feminetik.se feminetik.se

Just nu 20 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Vill kvinnor ha jamlika forhallanden?


Gå till senaste inlägget#1  Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? Gullegubben
2006-05-27 22:44:51

Kalles trad fick mig att borja fundera pa hur vanligt det ar att kvinnor verkligen vill ha jamlika forhallanden. Jag tror att kvinnor vill ha det i viss man men oftast inte men att det ar fult att erkanna det oppet. Jag skulle gissa att fler man vill ha jamlika forhallanden, kanske 30-40 procent jamfort med kvinnors 10-20 procent. 80-90 procent av kvinnorna vill att mannen skall leda och ta befalet och ansvaret. Om en kvinna anpassar sig till mannen, ar han ansvarig for henne ocksa. Om en man anpassar sig till en kvinna, ar det helt frivilligt fran hans sida och han har bara sig sjalv att skylla om det visar sig ha varit en dum ide. Mitt intryck ar att manga kvinnor blir olyckliga, frustrerade och trotta av att inte bli ledda och att vara tillsammans med en man som onskar att kvinnan tar ansvar och egna initiativ. Kvinnan gor inget eller valdigt lite at det hallet men bara tanken att behova gora nagot sadant, gor henne trott, frustrerad och olycklig. Kvinnan vill inte att mannen skall resonera med henne och kompromissa, utan att han skall gora det han sjalv vill, men att det skall sammanfalla med vad hon sjalv onskar. Han skall gora ratt, utan att hon skall behova forklara vad som ar ratt, det vet hon nar hon kanner att det ar ratt.

Forstar ni vad jag menar?

Det manliga idealet ar mannen som gar sin egen vag och hellre ar ensam an att anpassa sig. En man som, likt Kalle, jobbar for att ett forhallande skall bli bra, far ingen cred for det, eftersom mannen forutsatts gora det han sjalv vill, inte det som han tror att nagon annan vill att han skall gora.

#2  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? suvi
2006-05-27 22:54:38

GG sa:
Mitt intryck ar att manga kvinnor blir olyckliga, frustrerade och trotta av att inte bli ledda och att vara tillsammans med en man som onskar att kvinnan tar ansvar och egna initiativ.

Det finns stunder när jag får en sån otrolig glädjefnatt över min sexuella läggning, nu är det en sån stund, tack för den GG. :-D

#3  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? kezo
2006-05-27 23:03:34

CITAT: "Forstar ni vad jag menar?" SLUT CITAT

Nej.

CITAT: "Kvinnan vill inte att mannen skall resonera med henne och kompromissa, utan att han skall gora det han sjalv vill, men att det skall sammanfalla med vad hon sjalv onskar." SLUT CITAT

Det är väl inte samma sak som att hon vill att han ska "ta befälet"? Om hon ändå vill att han ska göra det hon vill.

Något inkonsekvent resonemang måste jag säga.

Förresten, dags att tala ur skägget? Om ditt syfte är att få fram att det är kvinnors fel att förhållanden är dåliga och att kvinnor får skylla sig själva för att samhället ser ut som det gör - säg det rakt ut istället för att starta tråd efter tråd där du bara snårar in dig.

#4  Suvi kezo
2006-05-27 23:05:34

Det beror nog på vilka män det gäller... Använd INTE jäif som måttstock och norm! (OBS, endast mitt tips, någon annan kan ju vara av en annan uppfattning...)

#5  Tillägg suvi kezo
2006-05-27 23:07:05

Och i rättvisans namn naturligtvis vilka kvinnor det handlar om också.

#6  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? suvi
2006-05-27 23:22:17

kezo:
Jag tror GG, på sitt sätt, faktiskt uttrycker det heterosexuella parförhållandets problematik på ett utmärkt sätt. Den heteronormativa attityden att heterosexuella kvinnor vill vara underordnade i ett parförhållande, allt enligt den gamla hederliga könsrollskonservativa synsättet.

