feminetik.se feminetik.se

Just nu 24 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Män tvingar kvinnor till abort


Gå till senaste inlägget#1  Män tvingar kvinnor till abort Mattias
2006-05-24 04:12:22

Debattartikel i expressen, http://expressen.se/index.jsp?d=1180&a=585067.

Vet inte riktigt vad jag ska tycka än. Mitt spontana intryck är att författarna ger uttryck för en hyffsat märklig syn på kvinnor som viljelösa mähän som bara gör som deras män säger till dom. Klart en märklig syn på män också, manipulativa rackare är vi. Påminner mig lite om prostitutionsdebatten där kvinnor verkar välja utan att välja själva på ungefär samma sätt.

Lek o spel: finn minst ett fel i följande mening
feministterapeuterna sa:
Ja, vi tycker att det är självklart med fri abort, en av många grundförutsättningar för kvinnors existens.

#2  Sv: Män tvingar kvinnor till abort DavidM
2006-05-24 04:16:27

Jag tror det är vanligare med motsatsen, att kvinnan föder/eller begår abort mot mannens vilja.

#3  Fragan ar... Fabian
2006-05-24 08:08:48

...hur hon skulle önska att det vore? Att mannen inte hade nagot som helst inflytande över kvinnans beslut? Det vore ju minst lika sjukt.

#4  Mattias UppåtEmma
2006-05-24 08:37:12

varför måste du hårdra det så fruktansvärt? de säger ju faktiskt att merparten av kvinnorna är nöjda och glada över sitt besluta att göra abort men det finns _några_ som inte är det, som blir deprimerade och som blir påverkade av mannen, alltså NÅGRA - du verkar försöka få det till att de tycker kvinnor överlag är mähän och män överlag är manipulativa? Jag fattar inte vitsen med sån retorik, kan vi inte diskutera vad de faktiskt tar upp i artikeln istället för att göra det till ett könskrig?

#5  Sv: Män tvingar kvinnor till abort RasmusS
2006-05-24 08:52:51

Vet inte vad man ska säga mer än att det är sällsynt att någon vettig skriver något vettigt i kvällstidningarna.

Emellanåt känns denna artikel som en ”puff” från organisationen ”Ja till livet” i och med att de mer eller mindre ifrågasätter huruvida en kvinna verkligen är kapabel att fatta ett så stort beslut helot själv utan psykologhjälp. Och artikelförfattarna kallar sig dessutom nog för feminister. Vad säger en om en sådan syn på kvinnan?

För även om artikelförfattarna har en skev och störd uppfattning om män och mäns möjlighet att utöva makt så är det faktiskt inte synen på män som är värst här utan synen på kvinnor. Snacka om att förminska och mer eller mindre idiotförklara gruppen kvinnor.

#6  Sv: Män tvingar kvinnor till abort UppåtEmma
2006-05-24 08:58:22

alltså, känns det helt omöljligt att det för VISSA, NÅGRA kvinnor är så att "valet" att göra abort är väldigt väldigt avhängigt vad deras partner/mannen i sammanhanget tycker? är det helt omöjligt menar ni?
och att en abort inte är en lätt sak för ett visst antal kvinnor - att det innebär inte bara fysiska besvär utan även psykologiska? förnekar ni möjligheten?
för det är vad artikeln tar upp, inget annat.

#7  Sv: Män tvingar kvinnor till abort DavidM
2006-05-24 09:09:27

Min erfarenhet är att kvinnor i gemen har otroligt svårt att diskutera abort ur annat perspektiv än sitt eget. Kvinnor blir oerhört egoistiska så fort frågan kommer på tal.

De gånger jag diskuterat med vanliga tjejer som jag känner så kan jag inte ens få med dem på att det borde vara lag på att man vid graviditet måste meddela den som är far. De vill liksom ha all makt själva. Fine. Men då ska de fan erkänna att det handlar om egoism och inte om nån jäkla rättighet.

#8  UppåtEmma RasmusS
2006-05-24 10:23:47

UppåtEmma sa:
känns det helt omöljligt att det för VISSA, NÅGRA kvinnor är så att "valet" att göra abort är väldigt väldigt avhängigt vad deras partner/mannen i sammanhanget tycker? är det helt omöjligt menar ni?


