feminetik.se feminetik.se

Just nu 22 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Skratta eller gråta?


Gå till senaste inlägget#1  Skratta eller gråta? MrG
2004-09-11 13:26:51

http://www.expressen.se/index.jsp?a=183014

Tja jag vet inte hur jag ska tolka det här...

MrG

#2  lol Billy
2004-09-11 15:20:50

Först Linda Skugge nu 1,6 miljonerrynkorsklubben! Hahaha Detta är skrattretande i kubik! Så lustigt att de enda som verkligen verkar ha svårt att skilja mellan film och verklighet är kvinnokampskvinnorna själva.

Stuntkvinnor utan skådespelartalng som är gör stunten sämre än skådespelarna de är tänkt att ersätta.

#3  Vadå tolka? monica
2004-09-11 16:04:40

Det står ju precis både vad de vill och vad de ska använda pengarna till. Vad finns att "tolka"?

Och Billy: Verkligheten kom först. Filmen Kalenderflickorna bygger på en verklig händelse om kvinnor som samlade in pengar till cancerforskning.

#4  monica Billy
2004-09-11 16:28:25

Jag vet detta och hade de citerat verkligheten hade ditt svar varit passande men nu står det så här i artikeln: "Charles tänkte på den brittiska filmen ”Kalenderflickorna” och föreslog att de skulle göra en liknande kalender."

Detta läser jag som att de utgår från filmen "kalenderflickorna" och ínte den verkliga händelse den är baserad på. Även en film baserad på en verklig händelse är en film och så länge den inte är en dokumentär kan man utgå från att det mesta i filmen är påhittat eller ändrat att passa filmens format bättre.

#5   josephine
2004-09-11 17:21:04

Spelar det roll om det är baserat på verkligehten eller filmen som är baserad på verkligehten? Jag som är ambivalent till just utvik tycker detta är ganska gulligt faktiskt.

#6  Hmm.. Robert
2004-09-11 18:34:46

Billy, jag vet inte vem det är du argumenterar mot, för 1,6 miljonersklubben verkar inte ha för avsikt att pådyvla svenska folket någon mer realistisk syn på kroppsideal. De verkar endast företräda det tämligen harmlösa åsikten att "skapa ett skönhetsideal som inte är baserat på ungdom".

Skapandet av nya skönhetsideal är väl ingenting fel i sig om det sker på ett bra sätt, eller är du kanske åsiktskonservativ? Det är väl bara när man försöker skapa nya skönhetsideal genom att racka ner på andra som det kan ifrågasättas. Eller? Jag kan inte se att 1,6 miljonersklubben skulle försöka racka ner på andra, kan du?

Jag håller visserligen med dig om att realismkravet som argument mot porr och utvik oftast inte håller, men jag kan inte heller se att just den här artikeln skulle förespråka ett strikt realismkrav. Dessutom så kan du inte veta vad kvinnosakskvinnor i allmänhet har för förmåga till att skilja mellan film och verklighet, åtminstone inte utifrån den här artikeln.

En annan sak man kan kommentera är en sak som medieforskaren Noam Chomsky brukar skriva om. Noam Chomsky pratar bland annat om att nyhetsrapporter i USA är ungefär 5 minuter långa vilket i sig bidrar till konformism i åsiktsutbudet. Det krävs helt enkelt mer tid för att beskriva en avvikande åsikt, och avvikande åsikter kommer därför inte med. Man kan dra en omvänd slutsats av detta, nämligen att om en viss åsikt ofta förs fram utan någon större plats för argument så kan man anta att den åsikten anses vara vedertagen. Till exempel så skriver artikeln följande utan vidare motivering:

"Vårt huvudsyfte i föreningen är att se till att det blir jämlikhet i den medicinska forskningen och i medicinutbildningen. Hittills är mannen norm, säger föreningens ordförande Alexandra Charles."

I det här fallet kan det givetvis bero på att detta inte är huvudtemat för artikeln. Men det kan också antingen ses som ett tecken på att feministernas åsikter angående mannen som norm är vedertagna, eller möjligen att feministerna inte ges tillräckligt med utrymme för att motivera sina ståndpunkter. Detta vore intressant att undersöka: Hur ofta tesen om "mannen som norm" i meda utan vidare motivation, och hur ofta motiveras detta påstående med fakta?

Överlag så ser jag ändå initiativet som positivt. Som alla kanske vet så är jag allmänt positivt inställd till porr och nakenhet, och vem har inte undrat över hur Malena Ivarsson ser ut utan kläder? :-).

