feminetik.se feminetik.se

Just nu 21 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Få tycker att kvotering är viktigt.


Gå till senaste inlägget#1  Få tycker att kvotering är viktigt. Pattaya
2006-05-29 16:42:32

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&…

Vilken kvinna vill kvoteras in för att hon är kvinna och inte för att hon är mest kompetent i första hand?

#2  Sv: Få tycker att kvotering är viktigt. Faktum
2006-05-29 16:56:25

De kvinnor som bara är ute efter makt?

#3  Sv: Få tycker att kvotering är viktigt. KjellAke
2006-05-29 18:05:24

Alltså, "få" tycker jag är en kraftig underdrift.

Följande citat är det jag oroas över:
DN sa:

Dessutom tycker sju av tio att det är fel att lagstifta om att privata företag ska ha en viss fördelning mellan män och kvinnor i sina styrelser.


30% således för. Om detta är kvinnor, vilket jag misstänker, så är det en stor andel kvinnor (borde bli 60%) i Sverige som inte har några betänkligheter mot gräddfiler och annat fusk!

#4  Sv: Få tycker att kvotering är viktigt. LillAnders
2006-05-29 18:10:28

KjellAke sa:
30% således för. Om detta är kvinnor, vilket jag misstänker, så är det en stor andel kvinnor (borde bli 60%) i Sverige som inte har några betänkligheter mot gräddfiler och annat fusk!


Du drar fel slutsats. De här personerna anser att män har en övervikt i styrelserna p g a fusk och manliga gräddfiler. Detta vill de ställa till rätta.

#5  Sv: Få tycker att kvotering är viktigt. Clajo2
2006-05-29 18:18:42

Ett lagförslag om kvotering vore kränkande för de kunniga, kompetenta och erfarna kvinnor som finns i näringslivet, Risken finns att de skulle känna: "Sitter jag här för att jag är inkvoterad?"


men männen kanske bör tänke "sitter jag här för att jag är man?"

#6  LillAnders Gullegubben
2006-05-29 18:18:53

Så du menar att inkompetenta män skall ersättas av inkompetenta kvinnor?

Det är ungefär som dem som stryker alla manliga namn på ett partis valsedel. De tycker att männen utnyttjar väljarnas ointresse för att ta sig fram och vill istället att kvinnor vars kompetens de inte känner och alltså måste hålla för minst lika inkompetenta som männen skall träda i deras ställe.

#7  Clajo2 Gullegubben
2006-05-29 18:21:34

Och VD-arnas fruar kan tänka "Jag kanske sitter här för att jag är kvinna".

#8  LillAnders KjellAke
2006-05-29 18:32:46

Jag har hört det där resonemanget förr, det är ett feministiskt slagord.

Hur menar du att de tänker egentligen. Hur skulle denna kvotering baserad på kön gått till? Har du några ideer? Hur väljs styrelsemedlemmar på grund av att de är män?

#9  Gullegubben KjellAke
2006-05-29 18:34:56

Det roliga med VD-fruarna gynnas utan att ens behöva lyfta ett finger. De får alla fördelar med VD jobbet (pengarna) utan att behöva göra det själv.

#10  KjellAke Clajo2
2006-05-30 11:34:38

Är det verligen på grund av inkompetens som det finns få kvinnor, invandrare och handikappade i styrelserummen?
Eller kan man tänka sig en enklare förklaring?
Och är detta något som bör förändras?
Och i så fall, hur kan det förändras?

#11  6 Gullegubben LillAnders
2006-05-30 11:38:17

Jag vill inte ha kvotering till bolagsstyrelser så jag förstår inte var du fått den uppfattningen. Jag förklarar bara den felaktiga slutsatsen.

#12  8 KjellAke LillAnders
2006-05-30 11:44:38

Det är ingen kvotering i den bemärkelsen att en viss kvot män ska väljas in, utan i att kön ses som en merit för styrelsearbete. En del förklarar det med att en ond cirkel som måste brytas. Att män väljer män för de ingår i varandras kretsar, att man väljer män av gammal vana. Själv tror jag också att kvinnor väljs bort i viss mån för att de saknar erfarenhet, och den avsaknaden kommer för att män i högre grad har chefsposter.

#13  LillAnders Gullegubben
2006-05-30 12:11:31

Men om du skulle uttala dig om kvoteringsförespråkarna istället för deras kritiker?

De är inte tydliga om de vill att männen skall bort för att de är inkompetenta eller för att de är män. Jag antar att de skall bort för att de är män, annars skulle förslagen se annorlunda ut.

#14  Sv: Få tycker att kvotering är viktigt. LillAnders
2006-05-30 14:49:44

Jag förklarade som sagt bara några av argumeneten bakom kvotering. Att tro att anledningen är att gräddfila in folk i styrelserna är fel. Om man är emot kvotering så kan det trots allt vara bra att förstå argumenten, iallafall om man är intresserad av att kunna fatta egna självständiga beslut istället för att haka på resten av gänget.

#15  14 till Gullegubbens 13 LillAnders
2006-05-30 14:50:33

.

