feminetik.se feminetik.se

Just nu 23 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Anorexia/Bullimi


Gå till senaste inlägget#1  Anorexia/Bullimi Billy
2004-09-18 15:26:27

Anorexiafallen mångdubblades när Linda Evangelista, Helena Christensen, Naomi Campell och Cindy Crawford blev superstjärnor. Hade killarna koll på vilka dessa tjejer var? KNAPPAST! Möjligen Cindy Crawford från vissa baddräktskalendrar men hon var också den ÖVERLÄGSET mest kurviga och vältränade av de mest kända supermodellerna. Sedan kom ännu fler ÄNNU smalare modeller, Kate Moss som paradexempel. Detta är den oförfalskade sanningen. Det var TJEJERNAS kvinnliga idoler - INTE killarnas, som orsakade anorexiauppgången under 90-talet. Den tidning man kan skylla mesta skulden på heter VOGUE, som ingen kille skulle läsa.

Något som ignorerats/missats från första början eftersom man var upptagna med att försöka skylla skulden på killarnas tjejideal. Killarnas ÄKTA tjejideal hittar och har man alltid hittat i porrbranschen. De kvinnliga superstjärnorna inom porrbranchen är ALDRIG i närheten av lika smala som fotomodeller brukar vara. Sannolikt eftersom de om de var fotomodellsmala skulle ha för dålig fysik för att vara övertygande i porrscener OCH för att de flesta killar inte vill att tjejer skall vara hur smala som helst. Att tjejer skall vara smala däremot är något modebranchen vill eftersom deras kläder designas uteslutande att bäras av smala tjejer. Hur DE klarar sig utan kritik är obegripligt om man inte tar hänsyn till de starka kvinnliga intressen som vill ha modeindustrin kvar lika mycket som de vill ha bort Slitz.

#2   josephine
2004-09-18 17:58:47

Ätstörningar är inget man väljer. Det klassas oftast som en psykisk störning och det är inget som du Billy eller någon annan borde sitta och svamla om skuldbördan för på ett forum. Om du är genuint intresserad av sjukdomarna kan du gärna kolla in http://www.medivia.se/AN/teorier.htm Är du inte intresserad utan bara vill svära män fria från skuld så varsågod, och håll sedan tyst om saker du inte vet något om.

#3  josephine Furre
2004-09-18 18:07:10

Är det då någon annan som har rätt att svamla om skulbördan för dessa störningar?

#4  furre josephine
2004-09-18 18:22:08

..."och det är inget som du Billy eller någon annan borde sitta och svamla om skuldbördan för på ett forum." Läs, fundera och återkom om du inte förstår.

#5  Hmmmm... MrG
2004-09-18 18:24:43

"Detta är den oförfalskade sanningen"

Och så undrar killen varför folk garvar åt honom...

MrG

#6  josephine Billy
2004-09-18 18:32:46

Tack för den, televerket

"Sammanfattning
I korthet kan vi sammanfatta en sådan helhetssyn på följande sätt: Svårigheter av olika slag under uppväxten leder till att den blivande anorektikern/bulimikern får svårt att utveckla den inre trygghet och självkänsla som krävs för att klara ett självständigt och vuxet liv. Detta resulterar i en ökad känslighet för omgivningens krav och påverkan. Yttre påfrestningar som familjeproblem eller separationer ökar den inre osäkerheten och otryggheten."

"Att vara smal är att vara stark och lyckad, det är budskap som förmedlas i dagens slankhets- och kroppsfixerade samhälle."

Vem som förmedlar detta ideal har jag visat! Det är kvinnliga ideal - inte manliga - vilket forskarna sannolikt totalmissat pga att det är så förbannat PK att anklaga män för saker i dagens läge. Tack josephine för att du länkar sidor som bekräftar vad jag redan skrivit. Synd bara att dagens forskare är så PK att de inte ens själva kan komma fram till denna enkla slutsats. Som vanligt blir det fel när man använder teorier med mannen som norm.

#7  MrG Billy
2004-09-18 18:35:54

Nej jag vet redan att löje är den okunniges räddning så jag vet mycket väl varför folk garvar. Så mycket annat kan de inte göra. De har ju varken motargument eller egna teorier - som vanligt.

#8  Hmmm... MrG
2004-09-18 18:39:37

Du är så härligt förutsägbar Billy. Jag visste att du skulle skriva så, faktum är att det var exakt det jag beskrev i en annan tråd tidigare. Alla som inte håller med dig är okunniga och vet inte bättre. Att folk skrattar åt dig och dina vilda teorier tolkar du som att du har rätt.

Jag hoppas, men betvivlar, att du vet skillnaden mellan intelligens och trångsynthet. För att du är intelligent har jag aldrig ifrågasatt - men att du är lika trångsynt som självupptagen råder inget tvivel om längre.

MrG

#9  Får väl vara förutsägbar igen då =) Billy
2004-09-18 19:24:56

"Du är så härligt förutsägbar Billy"

Jag må väl vara det, själv kallar jag det att stå för sina åsikter. Att jag är förutsägbar det har ungefär lika stor relevans för ämnet som tas upp som vilken min favoritfilm är.

"Alla som inte håller med dig är okunniga och vet inte bättre."

Nej de som inte håller med mig och kan diskutera inom rimlighetens gränser ser jag inte som okunniga. Tvärtom är det just vad jag uppmuntrar till. Det är de som skrattar utan att själva diskutera jag ser som okunniga i ämnet som avhandlas.