Inte alls. Är det inte så det bör vara enligt dig?

Problemet är inte det utan hur artikelförfattarna verkar anse att om en man fått vara med och säga sin synpunkt på mannens och kvinnans gemensamma foster så är det ett uttryck för förtryck. Det är det ju självklart inte eftersom kvinnan om hon alls bryr sig om man och avkomma även lyssnar på mannen, att båda lyssnar på varandra helt enkelt.

För mig ser det ut som om det är om _detta_ artikeln främst verkar handla om, att kvinnor alltså "förtrycks av sina män" om även männen fått vara med och i beslutsfattandet.

#9  UppåtEmma Kalle
2006-05-24 10:46:57

Var det inte du som (så sent som igår?) bestämt hävdade att du inte läser länkar/hänvisningar till kvällspressen...? ;-)

#10  Sv: Män tvingar kvinnor till abort Kalle
2006-05-24 10:55:09

Ang. debatten så, som vanligt tas bara halva, eller i det här fallet en fjärdedel av problemet upp medan resten ignoreras.

#11  RasmusS UppåtEmma
2006-05-24 11:05:46

Jag håller inte med dig för fem öre i din tolkning av artikeln. Problematiken ligger inte i att mannen har fått vara med och säga sin synpunkt utan att i VISSA fall så är mannens beslut så viktigt att kvinnans hälsa riskeras.
Dvs precis samma argumentering som många jäif-män har fört här om att män som INTE vill att kvinnan gör abort mår psykiskt dåligt av att hon gör det. Varför tror du inte att kvinnor kan känna samma sak?

Som du kanske märker i artiklen så förspråkas inte någonstans att män ska uteslutas ur besluten, de tar inte upp det ur juridiskaspekt osv osv. Utan vad de rekomenderar är egen, privat, samtalsterapi för kvinnor som är tveksamma så att de kan känna efter och komma fram till vad de egentligen vill innan de tar ett beslut som kan få stora konsekvenser. Vad i det ser du som dåligt?

#12  Kalle UppåtEmma
2006-05-24 11:06:45

det kanske är så att abortfrågan är aktuell för mig av olika anledningar så jag gjorde ett undantag?

#13  Sv: Män tvingar kvinnor till abort RasmusS
2006-05-24 11:36:36

UppåtEmma sa:
Problematiken ligger inte i att mannen har fått vara med och säga sin synpunkt utan att i VISSA fall så är mannens beslut så viktigt att kvinnans hälsa riskeras


Jag uppfattade inte artikeln så och är det just det du fokuserar på håller jag självklar med dig. Vi ska ju inte gå så långt att vi skadar eller tar livet av varandra i jämställdhetens namn =)

UppåtEmma sa:
Dvs precis samma argumentering som många jäif-män har fört här om att män som INTE vill att kvinnan gör abort mår psykiskt dåligt av att hon gör det. Varför tror du inte att kvinnor kan känna samma sak?


Varför skulle jag tro så? Det gör jag inte och jag vet att abort kan vara oerhört svårt rent psykiskt för alla inblandade och jag inbillar mig att det ändå är jobbigast för kvinnan eftersom det är hennes beslut och ansvar. Men är det så att kvinnan mår dåligt av att barnet föds och mannen av att barnet aborteras, eller tvärt om, och det ”bara” handlar om psykiska besvär så anser jag _inte_ att vare sig kvinnans eller mannens psykiska välmående bör gå före den andre. Det verkar däremot artikelförfattaren tycka.

UppåtEmma sa:
Utan vad de rekomenderar är egen, privat, samtalsterapi för kvinnor som är tveksamma så att de kan känna efter och komma fram till vad de egentligen vill innan de tar ett beslut som kan få stora konsekvenser. Vad i det ser du som dåligt?


Det dåliga? Även om män ska få vara med, enligt dig, så nämns det väl inte i artikeln? Alltså blir papporna/männen en perifer företeelse, en parantes som i traditionsenlig könsrollskonservativ anda placerar männen i andra hand när det gäller det sociala och i familjesfären. Det dåliga är inte att en kvinna som behöver någon psykolog att snacka med får den hjälp hon behöver. Det dåliga är om innebörden blir att kvinnans vilja värderas högre än mannens och att mannen ska tvingas ta ansvar för att hon väljer något som han skulle ha valt bort.