#7  kezo Gullegubben
2006-05-27 23:26:16

"Förresten, dags att tala ur skägget? Om ditt syfte är att få fram att det är kvinnors fel att förhållanden är dåliga och att kvinnor får skylla sig själva för att samhället ser ut som det gör - säg det rakt ut istället för att starta tråd efter tråd där du bara snårar in dig."

Det ar klart att det ar kvinnors fel att samhallet ser ut som det gor.

Eller finns det folk som menar att allt ont kommer fran mannen och allt gott fran kvinnorna?

Jag uttrycker mig sa gott jag kan om saker som jag bryr mig om. Hacka inte pa mig for det.

#8  Sv: suvi kezo
2006-05-27 23:31:39

Jag har aldrig träffat någon - man eller kvinna - som vill vara underordnad på det sätt som GG beskriver. Däremot har jag träffat relativt många män och kvinnor som helt eller till viss del vill hålla fast vid en traditionell rollfördelning när det gäller arbetsuppgifter, främst i hemmet.

#9  GG kezo
2006-05-27 23:33:41

Jag hackar inte på dig, jag önskar bara att du kunde klargöra syfte och motiv med dessa återkommande trådar. Så länge det inte sker, har jag svårt att ta dem på fullt allvar.

#10  suvi BoyNamedSue
2006-05-27 23:34:12

Det finns stunder när jag får en sån otrolig glädjefnatt över min sexuella läggning, nu är det en sån stund, tack för den GG. :-D

Men hur kan du bli glad suvi? Två kvinnor under samma tak måste ju leda till total handlingsförlamning!!! För att inte tala om kaos då ingen av er någonsin kan bestämma er och så hemskt för er att ni måste kommunicera och resonera med varandra när ni bägge egentligen bara önskar att ni fick anpassa er till den andres tankar.

Nej, jag lider med dig suvi. Om du vill kan jag tala er bägge tillrätta så kan ni luta er mot min håriga bringa och bara låta all frustration rinna av.

#11  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? kezo
2006-05-27 23:35:06

"Eller finns det folk som menar att allt ont kommer fran mannen och allt gott fran kvinnorna?"

Jag tror att du förstod vad jag menade. Och ovanstående undran säger mer om dig än om mig.

#12  kezo Gullegubben
2006-05-27 23:36:18

"Det är väl inte samma sak som att hon vill att han ska "ta befälet"? Om hon ändå vill att han ska göra det hon vill."

Jag uppfattar det som att det ingar i mansidealet att chansa, utan att ha fullstandig info, och att sta for konsekvenserna av att ha satsat fel.

Mannen kan

a) gissa ratt, och da ar han en man som "ser" kvinnan,
b) gissa fel, och da ar han en klumpig skitstovel eller fjant, eller
c) vanta och forsoka fa veta mer, och da ar han en ljummen, omanlig velputte, "too little and too late", taget har redan gatt.

Tycker inte du att det ingar i mansidealet att chansa, att agera och att ta ansvar?

#13  kezo Gullegubben
2006-05-27 23:48:37

"Eller finns det folk som menar att allt ont kommer fran mannen och allt gott fran kvinnorna?"

Jag tror att du förstod vad jag menade. Och ovanstående undran säger mer om dig än om mig.

Jag fattar inte vad DU ar ute efter. Jag spekulerar och vill se om det finns nagon som tror pa mina spekulationer. Om vi utgar ifran att atminstone en del av allt ont och dumt kommer fran kvinnorna, ar det val intressant att ta reda pa vad kvinnor gor for ont och dumt och varfor.

Jag presenterar en spekulation eller en teori om hur kvinnor uppratthaller konsrollerna. Konsrollerna lever och har halsan, men sa fort jag skriver nagot om hur jag tror att kvinnor bidrar till att uppratthalla dem, later det plotsligt som att konsrollerna inte alls ar sa starka.

