feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Är feminismen en medelklassrörelse?


Gå till senaste inlägget#1  Är feminismen en medelklassrörelse? Sjodin
2006-07-17 10:47:18

Det pågår en mkt intressant debatt i diskussionsdelen. Varför inte lyfta över din hit också?

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

Vad säger ni, saknas klassperspektivet i debatten?

#2  Sjodin Faktum
2006-07-17 16:24:53

Jag tycker frågan du ställer är intressant, har själv aldrig reflekterat över frågan men jag hittade följande reflektioner kring klassfrågan.

Vad tycker ni om kritiken att kvinnorörelsen är vit, hetero och medel­
klass och utesluter kvinnor som inte passar i normen?Laine: Det är tråkigt att det är så, men vad man ska göra åt det vet inte jag. Huvudsaken är att man ser problemet och börjar jobba med det, man kan inte ändra allt på en hand.

Jenny: Jag tycker verkligen att den kritiken är befogad och att det är något vi i jourrörelsen måste jobba vidare med. Jag brinner jätte mycket för HBT frågor och det här med våld i samkönade relationer.
Jag tycker att frågan många gånger lyfts men sen så händer det inte så mycket mer. Och visst är det så att kvinnorörelsen till största delen består av en vit medelklass och därför också många gånger fokuserar på de problem som rör kvinnor ur ett visst socialt skikt. Vi måste våga vidga oss, ta in fler områden och aspekter som alla berör våld mot kvinnor på ett eller annat sätt, så att alla kvinnor kan känna sig delaktiga och att inte vissa grupper utesluts eller osynliggörs.

Anneli: Så länge vi utesluter någon så kommer vi inte att utvecklas. Jag
kommer från en jour i ett litet samhälle och då kan det vara svårt att driva de här frågorna. Däremot pratar vi alltid om våld i samkönade relationer när vi är ute och informerar och vi diskuterar det även i jouren.


Taget från artikel "Systerskap – en grundpelare i feminismen" sid 11.
http://www.roks.se/Kvinnotryck/Bilder/kvinnot…

När jag läst detta så kan jag se vissa av antydningarna med att de i första hand är en vit medelklasskvinna som står i centrum.
Måhända att det är därför som de lägst stående kvinnorna och de högst stående kvinnorna får minst stöd.
Så på din fråga Sjodin, så ja, klassperspektivet verkar saknas, förklarar en hel del av de frågor jag undrat över.

#3  Sv: Är feminismen en medelklassrörelse? chalky
2006-07-18 17:28:01

feministiska författare och forskare får ofta kritik för det där, och tyvärr stämmer det. feminismen utvecklades av vita medelklasskvinnor och analyserna stämmer ofta in just på dessa. det finns jättemycket klockren kritik. det finns dock många feministiska grupperingar där det inte alls ser ut så, men dom är tyvärr ganska få och har väldigt litet inflytande.

#4  Jag åminner mig.. Foretagarsvinet
2006-07-18 18:21:26

...en dialogskevens från The Aviator, som går nåt i den här stilen:

Katherine Hepburns mamma: I find the quest for money so vulgar.
Howard Hughes: That's because you've always had them.

Sverige är ju ett av dom mest jämställda land i världen, ändå känns det som om denna nästintill icke-fråga får absolut störst plats just här. I ett land där alla klasser utom medelklassen avskaffats, där alla är lika och försörjs från sköte till grav (om man så vill) så finns det inte så himla mycket att kämpa för, att hetsa upp sig över. Således är det kanske inte så konstigt att rätt triviala frågor som att bikini-reklam marknadsförs av, hör och häpna, modeller i bikinis, eller att det är synd om arbetslöse Stefan, 42, som inte har råd att åka på semester 5 veckor på sommaren som dubbelarbetande Siv, 49, har, etc. Tips: 'The world doesn't owe you a living'.

Som utlandssvensk kan jag bara häpna dagligen över den absoluta magsura gnällighet, oföretagsamhet, lathet och självgoda rättfärdighet jag läser om på svenska tidningars hemsidor.

Minns sopspionen som satte dit Agda, 89, för att hon lagt sin uttjänade stekpanna i fel återvinnigsklocka? Handen på hjärtat nu käre svensk, skulle detta kunna ske i något annat land? Omsätt all denna energi som går åt till fingerpekande, avundsjuka och upphetsning över småfrågor till nåt produktivt, och landet skulle vara världsledande på ett par år.

#5  Sv: Är feminismen en medelklassrörelse? kezo
2006-07-19 17:21:03

Alla klasser utom medelklassen avskaffats?

HAHA!!!!!!

Gå fram och säg det till en av Stockholms ca 10.000 hemlösa.

Fast det kanske är medelklass att få sova på härbärgen eller i källare? Tja, jämfört med flyktinglägren i Sudan är det kanske bättre... Allt är relativt...

#6  #4 företagarsvinet meandro
2006-07-19 17:36:44

"Sverige är ju ett av dom mest jämställda land i världen, ändå känns det som om denna nästintill icke-fråga får absolut störst plats just här."