Har för mig att vi två är överens, inte helt men ganska överens, om det här i fall man tittar tillbaks i diskussionerna.

#14  Nr 15 är till UppåtEmma RasmusS
2006-05-24 11:37:13


#15  RasmusS UppåtEmma
2006-05-24 12:27:43

redan idag så är ju defakto beslutet helt och hållet kvinnans - rent juridiskt, när det väl kommer till att en befruktning har skett. Kvinnans vilja när hon väl är gravid väger högre än mannens.
Mannen och kvinnan har ju redan valt vid samlagstillfället att riskera att det blir en graviditet - dvs mannens veto har redan funnits och då har deras vilja varit lika mycket värt (förhoppningsvis) - knulla vaginalt med penis eller inte...

Fokus i denna artikel är på hur KVINNAN som inte är helt bekväm med sin abort mår. Måste alltid män nämnas i alla artiklar för att det inte ska uppfattas som att de är "en parantes"?

#16  Sv: Män tvingar kvinnor till abort fjallyoghurt
2006-05-24 12:59:09

Jag hade nog läst arikeln på samma sätt som UppåtEmma om det inte var för ett antal fördomsfulla formuleringar:

Abort är ju i sig ett icke önskvärt ingrepp och ett konkret bevis på att man har misslyckats med att inte bli med barn. Ja, det vill säga kvinnan har misslyckats!

Det finns vad jag förstår väldigt få människor som inte känner till att män är involverade i processen att bli med barn.Kvinnan ska själv få besluta kring aborter står det i lagtexten. Dock blir det möjligt att fatta ett sådant självständigt beslut först när kvinnors och mäns tolkningsföreträden är lika stora.
Och så är det inte i dag.

Nej, det är det inte, kvinnan har ju det juridiska tolkningsföreträdet. Men något säger mej att det inte är det som artikelförfattarna ser som ett problem.Han beställde tiden, skjutsade dit och skjutsade hem. Kanske pratade han också lite. Vad mer kan en kvinna begära? Nej, inte så mycket mer.

Vad har artikelförfattarna för anledning att tro att män inte gör mer än "kanske pratar lite"?
Och vi kvinnor vill ju gärna vara till lags och inte vara besvärliga. Och framför allt inte tvinga en man att bli pappa mot hans vilja. Kvinnans egna positiva känslor inför graviditetsbeskedet stängs snabbt av, förskjuts och förnekas. Kvar blir den önskvärda anpassningen till mannens beslut kring sitt liv.

Kvinnor måste givetvis förhålla sig till det faktum att ett eventuellt barn har två föräldrar. Men varför tror arikelförfattarna att kvinnor generellt "framför allt", dvs framför sig själv, tar hänsyn till mannens vilja?Normaliseringen av abort som den enklaste lösning på en oplanerad graviditet, mäns ständiga tolkningsföreträde och kvinnors anpassning till männens liv gör att kvinnors känslomässiga reaktioner vid abort förblir omedvetna och osynliggjorda.

Som sagt, det var nog inte kvinnans juridiska tolkningsföreträde som artikelförfattarna ser som ett problem.
Ja, vi tycker att det är självklart med fri abort, en av många grundförutsättningar för kvinnors existens. Men fri abort får inte bli ytterligare en förtryckarmekanism från det patriarkala systemet.

Män som har oförskämdheten att uttrycka sin uppfattning är patriarkala förtryckare???

#17  Sv: Män tvingar kvinnor till abort Kalle
2006-05-24 14:16:08

UppåtEmma #12: Ja, kanske det? Vad vet jag. ;-)

Fjällyoghurt: På pricken! Ryggdunk till dig!
(*host* Och bilen går bra...?)

#18  Sv: Män tvingar kvinnor till abort fjallyoghurt
2006-05-24 14:21:23

Jotack, bilen går bara fint, tackar som frågar ;-)

#19  UppåtEmma Mattias
2006-05-24 17:21:29

Jag ser inget spår av den ödmjuka attityden att mannens syn skulle ha betydelse i endast vissa fall. Tvärtom anses män ha ett ständigt tolkningsföreträde:
feministterapeuter sa:

Normaliseringen av abort som den enklaste lösning på en oplanerad graviditet, mäns ständiga tolkningsföreträde och kvinnors anpassning till männens liv
gör att kvinnors känslomässiga reaktioner vid abort förblir omedvetna och osynliggjorda.

