feminetik.se feminetik.se

Just nu 26 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Abort som preventivmedel


Gå till senaste inlägget#1  Abort som preventivmedel Gullegubben
2006-06-29 15:02:33

RFSU har svårt att argumentera sammanhängande om abort och preventivmedel:

"Har abort och preventivmedel ett samband?

Abort är ofta följden av ett misslyckande med preventivmedel. Ingen kvinna i Sverige använder abort som preventivmetod. I själva verket visar undersökningar att oönskade graviditeter beror på att man misslyckats med att använda preventivmedel. Ungefär 70 procent av de som genomgår abort uppger att de tillfälligt inte använt något preventivmedel vid samlaget, men att de vanligtvis brukar använda preventivmedel.

Risken att råka ut för en ”preventivmedelsmiss” under kvinnans cirka 30 år långa fruktsamhetsperiod är ganska stor. De flesta kvinnor som genomgår abort vet redan innan de blivit gravida att de inte vill ha barn just då. I intervjuer visar det sig att minst 70 procent av kvinnorna vet att de vill avbryta graviditeten redan när de får bekräftat att de är med barn."

Det här är hejdlöst:

"Ingen kvinna i Sverige använder abort som preventivmetod."

Jaha?

"Ungefär 70 procent av de som genomgår abort uppger att de tillfälligt inte använt något preventivmedel vid samlaget, men att de vanligtvis brukar använda preventivmedel."

Klart som korvspad. Om man har använt preventivmedel någon gång förut och sedan inte använder preventivmedel, så innebär inte abort en ersättning för preventivmedel, utan ... ja vadå?

På ett annat ställe upptas abortpiller bland preventivmedel.

#2  Sv: Abort som preventivmedel Vittra
2006-06-29 15:46:37

"Ingen kvinna i Sverige använder abort som preventivmetod."

Jaha?

"Ungefär 70 procent av de som genomgår abort uppger att de tillfälligt inte använt något preventivmedel vid samlaget, men att de vanligtvis brukar använda preventivmedel."


Haha... Där har de slagit knut på sig.


Men var tar de upp abortpiller bland preventivmedel? Det hittar jag inte.

#3  Sv: Abort som preventivmedel Vittra
2006-06-29 15:54:15

Tillägg: vad jag antar att de menar är att kvinnor inte brukar strunta i preventivmedel med anledningen "äh, jag kan göra abort istället".

#4  Sv: Abort som preventivmedel wintermute
2006-06-29 16:48:31

Här är en länk till sidan som Gullegubben citerar ifrån: http://www.rfsu.se/har_abort_och_preventivmed…

Det är lite synd att det inte ges några källor till de här siffrorna. Jag blir t.ex. lite fundersam på hur frågan om huruvida preventivmedel använts har ställts då jag misstänker att många inte lär räkna sådant som att de ex. trodde att de var i en säker period såvida inte säkra perioder och liknande metoder uttryckligen inkluderas i frågan.
Det skulle också vara intressant att veta i vilken typ av situationer som dessa personer har låtit bli att använda preventivmedel osv. Mitt intryck av formuleringarna här är att det rör sig om sådant som jag skulle betrakta som olycksfall och/eller enstaka chanstagningar. Ifall dessa intryck stämmer så tycker jag, med tanke på den ringa sannolikheten för att ett enstaka samlag skall leda till en graviditet, att påståenden i stil med att dessa personer använder sig av aborter som en ersättning för preventivmedel är rejält tillspetsade.

@Gullegubben
När du skriver att "På ett annat ställe upptas abortpiller bland preventivmedel", syftar du då till att sk. dagen-efter-piller omnämns bl.a. här http://www.rfsu.se/akutpreventivmedel.asp ?

#5  Wintermute Gullegubben
2006-06-29 17:07:51

"Det skulle också vara intressant att veta i vilken typ av situationer som dessa personer har låtit bli att använda preventivmedel osv. Mitt intryck av formuleringarna här är att det rör sig om sådant som jag skulle betrakta som olycksfall och/eller enstaka chanstagningar. Ifall dessa intryck stämmer så tycker jag, med tanke på den ringa sannolikheten för att ett enstaka samlag skall leda till en graviditet, att påståenden i stil med att dessa personer använder sig av aborter som en ersättning för preventivmedel är rejält tillspetsade."

Jag tycker inta att det är tillspetsat. Aborter brukar öka efter p-piller-larm.

En annan sak är att jag tycker att det är konstigt med debattörer som tycker att killar skall ta sitt ansvar för att skydda sig och menar att de killar som gör tjejer med barn får stå sitt kast. Dessa borde vara mer återhållsamma i sina kategoriska uttalanden.

#6  Sv: Abort som preventivmedel DavidM
2006-06-29 18:32:35

Tyvärr har abort blivit ett bekvämt sätt för, oftast tjejer, att fortsätta vara barn på. Dvs slippa ta ansvar.

#7  DavidM Gullegubben
2006-06-29 18:44:04

Nja, "oftast tjejer" vet jag inte om det stämmer. I de allra flesta fall är båda lika slarviga (tjejen säger inget och killen frågar inte, eller båda är medvetna om att det är oskyddat sex, men båda nöjer sig med att hålla tummarna), det räcker för det mesta att en skyddar sig, och det kan ju gärna vara killen, och i en del fall är det killen som ljuger för tjejen, enligt uppgift.

#8  Sv: Abort som preventivmedel TheCarolinch
2006-06-29 19:13:10

david m

hur tänker du då? att göra en abort vid en oösnkad graviditet är väl ett utmärkt sätt att ta ansvar för sig själv och för sin situation?

är det ansvarsfullare menar du att sätta barn man inte är mogen för eller inte kan försörja till världen?

#9  Gullegubben wintermute
2006-06-29 19:31:52

Formuleringen "abort som preventivmedel" är IMHO tillspetsad på så sätt att den tycks peka på att folk rutinmässigt skulle strunta i att använda sig av preventivmedel för att i stället abortera ev. foster. Den sida som du citerade nämner istället folk som vid ett enstaka tillfälle tagit en risk genom att låta bli att använda preventivmedel och sedan utfört en abort då det visat sig att detta enstaka tillfälle gett upphov till en graviditet trots att risken för detta är ganska liten. Detta är IMHO snarare ett sätt att fånga upp de problem med preventivmedel som beror på den mänskliga faktorn än att låta aborter fungera som en ställföreträdare för preventivmedel.

Det hela kan jämföras med om någon skulle påstå att programmerare som använder sig av exceptions för att ta hand om problem gör detta istället för att försöka se till att programmen de skriver är välkonstruerade från första början. Oavsett de bästa intentioner så finns alltid risken att oönskade saker händer och i dessa lägen kan det vara bra att ha tillgång till aborter eller exceptions för att ta hand om situationerna innan de orsakar mer problem.

#10  Gullegubben wintermute
2006-06-29 19:35:23

Visst ja, du svarade aldrig på frågan om vad du syftade på med 'abortpiller'.

