feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna


Gå till senaste inlägget#1  V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Sjodin
2006-06-28 10:10:44

Enligt denna länk:

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_13052…

Så vill V lagstifta om att feministiskt självförsvar skall ingå i läroplanen för tjejer och att killarna under tiden får lära sig feminism.

Ett förslag helt i det desperata vänsterpartiets anda. Vad händer med de tjejer som absolut inte vill lära sig använda våld och delta i de lektionerna? Vad jag vet har vi skolplikt i Sverige.

Vill man som förälder lära sina döttrar självförsvar så finns det redan alldeles förträffliga sätt att få dem att lära sig det, nämligen genom att pallra sig till någon seriös budoklubb i närheten.


V borde med andra ord propagera för att bättre stödja idrottsrörelsen istället för att lägga ut populistisk PK-trams som detta.

#2  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Fosfolipid
2006-06-28 10:27:48

V behöver röster, inte en starkare idrottsrörelse. Demokratins första lag (just påhittad, tacka mig senare) säger att förslag ingen tror att man kan genomföra alltid ger mer röster än tråkiga reformer.

#3  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna stigf
2006-06-28 11:21:34

Att lära ut våldsanvändning kan vara att göra tjejerna en riktig björnstjänst.

Tonårstjejer som blir offer till misshandel i gatuvåld, gör det just ofta av andra tonårstjejer (i princip alltid i gäng).

Så vad säger att de misshandlande tjejerna inte blir fler och effektivare till följd av undervisningen snarare än offren bättre på att skydda sig.

Men det ingår kanske i "feministiskt självförsvar" att lära gängen att ge sig på killar istället. I sådana fall har ju vänsterpartiet vunnit något - men våldspiralen i samhället ökar och ökar...

#4  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Sopasopa
2006-06-28 11:35:10

Jag tycker att detta är helt i linje med vad kommunism är: att människor som individer är av total underordnad betydelse och att människor därför ska formas av staten, social arkitektur kallas det för. Vänsterpartiet föraktar varje människas individuella behov. Partiet har större militär talang än vårt försvar att få människor att gå i samma led och med feminismen har de funnit ytterligare ett verktyg i kampen mot människors fria vilja. Det skulle inte förvåna mig om de också vill införa att pojkar som inte kallar sig för feminister ska deporteras till feministiska fostringsanstalter.

#5  X-Kommunisterna diskriminerar män! Kanelbulle
2006-06-28 11:36:23

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#6  Kommunism? Foretagarsvinet
2006-06-28 12:06:03

Jag skulle snarare likna det vid stalinism.

#7  Kanelbulle Gullegubben
2006-06-28 12:21:45

1) Män förtjänar stryk.
2) Män behöver inte hjälp att lära sig något (utom feminism, då).

#8  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Apoc
2006-06-28 13:17:48

Ok, nu har jäif roat sig en stund. Dags att korregera en del.

Vad händer med de tjejer som absolut inte vill lära sig använda våld och delta i de lektionerna?

Från artikeln: "I grundskolan ska utbildningen ske inom ramen för elevens val, i gymnasiet ska kurserna ingå som tillval."

Att lära ut våldsanvändning kan vara att göra tjejerna en riktig björnstjänst.


Feministiskt självförsvar handlar till en mycket liten del om våldsanvändning. Huvudpoängen är att bygga upp sitt självförtroende, våga säga ifrån, och känns sig trygg.

Googlat från Ung Vänsters hemsida (http://www.ungvanster.se/asikter.asp?do=asikt…):
Feministiskt självförsvar går ut på att lära sig att sätta värde på sig själv. Vi jobbar framför allt med övningar som kan öka självförtroendet, men vill också påpeka att det aldrig någonsin är en tjejs eget fel om hon blir utsatt för trakasserier eller övergrepp, oavsett hur hon beter sig. Däremot är det skönt att slippa vara rädd.

