feminetik.se feminetik.se

Just nu 27 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Gentlemanförvantningarna


Gå till senaste inlägget#1  Gentlemanförvantningarna Fabian
2006-05-26 11:07:01

Igar tog jag och tva kvinnliga kollegor bilen, körde en bit, och at lunch.

Nar vi kom tillbaka körde jag in i garaget, parkerade bilen, och vi promenerade gemensamt ut.

Nar jag kom upp stod en kollega dar (en aldre herre) och sade, halvt pa allvar, att det inte var sarskilt artig av mig att inte köra damerna fram till porten (hade jag gjort det hade jag behövt köra runt halva stan till garaget eftersom det ar enkelriktat).

Hur skall man försvara sig mot sadana förvantningar???? Som kvinna kan man vara tuff. Men som man ar man bara hansynslös.

#2  Sv: Gentlemanförvantningarna UppåtEmma
2006-05-26 11:25:06

äsch, jag trodde det var fredagskramstråden :/

ja, det är nog enklare att bita av som kvinna i en sån situation. För hur du än vänder dig har du arslet bak vad gäller den äldre herren.

Det mest effektiva tror jag skulle vara att säga typ "mmm, men jag ser dem som jämlika, starka, vuxna människor fullt kapabla att gå den korta sträckan från parkeringen till dörren. Och jag är fullt förvissad om att de nog hade sagt till annars".
eller nåt liknande...

#3  Sv: Gentlemanförvantningarna Marta
2006-05-26 11:26:03

Du kan kanske säga att du inte betraktar kvinnligt kön som ett handikapp och att det är bra för både kvinnor och män att röra på sig.

Det du beskriver är inte det minsta hänsynslöst. Såvida de inte hade någon skada eller sjukdom som gjorde det svårt för dem att gå finns det ingen anledning att du skulle köra dem till porten.

#4  Sv: Gentlemanförvantningarna suvi
2006-05-26 11:28:06

Du behöver inte försvara dig alls, det är han som behöver fösvara sin könsrollskonservativa föreställning om kvinnor som handikappde varelser med behöv av dylika förmåner.

Kanske hans kommentar kom sig av avundsjukan för att "damerna" hellre lunchade med dig än med honom och han var tvungen att på nåt sätt att "ta dig ner på jorden" genom att ifrågasätta din könstillhörighet, kommentaren tyder på ett föminskande av din "manlighet".

#5  Sv: Gentlemanförvantningarna chalky
2006-05-26 11:38:15

gentlemannaandan är förlegad och förhoppningsvis snart bortglömd. den bygger på patriarkala strukturer och är till för att kvinnor ska få känna sej viktiga i en värld där dom vanligtvis förbises. om dom får känna sej viktiga ibland så gör dom inte uppror. dessutom är det, precis som UppåtEmma och Marta poängterar något som bara praktiseras av människor som anser att kvinnor inte är kapabla att ta vara på sej själva. jag brukar också få pikar för sånt där, och jag brukar bara förklara att jag inte tror på gentlemannaandan.

#6  Sv: Gentlemanförvantningarna Pattaya
2006-05-26 12:12:45

Ja, ja säger jag åt en del av svaren. Men många av er kvinnor förväntar sig tex att mannen skall betala hela notan på krogen om ni går på en date. Att han skall hålla upp dörren och kanske t.o.m följa er till porten. Men jag kör en ny stil. Fullständig jämlikhet. Och håller inte upp dörrar längre som ett ex. Får jag en kommentar så svarar jag att det är 2006 och att det råder jämlikhet. Praktiserade icke-gentlemanstilen igår på Ikea-bussen när jag prejade en kvinna som ville ta sig förbi mig in i bussen pga att hon var just kvinna och jag en man som borde hålla mig tillbaka. En njutningsfull stund att minnas!

Ps. Jag var där, på IKEA, för att köpa badhanddukar för 9 kr st.
Det var kaos. Jag och 615 kinnor i alla åldrar... Ds.

