feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Barn och föräldrars ekonomi


Gå till senaste inlägget#1  Barn och föräldrars ekonomi StellaPolaris
2006-07-11 13:35:20

Med anledning av en sidodebatt om föräldrars ekonomi i tråden om 'När blir ett barn pappans'...

Tycker ni att det är ojämlikt att ensamstående föräldrar med barn vanligtvis har en sämre ekonomisk situation än familjer där mamman och pappan lever tillsammans med sina barn?

Är det t.o.m. ojämlikt att personer som är barnlösa vanligtvis har bättre ekonomi än personer som har barn?

Är det ojämlikt att barn växer upp i olika ekonomiska förhållanden, beroende på föräldrarnas lönenivå och/eller om föräldrarna lever tillsammans eller ej?

#2  Sv: Barn och föräldrars ekonomi UppåtEmma
2006-07-11 13:48:50

nja, ur ett klassperspektiv så finns det ojämlikheter i samhället men inte så mkt beroende av barn eller inte utan för snedvärderingar i samhället i övrigt.

Egentligen så borde det ju inte vara någon skillnad på barns ekonomiska situation om de har två vårdnadshavare oavsett om vårdnadshavarna lever ihop eller ej...

nej, det är inte ojämlikt att personer utan barn har "bättre" ekonomi - barn är ett val och då väljer en även att lägga pengar på dem.

#3  Sv: Barn och föräldrars ekonomi Faktum
2006-07-11 13:50:23


Tycker ni att det är ojämlikt att ensamstående föräldrar med barn vanligtvis har en sämre ekonomisk situation än familjer där mamman och pappan lever tillsammans med sina barn?


Detta följer ju logiskt och är ju inte ojämställt. Ju fler som arbetar för försörjningen destu bättre ekonomi. Det är däremot väldigt ojämställt att de flesta ensamstående föräldrarna med inneboende barn är kvinnor.


Är det ojämlikt att barn växer upp i olika ekonomiska förhållanden, beroende på föräldrarnas lönenivå och/eller om föräldrarna lever tillsammans eller ej?


Ja det tycker jag det är. Det är väldigt ojämlikt mellan ett svenskt barns och ett etiopiskt barns ekonomiska situation. Detta är den i min mening största ojämlikheten som existerar i världen.

#4  Sv: Barn och föräldrars ekonomi StellaPolaris
2006-07-11 13:57:33

Till uppåtemma

uppåtemma sa:
Egentligen så borde det ju inte vara någon skillnad på barns ekonomiska situation om de har två vårdnadshavare oavsett om vårdnadshavarna lever ihop eller ej...


Varför borde det inte vara någon skillnad? De har ju varsin lägenhet/hus och en massa andra kostnader som de inte delar på längre. Skulle det inte inverka på deras ekonomi?

#5  Sv: Barn och föräldrars ekonomi DavidM
2006-07-11 14:01:26

Det är inte ett dugg orättvist att ensamstående har mindre pengar än parboenden eftersom parboenden per person inte behöver ha mer men att det blir mer eftersom deras inkomster läggs ihop.

Vill man ha mer pengar får man anstränga sig för att få det.
Hur gärna vi än vill ha pengar för det vi redan gör så måste vi förstå att om vi vill ha nåt vi inte redan har så måste vi göra nåt vi inte redan gjort. Dvs, ska ekonomin förändras måste man själv förändras.

Däremot tycker jag staten ska med bidrag, gratis vård och skola etc jämna ut de skillnader som finns så att alla barn får likvärdig uppväxt och möjligheter.

#6  StellaPolaris UppåtEmma
2006-07-11 14:05:06

det behöver inte vara sant, beror på hur och var en bor också. Men visst, det kan inverka på ekonomin.

Jag pratar om stora skillnader - att barn 1 får en ny dator varje år och barn 2 vartannat ser inte jag som en stor skillnad.
Föräldrar som inte bor ihop får se till att nedprioritera sin egen materialla/ekonomiska status till förmån för barnen. De är ju de som valt att inte leva ihop, barnen har ju ingen del i deras val.