"Att folk skrattar åt dig och dina vilda teorier tolkar du som att du har rätt."

Nej, att folk inte verkar klara av att för egen maskin motargumentera de "vilda" teorierna är däremot en annan femma. Jag kan inte ta alla som säger sig kunna motbevisa mig sååå lätt men inte orkar göra det på allvar helt enkelt.

För att göra en lång historia kort. PÅ vilket sätt har jag fel i berörda ämnet enligt dig?

#10  Billy josephine
2004-09-18 19:34:18

I en text på 6578 ord hittade du en mening som du tycker sammanfattar din teori. Tänk att du då missade meningen efter: "För den som känner sig osäker och otrygg kan sådana enkla sanningar bli ett sätt att minska den inre otryggheten." Innebär - det är inte den reella orsaken. Missade du kanske också denna? "Richard Morton angav i sin beskrivning av anorexia nervosa från 1600-talet att..."? Vad säger den meningen om din teori? Missade du också att en trolig orsak är behovet av kontroll? Missade du att det finns fler typer av ätstörningar? Medivia talar om ortorexi, och det finns även megarexi. Männen finns ganska väl representerade där. Vad vill din teori säga om dessa män? De män som drabbas av anorexi eller bulimi, varför blir de sjuka?

Varför presenterar du en motteori då det inte finns en ursprunglig teori? Vem har påstått att det är männens fel att sjukdomarna finns?

Jag påstår fortfarande att du inte vet ett skit om vad du pratar om.

#11  josephine Billy
2004-09-18 19:50:07

Jag missade inte meningen efter. Jag konstaterar bara att utan dessa enkla sanningar skulle inte lika många minska den inre otryggheten på detta sätt. Jag beskrev inte varifrån sjukdomen i SIG KOM! Jag beskrev vad dess ökning på 90-TALET berodde på. Den ökning som startade debatten om hur mäns kvinnoideal påverkar kvinnor. Eftersom jag inte försökt förklara sjukdomen i sig är den mesta kritik du framför orelevant.

"Varför presenterar du en motteori då det inte finns en ursprunglig teori? Vem har påstått att det är männens fel att sjukdomarna finns?"

Vad är huvudargumentet mot tidningar som Slitz? Jo männens förvrängda kvinnoideal - go figure! Tjejerna bryr sig inte ett smack om de ideal killar har utan har egna kvinnoideal. Sålunda är argumenten mot Slitz... hmmmm.... hur säger man det?... Jo, rena smörjan!

#12   josephine
2004-09-18 22:19:20

Om det inte handlar om sjukdomen utan om ideal och tidnigars bild av kvinnor, varför skriver du då inte i en av de befintliga trådarna? Du har startat en om modebranchen, och en tidigare om upptagna tjejer och utvik. Båda dessa tar upp samma teori, att tjejer minsann inte ska skylla på killarna för att de har sjuka ideal. Okej. Point taken. Varför drar du in en sjukdom? Vem här inne vill du predika för? Inte är det någon här inne som har gett uttryck för sådana åsikter?

Ta och kamma dig och inse när du bara är osmaklig. Folk dör av anorexi, och du vill peka finger och säga "det är inte mitt fel i alla fall".

#13  Billy Thomas
2004-09-19 00:19:13

Att fler får Anerexi kan bero på en allmän nedgång av den mentala hälsan.Jag läste i DN att fler drabbas av mentala störningar likaså att alkoholkonsumtion och våldsbrott av olika slag ökar.

Jag läser dina analyser och jag tycker de är bra och framförallt inte PK.En del verkar tro på saker bara för någon politiker eller akademiker sagt något och kan inte acceptera att de har fel.Jag undrar om du har några åsikter om följande:

Vad beror ökningen: av mentala störningar/alkoholkonsumtionen/våldsbrott på?

Vad kan man göra för att stoppa den negativa trenden och vända utvecklingen?

#14  Billy Mattias
2004-09-19 01:29:18

"Anorexiafallen mångdubblades när Linda Evangelista, Helena Christensen, Naomi Campell och Cindy Crawford blev superstjärnor."

Har du några siffror som styrker detta?

"Det var TJEJERNAS kvinnliga idoler - INTE killarnas, som orsakade anorexiauppgången under 90-talet."

Jag antar att det är rätt svårt att påvisa ett sådant orsakssamband. Hur har man/du lyckats med det?

Som du märker så har jag inga alternativa teorier. Men du verkar väldigt självsäker utan att egentligen ange något som styrker dina påståenden. Jag säger inte att du har fel. Jag har ingen aning om vad som orsakat uppgången i anorexia. Men jag blir inte mycket klokare av ditt inlägg.

#15  Thomas Billy
2004-09-19 01:54:51

Tack för responsen, alltid trevligt att veta att det finns folk som läser mina alster utan att skratta åt mig.

"Vad beror ökningen: av mentala störningar/alkoholkonsumtionen/våldsbrott på?"

Folket mår överlag inte bra och behöver kickar för att klara tillvaron. Allting har blivit en jakt på nästa kick och ingen stannar någonsin upp och funderar över vad som får dem att må bra långsiktigt. Det handlar hela tiden om att lura systemet och få nästa glädjekick av att få bättre jobb, mer pengar, bättre partner, bättre sex, bättre knarktripp, fetare bil, flashigare hus, högre status, bättre ungar, ungar med flottare jobb etc etc... Jakten på kickar börjar i tidig ålder, fylla, sex, knark, spänning, feta fester etc.. Sedan blir det bilar, jobb, pengar, social status, kändisskap... Vissa hittar kickar inom religion, horoskop, och samma sak gäller i alla fall. Det handlar oftast om kortsiktig kortvarig lycka. Lycklig i 2 månader över befodran på jobbet, sedan tillbaka i vanliga fotspår.

