feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Från Diskussion: Är reklam för porr reglerat?


Gå till senaste inlägget#1  Från Diskussion: Är reklam för porr reglerat? Lonny
2006-07-15 12:38:46

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

lynx sa:
Jag har läst lite på ERK:s sida och där står det att enligt Internationella Handelskammarens (ICC) Grundregler för reklam får reklam inte ge uttryck för någon form av diskriminering.

Samtidigt står det att anmälningar mot reklam för en verksamhet som i sig är könsdiskminerande avskrives, som t.ex. porr.

Betyder det att man får göra reklam för porr hur som helst? Eller regleras det av nåt annat? Funderar på vilka som man anmäler till då isåfall.


Ett klargörande: ERK:s "fällningar" har ingen juridisk kraft; de är enbart rekommendationer.

lynx sa:
Vart anmäler man sexistisk reklam när det är en porraktör som har den isåfall, eftersom det inte ä ERK?


En porraktör får - och bör! anspela på sex i sin marknadsföring, eftersom det är ju det verksamheten går ut på. Att det sedan, enligt radikalfeministisk diskurs, per automatik är "sexistisk" har ingen betydelse juridiskt.

chalky sa:
om jag har tolkat det där rätt så är det ok med reklam för porr så länge reklamen i sej inte är könsdiskriminerande. man kan däremot inte göra en anmälan mot en reklam för porr bara för att porr i sej är diskriminerande.


Aha, du menar den allmänt kända lönediskrimineringen i porrbranschen? Vi talar ju inte om några procentenheter hit eller dit - kvinnor får ju mångdubbelt bättre betalt för exakt samma arbete!

Det skulle faktiskt vara nåt för JämO - om han nu ville sköta sitt uppdrag korrekt!

#2  halvt om halvt OT Nettan
2006-07-15 13:21:24

Jag tycker att det låter ganska troligt att kvinnor tjänar mer än män i de brancher där den anställde är objektifierad, t.ex. strippor, prostituerade, porraktriser, modeller, m.fl. Det påståendet passar in i den analys jag gör av samhället. Men det slår mig att det för mig just är ett påstående. Jag har aldrig sett eller hört något faktiskt underlag för detta. Finns det någon här som har en länk till statistik över den typen av löner?

#3  Lite porrekonomi Faktum
2006-07-15 15:22:27

Från boken "porr, en bästsäljande historia"

Porrbranchen är en av de få verksamheter som idag genomgående tillämpar en omvänd lönediskriminering. I USA - som dominerar världsmarknaden för porr- kan de populäraste kvinnliga stjärnorna ha tio gånger högre arvode än manliga kollegor. ett förhållande som väckt bitterhet hos manliga aktörer och som även är en av huvudpoängerna i feministen och journalisten Susan Faludis beskrivning av branchen. i hennes bok Ställd är arbetsvillkoren för de manliga porraktörerna i Kalifornien ett av många exempel på en urholkad och objektifierad manlighet i kris.
i Sverige, med en traditionellt mer sammanpressad lönestruktur, är löneskillnaderna mindre. Maria och Nora får 4000 kronor i lön, killarna 3000 kronor.
Också i fråga om övriga arbetsförhållanden är porren en omvänd spegelbild av den omgivande arbetsmarknaden. kvinnorna i branchen är mer efterfrågade, behandlas i allmänhet bättre, får längre kontrakt och har en tryggare försörjning. förhållandet förklaras enklast med sambandet mellan tillgång och efterfrågan.

#4  Nettan Lonny
2006-07-15 15:31:01

Jag tycker att det låter ganska troligt att kvinnor tjänar mer än män i de brancher där den anställde är objektifierad, t.ex. strippor, prostituerade, porraktriser, modeller, m.fl.


I samtliga de yrkesgrupper du rabblar upp finns ju även män, som alltså även de är "objektifierade", men har långt lägre löner än sin kvinnliga kolleger, så vad är din poäng?

#5  Ang "Porr, en bäst...." Catharina
2006-07-15 16:59:24

Å andra sidan så har männen en betydligt längre karriär inom porren, detta även i Sverige.
På det sättet är ju kvinnor mer en förbrukningsvara.
Jag förstår inte riktigt hur det hänger ihop med längre kontrakt (männen kanske frilansar då?) och speciellt inte tryggare försörjning.

Om man ser till den svenska porren så är kvinnorna oftas unga (runt 20 skulle jag gissa) och de medverkar intensivt i filmer under en relativt kort period. Sedan är de borta.

Männen kan ju hålla på betydligt längre och vara betydligt äldre.

Ta Samson exempelvis som var med i tv3s dokumentär om porr i tre delar.
Jag har för mig att han hade arbetat sedan 99/00? och är "still going strong" inom porrbranchen, han är ju runt 35.
Jag känner inte till någon svensk kvinnlig motsvarighet (samma ålder och arbetat lika länge) som forfarande arbetar lika mycket i "mainstream svenskporr" som han gör.

