feminetik.se feminetik.se

Just nu 27 besökare varav 0 feminetister och 0 jäif:are

Forum

Feminism i media - bra/dåligt?


Gå till senaste inlägget#1  Feminism i media - bra/dåligt? StellaPolaris
2006-05-23 09:28:46

Efter att jag har läst en hel del av de äldre trådarna i forumet så verkar det som om en del av feministerna här många gånger värjer sig för mycket av det som skrivs i media om feminism och även till viss del från det som Feministiskt Initiativ står för.

Hur ser ni feminister på det som journalister skriver i media om feminism, på de debattinlägg som olika feminister publicerar på tidningarnas debattsidor, på de uttalanden som feminister gör i TV och på den feministiska politik som Feministiskt Initiativ har presenterat?

Vad är bra och vad är dåligt? Vad håller ni med om och vad håller ni inte med om? Och framförallt varför?

#2  Sv: Feminism i media - bra/dåligt? UppåtEmma
2006-05-23 09:32:14

vilken typ av media menar du då? det är ju rätt stor skillnad på tidningar och tidningar, TV och TV osv...
Jag gjorde en liten poll här på jäif för ett tag sen och övervägande del sa att de fick sin bild av feminismen främst via kvällstidningar... jag tänker inte ens gå in på vad jag tycker om kvällstidningarna. Låt oss bara säga såhär - jag stödjer dem inte på något vis. Länkar nån till Aftonbladet el Expressen så läser jag det inte. punkt.

#3  Sv: Feminism i media - bra/dåligt? StellaPolaris
2006-05-23 11:54:08

Till UppåtEmma

Jag tänker inte i första hand på Expressen och Aftonbladet, utan på artiklar i dagstidningarna och program i TV där olika feminister uttalar sig/blir intervjuade och även de fall där de själva skriver debattinlägg m.m. T.ex. feminister från Feministiskt Initiativ.

#4  Sv: Feminism i media - bra/dåligt? StellaPolaris
2006-05-23 15:39:30

Är det ingen feminist som har någon åsikt om hur ni upplever den feminism som syns i media? Vad som är bra och vad som är dåligt?

#5  Sv: Feminism i media - bra/dåligt? FiaMia
2006-05-23 18:18:07

Det är så svårt att svara när frågan är så allmän.
Ge exempel!

#6  Sv: Feminism i media - bra/dåligt? android
2006-05-23 19:50:37

Alltså, det beror ju helt på vem det är som har uttalat sig liksom. Är det nån feminist jag gillar så gillar jag det, är det nån jag ogillar så ogillar jag det. Blir lika luddigt svar som frågan. :)

#7  Sv: Feminism i media - bra/dåligt? heffaklumpen
2006-05-23 20:25:34

Frågan är kanske om det är något ni feminister själva har reagerat på som uttryckts i feminismens namn. Välj själva media.
Det är mindre intressant hur ni reagerar på saker som icke-feminister lägger fram än hur ni själva ser på mediadebatten. Finns det en generell skillnad på feminister som får uttala sig i media och andra feminister?
Finns det kritiska delar av feminismen som inte belyses i media?

#8  Sv: Feminism i media - bra/dåligt? android
2006-05-23 20:35:03

Jag reagerar ofta mycket negativt på olika ROKS-företrädares uttalanden i media. Deras feminism ser väldigt annorlunda ut än min. Däremot tror jag de gör ett riktigt bra jobb för utsatta kvinnor.

#9  Sv: Feminism i media - bra/dåligt? heffaklumpen
2006-05-23 21:23:04

Tack android,
"män är djur"-debatten känns ganska uttömd, är det något annat du har reagerat på med ROKS-företrädares uttalanden?

#10  Sv: Feminism i media - bra/dåligt? Mattias
2006-05-24 01:01:34

Försökte få igång en liknande diskussion för ett (bra) tag sen. Det blev inte så mycket med det. Men där finns kanske lite uppslag på (dåliga) feminister i media att diskutera.

http://www.feminetik.se/diskutera/index.php?f…

#11  Sv: Feminism i media - bra/dåligt? Sveggo
2006-05-24 02:29:44

Själv är jag ganska välvillig när jag läser ex debattartiklar skrivna av feminister, och försöker mer se till kontexten det skrivs i... Enskilda citat som kan låta jävligt illa blir vettiga när en ser till hela sammanhanget...

En sak som har slagit mig är att rubriken och ingressen (som artikelförfattaren inte själv skriver) ibland kan motsäga själva innehållet, något som kan leda till en vantolkning av själva artikeln...

Och en del debattartiklar är gjorda för att provocera, starta en debatt, få upp en fråga på bordet. Det innebär visserligen inte att en ska fara med osanning, men jag kan "ta" en del tillspetsade formuleringar...

Vad det gäller intervjuer eller artiklar där feminismen tolkas av en journalist är jag _väldigt_ luttrad, och har som utgångspunkt att ju mer uppseendeväckande och "tokigt" ett uttalande är, desto större chans att det är feltolkat och/eller ryckt ur sitt sammanhang.
Det mest flagranta exemplet är väl Schymans s k "talibantal"...

Sedan handlar det ju mycket om vilka feminister som _får_ synas i media. Självklart är det intressantare med radikala åsikter och klatschiga one-liners än ett långsamt lågmält resonemang, och de som behärskar den förra retoriken får nog oftare uppmärksamhet i mediabruset...
Det är ju inte så att människor med en åsikt automatiskt får tillträde till det mediala rummet, det finns ju alltid en redaktion som styr över vilka som publiceras på debattsidan, vilka som ska sitta i tv-soffan m m...
Deras urvalsprocess vore mycket intressant att diskutera...

Du måste bli medlem för att få skriva i forumet.

Användarnamn:

Lösenord:

Kom ihåg mig


Vill du bli medlem?
Glömt lösenordet?
Problem med inloggning?