feminetik.se feminetik.se

Just nu 17 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Jämställda företag går sämre?


Gå till senaste inlägget#1  Jämställda företag går sämre? SophieG
2006-06-24 11:44:34

http://di.se/Nyheter/?page=%2favdelningar%2fa…

Discuss

#2  Sv: Jämställda företag går sämre? Kruzze
2006-06-24 11:58:19

Miljöpartiet ser säkert detta som ett positivt besked eftersom de är för kvotering till bolagsstyrelser och motståndare till tillväxt.

#3  Sv: Jämställda företag går sämre? Dumbangel
2006-06-24 12:04:10

---Min första post på detta forumet...---

Jag tycker statisktiken som artikeln bygger på är lite missvisande. Den genomsnittliga framgångn för de minst jämställda företagen påverkas kraftigt av 2 företag som gått väldigt bra. Man kan se det som att 2 företag som gått bra också råkar vara ojämställda.

Sedan mer generellt så är det klart att man kan se skillnad i lönsamhet mellan jämställda och ojämställda företag men det behöver inte vara den faktorn som bestämmer lönsamheten. Jag tror att lönsamheten mer beror på vilken branch företaget verkar inom och när man grupperar företag efter jämställdhet så blir det en uppdelning mellan olika typer av brancher eftersom olika brancher är mer benägna att ha jämställda styrelser. Så jämförelsen blir mellan olika brancher istället för mellan det rent jämställdhetsmässiga. En bättre undersökning skulle hålla sig inom samma branch för att få en bättre bild men då finns det även andra faktorer som spelar in.

Jag tycker inte artikeln har någon större relevans alls...

#4  Sv: Jämställda företag går sämre? SophieG
2006-06-24 12:10:15

Kruzze:

:-)


Dumbangel:

Välkommen.

Jag är benägen att hålla med dig.

#5  Sv: Jämställda företag går sämre? Chrome
2006-06-25 20:23:14

Jag läste en artikel (jag tror att det var i tidningen Företagarna) där de undersökt nystartade företag och hur de klarade sig. Där visade det sig att de med enkönat manlig ledning klarade sig precis lika bra som de med enkönad kvinnlig ledning (inom en procentenhet lika bra), medan de företag som hade en blandad ledning gick tio procentenheter bättre.


Jag tycker att det är logiskt att ju fler perspektiv man får in i en företagsledning, desto bättre går det. När vi nu har ett samhälle där vi fostrar män och kvinnor olika så borde rimligen företag med jämn könsfördelning i ledningen därför klara sig bättre.

#6  Sv: Jämställda företag går sämre? Benjamin
2006-06-25 20:46:10

Chrome
Minns du om den undersökningen du hänvisar till gjorde skillnad på nystartade enmansbolag och nystartade företag som startats av fler än en person? Jag tror att enmansbolag misslyckas oftare än andra företag, och eftersom enmansbolag inte kan vara jämställda kan det kanske påverka resultatet av undersökningen.

Jag tror inte alls att flera perspektiv är nödvändiga, eller önskvärda, i alla situationer. I många fall är det viktigt med beslutsamhet och ju fler det är som är med och beslutar desto svårare är det att hinna få ut sin produkt på marknaden.

#7  Lat oss anta... Fabian
2006-06-26 13:41:18

...att statistiken ar lite missvisande. Fragan ar: hur missvisande? Tror ni att det finns sanning bakom det som antyds: att informell eller formell inkvotering av kvinnor minskar produktiviteten? Om sa, varför och vad kan vi göra at det?

#8  Sv: Jämställda företag går sämre? CarlH
2006-07-02 20:01:41

Hur aktiekursen svänger är inte så intressant tycker jag ur ett samhällsperspektiv, ur vilket det är viktigare att företaget ökar produktiviteten, vilket även är åsikten i en kommentar i länken.

Fabian:
Antyds det verkligen med avsikt att produktiviteten minskar i artikeln, eller är det bara du som tolkar in att det vore en vanlig missuppfattning?

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?