#14  Nja kezo
2006-05-27 23:51:19

snarare tycker jag att det ligger i mansidelalet att vara rak och be om klara och konkreta besked när sådana krävs. Intuitiv lyhördhet för andras behov och önskningar hör snarare den traditionella kvinnorollen till. Det som har hänt de senaste decennierna, är väl att detta - naturligtvis inom rimliga gränser - har börjat ses som en positiv egenskap hos _båda_ könen. Det kan förstås hända att det i vissa kvinnors medvetanden har slagit över så att de förväntar sig regelrätt tankeläsning av sina män. Ungefär som kvinnan som surt tycker att mannen ska diska all disk istället för hälften, för att hennes förmödrar minsann har diskat allt åt en massa karlar i tusentals år...

Materiarkat som någon slags vedergälling och kompensation, på klarspråk.

Detta är djupt beklagligt men nej, jag anser att det är ett relativt marginellt problem och inte något som förekommer i alla, eller ens de flesta förhållanden. De flesta är väl medvetna om att partnern inte är någon tankeläsare. Båda könen kan dock ibland - p ga känslomässiga skäl, osäkerhet mm - agera som om de önskade eller krävde att partnern var det. Jag har märkt liknande tendenser hos män också.

#15  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? kezo
2006-05-28 00:00:46

I Kalles fall (som du tog upp som exempel), skulle jag snarare påstå att omvända könsroller råder, i alla fall om vi ska gå efter nidbilden och inte det harmoniska könsrollsparet. (Det finns ju trots allt såna också...) Han försöker med alla medel förstå sin partner och tala om deras gemensamma problem - hon vägrar lyssna och ta till sig det, tycker att "det är väl bra som det är". Samma sak som får många kvinnor att ta ut skilsmässa - enligt de själva i varje fall.

#16  kezo Gullegubben
2006-05-28 00:14:50

"Intuitiv lyhördhet för andras behov och önskningar hör snarare den traditionella kvinnorollen till."

Det stammer. Det idealet ar sa starkt att manga kvinnor inbillar sig att de uppfyller det hur langt de an ligger ifran det.

Fast detta ideal ingar i kvinnors ideal for den romantiske mannen ocksa. Din beskrivning av mansidealet passar inte in pa den romantiske mannen som tar kvinnan som en stormvind och verkligen ser henne, han later mer som en kamrerstyp.

#17  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? Vasadu
2006-05-28 00:32:17

Jag måste hålla med Gullegubben här lite faktiskt. Tycker inte alls de verkar som så många kvinnor önskar jämnlika förhållanden. Eller om man frågar dem så önskar de nog de, men när de kommer till agerande så blir absolut inte så. Upplever de som väldigt vanligt, och väldigt irriterande! Tror inte jag skulle gå med på att ha en tjej som beter sig på de viset.

Tror de om GG säger om att många tjejer vill ha någon kille som leder, mycket vanligt. De betyder inte att han bestämmer dock. Tror många tjejer bestämmer rätt mycke i förhållandet. De bestämmer vad som ska göras, sen får killen styra upp de praktiska lite så tror jag är rätt vanligt. Men inte speciellt jämnlikt tycker inte jag. Man tar på sig massa roller mot varandra och är inte två individer som sammarbetar.

Å andra sidan känner jag en del som faktiskt arbetar aktivt för att de ska vara jämnlikt (utan att nödvändigtvis kalla sig feminister). Genom att säga ifrån om deras kille försöker bjuda hela tiden, och ser till att bjuda skälva också. Även vara drivande när saker ska göras ect också. Men de är långt ifrån alla.

#18  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? Kruzze
2006-05-28 03:38:19

Ett av de absolut bästa sätten att bli betraktad som en potentiell relation/sexpartner av en kvinna är att komma in i ett rum med människor (fikarum, fest eller liknande) och ta över kommandot över samtalet, och helst läxa upp några av de andra killarna verbalt. Den som inte tror mig kan testa själv och återkomma med svar. Givetvis kräver det en del pondus och mod men den som lyckas kan räkna med att bli rikligt belönad.

