feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Aborter - ytterligare ett par perspektiv


Gå till senaste inlägget#1  Aborter - ytterligare ett par perspektiv wintermute
2006-06-29 23:52:04

Det har varit en hel del diskussioner om abort här den senaste tiden. Dock så upplever jag att en del perspektiv i stort sett har saknats i dessa, närmare bestämt de som rör den inverkan som tillgänglighet till aborter har på sådant som hälsa och livskvalitet.

Tanken på detta slog mig när jag snubblade över denna http://www.rfsu.se/snart_slut_pa_kondomer.asp artikel i samband med att jag satt och rotade igenom RFSUs hemsida för att försöka hitta den sida som Gullegubben hade citerat ifrån i starten på tråden "Abort som preventivmedel". Det tredje stycket i brödtexten har titeln "Stort hälsoproblem" och däri nämns att det i Kenya - där aborter är förbjudet förutom vid fara för moderns liv - sker uppskattningsvis 300 000 illegala aborter per år, det verkar sannolikt att en stor del av dessa sker under förhållanden där risken för att modern kommer till skada är mycket stor (i det stycket som jag hänvisade till så nämns en klädhängar-abort med problematisk utgång).
Enligt Wikipedia så har Kenya ca. 34 miljoner invånare vilket innebär att där varje år sker ca. 8.8 aborter per 1000 invånare. Detta kan jämföras med den siffra på 30-35 tusen aborter per år i Sverige som Faktum ger i tråden "Abort och sånt" ( http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f… ), den siffran ger utslaget på ca. 9 miljoner invånare (även denna siffra hämtad från Wikipedia) en frekvens på ca. 3.9 aborter per 1000 invånare varje år. Med tanke på att Kenya och Sverige antagligen är ganska olika samhällen så skulle jag inte vilja ge mig på att dra några särskilt långtgående slutsatser utifrån detta, men jag tycker fortfarande att det är anmärkningsvärt att det i Kenya tycks ske mer än dubbelt så många aborter per år jämfört med Sverige trots att aborter där är olagligt och här legalt. Vad jag i första hand vill peka på med dessa siffror är dock hur de tycks skvallra om vilken desperat belägenhet en oänskad graviditet kan försätta en kvinna i. Jag tycker det är talande att de Kenyanska kvinnor som genomgår dessa aborter är beredda att utsätta sig för någonting som i värsta fall kan kosta dem livet. Jag har i andra trådar fört mer utförliga resonemang kring rättigheter, moralystem m.m., men just tanken på den desperation som kan få någon att utsätta sig för en process som innebär sådana risker är nog ändå i slutändan det som väger tyngst för min hållning i denna fråga. Jag tycker det finns visst fog för att hävda att frågan om aborters legala status inte så mycket är en fråga om _ifall_ aborter kommer att ske som om _under vilka förhållanden_ de kommer att utföras.

Ytterligare ett perspektiv som jag tycker är värt att ta i åtanke är det oönskade barnets, just denna punkt är lite personlig för mig då jag har en person i min närhet som har haft oturen att få uppleva en rad negativa konsekvenser av att komma till världen som ett oönskat barn och detta har då verkligen inte varit någon solskenshistoria.
Detta är dock ett enstaka fall och det vore givetvis olämpligt att försöka dra några allmänngiltiga slutsatser utifrån ett sådant, men jag hittade denna http://www.csudh.edu/dearhabermas/legabort01.pdf artikel som tar upp just sådana effekter med fokus på den effekt som legalisering av aborter har på kriminalitet. Häri kan vi bland annat läsa följande:
According to a recent National Academy report there appears to be “a causal and adverse effect of early childbearing on the health and social and economic well-being of children; this effect is over and above the important effects of background disadvantages.” [Institute of Medicine 1995, p. 58]. Moreover, unintended pregnancies are associated with poorer prenatal care, greater smoking and drinking during pregnancy, and lower birthweights.
Consequently, the life chances of children that are born only because their mothers could not have an abortion are considerably dampened relative to babies that were wanted at the time of conception. The drops in the proportion of unwanted births during the 1970s and early 1980s appears to be the result of the increasing availability and resort to abortion.
The evidence we present is consistent with legalized abortion reducing crime rates with a twenty year lag. Our results suggest that an increase of 100 abortions per 1,000 live births reduces a cohort’s crime by roughly ten percent. Extrapolating our results out of sample to a counterfactual in which abortion remained illegal and the number of illegal abortions performed remained steady at the 1960s level, we estimate that (with average national effective abortion rates in 1997 for all three crimes ranging from between 142 and 252) crime was almost 15-25 percent lower in 1997 than it would have been absent legalized abortion.

Ifall artikelförfattarnas uppskattning om 15-25 lägre brottslighet nu stämmer (artikeln rör trots allt ett rätt snårigt område där det torde vara svårt att dra alltför säkra slutsatser utifrån givna data, den har också utsatts för en hel del kritik vilket det bl.a. går att läsa om här http://online.wsj.com/public/article/SB113314… ) så är detta givetvis en stor vinst rent samhällsekonomiskt, men det jag vill åt här är vad detta skulle kunna tänkas säga om de effekter som det har på ett barns livskvalitet att vara oönskat. Jag känner mig personligen betydligt mer mån om situationen för de barn som faktiskt föds än om att värna om abstrakta rättigheter för cellkluster som med stor sannolikhet i de flesta fall inte ens har hunnit utveckla den mest basala form av medvetande när de aborteras

#2  wintermute Gullegubben
2006-06-30 00:11:32

Jag kanske har varit otydlig. Jag ar for aborter av pragmatiska skal, men jag ar emot aborter personligen och jag har mycket svart for argument som bygger pa nagot annat an pragmatiska skal. Jag tycker inte att nagon av de "principer" eller "rattigheter" som folk forsoker formulera haller streck och jag gillar inte debattstilen.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?