Undrar vilket land som var världens mest jämställda/jämlika land på 1700 talet? Folket där borde inte försökt bli mer jämlikt eftersom allt handlar om vad man jämför med tydligen.

Att ett land är eller har varit mest jämställt betyder inte att det är helt jämställt.


Ska vi låta utvecklingen avstanna nu? Sorry, det är omöjligt.

#7  Den energin.. Foretagarsvinet
2006-07-20 22:38:59

...som läggs på att i Sverige få absolut exakt jämställt med millimeterprecision (en särskild svensk förkärlek för just millimeterrättvisa existerar onekligen) vore bättre att spendera på att få länder som inte är jämställda att bli mer jämställda, anser jag. Men det är klart - vi är ju oss själva närmast.

Och, ja, jag hävdar med största bestämdhet att Sverige helt saknar överklass och underklass i traditionell bemärkelse.

#8  Foretagarsvinet chalky
2006-07-20 23:46:42

men när tiderna förändras förändras även klasserna. man kan naturligtvis inte säga att det fortfarande är så lätt som att det finns under-, över- och medelklass, men man kan ju inte förneka klassamhället! bordieus klassteorier visar exempelvis på hur det sociala arvet skapar klasser i kulturell och social bemärkelse även om en arbetare ofta tjänar lika mycket som en tjänsteman. känns dock som ett ganska vanligt drag inom högern att lämna ute ickemonetära faktorer. det är därför högerfeminismen ofta lämnar ute diskriminering och könsrollsfrågor. men i've got news for you. allt handlar inte om pengar!

#9  Sv: Är feminismen en medelklassrörelse? Apoc
2006-07-21 05:36:50

Så att det är värre någon annanstans betyder att vi helt ska strunta i försöka förbättra Sverige?

#10  Sv: Är feminismen en medelklassrörelse? JohanS
2006-07-21 23:31:05

För 100 år sedan (typ, ni fattar vad jag menar) så hade den svenska överklassen tillgång till saker som rinnande vatten, exotiska frukter som till exempel apelsiner, möjlighet att resa ut ur Sverige och genom europa. Överklassen hade det väldigt bra.

Idag har alla rinnande vatten (utom de typ 10 000 hemlösa då). Till och med de sämst ställda i Sverige idag kan panta lite burkar för att köpa sig en apelsin. Nästan alla i Sverige har det väldigt bra materiellt sett, om vi jämför med Sverige för typ 100 år sedan.

eh, vad var det jag skulle säga. Jag filosoferade iväg lite där...

En sak till först bara. Om du tycker det är viktigt att omfördela pengar från de rika till de mindre rika i Sverige. (i större utsträckning än det som redan nu görs). Tänk på detta:

Vi i västvärlden tillhör de typ 10% rikaste i hela världen. Borde inte alla vi svenskar, vi som är överklassen i världen, avstå från en stor del av våra pengar?

Även den fattigaste i Sverige kan avstå från säkert hälften av sina pengar och ändå leva mycket bättre än en stor del av jordens befolkning. Det går med en drastisk försämring av vår lyx.

Alla svenskar är alltså inte medelklass - Vi är överklass!


En filosofisk tanke: Resonerar den traditionella överklassen i Sverige på samma sätt som alla svenskar i egenskap av världsöverklass? "Vi vill gärna hjälpa andra, bara vi inte på allvar blir tvungna att avstå från sådana överklasssaker vi vant oss vid" ?? Duscha varje dag? Slösa ström, värma upp husen, shoppa kläder i den utsträckning vi gör osv.

Har ni tänkt på att all frukt som säljs i Sverige är "Klass 1" Bara det bästa är gott nog åt Svenskarna. Oss menar jag, jag är också svensk.

Allt är ju som sagt relativt. Orättvist är det hursomhelst. Och det drabbar någon. Förmodligen just dig.

Frågan är bara om vi ska föregå med gott exempel och börja med att fördela pengar från oss själva till U-länderna eller om vi ska börja med att fördela pengar från familjen Wallenberg till oss själva? Sen när det är helt rättvist i Sverige, kanske vi kan börja fördela från oss till U-länderna, eller?

Här kommer ju EU in i politiken också... ska vi verkligen vara med? Risken finns ju att vi i Sverige får vara med och bekosta vägbyggen i Polen. Alltså fattar ni hur mycket pengar vi får betala i medlemsavgift som vi aldrig kommer får se röken av igen?

Ja, alltså. Det här handlade ju om jämställdhet inte annan politik. Jag är inte engagerad politiskt. Jag tycker bara att vi ska verka för att hålla alla över en minsta nivå i Sverige och världen. Sen gör det inte mig något om vissa tjänar mer, så länge de betalar skatt som alla andra. Den minsta nivån kan vara till exempel, tak över huvudet, sjukvård åt alla, skola åt barnen, tillgång till rent vatten, att alla kan äta varje dag osv.

Jag förstår inte vad jämställdhet har med klassperspektiv att göra?


Som jag ser det kan vi ha jämställdhet även i de två extremerna.

