feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Hur fick ni upp ögonen för antifeminism?


Gå till senaste inlägget#1  Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Lonny
2006-06-25 00:16:00

Inspirerad av tråden i Diskussion är jag nyfiken på hur ni andra jäif:are blev feministmotståndare - så berätta på!

#2  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? DavidM
2006-06-25 00:19:43

Utgå inte från att man blir feministmotståndare. Det vore som att säga att alla ideologier jag anser tokiga har jag blivit motståndare till. Så funkar det inte. Det är de som valt att bli anhängare av den. Vi andra är bara "ateister" till den.

Men i mitt fall så funkar det så att jag tycker det jag tycker och sen ser jag i vilken åsiktsfåra den infaller i. Nu råkar det vara så att de flesta av mina åsikter inte infaller i feminist fåran. Så roligare svar än så är det inte.

Och nej, jag är inte rädd.
Och nej, jag har ingen makt att förlora.

#3  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Gullegubben
2006-06-25 01:22:55

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#4  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Kruzze
2006-06-25 01:41:03

Instämmer i mycket av vad David skriver.

Tror inte på att kollektivistiska helhetslösningar fungerar (individen måste få mycket större utrymme att agera) och jag ogillar att radikalfeminismen har en framträdande position i rikspolitiken. Jag vill att radikalfeminismen ska ses för vad den är och att den träder tillbaka, vilket också skett i viss utsträckning i och med F!:s svaga stöd.

Att vara "-anti" en ideologi tror jag dock inte på. Det föder hat det också oavsett om det är just det man säger sig bekämpa.

#5  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? SophieG
2006-06-25 11:11:34

DavidM skrev:
"Utgå inte från att man blir feministmotståndare. Det vore som att säga att alla ideologier jag anser tokiga har jag blivit motståndare till. Så funkar det inte. Det är de som valt att bli anhängare av den. Vi andra är bara "ateister" till den.

Men i mitt fall så funkar det så att jag tycker det jag tycker och sen ser jag i vilken åsiktsfåra den infaller i. Nu råkar det vara så att de flesta av mina åsikter inte infaller i feminist fåran. Så roligare svar än så är det inte.

Och nej, jag är inte rädd.
Och nej, jag har ingen makt att förlora."

Seinfeld är skit och Peking är värre men det här speglar exakt hur jag känner mig också. :-)

Mycket bra.

#6  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? SophieG
2006-06-25 11:12:44

Förutom att jag kanske istället inte har någon makt att vinna. :-)

#7  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? DavidM
2006-06-25 11:33:03

Sophie G:

Nu är du orättvis. Seinfeld är kanon. Och Peking är en höjdarstad. På G i fotboll är vi också :)

#8  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Peggy
2006-06-25 12:08:53

Tycker det här är en jätteintressant tråd! Hoppas på fler svar. Kanske Lonny själv...?

#9  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Vasadu
2006-06-25 17:26:06

Antifeminism... näe... kan jag inte påstå att jag är.

Jag är inte feminist av två orsaker...

för de första så är feminism så många olika saker så är svårt att säga att en sån är jag...Och vad skulle då syftet vara med att kalla sig feminst om de inte förklarar för mig eller någon annan vad jag tycker eller har för åsiker.

för de andra så har feminsm inget bra rykte bland de människor som kanske är i störts behov att förändra sina åsikter... detta för att många uttalanden gjorts i feminsmens namn som jag inte ställer mig bakom. Så jag tror de blir nästan svårare för mig att kunna påverka någons inställning till de bättre (enligt mig) om jag kallar mig feminist tror jag.

#10  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Vittra
2006-06-25 17:42:39

Att jag inte kallar mig feminist gör mig inte automatiskt till feministmotståndare. Det finns bra saker med feminismen och det finns dåliga. Jag är bara motståndare till de - enligt mig - dåliga sakerna. ;)

#11  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Gullegubben
2006-06-25 21:59:40

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#12  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Gullegubben
2006-06-27 11:40:47

Escapist skriver något intressant:

"Först tänkte jag inte på feminism mer än som en del av humanism och liberalism. Sedan uppmärksammade jag feminismens mörka sidor och blev rätt negativt inställd till vad jag uppfattade som genomgående kollektivism, vänstervridning, sexualfientlighet, manshat, etc. Men när jag tänkte på det fick jag inte ihop det med mina ursprungliga övertygelser och saker som jag hänt mig själv och närstående.

Så jag började läsa om alla sorters feminism på internet och såg att det var en bred, nyanserad ideologi där folk som tänkte som jag redan hade en självklar plats."