Jag tror nog det fungerar ungefär likadant i USA:s stora porrbranch.

Jag är tveksamt till om tjejerna överlag behandlas så förbaskat bra egentligen, kan inte glömma Smulans berättelse från Alexa Wolfs "Shocking truth"....
Fast det kan givetvis vara individuellt.

#6  Lonny Catharina
2006-07-15 17:24:10

"Det skulle faktiskt vara nåt för JämO - om han nu ville sköta sitt uppdrag korrekt! "

Ja, varför inte förutsatt att han också såg till att den genomsnittliga porraktrisens fick samma möjlighet till en lika långa karriär inom branchen som den genomsnittliga porraktören

(Dvs långt efter nyhetens behag, när hennes ungdomliga "fräschör" är borta och brösten inte är lika fasta och fina längre.....)

#7   Lonny
2006-07-15 18:41:26

Catharina sa:
Ja, varför inte förutsatt att han också såg till att den genomsnittliga porraktrisens fick samma möjlighet till en lika långa karriär inom branchen som den genomsnittliga porraktören


Det ingår knappast i JämO:s arbetsuppgifter att se till så att få folk får "lika långa karriärer" i en bransch. Men det är alldeles uppenbart att löneskillnaderna i branschen i regel är gigantiska till kvinnornas favör.

Jenna Jameson är fortfarande verksam (spelade in en film i fjol enligt IMDb) och hon är 32 år gammal! Sen är det ju inte bara så att porraktriser slutar p.g.a. att de inte får roller längre. Jenna är mångmiljonär med eget porrföretag. Jill Kelly har också startat ett framgångsrikt porrföretag, och var med i film i år - hon är 35 år gammal. Samma sak med Danni Ashe - företagsledare och porraktris - spelade in film i förfjol - hon är 38 år gammal!

Räcker det med exempel?

#8   Lonny
2006-07-15 18:43:22

Catharina sa:
Jag är tveksamt till om tjejerna överlag behandlas så förbaskat bra egentligen, kan inte glömma Smulans berättelse från Alexa Wolfs "Shocking truth"....


Vems skuld är det i så fall - Jennas? Dannis? Jills?

#9  Lonny och Faktum Nettan
2006-07-16 10:49:44

Lonny sa:
I samtliga de yrkesgrupper du rabblar upp finns ju även män, som alltså även de är "objektifierade", men har långt lägre löner än sin kvinnliga kolleger, så vad är din poäng?


Mjae, jag hade väl just ingen speciell poäng alls med just den biten av min text mer än att understryka att påståendet att kvinnor tjänar mer än män i branscher där konceptet är ”sex och kropp” passar in i den tolkning av omvärlden jag gör. Människor, män som kvinnor, verkar ha lättare att objektifiera kvinnor och det skapar väl en större efterfrågan på just kvinnor antar jag. Det är väl knappast för intet som det har varit kvinnokroppar och inte manskroppar som har legat utsträckta på motorhuven i reklamen (övrig intressant kuriosa är att jag skriver detta inlägg i Word innan jag postar det och jag råkade stava fel på kvinnokroppar och då rättade Word mig men när jag skrev manskroppar så fanns inte det ordet i Word överhuvudtaget), kvinnor som har använts i reklam för verktyg och liknande, och kvinnokroppsbilder som går att ladda ner till mobilen, osv. Det verkar som om den största konsumenten av objektifierade kroppar, porr och prostitution är den heterosexuelle mannen och detta borde väl ge att kvinnorna tjänar bättre än männen i den typen av branscher. Det låter rimligt i mina öron. Oavsett vad jag anser om det, så låter det troligt att det ligger till på det sättet.Tack Faktum för texten du postade. Men det var ändå inte riktigt vad jag var ute efter. I texten finns egentligen bara påståenden om att de kvinnliga porrstjärnorna i USA tjänar mångdubbelt än sina manliga kollegor (Vilka av deras kollegor? De riktigt kända namnen som Max Hardcore, Rocco Siffredi, John Holmes, Ron Jeremy, m.fl. eller bara ”average Joe pornstar”?). Och sedan får vi veta vad Maria och Nora tjänar och ”killarna” (vilka killar, de i filmen som Maria och Nora medverkar i eller killarna i branschen i stort?). Men tanke på att de flesta av oss ”vet” att kvinnliga porrstjärnor tjänar mer än manliga diton så måste ju den informationen finnas någonstans. I statistik och väl underbyggd. Det är den informationen jag är ute efter. Anekdotisk bevisföring räcker för att få mig att tro att det ligger till så som vi alla tror att det ligger till men det räcker inte för att jag ska kunna säga mig veta att det är så det ligger till.