#11  Sv: Abort som preventivmedel DavidM
2006-06-29 20:16:37

Thecaro:

Jag tänker helt enkelt så att de flesta tjejer som begår abort inte gör det för att de inte kan älska och ta hand om ett barn utan för att fortsätta leva som en ungdom lite längre med sex och festande. Dvs, fortsätta vara barn lite längre.

Gullegubben:

Jag menade mer att det tjejer ofta gör abort utan att ens killen vet om det. Dvs är det tjejen som inte tar ansvar.

#12  Sv: Abort som preventivmedel TheCarolinch
2006-06-29 20:38:20

davidm

ungefär som du då?

#13  Sv: Abort som preventivmedel suvi
2006-06-29 20:40:23

0,004% av alla samlag slutar med abort pga oönskad graviditet, det pekar inte på att abort ses som ett preventivmedel av kvinnor, oavsett ålder.

#14  DavidM Vittra
2006-06-29 21:00:05

1. Räknas man enligt dig inte som vuxen om man inte vill ha barn?

2. Har du några belägg för att tjejer "ofta" gör abort utan att berätta det för killen? Hur ofta är "ofta"?

#15  Sv: Abort som preventivmedel DavidM
2006-06-29 21:02:10

Thecaro:

Japp, men jag har inte valet att begå abort.

Vittra:

Man räkna som barn sålänge man inte tar ansvar utan bara vill ha roligt. Det är iallafall lite av min definition.

Och ja har belägg. Knappt ingen av de tjejer jag tagit upp abort med och där sagt att jag anser det borde vara lag på att medela killen vid graviditet och vid abort har ALLA sagt nej till det.

#16  suvi Gullegubben
2006-06-29 21:02:42

Hur raknar man ut en sadan siffra? Om tio kvinnor tillsammans har gjort fem aborter, har de alltsa tillsammans haft 250 000 samlag, varav 249 995 varit skyddade eller i syfta att skaffa barn?

Hur manga oskyddade samlag gar det pa en abort? Har du hittat nagon sadan siffra?

Om abort inte ses som ett preventivmedel, varfor okar da aborterna efter p-piller-larm?

#17  wintermute Gullegubben
2006-06-29 21:05:37

Vad tror du?

Dagenefter-piller kallar jag abortpiller. Ingen abortmotstandare skulle ta ett dagenefter-piller.

#18  Gullegubben Vittra
2006-06-29 21:08:22

Om abort inte ses som ett preventivmedel, varfor okar da aborterna efter p-piller-larm?


Att det slarvas mer när viljan att ta p-piller minskar innebär inte att abort ses som ett preventivmedel.

#19  Gullegubben Vittra
2006-06-29 21:10:08

Dagenefter-piller kallar jag abortpiller. Ingen abortmotstandare skulle ta ett dagenefter-piller.
Huh? Dagen-efter-piller är inte abortpiller. De avbryter inte en pågående graviditet. De förhindrar att en graviditet påbörjas. Med det där resonemanget skulle ju abortmotståndare inte äta p-piller heller :P

#20  Sv: Abort som preventivmedel elu
2006-06-29 22:54:27

Enligt gängse språkbruk har väl inte en graviditet påbörjats förrän implantation skett och enligt vad jag har för mig är det just vad dagen-efterpiller förhindrar

#21  Sv: Abort som preventivmedel marsian
2006-06-29 23:04:10

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#22  Sv: Abort som preventivmedel Gullegubben
2006-06-29 23:28:41

Glom det jag skrev om abortpiller. Jag vet inte tillrackligt for att kunna saga vilka medel som inte bara forhindrar graviditet utan ocksa avbryter den. Om jag fattat saken ratt sa finns det ett piller som anvands istallet for skrapning och med tanke pa alla eufemismer som anvands, sa trodde jag att det kallades akutpreventivmedel nu.

#23  Gullegubben wintermute
2006-06-29 23:29:27

Som elu påpekat så anses graviditeten vanligtvis börja vid implantation av ett fertiliserat ägg snarare än vid fertiliseringen i sig, så ifall dagen-efter-piller verkar genom att förhindra detta så kan de i högsta grad betraktas som just preventiva åtgärder.
Å andra sidan så verkar den allmänt accepterade teorin kring dessa pillers verkningsmekanism idag vara att de verkar genom att förhindra ovulation och därmed fertilisering. Se ex. http://en.wikipedia.org/wiki/Emergency_contra… , här hävdas bl.a. "medical studies in animals (the rat and the monkey) did not suggest that emergency contraception prevents implantation" (även om det också påpekas att "this mechanism of action cannot be ruled out in all cases, as it is impossible to prove a negative", detta är å andra sidan givetvis ingen anledning att anta att de verkar på detta sätt).
Vittras kommentar om p-piller är dock fullt rimlig även iom. detta eftersom det även i fallet med p-piller har spekulerats i att dessa skulle förhindra implantation, men precis som med dagen-efter-pillren så verkar det inte finnas några särskilt övertygande belägg för att detta skulle stämma. (ifall det sker så kan det vara intressant att notera att det i båda fallen i så fall rör sig om en minskning av sannolikheten att implantation skall ske snarare än ett antingen/eller-fall)

#24  marsian, #21 wintermute
2006-06-29 23:33:09

Eftersom dessa i legal och medicinsk mening vanligtvis inte räknas som abort-läkemedel så verkar det sannolikt att de inte tas med i sådan statistik.

#25  Sv: Abort som preventivmedel Gullegubben
2006-06-30 00:01:19

Det har hittade jag ocksa hos RFSU.

"Preventivmetoder

Förekomst av graviditetsskydd vid senaste samlagstillfället (exkl de som önskar graviditet).

Preventivmetod Procent
Inget rekommenderat skydd
42
P-piller/-stav/-spruta 20
Kondom 15
Spiral 13
Sterilisering 10
Pessar/kemiska medel 0,5
Vet ej < 0,5 "

42 procent hade inget skydd alls vid senaste samlaget och ville inte bli med barn.

Dessa siffror passar inte in med RFSUs uppgifter om dem som gor abort. Det verkar som om dem som gor abort ar noggrannare med preventivmedel an folk i gemen. Underligt.

#26  DavidM android
2006-06-30 10:39:19

Och ja har belägg. Knappt ingen av de tjejer jag tagit upp abort med och där sagt att jag anser det borde vara lag på att medela killen vid graviditet och vid abort har ALLA sagt nej till det.


Det är en stor skillnad mellan att tycka att meddelandeplikt ska lagstadgas och att tycka att det hör till hyfs att meddela killen vad som hänt.

Dessutom skulle jag nog säga att det är i det närmaste omöjligt att dölja en abort för någon man är sambo med. En abort är ett plågsamt ingrepp och de flesta blöder mängder efteråt. Vissa blöder i flera månader i sträck.

Det finns fler anledningar till att välja att göra abort än att tjejer vill fortsätta "festa", DavidM. Till exempel är psykisk ohälsa och depression bland unga kvinnor väldigt vanligt. Det är väl tur att de då väljer att bli föräldrar när de känner sig mer psykiskt stabila är väl bra, både för dem, deras partners och för barnen?