Jag ser precis motsatsen. Majoriteten av feminister står för kollektivism, vänstervridning, sexualfientlighet, manshat, etc. och får sällan eller aldrig mothugg. En minoritet står för en bred, nyanserad ideologi och får massor av skit för det.

#13  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Mumriken
2006-06-27 20:46:35

Antifeministerna hittade jag faktiskt genom att feminister på Lunarstorm hänvisade till Antifeministiska samfundets hemsida :)

Men som så många andra sagt, så är jag inte inte automatiskt antifeminist för att jag inte är feminist. Däremot så är jag anti vissa framträdande feminister, som uttrycker ett ganska stort förakt för männen, och som vägrar att se att könsförtrycket inte är ensidigt, utan slår åt båda hållen.

Så för att svara på trådens ämne, så kan jag nog säga att det som fått mig att inte anamma feminismen, är just att jag tycker att det finns en hel del framträdande och högljudda feminister som är så ensidigt inriktade på ett ensidigt kvinnoperspektiv, och mer eller mindre anser att män är mindre värda varelser... Så länge feminismen som helhet inte tar avstånd från eller ens kommenterar dessa extrema feministiska åsikter som att "heteroäktenskap är att sova med fienden", "män skall ta sitt ansvar för kvinnomisshandeln" eller de ruggiga kampanjerna med bildtexter som t.ex. "Måste jag vara hos pappa", så länge kommer jag att ta avstånd från feminismen.

#14  #13 kommentar Mumriken
2006-06-27 20:58:54

Man kan ju fråga om en rörelse ska klä skott för vad enstaka personer säger? Nej, det behöver de inte, såvida inte de helt tyst "accepterar" de felaktiga uttalandena. När man dessutom försvarar dem genom att t.ex. kalla Solanas S.C.U.M. för satir eller humor, eller försöker hitta ursäkter för klavertrampen, ja, då har jag väldigt svårt att försvara feminismen.

Däremot ser jag inga problem i att samarbeta med de BRA feministerna på vägen mot riktig jämställdhet :)

#15  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Escapist
2006-06-27 21:46:07

Jag har aldrig varit antifeminist, men icke-feminist blev jag just genom sådana missuppfattningar som i #13. Sedan insåg jag att feminismen är mer än en likriktad, homogen kult med kollektivt medvetande. Om det bara hade varit en smal vänsterideologi för sexualfientliga och fascistoida manshatare hade jag stått på er sida. Nu är det inte så. Vem som helst kan lätt se att feminismen är så mycket mer, med bara lite anstränging. Om ni inte hittat feminister som ifrågasätter Dworkin och Solanas har ni inte letat.

Eller ja, jag kan ju ha fel, men än så länge har jag inte tvingats citera Dworkin utantill, blivit övervakad för att se att jag skrattar på de rätta ställena i SCUM eller blivit bortrövad till ett mansförintarläger.

#16  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Sopasopa
2006-06-27 22:04:03

Själv var jag feminist, jämlikhetsfeminist. Att jag valt att inte vara feminist här beror på att dagens feminism mer anammat inkonsekventa och metafysiska förklaringsmodeller till ojämlikhet som är direkt mansfientliga. Det sägs att man med feminism kan välja sin egen definition. Sånt trams tror jag inte på. Varje rörelse formas av dess anhängare och dess huvudsakliga riktning. Idag är det radikalfeminismen som råder, vilket inte alls verka bekymra andra feminister. Det är konsekvenserna av detta som jag valt att inte längre vara feminist. Fast anti är jag inte.

#17  Escapist Gullegubben
2006-06-27 23:18:46

Fast med tanke pa hur sallan logner och mytbildningar bekampas bland feminetister och hur kvinnochauvinistsiskt feminetister kan uttrycka utan att kritiseras av andra feminetister och med tanke pa hur mycket orattvis skit de vettigaste feminetisterna far, sa fattar jag inte hur du kan skriva sa. Har du teflonhinna och rosa glasogon?

#18  Gullegubben Escapist
2006-06-28 02:13:00

Nej, bara en övertygelse att de vettiga inte ska stå ensamma. Jag är mest här av rent personliga skäl, men också för att förhoppningsvis göra ett litet bidrag till det jag tycker är viktigt. Dessutom, bara för att vissa feminister är gälla och trångsynta betyder inte att grundproblemen är ogiltiga. Vi delar i princip samma mål, om än inte samma väg dit.

#19  #17 Mumriken
2006-06-28 04:30:15

Escapist, jag har nog letat efter de feminister som aktivt går ut och säger att Solanas, Schyman, Winberg m.fl. har fel, borde sluta vara feminister (nåja, Solanas har ju slutat - hon är väl död) eller på annat sätt talat om att feminismen inte står för såna saker.