Om detta sen är ett tecken på att de flesta kvinnor vill att mannen ska ta befälet och leda i förhållandet låter jag vara osagt.

#19  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? Apoc
2006-05-29 03:39:22

Resonemanget kokar väl ner till ungefär:
* Många kvinnor är könsrollskonservativa.
* Det är svårt att vara man.

Och det får man väl hålla med om. Men det är knappast något argument mot feminismen.

Visst är det svårt om man som kille vill ha ett jämställt förhållande. Just för att många tjejer, precis som många killar, är rätt fast i sina könsroller. Så det blir ofta att man beter sig lite halv-könsrolligt. Jag antar ändå att feministiska tjejer har ungefär samma problem.

Och visst blir man irriterad när tjejer i vänskapskretsen tittar så där beundrande på killar som bara beter sig arrogant och tar plats från alla andra.

#20  Apoc heffaklumpen
2006-05-29 03:53:47

Och det får man väl hålla med om. Men det är knappast något argument mot feminismen.


Inte mot feminismen som helhet, men mot en del sorters feminism och kanske framförallt mot en del feminister.

Det är nog mest ett argument mot tolkandet av alla situationer till mäns nackdel. Uttalanden om att det är mäns ansvar och att män är överordnade o.s.v.

#21  Apoc Gullegubben
2006-05-29 03:58:17

Det brukar ofta talas om att man maste lamna plats at kvinnor, fast jag tycker inte att kvinnliga feminister verkligen uppmanar andra kvinnor att lamna man plats att inte folja sin konsroll. Jag ser tvartom manga tecken pa att aven kvinnliga feminister garna ser att man blir kvar i sin konsroll.

Manga kvinnor belonar man som haller sig till konsrollen och straffar dem som inte foljer den. Jag har inte sett nagra tecken pa att kvinnliga feminister avviker signifikant pa denna punkt.

Det vore kladsamt med lite soulsearching och "bekannelser" pa denna punkt. Ibland far man intrycket att feminister menar att de inte bidrar till konsrollerna bara for att de kallar sig feminister, eller om de bidrar, sa ar det pa ett sjalvdestruktivt, sjalutplanande satt och aldrig pa ett "self serving" satt.

#22  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? TheCarolinch
2006-05-29 08:35:03

för att återknyta till ursprungsfrågan:

ja tack! hemskt gärna.

#23  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? FemAspirant
2006-05-29 09:07:45

Gullegubben sa:
Forstar ni vad jag menar?


Klart som vatten. Jag har sett samma sak.

Apoc sa:
Resonemanget kokar väl ner till ungefär:
* Många kvinnor är könsrollskonservativa.
* Det är svårt att vara man.


Visst gör det. I teorin borde det inte gå på tvärs mot feminism det minsta lilla. I alla fall om man lyssnar till hur feminister beskriver feminismen.

Apoc sa:
Och det får man väl hålla med om. Men det är knappast något argument mot feminismen.


Den här tråden i sig blir ju ett argument mot den när du är den första feministen som ger resonemanget någon validitet öht. Den gängse feministiska strategin är ju att slå ifrån sig ungefär på samma sätt som antifeministiska män slår ifrån sig när man påpekar rimliga utsagor som att män har mer makt i det offentliga livet och att det är ojämställt.

Apoc sa:
Visst är det svårt om man som kille vill ha ett jämställt förhållande. Just för att många tjejer, precis som många killar, är rätt fast i sina könsroller. Så det blir ofta att man beter sig lite halv-könsrolligt. Jag antar ändå att feministiska tjejer har ungefär samma problem.