#7  Sv: Gentlemanförvantningarna Karra
2006-05-26 12:18:56

Jag tycker iofs att hålla upp dörren o dyl hör till normalt folkvett. Men det gör man ju för både kvinnor och män. Gå med nån till porten kan man ju göra för att man njuter av sällskapet. Min kompis brukar t ex följa med mig till porten efter att vi varit på badhuset, trots att det är en omväg för henne, helt enkelt för att vi gillar att gå och snacka lite skit innan vi skiljs åt.

På IKEA är det f.ö. mest heteronormativa gravida par som härjar, tycker jag.

#8  Ok ok Fabian
2006-05-26 12:27:43


#9  Ok ok Fabian
2006-05-26 12:33:13

UppatEmmas förslag var kul.

Nu var situationen inte sa anklagande som en del förstod, utan mer ett skamt med en skymt av allvar. Den aldre kollegan ar ocksa en utomordentligt trevlig kollega som jag inte skulle konfrontera pa nagot satt. Sa jag behöver ett smartare satt att tackla den har sortens förvantningar (som jag ibland, kanske pga av min sexualitet, ar helt blind inför).

En del av er tolkar gentlemannatrenden som ett satt att förtrycka eller nedvardera kvinnor. Det tycker jag ar lite enkelt: det uttrycker minst lika mycket att kvinnor ar vardefulla som att kvinnor inte ar kapabla att ta hand om sig sjalva. Att INTE följa gentlemannatrenden ar alltsa nastan som att saga att kvinnor INTE ar vardefulla. Atminstone tolkas det sa.

#10  Fabian UppåtEmma
2006-05-26 12:42:29

om en inte tycker att kvinnor är mer värdefulla än män så är det lätt att tycka "gentlemannabereende" är rätt onödigt, när det är något som specifikt förväntas av män mot kvinnor.
Allmän artighet, hyfs och välvilja från män till kvinnor och män och från kvinnor till män och kvinnor dvs människor till människor är en annan sak.
Värde är för mig något vi sätter på varor, saker, objekt. Inte människor. Människor är ovärderliga. Och direkt vi börjar tala om att kvinnor har "ett värde"="är värdefulla" så osar det objektifierande för mig...

Hade du haft män i bilen så hade ju den äldre kollegan inte sagt någonting. Varför ska kvinnor inte kunna gå mellan parkeringen och dörren eller varför är inte män "värda" att få skjuts hela vägen fram enligt honom?

#11  Fabian kezo
2006-05-26 12:59:20

Det tolkas så, men det är helt fel. Det är ju män som ska hålla upp dörren för kvinnor, betala för kvinnor etc (enligt traditionen) - inte tvärtom. Och vad säger det egentligen, enligt det resonemang du tar upp? Att män inte är lika värdefulla som kvinnor?

Det man måste förstå, är att det varken är fel att bjuda eller följa ända hem eller hålla upp dörrar etc om situationen är sådan att det passar/ är nödvändigt. Till en del hör det, som Karra skriver, också till vanligt folkvett, att t ex inte smälla igen dörrar i ansiktet på folk. MEN det gäller BÅDA könen. Jag har flera gånger hållt upp dörren för stackars flyttgubbar el dyl, och någon gång t om hjälpt dem att lyfta något. Den vanligaste reaktionen är någon slags generad tacksamhet. För att det är deras jobb att göra det jag hjälper dem med, eller för att de är män?

#12  Pattaya Alkonost
2006-05-26 13:15:50

Jo, men det är ju trevligt att du kan anväda "jämställdhet" som ett alibi för att vara otrevlig.

#13  Sv: Gentlemanförvantningarna UppåtEmma
2006-05-26 13:28:15

ja så länge han är lika otrevlig mot kvinnor som män så är det väl okej. i annat fall är det diskriminerande.

#14  Sv: Gentlemanförvantningarna Mumriken
2006-05-26 19:59:23

Jag tycker det är intressant att se Fabians reflektion i #9 om vad gentlemannabeteendet betyder: en nedvärdering av någon som inte klarar något, eller en uppvärdering av någon som är värd extra uppmärksamhet.

Idag känns det som om man som sann manlig feminist måste göra just det som Pattaya säger i #6, vara mer eller mindre otrevlig mot kvinnor, för att uppskattas och inte anses som nedvärderande. Om jag blir bjuden på mat, tackar jag tacksamt för det, utan att anse mig somnedvärderad av den som bjuder mig, men bjuder jag en kvinna på middag så är det nedvärderande mot henne?

