feminetik.se feminetik.se

Just nu 18 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vad tycker ni om trovärdighetsbevisning i domstol?


Gå till senaste inlägget#1  Vad tycker ni om trovärdighetsbevisning i domstol? Pattaya
2006-05-30 10:55:16

Detta används ju tex i sexualmål. Bägge parterna lägger fram sin sak men det saknas all form av teknisk eller annan bevisning. Den som är mest trovärdig "vinner" domstolens sympati. Nu vill T Bodström dessutom införa vittnespsykologer igen som skall få "specialutbildning". Kan det förbättra rättssäkerheten eller inte?

#2  Tyvarr... Fabian
2006-05-30 11:37:49

...verkar det som om beviskraven i sexualmal kommer att förbli laga pga. av det politiska trycket att döma.

Av den anledningen tror jag vittnespsykologer kommer att hjalpa till. Ett offer som ljuger ar sallan tillrackligt intelligent och tranad för att kunne övertyga en val utbildad (och intelligent) psykolog.

Problemet ar att det kommer att bli mindre domar.

#3  Sv: Vad tycker ni om trovärdighetsbevisning i domstol? NoManIsAnIsland
2006-05-30 17:41:23

Nå hellre färre och rikta än fler och felkaktiga domar. Är ju groteskt som det är nu, dels döms oskyldiga och dels kommer de riktiga förövarna då undan (vilket i sin tur blir ännu en kränkning av offret: vi gör oss inte ens besväret att döma rätt person).

#4  Sv: Vad tycker ni om trovärdighetsbevisning i domstol? NoManIsAnIsland
2006-05-30 17:42:33

riktiga skall det förstås stå ovan.

#5  Sv: Vad tycker ni om trovärdighetsbevisning i domstol? Mumriken
2006-05-30 20:04:11

Det är ju två helt motstridiga problem som hamnar i fokus i sexualmålsbrott:

- Hur skall man "bevisa" brott i fall där bevisningen av naturliga skäl oftast inte kan baseras på konkreta spår (frånsett DNA, möjligen) eller vittnesuppgifter?

- Hur skall man undvika att riskera att personer döms utan att vara skyldiga, bara för att de inte anses vara trovärdiga?

Här står rättssystemet inför ett stort problem, och tyvärr tycker jag tendensen verkar gå mer och mer mot att man tycker det är OK att man offrar några oskyldiga stackare, för att få fast fler brottslingar.

Vad kommer påverka trovärdighetsbevisningen? Om jag uppträder med skägg, ring i örat och tatuering på armen, gentemot en oklanderligt klädd mamma som har barnet på knät, är det jag eller hon som kommer anses mest trovärdig?

Idag ser jag en stor risk för att en person som t.ex. ägnar sig åt BDSM, om han "upptäcks" kommer att betraktas som ytterst suspekt, och förmodligen en misshandlare by default.

#6  # 5 Pattaya
2006-05-31 13:16:24

BDSM ÄR suspekt...

#7  Sv: Vad tycker ni om trovärdighetsbevisning i domstol? Sopasopa
2006-05-31 13:43:00

NoManIsanIsland sa:
Nå hellre färre och rikta än fler och felkaktiga domar. Är ju groteskt som det är nu, dels döms oskyldiga och dels kommer de riktiga förövarna då undan (vilket i sin tur blir ännu en kränkning av offret: vi gör oss inte ens besväret att döma rätt person).


Jag är helt ense med dig. Fast om vi tittar på klassiska våldtäcktsmål där förövaren/förövarna gått fria eller när en oskyldig blivit dömd så ser vi att utredningarna har varit näst intill värdelösa eller att rätten redan hade bestämt sig. Ta t.ex. kvinnan som blev våldtagen för några år sedan efter att ha följt med några män hem. Det var ju uppenbart att männen våldtog henne men att de inte kunde bevisa vem som var mest aktiv. Här var ju förundersökningarna dåligt gjorda. Samma sk var det med den 13-åriga flickan som var stupfull och inte kunde säga Nej. Det var ju uppenbart att de våldtog henne. Men nej, männen går fria. Vi kan också nämna det omvända då män har blivit felaktigt dömda för incest. Ta t.ex. fallet Ulf. Det var ju uppenbart att flickan ljög och att psykologen fejkade sina resultat. Detta borde ju rätten ha sett och avslöjat. Eller ta den mannen som ägde hästar. På somrarna ordnade han och sin fru ridläger åt unga tjejer. Två av tjejerna blev osams med honom och anklagade honom för våldtäckt. Då blev andra tjejer tvingade att tala inför en polisutredare som beordrade att de också hade blivit utsatta fast de vägrade att erkänna detta. Sedan visade det sig att en av flickorna som anmälde våldtäckten sa att hon hittade på detta. SVT gjorde en dokumentär om händelsen och det framkom att polisutredaren, åklagaren och nämndemän redan hade bestämt sig. Då kan vi också anta händer där det verkligen har hänt en våldtäckt. Man singlar slant om vilken dom det ska bli. Ju mer och mer man studerar våldtäcktsmål - verkliga eller oskyldiga - så ser vi att rätten inte är mogen sitt uppdrag.

Vi pratar här om ändrade lagar å så. Men som framkommit så börjar allt fler inse att vem som helst inteska få syssla med sådana här mål. Det har varit uppenbart att åklagare, polis och domare har klantat sig.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?