Ja, fast feministiska tjejer har stöd av en feminism som gärna pratar om de specifika problem som finns med män som agerar könsrollsmässigt. Försöker man diskutera kvinnor som bevarar könsroller så går det bara fram till erkännandet om att både män och kvinnor skapar och bevarar könsroller. Försöker man sedan som GG i den här tråden diskutera specifikt så kan man räkna med föga feministiskt medhåll. Det är lite smått oroande.

Apoc sa:
Och visst blir man irriterad när tjejer i vänskapskretsen tittar så där beundrande på killar som bara beter sig arrogant och tar plats från alla andra.


Jag har svårt att bli irriterad på människor som bara försöker trivas och letar sätt att göra det på. De är formade och uppfostrade av sin omgivning. Då blir jag ungefär tusen ggr mer irriterad på sådant som jag uppfattar som hyckleri och ohederlighet.

#24  Feminetister Fabian
2006-05-29 10:07:04

...GG spetsade till det lite för mycket för min smak: bland annat tror jag inte ett dugg pa att kvinnor vill att man skall ta befalet. De flesta kvinnor vet mycket val hur de tar ut sin ratt i ett förhallande, ofta utan att bryta det yttre könsrollsmönstret.

Min fraga ar snarar till de feminetister som betvivlar GG's uppskattningar (mer man an kvinnor vill ha jamlika förhallanden). Varför skulle det inte vara sa? Det ar ju just i den privata sfaren som kvinnor har mest att förlora pa jamlikhet. De skulle ge upp sin överordning (vardemassigt sett), sina privilegier, chansen att bli försörjd, fa stanna hemma med barnen. Varför skulle de frivilligt ge upp dessa privilegier och ge dem till mannen nar de nu ar i en situation dar de kan behalla sina privilegier i den privata sfaren och trots detta möter, historiskt sett, nast intill obefintliga hinder om de nu vill göra karriar?

#25  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? Marta
2006-05-29 10:08:23

Jag kände en tjej som verkligen inte ville ha ett jämlikt förhållande. Hon tyckte att killen skulle bestämma 75% - "annars kan jag lika gärna vara med en tjej", sade hon.

#26  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? Kruzze
2006-05-29 10:26:07

Jag tror att det är mer än könsroller som gör att män tenderar att vara dominanta och att kvinnor tenderar att uppskatta det. Det är bara att se på alla institutitioner som startats av män och som är väldigt hierarkiska och som fortfarande lever kvar, t. ex. militären, byråkratin, rättsväsendet och företagsorganisationen. Därmed är inte sagt att det är fel med 100 % jämlika förhållanden, tvärtom kan jag tycka att de verkar mer tilltalande.

Kanske är det så enkelt att människor är olika?? Vissa män är mer dominanta och vissa kvinnor uppskattar det, samtidigt som vissa män och kvinnor är mer demokratiskt lagda och attraheras av varandra. Varför måste det hela tiden finnas strukturer och utarbetade (onda) planer som är roten till allt?

#27  Fabian BoyNamedSue
2006-05-29 11:05:05

Jag tror absolut det ligger något i det du säger om privilegier och överordning i hemmet. Sen tror jag iofs att det jämnar ut sig lite pga av kvinnan som klassisk "relationsspinnare", den rollen får ju henne att aktivt ta mer ansvar för och arbeta för en förbättring av relationen och där är ju jämställdhet en viktig byggsten ju mer medvetet samhälle vi lever i.

#28  BNS Fabian
2006-05-29 11:17:14

Jag förstod inte riktigt vart du ville saga med ditt inlagg... kanske du förklarar lite mer?

Jag tror ocksa att kvinnan lagger ner mer tankearbete pa relationen och hur den gar, medan mannen reduceras till en sorts brandman: han skall gripa in och köpa blommor för att kvinnan skall vara nöjd, men annars sitta vid sidan av och titta pa (förutom i början av ett förhallande förstas).