#27  Förtydligande android
2006-06-30 10:40:50

Jag menar alltså inte att alla graviditeter inträffar i samboförhållande, utan enbart att det nog krävs att en inte bor tillsammans eller ens har ett förhållande för att det ska vara möjligt att helt dölja en graviditet med efterföljande abort.

#28  android Gullegubben
2006-06-30 11:35:56

Jaså, annars brukar det hävdas att män inte är uppmärksamma på kvinnors beteende och kvinnors känslor ;-)

#29  0.004%, #13 Kalle
2006-06-30 13:04:02

En grov uppskattning att försöka härleda suvis uppgift på 0.004%, slutar i summan att alla vuxna heterosexuella människor i Sverige har samlag ungefär 6 gånger i veckan. I genomsnitt...?

#30  #29 Kalle
2006-06-30 13:04:52

Förlåt! 5 gånger i veckan, skulle det vara.

#31  GG kezo
2006-06-30 14:48:24

En kvinna som blöder veckor, kanske månader i sträck vill nog inte ha sex (i alla fall inte DEN sortens sex) - och det brukar de flesta män upptäcka VÄLDIGT snabbt... ; )

#32  kezo Gullegubben
2006-06-30 14:56:53

Ha, det bryr väl sig inte män om, de tar vad de vill. Det har jag läst.

Fast abort som sexuell karantän, tror jag inte på. Fast vad vet jag, jag är ju abortmotståndare.

#33  Suvi #13 Faktum
2006-06-30 15:24:54


0,004% av alla samlag slutar med abort pga oönskad graviditet, det pekar inte på att abort ses som ett preventivmedel av kvinnor, oavsett ålder.


Av de kvinnor som har samlag och där spermierna når ägget och ägget befruktas så hamnar siffran på aborter på 1/4.
Varför blandar du in utförda samlag? Det ger ju en förminskande bild av antalet verkliga aborter i relation till antalet befruktningar, vad är syftet?
Det är som att säga: Det finns 650 miljoner ormar i Australien men det är bara 1000 pers som dör av ormbett istället för att säga 5/6 av alla ormbet i Australien leder till döden.

#34  #29, igen... Kalle
2006-06-30 16:12:24

Eftersom jag inte vet vad suvi använder för definition på samlag i sitt inlägg, så kan ni tills vidare stryka ordet "heterosexuella" i inlägg #29.

#35  Kalle #29 Faktum
2006-06-30 16:21:13

Den va bra!

#36  TheCarolinch #8 Kalle
2006-06-30 16:27:20

Fast det här var ju ett riktigt intressant inlägg!
Det sammanfattar ju ganska väl vad vi har tjafsat om i ungefär 400 inlägg i ett par tre olika trådar nu...

"är det ansvarsfullare menar du att sätta barn man inte är mogen för eller inte kan försörja till världen? "

Om det är kvinnan/mamman som är omogen, Svar Nej.

Men om kvinnan är mogen och försörjningskapabel, men inte mannen, då spelar det tydligen ingen roll för han blir ändå pålastad ansvaret.

#37  Faktum Kalle
2006-06-30 16:29:13

Tack! :-)

#38  Sv: Abort som preventivmedel kezo
2006-06-30 16:48:23

...Personligen ser jag verkligen abort som en nödlösning, men hellre abort som preventivmedel, än inget preventivmedel alls... Och med tanke på hur många killar och män jag har träffat som inte verkar bry sig om vare sig det ena eller andra, som mest verkar hoppas på att få slippa kondom, så kan man fråga sig vem som är mest ansvarslös...

Jag har träffat slarviga tjejer också, men inte lika många, och tjejer oroar sig mycket mer efteråt. "Tänk om jag har blivit med barn/ fått en könssjukdom?" Att killar som haft oskyddat sex verkar bekymra sig så lite, är ett av dagens mest fascinerande fenomen tycker jag. (OBS gäller naturligtvis inte ALLA, men många.)

#39  kezo Gullegubben
2006-06-30 16:57:40

Jo, det stämmer. Den mest groteska kommentar jag har hört (i andra hand) är "skönt att veta att kanonen fungerar".

Jag träffade min ex när hon var 22 och jag 24 och hon gjorde tidigt klart att hon inte kunde tänka sig att göra abort, så jag har ett par decenniers erfarenhet av att leva under de förutsättningarna. Jag tycker att det var ett föredömligt beteende från hennes sida som fler kvinnor gärna får följa.

#40  Sv: Abort som preventivmedel DavidM
2006-06-30 17:23:15

android:

Om man inte vill ha barn för att man t ex depremerad, för omogen etc kanske man inte ska ha oskyddat sex.

#41  Sv: Abort som preventivmedel TheCarolinch
2006-06-30 18:42:11

davidm

men kom igen! lite sex kanske häver depressionen? jag fattar fortfarande inte vart du vill komma. ska folk endast ha sex med fyrdubbla kondomer, p-piller och sterilisering som back-up? tillämpar du detta extrema säkerhetstänk själv? för du känner väl till att inget preventivmedel är säkert till 100%?

#42  DavidM wintermute
2006-06-30 21:47:03

OmarKhayyam sa:
Alike for those who for To-day prepare,
And those that after some To-morrow stare,
A Muezzin from the Tower of Darkness cries
"Fools! your Reward is neither Here nor There."

#43  Sv: Abort som preventivmedel kezo
2006-07-01 10:56:48

Fast ju mer jag tänker på det, desto mindre förstår jag. Är det egentligen inte bara en gradskillnad mellan preventivmedel och abort, i synnerhet tidig abort? Båda manipulerar med livsprocesser. Speciellt p-piller och sk abortpiller. Att genom t ex kondom hindra spermierna från att hamna på ett olämpligt ställe är väl en sak, men med p-piller manipulerar man med hela ägglossningen, göt både så att spermierna inte trivs och att ägget inte kan befruktas, etc. Vid en (tidig) abort gör man också att det befruktade ägget inte trivs och stöter ut sig självt...

Jag kan inte se annat än en gradskillnad. Och jag kan inte förstå varför den heliga gränsen överskrids just i befruktningsögonblicket. Vid preventivmedel har det visserligen inte blivit barn, men det KAN bli barn. Och man förhindrar detta. Gång på gång. Varför är det egentligen OK att ingripa i en sådan process, men inte abortera ett foster?

#44  kezo Gullegubben
2006-07-01 17:52:31

Jo, det finns vissa likheter varfor manga abortmotstandare inte anvander vissa preventivmedel, men det finns en viktig skillnad. Vid abort VET man redan att man ar gravid, ingen gor abort for sakerhets skull.

#45  Hmm... Peggy
2006-07-02 16:39:33


#46  Dubbelhmm... Peggy
2006-07-02 16:42:15

Skickade för fort...

Nåja, de där siffrorna från RFSU ser roliga ut. Avbrutet samlag och säkra perioder då? Räknas de in i de 42 procenten?