Mitt intryck är att terapeuterna försöker förklara orsaken till varför vissa kvinnor mår dåligt efter abort. Den enda förklaring som lyfts fram är männens tolkningsföreträde och samhällets normer. Det kan inte vara så att en abort är ett svårt beslut i sig som kan ha allvarliga konsekvenser för kvinnan?

Sen undrar jag vad poängen med artikeln skulle vara om den endast ville förmedla att mäns åsikter kan påverka kvinnan ibland. Det gäller väl även den gravida kvinnans mor, hennes vänner eller vem som helst? Det gäller också alla människor i alla skeenden i livet. Kanske påverkar frun mannens val av arbete, kanske får mannen kvinnan att skaffa barn trots att kvinnan inte riktigt vill, osv. Detta lockar trots allt inte mig att skriva en debattartikeln som försöker förklara kvinnans ansvar för de män som inte är nöjda med sitt jobb. Vi är fria att fatta en hel del beslut kring våra egna liv. Men frihetens baksida är ansvar. Det duger inte att skylla på att man fick dåliga råd eller påverkades av elaka normer.

Artikeln innehåller inte så mycket i form av konkreta och entydiga påståenden. Men det är min uppfattning att helheten ger just intrycket att kvinnor inte klarar av att fatta beslut utan att påverkas av andra människor eller samhällets normer i en ohälsosam grad. Om det nu är så att kvinnor är så beroende av vad andra tycker när de får friheten att fatta beslut själva så kan man ju fråga sig om det är så märkligt att få av dom åtefinns i styrelserummen. Kort sagt så stödjer dom en syn på kvinnan som jag tror kan vara direkt skadlig för jämställdhetsarbetet.

#20  #7 DavidM feather
2006-05-24 23:41:39


Min erfarenhet är att kvinnor i gemen har otroligt svårt att diskutera abort ur annat perspektiv än sitt eget. Kvinnor blir oerhört egoistiska så fort frågan kommer på tal.

De gånger jag diskuterat med vanliga tjejer som jag känner så kan jag inte ens få med dem på att det borde vara lag på att man vid graviditet måste meddela den som är far. De vill liksom ha all makt själva. Fine. Men då ska de fan erkänna att det handlar om egoism och inte om nån jäkla rättighet.


Min kropp är min.
All makt över min kropp är min.
Det är min rättighet.
Beslutet om abort är 100% mitt beslut, alla andra kan dra åt helvete.
Jag hoppas innerligt att det kommer en dag då tekniken möjliggör att fostret kan flyttas ut ur kvinnans livmoder och fullbordas på något annat sätt, i de fall då kvinnan inte vill fullborda graviditeten, medan mannen inte vill förlora ett potentiellt barn.
Men tyvärr, så länge min kropp är det enda sättet att fullborda fostret så har mannen faktiskt ingen talan om jag vill göra abort. Min kropp är min.

Du kan kalla det egoism så mycket du vill. Det är snarare den som vill utöva makt övar andras kroppar som är renodlad egoist.

Däremot tycker jag INTE att kvinnor borde få fullborda graviditeter utan pappans vetskap (om det inte är nåt särfall, typ våldtäkt eller mordhot eller nåt sånt). Och om kvinnan väljer att föda barnet mot pappans vilja så borde han inte avkrävas något fadersansvar. Att han "borde ha skyddat sig" är inget skäl till att tvinga honom att bli förälder.
Det är ju dessutom ändå poänglöst att tvinga någon - en motvillig förälder kommer ju bara såra barnet, så varför tvinga?

#21  #1 Mattias feather
2006-05-24 23:53:17


feministterapeuterna sa:
Ja, vi tycker att det är självklart med fri abort, en av många grundförutsättningar för kvinnors existens.


Det gjorde de ju inte.
Så här stod det:


Rätten till abort är för oss en absolut självklarhet för att kvinnor åtminstone utifrån den reproduktiva variabeln ska ha någon möjlighet att leva sitt eget liv.