#29  FemAspirant Gullegubben
2006-05-29 15:01:52

"Jag har svårt att bli irriterad på människor som bara försöker trivas och letar sätt att göra det på. De är formade och uppfostrade av sin omgivning. Då blir jag ungefär tusen ggr mer irriterad på sådant som jag uppfattar som hyckleri och ohederlighet."

Huvudet på spiken!

Jag störs också mindre av konsekventa könsrollskramare än av intellektuellt ohederliga opportunister som lagar efter läglighet.

Som jag ser det kommer den intellektuellt hederliga feminismen aldrig få någon större supporterskara. Alla politiska rörelser *måste* ha ett ganska stort mått av populism och dubbelmoral, för att kunna vinna stöd.

#30  Fabian BoyNamedSue
2006-05-29 15:20:49

Jag tycker det är lite svårt att diskutera hur det är generellt när det gäller något så personligt som förhållanden men det jag ville säga med kvinnans ansvar för relationen är att i ett allt mer jämställt samhälle så förändras också synen på relationen: jämställdhet blir en av byggklossarna i det ideala förhållandet, i vår bild av kärlek. Eftersom kvinnan generellt tar (eller tar ifrån mannen, beroende på hur man ser det) ett större ansvar för relationen så kommer hon också jobba mer för att det egna förhållandet ska bli så likt idealet som möjligt.

Sen måste man väl skilja på relationer med eller utan barn. I barnlösa relationer tror jag det generellt finns en större jämställdhet.

#31  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? UppåtEmma
2006-05-29 15:21:36

Hallåååå!

var är alla upprörda kommentarer om generaliseringar om män och kvinnor och hur sexistisk Gullegubben är? Var är alla ni som är snabba på att reagera så fort en feminist uttalar sig på liknande sätt som Gg om könen?

apropå hyckleri och dubbelmoral...

#32  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? FemAspirant
2006-05-29 15:44:38

GG sa:
Huvudet på spiken!


tack.

GG sa:
Jag störs också mindre av konsekventa könsrollskramare än av intellektuellt ohederliga opportunister som lagar efter läglighet.

Ja. Det fina i kråksången med könsroller är ju att det är ett självbelönande system, upprätthållandet av könsroller betalar sig för varje individ. Ett stort fångarnas dilemma. http://susning.nu/F%E5ngarnas_dilemma

Feministers lösning tycks allt som oftast vara att män ska gå emot det beteende som ingår i och belönas av deras könsroll medan kvinnor bör har rätten att själva välja om de ens vill acceptera att det existerar fördelar med deras könsroll och att följandet av dessa könsroller skapar kontroll, inlåsningar, krav och nackdelar för män. _Speciellt_ för män som försöker bryta sitt eget könsrollsmönster. Eller som länken ovan beskriver det:

Antag att spelarna försöker komma överens om att byta strategi. Om den ene byter kan den andre tjäna ännu mer på att bryta överenskommelsen. Denna extra förbättring sker då på den andres bekostnad och skulle kunna betecknas som egoistisk.


UppåtEmma sa:
Hallåååå!

var är alla upprörda kommentarer om generaliseringar om män och kvinnor och hur sexistisk Gullegubben är? Var är alla ni som är snabba på att reagera så fort en feminist uttalar sig på liknande sätt som Gg om könen?

apropå hyckleri och dubbelmoral...


Det där lät mer grinigt än kort och rappt.

#33  Försöker igen FemAspirant
2006-05-29 15:45:15

GG sa:
Huvudet på spiken!


tack.

GG sa:
Jag störs också mindre av konsekventa könsrollskramare än av intellektuellt ohederliga opportunister som lagar efter läglighet.