#16  LillAnders Gullegubben
2006-05-30 15:49:28

svenskaflicka verkar mena att männen skall bort för att de är inkompetenta, inte för att de är män.

"Den andra delen är dels fråga om egen erfarenhet och även andras bedömningar. Men det går givetvis inte att bevisa, det beror på vilka mått en har på kompetens etc. Och detta är förstås kopplat till att kvinnor måste prestera mycket mer för att nå samma positioner som män - därmed blir de mer kompetenta."

Samtidigt är hon så vag att det inte framgår säkert om det är inkompetensen eller det manliga könet som hon tycker är diskvalificerande.

Om det är inkompetensen som är avgörande, blir min undran om det inte också finns män som är mer kompetenta än de män som sitter i dagens styrelser och därmed om inte inkompetensproblemet lika gärna kan lösas genom att kvotera in kompetenta män.

Vad tror du är viktigast för kvoteringsförespråkarna, kompetens eller kön?

#17  16 Gullegubben LillAnders
2006-05-30 16:21:03

Jag tänker inte gissa vad svenskaflicka menar i en annan tråd, men jag kan svara på din fundering och på din fråga.

Det finns naturligtvis aldrig någon säkerhet att man valt den mest kvalificerade sökanden för ett jobb. Och när det gäller handplockade personer, som styrelseledamöter – de ansöker inte via Arbetsförmedlingen, så blir kontaktnät, subjektiv bedömning osv en stor faktor skulle jag tro. Om det finns en föreställning att könet man skulle vara en kvalifikation i sig så är det något som är fel. Jag håller inte detta för omöjligt, jag har nämligen stött på flera personer som på allvar påstår att kvinnor kör bil sämre, är bättre med barn och att de inte har ett rakt språk. Alltså svepande generaliseringar om att kvinnor är bra eller dåliga på det som anses vara kvinnligt respektive manligt. Varför skulle inte tjänsten styrelseledamot –manligt – kunna trigga samma värdegrund hos en del människor? Det här fenomenet finns hos män såväl som kvinnor och ett sätt att motverka detta är att få in fler kvinnor så att styrelseledamot blir mindre ”manligt”. Själv tror jag som sagt mycket på att det saknas ett stort urval av kvinnor jämfört med män. Många kvinnor når inte så långt i karriären att de blir aktuella för styrelseuppdrag för de saknar chefserfarenhet på hög nivå. Jag tycker vi ska börja att kolla på den biten istället för att börja på the very top.

Jag vet inte vad kvoteringsförespråkare tycker är viktigt – kompetens eller kön för tanken är ju att mer lika kön ska leda till fokus på kompetens. Det är nog få som förespråkar kvotering som nåt mål, utan det ska ses som en metod. När det gäller kvotering till statliga myndigheter osv så är det en annan sak. Där kan kvotering vara ett mål i den bemärkelsen att det ska representera folket och att kön då är så pass avgörande faktor (medfödd eller social) i samhället att 349 manliga riskdagsledamöter skulle företräda kvinnor sämre än män.

#18  LillAnders Gullegubben
2006-05-30 16:40:52

Kvotering leder med 100 procent säkerhet till fler av det inkvoterade könet. Sannolikheten för ökad kompetens är mindre och säkert i många fall negativ också.

I politiken går det inte att skilja mål från medel. Om medlen avviker från målet, så kommer det bli svårare att uppnå målet. Om målet är att kön inte skall spela roll bara kompetens, så avviker medlet könskvotering från målet så mycket att det kommer att bli svårare att uppnå målet.

Vad gäller riksdagen undrar jag om det bara är var gäller könet som det är viktigare att sammansättningen avspeglar befolkningen än att bästa "kompetens" kommer fram. Valsystemet är gjort så, att geografiskt ursprung skall vara viktigare än "kompetens", men här fuskas det en hel del för att man anser att "kompetensen" blir alltför lidande om man håller för hårt på geografiskt ursprung. Jag antar att samma mekanismer gör sig gällande vad gäller inkvotering av kvinnor men att det är farligare att rätta till det misstaget.

#19  Sv: Få tycker att kvotering är viktigt. Aranarth
2006-05-30 17:04:59

Kvotering är på alla plan det dummaste och minst effektiva sättet att få in fler kvinnor och handikappade och utlänningar i styrelser och på chefsposter.

Den största effekten blir att alla kvinnor i chefsställning misstros deras mandat undergrävs och att alla kvinnor handikappade och utlänningar oavsett kompetens kommer att stämplas som kvoterade och drför mindre kompetenta och vars åsikt och ideér är mindre intressanta osv.

Därför är det bra att få bryr sig om kvotering men det är itne bra att så passmånga som 30% av folket vill ha kvotering!

Antagligen har de int eresonerat på detta sätt utan ser bara vägen fram och upp för de själva...

jaja sånt e livet.

#20  Clajo #10 KjellAke
2006-05-30 20:26:36

Jag tror inte det men utesluter det inte heller, vad gäller kvinnor alltså. Invandrare och handikappade är inte jämförbart alls. Knasigt att dra in det i sammanhanget.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?