Lite olika betydelser där....


Jag begriper inte ens artikeln eller problemet. Och känner inte igen mig.
Jag tycker tvärtom, att det tas för givet att man ska må jättejättedåligt efter en abort, och att det inte är tillåtet att vara nöjd med beslutet, och lättat gå vidare efteråt utan vidare bekymmer...? Det är ju DET folk tycker är så känslokallt och fel och konstigt.
Och fan vad trött jag blir på framställningen av kvinnor som just viljelösa mähän... Stackars små fritt flytande våp som hunsade och plågade hjärntvättas till att tro att abort är det rätta beslutet... medan de egentligen, egentligen, EGENTLIGEN vill Geee Liiiiiv, medan de onda männen bara vill knulla i lugn och ro, usch och fy....

Urk.

#22  #16 fjallyoghurt feather
2006-05-24 23:57:44

Jag reagerade likadant.

#23  feather Mattias
2006-05-24 23:59:40

Jag använder mig uteslutande av klippaochklistra-metoden, så jag skulle bli mycket förvånad om det blev så fel. I det här fallet är det rätt. Kolla sista stycket.

#24  #19 Mattias feather
2006-05-25 00:00:30


Artikeln innehåller inte så mycket i form av konkreta och entydiga påståenden. Men det är min uppfattning att helheten ger just intrycket att kvinnor inte klarar av att fatta beslut utan att påverkas av andra människor eller samhällets normer i en ohälsosam grad. Om det nu är så att kvinnor är så beroende av vad andra tycker när de får friheten att fatta beslut själva så kan man ju fråga sig om det är så märkligt att få av dom åtefinns i styrelserummen. Kort sagt så stödjer dom en syn på kvinnan som jag tror kan vara direkt skadlig för jämställdhetsarbetet.Ja, faktiskt.
Väl talat.

#25  UppåtEmma #15 heffaklumpen
2006-05-25 03:39:08


Mannen och kvinnan har ju redan valt vid samlagstillfället att riskera att det blir en graviditet - dvs mannens veto har redan funnits och då har deras vilja varit lika mycket värt (förhoppningsvis) - knulla vaginalt med penis eller inte...


Båda har ju haft sitt veto redan, så varför skulle isf abort tillåtas överhuvudtaget om det inte är pga medicinska skäl för kvinnan eller t.ex. våldtäkt? Det är ju inte bara mannen som är aktiv i samlaget...
Jag förstår inte argumentet.

#26  Sv: Män tvingar kvinnor till abort SophieG
2006-05-25 07:06:06

Feather skrev:
"Min kropp är min.
All makt över min kropp är min.
Det är min rättighet"

Vi har varit här förut men:
Varför gäller inte detta barnet?


Feather skrev:
"Men tyvärr, så länge min kropp är det enda sättet att fullborda fostret så har mannen faktiskt ingen talan om jag vill göra abort. Min kropp är min."

Och barnets kropp tillhör inte barnet?
Varför ska en kvinnas rätt till ett lättare liv går före ett barns rätt att inte mördas?


Feather skrev:
"Du kan kalla det egoism så mycket du vill. Det är snarare den som vill utöva makt övar andras kroppar som är renodlad egoist."

Du pratar alltså om modern som mördar ett oskyldigt barn för att hon själv vill må bättre?
I guess not.


Feather skrev:
"Däremot tycker jag INTE att kvinnor borde få fullborda graviditeter utan pappans vetskap (om det inte är nåt särfall, typ våldtäkt eller mordhot eller nåt sånt)."

Betyder det här att du är för tvångsaborter? Vem är det nu, isf, som vill "utöva makt över andras kroppar"?


Feather skrev:
"Och om kvinnan väljer att föda barnet mot pappans vilja så borde han inte avkrävas något fadersansvar."

Så varför kan vi inte bara se till att kvinnan föder barnet på bästa möjliga sätt för att sedan inte avkräva henne något modersansvar?

Det är trots allt den allra bästa lösningen, tycker jag.

Då slipper vi alla mord, vi slipper situationen där en pappa som verkligen vill bli pappa inte får för att modern mördar hans barn, samt att vi skapar möjligheter för att ofrivilligt föräldralösa, oavsett sexuell läggning och dylikt, ska kunna adoptera barn utan att behöva använda sig av en slags kolonialistisk utdranering av u länder.


