feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Kvinnlig Homosocialitet


Gå till senaste inlägget#1  Kvinnlig Homosocialitet Billy
2004-09-15 01:55:40

Någon framförde åsikten att kvinnor skulle ha mindre behov av homosociala miljöer än killar. Detta håller jag INTE med om.

Jag anser följande: Kvinnor har INTE mindre behov av homosocialitet än männen. Kvinnorna försöker dock så gott de kan dölja detta genom att skapa homosociala miljöer MED män närvarande. Exempelvis genom att påpeka att kvinnor inte får prata i ett rum med män utan att männen pratar mer. Sålunda försöker man få killar att prata på kvinnligt sätt så att det blir en homosocial miljö UTAN att killarna diskrimineras. Jämställdheten försöker beslå killarna med mängder av KVINNLIGT anpassade regler. Man kallar detta jämställdhet men sanningen är ju att man inte försöker anpassa kvinnorna att klara av att vara i en manlig homosocial miljö. Det är MÄNNEN man ger uppgift att "släppa fram" kvinnorna. Männen får regler att följa för att kvinnorna skall trivas. Sålunda skapar man en kvinnlig homosocial miljö där män tillåts vara förutsatt att de pratar som kvinnor och följer kvinnliga regler. Män har ofta liknande synsätt, det är bara det att kvinnorna inte klarar av att konkurerra mot män i en homosocial manlig miljö. DÅ ropar de efter "positiv särbehandling" och "kvotering" för att sedan när de väl hamnat i männens miljö klaga på nästan varenda uttryck för manligthet i den miljön.

Detta är orsaken att killarna får sämre betyg i skolan idag. Det är en homosocial kvinnlig miljö i klassrummet tack vare jämställdhetskraven, kvinnorna släpps fram men killarna trivs inte alls.

#2  homosocial sthlmjesper
2004-09-15 07:01:07

Vad betyder homosocial ?
Betyder det ungefär att alla beter sig likadant oavsett kön ?

Jag tycker isåfall att det vore tråkigt om män och kvinnor var exakt lika i sitt beteende och utseende.
Jag ser denna mångfald som något positivt.
Därmot gillar jag inte att folk känner sig pressade eller tvingade att följa någon "norm" om kvinnligt eller manligt.

#3  återblick Jon B
2004-09-15 08:07:28

En tidigare tråd med samma rubrik, kvinnlig homosocialitet:
http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…

Sen fanns det en lång tråd om manlig homosocialitet:
http://www.feminetik.se/diskutera.php?fid=4&a…

#4  sthlmjesper Kerstin
2004-09-15 10:53:24

Nej, homosocial har inte den betydelsen som du menar.
Över huvud taget tycker jag det verkar som att det ordet börjar få en helt egen betydelse här inne på JÄIF...

#5  Betydelsen av ordet Homosocialism Billy
2004-09-15 16:55:16

Liten, ofullständig abc i feminism

http://indymedia.se/newswire/display_any/2561…

Sedan hittade jag en definition av Homosocialitet som lyder så här: "Det finns ett teoretiskt begrepp för manlig gemenskap som heter homosocialitet. Det går ut på att män beundrar, stöttar och backar upp varandra. På så sätt utestängs kvinnor i samhället på många olika sätt. En stor orsak till det är denna manliga gemenskap som är en av grundstenarna i samhället."

http://ksm.ituf.liu.se/ksm00/person.php?visa=25

JAG konstaterar att homosocialitet betyder exakt vad jag trodde det betydde och att den ENDA orsaken feminister kan kritisera användningen av ordet i kvinnligt sammanhang är att det är ett sexistiskt uttryck som enligt dem bara gäller män.

"Separatism = i det här sammanhanget strikt kvinnliga gemenskaper där kvinnor t ex träffas och peppar varandra, jämför erfarenheter, pratar i lugn och ro, gör saker tillsammans - i syfte att kunna delta i det offentliga och artikulera sig politiskt utan att bli överkörda av sossepampväldet, den mansdominerade styrelsen etc."

Separatism är alltså såvitt jag kan bedöma EXAKT samma sak som homosocialism det är bara det att kvinnorna tycker att homosocialism bara får användas på män. Jag börjar ärligt talat tröttna rejält på alla enkönade ord feministiska forskare hittar på för att beskriva män negativt utan att få samma skit släng i ansiktet tillbaka. Ta bara SEXISM exempelvis... i nationalencyclopedin (www.ne.se) kan man läsa:

sexism, nedvärdering av kvinnan på grund av hennes kön

Sålunda kan inte män utsättas för sexism, kul eller hur. Inte heller kan män utsättas för negativa effekter på grund av kvinnors homosocialitet, Homosocialitet gäller ju enbart mäns gemenskap,

Nu väntar jag bara på att en feminist förklarar varför man inte får kalla kvinnlig homosocialitet, homosocialitet utan skall tvingas använda det mindre laddade SEPARATISM när kvinnor skapar enkönade miljöer.

#6  hm Kerstin
2004-09-15 17:09:50

har feministiska forskare hittat på begreppet sexism?

är homosocialitet mindre laddat än separatism?

#7  Kerstin Nils
2004-09-15 17:47:52

"är homosocialitet mindre laddat än separatism?"

Varför särbehandla pga kön oavsett laddning?

#8  Kerstin Billy
2004-09-15 20:04:34

Hade du följt min länk och slagit in sexism på "sök" hade du redan vetat svaret på den frågan. Men för att det inte skall råda några som helst tvivel så citerar jag www.ne.se

"sexism (en bildning till eng. sex 'kön' i analogi med rasism), nedvärdering av kvinnan på grund av hennes kön. Begreppet introducerades på 1960-talet av feministiska forskare som en parallell till begreppet rasism"

Svaret på frågan är alltså ja.

Vad gäller homosocialitet/separatism tycker jag definitivt definieringen hur mäns homosocialitet UTESTÄNGER kvinnor är mer laddad än kvinnornas separatism som enbart går ut på att slippa sossepampväldet enligt texten.

Dessutom anser jag att homosocialitet är ett sexistiskt uttryck eftersom det gör skillnad på kön. Fast egentligen är dt nog bara kvinnorna som diskuterar runt det som är sexistiska frö i NE står denna definition att finna:

"homosocialite´t subst. ~en
ORDLED: homo-soci-al-itet-en
• det att (i en viss social miljö) endast det ena könet är representerat el. i varje fall kraftigt överrepresenterat"

Med den definitionen är inte själva ordet sexistiskt, dock innebär den definitionen också att invändningarna mot att använda homosocialitet när kvinnor överrepresenterar sina egna önskemål på männen saknar grund. Sålunda är mitt översta inlägg korrekt och jag väntar fortfarande på svar angående den kvinnliga homosocialiteten/saparatismen vilken jag anser utestänger männen på alla sätt förutom fysiskt. Männen tillåts vara där men hr i övrigt inget att säga till om de inte fäörljer de kvinnliga reglerna, i mitt tycke en klart homosocial miljö.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?