Så, du som har letat får gärna ge mig lite pekare på offentliga sammanhang där feminister gått ut och sagt att Solanas manifest är hemskt, eller att Gudrun Schyman inte borde räknas till feminismens ideologi. Jag hittar inte de källorna. Men jag ser tacksamt fram mot en hög med länkar (helst fler än en, om de nu är så många som du säger)

Dessutom kan jag inte räkna antalet gånger jag blivit beskylld för att vara antifeminist, i det ögonblick jag förklarar mig som icke feminist, och kritiserar något i ett feministiskt uttalande. Så för mig framstår inte det delade målet som så väldigt tydligt. För mig verkar många feminister vilja ha monopol på jämställdheten, fast det ska ske ur ett kvinnligt perspektiv.

Naturligtvis finns det undantag, och förhoppningsvis är det kanske till och med en tyst majoritet, men så länge det är de "gälla och trångsynta" feministerna som sätter den allmänna dagordningen så har jag väldigt lite anledning att kalla mig feminist.

#20  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Pela68
2006-06-28 08:07:56

Problemet med feminismen är (liksom i många andra ideologier som anser sig vara universiella) är just dess anhängares oförmåga att ta avstånd från de mer knasbollsaktiga delarna av ideologin.

Möjligen kan det bero på att de i verkligheten sympatiserar med knasbollarna, men oftare tror jag det beror på insikten om raserandet av hela den teoretiska grunden för ens trosövertygelse vid ett avståndstagande.

Jag har sagt det förr- men det tåls att sägas igen. Om j ä m l i k h e t är den enda agendan som eftersträvas, så finns det ju överhuvudtaget ingen anledning att kalla sig för feminist. Det finns rörelser som eftersträvar jämlikhet som predaterar feminismen med hundratals/tusentals år- humanismen, liberalismen och demokratirörelsen. Jag har inget emot särintressen. Föralldel, kalla dig vad du vill. Stå för vilket särintresse du vill. Det är din grundlagsskyddade rättighet. Men låtsas inte för ett ögonblick att feminismen i n t e är ett särintresse!

Problemet som jag ser det är att när deminismen/feministerna erkänner sitt särintresse, så faller en stor del av grunden till den teoretiska trosövertygelsen ihop. Därför kommer vi nog heller aldrig att se en feminist erkänna att denne står för ett särintresse eftersom feminismen i så fall s a s skulle straffa ut sig själv- och då omedelbart bli obsolet som teoretisk värdegrund.

#21  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? bengtboman
2006-06-29 11:16:12

Jag är inte feminist på grund av att feminismens teoretiska målbild aldrig kommer att kunna uppnås med feminism. Feminismen är liksom kommunismen en paradox som bygger idealistiska ansträngningar. Ett idealistiskt samhälle förutsätter avsaknad av dynamiska effekter och en bestående relation mellan onda och goda.

Feminismen har till skillnad från kommunismen problemet med olikheter inom gruppen "onda" i det att alla män inte är likadana. Kommunismens huvudfiende "de rika" är rika så länge de har överflöd och blir rika när de får överflöd. En man är dock alltid en man även om han är undertryckt och fattig.

#22  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? fjallyoghurt
2006-06-29 12:38:19

Jag anser mig vara ganska mycket feminist, men när det dyker upp kommentarer som den här http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f… eller när Alvungers kallar en meddebattör för låtsasfeminist här http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f… så känner jag att jag vill inte kalla mej feminist här på feminetik. Här är "feminist" ett trångt och stelt begrepp, ständigt tuktat av tankepolisernas granskningar.

#23  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Escapist
2006-06-29 16:05:50

Mumriken #17:
Louise Persson kallar sig feminist, har synts på tv och dissar Dworkin fett: http://www.louisep.com . Sedan får du anstränga dig själv lite också. KAN du inte hitta olika feminister, eller VILL du inte?

Pela68:
Jag är rätt liberal/liberalistisk men jag känner inget behov av att offentligt förkasta extremisterna i den ideologin bara för någon slags godkännande från utomstående. Vad tokvänstern tycker är irrelevant för mig, och vad antifeminister tänker är nog rätt irrelevant för de flesta feminister. Om du försöker förstå och medverka i feminism istället för att stå utanför och skälla på den blir det lättare.

bengtboman:
Det är därför det finns liberala och individfeminister. Sedan kan man tycka vad man vill om vänsterdominansen, marxistliknelserna och kollektivismen, men feminismens grundläggande frågor är för viktiga för att ignoreras på grund av politiska skillnader. Om du som jag delar den uppfattningen är den bättre att engagera sig, försöka förstå feminismen och göra ett positivt bidrag istället för att stå i ständig opposition. Men det är bara vad jag tycker.

fjallyoghurt:
Alla idéer har folk som anser sig ha den rätta tolkningen och folk som är extrema i sina åsikter. Varför diskvalificeras feminismen när man fortfarande kan vara t.ex. miljövän utan att godkänna vad enstaka gröna extremister gör?