Genom diskussioner och övningar försöker vi träna bort tjejers invanda sätt att vara till lags, väja undan och göra sig mindre än de är. Bara genom att sträcka på sig och uttrycka självrespekt genom sin röst och sitt kroppsspråk kan man undvika att utsättas för kränkningar. Undersökningar visar att de tjejer som utsätts för våldtäkt har en enda sak gemensamt. Inte utmanande klädsel eller onykterhet. De utstrålar rädsla.


och längre ner

En del av det feministiska självförsvaret går ut på att lära sig hur man med sin kropp - genom enkla slag och sparkar - kan klara sig ur en övergreppssituation. Många tjejer vet inte hur starka de egentligen är eller hur de ska agera vid ett våldtäktsförsök. Vi tycker att tjejer har rätt att försvara sig med våld i extrema situationer, och rätt att få lära sig hur man gör det.

Vetskapen om att man är värd att försvara, och att man kan göra det med våld om man måste, stärker självförtroendet. Det gör att tjejer vi lärt självförsvar växer och får lättare att hävda sig också i situationer som inte är direkt hotfulla.


Resten av inläggen här ovan var inte ens värda att läsa.

#9  forts Apoc
2006-06-28 13:20:01

Jag har för mig att många jäif:are håller med om att tjejers rädsla för våldtäkter är ett stort problem. T.o.m. med så att rädslan blir ett större problem än våldtäkterna i sig.

Länken ska förresten vara
www.ungvanster.se/asikter.asp?do=asikter&id=14

#10  Gullegubben Kanelbulle
2006-06-28 13:20:14

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#11  Länken Apoc
2006-06-28 13:21:24

www.ungvanster.se/asikter.asp?do=asikter&id=37 menar jag.

#12  Apoc Kanelbulle
2006-06-28 13:23:28

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#13  #8 Sjodin
2006-06-28 14:16:27

Apoc sa:
Från artikeln: "I grundskolan ska utbildningen ske inom ramen för elevens val, i gymnasiet ska kurserna ingå som tillval."


Ah...correctamundo. Slarvigt läst av mig. Mea Culpa.

Min huvudinvändning till förslaget är inte så mkt att de råkar kalla det feministiskt självförsvar utan det famösa faktumet att skolan lägger sig i saker som skolan inte ska syssla med. Vi har en gigantisk idrottsrörelse i sverige som är alldeles utmärkta folkbildare. Seriösa budoklubbar uppfostrar flickor OCH pojkar på ett alldeles ypperligt sätt utan att man måste blanda in termen "feminism", med allt vad det innebär, i det hela. Samhället ska se till att idrottsrörelsen får de resurser de behöver, sen sköter idrottsrörelsen resten.

#14  #9 Fosfolipid
2006-06-28 14:28:46

Bra poäng. Lösningen på detta är dock inte det förslad (v) lägger. Tjejers rädsla är rimligtvis oavhängigt killars feministiska bildning.

#15  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Escapist
2006-06-28 14:45:05

Varför inte lära ut självförsvar till ALLA? Jag vet många killar som hade behövt kunna försvara sig lika mycket som tjejer i skolan.

#16  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Vittra
2006-06-28 15:54:00

Håller med Escapist. Det är ju verkligen inte bara tjejer som kan ha nytta av att veta hur man kan försvara sig, stärka självförtroendet osv.

Över huvud tycker jag att det är dumt med könsuppdelade kurser på det där sättet. Om någon skola vill ha självförsvar och/eller feminism som valbara kurser bör de ju vara valbara för både tjejer och killar. Och varför vill V att just killar ska lära sig om feminism - tror de att alla tjejer är värsta feminismexperterna bara för att de är tjejer? ;P

#17  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna DavidM
2006-06-28 17:31:11

Jag kan inte ta ett parti som talar om "patriarkalt våld" på allvar. Sorry.

#18  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna DavidM
2006-06-28 17:32:46

Förövrigt.

Om man vill ge eleverna bra självförtroende är VÅLD sämsta tänkabara alternativ av de alternativ som faktiskt finns.

T ex så skulle inte jag ha emot om motiviations psykologi låg på schemat och då format efter varje elev.

#19  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Mumriken
2006-06-28 17:49:41

Som nördig kille i skolan har jag bara blivit slagen en gång, och det var av en tjej som gav mig en ordentlig örfil. Däremot så hamnade jag flera gånger i situationer där lite mänskligt självförsvar hade varit bra, om det nu är så att mer våld löser konflikter.