#7  Robert Billy
2004-09-12 01:33:20

Alltså vi har ett gäng högutbildade erfarna äldre kvinnor och de kan inte hitta på bättre sätt att skapa uppmärksamhet och pengar än 18-åriga gymnasietjejer. Man måste bara fråga sig vad detta är för konstigt utspel. Sedan snackar de skit om de säger att ett skönhetsideal inte baserat på ungdom är en nyhet, 40+ utvikstidningar har funnits precis hur länge som helst, detta är ingen nyhet. Sålunda är det ingen nyhet, knappast heller bästa sättet att skaffa pengar och sålunda har vi ÅTER kvinnor som vill vika ut sig och hittar på svepskäl. Vill kvinnor vika ut sig för att få uppmärksamhet och bekräftelse så får de göra det men de skall sluta hitta på svepskäl och stå för vad de gör. Detta är samma sak som Robinsontjejerna, jag ser det inte som modigare att vika ut sig när man inte är ung och snygg, tvärtom det är ju de unga och snygga tjejerna som får skit för att de viker ut sig. Dessa lär inte samma personer som klagade på Öqvist trakka ner på. Jag gillar inte denna dubbelmoral som gäller utvik. Snygga unga tjejer som viker ut sig skall inte behöva försvara sin rätt att göra det mer än gamla och "fula"

#8  Robert Mattias
2004-09-12 16:53:58

Jag har ingenting intressant att tillföra denna debatt. Vill bara påpeka att Chomsky inte är mediaforskare utan lingvist.

#9  Billy: Robert
2004-09-12 18:32:44

Håller väl med om att utvikstjejer inte borde trakasseras som de gör nu. Jag kan i och försig förstå varför det sker eftersom andra människor känner sig hotade av dessa vackra unga tjejer.

Att någonting kallas för nyhet är väl kanske inte så mycket att fästa sig vid. Hur ofta kallas inte sama gamla matprodukt för en nyhet bara för att receptet ändrats med några milligram?

#10  Mattias: Robert
2004-09-12 18:33:07

Chomsky började som lingvist men efter det så bytte han bana och blev någon form av mediakritiker faktiskt, och senare USA kritiker. Han kanske inte har forskat professionellt på media, men han har definitvt gjort det under egen regi. Jag tycker nog att man kan kalla honnom för mediaforskare.

#11  Chomsky Kerstin
2004-09-12 18:57:15

Jag vill också kalla honom mediaforskare, eftersom det är det hans nuvarande karriär bygger på. Men jag stötte på honom första gången inom lingvistiken. Puh! Vad var det den hette? Hans generativa transformationsgrammatik, eller hur var det?
(Sorry, sidospår...)

#12  Chomsky 2 Mattias
2004-09-12 20:03:28

Varför vill ni kalla honom för forskare? Vad är det som skiljer honom från andra engagerade samhällsdebattörer? Exempelvis John Pilger, Michael Moore, Johan Norberg eller Per Ahlin.

#13  Robert Billy
2004-09-12 20:03:49

"Jag kan i och försig förstå varför det sker eftersom andra människor känner sig hotade av dessa vackra unga tjejer."

Vari ligger hotet? Vad är det de unga (alla tjejer är unga någon gång i livet) vackra tjejerna hotar egentligen?

#14  Hot monica
2004-09-13 08:59:59

Hotar vanliga tjejer med taskig självkänsla. De blir ledsna och svartsjuka när pojkvännen tittar på de vackra utvikta tjejerna och känner att de aldrig kan nå upp till det. Blir oroliga att killen ska leta efter en sån snygging och lämna dem. Tycker det är jobbigt att misstänka att det är utvikningstjejer han tänder på och tänker på när han har sex med flickvännen. Ju mer killen tittar desto mindre känner sig tjejen. Och då ser hon snygga tjejer som ett hot. Trots att pojkvännen kanske inte har en chans hos snyggingarna så tror hon ändå att det är en sån han vill ha = hon duger inte. Är det verkligen HENNE han tänder på?

Detta är en FÖRKLARING. En generell sådan.

#15  avundsjuka Johanna
2004-09-13 11:21:00

Japp. För alla tjejer tror att alla killar bara är ute efter snygga bombnedslag utan hjärna. Jag har så svårt att köpa avundsjuke- (eller svartsjuke)förklaringen, den används snart för att förklara allt (tror jag läste något om det i nån annan tråd här nyligen). De är avundsjuka. Såklart! Kanske stämmer på vissa, men på långt ifrån alla.