Som jag sagt tidigare: Unga människor är mest kreativa men har minst ekonomiska möjligheter att GÖRA något. Shit de har knappt fritidsgårdar, de enda som har ekonomiska möjligheter är de som blir bäst på något i ung ålder och det är väl i stort sett bara de som elitidrottar innan 16 som har orsak att inte festa varje helg. För att göra det hela enkelt att fatta: Problemet är inte kickarna i sig, problemet är att vi mår så dåligt mellan dem att kontrasten är så stor att vi blir helt beroende av dessa kickar. Vi behöver kort sagt öka kvaliteten i den trista vardagen och trivas med livet även när vi inte festar/går på bio/spelar dataspel/shoppar/har romantiska äventyr.

"Vad kan man göra för att stoppa den negativa trenden och vända utvecklingen?"

OJJJJ!!! Ja det var en bra fråga. Politiskt kan man göra allt man kan för att förbättra folks trista vardag så att kickarna blir färre och inte lika nödvändiga. Man ses ju mer eller mindre som en tönt om man vill göra något annat än supa och knulla på helgen. Vi har en alldeles för inrutad vardag det finns ju inget utrymme för någonting. Det finns ingenting att göra och ingenstans att vara. Och det enda ställe man egentligen träffar nya människor på är krogen där alla redan är så förbannat fulla eftersom vi har så hög alkoholskatt att alla super sig askalas på s.k. förfester innan de går dit.

Sedan måste man starta en könsfredsrörelse. Könskamp är rena giftet för samhället. Och att basera den kampen på den befängda iden att flickor och pojkar föds likadana är ärligt talat rent vansinne. Ville gud att vi skulle vara lika hade han gett flickor kuk och pojkar tuttar. Ville evolutionen göra oss enkönade hade vi blivit en enkönad ras. Vad är man tror på finns det en enda orsak att vi är fysiskt olika. Den orsaken är att vi skall vara olika. Hur denna olikhet skall ta sig uttryck när man är liten kan man debattera men att snacka om att TVINGA ungarna att sluta ha könsroller är rena galenskaperna. Samhället behöver könsfred, en rörelse behövs där kvinnor förstår män och män förstår kvinnor.

Feminismen är fullkomligt överflödig eftersom den inte gör den minsta ansats att förstå män. Det enda feminismen gör är vrålar männen i örat hur de måste "ändra" sig. Feminismen får unga kvinnor att TRO att män kan ändra sig. Män ändrar sig inte de anpassar sig efter rådande omständigheter. Sålunda kan feministerna sluta ropa efter de ändringar de tycker män behöver göra för att de skall trivas med sina liv. Männen kommer inte att ändra sig oavsett vad feministerna säger. Männen kommer inte att ändra sig oavsett vilka lagar som införs, ju mer lagarna anpassas efter feministers krav på hur DE vill män skall vara ju färre män kommer att respektera lagarna.

Jag skulle vilja vråla feminister i örat. Nej män KOMMER ALDRIG ATT ÄNDRA SIG! Nej ni kommer aldrig att kunna tvinga dem. LÄGG NER!!! Det enda sättet man kan få en man att ändra sig är genom att ändra omständigheterna för mannen. När mannen blir gammal exempelvis ändras omständigheterna. Eller när mannen kan tjäna något genom att ändra sig. Män strävar alltid uppåt, finns det inget att tjäna på att ändra sig kommer mannen inte att ändra sig om så feministerna försöker med våld. Och ärligt talat kvinnor har inte en chans att generellt tvinga män till något med våld.

Sedan har vi ett till problem i sverige. Vi har mångkulturellt samhälle. Efter att ha läst på ämnet kan jag konstatera att det inte finns ett enda exempel på mångkulturellt samhälle som funkat. Antingen måste de främmande kulturerna i Sverige bli mer svenska eller så kommer vi att ha motsättningar som blir värre och värre när vi råkar ut för kulturimperialism. Tar vi exempelvis hit 5 miljoner indier kommer de kort och gott att försöka göra Sverige mer indiskt. Något många av de 8 miljoner svenskarna kommer att motsätta sig vilket leder till konflikter, konflikter leder till misshandlade män och våldtagna kvinnor.

Jag vet inte vad man i närmaste kan göra för att hejda den negativa utvecklingen. Motivera folk att göra något annat än leta kickar är dock en bra början. Att höja alkoholskatten är idiotiskt, är det inte alkohol folk får kickar på så är det något annat. Är det inte alkoholskador så är det motsvarande andra skador. Man måste vara toköverdriven optimist om man tror att antalet skador minskade lika mycket som antalet alkoholskador om folk inte drack alkohol. Är det inte det ena så är det det andra så länge folk behöver kickarna för att stå ut med vardagen.

Men vad vet jag? Jag är ju bara amatör. Det finns säkert någon med snoffsig titel och mer allmänt accepterad förklaring som skrattar åt mina inlägg. Man kan ju inte lära sig något genom att följa den allmänna debatten i flera år eller hur? Låt dem skratta medans inget blir bättre och mycket blir sämre. Jag skall berätta för dig vad som krävs för att stoppa den negativa utvecklingen. Det krävs att folk börjar tänka själva och agera självständigt istället för att acceptera paketlösningar från politiker och professorer som eliminerar behovet av att tänka.

