feminetik.se feminetik.se

Just nu 23 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

SCB ändrar sig om löneskillnader


Gå till senaste inlägget#1  SCB ändrar sig om löneskillnader David M
2004-09-10 23:47:13

Länge har ju SCB varit feminismens bästa vän, men de börjar även de inse att det finns andra faktorer till löneskillnaderna än patriarkatet.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=678&…

Kommentarer?

#2   Nettan
2004-09-11 00:15:39

Jag har väl inga kommentarer sådär på rak arm men jag tänkte bidra med länken till källan i alla fall:

http://www.scb.se/templates/pressinfo____99680.asp

#3  En David M
2004-09-11 01:23:32

intressant reflektion kanske kunde vara att aftonbladet, feminister mm ljugit i tidigare tal om löneskillnader?

#4   josephine
2004-09-11 09:15:29

Tja, jag tycker nog att en löneskillnad på 18, 10 och 5 % är för mycket. Siffrorna från AFS håll har ju förut visat på ca 2 %. Så, hur känns det David M? Kan det vara så att AFS har ljugit i tidigare tal om löneskillnader?

#5  Hmmm... MrG
2004-09-11 09:41:15

Sandlådevarning.

MrG

#6  Josephine David M
2004-09-11 10:59:12

Vi har fått de sifforna från två stora undersökningar och de undersökningarna är korrekt genomförda och det finns ingen anledning till att inte tro på de siffrorna.

Sen så anser jag att man inte kan mäta jämställda löner genom att jämföra kollektiv. 50/50 förhållande t ex skulle inte betyda att alla har rättvisa löner och 80/20 förhållande betyder inte att det är orättvisa löner. Därmed anser jag att undersökningar som dessa är onödiga.

Sen så är det stor skillnad på att hävdsa det finns ett patriarkat som ger kvinnor mindre lön och att hävda kvinnor tjänar mindre pga andra yrkesval.

#7   Katarina
2004-09-11 17:43:02

jag tycker nog att det är ungefär samma sak.
"Yrkesvalet viktigaste orsaken .." är ett sätt att formulera det, man kan också välja att säga att de yrken som domineras av kvinnor är betydligt lägre värderade än de som domineras av män.

#8  Sjukvård.. Greg
2004-09-11 22:19:50

Är inte ett stort problem för högre löner inom den sektorn att det är en verksamhet som har "kunder" som inte klarar av att betala vad det kostar att uttnyttja "tjänsten" ?

Jämför med tandläkare som väl ändå har rätt bra betalt, där är det svindyrt. Det genererar också löner.

#9  David M: Robert
2004-09-12 00:23:49

Utifrån ett antifeministiskt perspektiv så ser jag detta som ett ganska svagt angrepp på den feministiska teoribyggnaden. Visst kan det väl vara på sin plats med en liten uppdatering av statestiken, men det känns inte som att de nya siffrorna utgör någon fundamental skillnad mot tidigare siffror ifrån olika läger. Hade det varit bevis på könsdiskriminering mot män så hade man kanske kunnat göra en stor sak av det hela, men efter vad jag förstår så rör det sig om några ynka procentenheters skillnad motför tidigare redovisad statestik ifrån både feminister och antifeminister. Okej, på sin höjd så är statestiken mer tydlig med att löneskillnaderna främst beror på yrkesval men jag har svårt att tro att alla feminister varit omedvetna om detta tills nu.

Jag tror som sagt inte att dessa nya siffror skulle få någon feminist att börja tvivla på sin världsuppfattning. För att åstakomma det måste man nog hitta på en mer fantasifull invändning mot feminismens teorier.

Jag håller i och för sig med dig om att man inte kan jämföra kollektiv mot varandra där man inte ens är säker på att de olika kollektiven är lika rent biologiskt, och kanske skulle man kunna hitta något intressant sätt att lyfta fram just den synpunkten. Men när du först lyfter fram en sån här statistisk undersökning för att långt senare komma fram till:
"Därmed anser jag att undersökningar som dessa är onödiga." så riskerar poängen att gå förlorad.

Tar förresten denna statestik hänsyn till det faktiska antalet arbetade timmar, det vill säga lön per arbetad timme? Kvinnor är ju sjukskrivna mer och får ju därför mindre lön totalt sett av den orsaken. Är det någon som kan säga ifall det har tagits hänsyn till denna orsak till varför kvinnor har lägre månadslöner samantaget?

#10  Katarina Danne
2004-09-12 18:39:57

"yrken som domineras av kvinnor är betydligt lägre värderade än de som domineras av män"

Jag förstår inte hur du menar bara. Kan du förklara? Är det inte marknaden som bestämmer vilka yrkeskategorier som är värda vad? Och denna utgörs ju av både män och kvinnor. Att exempelvis offentlig sektor inte "värderas" lika högt som privat beror ju på att den måste utgå ifrån inkomstkällan skattepengar. Och där har jag ingen större lust att lägga mer pengar.

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?