Men åter till det tråden handlar om. Jag blir bara trött när jag läser en sån här grej. Okej, nu ska vi samla in lite pengar. Jag vet! Vi viker ut oss! Det är ju coolt, för vi är ju gamla!!

Jag blir inte nöjd förrän gubbar gör kalendrar med utvik. Gärna framstående gubbar, lite VD:ar och sånt. Frågan är hur mycket den skulle sälja.

#16  Johanna - manliga utvik Marta
2004-09-14 12:31:36

Kalendrar med gubbar som viker ut sig vet jag inte om det finns. (Hur gammal skall en man vara foer att han skall var gubbe?) Men daeremot har jag sett kalendrar med laettklaedda brandmaen och boender.

Bönder viker ut sig
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…

Döda brandmän viks ut i ny kalender
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0…

Brandmännens kalender 2004
http://www.brand.stockholm.se/Nyheter/5267.cs

Gammalt: Lättklädda skatte-tjänstemän
http://www.aftonbladet.se/kvinna/9803/24/skat…

Om det skulle saelja kalendrar med framstaende maen? Det beror nog paa hur de ser ut. Jag skulle inte betala foer att se bilder paa Percy Barnevik i stringkallingar.

#17  Jag tror... Jon B
2004-09-14 12:44:44

...många skulle betala för att se Percy Barnevik med brallorna neddragna. Men inte för att de gillar hans röv.

#18  Johanna Billy
2004-09-14 12:50:38

Som jag redan skrivit i tråden om kvinnliga dataanimerade utvik

Ideal skall man enbart sträva efter och denna strävan skall ge positiva effekter i livet. Det är inte meningen att tjejerna skall uppnå modelltjejernas utseendemässiga ideal. Det är meningen att de skall sträva efter de idealen så de håller sig snygga, vältränade, slipper blir överviktiga etc men sedan bräda modelltjejerna med andra egenskaper. Problemet är att allt fler tjejer inte kan bräda modelltjejerna på någonting. Varför kan man bara fundera över, en orsak är nog sexfixeringen, en annan kan vara oförmågan att acceptera manligheten som den är.

Jag tror personligen att just oförmågan att acceptera manligheten som den är och alla försök att ändra den till vad som passar vissa tjejer bäst är den sanna orsaken till problemen, Normalt skulle utviksbrudar inte vara ett hot mot riktiga tjejer alls, för att citera en viss modell "Inte ens Cindy Crawford ser ut som Cindy Crawford när hon vaknar på morgonen" Om utviksbrudar försvann vad vore nästa steg, förbjuda killar att titta på snygga tjejer på diskot? Allt för att minska konkurrensen tycks det.

#19  Konsekvens Linda
2004-09-14 14:04:46

Om jag får lov att vara lite näbbig tycker jag att Billy kastar sten i glashus. Han har ofta på sistone hänvisat till high school-filmen Mean Girls när han pratar om kvinnors/flickors beteende. Jag, och fler med mig tror jag, har undrat vilken relevans en fiktiv film har i en seriös diskussion.

Ovan säger Billy;
"Så lustigt att de enda som verkligen verkar ha svårt att skilja mellan film och verklighet är kvinnokampskvinnorna själva. "
Och;
"Även en film baserad på en verklig händelse är en film och så länge den inte är en dokumentär kan man utgå från att det mesta i filmen är påhittat eller ändrat att passa filmens format bättre."

Sten i glashus...

#20  Linda Billy
2004-09-14 14:25:19

Det är skillnad på specifik handling i en film och vad som händer i filmen. Mean Girls är relevant eftersom den ger en bild av flickor i skolan som klart strider mot den gängse uppfattningen om hur snälla, städade, lydiga och maktlösa flickor är i skolan. Kalenderflickorna är inte relevant eftersom det inte finns någon garant att omstöndigheterna kring utviket i filmen var de riktiga.

Jag anser att de bara vill ha uppmärksamhet vilket placerar dem på exakt samma nivå som utvikstjejer i Slitz även om de själva (precis som kvinnliga sexköpare vill kalla det något annat) inte vill se det på det sättet utan gärna höja sig själva till skyarna och framstå som bättre människor än de hemska unga vackra vältränade utvikstjejerna - som bara gör det för att få uppmärksamhet/bekräftelse.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?