Feather skrev:
"Det är ju dessutom ändå poänglöst att tvinga någon - en motvillig förälder kommer ju bara såra barnet, så varför tvinga?"

Här är vi överens.

#27  Sv: Män tvingar kvinnor till abort SophieG
2006-05-25 07:11:48

När det gäller själva artikeln så ser jag det på precis samma sätt som Feather, Mattias, Fjällyoghurt och flera andra har sett det.


Jag konstaterar att få är bättre på att hitta offersituationer för kvinnor än vissa radikala feminister.

Man undrar ibland över vilken kvinnosyn dessa individer egentligen har.
Tror de verkligen att vi är helt vilseledda och dumma i huvudet?

#28  Sv: Män tvingar kvinnor till abort SophieG
2006-05-25 07:12:30

heffaklumpen skrev:
"
Båda har ju haft sitt veto redan, så varför skulle isf abort tillåtas överhuvudtaget om det inte är pga medicinska skäl för kvinnan eller t.ex. våldtäkt? Det är ju inte bara mannen som är aktiv i samlaget...
Jag förstår inte argumentet."

Join the club. :-)

#29  Sv: Män tvingar kvinnor till abort suvi
2006-05-25 09:05:56

SophieG sa:
Varför ska en kvinnas rätt till ett lättare liv går före ett barns rätt att inte mördas?
--
Du pratar alltså om modern som mördar ett oskyldigt barn för att hon själv vill må bättre?


Det är en zygot/embryo/foster och inte alls samma sak som ett barn. Kvinnan är ingen barnamördare bara för att din bioetiskt religiösa högmoral skuldbelägger kvinnor som är tvunga att ta ett svårt beslut.

#30  Sv: Män tvingar kvinnor till abort SophieG
2006-05-25 09:08:34

Suvi skrev:
"Det är en zygot/embryo/foster och inte alls samma sak som ett barn."

Vem har bestämt det?

#31  Sv: Män tvingar kvinnor till abort suvi
2006-05-25 09:56:55

SophieG:
Precis som DU har bestämt för DIG att det är ett barn som mördas och därför finner det helt okej och utan samvetskval att stigmatisera kvinnor som gör abort till mördare, så har JAG bestämt för MIG att det inte är barn som aborteras, det är zygoter/embryon/foster och därför finns det ingen "mördare" stigmata.

#32  Sv: Män tvingar kvinnor till abort Polette
2006-05-25 13:15:23

SophieG...

Ditt resonemang att zygoten skulle ha rätt till sitt eget liv har visserligen en poäng. Men oavsett fostrets rätt till sin egen kropp så har det INGA SOM HELST RÄTTIGHETER ATT VARA INUTI MIN!!!

Jag har gjort abort två gånger och det har enbart handlat om att avlägsna fostret från min kropp - inte att döda det. Hade någon kunnat rädda ett 8 resp 13 veckors foster så hade de gärna fått gjort det, men det finns inga som helst medicinska möjligheter att rädda så unga foster och kommer med all sannorlikhet aldrig att göra det heller.

Fostrets kropp tillhör kanske fostret, men min kropp tillhör mig - och i den har ingen obehörig tillträde!

#33  Polette heffaklumpen
2006-05-25 14:48:44

I enlighet med tidigare diskussion så har du ju redan gett tillträde till din kropp, du har gett fostret rätten att vara där och det är alltså inte obehörigt. Det verkar lite grann som att först bjuda in någon och sen ringa polisen.

#34  Sv: Män tvingar kvinnor till abort Mattias
2006-05-25 14:59:02

Nu handlade inte denna tråden om abortens vara eller icke vara, Utan om mannens påverkan på kvinnans abortbeslut.

Hursomhelst tror jag att suvi sammanfattade det hela rätt bra i #31. Längre än så tror jag inte man kan komma i en debatt om abort. Möjligtvis skulle vi kunna rösta eller nåt.

#35  Sv: Män tvingar kvinnor till abort Pattaya
2006-05-25 17:10:17

De 2 aborter jag varit delaktig i har i bägge fallen inneburit att jag inte haft nåt att säga till om alls.