Jag fattar ärligt inte vad problemet är. Säg att det finns människor som skiter i att skydda sig med hänvisning till abortmöjligheten - ja?

Vad ska vi göra åt det?

Tvinga dem att bli föräldrar som straff? Men vad smart! Vad uppnår vi med det?

#47  Peggy Gullegubben
2006-07-03 00:33:07

Ehhh, vad betyder nagot av vara diskussioner for det verkliga livet?

Jag irriteras nar abort nar det talas om att abort inte ar ett preventivmedel, nar det for mig framstar sa tydligt att det anvands just som ett preventivmedel. Det finns mycket som jag irriteras over som jag inte kan (eller ens vill) gora nagot at. Jag vill bara beratta om hur jag tanker och se om nagon haller med mig.

#48  Sv: Abort som preventivmedel StellaPolaris
2006-07-03 10:43:09

Till Peggy

Peggy sa:
Jag fattar ärligt inte vad problemet är. Säg att det finns människor som skiter i att skydda sig med hänvisning till abortmöjligheten - ja?

Vad ska vi göra åt det?

Tvinga dem att bli föräldrar som straff? Men vad smart! Vad uppnår vi med det?Tvingar vi inte vissa att bli föräldrar redan idag?

Vad uppnår vi med det?

Hur påverkar det synen på dem vi tvingar och dem som vi inte tvingar? Har vi olika syn på dem?

#49  Sv: Abort som preventivmedel Peggy
2006-07-03 13:28:31

Jag ser inte relevansen, Stella.

#50  #6 DavidM feather
2006-07-05 05:20:09


Tyvärr har abort blivit ett bekvämt sätt för, oftast tjejer, att fortsätta vara barn på. Dvs slippa ta ansvar.


Tyvärr är abort ett oftast mycket obehagligt sätt för EN person att ta de fulla fysiska konsekvenserna av TVÅ personers sexuella ansvarslöshet. Det andra obehagliga sättet är en graviditet. Båda sätten är förenade med drastiskt ökade hälsorisker, ibland med dödlig utgång, garanterad smärta/rejält obehag/illamående och ofta rädsla/utsatthet/ångest.

Med tanke på att kvinnan ALLTID tvingas ta de FULLA fysiska konsekvenserna av BÅDE sin OCH mannens ansvarslöshet så är det enbart skrattretande när män, *bekväääämt* tillbakalutade i mysfåtöljen, snörper på munnen och narcissistiskt nog anser att kvinnor borde ta mer ANSVAR, och inte bete sig som barn...
...för att de inte gör som den självgoda dominatorn i mysfåtöljen tycker att de borde göra...

Barn-argumentet.
Det mest klassiska (och mest genomskinliga) sättet att eftersträva artificiell dominans för sin egen argumentation.
Men sådär kan du ju inte bete dig. Du är ju stora tjejen nu! (föräldrarna när man gick i förskolan)
Nu tycker jag att ni är baaaarnsliga... (klassisarna i mellanstadiet)
Men VAD är det här för fasoner! Såhär beter sig ju BAAAARNEN i grundskolan! NI, ni är ju snart VUXNA!! (lärarna i gymnasiet)
Gud så omoget! (unga kvinnor om alla som inte gör som det passar just dem)
Nu beter du dig som ett barn.... (högdraget serverat av vuxna människor som kräver att andra vuxna människor ska dansa efter deras pipa, särskilt populärt av missnöjda pojkvänner mot deras egna, viljestarka flickvänner)

Själv är jag immun, genomskådade det där redan på mellanstadiet, och kan inte säga att jag känner särskilt mycket respekt för argumentation som är så tunn att den måste luta sig på *barnsligheter*...

#51  #11 DavidM feather
2006-07-05 05:26:42


Jag tänker helt enkelt så att de flesta tjejer som begår abort inte gör det för att de inte kan älska och ta hand om ett barn utan för att fortsätta leva som en ungdom lite längre med sex och festande. Dvs, fortsätta vara barn lite längre.


Huh...?
BARN är normalt de som har sex...?
BARN festar hårt...?

Och FÖRÄLDRAR lever i celibat...?
Och går aldrig på fest...?
Och det är MER ansvarslöst av tjejen att göra abort för att kunna festa varje kväll utan att ett barn blir lidande - än att FÖDA barnet OCH festa varje kväll och skapa ännu en förvirrad, oälskad och ledsen människa i världen...?

Men framför allt... BARN är de som har sex, och typ slutar vara barn när de typ... öh... slutar ha SEX...?
Lite förvirrad världsbild där tror jag bestämt...

#52  #15 DavidM feather
2006-07-05 05:29:33

Jaha. Så fort du har roligt är du alltså barnslig...?
Att vara vuxen är att inte ha roligt...?

Själv föredrar jag ju förstås att ha roligt även när jag tar ansvar... Innebär det att jag är Peter Pan?
Måste man ha tråkigt när man tar ansvar för att slippa kallas barnslig...?

#53  #16 Gullegubben feather
2006-07-05 05:39:01

omg.

När det blir ett galnakosjukelarm dippar koköttkonsumtionen också. Tror du det beror på att folk plötsligt attraheras av tanken på proteinbrist...? Nej, de är bara rädda för galnakosjukan!

När det larmas om p-pillernas ökande av risken för bröstcancer eller blodproppar slutar kvinnor äta p-piller för att de, med all rätt, fruktar att bli ett av offren för dessa sjukdomar.
Och eftersom män inte vill ta några p-sprutor för att de är vidskepligt rädda för att potensen ska drabbas (män fattar ofta betydligt mer känslomässigt och mindre logiskt bevandrade beslut än vad de ger sin manlighet credit för...) så slutar det förr eller senare med ett oskyddat samlag, och fler oönskade graviditeter uppstår.

Åtgärder för ett redan uppstått problem kan per definition inte vara preventiva (förebyggande). Varför envisas folk med att kalla abort för ett preventivmedel...?

#54  #38 kezo feather
2006-07-05 05:54:44

"Det man inte vet har man inte ont av."

Vanligt svar av killar när man frågar om de gjort hiv-test nån gång. Samma killar som gärna slipper gummit om de kan.

Snacka om avtändande.

#55  feather Gullegubben
2006-07-05 08:47:03

"... så slutar det förr eller senare med ett oskyddat samlag, och fler oönskade graviditeter uppstår.

Åtgärder för ett redan uppstått problem kan per definition inte vara preventiva (förebyggande). Varför envisas folk med att kalla abort för ett preventivmedel...?"

Varför har folk KIF-sex öht om de absolut inte kan tänka sig att bli med barn annat än om de räknar med abort i åtgärdsarsenalen?

När det sägs att "abort är inte ett preventivmedel" syftas inte främst på det att en graviditet redan har börjat då aborten görs, utan på att abort inte ingår i den normala arsenalen av möjligheter att undvika risken för graviditet.

Abort är inte ett preventivmedel, men används som ett (kombinations)preventivmedel.