#16  Billy Mattias
2004-09-19 02:35:34

"Efter att ha läst på ämnet kan jag konstatera att det inte finns ett enda exempel på mångkulturellt samhälle som funkat."

Har du något exempel på ett etniskt homogent samhälle som har fungerat?

#17  Mattias Billy
2004-09-19 02:38:58

Jag är över 25 år gammal och kommer väl ihåg den tiden. Jag kommer ihåg när ingen människa ens hade hört talats om anorexia. Vi visste inte vad det betydde ens. Sedan kom larmrapporterna och man skyllde på killarnas fixering vid snygga tjejer. Hela debatten utgick från iden att kvinnor går efter de utseenden killar allmänt föredrar. Själv hade jag väldigt dålig koll på modelltjejerna då. Det var egentligen bara när Cindy Crawford dök upp som dessa modeller hade ett namn. Nu vet jag att Cindy var klart tjockare än i stort sett alla andra kända modeller från den tiden pga att hon var vältränad. Något väldigt ovanligt bland modellbrudar som inte äter ordentligt.

Nåväl nej jag har inga siffror - än. Jag kommer dock ihåg när de första larmrapporterna kom och kopplingen mellan modellernas upphöjande till supermodeller är nog inte alltför svår att göra rent statistiskt om man har tid och ork till det. Problemet är att man mig veterligen aldrig uppmärksammat det faktum att dessa modeller är tjejstjärnor. På grund av deras skönhet har man alltid utgått från att de är populära bland killar. Vilket de sannolikt aldrig varit eftersom de flesta killar inte har en aning om vilka de är ens. Däremot har det funnits tusentals kvinnor som inget hellre velat än vakna upp och vara dessa kvinnor.

Det är gissningsvis när dessa kvinnor misslyckats att bli som sina idoler som de fått så dåligt självförtroende. Det spelade ingen roll hur mycket pojkvännen sade han älskade henne. Hon såg ändå fet & ful ut i spegeln jämfört med christy turlington. Sålunda utgick hon från att han tyckte hon var fet oavsett vad han sade. Killarnas åsikter om tjejernas utseenden blev mindre och mindre viktiga. Idag skiter tjejer blanka fan i vad 90% av killarna säger de vill ha men tillfrågas de säger de att de gör sig snygga för "killarna" VILKA KILLAR DÅ???

Så svaret på din fråga är, jag kan kosta på mig att vara självsäker eftersom det faktiskt bara finns två alternativ, antingen är det tjejers utseendeideal man försöker uppnå eller så är det killars. Killars är inte trådsmala tjejer (även om många tjejer tycks tro detta) sålunda kommer trådsmala ideal från tjejerna själva. Vilken effekt dessa ideal haft på förekomsten av sjukdomen anorexia är inte svårt att gissa sig till. När tjejerna börjar fråga killarna vad de vill ha och LYSSNA på vad de säger kommer sannolikt färre tjejer att få anorexia. Det finns inte en enda kille som tycker Kate Moss är mer attraktiv än Pamela Andersson men tjejerna lyssnar inte på de flesta killarna idag.

#18  Mattias Billy
2004-09-19 02:51:37

Jämfört med de multikulturella samhällena har de homogena varit perfekta. De homogena har inte varit perfekta men de multikulturella har varit katastrofer. http://hem.passagen.se/multikultur/multikultu… Jag vet inte vilka som står bakom denna hemsida men flera saker de påtalar verkar stämma. Att skylla på att de är rasister funkar liksom inte så länge de håller sig till fakta och inte uttrycker rasistiska åsikter (alltså att andra raser är mindre värda)

#19  Billy Mattias
2004-09-19 03:19:49

Jag tror inte jag lyckades hitta något med den minsta substans på den sidan. Berätta gärna vad du tycker att jag borde läsa. Exempel på lyckade homogena samhällen verkar vara små byar i turkiet eller småstäder i mexico. Är det sådana ställen du tänker på?

Jag tror helt enkelt att jag inte håller med. Jag bor hellre i en mångkulturell svensk storstad än i en by i turkiet. Men det är klart, smaken är som baken. Om DU föredrar etniskt homogena samhällen så är det upp till dig. Men att påstå att multikulturella samhällen aldrig har fungerat är helt absurt.

#20  Billy Mattias
2004-09-19 03:45:47

Så på fråga ett svarar du att du inte har några belägg för att "Anorexiafallen mångdubblades när Linda Evangelista, Helena Christensen, Naomi Campell och Cindy Crawford blev superstjärnor.". Däremot har du någon slags uppfattning om att anorexian ökade under denna tidsperiod. Det är inte samma sak.

På fråga två så verkar du inte bemöda dig att svara alls. Eller tror du att följande är svar på min fråga?

"Så svaret på din fråga är, jag kan kosta på mig att vara självsäker eftersom det faktiskt bara finns två alternativ, antingen är det tjejers utseendeideal man försöker uppnå eller så är det killars."

Det är det inte. Här pratar du om vems ideal kvinnor försöker leva upp till. Det var inte det jag frågade om. Det jag undrade var alltså varför du tror att smala modeller har orsakat uppgången i anorexiafall.