#36  #23 Mattias feather
2006-05-26 03:49:46

Ja jisses. Du har rätt.
Så generande korkat formulerat...
:-D

#37  #26 SophieG feather
2006-05-26 04:17:20

*Stöööööön!*
Inte DU igen....
;-)

Ja, vi har varit här förut, och vi kom ingenvart med varandra då heller, men okej...


Varför gäller inte detta barnet?


För att barnet inte finns så länge det är en cellanhopning som inte är kan leva självständigt utan måste parasitera på mig för sin överlevnad. Vill jag inte stå till tjänst med att bli parasiterad på så är det min fulla rätt att betacka mig.
Ungefär som att en svältande skulle kräva att få gnaga i sig min arm för sin överlevnad. Sorry, men jag har ingen skyldighet att offra mina kroppsdelar för att rädda någon annans liv.
Vad tycker du egentligen om att fattiga människor i Sydamerika emellanåt klubbas ner och rånas på sin ena njure? Njuren har säkert räddat någon oskyldig människas liv, men tillhörde ändå inte njuren sin ursprungliga ägare...?


Och barnets kropp tillhör inte barnet?
Varför ska en kvinnas rätt till ett lättare liv går före ett barns rätt att inte mördas?


Vilket barn pratar vi om? Menar du parasitkroppen...?
Varför är några delade könsceller att betrakta som ett barn? Borde vi inte stoppa kvinnor från att menstruera också? Tänk på att det är en HALV MÄNNISKA som blöder ut varje månad? Och alla dessa spermier? Va? Halva människor som FÖRVÄGRAS rätten att slippa mördas??? Vi måste stoppa män från att runka hur som helst. Fellatio bör förbjudas, det är ju mord!!! Inte bara mord - det är KANNIBALISM!!!
Nej, dags att rädda alla spermier och äggceller och försöka hitta ett rättvist sätt att se till att de alla befruktas - kan bli knepigt, men vi kanske kan dela äggcellerna mångfaldigt så att alla spermier får varsin äggcellsklon att befrukta. Rättvist och bra. Och om tio år är det så mycket folk på planeten att vi alla har ståplats.
Men varför ska redan färdiga människors rätt till ett LÄTTARE LIV gå före alla dessa baaaaaaarns rätt att slippa mördas....?


Du pratar alltså om modern som mördar ett oskyldigt barn för att hon själv vill må bättre?
I guess not.


Och du pratar om cellklumpen som parasiterar på en oskyldig kvinna för att den vill må bättre?


Betyder det här att du är för tvångsaborter? Vem är det nu, isf, som vill "utöva makt över andras kroppar"?


Nej, du borde ha läst meningen som stod efter. Nämligen denna:

"Och om kvinnan väljer att föda barnet mot pappans vilja så borde han inte avkrävas något fadersansvar."


Alltså: Kvinnan kan inte tvingas att föda några barn eller göra abort. Men om hon väljer att föda ett barn mot faderns vilja måste hon vara beredd att ta ansvar för det beslutet helt själv. Och givetvis kan hon därför inte tillåtas föda barnet utan faderns vetskap, för att sedan leverera fullbordat faktum utan att han har fått ta ställning.
För jag anser också att det borde finnas en point of no return för mannen, en deadline, att bestämma sig för huruvida han vill vara delaktig eller inte. Han kan ju inte bara ändra sig när föräldraskapet väl är igång, och då befrias från sina fadersplikter - ska han bara få komma och gå hursomhaver under barnets hela liv...? I dont think so. Antingen är han med eller inte. Men hon måste ge honom chansen att välja, precis som hon har valt.


Så varför kan vi inte bara se till att kvinnan föder barnet på bästa möjliga sätt för att sedan inte avkräva henne något modersansvar?


Den möjligheten finns väl redan? Vill hon adoptera bort barnet efter förlossningen kan hon ju redan göra det. Exakt vad hade du tänkt dig för förändring? Tvångsförlossning? I helvete heller...


Då slipper vi alla mord, vi slipper situationen där en pappa som verkligen vill bli pappa inte får för att modern mördar hans barn, samt att vi skapar möjligheter för att ofrivilligt föräldralösa, oavsett sexuell läggning och dylikt, ska kunna adoptera barn utan att behöva använda sig av en slags kolonialistisk utdranering av u länder.