Ja. Det fina i kråksången med könsroller är ju att det är ett självbelönande system, upprätthållandet av könsroller betalar sig för varje individ. Ett stort fångarnas dilemma. http://susning.nu/F%E5ngarnas_dilemma

Feministers lösning tycks allt som oftast vara att män ska gå emot det beteende som ingår i och belönas av deras könsroll medan kvinnor bör har rätten att själva välja om de ens vill acceptera att det existerar fördelar med deras könsroll och att följandet av dessa könsroller skapar kontroll, inlåsningar, krav och nackdelar för män. _Speciellt_ för män som försöker bryta sitt eget könsrollsmönster. Eller som länken ovan beskriver det:

Antag att spelarna försöker komma överens om att byta strategi. Om den ene byter kan den andre tjäna ännu mer på att bryta överenskommelsen. Denna extra förbättring sker då på den andres bekostnad och skulle kunna betecknas som egoistisk.


UppåtEmma sa:
Hallåååå!

var är alla upprörda kommentarer om generaliseringar om män och kvinnor och hur sexistisk Gullegubben är? Var är alla ni som är snabba på att reagera så fort en feminist uttalar sig på liknande sätt som Gg om könen?

apropå hyckleri och dubbelmoral...


Det där lät mer grinigt än kort och rappt.

#34  UE Gullegubben
2006-05-29 16:00:10

Men jag skriver ju tydligt att jag spekulerar och teoretiserar om vad jag antar gäller för 80-90 procent av alla kvinnor.

Vi är ju överens om att könsrollerna lever och har hälsan och att kvinnor upprätthåller könsrollerna.

Vad är det som du tycker att jag har fel i?

#35  Fabian Gullegubben
2006-05-29 16:12:19

"Min fraga ar snarar till de feminetister som betvivlar GG's uppskattningar (mer man an kvinnor vill ha jamlika förhallanden). Varför skulle det inte vara sa? Det ar ju just i den privata sfaren som kvinnor har mest att förlora pa jamlikhet. De skulle ge upp sin överordning (vardemassigt sett), sina privilegier, chansen att bli försörjd, fa stanna hemma med barnen. Varför skulle de frivilligt ge upp dessa privilegier och ge dem till mannen nar de nu ar i en situation dar de kan behalla sina privilegier i den privata sfaren och trots detta möter, historiskt sett, nast intill obefintliga hinder om de nu vill göra karriar?"

Jo, jag tycker också att det mesta tyder på att fler män än kvinnor har något att vinna på och önskar sig förändrade könsroller. Felet är att dessa män inte har något understöd. Könsrollskvinnor och feminister har så att säga ingått borgfred. Om feminister vore mer principfasta och intellektuellt hederliga, skulle de kunna få mycket stöd från den stora minoriteten av män som skulle vilja bryta könsrollsmöntret, om de bara gavs "utrymme" till det.

Jag skriver under på Roberts recept men om jag minns rätt var det ytterst få feminister som var principfasta nog att göra det.

#36  Gullegubben UppåtEmma
2006-05-29 16:19:05

du generaliserar kring kvinnor och män i negativa termer, något som ständigt kritiseras - främst när det görs om män - här på jäif. Jag bara undrade var de kritikerna är nu...

fö har jag inte mkt till övers för dina beskrivningar om förhållanden och människor i dem. om jag minns rätt så brukar du och din partner bruka våld mot varandra i frustrerade situationer, så jag vet inte om du är rätt person att analysera någon...

#37  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? FemAspirant
2006-05-29 16:28:49

UE sa:
du generaliserar kring kvinnor och män i negativa termer, något som ständigt kritiseras - främst när det görs om män - här på jäif. Jag bara undrade var de kritikerna är nu...


har du länk?

UE sa:
fö har jag inte mkt till övers för dina beskrivningar om förhållanden och människor i dem. om jag minns rätt så brukar du och din partner bruka våld mot varandra i frustrerade situationer, så jag vet inte om du är rätt person att analysera någon...


vad praktiskt...