Hmm, när jag tänker på saken, var nog den största förödmjukelsen i mitt liv när tjejerna fick upp dörren till killduschen och jag blev utsläpad i paradisklädsel minus fikonlövet...

Jag håller helt med Escapist... varför könssegregera våldskurserna? Varför inte göra kurserna behovsprövade. Svaga individer får lära sig självförsvar och självkänsla... Jag hade definitivt behövt en kurs i ökad självkänsla när jag gick i skolan, och jag var inte ensam om det som kille...

Är inte detta ett stort problem med mycket som kallas feministisk retorik (jag säger inte att det nödvändigtvis är feminisk retorik) att man glömmer de (rent ut sagt) för jävliga tjejerna som finns och den små snälla mobbade pojkarna som också finns i många sammanhang? Man har definierat tjejer som de som behöver lära sig att slåss, och killar som de som kan det för mycket, och missar att det finns andra varianter också... Jag tycker det tyvärr är ett genomgående problem i många feministiska resonemang.

#20  Mumriken Kalle
2006-06-28 18:01:23

Så du tror inte att en utbildning i feministisk retorik, där du som pojke hade fått lära dig att inte "ta så stor plats", hade hjälpt...?

#21  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Alkonost
2006-06-28 18:24:31

För alla läskunniga vill jag rekommendera den lilla faktarutan som finns till höger i artikeln:

Feministiskt självförsvar består av tre delar:
1. Mentalt. Handlar om självkänsla och självbild.
2. Verbalt. Att med kroppsspråk och röst signalera var gränsen går.
3. Fysiskt. Att med effektiva sparkar och slag ta sig ur en hotfull situation.

Mycket av kritiken inriktar sig alltså bara på en tredjedel av vad förslaget handlar om. Att hos eleverna bygga upp självkänsla och självbild, samt att lära dem att kommunicera med andra på ett effektivt och bra sätt och att sätta gränser är något skolan, enligt skolplanen, SKA syssla med och något samma institution, enligt mitt tycke, BÖR syssla med.

#22  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Mumriken
2006-06-28 19:03:03

Kalle: nej, knappast, och hmm, jag insåg inte det innan, men feministiskt självförsvar (retorik) är ju då väldigt sexistisk? Jag trodde först att man lärde ut hur man tar mer plats på ett juste sätt...

Alkonost: Kritiken handlar för min del om att man inte ger det till de individer som behöver det, utan till grupper som indelas efter kön helt oberoende av hur individerna är. Slutsatsen blir att: förutom det korrekta att tjejer som är tysta ska läras att ta för sig lite mer (=BRA) och att gapiga killar ska lära sig att ta hänsyn (= BRA) så inkluderar det ju att redan tysta killar ska fås att ta mindre plats (för att de är killar och gapiga fast de är tysta), och gapiga tjejer ska lära sig gapa mera (för at de är tjejer och därmed inte vet hur man tar plats)...

Visst finns det bra och dåliga saker med feministiskt "självförsvar" men den borde läras ut till alla svaga individer, och inte helt urskillningslöst.

#23  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna DavidM
2006-06-28 19:12:35

Alkonost:

Du ser inga problem i att en ideologi kommer in i klassrummen?
Vad är nästa steg? Buddhistisk gympa? Kommunistiskt marknadsföring?

#24  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna DavidM
2006-06-28 19:13:51

Alko:

För du måste väl hålla med om att man kan ge människor bättre mentalstyrka och motivationskraft utan feminism????????

#25  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna JohanS
2006-06-28 21:05:23

Varför kalla det feministisk självförsvar? Varför inte bara kalla det självförsvar och låta både killar och tjejer vara med? Det är väl bra om alla kan försvara sig. Med självförsvar i skolan kunde barnen också träna på varandra. Killar kunde slåss med killar och tjejer slåss med killar så blir det ju som i verkligheten också.

Om förslaget ska upp tycker jag det ska heta självförsvar. Jag var ironisk, vill inte ha självförsvar i skolan. Feministiskt eller vanligt. Är det förresten någon skillnad?

Däremot tycker jag att det kunde vara mer idrott i skolan.

#26  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Gullegubben
2006-06-29 01:29:45

fredriktomte far hogsta betyg for sitt inlagg pa Diskussion.