#24  Escapist fjallyoghurt
2006-06-30 08:51:24

Jag diskvalificerar inte feminismen. Inte alls. Men jag tycker inte etiketten "feminist" säger nåt viktigt. Prceis som det viktiga med att vara miljövän inte är vad man kallar sig utan hur man agerar.

#25  Escapist bengtboman
2006-06-30 12:44:22

Feminism är feminism och till största del retorik. Ska vi uppnå resultat får vi nog göra det under något annat namn än feminism.

#26  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Escapist
2006-06-30 14:28:49

För min egen del betyder inte etiketten inget jämfört med det man faktiskt tänker och gör. Om ni inte kallar er feminister men är för lika rättigheter oavsett kön så är det ok med mig. Resten är detaljer.

#27  Escapist Gullegubben
2006-06-30 14:50:51

Lika rättigheter oavsett kön är ju tydligen väldigt svårt att definiera. Och sedan finns det biologiska skillnader som alla är oense hur mycket de skall kompenseras för eller anses som olikheter som inte behöver kompenseras.

#28  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? bengtboman
2006-07-04 12:02:02

Lite vid sidan av kärnfrågan så hörde jag lite halvlojt på ett radioprogram som "analyserade" SAP och Persson inför det vi alla vet ska ske under hösten. I denna "analys" taldes det om ett antal begrepp som präglat och präglar SAP. I begynnelsen handlade det om frihet, jämlikhet och broderskap. Till dessa begrepp har sedan bland annat marknadsekonomi (men inte kapitalism), miljö och feminism fogats.

Detta är väl kanske ytterligare en vinkling av av feminism. I SAP:s version är det ett begrepp som de anlägger på sitt partiprogram och inte en ideologi.

Detta är återigen ett uttryck för hur ett begrepp används till en mängd olika beskrivningar. I ena fallet ska feminism vara en ideologi, i det andra fallet ett begrepp att jämställa med miljö och marknadsekonomi.

Min allmänna uppfattning är att "universalverktyg" är en halvdålig kompromiss i alla sammanhang.

#29  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? donbullshit
2006-07-04 13:05:42

Lonny sa:

Inspirerad av tråden i Diskussion är jag nyfiken på hur ni andra jäif:are blev feministmotståndare - så berätta på!


Jag har valt att vara Jäif här på feminetik.se, för att jag är inte
feminist eller kallar mig själv för feminist. Av den enda orsaken.
Men jag är inte heller antifeminist eller på något sätt direkt en
motståndare till feminismen.

Jag har viss förståelse för feminismen som rörelse, även förståelse
för vissa tankar och åsikter inom feminismen. Vissa saker anser
jag däremot vara vrickade.

Sedan personligen tror jag inte på motstånd, eller att motstånd är
en speciellt vettig aktivitet. Att vara motståndare till något, jag för-
håller mig istället så att jag arbetar för det jag själv håller och tror
på. Istället för att försöka stångas med någon, om jag stångas med
någon så har jag redan gått med på leken att deras tankar skulle
ha någon värde. T.ex. stångas med rasister, då har man redan
gått med i deras lek, accepterat att deras tanke har en existensiell
värde på någon viss nivå och nu borde den t.ex. kämpas eller
argumenteras ned.
Då slösar jag även min egen energi, jag anser att det är mer
konstruktivt och positivt för världen att istället arbeta med det man
själv tror på och vad man anser vara rätt. Än att kämpa mot idioter.

Idioterna är redan en skada till sig själva. Så om man reser sig
själv ovan dem i sitt egna beteende, då kommer man inte ens
behöva bekämpa dem, eftersom med tiden kommer idioterna
upptäckas och de kommer även genom sin egen idioti förinta sig
själv.


Att diskutera feminism tycker jag är intressant, eftersom jag har
alltid haft en viss känsla för kvinnan. Även intressant eftersom jag
anser att viss del av feminism är ute på helt fel spår, även vad
gäller kvinnans bästa. Att de går emot sådant som jag anser vara
naturligt för våran varelse, för människan, och sådant kan i själva
verket endast leda till misslyckande eller närmare sagt ingenting alls.

