som många visar mot de utsatta personer som inte passar in i den vedertagna mallen. Att utmåla män i gemen som elaka, misshandlande m.m. gör ont för de män som faktiskt försöker göra en skillnad, men som ser det utpekande fingret "Du är man, DU är fienden!", speciellt om de hamnat i ett helvete, där ingen tror dem enbart för att de råkar vara män.

Jag inser också att det inte finns en enda åsikt inom feminismen, lika lite som inom andra rörelser. Mitt problem är när de tillåtna åsikterna blir så extrema att de skadar inte bara feminismen, utan även syftet med feminismen, nämligen att nå jämställdhet mellan kvinnor och män, och förhoppningsvis då som en symmetrisk relation :)

När det gäller den delen, då kan jag inte låta bli att kritisera... sen kanske jag kunde uttrycka kritiken bättre... men ibland skriver även jag med hjärtat...

#30  OT: Ber om ursäkt för mina dubbla inlägg.. :( Mumriken
2006-07-21 23:11:07

Helt off topic: Har precis fått en ny dator, som är superkänslig i musknappen, så jag hinner knappt trycka ner den innan den registrerat två klick... Suck, jag ber så hemskt mycket om ursäkt...

#31  Sv: #27 Mumriken JohanS
2006-07-21 23:38:26

Ah, inser att jag var lite snabb där. Det är en sådan begränsning att diskutera i skrift.

Varför kritisera feminismen, eller kritisera vissa grenar av feminismen? Jobba för det du tycker är bra istället.

Något i stil med ovanstående borde det ha stått.

Men inte heller det kanske är så genomtänkt, till viss del kritiserar jag ju själv feminismen. Men det är inte med syftet att försvåra för dem utan att peka på vad som skulle kunna bli bättre.

#32  #26 MarianneK JohanS
2006-07-21 23:57:53

MarianneK sa:
Jag tror inte på _en_ handlingsplan. Det skulle utesluta alla som hamnade i minoritet när "åsiktslistan" arbetades fram. Jag tror på flera olika handlingsplaner, "feministisk kamp i näringslivet" "feministisk kamp i skolan, "feminismen inom moderaterna" "Det feministiska perspektivet inom Munkfors kommun" osv. Sen stöttar en och peppar varandra.


I en demokrati "utesluts" väl alltid minoriteteten? Det hindrar ju inte att majoriteteten lyssnar på minoriteten och tar ställning till deras förslag. I verkligheten måste vi kompromissa.

En eller flera handlingsplaner är bara en fråga om vilken nivå vi lägger det på. Jag kanske tror på _en_ handlingsplan med flera delområden. "jämställdhetsarbete i skolan, jämställdhet inom moderaterna, jämställdhet inom Munkfors kommun"

I och med att du sätter ordet feminism i alla handlingsplaner antyder det ju att det finns en gemensam kärna. Det verkar ju i så fall inte skilja sig mycket från det jag föreslår.

Att använda ordet "feminism" tycker jag antyder ett för stort fokus på kvinnors problem. Ett neutralt ord som "jämställdhet" eller "similism" tycker jag vore bättre. Att använda ordet "kamp" tycker jag personligen låter lite jobbigt. Jag associerar "kamp" med vinnare och förlorare.

Kom in lite grann på ordens betydelse då det verkar som att du ibland skriver "en" istället för "man".. Nu är jag ju ingen svenskaexpert när det gäller grammatik och så.. och ärligt talat spelar det mig ingen roll hur folk formulerar sig så länge jag förstår.

Jag förstår att man kämpar för en sak, men samtidigt krävs det inte mycket vilja för att medierna ska kunna vrida till det till att kvinnor kämpar mot män. För den som inte läst om vad feminism egentligen handlar om är det också lätt gjort att missförstå och tolka orden bokstavligt femi=kvinna kamp=kvinnor kämpar mot män och någon förlorar på det.

Det där med att inte enas om hur vi ska göra för att någon inte kommer att få precis som han eller hon vill förstår jag inte riktigt. Om vi inte kan enas kommer vi väl aldrig riktigt dit vi vill?