#27  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Vasadu
2006-06-29 03:21:31

Till att börja med så tycker jag förslaget låter väldigt mycket som populism för besvikna F! väljare.

Dela upp efter kön är förstås en jättebra ide om man vill vara feminist på riktigt... visst är de? De här med att ha olika förväntningar på vad killar och tjejer kan och behöver kunna är säkert ingen fara med...

Jag kan tycka att hantera våld kan vara en del av idrott och hälsa. Även att förklara konsekvenserna av en spark i magen... alltså så alla vet att de är jättelätt att slå ihjäl människor med bara händerna... och nästan given konsekens med ett vapen eller tillhygge. Tror att alla skulle ha stor nytta av att veta detta. När de kommer till hur man beter sig i samhället borde detta kanske vara samhällskunskap... Och detta med att känna till könsroller är nog lika viktigt för både killar och tjejer... kanske nästan ännu mer för tjejer eftersom de måste kanske måste bryta några fler.

#28  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Gullegubben
2006-06-29 09:35:19

Det ar otroligt hur samma personer som kritiserar generaliseringar enligt kon *helt plotsligt* borjar generalisera enligt kon nar de lagger fast sin politik.

#29  Men... Fabian
2006-06-29 09:45:55

...och detta tycker jag ar ett alldeles sardeles feministiskt argument:

Jag ar emot att sjalvförsvar lars ut bara till tjejer. Man ar, efter allt, offer för mellan 80 - 99% av allt vald, och manga av oss (mig inbegripet) hade kunnat lara oss mycket av en sadan kurs i skolan. Mer an manga tjejer.

Kanske ar strategierna tjejer och killar bör tillgripa i en övergreppssituation annorlunda, eftersom killar löper större risk att utsattas för grovt vald och tjejer för mildare men sexualiserat vald. Men att dra gransen mellan könen tycker jag ar fel.

Dessutom riskerar sadan könsindelning att ytterligare cementera det traditionella samhallets bild av kvinnor som offer som behöver speciell behandling enbart pga deras kön. Det ar ju det vi alla har, JAIFare som feminetikare, vill bort fran.

#30  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Gullegubben
2006-06-29 10:22:23

Sedan får vi inte glömma att även den minoritet som slåss också kan ha behov att lära sig försvara sig bättre ;-)

#31  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Vittra
2006-06-29 14:22:13

Jag gillar det fredriktomte skriver i diskussion: http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?s…

#32  Vittra Gullegubben
2006-06-29 14:30:51

Vi får se om någon annan än fredriktomte läser lusen av FiaMia.

#33  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna Gullegubben
2006-06-30 17:58:51

Kolla in tofftes obetalbara inlägg.

#34  Sv: V vill införa feministiskt självförsvar i skolorna donbullshit
2006-07-03 12:55:03

Nå, förslaget lär inte gå igenom i varje fall. Men största problemet
med dessa kurser är det ideologiska inriktningen, dvs. då skulle
skolan i ännu större grad utbilda unga människor i en bestämd
ideologisk inriktning. Något som jag anser att skolan inte borde
göra alls. Fakta är dock det att varje samhälle och skola för någon
enskild nation, uppfostrar människor till det inhemska systemet,
och mer eller mindre i en viss inriktningar av politiskt och ideolo-
giskt tänkande.

Den ideologiska uppfostringen och skolningen som ges idag på
svenska skolorna, utbildar till socialism, socialdemokrati.
Tänkande som ger rätt god stöd för den rådande samhälles
strukturen och maktapparaten, som är och varit socialdemokratisk
i nästan 70 år i sträck.

Feminism bör nog finnas som t.ex. ett valbart samhällesämne
eller genomgås inom samhälleskunskapen i viss grad. Det i sig
garanterar inte att killar, skulle behandla tjejer bättre för det eller
ens ta till sig feminismen.

Själv har jag läst en del om feminism, men trots detta har jag
ej tagit till mig det. Bl.a. för att det är ideologi och att feminismen
även innehåller en del helt galna grenar, med galna idéer.

Sedan personligen anser jag mer som Sjodin, att självförsvars
kurser, oavsett vilket typ av kurs det är, så kan dessa läras ut
på annat håll, inte i skolan. Och resurser borde istället sättas dit
för det ändamålet.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?