Mmmmmmm, nice.... bortsett från att vi INTE slipper situationen där en kvinna som verkligen inte vill genomgå en graviditet tvingas för att hennes kropp, hennes liv och hennes val anses stå under alla andras intressen i rang.
...bortsett från den kolonialistiska utdräneringen av kvinnor som inte vill föda några barn...
Skulle någon försöka tvinga mig skulle jag förvandlas till fucking jävla Rambo och löpa bärsärk.

Blotta tanken är vedervärdig bortom all beskrivning.

#38  #30 SophieG feather
2006-05-26 04:22:02


Suvi skrev:
"Det är en zygot/embryo/foster och inte alls samma sak som ett barn."

Vem har bestämt det?


Ett gäng kvinnor.
På samma sätt som ett annat gäng kvinnor har bestämt att ett barn uppstår i samma ögonblick som en äggcell och en spermie gör gemensam sak.
Ingen kan påstås ha mer rätt än någon annan.
Inte jag, inte du, ingen.

Därför måste aborten vara fri.
Det är upp till den gravida kvinnan att avgöra vad som är en cellklump och vad som är ett barn så länge denna cellklump parasiterar på hennes kropp (el. detta barn håller på att skapa sig själv med hjälp av hennes blod)

#39  #31 suvi feather
2006-05-26 04:22:39

Ja just precis.

#40  #33 heffaklumpen feather
2006-05-26 04:27:43


I enlighet med tidigare diskussion så har du ju redan gett tillträde till din kropp, du har gett fostret rätten att vara där och det är alltså inte obehörigt. Det verkar lite grann som att först bjuda in någon och sen ringa polisen.


Du brukar förstås säga detta till de män som klagar över att nån donna "snärjt" honom genom att bli gravid och föda barnet mot hans vilja?
"Det verkar litegrann som att gå hem till någon, låsa dörren om sig och sedan få panik och ringa till polisen och skrika att man blivit kidnappad och inlåst..."
:-D

#41  SophieG metamorfos
2006-05-26 08:58:21

[Detta meddelande har blivit raderat på grund av att författaren inte följde feminetik.se:s regler.]

#42  ooops metamorfos
2006-05-26 09:02:43

Ledsen att länken inte fungerar och att den pajade bredden! här http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?ni… kan ni söka själva. Abortlagen har SFS-nummer 1974:595.

#43  Sv: Män tvingar kvinnor till abort SophieG
2006-05-26 09:22:11

Feather et al.

Precis som Mattias skrev i #34 så handlar den här tråden inte om abortens vara eller icke vara, och jag ber om ursäkt för att jag bidrog till att deraila den här tråden.


Vi kan ta den här diskussionen igen i de gamla tråderna som finns redan om abort om ni vill.

Fast, som Feather sa, jag tror inte att vi lär komma särskilt mycket längre med den. :-)

#44  Sv: Män tvingar kvinnor till abort elu
2006-05-26 11:21:53

Trollstav Metamorfos gjorde inget regelbrott , utan anledningen till att inlägget togs bort var att sidbredden blev så konstig pga den pajade länken. Hoppas det är OK..

#45  Sv: Män tvingar kvinnor till abort metamorfos
2006-05-26 11:38:57

Helt OK.

#46  Sv: Män tvingar kvinnor till abort SophieG
2006-05-26 12:01:23

dito

#47  Feather #40 heffaklumpen
2006-05-27 00:18:11

Du brukar förstås säga detta till de män som klagar över att nån donna "snärjt" honom genom att bli gravid och föda barnet mot hans vilja?


Om det hade varit min åsikt och någon hade varit så puckad att komma och beklaga sig till mig så hade jag nog svarat något sånt, ja.

Nu råkar det inte vara min åsikt och jag ser ingen anlening till att abort skulle förbjudas helt eller vara helt fri. Jag ser inte heller någon anledning till att det bara skulle vara kvinnans beslut och att mannen skulle få finna sig i hur det än blev. Jag tycker också att det borde vara en lagstadgad skyldighet att informera barnets far om att barnet existerar, ev. med hjälp av DNA-matchning om så krävs för att reda ut saken.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?