feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminismen och det förflutna


Gå till senaste inlägget#1  Feminismen och det förflutna CeNedra
2006-07-08 21:16:00

Jag undrar lite över det där med att kvinnan alltid varit förtryckt. Japp kvinnan var bunden till hemmet, mannen hade all beslutsrätt osv men vad säger att det inte var bra? I grund och botten så handlar det väl om dagens åsikter på en tid då vi inte ens levde. Jag vet med mig att den tiden inte skulle ha passat mig utan tyckts mig som ett smärre helvete men å andra sidan så skulle det ha gjort detsamma för killarna i min omgivning. Jag är för självständig för att ha kunnat acceptera de inskränkningarna i mitt liv (även om jag säkert skulle ha tagit dem förgivet och till viss del anammat dem eftersom det vore vad jag skulle ha varit uppfostrad till) men så levde jag ju inte då utan nu. Världen är annorlunda nu (iaf väst) vi har rättigheter och skyldigheter som aldrig tidigare.. Jag tror inte att det går att helt enkelt dra våra åsikter om hur världen borde se ut och lägga dem i en annan tidsperiod.

Och om nu det systemet som fanns då gynnade fler än det ogynnade (både män och kvinnor) förklarar det iaf varför jämställdhetsdebatten är stor först nu, den var inte lika aktuell då.

Och om man som jag tror och anser att livet då inte var så jävla bra för män och så otroligt dåligt för kvinnor så får man väldigt svårt att förstå alla hänvisningar till kvinnans ställning förr när det gäller jämställdheten och könsmaktsordningen nu. Lite som att det spelar aboslut ingen roll hur synd folk tycker om en människa som inte tycker synd om sig själv (bortsett från att ältandet kanske skulle kunna få denna människa att tro att den borde vara synd om), vi kan inte påföra dagens värderingar på en forntid som levde under andra förutsättningar och jag tycker nog inte att vi kan ta deras tillvaro som förklaring och försvar till varför endera gruppen skulle vara mer offer.

Var sak har sin tid typ. Och så länge vi inte levde då kan vi inte så självklart uttrycka oss om hur det var. Och i mitt tycke så bygger väldigt mycket av könsmaktsordningen på att kvinna alltid varit förtryckt medan mannen inte varit det, upplevde dock inte de på den tiden detsamma så funkar inte argumentet.

Hmm jag är inte säker på vad jag frågar och ej heller på om jag får fram det jag menar men jag postar ändå.. :)

#2  Sv: Feminismen och det förflutna kezo
2006-07-08 22:12:26

Kön tar upp EN aspekt av de orättvisor som finns/ har funnits. T ex att kvinnor inte blev myndiga, att det ända in på 1900-talet stod i vigselformulären att de skulle lyda sina män, att kvinnor i vissa länder än idag inte får ha egendom, måste ha tillstånd från sina män för att få förvärvsarbeta etc...

Män har - oavsett övrig status - alltid haft priviligiet att tillhöra det överordnade könet. Inte en bonde jämfört med en drottning, men en bonde jämfört med en bondhustru.

Sedan kommer vi till klass. En annan viktig maktaspekt. De flesta människor (oavsett kön) har fått slita i sina anletens svett och blivit brutalt behandlade, medan några få (rika och mäktiga) kunnat sko sig på dem. En manlig livegen hade inte mycket makt - men han hade mer makt än en kvinnlig livegen.

Sedan kommer vi till ras och etnicitet. I USA i mitten av 1800-talet såg väl rangordningen ut ungefär så här:

Vita män
Vita kvinnor
Svarta män (slavar)
Svarta kvinnor (slavar)

Frågan är om den inte fortfarande ser ut så...

osv

#3  Sv: Feminismen och det förflutna Blindalina
2006-07-08 22:41:54

Alltså, du får fråga dig själv vad du tycker är bra eller ej. Men du skall aldrig finna dig i förtryck. Så är det.

#4  Sv: Feminismen och det förflutna Blindalina
2006-07-09 15:48:54

Eller, du ska aldrig _behöva_ finna dig i förtryck. så att jag inte retar upp några liberaler som tycker den personliga friheten är viktig above all.