Det samma gäller ju valet mellan feminism och similism, majoriteten beslutar vilken rörelse som är bäst. Visar det sig att feminismen är bäst får jag leva med det.

#33  #31 JohanS Mumriken
2006-07-22 00:16:19

Jag tror inte man kan låta bli att kritisera. Och det jag kritiserar är sånt jag tycker förstör "saken", antingen feminismen i sig, eller jämställdhetsarbetet i sin helhet.

Skulle jag vara med i ett politiskt parti som t.ex. folkpartiet, och det kommer en massa folkpartister som visar upp invandrarfientliga åsikter i partiets namn skulle jag definitivt kritisera dessa företrädare för partiet, eftersom de kommer förstöra partiets sak, om de får fortsätta. Samma gäller med extremfeminister, som också riskerar att förstöra feminismens sak, och i värsta fall även jämställdhetsarbetets sak. Där tror jag att det ligger en stor fara.

Jag vill för övrigt inte göra något likhetstecken mellan extremfemniister och rasister, utan det handlar bara om deras respektive effekter på "basrörelsen".

#34  #31 JohanS Mumriken
2006-07-22 00:16:38

Jag tror inte man kan låta bli att kritisera. Och det jag kritiserar är sånt jag tycker förstör "saken", antingen feminismen i sig, eller jämställdhetsarbetet i sin helhet.

Skulle jag vara med i ett politiskt parti som t.ex. folkpartiet, och det kommer en massa folkpartister som visar upp invandrarfientliga åsikter i partiets namn skulle jag definitivt kritisera dessa företrädare för partiet, eftersom de kommer förstöra partiets sak, om de får fortsätta. Samma gäller med extremfeminister, som också riskerar att förstöra feminismens sak, och i värsta fall även jämställdhetsarbetets sak. Där tror jag att det ligger en stor fara.

Jag vill för övrigt inte göra något likhetstecken mellan extremfeminister och rasister, utan det handlar bara om deras respektive effekter på "basrörelsen".

#35  Sv: Mumriken JohanS
2006-07-22 00:25:32

Huvudsaken är att man gör något för att samhället ska bli bättre. Vad man kallar sig är mindre viktigt egentligen. Om din kritik är konstruktiv och saklig tror jag den blir respekterad oavsett om du kallar dig feminist eller JÄIF.

Du upplever alltså att det är skillnad?

#36  JohanS MarianneK
2006-07-22 01:07:44

Orden är viktiga. Kallar någon sig feminist så innebär det att personen i någon mån delar min syn på vilken problembeskrivning som passar samhället idag. Säger någon att den är för jämställdhet eller liknande säger denne inget om hur den ser på samhället idag - personen kanske menar att det redan _är_ jämställt exempelvis.

Ja, i en demokrati bestämmer majoriteten över minoriteten, så även i partier och andra organisationer med en gemensam agenda.

Tror du att den feminististiska kampen inom LO har samma innehåll och mål som de feministiska strävandena inom moderaterna? Ordet "kamp" var för övrigt helt avsiktligt utelämnat i moderatfallet, eftersom jag tror att de skulle tycka att det var ett vänsterladdat ord. Feminismen är inte ett politiskt parti, och har som jag ser det mycket att förlora på den sortens organisation. Feminismen är en del av min ideologi, men långt ifrån hela.

Självklart finns det vinnare och förlorare. De som tycker att det är bra som det är nu missgynnas, eller anser sig missgynnas, av feministisk förändring, och är därmed förlorare.

Och det heter "svenskexpert", inte "svenskaexpert"... ;-)

#37  Kritik från feminister respektive jäif:are MarianneK
2006-07-22 01:20:24

Nu ska jag slänga ur mig inte helt genomtänkta tankar. Hoppas att de läses och tolkas godvilligt.

När det gäller rasism säger en del mörkhyade amerikaner "n-ordet" till varandra, men tolererar det inte från vita, även om de är vänner. Ett argument för detta som jag har hört är att när det gäller vita så kan en aldrig _veta_. Aldrig helt säkert, att personen inte är rasist.