Om du med "din fråga" menar frågan "vilket köns föreställning om hur en kvinna ska se ut bestämmer utseendeidealet för kvinnor?" så har du rätt. Då finns bara de två alternativ som du angav (nästan, det kan ju vara båda könen, eller inget alls). Men den frågan har jag inte tagit upp alls.

#21  Mattias Billy
2004-09-19 13:38:09

Eftersom anorexia i grund och botten kan beskrivas som "avsaknad av inre trygghet leder till sökande efter yttre ideal och perfektion" så skulle anorexia sannolikt inte leda till självsvält i den omfattning som gäller om inte dessa yttre ideal fanns. Idealet att vara sjukligt smal finns i ärlighetens namn endast i modebranschen. När Wisson är sjukligt smal är det ingen som reagerar, när Callista Flockheart är det skriver tidningar spaltmeter om hur hemskt smal hon är. Vilket ideal försöker Flockheart uppnå när hon som redan är snygg nog att vara filmstjärna? Svaret kan bara bli ett, hon försöker bli lika "snygg" som de personer som brukar visa de kläder hon förväntas bära på ex. Oscarsgalan. Och vill du se hur de brukar se ut så titta på nästa "model search" Nu har Beckhams barnflicka t.o.m. sagt att Beckham inte ville ha sex med sin fru eftersom hon var så smal, BEVISLIGEN är killarnas smalhetsideal inte i närheten av var tjejernas är så då är det dags att med uteslutningsmetoden ta reda på var tjejerna fått SITT ideal från. Det finns egentlitgen bara ett tänkbart alternativ så hur många argument kan man beöva tror du?

#22  Billy Mattias
2004-09-19 14:18:30

"Eftersom anorexia i grund och botten kan beskrivas som "avsaknad av inre trygghet leder till sökande efter yttre ideal och perfektion" så skulle anorexia sannolikt inte leda till självsvält i den omfattning som gäller om inte dessa yttre ideal fanns."

Här blandar du väl endå ihop definition av sjukdomen med en tänkbar orsak till sjukdomen. Det är en konstig lek med ord som jag inte begriper. Definiera sjukdomen först och försök sedan visa vad som leder till sjukdomen. Du har hävdat att smala modeller är orsak till ökningen till anorexia. Visa mig hur du kommer fram till detta orsakssamband.

Och än en gång börjar du prata om idealen som orsak. Men min fråga handlade om de smala modellerna. Menar du att det är de smala modellerna som bestämmer idealet? Men visa då på ett sådant orsakssamband!

Läser du alls vad jag skriver?

PS Jag hoppas att du inte menar att Beckhams barnflika är ditt "bevis" på vad män har för ideal. Men du behöver inte övertyga mig om att smala flickor mer går hem hos andra kvinnor än hos män. Och jag har heller inte argumenterat emot det påståendet.

#23  Du har rätt och jag har fel Billy
2004-09-19 14:41:12

Jag borde har skrivit att det som mångdubblades var de tjejer med anorexia som blev smala, inte anorexiafallen i sig. Sjukdomen (avsaknaden av den inre tryggheten) skulle inte förekomma mer sällan, däremot skulle de med sjukdomen Anorexia sannolikt mer sällan bli lika smala om tjejerna inte hade dessa modellideal.

"Menar du att det är de smala modellerna som bestämmer idealet? Men visa då på ett sådant orsakssamband!"

Som jag redan påpekat är det uppenbart att det finns en enda korrekt sanning. Smala personer når mer framgång i livet än feta. När man sedan undersöker hur dessa "smala ideal" ser ut dyker dock en avgörande skillnade upp. Tjejernas smala ideal är inte i närheten av lika smala som killars, tjejerna SÄGER ofta att killarna har dessa ideal på tjejer, det tycks också som om tjejerna TROR detta men tittar man till verkligheten ser man en och samma sak HELA TIDEN:

Tjejer som vill bli smala. De frågar killar vad de tycker, killen säger att hon ser bra ut, tjejen litar inte på killen utan tycker fortfarande hon är för tjock. Tjejen blir ihop med killen. Killen säger att hon inte behöver banta, tjejen bantar ändå.

Problemet är att tjejerna TROR de förstått killar. Tjejer anpassar killars svar efter sitt eget språk. Problemet är i detta att killarna ofta säger exakt vad de menar. Tjejer verkar så övertygade att de vet hur killar vill tjejer skall se ut att de oftast struntar i vad killar säger på området. Att killars ideal ser annorlunda ut är uppenbart, annars skulle alla brudar inom porrbranachen inte bara se likadana ut utan dessutom vara lika smala som tjejerna försöker bli.

#24  Billy Mattias
2004-09-19 15:20:55

Men mångdubblas låter ju vansinigt mycket. Oavsett om du tänker på anorexia eller de med anorexia som blev smala så undrar jag om det finns några siffror som stöder påståendet. Inte för att jag betvivlar att det skett en ökning men jag ställer mig frågande till om siffrorna verkligen har mångdubblats.

Sjukdomen anorexia och avsaknad av inre trygghet är inte samma sak. Varför envisas du?

Att du påpekar något räcker inte för mig. Jag vill gärna övertygas av något mera än att du påpekat det. Gärna argument och empiriskt stöd :)

Du har fortfarande inte ens berört frågan om ett orsakssamband mellan smala modeller och kvinnors ideal. Ska jag tolka det som att du inte längre håller fast vid att ett sådant samband finns?