1. Starkt vänster: Alla jobbar efter förmåga och får lön efter behov. Inga skillnader i ekonomiska resurser finns.

2. Starkt höger: De starkaste jobbar (något över sin förmåga) och tjänar därmed mer pengar än andra. Stora skillnader finns i ekonomiska resurser.

Om vi lägger undan klassperspektivet i debatten så når vi snabbare jämställdhet. Det måste vara en extrem fördel om båda politiska blocken aktivt kan jobba för jämställdhet.

Går det verkligen att ha jämställdhet oavsett ekonomisk politik?

Frågan som uppstår är naturligtvis. Vad är jämställdhet?
Jag har svaret

#11  Min... Foretagarsvinet
2006-07-22 02:06:11

...poäng var att total jämställdhet inte är önskvärt att uppnå. Det sätter alla mänskliga system ur spel och skapar samhällen som inte fungerar.

Extrem ojämställdhet är inte heller nåt att eftersträva, men hellre det än total jämställdhet. Iaf ur ett ekonomiskt och psykologisk perspektiv.

#12  Sv: Foretagarsvinet JohanS
2006-07-22 14:16:28

Jämställdhet - ordet som vi inte har definierat tillräckligt.

Jag anser att jämställdhet handlar om _grupperna_ kvinnor och män.
Jag anser att vi kan dela upp livet i olika områden. På vissa områden är det ojämställt till männens fördel och på vissa är det ojämställt till kvinnornas fördel.

Biologiska skillnader kan vi inte göra något åt. Därför är det viktigt att vi forskar fram vad som är biologi och vad som inte är det.

Övriga skillnader bör vi kartlägga och tar reda på orsaken.

Troligt är att det finns en "struktur" som "uppfostrar" oss olika och styr oss in på olika banor i livet. I vissa fall orättvisa banor.

Strukturen kan ha ursprung i biologi, stenålderstradtitioner, bondesamhälletraditioner och annat. Strukturen är alltså traditioner och "uppfostran" av oss till hur vi ska bete oss för att klara oss så bra som möjligt i livet.

Problemet är nu om samhället har ändrat sig utan att strukturen har gjort det. Detta bör vi undersöka. Om det visar sig att strukturen är dålig bör vi förändra den. En sån struktur som jag pratar om förändrar vi bäst genom information om vad kvinnor _och_ män vinner på att den förändras.

Genom en förändring som tar några år kan vi uppnå jämställldhet mellan grupperna utan att någon individ ska få det sämre.

Redan nu kan individer förändra sin situation till det bättre, men det handlar inte jämställdhet om.

Total jämställdhet är värd att uppnå för ingen får det sämre, alla får det bättre. Eller?

#13  Sv: Är feminismen en medelklassrörelse? Blindalina
2006-07-22 14:31:59

Feminismen är väl en medelklassrörelse lika mkt som att konst inte är till för andra än medelklassen.

#14  JohanS Foretagarsvinet
2006-07-23 02:40:14

"Redan nu kan individer förändra sin situation till det bättre, men det handlar inte jämställdhet om."

Exakt. Förutsättning för mänsklig vilja att förbättra, utvecklas och kämpa är att det finns något att uppnå. I en totalt jämställd värld finns inget längre att uppnå och det är detsamma som mänsklig död, anser jag.

#15  till Sjodin fredriktomte
2006-07-23 19:23:20

Sjodin sa:
Är feminismen en medelklassrörelse?


Ja, tyvärr.

Sjodin sa:
Vad säger ni, saknas klassperspektivet i debatten?


Beror lite på vad man menar med klassperspektiv, men i stora drag ja. Kvinnor (liksom män) är inte en stor homogen grupp, och en viktig skiljelinje är just klass (eller socialgrupp, vad du nu föredrar). En medelklasskvinna har för det mesta betydligt mer gemensamt med en medelklassman än hon har med en underklasskvinna. Den medvetenheten tycker jag ibland saknas eller åtminstone tillfälligt glöms bort.

#16  Sv: Foretagarsvinet JohanS
2006-07-23 19:43:16

Enligt mig handlar total jämställdhet om att grupperna kvinnor och män är jämställda med varandra. Jämställdhet handlar bara om skillnader mellan kvinnor och män. De handlar om att skapa rättvisa mellan de två grupperna kvinnor och män.

Om grupperna är helt jämställda kan vi betrakta dem som en enda grupp av människor.

Inom den nya och enda gruppen som uppstått kan det fortfarande mycket väl finnas skillnader mellan individer. Till exempel att vissa personer är bättre än andra på att spela fotboll, sjunga eller driva företag.

Sådana här skillnader är mycket svårare att arbeta bort och om dessa skillnader utjämnas kan jag hålla med om att världen blir tråkig.

I en total jämställd värld finns det fortfarande saker att uppnå för individer eller grupper av individer. Dock inte för grupperna kvinnor och män eftersom de då inte längre finns några skillnader mellan dessa två grupper.

Så som jag ser det alltså. Jag förstår ju att det finns olika tolkningar av vad jämställdhet är, och detta ser jag som ett smärre problem. Det skulle vara fint om vi någonstans kunde samla definitioner av olika begrepp så att saker och ting blir lite tydligare.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?