#5  Sv: Feminismen och det förflutna CeNedra
2006-07-09 16:45:14

Jamen det ärju lite det som gör mig fundersam. Det har funnits andra förtryckta grupper - slavar, livegna, fattiga (tänkte på fattigstugan och sånt) och dessa har ju tagit sig ur förtrycket betydligt snabbare än kvinnan. Varför skulle just kvinnans förtryck ha varat så otroligt mycket längre än någon annan grupps? Vad var skillnaden? Var det viktigare att förtrycka kvinnan eller är kvinnor som grupp så pass mycket sämre på att kämpa emot? Just det gör att jag inte tror att vi har alla svar på varför det var som det var.

#6  Sv: Feminismen och det förflutna Blindalina
2006-07-09 17:28:54

svar: förtrycket gjorde det svårt.

#7  Sv: Feminismen och det förflutna CeNedra
2006-07-09 17:36:34

Var då kvinnorna så mycket mer förtryckta? Andra grupper klarade ju av att kämpa sig fria.

#8  Sv: Feminismen och det förflutna Blindalina
2006-07-09 20:59:03

Kvinnorna kanske bara var svaga?

#9  Sv: Feminismen och det förflutna CeNedra
2006-07-09 21:13:00

Psykiskt? Eller fysiskt?

Finns ju så många andra sätt att slåss på än med muskelstyrka.

#10  Sv: Feminismen och det förflutna suvi
2006-07-09 21:57:37

CeNedra sa:
Varför skulle just kvinnans förtryck ha varat så otroligt mycket längre än någon annan grupps? Vad var skillnaden?

Partriakatet är skillnaden. Även när andra "gruppers" frihetskamp har pågått så har kvinnorna fortfarande varit sidoställda den patriarkala makthierarkin, därför har friheten kämpats för män på mäns villkor.

Ett typexemepl har du bland annat från 1700 tals liberalernas frihetstänkande, USA's konstitution till exempel:
We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the Pursuit of Happiness.

Dessa rader, skrivna av Thomas Jefferson (1776), räknas som grund till den Amerikanska demokratin, demokrati för och mellan män alltså.

Sen har vi ju det berömda: "Jämlikhet, Rättvisa och Broderskap", den liberal socialistiska parollen, återigen, en patriarkal paroll, jämlikhet, rättvisa för män och mellan män.

"Det är lättare att kämpa mot slaveriet än det faktum att en är född till kvinna."

#11  Sv: Feminismen och det förflutna CeNedra
2006-07-09 22:09:13

Men om alla andra grupper har kunnat kämpa för sig själv varför inte kvinnan? Visst är det till största del män som kämpat mot slaveriet och annat men jag tror inte att kvinnorna satt hemma och virkade sockar. När det gäller just det att svarta var tvungna att sitta längst bak i bussen så var det ju en kvinna som startade kampen för rätten att sitta var man vill. Kvinnan har inte varit totalt menlös genom historien, hon har oftast dock slagits på ett annat sätt men inte utan att det varit viktigt för kampen i stort, så om kvinnan kunde slåss mot slaveri, mot diskriminering osv varför inte för sin egen del om det nu var så viktigt?

#12  Sv: Feminismen och det förflutna Dumbangel
2006-07-09 23:17:10

Jag tycker det finns vissa viktiga skillnader mellan förtrycket mot kvinnor och förtrycket mot andra grupper som kanske kan förklara varför förtrycket mot kvinnor varit svårare att bryta.

För det första är förtrycket mot kvinnor inte lika uppenbart och påtagligt som t.ex. förtrycket mot slavar. I vissa fall är givetvis förtrycket lika öppet som t.ex. förbud som gäller bara kvinnor osv men i många fall handlar det också om mer subtila sätt som kvinnan förtryckts.

Sedan fanns(/finns?) inte samma medvetenhet om förtrycket ens inom den utsatta gruppen. Många kvinnor såg sig säkerligen inte som förtryckta eftersom de fostrats i en miljö där kvinnan hade sin distinkta plats och det var inte lika uppenbart att det var fel. Jämför exempelvis igen med slaveri så fanns det säkert inte många slavar som ansåg att de var på rätt plats i livet eller att de förtjänade att vara där de var.