#25  Mattias Billy
2004-09-19 18:23:21

Jag kommer inte ihåg exakt hur stor ökningen på 90-talet var men i praktiken gick svenska folket från att inte veta vad anorexia betydde till panik på i stort sett en natt och en dag. Siffor finns säkert någonstans men APM vet jag inte var. Återkommer med dem om/när jag hittar dem.

Det viktigaste sambandet hittar du om du jämför tidpunkten då anorexia blev ett välkänt fenomen i Sverige med tidpunkten då modeller blev supermodeller. Jag kan inte ge exakta siffror eftersom jag inte minns 100% men jag kommer väl ihåg att dessa bägge händelser sammanfaller. Vill man kan man förståss bortförklara detta som slump, å andra sidan bör man då ha ett annat rimligt samband också.

Detta "andra" rimliga samband man då hade var att killarna hade ändrat sina kvinnoideal och att tjejerna försökte anpassa sig till detta. Än idag tror majoriteten av svenskarna detta trots att man lätt kan bevisa att killars åsikter om tjejers utseenden inte på långa vägar är så viktiga som man trodde då. I själva verket är det viktigaste för tjejerna att motsvara andra tjejers krav på utseende.

Men tror man på teorier om hur förtryckta tjejer påstås vara så är det lätt att falla för populism och utgå från att killars åsikter är det viktigaste i tjejers liv. Tittar man på fakta är andra tjejers åsikter betydligt viktigare.

#26  Billy Mattias
2004-09-19 19:31:02

"Siffor finns säkert någonstans men APM vet jag inte var. Återkommer med dem om/när jag hittar dem."

Ja, gör det. Tills vidare kan vi väl vara överens om att antalet anorexiafall har ökat. Även om vi kanske inte ska utgå från att antalet har mångdubblats.

"Det viktigaste sambandet hittar du om du jämför tidpunkten då anorexia blev ett välkänt fenomen i Sverige med tidpunkten då modeller blev supermodeller."

Det här är ett intressant argument. Men det räcker inte. Det kan lika gärna vara så att ett smalare ideal uppstod som ledde till att smala modeller blev mer eftertraktade. Sålunda det omvända orsaksförhållandet mot vad du föreslog. Det kan också vara så att både skönhetsidealet och de smala modellerna beror på någon tredje faktor. Och det kan naturligtvis, också vara en slump. Sen kan man ju fundera på hur rimligt det är.

#27  Mattias Billy
2004-09-19 20:22:28

"Det kan lika gärna vara så att ett smalare ideal uppstod som ledde till att smala modeller blev mer eftertraktade."

Då kan man fråga sig vad detta smalare ideal skulle komma av. Man kan också fråga sig varför fotomodeller började få så snuskigt bra betalt att de blev supermodeller. Vem gav tjejer som Linda Evangelista makten att inte stiga ur sängen för mindre än 80.000 kronor? Man får leta riktigt noga för att hitta en enda kille som brydde sig om dessa tjejer. Jag tror det från början var en medveten strategi från modebranschen. Genom att göra vissa tjejer till diviga superstjärnor fick man gratisreklam och blev känd hos folk som i vanliga fall aldrig skull bry sig om mode. Sedan slog det slint eftersom supermodellerna fick för stor makt tack vare sina pengar. Någon gång runt 2000 fick modebranchen nog men då var skadan redan skedd och miljontals småtjejer drömde om att bli nästa superdiva.

Jag tror att modelltjejerna var smala och snygga på 80-talet också. Då brydde sig dock inte tjejerna om dem på samma sätt. Det som hände på 90-talet var att när vissa modeller blev stjärnor blev de kända för gemene tonårstjej. Så länge modellerna var vanliga arbetande tjejer rådde inget modellideal bland tjejerna. Då hade de sannolikt sångerskor och filmstjärnor som idoler istället. När supermodellerna blev uppassade superdivor som levde i lyx ville plötsligt massor av tjejer själva bli modeller och modellidealet hade uppstått. Den försutsägbara effekten om detta stämmer är att fler flickor skulle vilja se ut som sina smala nya idoler. Vilket också är vad som hände.

Jag kan ha fel och det kan finnas andra orsaker men faktum kvarstår att mina teorier stämmer väldigt bra med vad som hände när Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Linda Evangelista, Naomi Campell och Christy Turlington (de 5 originalen) blev "upphöjda" från vanliga arbetande modeller till superstjärnor. Allting som borde hända enligt mina teorier är exakt vad som hände. Hur skapar du ett nytt ideal? Jo du ger folk nya idoler att dyrka. Det var EXAKT vad modeindustrin gjorde. De skapade idoler för tjejer som var större än de befintliga idolerna. Den som tjänar bäst, är snyggast och lever lyxigast är den som får mest genomslag på unga människor. Baktanken var sannolikt att tjäna mer pengar. Det man förlorar på gungorna (modellernas löner) tar man igen på karusellen (gratisreklam och kändisskap)

#28  Hmmmm... MrG
2004-09-19 20:49:42

Är ätstörningar ett nytt fenomen menar du?

MrG

#29  Billy Mattias
2004-09-19 21:13:10

"Den som tjänar bäst, är snyggast och lever lyxigast är den som får mest genomslag på unga människor."

Men varför får man genomslag om man är så smal att tjejer inte tycker att man är snygg? Varför ger modeindustrin massor med pengar till kvinnor som ingen tycker är vackra? Är det inte rimligt att tjejer hade annamat ett smalare ideal och därför började modeindustrin satsa på smala modeller?