#38  UE Gullegubben
2006-05-29 16:32:35

Ja, jag spekulerar om vad som gäller för majoriteten av alla kvinnor. Om det är i negativa termer vet jag inte, det beror väl på om man gillar könsroller eller inte. Här vill jag diskutera om hur kvinnor arbetar för att förstärka könsrollerna. Jag antar att du delar min uppfattning att många kvinnor faktiskt gör det och vill göra det. Det kan ju inte vara en tabu-fråga för en kvinnlig feminist, eller?

Den enda gång jag slagit min ex var när hon kritiserade mig för att jag inte följde den manliga könsrollen, i detta fall att jag inte hittade rätt till hennes kompis lägenhet när jag körde bil. Jag gillar inte att tvingas vara man, jag föredrar att själv kunna bestämma hur manligt som är lagom manligt för mig.

#39  Gullegubben UppåtEmma
2006-05-29 20:07:16

spela inte dum, det klär dig inte. självklart är du mkt medveten om vi vilka termer du spekulerar om 80-90 % av alla kvinnor.

Men jag är inte intresserad av din "analys" av kvinnors beteende, för mig har du ingenting vettigt att säga i ämnet. sorry att jag är krass, jag gillar dig på andra sätt, men det är fakta.
Vad jag är nyfiken på är alla vart alla kritiska röster tagit vägen angående att ditt inlägg är generaliserande, ovetenskapligt och empiriskt...

#40  UE Gullegubben
2006-05-29 20:36:09

Vad vill du ha sagt?

Haller du med mig om att kvinnor uppratthaller konsrollerna? Ja eller nej?

Jag svarar "ja" och spekulerar och teoretisar om hur det gar till narmare i detalj.

Ar det grundfragan huruvida kvinnor uppratthaller konsrollerna som du inte haller med mig eller bara vad galler hur det gar till narmare exakt?

Om det ar den andra fragan vi skiljer oss at i, far du garna komma med din egen beskrivning. Jag vet inte om jag har ratt, men om du inte ger mig en annan teori att jamfora med, sa ar det val lite formatet av dig att bara saga att min teori ar dum.

#41  Gullegubben UppåtEmma
2006-05-29 21:48:01

din första fråga vet du redan svaret på, det är bara insinuant av dig att ställa den.

jag håller inte med dig i din grundlösa analys över hur 80-90% kvinnor känner, tycker och beter sig. Jag ser inte att du har någon grund i dina siffror överhuvudtaget. Jag är fortfarande inte intresserad av din teori, vad som intresserar mig är att du okritiskt får föra fram den på det sättet du gör.

Tycker inte du själv att det är märkligt att du får skriva och bete dig på ett sätt som kritiseras hårt av några/många jäifare att feminister gör? Eller är du högst medveten om dubbelmoralen och sitter och skrockar förnöjt för att du har kommit på att utnyttja det? ;)

#42  Sv: Vill kvinnor ha jamlika forhallanden? kezo
2006-05-29 22:38:26

GG:

Jag tror att du i själva verket trivs ganska bra som könsrollsman. Jag tycker att mycket av det du skriver tyder på det, när man läser mellan raderna.

#43  kezo Gullegubben
2006-05-29 23:08:54

Nix, dar ar du fel ute, kezo. Jag har alltid varit ganska dalig pa manliga eller framforallt grabbiga saker. Jag trivs sjalvfallet bra nar jag nagon lyckas med nagot manligt eller grabbigt, for livet ar betydligt lattare da, men pa det hela taget har jag en mer neutral an manlig essens. Utseendemassigt ligger jag nara det manliga idealet och det ar jag forstas glad over, fast det livet vore betydligt lattare om jag kunde backa upp det med manligt beteende. Jag skulle absolut inte vilja se mindre manlig ut, for att ligga narmare min mer neutrala essens. Fast allra helst vill jag traffa manniskor som ser till hjartat och som ser alla manniskor som sina syskon. Sadan vill jag bli sjalv ocksa. Om nagra liv.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?