#56  feather igen Gullegubben
2006-07-05 08:51:12

"När det larmas om p-pillernas ökande av risken för bröstcancer eller blodproppar slutar kvinnor äta p-piller för att de, med all rätt, fruktar att bli ett av offren för dessa sjukdomar.
Och eftersom män inte vill ta några p-sprutor för att de är vidskepligt rädda för att potensen ska drabbas (män fattar ofta betydligt mer känslomässigt och mindre logiskt bevandrade beslut än vad de ger sin manlighet credit för...) så slutar det förr eller senare med ett oskyddat samlag, och fler oönskade graviditeter uppstår."

Det finns väl enkel lösning på det problemet. Tjejen behöver bara säga till killen att hon absolut inte kan tänka sig att göra abort.

#57  Gullegubben wintermute
2006-07-05 12:23:27

Problemet med tanken att aborter _är_ preventivmedel bara för att dessa har liknande syften är att det helt enkelt är absurt. Föreställ dig samma resonemang tillämpat på gas- och broms-pedalerna i en bil: efter som båda används för att utöva kontroll över bilens hastighet så är de i själva verket samma sak...

#58  Sv: Abort som preventivmedel StellaPolaris
2006-07-05 12:25:22

Till wintermute

Du behöver aldrig använda bromsen om du aldrig har tryckt på gasen dessförinnan!

#59  Sv: Abort som preventivmedel Daniella
2006-07-05 12:29:17

"Och eftersom män inte vill ta några p-sprutor för att de är vidskepligt rädda för att potensen ska drabbas (män fattar ofta betydligt mer känslomässigt och mindre logiskt bevandrade beslut än vad de ger sin manlighet credit för...)"

Feather: Om vi nu skall vara helt korrekta (vilka jag tycker är oerhört viktigt då man annars förlorar all trovärdighet) så finns det inga godtagbart medicinskt utprovade p-stavar för män. Sålunda skulle rädslan för att ta dem definitivt vara rationell.

#60  DavidM Vittra
2006-07-05 13:10:00

Och ja har belägg. Knappt ingen av de tjejer jag tagit upp abort med och där sagt att jag anser det borde vara lag på att medela killen vid graviditet och vid abort har ALLA sagt nej till det.


Det där var inte ett svar på min fråga. Jag undrade om du har belägg för att tjejer _ofta gör abort utan att berätta för killen_, och du svarade med ett antal tjejers åsikt angående _lagstiftning_. Inte samma sak. Så frågan kvarstår.

#61  StellePolaris wintermute
2006-07-05 16:56:44

Och av detta följer att... vad?

#62   Sjodin
2006-07-05 21:04:42

Trollstav Varianter på abortfrågan avhandlas just nu i ett antal trådar, mer eller mindre samtidigt. Jag vill vädja till alla debattörer att hålla sig strikt till trådämnet och respektera trådstartarens avsikter och andemeningar så det inte slutar med samma debatt i alla trådar.

#63  Sv: Abort som preventivmedel Peggy
2006-07-06 11:23:15

Feather nr 50

Ett av de bästa inlägg som skrivits på denna sida. Tack!

#64  #56 Gullegubben feather
2006-07-07 05:22:12

???
Vilket "problem"...?

#65  #58 StellaPolaris feather
2006-07-07 05:25:33

Just det.
Låt bilen stå kvar i garaget.
Har påven sagt i ett antal decennier.

Det hjälpte inte.

#66  #59 Daniella feather
2006-07-07 05:33:50

Om vi nu ska vara korrekta (vilket absolut är viktigt för bibehållen trovärdighet) så är mäns beskyddarinstinkt för potensen tämligen OBEROENDE av att p-sprutor ännu inte finns tillgängliga för dem.
P-medel för män är väl fortfarande kvar på forskningsstadiet, eller möjligen utprovningsstadiet. Men det stoppar inte män från att vara skeptiska allaredan.
Rent hormonellt har jag iallafall sagts att det är mer komplicerat, och krävs mycket högre doser hormoner för att stävja kvinnans fertilitet. Det ska, enligt hörsägen, vara enklare att stävja mannens fertilitet, med lägre doser hormoner.
Ska nog googla det där sista förresten...

#67  Sv: Abort som preventivmedel Daniella
2006-07-07 10:25:13

Feather: Problemet är att det är svårare att stävja fertiliteten hos män utan allvarliga biverkningar. Många försök har gjorts med att antingen antagonisera testosteron, eller tillföra testosteron (vilket blocker testiklarnas egen produktion). Detta ger dock en rad problem, inte bara potensproblem, utan även övergångsbesvär, psykiska problem etc. Tillförsel av östrogen/progesteron hos kvinnor har även det hos vissa biverkningar, men långt ifrån av den graden som försöken hos män har gett.

Jag tror att när ett godtagbart medel testats, och funnits på marknaden i 10-15 år kommer även majoriteten av män kunna tänbka sig ta dem. Det är nämligen sunt och rationellt att vara tveksam för att ta medel som inte är tillräckligt utprovade, och där tillräcklig erfarenhet av användning inte finns.

#68  #67 Daniella feather
2006-07-08 01:47:26

..."vissa" biverkningar med p-piller för kvinnor...?
Det var ju lite lamt formulerat...
Men du kanske har haft tur.

Det kan ha ganska allvarliga biverkningar att stävja fertiliteten hos kvinnor också. Blodproppar, depressioner, personlighetsförändringar, hudförändringar, amputationer, humörsvängningar, övervikt, underlivsproblem, hjärnblödning - men det är klart, någon måste ju tydligen ta risken, så varför inte låta den som har gjort det hittills fortsätta göra det...?
Kvinnor är ju redan vana vid det...?
Sunt och rationellt var ordet.

#69  feather Gullegubben
2006-07-08 03:31:35

Slopad fri abort, skulle nog oka kondomanvandningen. Jag tror att mojligheten till abort som ar kvinnans eget beslut kraftigt bidrar till synen att skydd ar kvinnans sak.

#70  #69 Gullegubben feather
2006-07-08 05:13:48

Du menar att ofrivilligt fadersskap skulle skrämma mer än hiv...?
I beg to differ.

#71  feather Gullegubben
2006-07-08 14:47:33

"I beg to differ."

For egen del eller for hela befolkningens del?

Ar du tillrackligt pa hugget for att leta reda pa nagon attitydundersokning eller liknande?

#72  GG kezo
2006-07-08 15:01:45

Jag kan snarare tycka att just för att abort ÄR kvinnans beslut, borde män vara ännu mer angelägna än kvinnor att skydda sig med det enda medel som står dem till buds: kondom.

#73  kezo Gullegubben
2006-07-08 15:33:28

Sa verkar det inte funka. En vanlig attityd verkar vara att skydd ar tjejens sak och att om hon inte sager nagot behover mannen inget skydd och hon har lurat honom om det visar sig att hon inte hade nagot skydd och att hon inte vill gora abort.

En ganska logisk reaktion fran mannens sida.

#74  GG kezo
2006-07-08 16:24:06

Logisk?

Fullkomligt ologisk snarare. Kondomen är ju hans enda egentliga möjlighet att påverka!