En annan faktor som kanske är lite mer kontroversiell men som jag tror inte helt kan förbises är kvinnor en mycket större del av alla människor här på jorden än någon annan förtryckt grupp (förrutom kanske utländingar vilket innefattar alla...). Därför skulle det innebära en mycket större förlust om männens allmänna ställning gentemot kvinnorna försämrades. Andra mer konkreta former av förtryck är i längden ohållbara och det är lättare att anpassa sig till förändringen när de försvinner. Men en svängning i "maktbalansen" i samhället skulle innebära alltför stora förändringar eftersom den är så rotad i den struktur som byggt upp människans samhälle genom åren.

Förhoppningsvis har vi kommit så långt så att vi nu kan arbeta tillsammans som människor till en bättre värld...

#13  Sv: Feminismen och det förflutna CeNedra
2006-07-10 18:36:42

"Sedan fanns(/finns?) inte samma medvetenhet om förtrycket ens inom den utsatta gruppen."

Handlar det tveklöst om insikt? Kan det inte lika gärna handla om medvetet val? Människan har en tendens att gilla det som är invant, sånt de känner och vet hur de ska förhålla sig till. Kan inte kvinnorna ha funderat över sin situationen och hur den skulle kunna te sig om de fick fler rättigheter och skyldigheter och sen ändå gjort valet att de nog hade det bra som det var?

#14  Sv: Feminismen och det förflutna Kaiser
2006-07-11 10:06:09

Kan inte kvinnorna ha funderat över sin situationen och hur den skulle kunna te sig om de fick fler rättigheter och skyldigheter och sen ändå gjort valet att de nog hade det bra som det var?


Vad är det då för vits med att fundera över sin situation? Samma funderingar torde slavar i södra USA haft, innan de flydde och hoppades på att bli upplockade av abolitionister vid Harpers Ferry. Jag tror inte slavar på väg att rymma tänkte 'visst blir jag piskad ibland, men jag har det ändå ganska bra'.

Om nu människan har en tendens att följa det invanda, finns det en ännu större tendens, ett mycket viktigare inslag i mänsklighetens historia. Nyfikenheten. Tanken på att gräset är grönare på andra sidan. Den tanken har drivit oss framåt. Om den inte hade gjort det, skulle vi fortfarande peta i myrstackar med en pinne och fråga oss själva 'Kan jag äta det där?'.

Nyfikenhet börjar med frågan om 'varför'. Därefter följer det alltid någon idiot som säger 'Därför!', och sen är det hela igång. Varför nöja sig med ett därför? Varför säger den som säger 'därför', därför? Vad är det den som säger 'därför' vill dölja?

Till sist har vi många som frågar sig 'varför'. Det är då revolutioner sätter igång.

#15  Sv: Feminismen och det förflutna Dumbangel
2006-07-11 11:45:57

CeNedra sa:
Handlar det tveklöst om insikt? Kan det inte lika gärna handla om medvetet val? Människan har en tendens att gilla det som är invant, sånt de känner och vet hur de ska förhålla sig till. Kan inte kvinnorna ha funderat över sin situationen och hur den skulle kunna te sig om de fick fler rättigheter och skyldigheter och sen ändå gjort valet att de nog hade det bra som det var?


Det är klart att det kan finns personer som tänkt tanken på en förändring men sen "gillat läget" och inte brytt sig om att göra nåt åt det. Det är för mig ingen skillnad från brist på insikt.

Det är två olika saker som står emot varandra i det läget. Om man som du säger kommer till den slutsatsen att man "gillar det invanda" så är det rädslan för att göra det obekvämt för sig själv som sätter stopp snarare än skillnaden mellan den aktualla situationen och den tänkta förändringen.

Alltså det handlar om "priset" för en långsiktigt bättre värld i form av en tid av obekvämhet som står emot bilden av vad en "bättre värld" skulle innebära. Det är inte ens säkert att man åp den tiden hade frihet nog i tanken att ens föreställa sig hur den "bättre världen" skulle fungera. Människors tänk är onekligen påverkad av ens omgivning och omgivningen då gjorde det inte lätt att föreställa sig vad vi skulle kalla en jämlik värld.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?