feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Ett uppdrag för JämO


Gå till senaste inlägget#1  Ett uppdrag för JämO Gullegubben
2006-07-14 17:37:51

Här har JämO något som faktiskt ligger inom hans uppgifter:

http://expressen.se/?a=631771

På Diskussion *vet* alla att männen som fått noll i löneökning inte i något fall förtjänat någon löneökning detta år eftersom de har snackat sig till en för hög lön. Hur skall män kunna lockas till vården om de misstänkliggörs och misshandlas på detta sätt?

Är det någon som har mer info om detaljerna?

#2  Sv: Ett uppdrag för JämO Gullegubben
2006-07-15 13:32:30

Olaberg skrev sa har i den andra traden.

"Konkret? Jo, jag utgår från att en viss del av lönediskrimineringen beror på den som värdesätter, och att mäns arbete tenderar att uppvärderas.

Men att den största delen av lönediskrimineringen beror på beteendet hos den som värderas: de manliga dygderna "ta plats", "visa på din dugliglighet", "värdera sig själv högt" osv.

Ett konkret sätt för män att bryta mönstren är att kliva ner från den piedestalen. Anamma mer av "lilla-jag"-tänket, inrikta sig mer på att lyfta fram omgivningens insats, inte minst kvinnors osv.

Problemet med den generella könsbaserade löneutjämningen är att den fortfarande gynnar alfahanne-beteendet (även om den gynnar det i lägre grad) och fortfarande bestraffar den man som bryter mönstret (fast nu i ännu högre grad). Systemet belönar fortfarande skrytmånsar.

Så emedan lösningen löser en konkret orättvisa här och nu (vilket är bra), så skyler den över själva systemfelet, och innehåller inget incitament för förändring. Lön bör sättas efter insats (lika lön för lika arbete) och arbetsgivarens kriterier och metoder för arbetsvärdering bör vara utformade så att typiskt "kvinnligt" beteende inte bestraffas oavsett det biologiska könet på den som har beteendet.

För att uttrycka det kort: problemet stavas "genus", men kommunens lösning stavas "kön", vilket bara är nästan rätt."

Jag tycker att det ar helt ratt att "skryt" belonas.

Alternativet ar att chefen slumpmassigt valjer ut vilka som skall fa olika uppgifter eller att chefen maste satta sig in i vad de olika medarbetarna har gjort, vad de har for kunskaper och vad de har for potential, trots att de alla sager "jag har gjort det vanliga, inget markvardigt, jag vet inte om jag klarar det, det verkar svart".

Det forsta alternativet leder till samre resultat. Det andra alternativet kraver battre chefer och battre chefer kostar mer.

#3  Sv: Ett uppdrag för JämO suvi
2006-07-15 13:48:59

Jag tycker att det ar helt ratt att "skryt" belonas.
..
Det forsta alternativet leder till samre resultat. Det andra alternativet kraver battre chefer och battre chefer kostar mer.

Och ju bättre du är på att framhäva dig, desto bättre chef är du, så slutsatsen blir att kompetens och lämplighet som ledare ska räknas i hur skrytsam en är?

#4  Sv: Ett uppdrag för JämO DavidM
2006-07-15 15:08:56

Folk får fan ta ansvar för sina egna liv snart. Blir så trött på folk som tror andra ska se till att de får bra jobb, högre lön eller bättre liv. Alltid nån annan (brukar va staten) som ska se till att fixa allt åt dem.

Om nån vill ha högre lön. Se till att fixa det då! Och finns det inte höga löner inom det yrker så byt jobb då. Men vad du än gör. Sluta gnäll!

#5  suvi Gullegubben
2006-07-15 20:09:16

Hur ska man hitta folk som ar bra pa att hitta kvaliteter hos medarbetare som medarbetarna inte sjalva berattar om?

Vi soker nagon som inte ar bra pa att beratta om hur duktig den ar pa att hitta andra personer som ocksa ar duktiga pa en massa saker de inte berattar om.

Och hur skall vi hitta ratt personer att valja cheferna om det aven har handlar om att hitta personer som ar duktiga pa att hitta chefer som inte berattar att de ar duktiga pa att hitta kvaliteter hos medarbetare som medarbetarna inte berattar om, om inte heller de personer far beratta om det och darmed belonas for skryt?

Och hur skall man hitta personer som ar duktiga pa att utforma system som inte belonar skryt, om dessa personer inte skryter om att de ar duktiga pa att utforma system som inte belonar skryt?

#6  #4 DavidM jenslandberg
2006-07-16 19:32:00

Precis! Jäkla gnällspikar.
Om nu de här männens löner sänks så behöver de ju bara byta jobb och skaffa högre lön någon annanstans.
Eller var det inte så du menade?
Du kanske menade att personer som anser sig dras med en orättfärdigt låg lön på icke relevant grund inte ska uppmärksamma detta för ett maktskikt som står över deras chef om inte deras chef hörsammar dem?

#7  jenslandberg Gullegubben
2006-07-16 19:58:39

Det tror jag faktiskt många av de männen kommer att göra. Jobb med liten möjlighet att påverka den egna lönen är redan impopulära bland män. De här männen har utnyttjat denna möjlighet och om den försvinner, kommer de att söka sig till andra jobb.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?