Alla jäif:are är olika och är här av olika skäl. Men det är väl inte konstigt om en som feminist är lite mer mottaglig för kritik om det kommer från en feminist? Kan tänka mig att detsamma gäller för jäif:are, att kritik från den egna sidan tas mer på allvar.

Jag menar inte att jag inte lyssnar på jäif:are, eller tror att andra inte gör det, men kritik av feminismen från en som inte kallar sig feminist kan _i vissa fall_ bli av typen som bemöts med "Jag hajar, du är inte feminist och du gillar inte feminismen. Och? Var det något annat du ville?" Det här gäller alltså när en person upprepade gånger säger saker om feminismen som kan sammanfattas som "feminismen är feministisk, och det är dåligt".

Visst går det att komma med kritik på ett bra sätt även som jäif:are, men en måste då vara noggrannare med hur en lägger fram den än en behövt vara om en varit registrerad som feminist.

#38  Trojansk häst. Foretagarsvinet
2006-07-22 02:09:54

Subversivt. I like it:-)

#39  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? MarianneK
2006-07-22 02:25:37

Ja, en måste ju vara och se sig som feminist, och skriva en definition om sin feminism. Det handlar knappast om att ljuga.

#40  MarianneK Lonny
2006-07-22 10:47:07

Och det heter "svenskexpert", inte "svenskaexpert"... ;-)


Prefixet "svenska-" när det gäller kunskaper i ämnet svenska är så vanligt att det är lönlöst att klassa det som felaktigt. Trodde aldrig någon som använde en-i-stället-för-man skulle ha anmärkningar på någon annans svenska.

#41  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? JohanS
2006-07-22 13:07:01

Nu är vi lite off topic, jag vet.. men inte tillräckligt för att starta en ny tråd.

MarianneK sa:
Kallar någon sig feminist så innebär det att personen i någon mån delar min syn på vilken problembeskrivning som passar samhället idag.


Ja, det stämmer ju. Frågan jag ställer mig är "Har feminismen en problembeskrivning, eller många?" För att återknyta till #23 och #18.

"Det gäller för de organiserade feministerna att få lite ordning på vad de egentligen står för. Skulle de samlas under en tydlig vision och definition skulle feminismen vara mycket starkare."

Där tycker jag att vi kan lägga till en tydlig problembeskrivning.

MarianneK sa:
Tror du att den feminististiska kampen inom LO har samma innehåll och mål som de feministiska strävandena inom moderaterna?


Om du sätter ordet feminism framför, så borde det precis som du säger ovan, finnas samma problembeskrivning och följdaktligen borde målen vara samma. Metoderna att lösa problemet blir olika beroende på om de politiska partierna tror på kollektivets förmåga att lösa problemet eller individernas förmåga att lösa problemet.

MarianneK sa:
Ordet "kamp" var för övrigt helt avsiktligt utelämnat i moderatfallet, eftersom jag tror att de skulle tycka att det var ett vänsterladdat ord.


"Vi för den feministiska kampen vidare"
"Vi för de feministiska strävandena vidare"

Finns det en problembeskrivning som alla feminister skriver under på?

#42  MarianneK, #37 Fiji
2006-07-22 15:26:37

En kanske inte helt genomtänkt tanke i retur...

Om man nu strävar efter att samhället ska behandla folk som individer och inte tvinga in dem i fack, är det då hållbart att själv bemöta folk olika utifrån åsikter man tror de kanske har?

Rättfärdigar man då inte dagens sätt att bemöta flickor, pojkar, religiösa, punkare etc olika?