#7  Sv: Barn och föräldrars ekonomi StellaPolaris
2006-07-11 14:20:47

Till uppåtemma

Menar du att barn har någon typ av oinskräkt rätt till en viss ekonomisk/materiell levnadsstandard? Att om de en gång har haft en viss standard (när föräldrarna bodde ihop) så får de inte få lägre standard (när föräldrarna separerar)?

Tänk om båda föräldrarna förlorar jobbet, istället för att skilja sig. Ska barnen inte drabbas av det heller?

#8  Sv: Barn och föräldrars ekonomi suvi
2006-07-11 14:44:11

StellaPolaris:
Enligt FNs barnkonventionen: (som ju Sverige har skrivit under på]
Artikel 27: Varje barn har rätt till den levnadsstandard som krävs för barnets fysiska, psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling.
Artikel 2: Alla barn har samma rätt oavsett föräldrarnas sociala position eller ställning i övrigt.

Så svaret är ett rungade JA, barnen har oinskränkt rätt till en viss ekonomisk/materiell levnadsstandard, kan inte föräldrarna tillgodose det, ska staten göra det, det har Sverige, via Riksdag och Regering, förbundit sig att göra.

#9  Sv: Barn och föräldrars ekonomi StellaPolaris
2006-07-11 14:48:47

Till suvi

Frågan är bara vad detta innebär i praktiken?

Ny dator varje eller vartannat år (som UppåtEmma tog upp)? Eller ingen dator överhuvudtaget?

#10  StellaPolaris UppåtEmma
2006-07-11 15:15:32

suvis inlägg svarade på din fråga till mig.

dator var ett exempel, jag har inte uttalat mig om vad standard är och bör innehålla men jag gör det nu. Materiella "standarden", eller rättare sagt förväntningar på, är helt galet hög i Sverige. De flesta skulle må bra av att ha lite mindre grejjer öht... IMO.

#11  Sv: Barn och föräldrars ekonomi StellaPolaris
2006-07-11 15:23:12

Till UppåtEmma

Men det svarar inte på frågorna i ursprungsinlägget. Jag tror inte ens att det har någon praktisk betydelse för några barn i Sverige, vad gäller den ekonomiska/materiella standarden!

FN's barnkonvention omfattar betydligt basalare krav än den eventuella minskning i ekonomisk/materiell standard för barn som kan bli en följd av att föräldrarna separerar eller som det innebär att leva med en ensamstående förälder med låg inkomst.

#12  StellaPolaris UppåtEmma
2006-07-11 15:25:09

mmm, men jag har svarat på ditt inlägg i mitt inlägg #2.

#13  Sv: Barn och föräldrars ekonomi StellaPolaris
2006-07-11 15:57:49

Till UppåtEmma

Nja, du säger ju att föräldrarna ska anpassa sig efter den nya lägre ekonomiska standarden som eventuellt följer av en separation, men att barnen inte ska få det sämre.

Jag håller inte med. Barnen har inte rätt till en högre standard än föräldrarna. Så det är helt naturligt att även barnen får del av den försämrade standarden, sålänge de inte ramlar under nivån i FN's barnkonvention (men det är antagligen nästan praktiskt omöjligt i Sverige, även om båda föräldrarna lever på socialbidrag!).

I övrigt håller jag med dig om att förväntningen på materiell standard är galet hög i Sverige. Bara för att man bor i Sverige har man inte "rätt" till en massa prylar! Och bara för att grannen har en massa prylar så har inte jag "rätt" till samma prylar.

#14  StellaPolaris UppåtEmma
2006-07-11 16:03:22

inte om barnen lider - far illa - då är det föräldrarna som ska sänka sin standard för att tillgodose barnets behov.

ett barn far inte illa av en gammal dator, färre utlandssemesterar eller Ellos-jeans...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?