Och könssjukdomar? Kondom är det enda som skyddar mot det också. Idag har fler och fler många olika sexpartners. Varför lita på att tjejen är frisk bara för att hon inte säger något - hon kanske inte ens vet om att hon är smittad?

Det är som om det skulle vara logiskt att en tjej inte bekymrade sig om kondom vid en tillfällig kontakt, bara för att hon åt p-piller. Och då med argumentet: "säger han inget, är han väl frisk..." Ett antal kvinnor har blivit smittade på det sättet av HIV-bärande män. (Som i vissa fall även visste om att de var sjuka).

#75  kezo Gullegubben
2006-07-08 20:41:53

"Fullkomligt ologisk snarare. Kondomen är ju hans enda egentliga möjlighet att påverka!"

Ah, risken ar ju minimal att raka pa en tjej som inte skyddar sig eller inte vill gora abort. Alla tjejer pa det har forumet vill ju inte ha barn och har ingenting emot att gora abort. Jag tror inte att det ar sarskilt annorlunda i ovrigt.

Darfor tycker jag att det ar logiskt.

"Och könssjukdomar? Kondom är det enda som skyddar mot det också. Idag har fler och fler många olika sexpartners. Varför lita på att tjejen är frisk bara för att hon inte säger något - hon kanske inte ens vet om att hon är smittad?"

Konssjukdomar brukar de flesta borja bry sig om forst nar de har fatt det ett par ganger. det ar bara en liten Bror Duktig-minoritet som bryr sig om sadant, bade bland killar och tjejer.

#76  Sv: Abort som preventivmedel Daniella
2006-07-08 20:52:33

Fetaher: Lär dig läsa. Så här skrev jag:

"Detta ger dock en rad problem, inte bara potensproblem, utan även övergångsbesvär, psykiska problem etc. Tillförsel av östrogen/progesteron hos kvinnor har även det hos vissa biverkningar"

Jag skrev alltså inte att p-piller har "vissa" biverkningar utan att "vissa kan få biverkningar". Och detta är helt sant, inte tagit från egen erfarenheter utan från den medicinska expertisen (som även inkluderar mig). Majoriteten av alla kvinnor får inga biverkningnr. Tyvärr så får dock vissa det, och i ett antal fall mycket allvarliga biverkningar. Biverkningar som var värre och fler till antalet i p-pillrens barndom. Vilken styrker min åsikt: Det är fullt rationellt att vara tveksam till att ta nya medel som inte testats speciellt länge. Och i männens fall har inte ens några medel lyckats ta sig ut på marknaden. Vilket kuckuhuvud är man då inte om man utan rädsla tar dessa medel?

#77  Sv: Abort som preventivmedel Daniella
2006-07-08 20:54:41

Det troliga är att de manliga p-pillren kommer vara farligare än de kvinnliga i början. Trots detta kommer fler roch fler män att ta dem. Men att säga att de som inte tar dem i nuläget är irrationella (när ingen produkt ens lyckats ta sig igenom alla tester) är vansinnigt.

#78  GG kezo
2006-07-08 21:05:46

Trist för dem att man bara kan få HIV en gång då. Och att det i värsta fall räcker med 1 x Klamydia för att bli steril.

Jag har aldrig hört någon som har blivit smittad av en könssjukdom eller oroar sig för det, hävda att de handlade logiskt och rationellt när de struntade i skydd. Snarare att de ångrar sig och undrade hur de kunde vara så dumma. Att många av oss sedan är "dumma" ibland, är en annan sak.

#79  Gullegubben feather
2006-07-10 04:34:35


Sa verkar det inte funka. En vanlig attityd verkar vara att skydd ar tjejens sak och att om hon inte sager nagot behover mannen inget skydd och hon har lurat honom om det visar sig att hon inte hade nagot skydd och att hon inte vill gora abort.
En ganska logisk reaktion fran mannens sida.
(...)
Konssjukdomar brukar de flesta borja bry sig om forst nar de har fatt det ett par ganger. det ar bara en liten Bror Duktig-minoritet som bryr sig om sadant, bade bland killar och tjejer


Du menar att det skulle vara logiskt att blunda för fakta, tills fakta biter en i röven? Är det inte snarare sådant som brukar kallas ologiskt?

Skydd är bådas sak, om killen inte säger något brukar han troligen försöka skippa gummit även med andra tjejer, alltså är det definitivt läge att propsa på gummi, även om man äter piller.

Detta för att slippa könssjukdomar.
Som man heller inte får om man praktiserar sådan logik ända från start.

// Bror Duktig

#80  #76 Daniella feather
2006-07-10 05:02:39

Ser man på!
Där fanns faktiskt ett litet "hos" som jag missade.
Tur för dig.
:-D

Det är mer rationellt att vara rädd för att ta medel man VET kan ge allvarliga biverkningar - än att vara rädd att ta medel man INTE VET om det kan ge allvarliga biverkningar.
Såvida man inte är räddare för de allvarliga biverkningarna - vilket män brukar vara när det gäller potensen, vs kvinnornas sexlust. Som tämligen OFTA brukar gå åt fanders av p-piller.
Vilket iofs är supereffektivt som p-medel.
Avhållsamhet alltså.
Det skulle säkert fungera lika bra för män.
:-D
:-D

Skämt åsido - du har rätt. Medlen finns inte marknaden ännu. Men jag tror dess popularitet kommer bli ungefär densamma som steriliseringens. Dvs 80% av dem som utför steriliseringar är kvinnor. Trots att ingreppet på kvinnor är mer komplicerat, tidskrävande, riskabelt och dyrt (ca fem ggr så dyrt).
Kvinnor verkar helt enkelt lite mer benägna att ta de extrema konsekvenserna av sina extrema ställningstaganden...
Att inte tro att detta skulle gälla även pillerknaprande är irrationellt.
:-D

#81  #78 kezo feather
2006-07-10 05:03:44


Jag har aldrig hört någon som har blivit smittad av en könssjukdom eller oroar sig för det, hävda att de handlade logiskt och rationellt när de struntade i skydd.


Very good point!

#82  #17, gg, PerEdman
2006-07-10 07:01:38

Dagenefter-piller kallar jag abortpiller. Ingen abortmotstandare skulle ta ett dagenefter-piller.


Jag vet att du har fel. Du skulle bli överraskad över hur många "abortmotståndare" som själva utför abort med motivationen att deras egen situation är helt unik och speciell.

För dem att motivera ett dagen-efter-piller vore det enklaste i världen, de behöver bara övertyga sig själv att det inte "egentligen" är fråga om den sortens abort som de motsätter sig när andra gör det.

/ Per

#83  Sv: Abort som preventivmedel MK77
2006-07-10 07:46:24

Håller med Per Edman #82. Jag känner faktiskt också en tjej som alltid stolt kallat sig abortmotståndare. Hon har pratat om hur hon "ser ner på tjejer som gör abort" och kommit med moralkakor och fördömanden. Gärna till kvinnor som gjort abort och som inte bett om att få höra hennes uppfattning.