#30  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? donbullshit
2006-07-04 13:11:37

Lonny sa:

Hur fick ni upp ögonen för antifeminism?


Vad gäller själva frågan ovan, så kan jag säga att jag inte speciellt
fått upp ögona för antifeminismen. Är inte själv så himla intresserad
av det alls. Tittat några fåtal gånger för kanske 4 år sedan på deras
hemsida och det är allt.

#31  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? donbullshit
2006-07-04 13:18:47

Mumriken sa:

För mig verkar många feminister vilja ha monopol på jämställdheten, fast det ska ske ur ett kvinnligt perspektiv.


Jag tror att du menade nog skriva följande:

"- För mig verkar många feminister vilja ha monopol på jämställdheten,
och att det ska ske ur ett feministiskt perspektiv. "

#32  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? donbullshit
2006-07-04 13:32:42

bengtboman sa:

..

Detta är återigen ett uttryck för hur ett begrepp används till en mängd olika beskrivningar. I ena fallet ska feminism vara en ideologi, i det andra fallet ett begrepp att jämställa med miljö och marknadsekonomi.

Min allmänna uppfattning är att "universalverktyg" är en halvdålig kompromiss i alla sammanhang.


Joo, ett populistisk val av SAP att använda sig av termen feminism,
vettigare och mer korrekt vore termerna jämställdhet och jämlikhet.
Men dessa har de nog redan haft med i sitt program, hur väl de
sedan i praktiken representerat och stått för dessa är en helt annan
sak.

Politiken/politiker använder alltid fina ord, men gör sedan fula saker.

(feminism kanske inte är ett så fint ord i sig, men deras användning
av ordet visar hur feminism skapat monopol över jämställdhet.)

#33  # Escapist Mumriken
2006-07-04 14:43:18

Jag vet inte vad du ville bevisa med den länken? Att det finns en (1) feminist som i sin blog någonstans dissar Dworkin (jo, jag hittade det stället)? Det var inte det jag betvivlade. Jag vet till och med att det finns många feminister som har vettiga åsikter. Jag är som jag skrev inte ANTIfeminist. Men det som stör mig är att de extrema feministiska åsiktsyttringarna får så fritt och oemotsagt spelrum. Tyvärr måste man ta ansvar för det man inte tar avstånd i från.

Hur många är det t.ex. inte som mer eller mindre dagligen kräver att alla män ska ta avstånd från våldtäkter och kvinnomisshandel? Med den undermeningen att om man inte gör det, så stöder man indirekt de som våldtar och misshandlar... Men i nästa andetag så friskriver sig feminister från alla de extrema feministerna, inte genom att säga att de har fel, utan genom att säga att det finns många inriktningar inom feminismen.

Nåja, svaret på frågan har du fått... även om du inte gillade det...

#34  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? Pojken
2006-07-05 01:56:57

Oj, svårt, om det ska vara en händelse som gjorde en till motståndare emot feminismen, så är det enda jag kan komma på är idrottslektionerna ifrån skolan. Där blev tjejerna ständigt särbehandlade, inte bara dolt utan även helt öppet. Exempelvis så fanns det skriftligt på friidrottsgrenarna vad man var tvungen att prestera för ett visst betyg i just den grenen, och man var tvungen att uppnå olika resultat beroende på vilket kön man hade. Så tjejer som presterade sämre än en som kille kunde därav ändå få bättre betyg än en själv. Jag irriterade mig på detta, och då man samtidigt kunde höra på TV hur feminister gnällde över att de kvinnliga toppidrottsutövarna inte fick lika mycket uppmärksamhet och pengar som männen fick, och påstod därav att det var kvinnorna som blev diskriminerade.

Nu var inte jag vidare politisk insatt vid denna tidpunkt, och jag skulle jag nog ha blivit motståndare emot feminismen ändå, men det var kanske detta som la grunden för mitt motstånd till feminismen.

Även om jag nog för ett tag sedan var en riktig antifeminist, så vet jag inte om jag skulle vilja kalla mig för det idag, då jag trots allt håller med feminismen i en hel del, och om (men inget litet OM) feminismen inte skulle vara så inkonsekventa och egoistiska så kanske jag skulle vara feminist rent av.

#35  Sv: Hur fick ni upp ögonen för antifeminism? targash
2006-07-09 03:07:47

Jag blev emot feminism genom att leta fram faktan som mycket av argumenten stödde sig på. Det fanns ingen. Samt den ensidiga fokusen på kvinnor och synen på män som genomsyrar nästan alla feminister.
Sen har jag blivit mer åt maskulinist hållet eftersom synen på män och mäns rättigheter idag blivit helt jäkla skruvat.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?