Har jag rätt, eller var i mitt resonemang ligger felet???

#15  Sv: Gentlemanförvantningarna elinlite
2006-05-26 21:32:06

Artighet gentemot alla brukar jag försöka. Hyfs som människa, inte som kön.

#16  en bit av mitt liv Fredagsmike
2006-05-27 02:48:14

I torsdags så var jag och två vänner (en hen och en hen) nä jag skämtar bara... det var en manlig och kvinnlig vän som gick uppför en trappa.
Jag gick före bägge två och min honvän gick bakom mig och min hanvän gick sist. Då sa honvännen, på ett skämtsamt sätt, du är ingen gentleman, titta på han bakom mig, han höll upp dörren och går bakom mig nu.

Och då fick jag hitta på något snabbt och sa således, på ett skämtsamt sätt, ingen gentleman, varför tror du att jag går före er?
Tänt om någon springer mot oss för att attackera? Då får jag stå där och ta smällen, DÄRFÖR är jag en gentleman!

Det var naturligtvis bullshit, hade någon attackerat oss hade jag hoppat åt sidan och skrikit: Jag är för ung för att döö-öööö, ta de där två istället!!

Så mina två cent är..... jag är en fegis?

Barn och kvinnor först my ass, om båten sjunker så slår jag mig fram till livbåtarna så länge ingen större och starkare står i vägen.

Åååkej, jag överdriver, men ändå, gör det mig till en modern feministisk man egentligen?
Eller gör det mig bara mänsklig, eller det kanske bara gör mig till ett asshole?

#17  Sv: Gentlemanförvantningarna Mumriken
2006-05-27 03:43:31

Fredagsmike, om det inte varit för barnen, då möjligen, så hade du väl enligt diskussionen här varit ett föredöme ur en feministisk synvinkel eftersom du inte favoriserar något av könen. Strunta i könet, se till att du kommer i båten, men låt barnen gå före. Jag tror inte att någon tycker det är fel att du "nedvärderar" barnen genom att låta de gå i livbåten först, men annars så...

Det är ju faktiskt en ganska hemsk, och företrädesvis manlig könsroll att man ska uppoffra sig för andra (läs kvinnor och barn). Låt oss vara mänskliga istället för män, och ta barnen i famnen och slå oss fram till livbåtarna... Först till båten får följa med...

Det enda problemet då, är väl kanske att du riskerar bli en människa som slår en människa (läs en man som slår en kvinna) på vägen mot båten...

#18  Sv: Gentlemanförvantningarna elinlite
2006-05-27 13:03:34

Traditionen med att låta kvinnor passera först genom dörrar odyl. lär komma från rika adelsmän som ville försäkra sig om att ingen lönnmördare stod och lurpassade på andra sidan. Om dom inte hoppar på kvinnan så är det lungt att passera.

#19  Sv: Gentlemanförvantningarna elu
2006-05-27 20:59:28

Säger inte den gamla etiketten att mannen ska gå först uppför en trappa (ifall vaderna eller något annat skulle råka blottas under uppstigningen)?

#20  10 UppatEmma Fabian
2006-05-29 09:00:25

Jag svarar sent, ursakta.

Tva punkter:

1. Vardesattande osar objektifiering, skriver du. Pa vilket satt? Menar du att man inte skall fasta varde vid manniskor? Vad ar det vi gör varje dag i sa fall?

2. Varför ar inte man varda att skjutsas till dörren, fragar du. Det ar de ju ibland. Men bara om de har en högt uppsatt position eller ar klienter. Det betyder alltsa, efter ett litet logiskt skutt som ter sig ratt litet jamfört med de som görs pa det har forumet, att kvinnor _alltid_ ar varda mer, medan man bara ar varda mer om de har en högt uppsatt position.

#21  Elinlite Fabian
2006-05-29 09:03:38

Din historiska tolkning ar ett perfekt exempel pa den sortens feministiska retorik dar alla fenomem i samhallet kan tolkas som tecken pa underkastelse.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?