Sen blev hon själv gravid, planerat, med en mycket tveksam partner dessutom och det var hon väl medveten om. När det gick upp för henne att den tomtebolycka hon målat upp för sig själv inte skulle bli verklighet gjorde hon abort. Och hon hävdade precis som Per E skriver att hennes situation var unik och speciell. Hon hade faktiskt en anledning att välja abort. Hon var inte alls som de där tjejerna som mördade barn bara för att de klantat sig, dem såg hon fortfarande ner på...

#84  Per Edman och MK77 Gullegubben
2006-07-10 11:21:01

Först kommer maten sedan principerna. Personlig erfarenhet är viktigt och kan ändra mycket av en livssyn. Det är väl därför jag har svårt att tro att någon förälder i allmänhet och mödrar i synnerhet kan se vad som aborteras som en cellklump som är en del av kvinnans kropp eller att en mor kan se aborträtten som en nästan banalt självklar del i rätten att bestämma över sin egen kropp snarare än som en mycket speciellt och ingripande undantag från principen att det är fel att ända ett annat liv.

Jag kan inte se någon punkt där jag inte ansåg att mina döttrar hade en rätt att födas och jag tror inte att jag skulle kunna se någon punkt där jag skulle tycka att min "rätt" att inte bli far igen är viktigare än det nya livets rätt att få födas, när man väl har konstaterat att det nya livet finns där.

#85  Sv: Abort som preventivmedel PerEdman
2006-07-10 15:29:53

Konstaterat, eller bestämt sig för att tycka så.

#86  PerEdman Gullegubben
2006-07-10 16:25:57

JAG konstaterar, DU bestämmer dig att tycka så.

Allt enligt Tage Danielssons Grallimatik.

#87  Per Edman Gullegubben
2006-07-10 16:29:38

OK, nu fattar jag vad du syftar på. Ja, jag anser att ett positivt graviditetstest innebär att man konstaterar att ett nytt liv har kommit till. Vad har du bestämt dig för att tycka att man kan utläsa av ett graviditetstest?

#88  Sv: Abort som preventivmedel PerEdman
2006-07-10 17:55:54

Ett graviditetstest visar att du har hCG i urinen och förmodligen är gravid. Det är alltså inte ett test som påvisar "nytt liv".

Den poäng jag försökte göra var att det är mer en fråga om vilja och önskningar, än ett konstaterande av fakta, hur man ser på den här frågan. Vi kan konstatera att det levande barn som föds efter 9 månader är ett mänskligt liv. Vi kan också konstatera att de två celler som möts vid befruktningstillfället inte är en mänsklig individ ... ännu. Förmodligen existerar kritik och åsikter om allt därimellan dessutom, och kanske till och med en och annan som anser att onani eller menstruation är folkmord, men det är knappast så knivskarpt tydligt att man kan "konstatera" att ett nytt mänskligt liv har uppstått så fort man har hCG i urinen.

Nej, man bestämmer sig för om det man har i kroppen är ett liv eller inte, och om det är viktigare att det livet får utvecklas eller att man själv får som man vill, i sin unika och speciella situation, och sedan agerar man efter hur man har lyckats övertyga sig själv... eller hur man har blivit övertygad av andra... men något konstaterande av fakta är det inte fråga om.

/ Per

#89  Per Edman Gullegubben
2006-07-10 18:44:19

Jag utgår ifrån mitt perspektiv som far. Många människor ändrar åsikt beroende på erfarenhet. Jag har svårt att tänka mig särskilt många föräldrar som i efterhand tvekar på vad det positiva graviditetstestet gav för information om vad som redan hade börjat och vad det har för koppling till "resultatet". Fast det är ju i dagens samhälle, tidigare innebar ju inte födsel lika starkt skydd för barnet heller.

Allting går ju att relativisera eller att beskriva i svart och vitt. Det är ett fritt val. Det är kvaliteten på argumenten och eventuella bevis på intellektuell hederlighet som avgör om jag lyssnar på någons relativiseringar eller ser dem som "self serving" försök att smita och byta fokus.

#90  GG kezo
2006-07-10 22:04:39

Du har din uppfattning om när livet är okränkbart, andra sin. Att tala om "kvalitet i argument" här känns lite svårt, eftersom det uteslutande handlar om subjektiva värderingar.

Jag har också lite svårt att "konstatera" att ett nytt liv har kommit till av enbart ett grav.test - särskilt med tanke på att tidiga missfall är så vanliga att många kvinnor undviker att tala vitt och brett om sin graviditet de första tre månaderna. Däremot kan ett positivt grav.test sägas vara BÖRJAN till ett nytt liv, som med lite tur kan bli ett barn. (Om man nu vill ha barn).

Är puppan och fjärilen samma sak? Om puppan förstörs och aldrig kläcks - kan man ändå kalla den för fjäril?

#91  kezo Gullegubben
2006-07-11 00:37:20

Ehh, det kan ju bara bli ett missfall av ett nytt liv.

Med "kvalitet i argumenten" menar jag val mest att jag inte vet sakert om jag har all info for att gora mig en korrekt uppfattning. Om nagon kommer med argument mot en annan asikt an jag sjalv har, fast med nya battre argument an jag har hort forut och som anknyter till andra varderingar som jag har, eller som kommer med ny info som jag inte hade, kan jag andra asikt. Om man har asikten forst och har bestamt sig for att alltid ha den asikten och sedan bara upprepar samma argument hur usla de an ar, sa ar det inte "kvalitet i argumenten". Pa samma satt kan personer som har samma asikt som jag komma med battre eller samre argument.

Som jag redan har skrivit flera ganger tycker jag att de pragmatiska argumenten for abort ar overtygande men att de principiella argumenten ar fulla av mycket stora hal.

Jag tror inte att nagon egentligen gor abort av principiella skal utan bara av pragmatiska skal. Vilken manniska gor abort utan att ha pragmatiska skal for det? Alla som gor abort har nagon form av praktiska skal for det, varfor de principiella skalen ar helt hypotetiska. Pa samma satt behaller nog fa attt barn, utan att ha praktiska skal for det, fa kan val saga att de inte gor abort av helt principiella skal och att de verkligen, verkligen inte vill ha barn.

Det som ar avgorande ar hur manniskan kanner for foraldraskapet. Passar det inte just nu och med den personen, sa blir det nya livet en "cellklump", "parasit", "del av ens kropp som man har ratt att avlagsna" etc. Kan man tanka sig att det anda kan komma att funka, sa ar det ett barn. Nar kanslovagen val har borjat tippa att ett hall, sa kommer argumenten och overtygelsen.

#92  GG kezo
2006-07-11 13:50:35

Har jag påstått att människor inte gör abort av pragmatiska skäl?
Men diskussionen om livets början och slut, om och när det är "rätt" att döda etc, är ändå något som de flesta människor någon gång i livet för. Jag kan rekommendera en bok som heter "du skall understundom döda" av den svenske filosofen Torbjörn Tännsjö. Han tar upp allt från abort till dödssfraff, köttätande mm ur ett filosofiskt/ moraliskt perspektiv, men han tar också upp de pragmatiska argumenten för eller emot.