Vad som är rimligast kan ju de flesta ha olika idéer om. Men helt klart är ju att du inte har anledning att vara så säker på din teori bara på bas av de argument som du har presenterat här. Din teori kan vara sann. Men för att vara säker (vilket du verkar vara) så behövs det mer. Anser jag iaf.

"Jag kan ha fel och det kan finnas andra orsaker men faktum kvarstår att mina teorier stämmer väldigt bra med vad som hände när..."

Det här visar ju bara på att anorexia och smala modeller eventuellt samvarierar. Inte vad som är orsak och verkan.

"De skapade idoler för tjejer som var större än de befintliga idolerna."

De blev större eftersom de bättre motsvarade det smala idealet?

"Baktanken var sannolikt att tjäna mer pengar."

Varför skulle man tjäna mer på smala modeller än normala? Om nu folk inte gillar smala tjejer så borde man väl tjäna mer på normalt byggda modeller?

"Då kan man fråga sig vad detta smalare ideal skulle komma av."

Ja. Lika väl som man kan fråga sig varför de smala modellerna blev så framgångsrika.

"Man kan också fråga sig varför fotomodeller började få så snuskigt bra betalt att de blev supermodeller."

Har liksom inte med nånting att göra vad jag kan förstå.

"Man får leta riktigt noga för att hitta en enda kille som brydde sig om dessa tjejer."

Nu är du inne på "är det kvinnor eller män som bestämmer skönhetsidealen"-frågan igen. Nånting som jag inte har diskuterat öht. Varför argumenterar du emot sådant som jag inte ens har tagit upp? I förebyggande syfte?

#30   Thomas
2004-09-19 21:16:42

Man drabbas säkerligen inte av anorexia enbart genom att ha fotomodeller som ideal utan det måste i grunden finnas andra störningar som gör att man är mycket deprimerad.

Att man tar till att svälta sig som en lösning kan vara ett försök att förgöra sig själv typ att man tycker sig vara oförtjänt av att leva och genom att inte äta uppfyller man den känslan.

#31  Mattias Furre
2004-09-19 22:48:17

"Varför skulle man tjäna mer på smala modeller än normala? Om nu folk inte gillar smala tjejer så borde man väl tjäna mer på normalt byggda modeller?"

Därför att det provocerar kanske. Skapar uppmärksamhet.

Thomas:

Berätta, vad är egentligen det stora problemet i världen?

#32  Mattias Billy
2004-09-19 23:35:05

"Men varför får man genomslag om man är så smal att tjejer inte tycker att man är snygg?"

Tror du på fullaste allvar att tjejer är så objektiva att de kan bedöma andra kvinnors utseende utan fördomar? Det är IMO självklart så att när tjejerna ser de 14-åriga modellerna i 20.000 kronorsklänningar, lånade 50.000-kronors smycken och upppassade på alla sätt och vis så ser de kvinnorna som vackra. Tjejerna blir ju beundrade av sin omgivning - alltså måste de vara vackra enligt de vanliga tjejerna.

"Varför ger modeindustrin massor med pengar till kvinnor som ingen tycker är vackra?"

Modeindustrin ger massor av pengar och uppmärksamhet till kvinnor som få tycker är vackra för att folk skall tycka/tro att kvinnorna ÄR vackra och framför allt vilja bära de vackra kläder modellerna bär. Glöm inte att många av dessa kläder ser ut som skräp. Det är BARA för att kläderna är så dyra och "inne" som folk vill ha dem och betala pengar för dem.

"Är det inte rimligt att tjejer hade annamat ett smalare ideal och därför började modeindustrin satsa på smala modeller?"

Nej, vi styr inte våra egna ideal vid tidig ålder och någon annanstans kvinnorna hade fått dessa smala ideal från finns inte. En av de mest kända modellerna hos agenturen Elite blev flickvän med en av cheferna 13 ÅR GAMMAL!!!

"De blev större eftersom de bättre motsvarade det smala idealet?"

Var kom det smala idealet ifrån? Varifrån kommer våra ideal?

"Varför skulle man tjäna mer på smala modeller än normala? Om nu folk inte gillar smala tjejer så borde man väl tjäna mer på normalt byggda modeller?"

Nej, modellerna var redan smala. DÄR gjorde de ingen ändring. Ändringen de gjorde var att göra några FÅ av modellerna till överbetalda supermodeller divor och förkroppligade flickdrömmar. Redan innan supermodellerna kom var modefolket facister som tvingade sina modeller att vara supersmala. Så länge dessa modeller inte var superstjärnor märktes dock inte detta i vårat samhälle.

Varför modefolket är sådana kvinnofacister att deras kläder anpassas för svältande knarkande kvinnor VET jag inte. EN förklaring kan vara att de använder dyra material och tjänar mer pengar på kläder för smala tjejer. EN annan förklaring kan vara att dessa kläder inte ser lika imponerande ut på normalbyggda tjejer.

"Ja. Lika väl som man kan fråga sig varför de smala modellerna blev så framgångsrika."