#43  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? Sopasopa
2006-07-22 22:36:25

Mumriken sa:
Mitt problem är när de tillåtna åsikterna blir så extrema att de skadar inte bara feminismen, utan även syftet med feminismen, nämligen att nå jämställdhet mellan kvinnor och män, och förhoppningsvis då som en symmetrisk relation :)


Det är ju det som är feminismens problem, dvs. att allt går för sig bara man accepterar målet. De struntar i de omvägar sund inställning måste ta genom att vara självkritisk och analysera det man strider för verkligen är realistiskt. Ersättningsord som hen är en sådan företeelse där man struntat i vad ord faktiskt betyder till förmån för en ”finare” och riktigare ord. Ett annat kunde vara att man urskuldar att vad radikalfeminismen säger inte berör mig som sund ferminist. Det är som att säga att vad Göran Persson säger inte har ett dugg vad jag en socialdemokrat tycker.

#44  JohanS MarianneK
2006-07-23 17:04:11

Jo, jag tror att det skulle gå att formulera en problembeskrivning som alla feminister, nästan iaf, skulle kunna skriva på.

Hur den borde formuleras tänker jag inte ge mig in på här. Får diskuteras fram i en tråd inne på diskussion.

Men denna problembeskrivning skulle bli väldigt allmän. Många skulle vilja jobba med saker som inte rymdes inom den, och det skulle inte vara annat än en minsta gemensamma nämnare.

#45  Fiji MarianneK
2006-07-23 17:07:58

Visst ska en försöka att inte ha fördomar om andra när en diskuterar. Men det är en viss skillnad att ha fördomar om en persons åsikter pga ett ställningstagande (jäif/feminist), än att ha det pga kön, hudfärg osv.

#46  Lonny MarianneK
2006-07-23 17:10:03

Vill du diskutera språk med mig får du göra det i en annan tråd.

Enligt min bedömning har JohanS tillräckligt mycket humor för att inte ta åt sig av min "anmärkning" på hans svenska.

#47  MarianneK Fiji
2006-07-23 22:10:25

Men blir inte det resonemanget rätt svartvitt? Att det är okej att skita i vad vissa säger, men inte andra, beroende på hur gruppen de tillhör formats?

Det skulle innebära att det är helt okej att till exempel automatiskt avfärda allt du säger om man gör det för att du är feminist.

Men om man istället skulle göra det för att du är tjej är det usch och fy?

Jag tycker skillnaden är hårfin, och att det hursomhelst handlar om gradskillnader i helvetet.

Sen självklart har ju alla rättighet att avfärda precis vem de vill, resonemanget gäller mest om man nu är intresserad att sträva efter en värld där folk döms som individer och inte som medlemmar av grupper.

#48  Fiji MarianneK
2006-07-24 00:41:11

Det är skillnad mellan att avfärda allt någon säger och att ha garden någon centimeter högre. Precis som att garden är högre när någon jag inte brukar hålla med skriver något, oavsett om det är en feminist eller inte.

Om någon skriver något kritiskt som jag inte håller med om eller inte förstår, går jag ofta in och läser deras presentation. Det underlättar ofta förståelsen. Mot personer som har en väldigt tunn presentation, eller ingen alls, är det då naturligt för mig att vara lite mer misstänksam, kritisk eller uppmärksam, beroende på hur en ser det.

#49  MarianneK Fiji
2006-07-24 18:38:51

Är det någon skillnad i höjden på gard om skribenten är (verkar vara) man eller kvinna?

Jag försöker inte styrka någon slags poäng här, utan det är ren nyfikenhet.

#50  Fiji MarianneK
2006-07-24 23:56:02

Vet inte, jag hoppas inte det. Men det beror nog på vilket ämne som diskuteras.

Bäst vore det väl om det inte var så alls.

#51  Sv: Bättre vara kritisk som feminist än som JÄIF? Fiji
2006-07-25 12:45:24

Jo, vilket för mig tillbaks till trådens ursprungsfråga och mitt svar till Mumriken:

Egentligen borde det inte spela någon roll, eftersom alla i en ideal värld skulle klara av att lyssna på vettiga åsikter varifrån de än må komma.

Men eftersom världen inte är ideal får du helt enkelt välja.
Om du kallar dig feminist ökar dina möjligheter att påverka just feminister, däremot kanske möjligheterna att påverka icke-feminister minskar. Och vice versa.

Mitt tips:
Gå på magkänslan. Känner du dig som en feminist?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?