#93  Rättelse kezo
2006-07-11 13:57:21

Boken heter: "Du skall understundom dräpa". Tar även upp dödshjälp mm

#94  #89 Gullegubben feather
2006-07-19 05:35:08


Det är kvaliteten på argumenten och eventuella bevis på intellektuell hederlighet som avgör om jag lyssnar på någons relativiseringar eller ser dem som "self serving" försök att smita och byta fokus.


Precis.
Och att du anser att det nya livet har börjat vid befruktningen är inget kvalitets-argument.
Jag anser att livet började när spermien och äggcellen skapades. De lever alltså redan innan befruktningen sker.
Jag är övertygad om att majoriteten av alla naturvetare och biologer skulle hålla med mig.
En död spermie kan ju inte ens simma - hur skulle den komma fram till ägget? Och är ägget dött börjar det inte leva igen bara för att en spermie hittar det.
Livet Började innan befruktningen.

För mig är DIN definition av Livets Början därmed tämligen artificiell, ganska ologisk och helt känslostyrd. Dvs dina relativiseringar, ditt "self serving" försök att smita/byta fokus/efterhandskonstruera argument för din känslomässigt orienterade övertygelse.

Du har för övrigt feltolkat mitt bruk av ordet parasit i sammanhanget. Även ett barn som är önskat och välkommet av sina föräldrar parasiterar på moderns blod under fosterstadiet. Det finns ingen moralisk fördömelse av "parasiterandet" från min sida - det vore ju barockt!
Det är bara ett konstaterande av fakta.

#95  Sv: Abort som preventivmedel PerEdman
2006-07-19 15:27:36

Det är inte helt kvalitativt att tala om "nytt liv" i sammanhanget. Enligt somliga definitioner är spermien levande då den har rörelseförmåga, men den har å andra sidan ingen metabolism. Men även om spermien vore "levande", är den då inte en del av sin värdkropp, en cell i en fullständig varelse?

Frågan om embryot och när fostret blir "ett liv" är något missvisande, åtminstone för mig. För mig är det inte fråga om när embryot blir "ett liv", eller ens "mänskligt liv" - eftersom mina hudceller är såväl mänskliga som levande. Istället försöker jag att mer konkret efterfråga när fostret blir en åtminstone potentiellt självständig mänsklig individ, och min slutsats blir att den inte kan vara det förrän den kan överleva oavhängigt av kvinnans kropp.

Att debattera över om fostret är mänskligt - vilket det definitivt är - eller om det är levande - vilket är helt avhängigt av vilken uppsättning definitioner du värderar högst - är bara ännu en omgång av Kung Definition.

Det viktigaste är inte att andas eller röra sig. Det viktigaste är att vara en mänsklig individ med förmåga till självständighet och medveten tanke.

Tycker jag.

/ Per

/ Per

#96   Sjodin
2006-07-19 15:31:03

Trollstav Även denna tråd tenderar, liksom de flesta aborttrådar, till att mest handla om när livet uppstår. Denna fråga diskuteras just nu i flera trådar samtidigt.

Vänligen återgå till trådämnet.

#97  Sv: Abort som preventivmedel PerEdman
2006-07-19 15:36:43

För att återgå till trådämnet, abort kan aldrig vara ett preventivmedel då det inte kan förebygga graviditet, bara avsluta en existerande graviditet.

Alltså är det mycket korrekt, men samtidigt mycket underligt, att RFSU skriver att ingen kvinna använder abort som preventivmedel, då det vore omöjligt.

/ Per

#98  PerEdman Gullegubben
2006-07-19 16:44:01

Fast min poäng är frågan om hur man skall se på det faktum att människor inte använder preventivmedel. Betyder det att de vill ha barn? Om de inte vill ha barn, vad har då abort för funktion för dem som skiljer sig från preventivmedlens funktion?

Du ser preventivmedel som ett skydd mot graviditet, ett annat sätt att se saken är att se preventivmedel som skydd mot föräldraskap.

#99  #98 Gullegubben feather
2006-07-19 21:42:15


Du ser preventivmedel som ett skydd mot graviditet, ett annat sätt att se saken är att se preventivmedel som skydd mot föräldraskap.


Du hamnar ofta där.
Det verkar vara huvudpoängen enligt dig.
Jag förstår inte varför?

#100  feather Gullegubben
2006-07-19 21:54:58

Darfor att det finns foraldrar och icke foraldrar och det finns en viktig skillnad mellan foraldrar och icke foraldrar. Skillnaden mellan de som aldrig har varit gravida och de som har gjort abort men inte ar foraldrar ar betydligt mindre och i ett viktigt avseende obefintlig.

Vad tycker du att det finns for viktig likhet mellan de som ar foraldrar och de som har varit gravida och gjort abort?

#101  #100 Gullegubben feather
2006-07-20 00:25:51

?
De är homo sapiens...?

Öh - det är faktiskt allt jag kan komma på...?
Nej vänta, de måste ha haft sex också. Oskyddat sex. Nej vänta, det behöver de inte alls, de kan ha inseminerat...
Och de har troligen träffat en barnmorska. Fast vänta, det händer ju att oskulder gör det också. Vissa blir ju tom barnmorskor själva innan de har sex... Och en del föder hemma, andra aborterar med renfana och hinner aldrig ens kontakta vården innan det är över...eeehm...

Nä, de är tydligen mest homo sapiens.
KÖNSMOGNA homo sapiens - måste de väl ändå vara...
Eller vänta, det måste de ju inte alls vara... Eller handlar det här bara om ens biologiska barn? Adopterade eller omhändertagna barn räknas inte?
Mormor kan bli mamma för barnbarnen när föräldrarna dött i AIDS, eller storasyster 11 år blir som en mamma för hela syskonskaran, fast det kanske inte räknas...? Det är ju i Afrika...?
Eller är man inte en förälder om man tar hand om ett barn som inte är ens eget? Vad ska man då kalla adoptionsföräldrar...?
Äh - never mind.

Nå men *heterosexuella* homo sapiens då - nehej nej det finns homosexuella par som är föräldrar också, och säkerligen lesbiska som gjort abort... och homosexuella som aldrig har varit gravida... öh...
Fast vänta, nu tror jag bestämt att jag tänker längre än vad det var tänkt att jag skulle göra...
I give up.
Vad är likheten?

#102  feather Gullegubben
2006-07-20 00:42:35

Jag ser ingen viktig likhet. Det ar darfor jag ser abort som ett satt att inte bli foralder, eller, oftare, ett satt att bestamma partner och tidpunkt for foraldraskapet, snarare an ett satt undvika graviditet, som man ju inte kan undvika om man vill bli foralder till eget barn.

#103  #102 Gullegubben feather
2006-07-20 01:05:56

Kvinnors kroppar är deras egna lika mycket som din kropp är din.
Jag tänker nöja mig med den meningen hädanefter.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?