Modellerna var ALLTID smala. De som blev framgångsrika blev det för att de började bli så högt betalda (jag kliver inte ur sängen för mindre än 10.000 dollar - Linda Evangelista) De var inte mer smala än modeller varit tidigare. Det som hände (och jag tror detta var medvetet) var att modebranchen skapade egna stjärnor av ingenting enbart genom att betala dem sjukt mycket pengar för att bära kläder. Vilket skapade ett skimmer av glamour och lyx över ett yrke som enligt de jag hört uttala sig är dötrist och kvinnor ENBART vill göra eftersom de tjänar fetmycket pengar och blir uppassade som sagoprinsessor OM de lyckas - och det är bara de som lyckas som visas utåt.

Verkligheten är att 1000-tals blivande modeller blir utnyttjade sexuellt på Milanos nattklubbar och knarkberoende varje år. En engelsk undercoverreporter visade hur de 13-15 åriga blivande modellernas förkläden fick betalt för att se till att kvinnorna fanns på klubbar där det fanns överflöd av gratis sprit, gratis knark och massor av rika medelålders män. Han visade också hur europachefen (Elites andra högsta chef i världen) och flera andra höga befattningshavare pratade om hur han brukade ha sex med de mest lovande modellerna så snart deras förkläden försvunnit.

#33  Furre Mattias
2004-09-19 23:45:08

Jo det är ju en teori. Men då borde ju det mesta som inte anses snyggt funka. Superfeta modeller, fula, korta. Och om dessa smala modeller sedan blivit förebilder så borde väl utseendet på modeller ändras. Så att man återigen kan provocera och skapa uppmärksamhet. Ett tag var det ju lite inne med mulliga modeller. Men det försvann väl rätt snabbt? Men visst, det är en tanke.

#34  Mattias Furre
2004-09-20 00:14:13

Jag tror kanske kvinnor 'alltid' har tampats med övervikt. Kvinnor i min närhet har visat ett större sug efter sötsaker och samtidigt inte rört på sig så mycket samtidigt som deras kroppar naturligt är mulligare än mäns. Jag tror modevärlden tog fasta på detta problem. Att bara använda sig av trådsmala modeller är att sticka nålar i många kvinnors ögon (kvinnofacism) och det skapar uppmärksamhet.


Nu har vi ändå inte tagit upp heroinchicmodet som signalerar att kvinnor ska se sjuka ut.

#35  Furre Thomas
2004-09-20 00:20:40

Det stora problemet i världen är: om vi förgör den här civilisationen och skapar ett samhälle där laglöshet och anarki råder.

Vad ser du som det stora problemet i världen?

#36  Furre Billy
2004-09-20 01:07:55

Din arguments-tjuv =) Heroin-Chic var exakt vad jag tänkte kasta lite skit på i nästa inlägg. Vad f-n betyder Heroic-Chic förresten? Välmående tjackpundare? Hur ironiskt är det inte att modebranschen som dagligen gör sina blivande modeller knarkberoende döper en stil efter tung narkotika? Snacka om att de vet att de är "above the politics" de kan göra hur de vill och får ändå nästan ingen kritik alls. Många av de mest kända modellerna har varit minst en vända på knarktorken. det är sjukt hur modeindustrin tack vare sina pengar kan göra hur de vill och sopa vilka skandaler som helst under mattan. Hur många modeller har inte berättat hur knarket flödar fritt bakom kulisserna? 15-åriga tjejer som pundar kokain med paris jetsetfolk. Men vilka skall man kasta skit på om man är feminist? Jo SLITZ såklart för den tidningen gillar ju många män. Mode gillar ju kvinnor så där kan man ju inte rikta kritik eller hur?

Jag har börjat titta på James Bond filmerna. Där var tusan kvinnorna genuint vackra. Det var på 60-talet och jag slår vad om att kvinnor som såg ut som bond-tjejer brukade skulle vara skitpoppis bland killar idag också. Jämfört med Ursula Andress ser Fords stjärnmannekänger ut som fula magra pojkar med långt hår och fjolliga kläder.

#37  Mattias Billy
2004-09-20 01:19:34

"Ett tag var det ju lite inne med mulliga modeller. Men det försvann väl rätt snabbt?"

Mulliga modeller var ungefär lika inne som politiskt korrekt porr dvs inte alls. Man gav förteelsen konstgjord andning för att det var politiskt efterfrågat. Så snart man slutade ge andhjälp dog hela förteelsen. Mulliga modeller var aldrig inne på riktigt och ingen gillar heller politiskt korrekt porr för kvinnor typ Pink Prison. Så länge aftonbladet och dagens nyheter pratar om den tycks den vara bra men så snart mediahypen dör finns det inte en kotte som blir tänd av att se de skitfilmerna! Den enda mulliga modell värd namnet som räknas var Playboymodellen Anna Nicole Smith och egentligen var det mera hennes stora bröst och vackra ansikte som gjorde henne poppis, inte att hon var mullig. Och att kvinnor med stora bröst och ansikte vackert nog att hamna i Playboy var poppis var nog i ärlighetens namn ingen nyhet när man använde mulliga modeller.

Samma sak med medelålders kvinnor som varit före detta bondbrudar. Något egentligt intresse för att fortsätta använda äldre modeller finns inte. Något egentligt intresse av att köpa utvikskalendrar av gamla gummor finns inte heller. När det hela är uppmärksammat i aftonbladet går det bra men så snart hypen lägger sig är det Kylie Minogues kalender folk kommer att ha på väggen. 1,6 Miljonersklubbens kalender kanske säljer men det är mer välgörenhet, de kommer att sluta i förrådet beskådade av ingen. Man kan moralisera över detta bäst man vill men när det kommer till kritan tycker vi yngre människor är vackrare att titta på.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?