#10  Sv: Från Diskussion: Är reklam för porr reglerat? DavidM
2006-07-16 11:35:08

Catharina:

Att männen har en längre karriär är en sanning med modifikation. Dels så är det tjejerna som har chansen att bli riktigt stora stjärnor (med rocco som undantag) och därmed kunna arbeta lika länge som männen. Ta t ex Jenna, Jill Kelly eller Nina Hartley. Dem har jobbat riktigt länge.

Men att männen får jobba länge beror inte enbart på att dem kan utan på att dem måste. Antalet män som klarar av att prestera framför kameran är så mångdubbelt lägre än andelen kvinnor som kan det. Så det finns inte många män att byta ut gamla männen mot.

#11  OT: Ang den här trådens namn. jenslandberg
2006-07-16 18:54:06

Sorry Lonny, det här var en av de mest missvisande trådöverflyttningarna hittills. Det finns ingen koppling öht mellan den tråd du flyttar och det du vill diskutera, iaf inte än.

#12  jenslandberg Lonny
2006-07-16 18:58:54

Sorry Lonny, det här var en av de mest missvisande trådöverflyttningarna hittills. Det finns ingen koppling öht mellan den tråd du flyttar och det du vill diskutera, iaf inte än.


Hur menar du? Trådens titel är "Är reklam för porr reglerat?" och jag inleder med att skriva det många feminetister inte verkar känna till, nämligen att ERK:s "fällningar" inte har någon juridisk kraft. Sedan kommenterar jag vad andra skrivit i syskontråden.

#13  Fortfarande OT: Svar till #12 Lonny jenslandberg
2006-07-16 20:16:39

(Btw: Var det av bara farten du inledde #12 med att citera #11? Det ser lite lustigt ut med tanke på hur nära citatet står det citerade. :)
Jag menar att inget i #1 har någon relevans för den diskussion som förs i den sk syskontråden.
Jag ser vad du skrev i #1 och vad du i #12 skrev att du skrev i #1. Och jag är fortfarande av samma åsikt: Att denna tråd har ett missvisande namn.
Dock är ju min åsikt i det här fallet utan betydelse för själva den diskussion som förs i den här tråden. Så jag ska inte "spamma" den mer. Ha det bra.

#14  Lonny Catharina
2006-07-22 18:34:25

"Jenna Jameson är fortfarande verksam (spelade in en film i fjol enligt IMDb) och hon är 32 år gammal! Sen är det ju inte bara så att porraktriser slutar p.g.a. att de inte får roller längre. Jenna är mångmiljonär med eget porrföretag. Jill Kelly har också startat ett framgångsrikt porrföretag, och var med i film i år - hon är 35 år gammal. Samma sak med Danni Ashe - företagsledare och porraktris - spelade in film i förfjol - hon är 38 år gammal!"

Hur många filmer gör de i genomsnitt per år nu jämfört med när de var under 30?
Jag gissar att de är betydligt färre...

Jag har förövrigt inte påstått att de inte förekommer, men, att de är betydligt färre och långt ifrån lika efterfrågade som de betydligt yngre och nyare "förmågorna".
(Nu menar jag överlag, individuella skillnader förekommer ju alltid)


Du frågar om det räcker med exempel, men de kvinnorna är ju undantag det måste du ju själv inse?

Jag tror det går typ en 30-40 årig verksam porrspelande kvinna på säkert 50 tjejer som är 18-25.

Yngre och nyare tjejer är mer populära hos den genomsnittliga porrkonsumenten det finns ingen anledning att förneka detta.

#15  Sv: Från Diskussion: Är reklam för porr reglerat? Catharina
2006-07-22 18:48:06

"Men att männen får jobba länge beror inte enbart på att dem kan utan på att dem måste. Antalet män som klarar av att prestera framför kameran är så mångdubbelt lägre än andelen kvinnor som kan det. Så det finns inte många män att byta ut gamla männen mot. "

Detta argument kommer ofta som ett brev på posten när man debatterar manliga porrskådisar..

Men då undrar jag vad får man alla män som ställer upp i bögporr ifrån?

Killar i bögporr är liksom kvinnorna i heteroporr ofta relativt unga och det verkar finnas ett stort behov av nya fräscha ansikten vilket leder till stor omsättning.

Det ska också finns en hel del som är "gay for pay" dvs de ställer upp på att ha sex med män för pengar framför kameran fastän de själva anser sig vara hetero..

Hur klarar man av att få så många presterande män till bögporr (som dessutom ibland är hetero) medan man misslyckas till heteroporr?

Nu kan man ju hävda att de som har svårt att prestera får vara den "passiva" mottagande parten, men det intrycket jag har fått är att det inte stämmer utan att det verkar finnas rätt så mycket omväxling.

#16  Sv: Från Diskussion: Är reklam för porr reglerat? Catharina
2006-07-22 18:52:22

Jag tror faktiskt nog att om man verkligen ville skulle kunna ha ett lika stort utbud av unga manliga porrskådisar som kvinnliga.

Men att producenterna, regissörerna etc inte har något intresse av detta och därför bryr man sig inte.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?